♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣4⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹تفسیر سوره حجر از عبدالعلی بازرگان
حجر : ۷۸
وَإِن كَانَ أَصْحَابُ الْأَيْكَةِ لَظَالِـمِينَ
بيگمان اهل «ايکه» نيز ستمگر بودند. ۴۵
۴۵- سخن از «اصحاب الايکه» علاوه بر اين آيه، در سه آيه ديگر [شعراء ۱۷۶ (۲۶:۱۷۶) ، ص ۱۳ (۳۸:۱۳) و ق ۱۴ (۴۰:۱۴) ] آمده است. «اَيکه» به جنگل و بيشه گفته ميشود. مصاحبت با هر چيز، ملازمت و پيوستگي با آن را نشان ميدهد. گويا اين قوم در منطقهاي جنگلي يا سبز و خرّم و بيشه مانند ميزيستند و به اتکاء ثروت طبيعي از خدا غافل شده و ستم ميکردند. به گفته برخي مفسرين، اصحاب ايکه همان قوم مَدْين بودند که شعيب پيامبر براي هدايت آنان فرستاده شد. ظاهراً اين قوم در ناحيه شمال غربي عربستان و شام [سوريه و اردن و فلسطين فعلي] ميزيستند.
حجر : ۸۰
وَلَقَدْ كَذَّبَ أَصْحَابُ الْحِجْرِ الْمُرْسَلِينَ
و هر آينه اصحاب حجر [=قوم ثمود که در منطقهاي کوهستاني زندگي ميکردند] رسولان را تکذيب کردند. ۴۷
۴۷- «حَجَر» به سنگ گفته ميشود و «حِجْر» به سنگچين و ديوارههاي محافظتي که براي احراز مالکيت به دور خانه و ملک و مزرعه ميکشيدند. اين واژه بيان کننده مفهوم حفاظت و کنترل نيز ميباشد و از اين روي به صاحبان خرد که بر نفس خويش مراقبت و کنترل دارند «ذي حجر» گفته ميشود.
قوم ثمود که بر حسب آيه ۹ سوره فجر (۸۹:۹) [وَثَمُودَ الَّذِينَ جَابُوا الصَّخْرَ بِالْوَادِ] شهر و خانههاي خود را در دل کوه بنا کرده بودند، ميپنداشتند در پناه اين کاخها و استحکامات سنگي «محفوظ» از عوارض ظلم و ستم خواهند بود. «اصحاب الحجر» ناميدن اين قوم، بيانگر احساس تعلق و تکيه و اعتماد آنها به محل سکونتشان بود و اصولا کلمه «اصحاب» نوعي ملازمت و مقارنت را ميرساند.
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
10.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❇️همان بهتر که ما جاهلها #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر نکنیم!
🎙خطابه پرشور و عمیق استاد #مطهری در سال ۱۳۴۸
🛑ما که تا حالا همه اش امر به معروف و نهی از منکر کردن ما در اطراف دکمه لباس مردم بوده است. در اطراف بند کفش و #موی سر مردم و دوخت لباس مردم بوده است.
ما معروف و منکر نمی شناسیم چی است.
ما معروف ها را به جای منکر می گیریم و گاهی وقتها منکرها به جای معروف می گیریم.
همین بهتر که ما جاهل ها امر به معروف و نهی از منکر نکنیم.
🔴چه منکرها که به نام امر به معروف و نهی از منکر به وجود نیامد.
آگاهی، بصیرت، خبرت و خبرویت می خواهد. دانایی، روانشناسی و جامعه شناسی میخواهد تا آدم بفهمد چه چیزی را امر به معروف و نهی از منکر کند.
یعنی تا راه معروف را تشخیص بدهد و ببیند معروف کجاست. منکر را تشخیص بدهد و ریشه آن را به دست بیاورد ببیند از کجا این منکر سرچشمه می گیرد.
🌹روحش شاد و راه فراموش شده اش پر رهرو باد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
خدایا؛ مرا به کاری که فردای قیامت از من سوال میکنی، وادار کن.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 44 تا 51
📄#صفحـہ_156
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_156
❇️#اعراف گذرگاه مهمى به سوى بهشت!
💠وَ بَيْنَهُما حِجابٌ وَ عَلَى الْأَعْرافِ رِجالٌ يَعْرِفُونَ كُلاًّ بِسِيماهُمْ وَ نادَوْا أَصْحابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلامٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوها وَ هُمْ يَطْمَعُونَ
🌱بین آن دو (گروه)، حائلی (مرتفع میان بهشت و دوزخ) قرار دارد، و بر آن بلندیها، مردانی (عظیمالشأن) هستند که همهی (افراد آن دو گروه) را به علامت(های) آنان میشناسند. بهشتیانی را که (هنوز) وارد بهشت نشدهاند، در حالی که امید (ورود به آن را) دارند، ندا میدهند: «درود بر شما!»
أعراف - ۴۶
🔷در تعقیب بیان سرگذشت بهشتیان و دوزخیان این آیه و سه آیه بعد از آن در باره «اعراف» که منطقهاى است حد فاصل میان بهشت و دوزخ، با ویژگیهایى که دارد سخن مىگوید.
👈نخست به حجابى که در میان بهشتیان و دوزخیان کشیده شده است اشاره کرده، مىگوید: «میان این دو گروه حجابى قرار دارد» (وَ بَیْنَهُما حِجابٌ).
از آیات بعد چنین استفاده مىشود که حجاب مزبور همان «اعراف» است که مکان مرتفعى است در میان این دو گروه، که مانع از مشاهده یکدیگر مىشود، البته کسانى که بر اعراف یعنى قسمتهاى بالاى این مانع مرتفع قرار دارند، هر دو گروه را مىتوانند ببینند.
👈سپس قرآن مىگوید: «بر اعراف مردانى قرار دارند که هر یک از جهنمیان و دوزخیان را (در جایگاه خود مىبینند و) از سیمایشان آنها را مىشناسند» (وَ عَلَى الْأَعْرافِ رِجالٌ یَعْرِفُونَ کُلًّا بِسِیماهُمْ).
سپس مىگوید: مردانى که بر اعراف قرار دارند «بهشتیان را صدا مىزنند و مىگویند: درود بر شما باد، اما خودشان وارد بهشت نشدهاند، اگرچه بسیار تمایل دارند» (وَ نادَوْا أَصْحابَ الْجَنَّةِ أَنْ سَلامٌ عَلَیْکُمْ لَمْ یَدْخُلُوها وَ هُمْ یَطْمَعُونَ).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_156
❇️تحقير #دين، ذلّت آخرت را به همراه دارد.
💠الَّذِينَ اتَّخَذُوا دِينَهُمْ لَهْواً وَ لَعِباً وَ غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا فَالْيَوْمَ نَنْساهُمْ كَما نَسُوا لِقاءَ يَوْمِهِمْ هذا وَ ما كانُوا بِآياتِنا يَجْحَدُونَ (۵۱/اعراف)
🌱كسانی كه (در دنيا) دين خويش را به بازی و سرگرمی گرفتند و زندگی دنيوی مغرورشان ساخت، پس همان گونه كه آنان ديدار اين روزشان را فراموش كرده و آيات ما را انكار میكردند، (ما نيز) امروز آنان را به فراموشی میسپاريم.
🔹مسخره كردن دين، مغرور شدن به دنيا، فراموشی آخرت و انكار آيات الهی، همه از نشانههای كافران است. «الْكافِرِينَ الَّذِينَ اتَّخَذُوا»
🔹كفّار، احكام دين را كه جدّی است به بازی میگيرند. «دِينَهُمْ لَهْواً» و در عوض دنيا كه بازيچهای بيش نيست را جدّی گرفتند.
🔹تحقير دين، ذلّت آخرت را به همراه دارد. كسانی كه دين را به بازی میگيرند، در قيامت التماس میكنند. «أَفِيضُوا عَلَيْنا- دِينَهُمْ لَهْواً»
🔹زندگی دنيوی فريبنده است. «غَرَّتْهُمُ الْحَياةُ الدُّنْيا»
🔹فريفتگی به دنيا، زمينهی بازی گرفتن دين است. لَهْواً وَ لَعِباً وَ غَرَّتْهُمُ ...
🔹كيفر الهی با اعمال ما تناسب دارد. «نَنْساهُمْ كَما نَسُوا»
🔹انكار مستمرّ آيات الهی، موجب محروميّت از بهشت و مواهب آن است. «ما كانُوا بِآياتِنا يَجْحَدُونَ»
🔹فراموش كردن خداوند در دنيا، سبب فراموش شدن انسان در قيامت میشود.
«نَنْساهُمْ كَما نَسُوا» چنانكه در جای ديگر ياد خداوند را مايهی ياد او از انسان میداند. «فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ»
🔹انكارمستمرّ وبدون توبه، رمز بدبختی وهلاكت انسان است. كانُوا ... يَجْحَدُونَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan