🔘 برابری جنسیتی؛ کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع
📌 حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا زیبایینژاد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 زمانی که نظام تربیت به دست کسانی بیفتد که دال مرکزی آنها به دور از عقلانیت توحیدی و با محوریت عقل فردگرایانه باشد، اتفاقی که میافتد این است که این دستگاه، نظام معرفتی و مفهومی خود را در ذهن بچهها جا میاندازد و نظام ارزشی متناسب با خودش را در دل آنان شکل میدهد.
🔖 بنابراین هرچه میزان تحصیلات افراد بالاتر میرود، میزان اعتقاد به خانوادۀ دینی (الرجال قوامون علیالنساء) پایینتر میرود یا میزان اعتقاد به اینکه رابطۀ دختر و پسر قبل از ازدواج موجه است، بیشتر میشود و به همین ترتیب اعتقاد به برابری جنسیتی هم بیشتر میشود. درحالی که برابری جنسیتی در نگاه ما کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع است؛ اما در نظام تربیتی فردگرایانه این رابطه موجه میشود.
🔖 بنابراین نظام تربیتی ما و عقلانیت حاکم بر آن و عقلانیت فردگرایانهای که از دل نظام تربیتی مدرسه آمده و همچنین از دل رسانههای نوظهور نیز بیرون آمده، نقش بسیار مهمی در جامعۀ نخبگانی ایفا میکند و واقعاً ارزش خانواده از دل این نظام تربیتی بیرون نمیآید.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_زیبایی_نژاد
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مدیریت شهری خانوادهمحور؛ عرصهای برای رسمیتبخشی به نهاد خانواده
📌 دکتر مریم اردبیلی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 دیدگاهی وجود دارد که ارتباط حکمرانی و خانواده را ارتباطی پویا و مهم میبیند. تصور میکنم افرادی که به لحاظ گفتمانی به این دیدگاه نزدیکاند، خود را دربارۀ این مسئله مسئول میدانند و کارها و مسئولیت خود را دربارۀ خانواده تعریف میکنند. این رویکرد دو سطح دارد.
🔖 سطح پایهای آن است که حکمرانی بگوید من دوستدار خانواده هستم و خانواده برای من مهم است. این سطح با این معنا خود را عامل میبیند و وجود خانواده را قبول دارد. نیز برای خود درقبال آن، مسئولیت اجتماعی قائل شده و برای خانواده کارهایی انجام میدهد که آن را حمایت کند.
🔖 سطح دوم این است که قائل باشیم باید سیاستهای خود را بهسمت خانواده جهتگیری کنیم؛ یعنی مثلاً سیاستهای خود را با فیلتر خانواده تنظیم کنیم و من اسم آن را حکمرانی خانوادهمحور میگذارم.
🔖 مدیریت شهری خانوادهمحور یا بهطورخاص شهر خانوادهمحور جایی است که حکمران، خانواده را بهعنوان نهادی مجزا به رسمیت شناخته و برای آن وجاهت قانونی و تفویض اختیار قائل است و در این زمینه دست به ریلگذاری میزند تا خانوادهها بتوانند مسئولیتهای شهری را برعهده بگیرند. بهعبارتدیگر حکومت در اینجا بخشی از حکمرانی خودش را به خانواده تفویض میکند و خانواده برای او واحدی رسمی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مریم_اردبیلی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 ازدواج؛ ارتباطی گسترده و چندبُعدی میان زن و مرد
📌حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا سالاریفر در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 ما در ازدواج رابطۀ گسترده و چندبُعدی را میان زن و مرد شاهد هستیم. ارتباطی که میان آن دو ایجاد میشود، هم از نظر کمیّت بسیار درجۀ بالایی دارد و هم به لحاظ کیفیت و هم عمیقترین ارتباطات است.
🔖 ماهیت خانواده بهخاطر این ارتباطهای عمیق و خیلی زیاد، ماهیتی مشکلزاست و در آن تعارضهایی ایجاد میشود. کارکردهای زیادی که خانواده دارد، باعث میشود خانواده را امر پیچیدهای ببینیم و با آن ساده برخورد نکنیم و لازم است وقتی میخواهیم وارد ازدواج شویم، آمادگیهایی داشته باشیم.
🔖 یکی از مهارتهای ساده این است که آمادگی جنسی و بلوغ جنسی ایجاد شود؛ اما در اینجا بلوغ عاطفی، بلوغ اجتماعی، بلوغ اقتصادی هم برای زن و مرد وجود دارد و این آمادگیها باعث میشود که فرد، ابعاد روانشناختی و شخصیتی خودش را بشناسد و خودآگاهی حاصل کند و ببیند که چه میخواهد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_سالاری_فر
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مادری؛ مرحلهای از بلوغ و تعالی زن
📌دکتر راحله کاردوانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖مادری در دو ساحت کلی «ذاتگرایانه» و «برساختگرایانه» معنا شده و تحولات آن تحلیل شده است.
🔖 در رویکرد ذاتگرایانه یا طبیعتمحور، مادری بخشی از هویت جنسیتی زن و امری طبیعی، غریزی و فطری او معنا میشود و فاصلهگرفتن از این امر آسیب بهشمار میآید.
🔖 در رویکرد دوم که رویکرد برساختگرایانه است، به موضوع مادری اینگونه نگاه میشود که ما در طول تاریخ بدون هیچ مبنای طبیعیِ خیلی پررنگی، زنان را با برساخت اجتماعی به مادری مجبور کردهایم و آنها را در نقطهای قرار دادهایم که مادری را تنها مسیر پیشِ روی خود در جامعه و خانواده ببینند.
🔖 بهنظر میرسد ما در تحلیل معنای مادری و تحولات آن به چهارچوب و رویکرد سومی نیاز داریم که من آن را رویکرد تلفیقی میدانم. این رویکرد علیرغم اینکه زمینههای طبیعی، فطری و خاص وجود زنان را به امر مادری انکار نمیکند، بحث برساخت ابعاد و مصادیق مادری را هم درنظر میگیرد. به این معنا که باید مادری را مرحلهای از بلوغ و تعالی زن دانسته که هر زنی به دلیل پاسخ صحیح به طبیعت خود، میتواند مراحلی از بلوغ و تعالی را طی کند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#راحله_کاردوانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 ما در فهم خانواده در گذشتۀ ایران، به غربزدگی دچاریم
📌دکتر وحید شالچی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی ما از خانوادۀ گسترده در ایران امروز صحبت میکنیم، باید به این نکته توجه کنیم که اصلاً با وضعیت یکسانی روبهرو نبودهایم؛ یعنی برحسب شیوۀ معیشت و سبک زندگی و طبقه و حتی منطقه و قومیت، تفاوتهای جدی وجود داشته است.
🔖 ما دربارۀ خانواده در گذشتۀ ایران، به مقداری غربزدگی دچاریم؛ به این معنا که تصور ما از این پدیده، ناشی از متون ترجمهای است و اعتبار این متون که در حوزههای مختلف تمدنی نوشته شده، در جهت فهم گذشتۀ ایران محل تردید است.
🔖 برای نمونه، گفته میشود ما در گذشته پدرسالاری خشنی را شاهد بودهایم و زن اختیاری نداشت و مردها هم ازدواجهای مکرر میکردند و برای اعمال اقتدار خود از خشونت فیزیکی در خانواده استفاده میکردند.
🔖این تصور بسیار تصور شرقشناسانهای است؛ یعنی بر حسب همان دوگانگی شرق و غرب و ظاهرشدن شرق در نقش دیگریِ غرب شکل میگیرد و طبعاً شرق جایی برای هوسرانی و اقتدار غیر عقلانی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#وحید_شالچی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فهم از خشونت در هر فرهنگی متفاوت است
📌دکتر سمیه عربخراسانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 فهم از خشونت در هر فرهنگی و در نسبت میان زنان و مردان متفاوت است.
🔖 برخی استفاده از کلمات تحقیرآمیز را مصداق خشونت روانی میدانند و برخی خشونت جسمی را تا حدی معمول و بهنجار میدانند.
🔖 این فهم چنانچه میان زنان و مردان بهعنوان مشهورترین گروهی که خشونت میان آنان مطالعه شده، تا حدودی یکدست و مورد توافق باشد، مسئلۀ خاصی ایجاد نمیکند. به این معنا که اگر زنان یا مردان استفاده از کلمات نامناسب را در محاوره مصداق خشونت بدانند یا زنان و مردان حدودی از خشونت جسمی را معمول رابطۀ همسرانه بدانند، مشکل خاصی در ارتکاب یا عدم ارتکاب آن بهوجود نمیآید.
🔖در این نوع خشونت زمانی مسئله ایجاد میشود که یکی از دو طرف، این نوع خشونت را خشونت نداند؛ بلکه تضییع حق و لطمه به شخصیت خودش تلقی کرده و در مقابل آن واکنش نشان بدهد. تفاهمنداشتن در معنا و مصداق خشونت، خودش سبب ایجاد خشونت میشود.
🔖 این رویه در میان بسیاری از زنان و مردان وجود دارد که یکی فعلی را مصداق خشونت میداند و دیگری نمیداند و دربرابر اعتراض طرف مقابل مقاومت میکند. اینکه چطور این عدم تفاهم ایجاد میشود، مطلب جداگانهای است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سمیه_عرب_خراسانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 عشق پخته؛ گامی در مسیر شناخت خود و دیگری
📌دکتر منصورهسادات صادقی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 افراد در عشق پخته دنیای نادرست قبلی خود را رها کرده و برای خود دنیای جدیدی میسازند که شامل انواع صمیمتها میشود و از همه مهمتر اینکه تعهد را در خود تقویت میکنند؛ یعنی صمیمیتهای جسمی، جنسی، عاطفی، معنوی، شناختی و روانشناختی در کنار هم قرار گرفته و آن عشق را تشکیل میدهد.
🔖 در اینجا افراد میتوانند بگویند که من خودم را شناختم، تو را هم شناختم و به تو اعتماد دارم و میدانم که تو به من آسیب نمیزنی. به معنای دقیق کلمه یعنی من از تو حس امنیت میگیرم و به تو حس امنیت میدهم. عشق واقعی همین است.
🔖 اما افراد در عشقهای ناپخته و شیفتگیهای زودرس به شناخت نمیرسند، بلکه میتوان گفت بیشتر، بُعدهای هیجانی است که میتواند بر اثر جذابیتهای جسمانی، جنسی یا هیجانات ناپایدار باشد و معمولاً در روابط کوتاهمدت دیده میشود. حتی در ازدواجهایی که افراد، شناخت دقیقی از هم ندارند، هرچه جلوتر میروند، بیشتر دچار مشکل میشوند و از هم فاصله میگیرند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#منصوره_سادات_صادقی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 الگوی سوم زن مسلمان؛ یعنی تسلیم دوگانۀ منحرف شرق و غرب نشدن
📌دکتر زهرا داورپناه در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 نقشآفرینان ما بعضاً در قلبشان به الگوی زن شرقی اعتقاد دارند، پس برای تغییر اوضاع جامعه و زنان تلاش نمیکنند. درمقابل، گروه دیگری به الگوی غربی بهعنوان تنها راه ممکن میاندیشد و متأسفانه از الگوی غربی هم صرفاً تقریر فمینیستی سطحی را میشناسد.
🔖 اما الگوی سوم به قابلیتهای انسانی زن اشاره میکند که به دلیل بهرهمندی از گوهر الهی نفس میتواند از محدودیتهای جاهلانه یا واقعی اما مادی فراتر برود و در ساحتهای مختلف به کمال برسد.
🔖الگوی سوم یعنی تسلیم دوگانۀ منحرف غرب و شرق نشدن و قدمگذاشتن در صراط مستقیمی که حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) در آن قدم زدهاند. الگوی سوم دعوت به این است که ما به بهانۀ زنبودن، از حیات فاطمی طفره نرویم یا زنانمان را محروم نکنیم.
🔖 الگوی سوم یعنی مادری، همسری، فعالیت علمی، اقتصادی، سیاسی همه و همه میتوانند خیر باشند به شرط حیات موحّدانه؛ ولی نگرش مادی غربی، زنان را از ساحت خانواده محروم میکند و نگرش مادی شرقی آنان را به موجوداتی بیارزش و صرفاً «در خدمت دیگری» بدل میکند و هر دو موجب میشوند زندگی زنان حیف شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#زهرا_داورپناه
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 سیاستگذاریهای رسانه؛ تعیینکنندۀ اصلی در بازنمایی تصویر زن
📌دکتر تینا امین در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖زمانی که شخصیت زن از ساختار رسانه بررسی میشود، نباید فراموش کرد که اینها شخصیت و هویت زن موجود در جامعۀ ما نیست؛ بلکه چیزی است که رسانه بهخاطر سیاستگذاری خاص خود، تمایل دارد آن را بازنمایی کند.
🔖 چیزی که از اینجا برمیآید، این است که بین کنشگرانی که در مسیر حلقۀ واسط رسانه کار میکنند، چنددستگی و نبود نظارت مستقیم و بیهدفی وجود دارد؛ چراکه میبینیم سلیقههایی که اعمال میشود، هدفمندی خاصی برای بازنمایی زن نشان میدهد.
🔖 اینکه زن در نقش مادر باید نمایش داده شود یا بهعنوان شیرازۀ نگه دارندۀ خانواده نشان داده شود، بهتنهایی امر بدی نیست؛ اما اینکه چگونه این تصویر را نشان میدهند و به تناسب مادربودن احیاناً ضعف در جامعۀ پدرسالار، دربرابر همسر، نداشتن قدرت تصمیمگیری، نداشتن مدیریت خانواده، شکست عاطفی دربرابر مشکلاتش با همسر، ناتوانی در تربیت فرزند و... را نشان میدهند، دیگر چه کمکی به بازنمایی نقش مادر میکنند؟
🔖 با این تصویر، مادری ضعیف در جامعه نشان داده میشود. بنابراین اگر قرار است زن در جایگاه مادر نشان داده شود، اصلاً قوی عمل نشده است. همیشه چنددستگی بین اینها نمایش داده میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#تینا_امین
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نقش ارشادی؛ امری مغفولشده در رسانه
📌خانم مریم مذحجی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 در رسانۀ ملی چهارچوب و سیاستی باید حاکم باشد که به نیازها و مصلحتهای مخاطب توجه کند؛ اما علاوهبر تلاشهایی که در این سالها انجام شده، شخصاً فکر میکنم بهسمت مخاطبگرایی میرویم.
🔖 یعنی آن چیزی که مخاطب میپسندد و ممکن است تعقیبش کند و آن را ببیند. درواقع اینها به ترجیحات افراد تأثیر میگذارد و بازنمایی نقش زنان شاید تابعی از اینها باشد.
🔖 بهنظر من در رسانه تقریباً هدف برنامهسازان و نه مدیران، این است که کارهایشان دیده شود و چیزی دیده میشود که عمومیت داشته باشد.
🔖این در حالی است که نقش رسانه آموزش دادن است. ما برای رسانه نقش ارشادی قائل هستیم که مقدار زیادی مغفول واقع شده است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مریم_مذحجی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 قابل جمعبودن ازدواج با ادامۀ تحصیل
📌 گفتاری از دکتر امیرحسین بانکیپورفرد در ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 امروزه مسئلۀ اصلی دختران پس از دریافت دیپلم، ازدواج نیست؛ بلکه مسئلۀ اصلی آنها ورود به دانشگاه و ادامۀ تحصیل است. آنها میخواهند تا مراحل عالی تحصیلی بروند. همین دغدغۀ تحصیل، باعث شده است که دختران تمرکز خود را بر تحصیل بگذارند و در فکرکردن به ازدواج، جدی نباشند.
🔖 البته تحصیل دختران امری بسیار پسندیده است. استراتژی نظام برای مسائل زنان، مثل قبل نیست که استراتژی اصلی، آزادی زن بود. استراتژی اصلی برای زنان، تعلیم و تربیت آنان است. ریشۀ اصلی ظلمهایی که در طول تاریخ به زنان شده است، ناآگاهی آنها بوده است. هرچه زنان از نظر علمی، آموزشی، شناختی و معرفتی، بیشتر تربیت شوند، این ظلمها برطرف میشود.
🔖 خانمها میتوانند هم تحصیلات دانشگاهی داشته باشند و هم ازدواج کنند، آنها نباید تحصیلات دانشگاهی را مانع ازدواج خود بدانند. اتفاقاً سلامت دختر در این است که در دوران دانشجویی ازدواج کرده باشد. محیط دانشگاه، محیطی مختلط است و جوانهای دانشجو در اوج سن غریزی و احساسات عاطفی دائماً با یکدیگر هستند. پس ادامۀ تحصیل و ازدواج، قابلجمع هستند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#امیرحسین_بانکی_پور_فرد
🌐 @rouyesh_andisheh