📇 خلاصه تفسیر آیات ۱۴۹-۱۵۵ سوره مبارکه #صافات
📚 مفسر: آیت الله مکارم شیرازی ( تفسیر نمونه)
🔹بعد از ذكر شش داستان از سرگذشت انبياء پيشين و درسهاى آموزنده اى كه در هر يك نهفته بود موضوع سخن را تغيير داده، و به مطلب ديگرى كه به مشركان عرب سخت ارتباط داشته مى پردازد، و اشكال مختلفى از #شرك آنها را مطرح ساخته، سخت آنها را به محاكمه مى كشد، و با دلائل مختلف افكار خرافى آنها را در هم مى كوبد.
🔹مساله اين است كه جمعى از مشركان عرب به خاطر انحطاط فكرى و نداشتن هیچگونه علم و دانش خدا را با خود قياس مى كردند و براى او فرزند و گاهى همسر قائل بودند.
از جمله قبائل" جهينه"، و" سليم" و" خزاعه" و" بنى مليح" معتقد بودند كه" #فرشتگان" دختران خدا هستند! و بسيارى از مشركان عرب" جن" را نيز فرزندان او مى پنداشتند و يا بعضا همسرى از" جن" براى پروردگار قائل بودند! اين پندارهاى بى اساس و خرافى آنها را به كلى از راه حق منحرف ساخته بود، به گونه اى كه آثار توحيد و يگانگى خدا از بين آنها برچيده شده بود.
🔸در حديث آمده است كه" #مورچه گمان مى كند كه پروردگارش مانند او دو شاخك دارد"!.
🔸آرى فكر كوتاه انسان را به مقايسه مى كشاند، مقايسه خالق به مخلوق، و اين مقايسه بدترين عامل گمراهى در #شناخت خدا است.
🔹به هر حال قرآن نخست به سراغ آنها مى رود كه فرشتگان را دختران خدا مى پنداشتند و از سه طريق" تجربى" و" عقلى" و" نقلى" به آنها پاسخ مى دهد:
🔹نخست مى فرمايد:" از آنها بپرس: آيا پروردگار تو دخترانى دارد و پسران از آن آنها است"؟! (فَاسْتَفْتِهِمْ أَ لِرَبِّكَ الْبَناتُ وَ لَهُمُ الْبَنُونَ)
🔸چگونه آنچه را براى خود نمى پسنديد براى خدا قائل هستيد (اين سخن طبق عقيده باطل آنها است كه از دختر سخت متنفر بودند و به پسر سخت علاقمند!
🔸بدون شك پسر و دختر از نظر انسانى و در پيشگاه خدا از نظر ارزش يكسانند و معيار شخصيت هر دو پاكى و تقوا است، ولى استدلال قرآن در اينجا به اصطلاح از باب" ذكر مسلمات خصم" است كه مطالب طرف را بگيرند و به خود او بازگردانند.
🔹 سپس به دليل حسى مساله پرداخته، باز به طريق استفهام انكارى مى گويد:
" آيا ما فرشتگان را به صورت دختران آفريديم و آنها شاهد و ناظر بودند"؟ (أَمْ خَلَقْنَا الْمَلائِكَةَ إِناثاً وَ هُمْ شاهِدُونَ).
🔹بدون شك جواب آنها در اين زمينه منفى بود، چه اينكه هيچكدام نمى توانستند حضور خود را به هنگام خلقت فرشتگان ادعا كنند.
🔸 بار ديگر به دليل عقلى كه از مسلمات ذهنى آنها گرفته شده باز مى گردد و مى گويد:" بدانيد آنها با اين تهمت زشت و بزرگشان مى گويند ..." (أَلا إِنَّهُمْ مِنْ إِفْكِهِمْ لَيَقُولُونَ): " خداوند فرزندى آورده، آنها قطعا كاذب و دروغگو هستند"! (وَلَدَ اللَّهُ وَ إِنَّهُمْ لَكاذِبُونَ)"
🔸" آيا دختران را بر پسران ترجيح داده"؟! (أَصْطَفَى الْبَناتِ عَلَى الْبَنِينَ).
" شما را چه مى شود؟ چگونه حكم مى كنيد"؟! هيچ مى فهميد چه مى گوئيد؟
(ما لَكُمْ كَيْفَ تَحْكُمُونَ).
🔹" آيا وقت آن نرسيده است كه از اين لاطائلات و خرافات زشت و رسوا دست برداريد؟" آيا متذكر نمى شويد"؟ (أَ فَلا تَذَكَّرُونَ).
🔹اين سخنان به قدرى باطل و بى پايه است كه اگر آدمى يك ذره عقل و درايت داشته باشد و انديشه كند باطل بودن آن را درك مى نمايد.
@qurantehran
4_5988080667219462256.mp3
1.29M
#آیت_الله_ضیاءآبادی (ره) :
🚫قرآن هشدار می دهد ،همین انسان خدا گرا، در نافرمانی خداوند،خدا گریز می شود.
🏴 إنا لله و إنا اليه راجعون 🏴
🌱 وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ🌱
و عاقبت کارها به دست خداست
•° سوره حج آیه ۴۱ 🕋•°
شادی روح #آیت_الله_ضیاءآبادی (از مفسرین قرآن، علما و اساتید اخلاق تهران) یک حمد و یک صلوات ختم بفرمایید.
🍃 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ و عَجٌِلْ فَرَجَهُمْ🍃
@qurantehran
💐نمایشگاه پوستری تقویم انقلاب
📚رویداد های 21 بهمن ماه ....
🔺امروز بیست و یکم بهمن نامگذاری شده؛ به روز انقلاب اسلامی،مکتب شهید سلیمانی، جبهه مقاومت، استکبار ستیزی
#دهه_فجر
@qurantehran
📇 تفسیر سوره مبارکه #ص - آیه ۱-۳
📚 مفسر: دکتر رضایی اصفهانی (تفسیر مهر)
🍀قرآن كريم در آيات اول تا سوم سوره ى «ص» با اشاره به حروف مقطعه و حقّانيّت قرآن و بيان حالات كافران به مخالفان اسلام هشدار مى دهد و مى فرمايد:
🍃 ص وَ الْقُرْآنِ ذِي الذِّكْرِ* بَلِ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي عِزَّةٍ وَ شِقاقٍ* كَمْ أَهْلَكْنا مِنْ قَبْلِهِمْ مِنْ قَرْنٍ فَنادَوْا وَ لاتَ حِينَ مَناصٍ
🔺شأن نزول:
حكايت كرده اند كه ابوجهل وجماعتى از مشركان نزد ابوطالب، عموى پيامبر صلى الله عليه و آله آمدند و از او شكايت كردند كه وى خدايان ما را ناراحت ساخته است، از او بخواه كه دست از ما بردارد. ابو طالب، پيامبر صلى الله عليه و آله را به مجلس آنان فراخواند و مسأله را مطرح كرد و پيامبر صلى الله عليه و آله فرمود: اگر آنان با من در يك جمله توافق كنند به تمام عرب پيشى مى گيرند و آن جمله ى توحيد (لا إله إلّا اللَّه) است. وقتى مشركان اين جمله را شنيدند، مجلس را ترك كردند و آن را دروغ شمردند.
🔸نكته ها و اشاره ها:
1⃣ اين سوره با حرف مقطعه ى «ص» آغاز شده است. در مورد حروف مقطعه گفتيم كه شايد اين حروف اسرارى بين خدا و پيامبر صلى الله عليه و آله يا اشاره به آن باشد كه قرآن معجزه است و از همين حروف معمولى ساخته شده است.
🔹البته برخى مفسران «ص» را علامت اختصارى برخى نامهاى خدا، همچون صادق، صمد، يا جمله ى «صَدَق اللَّه» دانسته اند.
2⃣ واژه ى «ذِكر» به معناى يادآورى و يادمان است كه هم نام قرآن است و هم صفت آن؛ زيرا محتواى قرآن يادآورى كننده است و غفلت را از دل مى زدايد و انسان را به ياد خدا و نعمتهاى او و دادگاه رستاخيز و هدف خلقت مى اندازد.
آرى؛ خدا به چنين كتاب عظيمى سوگند خورده كه پيامبر صلى الله عليه و آله حق است.
3⃣ اگر كافران از يادآورى هاى قرآن بيدار نمى شوند، به خاطر آن است كه به نيرويى تكبّرآميز و مغرورانه گرفتار شده اند كه آنان را به راه تفرقه وجدايى مى برد.
4⃣ «عزّت» به معناى شكست ناپذيرى است كه وقتى در مورد خدا به كار مى رود اشاره به قدرت شكست ناپذير اوست كه ممدوح است.
و گاهى در برابرحق به كار مى رود كه در اين صورت به نفوذناپذيرى در برابر حق اشاره دارد كه كارى ناپسند است.
5⃣ در اين آيات به كافران هشدار داده شده كه به سرنوشت اقوام هلاك شده ى پيشين همچون عاد و ثمود بنگرند و درس عبرت بگيرند. آن اقوام سركش هنگامى از خواب غفلت بيدار شدند و فريادرسى كردند كه پناهگاه و محل فرارى وجود نداشت.
@qurantehran