💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_هود آیه 38 تا 45
📄#صفحـہ_226
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_226
❇️#آیه40هود
💠حتی اذا جاء امرنا وفار التنور قلنا احمل فیها من کل زوجین اثنین واهلک الا من سبق علیه القول و من امن و ما امن معه الا قلیل40/هود
🌱تا زمانیکه امر ماآمد و تنور جوشیدن گرفت ، و آنگاه به نوح گفتیم که از هر نر و ماده ای یک زوج سوار کشتی کن و خانواده ات را هم سوار کن ، جز آنکه حکم هلاکتش از ناحیه ماصادر شده و همچنین افرادی را که ایمان آوردند نیز سوار کشتی نما، هر چند جزاندکی از قومش همراه او ایمان نیاوردند.
🔷✨ یعنی این ماجراها ادامه داشت تازمانیکه امر الهی فرا رسید و عذاب بر آنها محقق شد، در این زمان آب از تنورفوران کرد، تنور یعنی محلی که نان را در آن می پزند و شاید مطابق روایت منظوراز آن ، تنوری باشد که در خانه پیرزنی بود و آب نخستین بار از آنجا جوشیدن گرفت و شاید هم جوشیدن تنور کنایه از شدت غضب خدای متعال باشد، به هرصورت می فرماید، در آن زمان به نوح گفتیم که از هر نوع موجودات یک جفت نر و ماده را بر کشتی سوار کند و مؤمنان و خانواده خود را هم بر کشتی سوارنماید، جز آنکسی که قبلا حکم الهی بر هلاکت او جاری شده ، که مطابق آیات بعدی قرآن مراد، همسر نوح و پسر او بوده اند که چون افرادی کافر و غیر صالح بوده اند، خداوند حکم به هلاکت آنان رانده بود و در آخر می فرماید:
🔷✨ از قوم نوح جز اندکی به وی ایمان نیاوردند، و مراد از اینکه فرمود(ما امن معه )این است که خود نوح و مؤمنان همراه او به خدای متعال ایمان داشتند و به همین جهت هم خداوند آنها را از عذاب رهانید.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_226
❇️#آیه43هود
💠قالَ سَآوِي إِلی جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْماءِ قالَ لا عاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ إِلاَّ مَنْ رَحِمَ وَ حالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ (۴۳/هود)
🌱(پسر نوح) گفت: بزودی به كوهی پناه میبرم تا مرا از آب حفظ كند. (نوح) گفت: امروز جز (برای افراد مؤمن) و كسانی كه مورد رحم قرار گرفتهاند، هيچ حافظ (و پناهگاهی) در مقابل قهر الهی نيست. (در اين هنگام) موجی ميان آن دو جدايی انداخت و او (پسر نوح) غرق گرديد.
🔹در خطرات و مشكلات، موحّد به خدا و مشرك به كوه پناه میبرد. تكيه به شرق، غرب، مال و مقام، شرك است. «سَآوِي إِلی جَبَلٍ»
🔹اگر قهر خداوند فرا رسد، كوههای مستحكم و استوار نمیتوانند در مقابل آب نرم و روان، سبب نجات باشند. «جَبَلٍ يَعْصِمُنِي مِنَ الْماءِ قالَ لا عاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ»
🔹آب كه مايهی حيات همهی جانداران است، به امر الهی مايهی هلاك وعذاب میشود. «لا عاصِمَ الْيَوْمَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ»
🔹حوادث طبيعی تصادف نيست، فرمان حكيمانهی خداوند است. «أَمْرِ اللَّهِ»
🔹از قهر خدا تنها بايد به خدا پناه برد.۲ لا عاصِمَ الْيَوْمَ ... إِلَّا مَنْ رَحِمَ
🔹نتيجهی «مَعَ الْكافِرِينَ» بودن، «مِنَ الْمُغْرَقِينَ» شدن است.
🔹در كيفر الهی، روابط خانوادگی وخويشاوندی تأثيری ندارد. پسرِ ناخلف پيامبر خدا در مقابل پدر غرق میشود وپدر بايد تسليم باشد. «حالَ بَيْنَهُمَا الْمَوْجُ فَكانَ مِنَ الْمُغْرَقِينَ»
🔹 گرچه خداوند رحيم است، امّا حكيم نيز هست. گاهی از رحمت، سينهی مادر را قبل از تولّد فرزند پر از شير میكند و گاهی از حكمت، فرزند را در برابر چشم پدر هلاك میسازد. «مِنَ الْمُغْرَقِينَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣0⃣1⃣ تدبر در سوره #اسراء
🔹تفسیر آیه ۱۰۷ سوره اسراء از تفسیر عبدالعلی بازرگان
قُلْ آمِنُوا بِهِ أَوْ لَا تُؤْمِنُوا إِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ مِن قَبْلِهِ إِذَا يُتْلَى عَلَيْهِمْ يَخِرُّونَ لِلْأَذْقَانِ سُجَّدًا
بگو: [ميخواهيد] به آن ايمان بياوريد يا نياوريد،
مسلماً کساني که پيش از آن دانش داده شدهاند [=اهل کتاب منصف و متّقي] چون قرآن بر آنان خوانده شود، به رو بر زمين سجده ميافتند. ۱۲۵
__
۱۲۵- «ذَقَن» چانه و اذقان جمع آن است. به چانه زمين افتادن قدري غريب است. گفتهاند مراد از اذقان همان صورت است، يا به اعتبار نزديك تر بودن چانه به زمين در هنگام سجده است، اما نه دليلي بر چنان مرادي موجود است و نه واقعاً هنگام سجده، چانه به زمين از پيشاني يا بيني نزديکتر است. پس چه حکمتي در اين نشانه موجود است؟ مطابق استنباط نويسنده قاموس قرآن [مرحوم سيد علي اکبر قرشي]، منظور از سجده [در اين آيه]، تواضع و خم شدن است نه سجده متعارف»، نويسنده از تنها آيه ديگري که لفظ چانه در آن آمده است [يس 8 (36:8) - إِنَّا جَعَلْنَا فِي أَعْنَاقِهِمْ أَغْلَالاً فَهِيَ إِلَى الْأَذْقَانِ فَهُمْ مُقْمَحُونَ] و از مقابل هم قرار دادن آنها چنين برداشت کرده است که سوره ياسين از قوم ناباوري نشانه آورده که قدرت و ثروت دنيائي چانهشان را از شدت تکبر بالا برده و در اين سوره از بندگاني ديگر سخن ميگويد که آنقدر از تعلقات دنيايي آزاد شدهاند که چانهشان در برابر حق خاضع و سر به زير شده است. در اين استنباط به چانه زمين سجده افتادن تجسم عيني بخشيدن به تواضع روحي آنهاست.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#پرسشوپاسخقرآنی.
❓❓مجازات و حكم مرد و زن #زناكار در قرآن چيست؟ #شلاق، زندان يا سنگسار؟ آيا اجراي حد مرد و زن همسردار (محصنه) و مجرد تفاوت دارد؟
قسمت چهاردهم
🌐تفسير ايات مربوط به مجازات #زنا از ديگاه اقاي بازرگان
تنبيه زناكاران
🌐🔸وَاللَّذَانِ يَأْتِيَانِهَا مِنكُمْ فَآذُوهُمَا فَإِن تَابَا وَأَصْلَحَا فَأَعْرِضُوا عَنْهُمَا إِنَّ اللَّهَ كَانَ تَوَّابًا رَّحِيمًا 16 نساء
و آن مرداني از [نزديكان] شما كه آن [كار بسيار زشت] را ميكنند؛ 40 آندو را تنبيه كنيد. 41 پس اگر توبه و [كارشان را] اصلاح كردند، از [ملامت] آنان دست برداريد 42 كه بيگمان خدا بسيار توبهپذير مهربان است.
__
🔻40- «اللَّذَانَ» ضمير تثنيه مذكر (دو مرد) است كه مطابق قاعدة تغليب در زبان عربي، شامل مرد و زن هم ميشود. با اين وصف، مفاد اين آيه ميتواند هم ناظر به مرد و زني باشد كه مرتكب فحشاء شدهاند، و هم (به گفته «ابومسلم اصفهاني» از مفسرين سلف) ناظر به لواط. مفسّر نام برده شده آية قبل را نيز دربارة مساحقه (تماس شهواني زن با زن) دانسته است.
🔻41- به گفتة مرحوم طالقاني(ره): «امر فَآذُوهُمَا براي تنبيه و آگاهي است، تا شايد اصلاح شوند و به خودآيند و شايستة برگشت به خانواده و اجتماع اسلامي گردند. چون اصلاح و توبهپذيري مختلف است، چگونگي آزردن و آزار دادن آنها در اين آيه بيان نشده است. امساك (نگهداري و محدود كردن) چنين زني در درون خانه خود براي آنها آزاري است و اگر اصلاح نشد، سخت گيري در غذا و لباس و رفتار خشن و قهرآميز، و براي چنين مردي، اهانت و تحقير و در مجامع عمومي راه ندادن و با او سخن نگفتن و داد و ستد نكردن و زدن و امثال اينها، هر چه در اصلاحش مؤثر باشد، با اختلاف در روحيات و موقعيت. نگهداري آن مرد در خانه، كه در اين آيه نيامده از اين جهت است تا اگر پيشه و كاري دارد، يا عيالمند است كارش تعطيل نشود».
🔻42- اعراض، روي گرداندن از اشخاص است، اما با حرف اضافه «عن»، معناي اعتراض نكردن و رها کردن طرف مقابل به حال خود ميدهد.
👈يوسف نيز وقتي همسر زليخا پي به خيانت او و بيگناهياش برد، از او خواست از اين گناه درگذرد (يوسف 29 (12:29) - يُوسُفُ أَعْرِضْ عَنْ هَذَا...)، به همين نحو در مورد مرتکبان فحشاء، خداوند توصيه کرده است: «...اگر توبه كردند و کارشان را اصلاح نمودند، از آنان در گذريد: نساء 16 (4:16) - ... فَإِنْ تَابَا وَأَصْلَحَا فَأَعْرِضُوا عَنْهُمَا... در هر دو مورد معناي «أَعْرِضْ عَنْ» صرف نظر کردن است. از آن مهمتر، در موارد متعددي که قرآن به پيامبر اسلام(ص) فرمان داده از کافران، مشرکين يا منافقين «اِعراض» کند، منظور از «اَعرِض عَنهُم»، نه روي گرداندن و ترک مسئوليت رسالت، بلکه درگير نشدن و تعرّض نکردن و به حال خود رها کردن آنان است (از جمله: نساء 63 (4:63) و 81 (4:81) ، مائده 42 (5:42) ، انعام 68 (6:68) و 106 (6:106) ، اعراف 199 (7:199) ، حجر 94 (15:94) ، اسراء 28 (17:28) ، سجده 30 (32:30) ، نجم 29 (53:29) ).
شلاق زانيان
🌐🔸
الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِئَةَ جَلْدَةٍ وَلَا تَأْخُذْكُم بِهِمَا رَأْفَةٌ فِي دِينِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلْيَشْهَدْ عَذَابَهُمَا طَائِفَةٌ مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ ﴿۲﴾نور
به هر زن زناكار و مرد زناكارى صد تازيانه بزنيد و اگر به خدا و روز بازپسين ايمان داريد در [كار] دين خدا نسبت به آن دو دلسوزى نكنيد و
بايد گروهى از مؤمنان در كيفر آن دو حضور يابند
🔻- دو واژة فحشاء و زنا باهم تفاوتهائی دارند؛ اولی معنای عام دارد و بر هر سخن یا عمل زشت و رسوا تعلق ميگيرد، اعم از مسائل اخلاقی و شهوانی و غیر آن، اما زنا نوعی از فحشاء در روابط جنسی است که دوام و ثبات داشته باشد، یعنی کار و پیشه کسی فحشاء، و به اصطلاح زنا«کار» باشد، نه همین یک بار فریب خوردگی [ن ک: پرتوی از قرآن، مرحوم طالقانی ج 6 ص 106].
🔷 حضور مومنین در اجرای حکم را برای عبرتگیری دانستهاند، و اگر چنین بود، عنوان «ناس» مناسبتر ميآمد. به نظر ميرسد حضور گروهی از مؤمنین جنبة مراقبت و نظارت داشته تا حبّ و بغض مجریان، با نفوذِ طرفین دعوا موجب تفریط یا افراط در کیفر نشود.
💫تفسير عبدالعلي بازرگان
http://www.quranpuyan.com/yaf_postsm6851findunread_Hkm-mjzt-zn-w-mrd-znkhr-dr-qrn-shlq-y-HSr-y-sngsr.aspx#post19096
کانالِ قرآنپویان
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛