✳بررسی #الزام_حجاب_بانوان در حکومت دینی:
⁉آيا قران و سنت، حكومت ها را به اجبار به پوشاندن موي سر زنان ملزم كرده است؟
🔴قسمت چهارم:
↩️3) #ادله_موافقان الزام حكومتي حجاب
🔻3-3) #نهي_از_منكر:
🧕يكي ديگر از ادله الزام #حجاب دليل نهي از منكر است. دستگاههاي بسياري بر اساس اين عنوان مبادرت به الزام ميكنند و كسان بسياري براي مشروعيت رفتار خود در الزام، از اين عنوان استفاده مينمايند و گفته شده اين دليل بر وجوب جلوگيري از انجام هر يك از منكرات فردي و اجتماعي دلالت دارد و جلوگيري از منكرات در همه مراتب آن هر چند مجازات و كيفر باشد، مجاز است.
1-3-3-) نقد و بررسي
↩️الف) در آغاز بايد بدانيم منظور از معروف و منكر چيست تا روشن شود كه آيا ترك هر واجب و ارتكاب هر حرام از منكرات است؟.
#منكر در لغت «رفتار زشت، سخت و مشمئز كننده» است: (معجم الفاظ القرآن، 1363: ج2، ص727). راغب اصفهاني با قيدي ديگر منكر را چنين تعريف ميكند: «هر كار زشتي كه عقول سليم زشتي آن را تاييد كنند يا هر عملي كه زشتي و زيبايي آن بر اساس عقول است و شارع هم از آن جهت كه عقلا زشت ميدانند، حكم ميكند» (راغب اصفهاني، 1412ق: ماده نكر).
👈👈بنابراين هر #فعل_حرامي را نميتوان #منكر دانست، چون عقلا همه نهيهاي ديني را زشت نميدانند و اتفاق نظر ندارند.
🔸 قرآن كريم نمونههايي از مصاديق منكر را ياد كرده؛ مانند فرار از قانون (مائده، 79)، زورگويي (مجادله، 2)، تجاوزگري (مائده، 79)، فحشا (نحل، 16؛ نور، 21) و فضاي فهم اين موضوع را روشن ساخته تا بدانيم كه منكر جايي است كه هم در جامعه تنفر طبع نسبت به آن ايجاد شود و هم ناظر به امور اجتماعي باشد. به عنوان نمونه ريش تراشيدن ممكن است حرام باشد، اما منكر نباشد. انسان خود را به ذلت و خواري بيندازد حرام است، اما منكر نيست.
🔻به عبارت ديگر، هنجار و ناهنجار دانستن كار خوب و بد وابسته به فهم و رويكرد جامعه است و در صورتي شكل ميگيرد كه پشتوانه اجتماعي و عقلايي پيدا كند و تنها واجب و حرام بودن كافي نيست.
به عنوان نمونه تخلف از مقررات راهنمايي و گذشتن از چراغ قرمز ناهنجاري است، هر چند به لحاظ شرعي حرام نيست و كسي با ارتكاب آن در روز قيامت مؤاخذه و عذاب نميشود.
به همين دليل قرآن به جاي تعبير حرام از واژه #منكر و به جاي واجب، از واژه #معروف استفاده كرده است.
👈جالب اينكه در آيات و روايات از اين واژگان در حوزه احكام فردي و خصوصي استفاده نشده و تنها در موضوعاتي مانند قتل، دزدي، ظلم، فسادگري و اجحاف به جامعه به كار گرفته شده است.
👈 علامه طباطبايي ميگويد: « #معروف آن است كه افراد جامعه انساني آن را ميشناسند، بدون آن كه نسبت به آن جاهل باشند يا آن را انكار نمايند» (طباطبايي، 1393ق: ج4، ص250)
و در جاي ديگر مينويسد: «معروف آن است كه انسانها آن را با ذوق اجتماعي درك كنند» (همان، ج2، ص232). بنابراين، موضوع ترك حجاب اين گونه نيست كه عقلا زشتي آن را دريابند و نسبت به كساني كه آن را ترك ميكنند، تنفر طبع ايجاد شود.
↩️ب) درباره نهي از منكر گفتهاند، بايد عامل منكر #آگاه به آن باشد و با #قصد_گناه انجام دهد و با آگاهي به منكر بودن به سمت آن برود.
👈 علامه نجفي صاحب جواهر الكلام به صراحت تاكيد ميكند: « #معروف آن است كه هر فعل حسن افزون بر اينكه #حسن است، كننده كار آن خوبي را ميشناسد و منكر هر كار زشتي است كه فاعل آن زشتي آن را ميشناسد» (نجفي، بيتا: ج21، ص356)
🔻🔻اگر كسي به زشتي فعل خود آگاه نيست و از ضرر و زيان آن باخبر نشده، چگونه ميتوان او را از آن نهي كرد و از كاري كه او منكر نميداند، بازداشت. به همين دليل نهي از منكر شامل هر ناهنجاري نميشود و نميتوان بر اساس دليل نهي از منكر، كسي كه زشتي ترك حجاب را نميداند و بيحجابي را از باب جلوهنمايي غريزي و طبيعي ميداند، مجازات نمود. لذا در صورتي الزام حجاب از مقوله #امربه_معروف ميشود كه پيش از آن #فرهنگسازي شده باشد و اكثريت جامعه ضرر و زيان آن را دانسته باشند.
💫ادامه دارد
🎙ايت الله سید محمد علی ایازی
مشروح ديدگاهاي مختلف را در لينك زير مطالعه نماييد
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst5547_y-qrn-w-mSwmyn--Hkwmt-r-bh-jbr-Hjb-bry-khnm-h-mlzm-krdh-st.aspx
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
بسم الله الرحمن الرحیم
وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ
عَلَى اللهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللهَ بَالِغُ أَمْرِهِ
قَدْ جَعَلَ اللهُ لِكُلِّ شَیْءٍ قَدْرًا
و او را از جایی که گمان ندارد روزی می دهد و کسی که بر خدا توکل کند ، خدا برایش کافی است [و] خدا فرمان و خواسته اش را [ به هر کس که بخواهد] می رساند؛ یقیناً برای هر چیزی اندازه ای قرار داده است.
🌸 سوره طلاق ، آیه ۳
🌷 @quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_آلعمران آیات 46 تا 52
📄#صفحه_56
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_56
❇️ساير اوصاف #مسيح
💠وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ
🌱(خداوند) به او کتاب (آسمانی) و حکمت و تورات و انجیل را میآموزد.
آل عمران - ۴۸
🔷✨به دنبال صفات چهارگانهای كه در آيات قبل برای حضرت مسيح ع بيان شد، (آبرومند در دنيا و آخرت بودن، از مقربان بودن، و سخن گفتن در گاهواره و از صالحان بودن) به دو وصف ديگر از اوصاف آن پيامبر بزرگ كه هر كدام نيز تركيبی از مجموعه اوصاف مهمی است، اشاره میكند. نخست میفرمايد:" خداوند به او كتاب و دانش و تورات و انجيل میآموزد" (وَ يُعَلِّمُهُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجِيلَ).
نخست به تعليم كتاب و حكمت و دانش به طور كلی اشاره میكند و بعد دو مصداق روشن اين كتاب و حكمت يعنی تورات و انجيل را بيان مینمايد.
👌بديهی است افرادی كه به عنوان رهبر جامعه بشريت از سوی خداوند تعيين میشوند، بايد در درجه اول از علم و دانش كافی برخوردار باشند و آيين و قوانين زنده و سازندهای با خود بياورند و در درجه بعد دلايل و اسناد روشنی برای ارتباط خود با خدا ارائه دهند و با اين دو وسيله ماموريت هدايت مردم را تكميل و تثبيت كنند.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_56
#آیه51_آلعمران
إِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَ رَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ هذا صِراطٌ مُسْتَقِيمٌ (۵۱/آل عمران)
به راستی كه خداوند، پروردگار من و پروردگار شماست، پس او را بپرستيد كه اين راه مستقيم است.
💬نكتهها🔻
🔷✨برخلاف انجيلهای تحريف شده كنونی كه از خداوند به عنوان پدر عيسی عليه السلام نام میبرند، قرآن جملهی «رَبِّي وَ رَبُّكُمْ» را از زبان حضرت عيسی نقل میكند، تا با هرگونه تفكّر غلط و ادّعای الوهيّت درباره حضرت عيسی مبارزه كند.
👈 حال كه بناست، راه خدا و بندگی او را بپذيريم كه راهی مستقيم و بدون انحراف است. در حالی كه راههای ديگر دارای لغزشها، محدوديّتها و تابع هوسهای درونی طاغوتهاست.
💬پيامها🔻
1⃣ فلسفهی عبادت ما، ربوبيّت خداوند است. «إِنَّ اللَّهَ رَبِّي وَ رَبُّكُمْ فَاعْبُدُوهُ»
2⃣ عيسی عليه السلام در مخلوق بودن وتحت تربيت بودن، همانند ساير مردم است. «رَبِّي وَ رَبُّكُمْ»
3⃣ عبادت و بندگی خدا، راه مستقيم سعادت است. «فَاعْبُدُوهُ هذا صِراطٌ مُسْتَقِيمٌ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣5⃣ تدبر در سوره #نمل
❓چند سئوال از آيات انتهای سوره نمل
۱- آيه مشهور امن يجيب المضطر اذا دعاه ...آيا بر هر مضطری اطلاق دارد؟ و تعريف مضطر چيست؟
با توجه به اينكه نعمات و آيات الهي ذكر شده در آيات قبل،محسوس و قابل مشاهده و غير قابل انكار توسط مخاطبان يعني مشركان مي باشند،آيا اجابت مضطر هم اينگونه است؟
۲- آيا اين جمله با جمله بعدی و يجعلكم خلفائ الارض،ارتباط مفهومي دارد؟ يا دو نشانه جدا هستند؟
پاسخ :
بخش اول
ابتدا معاني كلمات خليفه و مضطر را مرور كنيم
اما خليفه مانند:خَلَف،صفت است، با اين تفاوت كه هرگاه به خداي متعال منتسب شود، منظور از آن، تأخّر كيفي است و خلائف، جمع خليفه است، اما خُلَفاء جمع خَليف است و تاء در خَليفَة - مثل: علّامَة - براي مبالغه است، بنابراين دلالتش بر مفهوم وصفي اش از خليف بيشتر است، همچنان كه خَلائِف بر وصف، تأكيد و تثبيت بيشتري نسبت به خُلَفاء دلالت ميكند. اما خَوالِف، جمع خالِفَۀ است و در معنايش تنها خَلَفيّت موجود است؛ يعني اين كه آنان به طور ظاهري بعد از گروهي و درپشت ايشان باشند.
التحقيق في كلمات القران
خليفه بمعني نائب و جانشين است در مفردات و اقرب ميگويد: خلافت نيابت از غير است در اثر غيبت منوب عنه و يا براي مرگش و يا براي عاجز بودنش و يا براي شرافت نائب و از اين قبيل است كه خداوند اولياء خويش را در ارض خليفه كرده يعني براي شرافت اولياء مثل هُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلٰائِفَ الْأَرْضِ انعام: ۱۶۵. راغب ميگويد: خلائف جمع خليفه و خلفاء جمع خليف است مثل «جَعَلَكُمْ خُلَفٰاءَ مِنْ بَعْدِ قَوْمِ نُوحٍ» نا گفته نماند اين سخن بنا بر قاعدۀ جمع است و گرنه مؤنّث و مذكّر در آن حساب نيست در بارۀ حضرت داود آمده جَعَلْنٰاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ ص: ۲۶ در اقرب الموارد ميگويد: خلفاء و خلائف هر دو جمع خليفه است. خلفاء مذكّر است گويند: «ثلاثة خلفاء» ولي در خلائف تذكير و تأنيث هر دو جايز است گفته ميشود: «ثلاثة خلائف و ثلث خلائف» و هر دو (خلائف و خلفاء) لغت فصيح اند شاهد قول اقرب آنست كه هر دو در قرآن مجيد آمده است.
[قاموس قران - اشاره - صفحه۶۰۶]
ادامه دارد...
https://zaya.io/d06sz
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛