#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_118
❇️#اذان شعار بزرگ اسلام
🔷✨چه شعاری از اين رساتر كه با نام خدای بزرگ آغاز میگردد و به وحدانيت و يگانگی آفريدگار جهان و گواهی به رسالت پيامبر او اوج ميگيرد و با دعوت به رستگاری و فلاح و عمل نيك و نماز و ياد خدا پايان میپذيرد، از نام خدا" اللَّه" شروع میشود و با نام خدا" اللَّه" پايان میپذيرد، جملهها موزون، عبارات كوتاه، محتويات روشن، مضمون سازنده و آگاه كننده است. و لذا در روايات اسلامی روی مساله اذان گفتن تاكيد زيادی شده است در حديث معروفی از پيامبر ص نقل شده كه اذانگويان در روز رستاخيز از ديگران به اندازه يك سر و گردن بلندترند! اين بلندی در حقيقت همان بلندی مقام رهبری و دعوت كردن ديگران به سوی خدا و به سوی عبادتی همچون نماز است.
🔷✨صدای اذان كه به هنگام نماز در مواقع مختلف از ماذنه شهرهای اسلامی طنينافكن میشود، مانند ندای آزادی و نسيم حيات بخش استقلال و عظمت گوشهای مسلمانان راستين را نوازش میدهد و بر جان بدخواهان رعشه و اضطراب میافكند، و يكی از رموز بقای اسلام است، شاهد اين گفتار اعتراف صريح يكی از رجال معروف انگلستان است كه در برابر جمعی از مسيحيان چنين اظهار میداشت:" تا هنگامی كه نام محمد در ماذنهها بلند است و كعبه پابرجا است و قرآن رهنما و پيشوای مسلمانان است امكان ندارد پايههای سياست ما در سرزمينهای اسلامی استوار و برقرار گردد"!
اما بيچاره و بينوا بعضی از مسلمانان كه گفته میشود اخيرا اين شعار بزرگ اسلامی را كه سندی است بر ايستادگی آئين و فرهنگ آنان در برابر گذشت قرون و اعصار، از دستگاههای فرستنده خود برداشته و بجای آن برنامههای مبتذلی گذاشتهاند، خداوند آنها را هدايت كند و به صفوف مسلمانان باز گرداند.
بديهی است همانطور كه باطن اذان و محتويات آن زيبا است، بايد كاری كرد كه به صورتی زيبا و صدای خوب ادا شود، نه اينكه حسن باطن به خاطر نامطلوبی ظاهر آن پايمال گردد.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_118
❇️خداوند، از خود انسانها هم به #ضميرشان #آگاهتر است.
💠وَ إِذا جاؤُكُمْ قالُوا آمَنَّا وَ قَدْ دَخَلُوا بِالْكُفْرِ وَ هُمْ قَدْ خَرَجُوا بِهِ وَ اللَّهُ أَعْلَمُ بِما كانُوا يَكْتُمُونَ (۶۱/مائده)
🌱و هرگاه (منافقان يا بعضی از اهل كتاب) نزد شما آيند، میگويند: ايمان آورديم، در حالی كه آنان با كفر بر شما وارد میشوند و با همان كفر بيرون روند و خداوند به آنچه كتمان میكردند آگاهتر است.
🔹خدای تعالی در این آیه از نفاق درونی آنان خبر می دهد و اشاره می کند به پلیدیهائی که در هنگام برخورد با مسلمین در دل نهان دارند و می فرماید: اینها وقتی به شما می رسند ،می گویند: ما ایمان داریم ، درحالیکه هنگام ورود و خروجشان با حالت کفر هستند و فقط ادعای ایمان می کنند، وگرنه در همه حال کافرند و تغییری نکرده اند و اینها منافقینی هستند که خداوند به نفاق درونی آنها و کفری که مخفی می کنند عالم وآگاه است .
🔹اظهار ايمان افراد، شما را فريب ندهد. قالُوا آمَنَّا ... وَ اللَّهُ أَعْلَمُ اظهار ايمان با زبان، نشانهی رسوخ ايمان در قلب نيست.
🔹خداوند، از خود انسانها هم به ضميرشان آگاهتر است. «اللَّهُ أَعْلَمُ»
🔹كسانی كه منافقانه اظهار ايمان میكنند، بدانند كه خداوند از درون آنان آگاه است. قالُوا آمَنَّا وَ قَدْ دَخَلُوا بِالْكُفْرِ ... وَ اللَّهُ أَعْلَمُ ...
📚تفسیر المیزان و نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹پرسش و پاسخ هایی از آیات ابتدایی سوره حجر
الَرَ تِلْكَ آيَاتُ الْكِتَابِ وَقُرْآنٍ مُّبِينٍ ﴿1﴾ رُّبَمَا يَوَدُّ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْ كَانُواْ مُسْلِمِينَ ﴿2﴾
الف. لام. ر. اين آيات آن کتاب ، و خواندنيي روشنگراست (1) چه بسا کافران دوست ميدارند که کاش مسلمان ميبودند (2)
❓آيه ۲ آيا به وضع كافران زمان پيامبر اشاره دارد كه آرزوی اسلام داشتند؟
يا بيان كننده حسرت و آرزوی آنها در قيامت است كه ای كاش مسلمان بودند؟
پاسخ ۴ :
رُبَمٰا يَوَدُّ اَلَّذِينَ كَفَرُوا ؛ «ربما» به تشديد و تخفيف خوانده شده است معمولا اين كلمه بر اوّل فعل ماضى در مى آيد و اين جا كه بر مضارع داخل شده، به اين سبب است كه دلالت بر ماضى مى كند، زيرا آنچه خداوند از آينده خبر دهد، به دليل اين كه تحقق آن حتمى است به منزلۀ ماضى و گذشته است و گويا خداوند فرموده است: ربما ودّ، و معناى آيه اين است: روز رستاخير موقعى كه كفّار، وضع و حال خود، و حالت مسلمانان را مشاهده كنند آرزو مى كنند كه كاش مسلمان بودند به قول ديگر، اين آرزوى آنان هنگامى است كه مى بينند مسلمانان از آتش خارج مى شود لَوْ كٰانُوا مُسْلِمِينَ : اين جمله در بيان آرزوى آنها و حكايت از مطلب دوست داشتنى آنان است
تفسير جوامع الجوامع
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#حكومت و #عدالت
🛑قسمت اول :
بروز انديشه غلط كه حاكم فقط در برابر خدا مسئول است نه مردم.
💢یکى از چیزهایى که #رضایت_عموم بدان بستگى دارد، این است که حکومت با چه دیدى به توده مردم و به خودش نگاه مى کند، با این چشم که آنها #برده و مملوک و خود #مالک و صاحب اختیار است؟
و یا با این چشم که آنها #صاحب_حق_اند و او خود تنها #وکیل و امین و نماینده است؟
در صورت اول هر خدمتى انجام دهد از نوع تیمارى است که مالک یک حیوان براى حیوان خویش انجام مىدهد،
👈👈و در صورت دوم از نوع خدمتى است که یک امین صالح انجام مىدهد.
اعتراف حکومت به #حقوق_واقعى_مردم و احتراز از هر نوع عملى که مشعر بر نفى حق حاکمیت آنها باشد، از شرایط اولیه جلب رضا و اطمینان آنان است.
🟩 #عقبگرد_مذهبى: مردم در برابر حكومت فقط وظيفه دارند نه حق.
♦️از نظرروانشناسى مذهبى، یکى از موجبات عقبگرد مذهبى این است که #اولیای_مذهب میان مذهب و یک #نیاز_طبیعى، #تضاد برقرار کنند، مخصوصاً هنگامى که آن نیاز در سطح افکار عمومى ظاهر شود.
درست در مرحله اى که #استبدادها و #اختناقها در اروپا به اوج خود رسیده بود و مردم تشنه این اندیشه بودند که حق حاکمیت از آن مردم است، [از طرف] کلیسا یا طرفداران کلیسا و یا با اتکا به افکار کلیسا،
👈👈 این فکر عرضه شد که مردم در زمینه حکومت فقط تکلیف و #وظیفه دارند نه حق. 😔😔
همین کافى بود که تشنگان آزادى و دمکراسى و حکومت را بر ضد کلیسا، بلکه #برضد_دین و خدا به طور کلى برانگیزد.
👈این طرز تفکر، هم در غرب و هم در شرق ریشه اى بسیار قدیمى دارد
🔹 در این فلسفه ها مسئولیت در مقابل خداوند موجب سلب مسئولیت در مقابل مردم فرض شده است، 😔😔
مکلف و موظف بودن در برابر خداوند کافى دانسته شده است براى اینکه مردم هیچ حقى نداشته باشند؛
عدالت همان باشد که حکمران انجام مىدهد
و ظلم براى او مفهوم و معنى نداشته باشد…
👈👈 به عبارت دیگر، حقالله موجب سقوط حقالناس فرض شده است. 😔😔
آنچه در این فلسفه ها دیده نمىشود، این است که اعتقاد و ایمان به خداوند پشتوانه عدالت و حقوق مردم تلقى شود.
↩️حقیقت این است که ایمان به #خداوند از طرفى زیربناى اندیشه #عدالت و #حقوق_ذاتى_مردم است و تنها با اصل قبول وجود خداوند است که مى توان وجود حقوق ذاتى و عدالت واقعى را به عنوان دو حقیقت مستقل از فریضه ها و قراردادها پذیرفت، و از طرف دیگر بهترین ضامن اجراى آنهاست.
💫ادامه دارد
🖌 شهيد مطهري
مجموعه اثار ج 16
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
🔹وَوَجَدَكَ ضَالًّا فَهَدَى
🔸و تو را سرگشته يافت پس هدايت كرد
📘سوره ضحى، آیه ۷
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانه یــک صفحه قرآن بـه همراه ترجمه
📖#سورہ_مبارکه_مائده آیات 65 تا 70
📄#صفحه_119
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan