💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_نحل آیات 43 تا 54
📄#صفحـہ_272
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_272
❇️انواع #مجازاتها در برابر انواع #گناهان!
💠أَ فَأَمِنَ الَّذِينَ مَكَرُوا السَّيِّئاتِ أَنْ يَخْسِفَ اللَّهُ بِهِمُ الْأَرْضَ أَوْ يَأْتِيَهُمُ الْعَذابُ مِنْ حَيْثُ لا يَشْعُرُونَ
🌱آیا کسانی که با توطئهگری به کارهای زشت پرداختند، (از این بلا) در اماناند که خدا آنان را در زمین فرو برد؛ یا اینکه عذاب (الهی) از جایی که فکر(ش را هم) نمیکنند، سراغشان بیاید؛
نحل - ۴۵
🔹قرآن در بسیارى از بحثها، مطالب استدلالى را با مسائل عاطفى چنان به هم مىآمیزد که برترین اثر را در نفوس شنوندگان داشته باشد، آیات گذشته یک بحث منطقى در زمینه نبوت و معاد با مشرکان داشت، ولى در اینجا به تهدید جباران و مستکبران و گنهکاران لجوج مىپردازد و آنها را به انواع عذابهاى الهى بیم مىدهد.
🔹نخست مىگوید: «آیا توطئهگران (ى که براى خاموش کردن نور حق به انواع نقشههاى شوم متوسل شدند) از این ایمن گشتند که ممکن است خداوند آنها را در زمین فرو برد»؟ (أَ فَأَمِنَ الَّذِینَ مَکَرُوا السَّیِّئاتِ أَنْ یَخْسِفَ اللَّهُ بِهِمُ الْأَرْضَ).
👈آیا بعید است که زمین لرزه وحشتناکى رخ دهد، پوسته زمین بشکافد و دهان باز کند و آنها و همه زندگانیشان را در خود فرو برد، همان گونه که در تاریخ اقوام، کرارا اتفاق افتاده است؟
🔹سپس اضافه مىکند: «و یا این که (هنگامى که آنها در حال غفلتند) عذاب (الهى) از آنجا که انتظارش را ندارند به سراغشان آید» (أَوْ یَأْتِیَهُمُ الْعَذابُ مِنْ حَیْثُ لا یَشْعُرُونَ).
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_272
❇️#ايمان و #استغاثه به خداوند، نبايد موسمی ومقطعی باشد.
💠وَ ما بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ ثُمَّ إِذا مَسَّكُمُ الضُّرُّ فَإِلَيْهِ تَجْئَرُونَ (۵۳) ثُمَّ إِذا كَشَفَ الضُّرَّ عَنْكُمْ إِذا فَرِيقٌ مِنْكُمْ بِرَبِّهِمْ يُشْرِكُونَ (۵۴/نحل)
🌱وآنچه از نعمت داريد، پس از خداوند است. (به علاوه) هرگاه نگرانی و بلا به شما رسد، تنها به سوی او ناله میكنيد.
اما همين كه نگرانی ومِحنت را از شما برطرف كرد، ناگهان گروهی از شما نسبت به پروردگارشان شرك میورزند. (وعوامل وافراد ديگری را در دفع بلا مؤثّر میدانند)
🔹نعمتهای الهی را، نتيجهی تلاش وتحصيل ومديريّت خود، يا شانس و تصادف نپنداريد. «ما بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ»
🔹همهی نعمتها، حتّی آنچه كه در نظر شما ناچيز است، به ارادهی الهی به شما داده شده است. «مِنْ نِعْمَةٍ»
🔹هم نعمتها از اوست، هم در خطرها، تنها پناهگاه اوست. «فَمِنَ اللَّهِ، فَإِلَيْهِ تَجْئَرُونَ»
🔹بلا و سختی، خداپرستی فطری را زنده میكند. «إِذا مَسَّكُمُ الضُّرُّ فَإِلَيْهِ تَجْئَرُونَ»
🔹انسان ضعيف است وبا كوچكترين تماس سختی ومصيبت، درمانده میشود.
إِذا مَسَّكُمُ ...
🔹نعمتها از اوست، امّا سختیها و ضررها از ماست. «نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ، مَسَّكُمُ الضُّرُّ»
🔹ايمان واستغاثه به خداوند، نبايد موسمی ومقطعی باشد. إِذا كَشَفَ الضُّرَّ ... فَرِيقٌ مِنْكُمْ ... يُشْرِكُونَ
🔹رفاه وآسايش، زمينهی غفلت از ياد خدا وشركگرايی است. كَشَفَ الضُّرَّ ... يُشْرِكُونَ
🔹توجّه به خدا، چون فطری است عمومی است. «فَإِلَيْهِ تَجْئَرُونَ»، امّا شرك تنها در مورد بعضی است. فَرِيقٌ ... يُشْرِكُونَ
🔹«كشف ضرّ» و برطرف شدن مشكلات را از هر قدرتی جز خدا بدانيم شرك است. كَشَفَ الضُّرَّ ... بِرَبِّهِمْ يُشْرِكُونَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
8⃣6⃣ تدبر در سوره #هود
🔹تفسیر سوره هود از عبدالعلی بازرگان
هود : ۸۱
قَالُوا يَالُوطُ إِنَّا رُسُلُ رَبِّكَ لَن يَصِلُوا إِلَيْكَ فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ بِقِطْعٍ مِّنَ اللَّيْلِ وَلَا يَلْتَفِتْ مِنكُمْ أَحَدٌ إِلَّا امْرَأَتَكَ إِنَّهُ مُصِيبُهَا مَا أَصَابَهُمْ إِنَّ مَوْعِدَهُمُ الصُّبْحُ أَلَيْسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ
ـ [فرشتگان] گفتند: اي لوط: [نگران مباش] ما فرستادگان پروردگار توايم، آنها هرگز به تو دست نخواهند يافت ۸۹
پس [با توکل به خدا] در پاسي از شب خانوادهات را [دور از چشم مردم، به بيرون شهر] کوچ بده و هيچ يک از شما به پشت برنگردد ۹۰
[تا از بساط باقيمانده چيزي بردارد]، مگر همسرت که [با تو نخواهد آمد و] به او همان رسد که به آنها ميرسد. ۹۱
بيترديد وعده [عذاب] آنها صبحگاه است، آيا صبح نزديک نيست؟۹۲
۸۹- البته هدف قوم لوط دستيابي به مهمانان لوط بود، ذکر اين که به تو دست نمييابند در اين آيه، منظور به حريم و حرمت اوست، در آية ۳۷ سورة قمر (۵۴:۳۷) آمده است که متجاوزينِ مستِ شهوت در هجوم به خانه لوط بينائي خود را از دست دادند!
۹۰- «يَلْتَفِتْ»، از ريشة «لَفَتَ»، انصراف و برگشتن از دين يا مسير طي شده است، التفات [در باب افتعال] هم به رو آوردن تعلق ميگيرد و هم به روگرداندن.
۹۱- استثناي «إِلاَّ امْرَأَتَكَ» قاعدتاً بايد بعد از «فَأَسْرِ بِأَهْلِكَ» ميآمد، اما در اينصورت چنين استباط ميشد که لوط از همراه بردن همسرش امتناع کرده است، يا خدا نخواسته او به مؤمنين بپيوندد، اما با فاصله آمدن آن استثناء، نشان ميدهد خود آن زن از همراهي با لوط خودداري کرده است.
۹۲- اينکه به زمان واقعه [صبحگاهان] اشاره ميکند، بايد حاوي نکتهاي پند آموز باشد و گرنه چه تفاوت ميکند که شب هلاک شده باشند يا صبح؟ معمولا ظلم با ظلمت شب، و صبح با تابش نور هدايت و نجات بهتر فهميده ميشود.
هود : ۸۲
فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّيلٍ مَّنضُودٍ
پس چون فرمان ما فرا رسيد، آن [ديار] را زير و رو کرديم و بر آنان باراني از سنگ گدازههاي [آتشفشاني] پي در پي [=موج مانند] فرستاديم. ۹۳
۹۳- برحسب آيات متعدد قرآن، قوم لوط در اثر انفجار ناگهاني پوسته زمين، ناشي از تراکم گازها و مواد مذاب طبقات زيرين، که اصطلاحاً بمب آتشفشاني نام گرفته، نابود شدند. اين حادثه با موج انفجار و خروش شديدي که «صيحه» ناميده ميشود آغاز گرديد و با زير و رو شدن و جابجائي طبقات فوقاني، شهر و ساکنان آن را در کام خود فرو برد و سپس باراني از گدازهها و سنگريزههاي داغ منطقه را پوشاند.
حجر ۷۳ (۱۵:۷۳) و ۷۴- فَأَخَذَتْهُمُ الصَّيْحَهُ مُشْرِقِينَ فَجَعَلْنَا عَالِيَهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهِمْ حِجَارَهً مِنْ سِجِّيلٍ
شعراء ۱۷۳ (۲۶:۱۷۳) - وَأَمْطَرْنَا عَلَيْهِمْ مَطَرًا فَسَاءَ مَطَرُ الْمُنْذَرِينَ
قمر ۳۴ (۵۴:۳۴) - إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَيْهِمْ حَاصِبًا إِلَّا آلَ لُوطٍ نَجَّيْنَاهُمْ بِسَحَرٍ
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگی_قرآنی
شماره 75
سوره #بقره صفحه_45
🎊⁉️ ایا #اموالی که به #فقرا میدهید، را خودتان حاضرید قبول کنید؟
🔶 يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنفِقُوا مِن طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُم مِّنَ الْأَرْضِ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنفِقُونَ وَلَسْتُم بِآخِذِيهِ إِلَّا أَن تُغْمِضُوا فِيهِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ بقره:267
اي كساني كه ايمان آوردهايد، از پسنديدهترين [=مرغوبترين] آنچه به دست آوردهايد [=محصول كارتان] و از آنچه از زمين براي شما روياندهايم [=محصولات كشاورزي و باغداري و...] انفاق كنيد. و [هرگز] سراغ قسمت نامرغوبش نرويد كه از آن انفاق كنيد، حال آنكه خود حاضر به مصرف آن نيستيد، مگر با چشمپوشي [و به ناچاري]. و بدانيد خدا مسلماً بينيازي ستوده است.
__
💫 از آنجايي كه هدف از انفاق، نه سير كردن شكمي و پوشاندن برهنهاي، بلكه آزاد كردن نفس خود از اسارتِ مال است، در اين مسير آنچه ميدهيم، به همان نسبتي كه بيشتر علاقمند به آن باشيم، بيشتر از خود دور و به قُرب خدا نزديك شدهايم. اين حقيقي مهمي است كه: «هرگز به مرحلة نيكوكاري نميرسيد، مگر از آنچه دوست داريد انفاق كنيد» [آلعمران 92 (3:92) ].
↩️ با مقايسه 16 باري كه مشتقات «خبيث» در قرآن آمده است، ميتوان ابعاد معنايي آن را بهتر فهميد؛ از جمله: خداوند فرمان داده از آنچه دوست داريد انفاق كنيد، نه آنچه خبيث [دور ريختني، كهنه و ناپسند] است [بقره (2:267) ]، مال طيبب [مرغوب] و خبيث [نامرغوب و كهنه] يتيمان را جابجا نكنيد [نساء 2 (4:2) ]، خدا براي شما طيبات [ارزاق سالم و دلپسند] را حلال و خبائث [ناسالم و نامطلوب] را حرام كرده است [اعراف 157 (7:157) ]، قوم لوط مرتكب كارهاي خبيث [ناپسند] ميشدند، زمين طيب [نيالوده و غير شوره زار] به اذن خدا سبز ميشود و زميني که خبيث [شوره زار] است، جز مختصري نميروياند و...
👈👈 از آنجا که بعضى از مردم عادت دارند، همیشه از اموال بى ارزش و آنچه تقریباً از مصرف افتاده و قابل استفاده خودشان نیست #انفاق کنند و این گونه انفاق ها علاوه بر این که سود چندانى به حال نیازمندان ندارد، یک نوع اهانت و تحقیر نسبت به آنها است، و موجب تربیت معنوى و پرورش روح انسانى نیز نمى باشد، در این جمله صریحاً مردم را از این کار نهى مى کند و آن را با دلیل لطیفى همراه مى سازد، و آن این که، شما خودتان حاضر نیستید این گونه اموال را بپذیرید مگر از روى کراهت و ناچارى، چرا درباره برادران مسلمان، و از آن بالاتر خدایى که در راه او انفاق مى کنید و همه چیز شما از او است، راضى به این کار مى شوید؟!
💫📚تفسیر نمونه و بازرگان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━