♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣5⃣ تدبر در سوره #هود
🔹تفسیر سوره هود از عبدالعلی بازرگان
هود : ۶۵
فَعَقَرُوهَا فَقَالَ تَمَتَّعُوا فِي دَارِكُمْ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ ذَلِكَ وَعْدٌ غَيْرُ مَكْذُوبٍ
ولي [آن قوم، بياعتنا به اين توصيه] شتر را پي کردند [=از پاي درآوردند؛ و صالح به ايشان] گفت: [تنها] سه روز [فرصت داريد] در خانههاتان [از زندگي] بهرهمند شويد ۷۴ [پس از آن گرفتار عذاب عملتان خواهيد شد] اين وعدهاي بيهيچ شوخي [=کاملا جدّي] است.
__
۷۴- چه بسا اين سه روز مهلتي ديگر بوده است تا شايد کساني متنبه شده و با پيوستنشان به مؤمنين نجات يابند [والله اعلم].
هود : ۶۷
وَأَخَذَ الَّذِينَ ظَلَمُوا الصَّيْحَةُ فَأَصْبَحُوا فِي دِيَارِهِمْ جَاثِمِينَ
و ستمگران را بانگي سهمگين [=موج انفجار آتشفشان] در گرفت و در دم در خانهشان به زانو درآمدند ۷۵ [=مُردند].
__
۷۵- از اشارات قرآن، در سورههاي مختلف، به حادثه هلاكت قوم «ثمود» و نشانههاي ارائه شده، ميتوان فهميد آنچه موجب نابودي آنان گشته، اصطلاحاً «بمب آتشفشاني» ناميده ميشود. فشار گازها و قشرهاي مذاب زير زمين وقتي از حدّ خود خارج شود [طاغيه] با ايجاد زلزله و حركاتي شديد به صورت انفجاري قسمتي از پوستة زمين را پرتاب كرده و صاعقه وار تودههاي مذاب را به بيرون پرتاب ميكند. موج انفجار رعد آساي اين حادثه، همچون بمبي با هزاران تـُن مواد انفجاري، آثار تخريبي غير قابل تصوري پديد ميآورد. قرآن، عذاب اين قوم را با نشانههاي زلزله، صاعقه، زير و رو شدن و آتشفشان تصوير كرده است.
https://zaya.io/ldpig
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
May 11
#زندگی_قرآنی
شماره 61
سوره #بقره
💚💚 #انفاق و قرض الحسنه، #قرض به خداست
🔶 مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْصُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ (بقره:245)
كيست كه [با انفاق خود در تدارك مالي دفاع] به خدا وامي نيكو دهد تا براي او چندين برابر سازد؟ و خداست كه [انفاق را] ميگيرد و بسط ميدهد و همه به سوي او بازگردانده ميشويد.
__
🤝- قرض، بريدن و جدا كردن و ترك چيزي است. قيچي را «مقراض» ميگويند كه چيزي را ميچيند و جدا ميسازد.
#قرض دادن مال، جدا كردن قسمتي از آن و دادن به مسكين است كه، همچون بريدن شاخههاي زيادي درخت، موجب #رشد مستقيم و توسعة بيشتر آن ميگردد. يا همچون حجامت [گرفتن خون از بدن] كه موجب توليد خون تازه و #سلامتي ميشود.
🔸- قبض و بسط دو حالت متفاوت است؛ قبض گرفتن چيزي با تمام دست، و بسط گشودن مُشت و رها كردن آن است. مثل بال گشودن و بستن پرندگان در پرواز [مُلك 19 (67:19) ]، گسترش سايه و جمع شدن آن در طول روز [فرقان 46 (25:46) ] و انجماد و بخار آب.
«قابض و باسط» از نامهاي نيكوي خداست، خداوند انفاق بندگان را به خوبي تحويل ميگيرد [رسيد دو قبضه ميدهد] و آن را بسط و بركت ميدهد و چندين برابر به شخص برميگرداند.
💫تفسیر بازرگان
🌾❓چرا تعبیر به قَرْض؟
در چندین آیه از قرآن مجید (و از جمله آیه بالا) در مورد انفاق در راه خدا تعبیر به #قَرْض و وام دادن به پروردگار، آمده است، و این نهایت لطف خداوند نسبت به بندگان را از یک سو، و کمال اهمیت مسأله انفاق را از سوى دیگر مى رساند.
👈با این که مالک حقیقى سراسر هستى او است، و انسان ها تنها به عنوان نمایندگى خداوند، در بخش کوچکى از آن، تصرف مى کنند،
🌸چنان که در آیه ۷ سوره حدید مى خوانیم:
آمِنُوا بِاللّهِ وَ رَسُولِهِ وَ أَنْفِقُوا مِمّا جَعَلَکُمْ مُسْتَخْلَفینَ فیهِ: ایمان به خدا و رسولش بیاورید 👈و از آنچه خداوند شما را در آن نماینده خود ساخته، #انفاق کنید ، ولى با این حال از بنده خود استقراض مى کند، آن هم استقراضى با چنین سود بسیار فراوان، کرم بین و لطف خداوندگار !
🌹در نهج البلاغه آمده است: وَ اسْتَقْرَضَکُمْ وَ لَهُ خَزائِنُ السَّماواتِ وَ الأَرْضِ وَ هُوَ الْغَنِیُّ الْحَمِیدُ وَ إِنَّما أَرادَ أَنْ یَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً:
خداوند از شما در خواست قرض کرده در حالى که گنج هاى آسمان و زمین از آن او، و بى نیاز و ستوده است، (آرى اینها نه از جهت نیاز او است) بلکه مى خواهد شما را بیازماید که کدام یک نیکوکارترید .
📚تفسیر نمونه.
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
May 11
⭕احتراز از #بدعت گذاري در #سنت
🔸قسمت دوم
❇️ادلهی #حرمت بدعت
🔹1: اولین دلیلی که میتوان برای حرمت بدعت بیان کرد،دلیل عقلی است، یعنی عقل انسان بر قباحت و زشتی این مسئله حکومت میکند، زیرا انسانی که در دین خالق و خدا تصرف میکند، در حقیقت در ربوبیت حق تعالی دست برده است،
🔹2: دلیل قرآنی نیز بر حرمت بدعت داریم، مثلاً عرب جاهلی برخی از چیزها را حرم و برخی دیگر را حرام میکردند و همه را به خدا نسبت میدادند،
قرآن میفرماید:«قل الله أذن لکم أم علی الله تفترون»یونس/59.
آیا این همه که حلال و حرام میکنید و میگویید فلان چیز حلال و فلان چیز حرام است، خدا حلال کرده و خدا حرام کرده، آیا خدا یک چنین اذن و اجازهای به شما داده است؟ اگر اجازه نداده است، پس #افتراء است.
در آیات دیگر میفرماید: « وَلَا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُکمُ الْکذِبَ هَـٰذَا حَلَالٌ وَهَـٰذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُوا عَلَى اللَّـهِ الْکذِبَ إِنَّ الَّذِینَ یفْتَرُونَ عَلَى اللَّـهِ الْکذِبَ لَا یفْلِحُونَ» ﴿النحل: ١١٦،
آیا خدا به شما اذن داده است که میگویید این گوشت حلال و آن گوشت حرام است؟
معلوم میشود اگر کسی چیزی را به خدا نسبت میدهد، چنانچه اذن الهی در آن باشد، بسیار زیبا است، اما اگر اذن الهی در آن نباشد، آدم بدعت گذار #مفتری است، یعنی افترا به خدا بسته است، افترا حتی به بشر زشت و قبیح است تا چه رسد به خدا.
❇ #ریشههای بدعت
بحث ما در باره کسانی است مسلمان هستند و در عین حال در دین خدا تصرف میکنند، این سه ریشه دارد؟
🔹1: #تقدس_مآبی، هستند کسانی که تقدس مآب هستند، خیال میکنند که اگر فلان عمل را انجام بدهند، بیشتر به خدا نزدیک میشوند.
قرآن میفرماید:
«یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تُقَدِّمُوا بَینَ یدَی اللَّـهِ وَرَسُولِهِ وَاتَّقُوا اللَّـهَ إِنَّ اللَّـهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ الحجرات/ ١،
ای افراد با ایمان بر خدا و پیغمبر پیشی نگیرید، یعنی آنچه که پیغمبر فرموده است عمل کنید، جلوتر نروید و عقب تر هم نمانید،
پیشی گرفتن همین است که رسول خدا روزه خود را شکست، آنها گفتند که نمیشکنیم. این تقدس مآبی است.
🔹2: اعمال #سلیقه شخصی، گاهی سبب بدعت سلیقه شخصی است،یعنی سلیقه شخصی فرد ایجاب میکند که فلان کار را بکند و فلان کار را نکند، بدون اینکه دین را در نظر بگیرند.
🔹3:ریشه سوم #تعصب های ناروا و بی جا است
بدعت های کلان مسئلهی دیگری است، اما بدعت ها جزئی گاهی ریشه در مقدس مآبی افراد دارد و گاهی اعمال سلیقه است و گاهی تعصب های ناروا و بی جاست، مسلمان باید اینها را کنار بگذارد و سپس نگاه کند و ببیند اگر این چیز تازه و نو در دین ریشه دارد، اصلاً این بدعت نیست، اما اگر ریشه در دین ندارد، نبايد انرا منتسب به دين كرد.
📚آيت الله جعفر سبحاني
💫ادامه دارد
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
May 11
#آیههاینور
🔹فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ
🔸یقیناً من نزدیکم! دعای دعاکننده را وقتی مرا بخواند اجابت میکنم
📗سوره بقره، آیه ۱۸۶
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_ابراهیم آیات 19 تا 24
📄#صفحـہ_258
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan