💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪہ_نساء آیہ 141 تا 147
📄#صفحـہ_101
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_101
❇️صفات #منافقان
💠الَّذِينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِنْ كانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِنَ اللَّـهِ قالُوا أَ لَمْ نَكُنْ مَعَكُمْ وَ إِنْ كانَ لِلْكافِرِينَ نَصِيبٌ قالُوا أَ لَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَ نَمْنَعْكُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ فَاللَّهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيامَةِ وَ لَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكافِرِينَ عَلَی الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلاً (۱۴۱/نساء)
🌱 منافقان همانها هستند كه پيوسته انتظار میكشند و مراقب شما هستند اگر فتح و پيروزی نصيب شما گردد میگويند آيا ما با شما نبوديم (پس ما نيز سهيم در افتخارات و غنائم هستيم!) و اگر بهرهای نصيب كافران گردد میگويند آيا ما شما را تشويق به مبارزه و عدم تسليم در برابر مومنان نمیكرديم؟ (پس با شما سهيم خواهيم بود!) خداوند در ميان شما در روز رستاخيز داوری میكند و هرگز برای كافران نسبت به مومنان راه تسلطی قرار نداده است.
🔷✨اين آيه و آيات بعد قسمتی ديگر از صفات منافقان و انديشههای پريشان آنها را بازگو ميكند، و ميگويد:" منافقان كسانی هستند كه هميشه ميخواهند از هر پيش آمدی به نفع خود بهرهبرداری كنند، اگر پيروزی نصيب شما شود فورا خود را در صف مومنان جا زده، ميگويند آيا ما با شما نبوديم و آيا كمكهای ارزنده ما موثر در غلبه و پيروزی شما نبود؟ بنا بر اين ما هم در تمام اين موفقيتها و نتائج معنوی و مادی آن شريك و سهيميم".
(الَّذِينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِنْ كانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِنَ اللَّـهِ قالُوا أَ لَمْ نَكُنْ مَعَكُمْ).
👈 اما اگر بهرهای از اين پيروزی نصيب دشمنان اسلام شود، فورا خود را به آنها نزديك كرده، مراتب رضامندی خويش را به آنها اعلام ميدارند و ميگويند:" اين ما بوديم كه شما را تشويق به مبارزه با مسلمانان و عدم تسليم در برابر آنها كرديم بنا بر اين ما هم در اين پيروزيها سهمی داريم"! (وَ إِنْ كانَ لِلْكافِرِينَ نَصِيبٌ قالُوا أَ لَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَ نَمْنَعْكُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ)۱.
به اين ترتيب اين دسته با فرصتطلبی مخصوص خود ميخواهند در صورت پيروزی مومنان در افتخارات و حتی در غنائم آنان شركت جويند و منتی هم بر آنها بگذارند، و در صورت پيروزی كفار خوشحالند و با مصمم ساختن آنها در كفرشان و جاسوسی به نفع آنان، مقدمات اين پيروزی را فراهم ميسازند، گاهی" رفيق قافله" اند و گاهی" شريك دزد" و عمری را با اين دودوزهبازی كردن ميگذرانند!.
ولی قرآن سرانجام آنها را با يك جمله كوتاه بيان ميكند و ميگويد:
بالآخره روزی فرا ميرسد كه پردهها بالا ميرود و نقاب از چهره زشت آنان برداشته ميشود، آری" در روز قيامت خداوند در ميان شما قضاوت ميكند".
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_101
❇️#شكرگزار #نعمات الهی باشیم
💠ما يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذابِكُمْ إِنْ شَكَرْتُمْ وَ آمَنْتُمْ وَ كانَ اللَّهُ شاكِراً عَلِيماً «147/نساء»
🌱اگر #شكر گزاريد و ايمان آوريد، خداوند مىخواهد با عذاب شما چه كند؟ در حالى كه خداوند همواره حقّ شناس داناست.
💬پیام ها🔻
🔹شناخت نعمتهاى او و #شكر آنها، زمينهى قبول دعوت و ايمان است. «شَكَرْتُمْ وَ آمَنْتُمْ»
🔹ايمان به خداوند، بارزترين جلوهى #شكرگزارى است. «إِنْ شَكَرْتُمْ وَ آمَنْتُمْ»
🔹#شكر، هم مايهى نجات از قهر، هم سبب دريافت لطف بيشتر است. «ما يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذابِكُمْ، كانَ اللَّهُ شاكِراً»
🔹اگر شما #شكر كنيد، خداوند هم نسبت به شما #شاكر است. «كانَ اللَّهُ شاكِراً»
🔹خداوند، با آنكه بى نياز است، ولى از بندهى كوچكش #تشكّر مىكند. چرا ما #شكر او را به جا نياوريم؟! «إِنْ شَكَرْتُمْ، كانَ اللَّهُ شاكِراً»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
https://iporse.ir/6166184
اگر لطف بفرمایید پنجشنبه شب مورخ ،۱۸ آذر ۱۴۰۰ نماز شب اول قبر را اقامه بفرمایید. به نام جمال پسر یوسف (جمال بن یوسف) خیر دنیا و آخرت نصیب و روزیتان
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣7⃣ تدبر در سوره #شعرا
✅ نكات تفسيري سوره شعرا
آیهٔ۸۴ سورهٔ شعراء ( صفحه ۳۷۱)
وَاجْعَلْ لِي لِسَانَ صِدْقٍ فِي الْآخِرِينَ
و براى من (ابراهیم) در [ميان] آيندگان آوازه نيكو گذار
❓منظور از لسان صدق چيست؟
پاسخ ۱
🟢یعنی آنـچـنـان كـن كـه يـاد من ( ابراهیم) در خاطره ها بماند و خط و برنامه من در ميان آيندگان ادامه يابد، اسـوه و الگـوئى بـاشم كه به من اقتدا كنند، و پايه گذار مكتبى باشم كه بوسيله آن راه تو را بياموزند، و در خط تو حركت كنند.
🟡خـداوند اين دعاى ابراهيم را نيز به اجابت رساند همانگونه كه قرآن در آیهٔ۵۰ سورهٔ مریم مى گويد: و جعلنا لهـم لسـان صـدق عـليـا: مـا بـراى ابـراهـيـم و اسـحـاق و يعقوب ذكر خير و لسان صدق برجسته و والائى قرار داديم .
🟢يادآورى مى گردد كه
🟢همانطور که در آیهٔ ۱۲۹ سورهٔ بقره ، ابراهيم بعد از بناى خانه كعبه از خدا خواست:
👈🏻ربنا و ابعث فيهم رسولا منهم يتلوا عليهم آياتك و يعلمهم الكتاب و الحـكـمـة و يـزكـيـهـم : پـروردگـارا در مـيـان فـرزنـدان مـا (مـن و اسـمـاعـيـل ) پـيـامـبرى مبعوث كن كه آيات تو را بر آنها بخواند و به آنان كتاب و حكمت بياموزد و آنها را پاكيزه كند و رشد دهد .
🟡و مى دانيم اين تقاضا با ظهور پيامبر اسلام (ص ) تحقق يافت و ذكر خير ابراهيم از اين طريق در اين امت بزرگ تداوم گرفت..
تفسير الميزان
پاسخ ۲ :
شعراء : ۸۴
و برای من در ميان آيندگان [=اُمتهای بعدی] ياد صداقتی باقی گذار. ۴۷
__
۴۷- به راستی منظور ابراهيم از «لسان صدق» که از خدا ميخواهد در ميان نسلهای بعد از او باقی بماند چيست؟ آيا «نام نيک»، ذکر خير و خوشنامی در آينده را ميخواسته، يا مطلب فراتر از اين است؟
ترديدی نيست که به قول سعدي: نام نيکی گر بماند ز آدمي، به کزو ماند سرای زرنگار. آرزوی نام نيک داشتن بسيار مطلوب است،
اما ابراهيمی که به تعبير قرآن يکسره و خالصانه به فکر خانه آخرت بود [إِنَّا أَخْلَصْنَاهُمْ بِخَالِصَهٍ ذِكْرَى الدَّارِ- ص 46 (38:46) ] بعيد است که حتی به ذکر خير آيندگان هم از بُعد شخصی دلبسته بوده باشد.
اگر آرزومند نام نيکو بود، جمله: ذکر حَسَن، ثناء جميل، ذکر جميل و امثالهم مناسبتر بود، اما «لسان صدق» معنائی جامعتر دارد. کلمة لسان در قرآن، هم به معنای زبان آمده است و هم به طور استعاره به نتيجه و محصول زبان، يعنی گفتار و پيام و عملکردی که از شخص سر ميزند. در اين صورت سنّت و سبک زندگی که شکل شريعت و ملة [آئين] ميگيرد، ميتواند لسان تلقی شود. از اين منظر قرآن نيز «لسان عربی مبين» ناميده شده است [شعراء 195 (26:195) ، نحل 103 (16:103) ، احقاف 12 (46:12) ].
صفت «صدق» [در لسان صدق] نيز نشانگر انطباق عمل با ادعای ايمان و صادقانه رفتار کردن است. به نظر ميرسد [والله اعلم] آنچه ابراهيم از خدا خواسته بود، بقای تلاشهای توحيدی او و تأثيرش در نسلهای بعد باشد. اين دعای ابراهيم نيز، همانند ساير دعاهايش، به استناد آيه 50 سوره مريم (19:50) [...وَجَعَلْنَا لَهُمْ لِسَانَ صِدْقٍ عَلِیًّا] به عاليترين وجه اجابت شد. در آيه 28 سوره زخرف (43:28) نيز بقای تلاشهای توحيدياش مورد تائيد قرار گرفته است: وَجَعَلَهَا كَلِمَةً بَاقِیَةً فِی عَقِبِهِ...
تفسير عبدالعلي بازرگان
https://b2n.ir/a12394
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
استاد #جمال_گنجهای
اندیشمندی خلاق و مبتکر در امر فهم ،تفسیر و کشف و تفهیم حقایق قرآنی و بنيانگذار روش نويني در فهم و تفسير قران بود.
در اين سالها بسياري از متدبرين قران با اصطلاحات خاص ايشان "درس" درب" "فرازبندي" و ... لذت فهم ساده قران را درك كردند.
تحقيق وي در تعيين فهرستي از ترتيب نزول سورهها خدمتي كم نظير از ايشان بود. او هيچگاه مقهور اقوال مشهور مفسرين متقدم و متاخر نشد و همواره بر دريافت مستقيم از متن قران و ارايه ساير متون بر قرآن تاكيد ميكرد.
او تمام وقتش را در اين سالها صرف مطالعه قران و انتشار مقالات و كتب قراني نمود.
اولين دوره گسترده و حضوري روش ساده فهم قران را در سال 96 با ايشان برگزار نموديم كه منشا خير و اثار فراوان بود و تا كنون درس هاي ان در حال انتشار و استفاده است.
گنجه ای علاوه بر اینکه یک مفسر بزرگ قرآن در درست اندیشی و درست دیدن حقایق قرآن بود پاک زیست و از دنیا و زخارف آن بهره ای نبرد و اسیر مقام و موقعیت و ثروت ومال دنیا نگشت
.«عاش سعیدا و مات سعید»
اين ضايعه را به خانواده ايشان، دوستان و شاگردان مستقيم و غير مستقيم ايشان و قرآن پژوهان و جامعه قراني تسليت عرض مي كنيم.
راهش پر رهرو
كانال قرآن پويان