♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
0⃣5⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹نکات سوره حجر
❓در آیات انتهای سوره حجر منظور از مقتسمین کیانند؟ و چگونه قرآن را بخش بخش کردند؟ عذابشان چه بود؟
وَقُلْ إِنِّي أَنَا النَّذِيرُ الْمُبِينُ ﴿۸۹﴾و بگو من همان هشداردهنده آشكارم (۸۹)
كَمَا أَنْزَلْنَا عَلَى الْمُقْتَسِمِينَ ﴿۹۰﴾همان گونه كه [عذاب را] بر تقسيم كنندگان نازل كرديم (۹۰)
الَّذِينَ جَعَلُوا الْقُرْآنَ عِضِينَ ﴿۹۱﴾همانان كه قرآن را جزء جزء كردند (۹۱)
پاسخ ۲ :
در تفاسیر چند احتمال بیان شده است:
۱. سران کفّار که نیروهایى را در ایام حج بر سر جادهها و ورودىهاى مکّه تقسیم مى کردند، تا به مسافران بگویند که شخصى به نام محمّد ادّعاهایى دارد، مبادا به سخنان او گوش فرا دهید و حضرت را کاهن، ساحر و مجنون معرّفى مى کردند. خداوند بر آنها عذاب نازل کرد و به خواری و سختی جان سپردند.
۲. گروهى که قرآن را در میان خود تقسیم کردند، تا هر یک مشابه بخشى از قرآن را بیاورند.
۳. طائفه اى از قریش بودند که قرآن را پاره پاره کرده عده اى گفتند سحر است، عده اى دیگر گفتند افسانه هاى گذشتگان است، جمعى گفتند ساختگى است.
۴- عده ای از مخالفان پیامبر(ص) در روی مطالب قرآن، دقت و کارشناسی می¬نمودند تا بتوانند اولاً ضعفی در آنها یافته و آن را با آب و تاب برای سایر مخالفان آن حضرت مطرح کنند و ثانیاً در آن مطالبی پیدا کنند که دلالت بر عقاید بت پرستانه خود آنان کند و آنرا با آب و تاب بزرگ کرده و چنین وانمود کنند که پیامبر چیز جدیدی نگفته بلکه همان مطالب آنان را به صورتی متفاوت بیان کرده است و شیوه آنها برای این کار، این بوده که قسمتی از قرآن را بطور گزینشی انتخاب می کرده اند
۵- کسانى که به بخشى از قرآن عمل و بخشى را رها مى کردند.
۶. برخى گفته اند: یهودیان و مسیحیان پیش از اسلاماند که در دین خودشان دچار تفرقه گردیدند و فرقه فرقه شدند، هر گروهى به آنچه داشتند شادمان بودند و مراد از قرآن کتاب آسمانى است.
۷- یعنی قرآن را بر تو نازل کردیم، همان طوری که بر یهودیان و مسیحیان که قرآن را قسمت قسمت کرده، میان اجزای آن تفرقه افکندند و بعضی را قبول و بعضی را رد کردند، نیز نازل کردهایم. اینان در قرآن کریم، هر چه با کتاب خودشان موافق بود میپذیرفتند و هر چه مخالف بود، رد میکردند.
۸- احتمال ديگري نيز وجود دارد كه آية « الَّذِينَ جَعَلُواْ الْقُرْءَانَ عِضِينَ »،مبتدا باشد و جمله « لَنَسْلَنَّهُم » در آية بعد، خبر آن باشد.يعني آنان كه قرآن را تكذيب نمودند (ويا آن را قسمت، قسمت كردند)، در قيامت، همة آنان بازخواست ميشوند كه چگونه با دعوت انبياء برخورد نمودند. و بر اين اساس ميتوان گفت كه جدا،جدا كردن قرآن، يعني ايمان آوردن به بعضي از آيات آن كه مطابق ميل انسان است، و كنار گذاشتن برخي ديگر كه در ظاهر با منافع شخصي انسان سازگاري ندارد. چنانکه قرآن كريم ميفرمايد: « وَ يَقُولُونَ نُؤْمِنُ بِبَعْضٍ وَ نَكْفُرُ بِبَعْضٍ »،ميگويند به بعضي ايمان داريم و برخي را قبول نداريم (نساء/۱۵۰)
https://zaya.io/cn2xb
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
❗️#خطا در استفاده از #روایات_تفسیری
🔻بعضی افراد تا روایتی در تفسیر قرآن پیدا کنند، میگویند «این را امام(ع) یا پیامبر(ص) فرموده» و همان سخن را قطعی تلقی میکنند. ⁉️چه کسی گفته هر روایتی که در هر کتابی به نام پیامبر(ص) و امام(ع) است واقعاً از آنهاست؟
بله، اگر ما بدانیم که پیامبر(ص) و امام(ع) دربارۀ این آیه این مطلب را فرمودهاند، بیشک بالای چشم ماست، ولی بهشرط آنکه اثبات شود این روایات واقعاً گفتهٔ پیامبر(ص) یا امام(ع) است. دأب من همیشه این است.
♦️گاهی انسان میخواهد مطلبی را از قرآن بفهمد، منهای تفاسیر، این میشود قرآن.
👈 بهمحض اینکه گفتید در فلان روایت اینطور آمده، این دیگر #قرآن نیست، #حدیث است. این استناد به قرآن نیست و استناد به حدیث است.
👈استناد به قرآن تا وقتی «استناد به قرآن» است که هیچچیز کنارش نباشد، جز قراین فهم قرآن.
📚 علوم قرآنی، ص ۱۳۹
شهید دکتر بهشتی
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّاحِمِينَ
{مومنون/۱۱۸}
پروردگارا، ببخشاى و رحمت كن [كه] تو بهترين بخشايندگانى.
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 105 تا 120
📄#صفحـہ_164
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_164
❇️سفيد گشتن دست #موسی، معجزهی ديگر آن حضرت و امری غير منتظره و قابل رؤيت برای همگان بود نه فقط مخالفان
💠وَ نَزَعَ يَدَهُ فَإِذا هِيَ بَيْضاءُ لِلنَّاظِرِينَ (۱۰۸)
🌱و (موسی) دست خود را (از گريبانش) بيرون آورد، پس ناگهان آن (دست) برای بينندگان سفيد و درخشان مینمود.
🔹این آیه اشاره به دومین اعجاز موسى که جنبه امید و بشارت دارد کرده، مى فرماید: موسى دست خود را از گریبان خارج کرد،ناگهان سفید و درخشنده در برابر بینندگان بود ( وَ نَزَعَ یَدَهُ فَإِذٰا هِیَ بَیْضٰاءُ لِلنّٰاظِرِینَ ) نزع در اصل به معنى برگرفتن چیزى از مکانى است که در آن قرار گرفته،مثلا برگرفتن عبا از دوش و لباس از تن در لغت عرب،از آن تعبیر به نزع مى شود.
🔹و همچنین جدا شدن روح از تن را نیز نزع مى گویند و به همین مناسبت گاهى به معنى خارج کردن نیز آمده است،که در آیه مورد بحث به همین معنى است گرچه در آیه سخنى از محل خارج ساختن دست،به میان نیامده است، ولى از آیه 32 سوره قصص( اُسْلُکْ یَدَکَ فِی جَیْبِکَ تَخْرُجْ بَیْضٰاءَ )استفاده مى شود که موسى دست را در گریبان مى کرد و سپس خارج مى ساخت،سفیدى و درخشندگى خاصى داشت،سپس به حالت نخستین بازمى گشت در پاره اى از روایات و تفاسیر مى خوانیم که دست موسى علاوه بر سفیدى در این حالت به شدت مى درخشید،ولى آیات قرآن از این موضوع ساکت است، اگر چه منافات با آن ندارد .
🔹و همانطور که گفتیم این موضوع و معجزه سابق درباره عصا،مسلما جنبه طبیعى و عادى ندارد بلکه در ردیف خارق عادات پیامبران است که بدون دخالت یک نیروى ما وراء طبیعى امکان پذیر نیست.
🔹و نیز همانطور که اشاره شد،موسى با نشان دادن این معجزه مى خواهد این حقیقت را روشن سازد که تنها برنامه من جنبه ارعاب و تهدید ندارد،بلکه ارعاب و تهدید براى مخالفان است و تشویق و اصلاح و سازندگى و نورانیت براى مؤمنان.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_164
❇️#کافر همه را به کیش خود پندارد!
💠يُرِيدُ أَنْ يُخْرِجَكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ فَما ذا تَأْمُرُونَ (۱۱۰/اعراف)
🌱(آنان گفتند: موسی) میخواهد شما را از سرزمينتان آواره وبيرون كند (و سرزمين شما را اشغال نمايد)، پس (در اين مورد) چه دستور میدهيد؟
🔹فرعونيان برای انحراف افكار عمومی، به حضرت موسی تهمت زدند، هم از نظر اعتقادی او را ساحر دانستند و هم از نظر اجتماعی و سياسی او را فتنهجو معرّفی كردند.
🔹يكی از حربههای مخالفان، تهمتِ قدرتطلبی به مردان حقّ است. «يُرِيدُ أَنْ يُخْرِجَكُمْ»
🔹گاهی دشمنان از احساسات و عواطف مردم مانند وطندوستی، بر ضد مردان خدا سوءاستفاده میكنند. «يُخْرِجَكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ»
🔹كافر همه را به كيش خود پندارد. «يُخْرِجَكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ» چون فرعون دلبسته به مادّيات وزمين بود، فكر میكرد موسی نيز دلبستهی مال و سرزمين است.
🔹طاغوتها در عين استبداد، گاهی ناچار میشوند در گرفتاریهای سياسی به مشورت با اطرافيان بپردازند. «فَما ذا تَأْمُرُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
هدایت شده از کتاب باورها و رفتارهای قرآنی
🌺🌺همزمان با ايام برگزاري نمايشگاه #كتاب
✅ ميتوانيد با سفارش كتاب " #باورها_و_رفتارهاي_قراني: 280 نكته از 30 جزء قرآن" ، برگزيده اي از نكات و مفاهيم سورههاي قران را به همراه توضيح مختصر و تصاوير نيز مطالعه نموده به دوستان و عزيزان خود هم اهدا نماييد.
✅ پیرو استقبال چشمگیر علاقه مندان به مفاهیم قرآن از #نکات برگزیده هر جزء که سالیان متمادی در روزهاي ماه مبارک رمضان در سایت و کانال و گروه قرآن پویان ارسال می گردید،
👌 نکات کاربردیتر آیات هر جزء با رویکرد "عمومیسازی فهم و عمل به قرآن"، استخراج و به همراه تصاویر مناسب، در قالب اين کتاب منتشر شده تا بعنوان راهنما و الگویی در تقویت "باورها و رفتارهای قرآنی" در جامعه در دسترس علاقمندان قرار گیرد.
♻ در انتخاب آیات و تنظیم درسها، دغدغه اصلی آن بود که مهمترین باورها و رفتارهای فردی و اجتماعی ممدوح یا مذموم قرآن که دامنگیر جامعه امروز ما نیز هست، گردآوری گردد تا تذکری برای همه متدینان و دوستداران قرآن باشد.
💢علاقمندان ميتوانند این کتاب 312 صفحه اي را 60 درصد ارزانتر از قيمت روز، به قيمت 70هزارتومان بصورت اينترنتي سفارش داده و توسط پست دريافت نمايند.
♻♻ لينك معرفي كتاب در #شبكهقرانسيما
https://www.aparat.com/v/huYxR
🔰 اطلاعات بیشتر و مطالعه فهرست كتاب و فصل اول آن در کانال کتاب در پیام رسانهای ایتا و تلگرام https://t.me/raftarequrani
https://eitaa.com/raftarequrani
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
1⃣5⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹نکات سوره حجر
❓در آیات انتهای سوره حجر منظور از مقتسمین کیانند؟ و چگونه قرآن را بخش بخش کردند؟ عذابشان چه بود؟
وَقُلْ إِنِّي أَنَا النَّذِيرُ الْمُبِينُ ﴿۸۹﴾و بگو من همان هشداردهنده آشكارم (۸۹)
كَمَا أَنْزَلْنَا عَلَى الْمُقْتَسِمِينَ ﴿۹۰﴾همان گونه كه [عذاب را] بر تقسيم كنندگان نازل كرديم (۹۰)
الَّذِينَ جَعَلُوا الْقُرْآنَ عِضِينَ ﴿۹۱﴾همانان كه قرآن را جزء جزء كردند (۹۱)
پاسخ ۳ :
از میان اقوال و احتمالات مطرح،با توجه به سیاق آیات سوره حجر گزینه های ۴-۱ که به تلاش برخی از مشرکان برای مبارزه با قرآن دلالت دارد،قابل پذیرش می باشد. در آیه ۹ بر حفظ قرآن نازل شده بر پیامبر و در دسترس مردم توسط خداوند تاکید شد(که تنها تاکید اینگونه در کل قرآن است). در آیات ۹۰ و ۹۱ به مقتسمینی که قرآن را جزء جزء کردند اشاره شده است. این امر می تواند قرینه ای باشد بر اینکه هدف مقتسمین محو و نابودی قرآن بوده است.
گزینه ۵ با توجه به اینکه در آن هنگام تعداد مسلمانان حتی ظاهری، آنقدر نبوده که بخشی از آنها بخواهند بخشی را عمل کنند و بخشی را عمل نکنند. هم چنین هنوز بیش از نیمی از محتوای قرآن و ازجمله احکام عبادی هم نازل شده که این کار مفهوم داشته باشد. ضمن اینکه گزارش تاریخی هم در این زمینه که مرتبط با سوره حجر باشد در دست نیست.
سالها بعد در مدینه تنها در سوره نسا خداوند از منافقینی که میخواهند بین خدا و رسولش جدایی اندازند و می گویند نومن ببعض و نکفر ببعض ،نام برده است.
گزینه ۵ هم قابل قبول نیست زیرا در هیچ کجای قرآن، کتب آسمانی قبلی را با قرآن نام نبرده است.
احتمال ۷ هم قابل قبول نیست زیرا در سوره حجر که مکی است هنوز اهل کتاب به اسلام دعوت نشده اند تا چالشی با پیامبر و قرآن داشته باشند که بخواهند بخشی از قرآن را قبول و بخشی را رد کنند.
گزینه ۸ هم بلحاظ نحوی پذیرفته نیست. "الذین جعلوا..." صفت است برای اسم معرفه قبل از خودش، یعنی المقتسمین. اگر بین این دو جزء رابطهای نبود، ان مشبهه بالفعل سر الذین می آمد تا نشان دهد، جمله استینافی است.
لذا منظور قریشی هستند که برای مقابله با قران ،انرا قسمت قسمت کردند( یا برای آوردن مثل آن یا اتهام زدن های مختلف به آن که در خود قرآن و سوره های قبلی هم به این امر اشاره شده است . یا اینکه در ایام حج در مبادی شهر تقسیم شده و هر کدام بخشی از قران را برای مسافرین قرایت و انرا نقد و هجو میکردند)
اما اگر مقتسمین،از قریش بودند، چه عذابی بر آنها نازل شده است؟
هر چند در برخی تفاسیر روایاتی دال بر هلاکت فردی و ناخوشایند این افراد ذکر شده،اما خیلی قابل اعتماد تاریخی نیست. در خود آیات هم صحبتی از نزول عذاب نیست.
بلکه از جمله قل انی انا النذیر المبین مفسران برداشت انذار از عذاب نموده و جمله کما انزلنا علی المقتسمین را به معنای عذاب نازل شده بر مقتمسین فرض کرده اند. حال انکه حتی اگر آیه اول انذار از عذاب باشد،آیه دوم نیز باید به همین مفهوم باشد یعنی مردم را از عذاب انذار بده همانگونه که مقتسمین را هم انذار داده بودیم.
اما با توجه به آیات ۸۵ و ۹۲ و ۹۳ که صحبت از قطعی بودن قیامت و بازخواست از اعمال است، انذار پیامبر هم باید حاوی همین موضوع باشد.این مفهوم با کنار گذاشتن آیات فرعی که حاوی نکاتی به شخص پیامبر است و پشت سر هم گذاشتن آیاتی که وظیفه ایشان در قبال سایرین را بیان میکند، قابل استنباط است.
و در نهایت یعنی مردم و بندگانم را انذار کن از مواخذه اعمالشان در قیامت همانطور که قبلا مقتسمین را هم انذار کردیم.
آقای سید کاظم فرهنگ
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💐🍁لزوم برخورد #كريمانه_حاكميت با #مردم، حذف #فساد و #فقر
🛑خداوند در قرآن کریم می فرماید ما انسان را کریم خلق کردیم؛ ﴿وَ لَقَدْ كَرَّمْنا بَنِی آدَمَ﴾ یعنی ساختار خلقت بشر کریمانه است، لذا مسئولین باید تمام همتشان این باشد که #با_مردم_کریمانه_رفتار_شود.
🔹 ما ملت ایران، ملتی بزرگ و بزرگ زاده ایم، ما در کشوری بزرگ که هم تاریخ و هم جغرافیا دارد زندگی می کنیم، ما عالمان و دانشمندان بزرگی همچون ابن سینا و فارابی و امثال آن داریم، لذا شایسته است با مدیریت خوب، با ادب و احترام و بر اساس کرامت با مردم برخورد شود.
🔸 کشور ما دارای سرمایه های عظیم خدادادی است و باید از این سرمایه ها استفاده کرد اینکه امیرالمومنین می فرماید «مَن وَجَدَ ماءً و تُرابا ثُمّ افتَقَرَ فَأبعَدَهُ اللّه» یعنی کشوری که آب دارد، خاک دارد، و نتواند خود را اداره کند😔، نیازمند به دیگران باشد، خدا او را از رحمت دور کند!
🔹مسئولین باید این کلمات را مد نظر قرار دهند و بر #تولید و #اشتغال همت گمارند تا #فقر را از کشور ریشه کن کنند.
🔸 ما در زمان دفاع مقدس جوانانی داشتیم که در شبهای سرد زمستان در بالای کوهها ایستادند و یخ زدند و #شهید شدند تا از این مرز و بوم دفاع کنند، الان نیز چنین #جوانانی و #مردمانی داریم، اینها #نعمت_های_ما هستند،
باید قدر این سرمایه ها را بدانیم و
اجازه ندهیم #فساد در کشور اتفاق بیافتد.
🎙ايت اله جوادي املي در ديدار با رييس دولت مورخ 403/2/21
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحيم
نَصْرٌ مِنَ اللهِ وَ فَتْحٌ قَريبٌ
یارى از جانب خداوند و پیروزى نزدیک است
🌷 سوره صف ، آیه ۱۳
🆔 @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 121 تا 130
📄#صفحـہ_165
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan