#گزیده_نکات_تفسیرے
#صفحه_413
❇️#حجتهای *معتبر نزد خداوند چیست؟*
❓آداب و رسوم خانوادگي يا اجتماعي ؟ نظر والدين، بزرگان، #رهبران و مديران؟ #علم یا وحی؟
✳اين مطلب را زياد شنيده ايم كه ما براي هر فعل يا ترك فعلي و هر تصميمي بايد #حجتي در برابر خداوند داشته باشيم.
اين #حجت چه چیز هایی می تواند باشد که نزد خدا هم اعتبار داشته باشد؟
#عقل است یا #وحی؟کتاب اسمانی است یا #علم بشری؟
یا قول و فعل رسولان و یا #علما و بزرگان قوم و خانواده و جامعه؟
❇انسان ها معمولا در توجیه افعال و #عقاید خود ،به یکی از #حجتهای زیر استناد می کنند:
1-تبعیت از پدران و اجداد (روال و سنتهای خانوادگی یا قومی يا اجتماعي)
2-تبعیت از #رهبران ، بزرگان قوم، روحانيون، #مديران و فرماندهان
3-#حدس و گمان(#ظن)
4- #مشهور بودن و #مرسوم بودن یا روش #اکثریت:
5- #کتب_آسمانی:
6-#علم بشری:
👈در سوره لقمان آیه 20 هم خداوند همین #حجت معتبر را در قالب #علم و#کتاب مطرح کرده است:
💠أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَةً وَبَاطِنَةً وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ ﴿۲۰﴾
🌱آيا ندانسته ايد كه خدا آنچه را كه در آسمانها و آنچه را كه در زمين است مسخر شما ساخته و نعمتهاى ظاهر و باطن خود را بر شما تمام كرده است.و برخى از مردم در باره خدا بى [آنكه] #دانش و رهنمود و #كتابى روشن [داشته باشند] به مجادله برمى خيزند.
🔷در تفسیر المیزان این طور بیان شده است که:
"(مقابله اى كه بين ((#علم)) و ((#هدى ))و ((#كتاب)) انداخته ، اشاره دارد به اينكه
مراد از علم آن #حجتهاىعقلى است كه با تحصيل و اكتساب به دست مى آيد،
و مراد از هدايت ، آن حقايقى است كه خدا از طريق #وحى و يا الهام به دل انسان افاضه مى كند،
و مراد از #كتاب، كتابهاى آسمانى است كه از طريق #وحى و نبوت به خدا منتهى و مستند مى شود، و به همين جهت كه مستند به اوست آن را منير و روشنگر توصيف كرد،
👈👈 و اين سه طريق (حجت عقلي،وحي،كتاب آسماني)از طرق علم است كه چهارمى برايش نيست) ⭕⭕
👈و بنابراين معناى آيه اين مى شود كه : بعضى از مردم بدون هيچ يك از اين سه #علم در وحدانيت خدا از حيث ربوبيت و الوهيت مجادله مى كنند، و هيچ #حجت قابل اعتمادى ندارند، تنها و تنها مدركشان #تقليد است."
🔷با توجه به اختصاص وحي به اوليا و انبيا، بنابراین هر انسان عادي تنها بر مبنای دو #حجت، يعني علم بشري(نه ظن و گمان) و كتاب آسماني باید راجع به هر موضوعی در نزد خود به #علم رسیده و عمل کند.
📚سید کاظم فرهنگ
👈برای مطالعه بیشتر در مورد این مطلب به لینک زیر مراجعه کنید:
https://b2n.ir/646859
💫با #فوروارد این پست، شما هم در گسترش مفاهیم قرآنی در جامعه سهیم شوید 🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیرے
#صفحه_413
❇️#آیه28لقمان
💠ما خَلْقُكُمْ وَ لا بَعْثُكُمْ إِلاَّ كَنَفْسٍ واحِدَةٍ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ (۲۸/لقمان)
🌱آفرينش و رستاخيز (همهی) شما (نزد خدا چيزی) جز مانند (آفريدن و زنده كردن) يك تن نيست، همانا خداوند شنوا و بيناست.
🔹ريشهی تشكيك و ترديد در اصل معاد؛ گاهی طول زمان است كه چگونه مردگان پس از گذشت زمان طولانی، دوباره زنده میشوند، گاهی خود مردگان است كه چگونه استخوانهای پوسيده، پراكنده و درهمآميخته، از هم تفكيك میشوند و گاهی آگاهی از رفتار، كردار و افكار است كه پس از آفرينش مجدّدِ مردگان، چگونه به حساب اين همه انسان رسيدگی خواهد شد؟
🔹خداوند در اين آيه با يك جمله، پاسخ همهی اين شبهات را میدهد كه زنده كردن همهی شما با آفرينش يك نفر يكسان است و زمان در آن تأثيری ندارد. او زمزمههای شما را میشنود و میبيند و تمام رفتار و كردارتان را میداند و به حساب همه میرسد.
🔹در علم و قدرت الهی، كميّت و جمعيّت، زمان و مكان، نهان و آشكار، تأثيری ندارد. «ما خَلْقُكُمْ وَ لا بَعْثُكُمْ إِلَّا كَنَفْسٍ واحِدَةٍ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣7⃣ تدبر در سوره #کهف
مرور عصاره فرازهای سوره کهف
عصاره فراز آیات ۸-۱ : خداوند قران را برای انذار مشرکین و تبشیر مومنان نازل کرده و زندگی و زینتهای موقت دنیا را نیز برای امتحان انسانها قرارداده است. ای پیامبر از ایمان نیاوردن انها، این همه اندوهگین نباش
عصاره فراز آیات ۲۶-۹ : خواب طولانی اصحاب کهف که با ایمان به خدا و نفی شرک، و ترک وابستگی های دنیوی، از قوم مشرک خود کناره گیری و در غار پناهنده شدند و با برخورداری از رحمت و ولایت خدا از شر دشمنان در امان ماندند، و بیداری مجددشان (پس از ۳۰۹ سال) نشانه ای بر صدق وعده های خدا ،ولایت غالب و بی همتای او و وقوع قیامت است.
عصاره فراز آیات ۳۱-۲۷ : ای پیامبر هدایت قران را به مردم برسان . انتخاب با خودشان است. با حفظ پیروانت بدون توجه به زینتهای دنیوی، در برابر پیشنهادات هواپرستان و آزار انها صبر کنید و بدانید که سرنوشت نیکو مخصوص اهل ایمان و اتش سوزان مخصوص نپذیرندگان هدایت الهی است.
عصاره فراز آیات ۴۷-۲۷ : ای پیامبر با ذکر این دو مثال بگو مال و فرزند و خدم و حشم، زینت زندگی دنیا و فناپذیر هستند. تفاخر و اتکا به انها و فراموشی از موثر اصلی جهان، که غالب بر همه چیز است، شرک به ربوبیت خدا و مایه خسران بوده و عمل صالح برای رب مقتدر واحد، ماندگار و نجات دهنده است.
عصاره فراز آیات ۵۳-۴۷ : مجرمین و آنها که شیاطین را بجای خدا اولیای خود گرفتند در قیامت که همه اعمال خود را مشاهده کنند، فراری از جزای اتشین خود نداشته معبودان مزعوم انها نیز کمکی نمیتوانند کنند.
عصاره فراز آیات ۵۹-۵۴ : علیرغم هادی و کافی بودن قران، مردم بخاطر تمایل به استمرار باورها و گفتارهای قبلی خود،مشابه اقوام قبل به بهانه های مختلف،از پذیرش هدایت اعراض می کنند.سران کفر نیز به جدال با حق و تمسخر رسولان میپردازند. اینها قابل هدایت نبوده و مستحق عذابی خواهند شد که موعدش را خدا تعیین میکند.همان گونه که سنت خدا درباره اقوام پیش نیز چنین بوده است.
عصاره فراز آیات ۸۲-۶۰ : حکایت موسی و خضر: خداوند در تدبیر امور ،از طریق بندگان و سایر مخلوقاتش اقداماتی را سامان میدهد که نتیجه نهایی ان خیر و به نفع محرومان و صالحان است اما بشر بعلت عدم احاطه به حکمت انها، انها را در ظاهر شر و نابجا دانسته و نمی تواند بر انها صبر کند.
عصاره فراز آیات ۹۸-۸۳ : خدا با تدبیر خود، با مکنت دادن به ذوالقرنین، و تامین اسباب مورد لزوم، او را برای اجرای عدالت و کمک به مردم مورد تجاوز فرستاد.
سیاق آیات ۹۸-۶۰ : خداوند در تدبیر امور جهان، از طریق بندگان و سایر مخلوقات خود و تامین اسباب و علل مورد نیاز که گاها خارج از محاسبه و تحلیل بشر است، ولایت خود را اعمال میکند.
عصاره فراز آیات ۱۰۲-۹۹ : کافرانی که در دنیا از یاد خدا اعراض کردند و بجای خدا، بندگان او را یاور و سرپرست خود گرفتند، در جهنم عذاب خواهند شد
عصاره فراز آیات ۱۱۰-۱۰۳ : ای پبامبر بگو کافران به ایات خدا و قیامت که رسولان را مسخره کردند هیچ بهره اخروی جز جهنم ندارند حال انکه مومنان به ایات خدا و قیامت به پاس اعمال صالح و عبادت غیرمشرکانه خود در بهشت متنعم خواهند شد.
در هر چهار داستان ذکر شده در سوره کهف اعمال ولایت و ربوبیت خدا بطرق خارق العاده مشاهده میشود.
✅درس سوره کهف :
امکانات و عوامل مادی فناپذیر و برای امتحان انسانهاست. اتکا بر انها و پرستش و اطاعت از معبودان غیر خدا، و فراموشی از پرودگار یگانه که غالب بر همه عوامل مادی است و ولایتش را بطرق مختلف اعمال میکند،شرک و مایه خسران و عذاب آتشین بوده در مقابل ، باور به توحید و لقای رب و انجام عمل صالح، ماندگار و نجات دهنده است. ای پیامبر هدایت قران را به مردم برسان و از اعراض انها اندوهگین نباش و صبر کن.
🖌آقای سید کاظم فرهنگ
https://b2n.ir/g94617
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
حكم #مشاركت دو يا چند نفر در #قتل_عمدي چيست؟ آيا همه #قصاص و #اعدام ميشوند؟
🛑قسمت پنجم
"
⭕️در حكم اين موضوع سه نظر ذکر گردید و ھر یک از دیدگاهھا پیروانی در میـان صـحابه و تـابعین دارند.
1⃣ -جواز #قصاص جماعت شرکت کننده در قتل به سبب یک نفر؛
2⃣ -عدم جواز قصاص جماعت به خاطر یک نفر بلکه یک نفر بـه اختیـار ولی دم؛
3⃣ -عدم جواز قتل ھیچکدام از افراد شرکت کننده در قتل یک نفر؛
👈از دو دسته اخباری که در تعارض اند برخی خبرھا چنانکه ذکـر گردیـد، از امام و با استناد به قرآن میباشد. (آیه ٣٣ اسراء) امّا اخباری که جواز قتل ھمه شرکت کنندگان در قتل را تأیید میکند، مؤید و مستند به آیه ای ذکر نمیشود. (چنانکه پیشتـر ھم استدلال کردیم)
🤏نظر مناسب و به عدالت نزدیکتر ھمان نظر وسط میباشد که بتـوان یـک نفر را به اختیار صاحب خون قصاص کرد و مابقی سھم خـود از جنایـت را بـه صـورت #دیـه پرداخت کنند.
خود الزام به پرداخت دیه ھم یک نـوع مجـازات اسـت چراکـه مجـازات ھـای مندرج در فقه و حقوق کیفری پنج صنف اند: حدود، قصاص، دیات، تعزیرات و مجازاتھـای بازدارنده و در واقع باقیمانده جماعت شرکت کننده به غیر از قصاص شونده بـا پرداخـت دیـه مجازات میشوند و در عین حال عدالت کیفری ھم محفوظ میماند و در بازدارندگی ھم چون ھر یک از قاتلان پیش از انتخاب ولی دم در معرض قصاصاند، نقض غرض اتفاق نمـی افتـد.
👈امّا اگر بگوییم که ولو ھزار نفر در قتل یک نفر مشارکت داشتند را میتوان قصاص کرد چگونه با سیاست کیفری دین رحمت و عدالت اسلام سازگار است؟! آیا میتوان با اطمینان حکم کـرد که ھزار نفر را در مقابل یک نفر ( مثلاً رجل سیاسی) قصاص کرد؟
🔻در مسأله مورد بحث ھم ھر چند ھمه شرکت کنندگان در قتل مجرم اند و خونشان پیش از انتخاب ولی دم از باب سلطنت مباح است اما در مقام عمل کشـتن بـیش از یـک نفـر از بـاب تقاص، #اسراف بوده و در قرآن منھی واقع شده است
🔻نتیجه گیري
قتل جماعت به خاطر یک نفر ممنوع است و حداقل مشکوک است، زیرا:
١ -با قصاص (مساوات) و مماثلت نمیسازد.
٢ -مصداقی از اسراف در قتل که منھی آیه قصاص است تلقی میشود. با آن ھمه اخـتلاف نظرھایی که در متن مقاله گذشت، به نظر نویسنده بدون شک مجرای این قاعده خواھد بود.
٣ -مصداق بارز قاعده درء الحدود بالشبھات قلمداد میشود.
٤ -معارض با تعداد قابل توجھی از روایات است.
5⃣ -با ادبیات حقوق کیفری، تفسیر به نفع متھم (حداقلی) نمیسازد.
متن پیشنھادی نویسنده برای مادة قانونی مذکور بیشتر با فن قانون نویسـی آن ھـم در امـورکیفری سازگار است.
مجازات شرکت کنندگان در قتل عمد، ھم دیه و ھم قصاص است، لکن قصاص یک مجرم به اختیار اولیای دم و پرداخت دیه مازاد جنایـت قصـاص شـونده بـه وی، پـیش از قصـاص و پرداخت دیه جنایت قصاصنشدگان به نسبت سھم آنھا در جنایت به اولیای دم مـی باشـد. دریک جمله و قاطعانه میتوان گفت اِعمال ماده مورد بحـث بـا عـدالت جزایـی و قاعـده مسـلّم درءالحدود بالشبھات سازگار نیست"
📃برگرفته از نشريه مطالعات اسلامی: فقه و اصول،
"نقد مبنایی بر حکم کیفري مشارکت در قتل عمد"
🖊دکتر امیرحمزه سالارزایی.
http://quranpuyan.com/yaf_postsm19446_Hkm-mshrkt-dw-y-chnd-nfr-dr-qtl-mdy-chyst--y-hmh-qSS-w-dm-myshwnd.aspx#post19446
@quranpuyan
#آیههاینور
لِلَّهِ كَتَبَ عَلى نَفْسِهِ الرَّحْمَةَ
براى خداوند است كه بر خود، رحمت را مقرّر كرده است.
انعام/١٢
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_لقمان آیات 29 تا 34
📄#صفحه_414
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا