لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_86
❇️لعن #علمايتحريفگر_متكبر_دنياطلب
💠مِّنَ الَّذِينَ هَادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَن مَّوَاضِعِهِ وَيَقُـولُونَ سَمِعْنَا وَعَصَيْنَا وَاسْمَعْ غَيْرَ مُسْمَعٍ وَرَاعِنَا لَيًّا بِأَلْسِنَتِهِمْ وَطَعْنًا فِي الدِّينِ وَلَوْ أَنَّهُمْ قَالُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا وَاسْمَعْ وَانظُرْنَا لَكَانَ خَيْرًا لَّهُمْ وَأَقْوَمَ وَلَكِن لَّعَنَهُمُ اللَّهُ بِكُفْرِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلًا نساء:46
🌱بعضي از يهوديان [معنا و مفهوم واقعي] كلمات را از جاي خود منحرف ميسازند؛ ميگويند: «شنيديم و [پس از فهميدن] نافرماني كرديم!» و [تو نيز به ظاهر] بشنو، بيآنكه بشنوي و [تحت تأثير قرار گيري، و به پيامبر نيز ميگفتند: حالِ] ما را رعايت كن! [اين شيوه سخن] زبان بازي و طعنه زدن در دين [=باورهاي ديگران] است. و اگر [صادقانه] ميگفتند: شنيديم و پذيرفتيم و [تو نيز سخنان ما را] بشنو و به ما نظر [=توجه] كن، بيگمان براي ايشان بهتر و استوارتر بود، اما خدا به خاطر کفرشان [=انكار و حقستيزي] آنها را از رحمت خويش دور ساخته و جز قليلي ايمان نميآورند.
🔷ايه، اشاره به قسمت دیگری از سخنان عداوت آمیز و آمیخته با جسارت و بیادبی علماي يهود کرده، میگوید: آنها میگویند: «بشنو که هرگز نشنوی» (وَ اسمَع غَیرَ مُسمَعٍ). علاوه بر این از روی سخریه میگفتند: (راعِنا).
🔷توضیح این که: مسلمانان راستین در آغاز دعوت پیامبر صلّی اللّه علیه و آله برای این که بهتر سخنان او را بشنوند و به دل بسپارند در برابر پیامبر صلّی اللّه علیه و آله این جمله را میگفتند:
راعنا یعنی، ما را مراعات کن و به ما مهلت بده؟ ولی این دسته از یهود این جمله را دستاویز قرار داده و آن را مقابل حضرت تکرار میکردند و منظورشان معنی عبری این جمله که «بشنو که هرگز نشنوی» بود و یا معنی دیگر عربی آن را یعنی «ما را تحمیق کن»؟ اراده میکردند.
🔷«لَيًّا» وصفي است از حالتي كه به لحن خود ميدادند. لَيّ از ريشة «لَوَيَ»، تاب دادن است. مثل تاب دادن ريسمان يا گرداندن سر از روي تكبر و بياعتنايي به ديگران (منافقون 5 (63:5) و نساء 135 (4:135) ). گردش زبان نيز ابراز تحريف و طعنه و تمسخر به شمار ميرود.
گويا عامل اصلي انحرافات آن قوم، همين «خود محوري» و انتظارِ از پيامبر براي رعايت حال و انطباق شريعت با شرايط شخصي و تمايلات آنها بوده است. پيامبران طبيبان دردهاي روحي و درمان كنندة ددمنشيهاي اخلاقي قوم خود بودند؛ آيا درمان درست، جز با تسليم به طبيب و تهية نسخه و تبعيت از نحوة مصرف آن است؟ انتظارِ ملاحظة حال بيمار و سازگار ساختن طبابت با تمايلات بيمار، تب او را بالاتر ميبرد! در زبان عربي چوپان را «راعي» و چراگاه را «مرعي» گويند. چوپان گوسفندان را به حال خود در طبيعت رها ميسازد تا فربه و فروخته و فداي آدميان شوند، درخواست «راعنا» با شأن انسانِ مختار تناسب ندارد.
🔷نظر پروردگار به بندگان، انعكاسي است از نظر قلبي آنان به او، كساني كه از چنين نظري روگردانده و سوي ثروت و شهرت و قدرت روي آورده باشند، از آنچه روي گرداندهاند نصيبي در آخرت نخواهند داشت، حتي اگر به ظاهر مُبلّغ و متولي ديني بوده باشند! اين وصف قرآن از عالماني از اهل كتاب است كه عهد و پيمان خدا را به بهاي اندكي فروختند و در قمار زندگي، سرماية حيات و نصيب آخرت خود را باختند و از تكلّم خدا، نظر لطف او و تزكيهاش محروم شدند (آلعمران 77 (3:77) - ...وَلا يُكَلِّمُهُمُ اللهُ وَلا يَنْظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَهِ وَلَا يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ).
🔷«لَعْن»، راندن كسي از خود و دور كردن اوست. لعنت كردن ما آدميان لفظي است و جنبة نفرين دارد، اما لعن الهي، محروم كردن گمراهان از رحمت خود، در بازتاب عمل خود آنها (كفر، نفاق، ستم، فساد و تباهي و...) ميباشد. در واقع لعنت خدا مثل دستِ رد زدن معلم به شاگرد بازيگوش براي رفتن به كلاس بالاتر است كه نه از دشمني، بلكه از حكمت و حمايت از حق تلاشكنندگان ناشي ميشود.
📚تفاسير بازرگان و نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_86
❇️#اميدبخشترين آيات #قرآن
💠إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَنْ يَشاءُ وَ مَنْ يُشْرِكْ بِاللَّـهِ فَقَدِ افْتَری إِثْماً عَظِيماً (۴۸/نساء)
🌱خداوند (هرگز) شرك را نمیبخشد و پائينتر از آن را برای هر كس بخواهد (و شايستگی داشته باشد) میبخشد، و آن كس كه برای خدا شريكی قائل گردد، گناه بزرگی مرتكب شده است.
🔷آيه فوق صريحا اعلام میكند كه همه گناهان ممكن است مورد عفو و بخشش واقع شوند، ولی" شرك" به هيچ وجه بخشوده نمیشود، مگر اينكه از آن دست بردارند و توبه كنند و موحد شوند، و به عبارت ديگر هيچ گناهی به تنهايی ايمان را از بين نمیبرد همانطور كه هيچ عمل صالحی با شرك، انسان را نجات نمیبخشد (إِنَّ اللَّهَ لا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَ يَغْفِرُ ما دُونَ ذلِكَ لِمَنْ يَشاءُ).
🔷 طبق روايتی كه مرحوم طبرسی در مجمع البيان از امير مؤمنان علی ع نقل كرده، اين آيه اميدبخشترين آيات قرآن است (ما فی القرآن آية ارجی عندی من هذه الاية).
زيرا افراد بسياری هستند كه مرتكب گناهان عظيمی میشوند و برای هميشه از رحمت و آمرزش الهی مايوس میگردند، و همان سبب میشود كه در باقيمانده عمر، راه گناه و خطا را با همان شدت بپيمايند، ولی اميد به آمرزش و عفو خداوند وسيله مؤثر باز دارندهای نسبت به آنان در برابر گناه و طغيان میگردد، بنا بر اين آيه در واقع يك مسئله تربيتی را تعقيب میكند.
🔷هنگامی كه میبينيم (طبق گفته بعضی مفسران و پارهای از روايات كه در ذيل آيه نقل شده) افراد جنايتكاری همچون" وحشی" قاتل افسر رشيد اسلام حمزة بن عبد المطلب عموی پيامبر ص با نزول اين آيه ايمان میآورد و دست از جنايات خود میكشد، اين اميدواری برای ديگر گناهكاران پيدا میشود، كه از رحمت پروردگار مايوس نشوند و بيش از آنچه گناه كردهاند خود را آلوده نسازند.
🔷ممكن است گفته شود كه اين آيه در عين حال مردم را به گناه تشويق میكند، زيرا وعده آمرزش" همه گناهان غير از شرك" در آن داده شده است. ولی شك نيست كه منظور از اين وعده آمرزش، وعده بدون قيد و شرط نيست بلكه افرادی را شامل میشود كه يك نوع شايستگی از خود نشان بدهند.
📚تفسير نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_86
*❇️* #لجاجت *و* #مخالفت بادیگران، شما را از #انصاف و ارزشهای خود خارج نکند
💠أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذِينَ أُوتُوا نَصِيباً مِنَ الْكِتابِ يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَ الطَّاغُوتِ وَ يَقُولُونَ لِلَّذِينَ كَفَرُوا هؤُلاءِ أَهْدی مِنَ الَّذِينَ آمَنُوا سَبِيلاً نسائ (۵۱/نساء)
🌱آيا كسانی را كه بهرهای از كتاب (خدا) به آنها داده شده، نديدهای كه به بت و طاغوت ايمان میآورند و درباره كفّار میگويند: اينان از كسانی كه (به اسلام و محمّد صلی الله عليه و آله) ايمان آوردهاند، راه يافتهترند.
🔹پس از جنگ احد، جمعی از يهوديان به مكّه رفتند تا بر ضد مسلمانان، با مشركان هم پيمان شوند و برای دلخوشی و اطمينان كفّار، در برابر بتهای آنان سجده كردند و گفتند:بتپرستی شما از اسلام مسلمانان بهتر است.
«جبت»، كه به بت، ساحر و كاهن گفته میشود، يكبار در قرآن آمده ولی كلمهی «طاغوت»، از ريشهی «طغيان»، هشت مرتبه آمده است.
«طاغوت» از مصدر طغيان، به هر طغيانگر متکبري گفته ميشود که با ظلم و ستم و خودمحوري، ميان مردم حكومت ميکند.
🔹شرك موجب خودشيفتگي و غرور ميشود و با فراموش شدن ارزشهاي اخلاقي و اسماء نيكوي خدا، يا معبودهاي خيالي باطل (جِبْت) جايگزين خدا در دلهاي تهي از معنويت ميشود، يا طاغوتهاي زمانه و اربابان زر و زور و تزوير.
🔹آگاهی ناقص از دين، زمينهی انحراف است. «نَصِيباً مِنَ الْكِتابِ»
🔹دشمنان، برای مبارزه با اسلام حتّی از عقايد خود دست میكشند (سجدهی يهود بر بت، به خاطر خشنودی مشركان و هماهنگی بر ضد مسلمانان).«يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَ الطَّاغُوتِ»
🔹روح لجاجت وعناد، مسير قضاوت را عوض میكند. يُؤْمِنُونَ بِالْجِبْتِ وَ الطَّاغُوتِ وَ يَقُولُونَ ... هؤُلاءِ أَهْدی ..
📚تفاسیر نور و بازرگان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣8⃣ تدبر در سوره #نمل
🔹سئوالاتی از آيات آخر سوره نمل
۱- در آيه ۸۲ كه خروج دابه من الارض اشاره شده، به چه زماني اشاره دارد؟انتهای زندگی دنيوی در زمين است يا در عرصه محشر؟
مصداق وقع القول عليهم چيست؟ مرگ است يا عذاب دنيوي يا عذاب اخروي؟
۲- آيه ۸۳ كه به حشر فوجي از مكذبين اشاره كرده، به چه زماني مربوط است؟ قبل از قيامت و حشر همگاني اموات يا بعد از ان؟
۳- وقع القول آيه ۸۵ آيا متفاوت از آيه ۸۲ است؟
۴- آيه ۸۷ به نفخ صور اول اشاره دارد يا نفخه دوم؟
۵- در آيه ۸۸ تري الجبال تحسبها جامده ايا به ديدن وضع فعلي كوهها اشاره دارد يا وضع كوهها در قيامت را بيان ميكند؟
پاسخ ۵
إِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً﴾ ما جُنبندهاي را بيرون ميآوريم كه با آنها سخن ميگويد ﴿تُكَلِّمُهُمْ﴾ اين دابّه در تفسير اهل سنّت به وضع خارقالعادهاي تعبير شده كه به تعبير فخررازي هيچ كدام از اين اوصاف در قرآن كريم براي آن دابّه نيامده (يك) اگر خبر صحيحي در بين اينها از وجود مبارك معصوم(سلام الله عليه) به ما برسد به آنها اعتماد ميكنيم (دو).
از طرق ما شيعهها اين دابّه بر وجود مبارك حضرت امير تطبيق شده است
دابّهاي كه در اين آيه است بر حضرت امير تطبيق شده است يعني جنبندهاي كه با كفار سخن ميگويد ﴿تُكَلِّمُهُمْ﴾ چه ميگويد؟ ميفرمايد: ﴿أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لاَ يُوقِنُونَ﴾ مردم به آيات ما ايمان نياوردند يعني همين مشركين چون تمام اين ضماير به مشركين برميگردد چون بحث در مشركين بود اينهايي كه ايمان نياوردند .
در آن روزي كه عذاب الهي ميخواهد واقع شود دابّهاي به آنها ميگويد جُرم شما اين بود كه به آيات الهي ايمان نياورديد ﴿وَإِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِنَ الْأَرْضِ﴾ كه اين دابّه ﴿تُكَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لاَ يُوقِنُونَ﴾.
فخررازي كه به تفكّر رجعت و امثال رجعت شيعه معتقد نيست قبول دارد كه اين «مِن»,وَ یَوْمَ نَحْشُرُ مِنْ کُلِّ أُمَّۀٍ فَوْجاً، «مِن» تبعيضيه است يعني بعضي از مكذّبان گروهي از مكذّبان منتها اين را بعد از قيام قيامت ميداند ميگويد وقتي كه قيامت قيام ميكند ﴿إِنَّ الْأَوَّلِينَ وَالآخِرِينَ ٭ لَمَجْمُوعُونَ إِلَي مِيقَاتِ يَوْمٍ مَعْلُومٍ﴾ بعد از اينكه ساهره قيامت به آن وضع عمومياش قيام كرد گروهي از مكذّبان را حاضر ميكند با آنها گفتگو ميكند بعد آنها را به بند ميكشد در حالي كه اين هم دليل ميطلبد, وقتي قيامت قيام كرد هر كسي در برابر كارش مسئول است ديگر يك گروه خاصّي را بياورند ﴿فَهُمْ يُوزَعُونَ﴾ يعني «يُحبَسون» اين وجهي ندارد .پس وقتي تهديد به نصاب برسد در آستانه وقوع و اجراست واقع كه شده است اين صحنه پديد ميآيد كسي به اينها ميگويد شما به آيات ما ايمان نياورديد ﴿وَإِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِنَ الْأَرْضِ تُكَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لاَ يُوقِنُونَ﴾.
﴿وَيَوْمَ نَحْشُرُ﴾ اين «مِن», «مِن» تبعيضيه است ﴿مِن كُلِّ أُمَّةٍ فَوْجاً﴾ اين فوج را از چه گروه؟ ﴿مِّمَّن يُكَذِّبُ﴾ پس «من» اول براي تبعيض است «من» دوم «من» تبيين ﴿مِّمَّن يُكَذِّبُ بِآيَاتِنَا﴾ اين هم فعل مضارع است و مفيد استمرار است كسي كه دائماً تكذيب ميكرد. در سورهٴ مباركهٴ «كهف» گذشت كه در قيامت همگان حضور دارند فوجي از اينها محشور نيستند همه محشور ميشوند
تفسیر تسنیم
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🟡 "گفتارهایی در اسلام و حقوق بشر"
جلسه نوزدهم :
"بردهگیری و بردهداری در اسلام"
دکتر عبدالرّحیم سلیمانی
جلسه حضوری همراه با بحث آزاد،
چهارشنبه 20 دیماه 1402 ، ساعت 17:30 تا 19:30
بلوار میرداماد، بین ایستگاه مترو و میدان مادر، پ 126 ، ط 4
انجمن اسلامی مهندسین – تأسیس 1336
جلسات چهارشنبه انجمن - ارتباط آنلاین :
On Line : https://www.skyroom.online/ch/iaie/general-speech
آگهی و فایل صوتی جلسات، در کانال تلگرام انجمن، در دسترس است.
@IAIEngineers
♦كسي كه در اثر #تحريم و #رکود و #تورّم و امثال آن مشکل مالي پيدا کرد؛ #حكومت بايد #دَيْن او را بپردازد،نه اينكه #زندان ببرد
👈 هر مسلماني به هر حال نبايد در کنار او گرسنهاي بماند. شما يک کتاب قرض را در باب فقه ملاحظه بفرماييد! ما يک دَيْن داريم و يک #قرض؛ دَيْن کتاب فقهي ندارد، براي اينکه عقد نيست، بلکه اين قرض است که ايجابي دارد، قبولي دارد، حساب و کتابي دارد.
👈دَيْن مطلق است؛ گاهي انسان چيزي را #وام ميگيرد، در اثر قرض گرفتن مديون ميشود، گاهي نسيه خريده يا سلف فروخته يا مال مردم را ضايع کرده يا عصياناً يا نسياناً براساس «من اتلف مال الغير فهو له ضامن»، «عَلَي الْيَدِ مَا أَخَذَتْ حَتَّي تُؤَدِّيَ»،
🔻 اينها دَيْن است نه قرض؛
#قرض عقد است و فقه است و ايجاب است و قبول و کتاب علمي خاص خود را دارد؛ لذا شما سرتاسر فقه را بگرديد «کتاب الدَيْن» نميبينيد «کتاب القرض» ميبينيد.
♦️🔶در مسئله قرض روايات حساب شدهاي است که اگر کسي آبرومند بود و #مقروض بود، #حکومت_اسلامي بايد قرض او را بپردازد، نه اينکه او را به #زندان ببرد؛ اين ميشود دين.
يک وقت است کسي مال مردم را اتلاف ميکند، آن حدّ دارد؛ حساب خاص خود را دارد؛ اما کسي در اثر تورّم، #رکود و #تحريم کوتاه آورده هيچ تقصيري هم ندارد، نبايد او را به زندان بُرد
و حکومت اسلامي فرمود: «و علي الإمام ان يؤدّي قرضه». اين در روايات است. چرا؟
🔻🔻استدلال حضرت اين است که يکي از #مصارف #هشتگانه_زکات هم غارمين است.
اين کسي که #بدهکار است، اين را که #زندان نميبرند و دستبند نميزنند. يک وقت است که حرامخواري کرده، مال مردم را گرفته، سرقت کرده، عمداً مال مردم را تلف کرده، بله اصلاً زندان را براي همين جاها ساختند؛
اما يک وقت در اثر تحريم و رکود و تورّم و امثال آن مشکل مالي پيدا کرد؛ فرمود امام مسلمين بايد دَيْن او را بپردازد، براي اينکه يکي از مصارف هشتگانه زکات، غارمين است؛
👈👈يعني بدهکارها.
حالا اگر کسي بگويد آن سهم زکات را به ما نميدهند که ما حق اينها را بپردازيم، لااقل اينها زندان نروند؛ دستبند زدن و زندان بردن و #آبروريزي برای کسي است که عمداً مال مردم را خورده؛ اما اگر در اثر #تحريم و #رکود و #تورّم و علل و عوامل ديگر کسي کارگرهاي او نتوانستند آن کار را انجام بدهند و زير مجموعه آن نتوانستند، امام مسلمين موظف است که دَيْن او را بپردازد.
اگر امام گفت من ندارم، لااقل اين به #زندان_نرود.
🎙ايت الله جوادي املي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#دعاهای_روزانه
🤲 أَنْتَ إِلٰهِى أَوْسَعُ فَضْلاً،
وَأَعْظَم حِلْماً مِنْ أَنْ تُقايِسَنِى
بِفِعلی وَ خطیئَتی
💞تو ای معبودم!
احسانت گسترده تر
و بردباری ات بزرگتر
از آنست که مرا به کردار ناپسند
و خطاکاری ام بسنجی…🌱
📖دعای ابو حمزه ثمالی
┄═❁🍃❈🌸❈🍃❁═┄
@quranpuyan