♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
3⃣5⃣ تدبر در سوره #یوسف
❓مراد از نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ در آيه ۳۷ سوره يوسف چيست؟ تاويل رويا يا تاويل طعام؟ ضمير ه به طعام برميگردد يا رويا؟ تاویل طعام یعنی چه؟
قَالَ لَا يَأْتِيكُمَا طَعَامٌ تُرْزَقَانِهِ إِلَّا نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ قَبْلَ أَنْ يَأْتِيَكُمَا ذَلِكُمَا مِمَّا عَلَّمَنِي رَبِّي
انصاریان: گفت: هیچ جیره غذایی برای شما نمی آید مگر آنکه من شما را پیش از آمدنش از تعبیر آن خواب آگاه می کنم، این از حقایقی است که خدا به من آموخته است؛
خرمشاهی: [يوسف] گفت خوراكى برايتان نمىآيد كه بخوريدش مگر آنكه پيش از آمدن آن، شما را از تعبير آن [خواب] آگاه مىكنم، اين از چيزهايى است كه پروردگارم به من آموخته است،
پاسخ ۲ :
برخي از مفسران عرب گفتند كه اين الا نبّأتكما بتاويله الا و لابد ضمير به همان رويا برميگردد نه به طعام چرا؟
اولا توقيت به طعام براي آن است كه زنداني كه در سلولهاي انفرادي يا مثلاً جمعي زندگي ميكنند در زندان هم بسته است رفت و آمد نيست تاريك است آنها طلوع و غروب و روز و شب نميفهمند آنها يك برنامه روشني دارند كه چه وقت براي آنها جيرهشان را ميآورند غذايشان را ميآورند نميشود گفت كه من در اول شب به شما ميگويم يا اول صبح ميگويم يا اول ظهر ميگويم چون آنها ظهر و شب و روز نميفهمند اما آن طعامي كه برايشان هميشه به عنوان جيره ميآورند اين را ميفهمند
و براي اينكه معلوم بشود منظور آن طعام حيرهاي موظف است گفت طعام ترزقانه. نه طعام كه يك حلوايي ممكن است برايتان بياورند يك غذايي ممكن است برايتان بياورند كه آن هم نامعلوم است هم اصل آوردنش نامعلوم است هم وقتش نامعلوم است . قبل از اينكه اين غذاي مسلمتان برسد كه اين ديگر مشخص است
ثانيا گفتند اين طعام كه تأويل ندارد پس الا و لابد اين تأويل به همان رويا برميگردد
اين سخنان بعضي از اين جهات تأييد ميكند كه ضمير تأويله به همان رويا برگردد نه طعام
اما اشكال اين نظر
اين يك موجبه كليهاي دارد و يك سالبه كليهاي. سالبه كليه اينكه هيچ وقت هيچ غذايي براي شما نميآورند. موجبه كليه اين است كه در جميع موارد اين است قبل از اينكه غذا را بياورند من به شما ميگويم كه غذا چيست.
خب اگر منظور آن بود كه قبل از اينكه جيره شما برسد من به شما ميگويم يعني زود به شما ميگويم اين بايد ميفرمود كه «أنبئكم قبل ان يأتيكما طعام ترزقانه» نه اينكه يك موجبه كليه بگويد كنارش يك سالبه كليه يعني هيچ وقت غذا براي شما نميآورند مگر اينكه من به شما ميتوانم بگويم اين غذايتان چيست
تفسير تسنيم
https://b2n.ir/b35440
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#پرسش_و_پاسخ_ديني:
⭕❓آیا آیات قرآن بر لزوم #رؤیت_هلال دلالت دارد؟ آيا آيه يسئلونك عن الاهله بر نفي رويت با #چشم_مسلح دلالت دارد؟
🛑قسمت يازدهم:
👈برخی از فقهای معاصر ازجمله آيت الله سيستاني و شبيري زنجاني، برای اثبات اینکه چشم مسلح برای رؤیت هلال کافی نیست و ملاک در رؤیت، رؤیت با چشم عادی است، به این آیه در سوره بقره استناد کردهاند که میفرماید: «يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ قُلْ هِيَ مَواقِيتُ لِلنَّاسِ وَ الْحَجِّ»؛ یعنی ای پیامبر(ص)، در مورد #هلالها از تو سؤال میکنند، در پاسخ این سؤال به آنها بگو: هلالها زمانهایی برای امور مردم و برگزاری حج هستند.
👈از نظر اين فقها از تعبیر این آیه دو نکته استفاده میشود؛
⭕نکته اول این است که مواقیت و زمانهای مقرر از نظر اسلام همان زمانهایی است که مبتنی بر هلال است. پس #مواقیت، همان هلالها هستند؛ یعنی شاخص برای زمان، هلال است که شاخصهایی غیر از هلال را نفی میکند.
نکته دوم اینکه، هلالی که شاخص قرار داده شده، شاخصی است که برای #عموم مردم قابل درک و تشخیص است. چون آیه شریفه فرموده «مواقیت للناس» و آنکه برای عموم مردم قابل فهم و تشخیص است، همین است که هلال با چشم عادی محسوس باشد؛ یعنی یک روستایی هم بتواند این شاخص زمانی را تشخیص دهد و شهری هم بتواند این کار را بکند، همچنین کسی که در بیابان است، نیز بتواند آن را درک کند؛
لذا از این مواقیت استفاده میکنیم که شاخص، شاخص عمومی است.
❓ اما مراد خدا از «لِلنَّاسِ» در آیه «اهله» چیست؟
این کلمه «لِلنَّاسِ» به این معنا که راه عمومی باشد، نیست و از این «لِلنَّاسِ» این را نمیفهمیم که راه تشخیص باید عمومی باشد. چون آیه ممکن است طور دیگری معنا شود که بگوییم آیه میفرماید: اهله مواقیتی است برای مردم نه اینکه عموم مردم خودشان این مواقیت را تشخیص بدهند. میتوانند یک گروه خاص تشخیص دهند، اما بقیه مردم نیز استفاده میکنند.
«لِلنَّاسِ» یعنی به نفع و برای مردم. مواقیتی است که مفید به حال مردم است. چه خود مستقیم تشخیص دهند یا غیرمستقیم، دیگران به آنها گزارش دهند. کلمه «لِلنَّاسِ» این طور که این بزرگواران میگویند که همه از این طریق استفاده کنند، از آن استفاده نمیشود. میتواند این باشد که نفع و فایده مواقیت برای مردم است، چه مستقیم استفاده کنند جه عدهای استفاده کنند و به بقیه اطلاع دهند. در بسیاری از امور اینطور است و این تعبیر ناس و للناس نیز نوعا همینطور است.
🔶از آیه نفی استفاده از ابزار در #رویت_هلال درنمیآید.آیه «اهله» چیز جدیدی نمیگوید و مولویت ندارد
👈استفاده این بزرگواران این است که خدا دارد پاسخ سؤالی را میدهد و در این پاسخ حق تعالی یک حکم مولوی را بیان کرده است و آن اینکه شاخص برای تشخیص ماهها، دیدن مستقیم هلال است. اما میگوییم این آیه شریفه با توجه به پاسخی که برای سؤال وجود دارد، اصلاً این حکم مولوی را در بر ندارد. قبل از اینکه این پرسش و پاسخ در قرآن بیاد، آیا عربها با مسئله شهور قمری آشنا بودند یا خیر؟ ماهی را به عنوان محرم میشناختند و اینها را داشتند و میدانستند که با هلال، ماه آغاز میشود و مبدأ ماه را از هلال میگرفتند که ماه روزه به روز افزایش مییابد، تا وقتی که به محاق برود.
💮👈پس آیه چیز جدیدی ندارد. فقط سؤالی که کردند این بود که قبل از اسلام بر اساس اهله عمل میکردیم و مواقیت و زمانها را مشخص میکردیم، حال آیا اسلام این را بههم زده یا خیر؟ یعنی سؤال کردند که آیا در آیین جدید که برخی چیزها بههم خورده، این نیز بههم خورده یا خیر؟ آیه گفت خیر. همان مواقیت لِلنَّاسِ که بوده، سر جایش است و حج هم سر جای خود قرار دارد و این آیه مشتمل بر حکم مولوی نیست، بلکه ارشاد میکند.
🎙از درس خارج فقه استاد سروش محلاتي
💫براي مطالعه نظرات مختلف به لينك زير مراجعه نماييد
https://b2n.ir/d32002
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#آیههاینور
❤ بسم الله الرحمن الرحیم ❤
قُلْ يَا عِبَادِیَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ
لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللهِ إِنَّ اللهَ يَغْفِرُ
الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
بگو: « ای بندگان من که بر خود اسراف
و ستم کردهاید از رحمت خداوند ناامید
نشوید که خدا همه گناهان را می آمرزد،
زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.
🌻 سوره زمر ، آیه ۵۳
کانال قرآن پویان
🆔️ @ayeghoran1
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_غافر آیات 67 تا 77
📄#صفحه_475
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_475
❇️مراحل #هفتگانه_خلقت_انسان
❇️هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ تُرابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ يُخْرِجُكُمْ طِفْلاً ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ ثُمَّ لِتَكُونُوا شُيُوخاً وَ مِنْكُمْ مَنْ يُتَوَفَّی مِنْ قَبْلُ وَ لِتَبْلُغُوا أَجَلاً مُسَمًّی وَ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ (۶۷/غافر)
🌱او كسی است كه شما را از خاك آفريد، سپس از نطفهای، سپس از علقهای (خون بسته شده)، سپس شما را به صورت نوزادی (از رحمها) بيرون میآورد، سپس (رشدتان میدهد) تا به كمال قوّت خود برسيد (و) آنگاه تا پير شويد، و بعضی از شما پيش از رسيدن به پيری میميرد (ولی بعضی از شما زنده میمانيد) تا به سرآمدی كه معيّن است، برسيد و باشد كه تعقّل كنيد.
🔹نخستين مرحله، مرحله تراب و خاك است كه اشاره به آفرينش آدم جد نخستين ما از خاك میباشد، و يا خلقت همه انسانها از خاك، چرا كه مواد غذايی كه وجود انسان و حتی نطفه او را تشكيل میدهد اعم از مواد حيوانی و گياهی همه از خاك مايه میگيرد.
🔹مرحله دوم مرحله نطفه است كه مربوط به همه انسانها جز آدم و همسرش حوا است.
🔹مرحله سوم مرحلهای است كه نطفه تكامل يافته، و نمو قابل ملاحظهای نموده، و به صورت يك قطعه خون بسته در آمده است.
🔹بعد از اين مرحله" مضغه" (چيزی شبيه به گوشت جويده) و مرحله ظهور اعضاء، مرحله حس و حركت است كه قرآن در اينجا سخنی از اين سه مرحله به ميان نياورده هر چند در آيات ديگر به آن اشاره كرده است.
در اينجا چهارمين مرحله را مرحله تولد جنين ذكر میكند،
🔹و مرحله پنجم را مرحله تكامل قدرت و قوت جسمی كه بعضی آن را سن سیسالگی میدانند كه در آن حد اكثر نمو قوای جسمانی حاصل میشود و بعضی آن را كمتر يا بيشتر گفتهاند، البته ممكن است در افراد متفاوت باشد و قرآن از آن تعبير به" بلوغ اشد" كرده است.
🔹از آن به بعد مرحله عقب گرد و از دست دادن نيروها آغاز میشود و تدريجا دوران پيری كه مرحله ششم است فرا میرسد.
🔹سرانجام پايان عمر كه آخرين مرحله است فرا میرسد و انتقال از اين سرا به سرای جاويدان تحقق میيابد.
⁉️آيا با اينهمه تغييرات و تطورات منظم، و حساب شده، باز هم جای ترديد در قدرت و عظمت مبدء عالم هستی و الطاف و مواهب او وجود دارد؟
👈قابل توجه اينكه در چهار مرحله اول كه مربوط به آفرينش از خاك و نطفه و علقه و تولد طفل است تعبير به" خلقكم" (شما را آفريد) شده، و هيچ نقشی برای خود انسان در آن قائل نيست، ولی در سه مرحله بعد از تولد يعنی مرحله وصول به نهايت قوت جسمانی، و بعد از آن پيری، و بعد پايان عمر، تعبير" لتبلغوا" (تا برسيد) و" لتكونوا" (تا بوده باشيد) آمده است كه هم اشارهای است به استقلال وجودی انسان بعد از تولد و هم احتمالا اشارهای است به اين حقيقت كه اين دورانهای سهگانه ممكن است با حسن تدبير يا سوء تدبير خود انسان جلوتر يا عقبتر شود، و گاه پيری زودرس، يا مرگ زودرس، دامان انسان را بگيرد، و اين نشان میدهد كه تعبيرات قرآن تا چه حد دقيق و حساب شده است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_475
❇️هم #تهديد دشمنان لازم است و هم #تسلی دوستان
💠فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّـهِ حَقٌّ فَإِمَّا نُرِيَنَّكَ بَعْضَ الَّذِي نَعِدُهُمْ أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ فَإِلَيْنا يُرْجَعُونَ (۷۷/غافر)
🌱پس (ای پيامبر!) صبر كن كه وعدهی خداوند حقّ است. پس هرگاه بخشی از آن چه را به آنان وعده دادهايم به تو نشان دهيم، يا (پيش از آن) تو را از دنيا ببريم، (در هر صورت) به سوی ما بازمیگردند (و عذاب را میچشند).
👈آيات قبل برای تهديد كفّار ستيزهجو بود و اين آيه برای تسلّی پيامبر اكرم صلی الله عليه و آله و مؤمنان.
🔸تمام برخوردهای پيامبر با مردم، طبق فرمان خداوند بوده است، نه سليقهی شخصی و اين برخوردها در موارد گوناگون و با افراد مختلف، متفاوت بوده است. آياتی را كه در اين زمينه وجود دارد میتوان به دو دسته تقسيم كرد:
دستهی اوّل: آياتی كه دربارهی رفتار و برخورد آرام با مردم سخن میگويد.
دستهی دوم: آياتی كه در مورد برخوردهای تند با منحرفان و نااهلان نازل شده است.
🔹ياد قدرت الهی نسبت به تنبيه و كيفر مجرمان، عامل اميد و صبر است. «فَبِئْسَ مَثْوَی الْمُتَكَبِّرِينَ فَاصْبِرْ»
🔹تأخير در كيفر مجرمان، نبايد سبب شك و ترديد شود. «فَاصْبِرْ إِنَّ وَعْدَ اللَّـهِ حَقٌّ»
🔹حقّ بودن وعدههای الهی، مايهی صبر و آرامش است. «فَاصْبِرْ» زيرا «إِنَّ وَعْدَ اللَّـهِ حَقٌّ»
🔹پيامبر اكرم صلی الله عليه و آله در انتظار كيفر كفّار در دنياست، ولی خداوند طبق حكمت كار میكند و انتظارات پيامبر حكمت او را به هم نمیزند. «فَإِمَّا نُرِيَنَّكَ .. أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ»
🔹صبر در برابر ناملايمات، حدّی ندارد و تا پايان عمر بايد صبر كرد. فَاصْبِرْ ...
فَإِمَّا ... نَتَوَفَّيَنَّكَ»
🔹خداوند در كيفر مجرمان عجله ندارد. فَإِمَّا نُرِيَنَّكَ ... أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ
🔹در دنيا ممكن نيست مجرمان مجازاتِ كامل شوند؛ سرای ديگری لازم است.
«بَعْضَ الَّذِي نَعِدُهُمْ»
🔹كارهای الهی زمان بندی دارد و هر يك در زمان خود واقع میشود. نُرِيَنَّكَ ...
أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ
🔹مرگ نابودی نيست، تحويل و تحوّل است. «نَتَوَفَّيَنَّكَ»
🔹مرگ برای همه است، حتّی برای پيامبران. «نَتَوَفَّيَنَّكَ»
🔹هيچ كس از دست قدرت خداوند فرار نخواهد كرد. «فَإِلَيْنا يُرْجَعُونَ»
🔹احضار افراد در قيامت اجباری است. «يُرْجَعُونَ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
4⃣5⃣ تدبر در سوره #یوسف
❓مراد از نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ در آيه ۳۷ سوره يوسف چيست؟ تاويل رويا يا تاويل طعام؟ ضمير ه به طعام برميگردد يا رويا؟ تاویل طعام یعنی چه؟
قَالَ لَا يَأْتِيكُمَا طَعَامٌ تُرْزَقَانِهِ إِلَّا نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ قَبْلَ أَنْ يَأْتِيَكُمَا ذَلِكُمَا مِمَّا عَلَّمَنِي رَبِّي
انصاریان: گفت: هیچ جیره غذایی برای شما نمی آید مگر آنکه من شما را پیش از آمدنش از تعبیر آن خواب آگاه می کنم، این از حقایقی است که خدا به من آموخته است؛
خرمشاهی: [يوسف] گفت خوراكى برايتان نمىآيد كه بخوريدش مگر آنكه پيش از آمدن آن، شما را از تعبير آن [خواب] آگاه مىكنم، اين از چيزهايى است كه پروردگارم به من آموخته است،
پاسخ ۳ :
در تفسير اين طعام شش نظريه ذكر شده كه نزديكترين آنها به ظاهر لفظ بهطور خلاصه چنين است: يوسف به اين دو پرسشكننده گفت: من و شما همگى در اينجا زندانى هستيم و هيچكدام از آنچه در بيرون زندان مىگذرد آگاهى نداريم. با اين وجود، من از خوراكى كه براى شما دو نفر فرستاده مىشود آگاهى دارم و پيش از فرستادن آن، مىدانم كه چه نوع خوراكى است و هدف از فرستادن آن چيست.
پرسش: آن دو دربارۀ تعبير خوابشان از يوسف پرسيدند ولى او پاسخ داد كه دربارۀ غذايى كه براى آنها مىآورند از غيب خبر مىدهد. اين پاسخ به پرسش ربطى ندارد؟
پاسخ: البتّه، اين پاسخ يوسف تعبير خواب نيست، لكن پيشدرآمدى براى آن محسوب مىشود، زيرا يوسف با بهرهگيرى از اين فرصت خواست براى زندانيان ثابت كند كه او پيامبرى فرستاده شده از سوى خداوند است و براى اثبات نبوّت خود به خبر دادن از غيب استدلال كرد. چنانكه عيسى عليه السّلام نيز براى راستگويى خود چنين استدلال كرد: «و به شما مىگويم كه چه خوردهايد و در خانههاى خود چه ذخيره كردهايد اين براى شما نشانههاى حقانيت است». بديهى است، نخستين هدف يوسف عليه السّلام آن است كه باور يكتاپرستى و اقرار به روز قيامت را در ميان زندانيان گسترش دهد. چنانكه اين، كار پيامبران است و اين موضوع از سخنان بعدى او به دست مىآيد.
تفسير كاشف مرحوم مغنيه
https://b2n.ir/b35440
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#پرسش_و_پاسخ_ديني:
⭕❓آیا آیات قرآن بر لزوم #رؤیت_هلال دلالت دارد؟ آيا آيه يسئلونك عن الاهله بر نفي رويت با #چشم_مسلح دلالت دارد؟
🛑قسمت دوازدهم:
(ادامه نقد نظر مراجع و فقهايي كه براي لزوم رويت هلال به اين ايه استناد كرده اند)
💮👈نکته دیگر نیز این است که اصلاً آیه #اهله مربوط به هلال نیست، بلکه مربوط به #شهر است. فرمود ای پیامبر(ص) در مورد ماههای قمری از تو میپرسند، هلالی که به هلال دیگر میرسد؛ یعنی شهر مراد است. مرحوم علامه در المیزان بحث خوبی دارند. میگویند که برای اینکه آیه در پاسخ به آنها میگوید «هی مواقیت لِلنَّاسِ»، هلال یک وضعی است که در قمر وجود دارد و ما آن را میبینیم. آن تصویری که در قمر است، برای ما به منزله میقات نیست. ما یک امتداد زمانی داریم. ماه در لحظهای شروع میشود و یک موقع نیز تمام میشود، در این فاصله زمانی که میتوانیم قطعهبندی هم کنیم، این برای ما مواقیت است؛ لذا علامه استظهارش این است که اینجا کلمه اهله و هلال، وضع خاص قمر در هنگام پیدایش و خروج از محاق نیست، چون عمل ما تنظیم میشود. حجی که انجام میدهیم در ذیحجه است، نه در هلال آن.
💮👈ما یک یوم الترویة، یک یوم عرفه و یک یوم عید قربان داریم. اینها در شهر است، نه در هلال و هم زندگی مردم نیز در شهر قرار دارد، نه در هلال. پس اصلاً آیه ناظر بر این نیست که ماه چطور شروع میشود و باید آن را مستقیم دید یا خیر. آیه میگوید ماه چه تکوراتی برای شما دارد و زندگیتان را بر این اساس تنظیم کنید.
🔶سؤال در آیه «الْأَهِلَّةِ» از مبدأ هلال نیست. مراد از سؤال در آیه «يَسْئَلُونَكَ عَنِ الْأَهِلَّةِ» چیست؟
💮👈آیه شریفه اهله را مطرح کرده است. اهله را فرموده که مواقیت است، اما خود هلال نمیتواند میقات باشد. یعنی ظرفی را از نظر زمان نمیتواند مشخص کند و تفاوت بین قطعههای زمان ایجاد نمیشود. چه زمانی این تفاوت ایجاد میشود؟ آن زمانی که در هلال تغییراتی باشد و ماه شب سوم با اول فرق کند تا بتوانیم یکی از اینها را به عنوان شاخص برای عمل خود قرار دهیم که وقتی ماه این طور است، این کار را انجام دهیم. لذا مفسران گفتهاند آیه به این معنا است که«یسئلونک عن تغییر الاهله».
🔶والا نه سؤال و نه جواب معنا ندارد و تطبیق بین سؤال و جواب نیست. سؤال این است که با توجه به اینکه هلال در حال تغییر است و ثابت نمیماند، فایدهاش چیست؟ چرا اولش نازک است و بعد به مرور، شب به شب آن را قویتر میبینیم تا به صورت قرص کامل در میآید؟ پس سؤال در مورد مبدأ نیست، یعنی نقطه شروع ماه که هلال باشد، سؤال در مورد آن نیست، سؤال در مورد امتداد این تغییرات است که عمل ما نیز با توجه به این تغییرات، مواقیت مختلف پیدا میکند.
💮وقتی به مفسرین از عامه و خاصه رجوع کنید، میبینید همه این طور معنا کردهاند. هم در تفسیر کشّاف و هم در تفسیر کبیر امام فخر و هم آنهایی که شأن نزول را مطرح کردهاند که بگویند سؤال چه بود نیز میگویند از پیامبر(ص) سؤالی را برخی مطرح کردند و آن این بود که این تغییرات برای چیست؟ نه اینکه خصوص هلال را مطرح کرده باشند. مراد هلالی که تغییر میکند بود که چه فایدهای دارد؟ چون میدیدند خورشید که تغییر نمیکند و مانند ماه نیست، لذا گفتند ماه چرا این طور است؟ لذا سؤال از تغییر است. محور سؤال هلال است، اما از حیث اینکه تغییر میکند سؤال میکنند.
🎙از درس خارج فقه استاد سروش محلاتي
💫براي مطالعه نظرات مختلف به لينك زير مراجعه نماييد
https://b2n.ir/d32002
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
.
#دعاهای_روزانه
بسم الله الرحمن الرحیم
یا رادَّ ما قَدْ فاتَ
اى بازگرداننده ی آنچه
از دست رفته است.
🌷 دعای مشلول
کانال آیه قرآن
🆔️ @quranpuyan
🌹سلام وروز بخیر به دوستان قرآنی🌹
🔻تلاوت روزانه امروز به علت اختلال در پیامرسانها «ایتا وبله » ارسال نمی شود
ان شاءالله فردا ادامه تلاوت سوره غافر
ارسال خواهد شد
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣5⃣ تدبر در سوره #یوسف
❓مراد از نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ در آيه ۳۷ سوره يوسف چيست؟ تاويل رويا يا تاويل طعام؟ ضمير ه به طعام برميگردد يا رويا؟ تاویل طعام یعنی چه؟
قَالَ لَا يَأْتِيكُمَا طَعَامٌ تُرْزَقَانِهِ إِلَّا نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ قَبْلَ أَنْ يَأْتِيَكُمَا ذَلِكُمَا مِمَّا عَلَّمَنِي رَبِّي
انصاریان: گفت: هیچ جیره غذایی برای شما نمی آید مگر آنکه من شما را پیش از آمدنش از تعبیر آن خواب آگاه می کنم، این از حقایقی است که خدا به من آموخته است؛
خرمشاهی: [يوسف] گفت خوراكى برايتان نمىآيد كه بخوريدش مگر آنكه پيش از آمدن آن، شما را از تعبير آن [خواب] آگاه مىكنم، اين از چيزهايى است كه پروردگارم به من آموخته است،
پاسخ ۴ :
در ترجمه این آیه کلا ۴ حالت متصور است،
ه در تاویله به طعام یا رویا برگردد
یاتیمکا نیز به طعام یا تحقق رویا برگردد
از آنجا که در ایه قبل درخواست دو زندانی تاویل رویا بوده ست، انتظار میرود پاسخ حضرت یوسف هم به تاویل رویا اشاره داشته باشد. ضمن آنکه عبارت تاویل طعام نامانوس و مبهم است.
اماچه نکته ای در قید قبل ان یاتیکما وجود دارد؟ اگر فقط هدف از این جمله، تعیین زمان بیان تاویل رویا توسط یوسف بوده ضرورتی به ذکر قبل ان یا تیکمانبود و همان جمله اول یعنی لایاتیکما طعام ترزقانه کفایت میکرد.
لذا به نظر میرسد این جمله برای بیان فوریت زمان تحقق تاویل رویاست.
طعامی برای شما نمی آید جز اینکه تاویل رویایتان را به شما خبر دهم
اما چون ممکن است تاویل رویا، قبل از رسیدن طعام هم محقق شود
با آوردن قید قبل ان یاتیکما، هم بیان کرده که من در هرصورت قبل از تحقق رویا، آنرا تاویل میکنم و هم ذهن انها را آماده کرده که احتمال تحقق زودهنگام هم وجود دارد
لذا ترجمه نهایی اینگونه خواهد بود:
طعامی برای شما نمی اید جز اینکه تاویل رویایتان را به شما خبر دهم، قبل از تحقق رویایتان
سیدکاظم فرهنگ
https://b2n.ir/b35440
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#پرسش_و_پاسخ_ديني:
🛑قسمت سيزدهم:
🖊نظر ايت الله #سيستاني در مورد ملاك تحقق #ماه_قمري و دلايل عدم اعتماد به قول منجمين در اين زمينه
❓پرسش: چرا برای اثبات #هلال ماه جدید به قول رصد شناسان ثقه نمی توان اعتماد کرد، در حالی که این دانشمندان در محاسبات نجومی از قواعد علمی معتبر و محاسبات ریاضی بسیار دقیق استفاده می کنند و احتمال خطا در محاسبات آنها بسیار ناچیز است. رصد شناسان خبره جدولهای نجومی متعددی ارائه داده اند مانند: زمان طلوع و غروب خورشید و زمان داخل شدن ماه در محاق و مدت زمان قابل رؤیت بودن و زمان خروج از محاق و همچنین ارتفاع ماه نسبت به افق و غیره. لازم به ذکر است رصد این ستاره شناسان همواره بر اساس معلومات دقیق و اطمینان آور استوار است و هیچ گاه ظن و گمان در محاسبات آنها جائی نداشته است، با توجه به مطالب فوق چرا نمی توان به پیش بینی های منجمین برای اثبات هلال ماه جدید اعتماد کرد؟
پاسخ: از ادله شرعی استفاده می شود که 👈شروع ماه قمری جدید منوط به #ظهور هلال در افق جایی است که مکلف موجود است به طوری که در صورت مساعد بودن شرایط جوی و نبودن موانع خارجی مانند ابر با چشم عادی و غیر مسلح قابل رؤیت باشد،
و اما صرف #تولد_هلال و بودن آن در افق به نحوی که اصلا قابل رؤیت نباشد یا فقط با چشم مسلح مانند دوربین و تلسکوپ قابل رؤیت باشد، کافی نیست.
بنابراین اِخبار #رصدشناسان از تولد هلال و خروج آن از #محاق برای حکم به دخول ماه قمری جدید مفید نیست هر چند براساس محاسبات ریاضی قطعی باشد.
🔶واما اِخبار آنها از امکان رؤیت هلال با چشم غیر مسلح در مناطق معین یا در تمام مناطق و یا امکان رؤیت در صورت مساعد بودن شرایط جوی بر دو مقدمه استوار است:
اول: تشخیص مکان هلال از طریق محاسبات نجومی مخصوص و بررسی عوامل مؤثر در رؤیت هلال مانند عمر هلال و درجه ارتفاع آن از افق و زاویه آن نسبت به خورشید و غیره.
دوم: تجربه های نجومی بر اساس رصد میدانی هلال برای تحقق کمترین شرایط مؤثر برای رؤیت با چشم غیر مسلح مانند عمر و ارتفاع هلال و فاصله آن از خورشید و غیره.
رصد شناسان در مقدمه دوم اختلاف نظر دارند مثلا برخی از آنها امکان رؤیت هلال را مشروط به رسیدن به عُمر (۱۴) ساعت می دانند، و برخی دیگر حداقل رسیدن به عُمر (۱۶) ساعت را شرط می دانند ، و برخی (۱۸) ساعت یا غیر از آن را شرط می دانند. و همچنین برخی مدعی امکان رؤیت هلال با رسیدن به ارتفاع (۴) درجه بر روی افق هنگام غروب آفتاب شدند، و برخی دیگر رسیدن به (۵) درجه را حداقل ارتفاع مطلوب برای رؤیت می دانند، و گروهی (۶) درجه یا غیر از آن را لازم دانستند، و به همین ترتیب در سایر عوامل مؤثر در رؤیت هلال نیز رصد شناسان #اختلاف_نظر دارند.
👈👈بنابراین راهی برای اعتماد به قول رصد شناسان در رابطه با #امکان_رویت_هلال در مناطق مختلف نمی ماند و اِخبار آنها موجب اطمینان به ظهور هلال به نحوی که با چشم غیر مسلح قابل رؤیت باشد نمی شود،
و همچنین به خاطر روایاتی که در رابطه با هلال ماه جدید بر نهی از اعتماد بر #ظن و گمان دلالت می کنند، مانند روایت امام باقر (علیه السلام): (هرگاه هلال ماه جدید را رؤیت کردید روزه بگیرید و هرگاه آن را رؤیت کردید افطار کنید، و این امر -هلال ماه جدید- با ظن و گمان ثابت نمی شود بلکه با رؤیت ثابت می شود).
💢بله، ممکن است به واسطه تجربه و ممارست برای مکلف علم یا اطمینان حاصل شود که هلال موجود در افق محلی به خاطر داشتن بعضی از خصوصیت های مؤثر در رؤیت مانند داشتن حجم یا ارتفاعی معین با چشم غیر مسلح قابل رؤیت باشد ولی به خاطر موانعی مانند ابر یا مه یا غبار دیده نمی شود، در این صورت باید مطابق با علم یا اطمینان خود عمل کند.
💫براي مطالعه نظرات مختلف ساير فقها و كارشناسان به لينك زير مراجعه نماييد
https://b2n.ir/d32002
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
#وفای_به_عهد
وَ أَوْفُوا بِالْعَهْدِ ۖ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْئُولًا
و به پيمان [خود] وفا كنيد، زيرا كه از پيمان پرسش خواهد شد.
اسرا/۳۴
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_غافر آیات 78 تا 85
📄#صفحه_476
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan