💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_حجر آیات 16 تا 31
📄#صفحـہ_263
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_263
❇️#آیه21حجر
💠و ان من شی ء الا عندنا خزائنه و ما ننزله الا بقدر معلوم
🌱و هیچ چیزنیست جز آنکه خزائن آن در نزد ماست و ما آن را جز به مقدار معین نازل نمی کنیم.
🔷(خزانه ) یعنی مکانی که مال در آن انبار و محافظت و ذخیره گردد و(قدر) یعنی مبلغ و مقدار و کمیت معین هر چیز. لذا خلاصه معنای آیه چنین است که هر چیزی قبل از نزولش به این عالم واستقرارش در دنیا، خزینه هایی در نزد خدای متعال دارد که در آنجا محدود به حد و مقدر و به قدری نیست ، اما زمانی که جامه وجود پوشید محدود و مقدرمی گردد، پس خداست که باران را می فرستد و گیاهان را می رویاند و مایه معیشت انسانها و حیوانات را فراهم می نماید و هر چیز در نزد او به مقدار، معین است و مطابق حکمتش می باشد.
🔷یعنی مراد از(نزول )همان خلقت است و مراد از(قدر) خصوصیت وجودی وکیفیت خلقت هر موجود است و اینکه فرمود(قدر معلوم ) دلالت می کند که قدر هرموجودی برای خدای تعالی در آن زمانی که نازل می شود، معلوم است ، یعنی هرموجودی قبل از وجودش معلوم القدر است و خدا برای او حدی قرار داده که ازآن تجاوز نمی کند، پس قدر و کمیت هر چیز از نظر علم و مشیت مقدم بر آن چیزاست هر چند که به حسب وجود مقارن با آن بوده و از آن جدا نمی شود، به هرجهت هر شیی ء از نزد خزائن الهی به نحو تدریج و مرحله به مرحله نازل می گردد، و در هر مرحله حد تازه ای می یابد تا آنکه به مرحله آخر که همین عالم دنیاست می رسد.
🔷این خزائن همگی مافوق حس و عالم مشهود ما هستند، چون خداوند آن را به وصف (عندنا)توصیف نموده و خزائن الهی هر چه باشند از امورثابتی هستند که دستخوش زوال و تغییر نمی گردند.
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_263
❇️#آیات23تا25حجر
💠إِنَّا لَنَحْنُ نُحْيِي وَ نُمِيتُ وَ نَحْنُ الْوارِثُونَ (۲۳) وَ لَقَدْ عَلِمْنَا الْمُسْتَقْدِمِينَ مِنْكُمْ وَ لَقَدْ عَلِمْنَا الْمُسْتَأْخِرِينَ (۲۴) وَ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ يَحْشُرُهُمْ إِنَّهُ حَكِيمٌ عَلِيمٌ (۲۵/حجر)
🌱والبتّه اين مائيم كه زنده میكنيم ومیميرانيم ومائيم كه (بعد از مرگ همه، باقی مانده و) وارث میشويم.
و بدون شك ما به پيشينيان از شما علم داريم وبه آيندگان نيز آگاهيم.
وهمانا پروردگار تو است كه همه آنان را محشور خواهد كرد، زيرا كه او حكيم وعليم است.
🔹مرگ و حيات تنها بدست اوست. همه رفتنی هستند، پس سزاوار است با عمل خود ارث خوبی برای وارث حقيقی بجای گذاريم. «نَحْنُ الْوارِثُونَ»
🔹زمان، در علم خداوند اثری ندارد. علم او به گذشته و حال و آينده يكسان است. عَلِمْنَا الْمُسْتَقْدِمِينَ ... عَلِمْنَا الْمُسْتَأْخِرِينَ
🔹برپايی رستاخيز، كيفر وپاداش دادن از شئون ربوبيّت الهی است. «رَبَّكَ هُوَ يَحْشُرُهُمْ»
🔹دليل رستاخيز، حكمت خداوند است. (اگر ذرات خاك، غذا و غذا، نطفه و نطفه، انسان شود و با مرگ، دوباره به خاك تبديل شود وحساب وكتابی در كار نباشد، اين كار حكيمانه نيست.) «إِنَّهُ حَكِيمٌ»
🔹در قيامت قديم وجديد با هم محشور میشوند. «يَحْشُرُهُمْ» وخداوند بر عملكرد همه وآثار ونيّات هر فرد، آگاهی كامل دارد. «حَكِيمٌ عَلِيمٌ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️ک♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
8⃣1⃣ تدبر در سوره #فرقان
🔹نکات سوره فرقان از تفسیر عبدالعلی بازرگان
فرقان : ۲۳
وَقَدِمْنَا إِلَى مَا عَمِلُوا مِنْ عَمَلٍ فَجَعَلْنَاهُ هَبَاءً مَّنثُورًا
و به سراغ هر عملی که [به اهداف و انگيزههای خودخواهانه دنيايي] مرتکب شدهاند خواهيم رفت و همه را [همچون] غباری پراکنده خواهيم ساخت. ۲۶
۲۶- «هَبَاءً» به ذرّات فوقالعاده ريز همچون غبار گفته ميشود و «منثور» نيز از ريشه «نثر»، دلالت بر پراکندگی و عدم ارتباط و انسجام آن ميکند. گردنبند مرواريدی را که پاره و گسيخته شده باشد «دُرّ منثور» يا «لؤلؤ منثور» مينامند. اعمال کافران نيز از آنجائيکه فاقد هدف و محوری خدائی و به انگيزههای متفرق مادّی است، قابليت ترکيب و جمع شدن ندارد و همچون غبار هوا به باد ميرود.
قرآن اعمال کافران را با تشبيهاتی قابل فهم مردم عادی مجسّم ساخته است، از جمله تشبيه به تودة خاکستری که در معرض تندبادی قرار گرفته باشد [ابراهيم ۱۸ (۱۴:۱۸) ] يا سرابی در صحرا که تشنه، آن را آب ميپندارد [نور ۴۹ (۲۴:۳۹) ].
فعل شقق علاوه بر اين سوره، در سه سورة ديگر به تحولات دگرگون کنندهای که در آستانة قيامت در آسمانها اتفاق ميافتد نسبت داده شده است که از بررسی مجموع آنها ميتوان آشنائی دقيقتری با اين تحول پيدا کرد. سه مورد ديگر عبارتند از:
رحمن ۳۷ (۵۵:۳۷) - فَإِذَا انْشَقَّتِ السَّمَاءُ فَكَانَتْ وَرْدَهً كَالدِّهَانِ [آنگاه که آسمان بشکافد، پس همچون گُل سرخ، سرخ فام گردد].
حاقه ۱۶ (۶۹:۱۶) - وَانْشَقَّتِ السَّمَاءُ فَهِیَ یَوْمَئِذٍ وَاهِیَهٌ [و آسمان گسيخته گردد، پس در آن روز- برخلاف امروز- سُست گردد].
انشقاق ۱ (۸۴:۱) و ۲- إِذَا السَّمَاءُ انْشَقَّتْ وَأَذِنَتْ لِرَبِّهَا وَحُقَّتْ [آنگاه که آسمان بشکافد و آماده فرمان پروردگارش گردد و تحقق يابد].
روشن است که منظور از سماء، نه هوای جوّ زمين، بلکه ستارگان بر فراز ماست. از اشارات فوق و با توجه به مبانی علم کيهانشناسی ميتوان تصور کرد که با تمام شدن سوخت هستهای خورشيد در تبديل هيدروژن به هليم و غلبه نيروی جاذبه، انفجار عظيم موسوم به «سوپرنوا» رخ خواهد داد که موج انفجار و تودة ابر عظيم ناشی از آن، همچون انفجاری که در يک بنا حادث گردد، تمامی ستارگان را که به نيروی جاذبه در مدارهای معينی قرار گرفتهاند، به شدت از هم خواهد گسست. اينکه آيا اين تحولات در منظومه شمسي، بازوی کهکشانی يا صحنهای گستردهتر رخ ميدهد، برای ما روشن نيست.
فرقان : ۳۰
وَقَالَ الرَّسُـولُ يَارَبِّ إِنَّ قَوْمِي اتَّخَذُوا هَذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا
و رسول [به شِکوِه] گويد: پروردگارا، قوم من اين قرآن را [از متن زندگی خود] به کناری نهادند، ۳۳
۳۳- «مهجور» از «هَجَرَ» به معنای دور گذاشته شده و متروک است. البته قرآن به ظاهر از نظر حفظ و قرائت و تذهيب و تشريفات و تلاوت در مجالس ختم و ترحيم و بر مزار مُردگان مقبول و محترم است، اما به عنوان کتاب راهنمای زندگی و ملاک و معيار حق و باطل، مهجور و متروک ميباشد.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛