🔘 اقتصاد متکی به نفت؛ کاهشدهندۀ انگیزۀ سرمایهگذاری مولّد در اقتصاد ایران
📌 دکتر موسی شهبازی غیاثی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 نظام تولیدی و تولید صنعتی در اقتصاد ایران اساساً بر پایۀ نظام مناسب و ساختارمندی تشکیل نشده است؛ چراکه دولتی که به درآمدهای نفتی متکی است، منابع ارزی خود را با درآمدهای نفتی تحصیل میکند و همواره درصدد این است که با تزریق منابع نفتی به اقتصاد، تورم را کنترل کند، بازار را بهدست بگیرد، نرخ ارز را همواره به لحاظ اقتصاد سیاسی پایین نگه دارد و از این طریق ارزش پول ملی را حفظ کند.
🔖 همۀ اینها کنار هم که بهعنوان انگیزههای دولت برای پایین نگهداشتن نرخ ارز و استفاده از منابع ارزی در اقتصاد ایران است، موجب شده که تولید صنعتی در کشور بهصورت تاریخی و بهنحو مناسبی شکل نگیرد.
🔖اساساً وقتی که دیده میشود دولت همواره درصدد است با تزریق منابع نفتی، کالای وارداتی را در اقتصاد بهصورت مصنوعی و مداوم ارزان نگه دارد، منِ تولیدکنندۀ صنعتی، دیگر انگیزهای پیدا نمیکنم که تولید صادارتی انجام دهم که برود و در بازارهای جهانی رقابت کند. پس این انگیزۀ سرمایهگذاری مولّد و تولیدی در اقتصاد ایران که جهت صادراتی و رقابتپذیری داشته باشد، در طول دهههای گذشته که نفت گریبانگیر اقتصاد ایران بوده، بهشدت پایین آمده است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#موسی_شهبازی_غیاثی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 احکام اجتماعی دین، بخش قابلتوجهی از امور دین و دنیای مردم را در برمیگیرد
📌دکتر سیدمحمدمهدی غمامی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 استدلالهای ائمۀ معصومین (علیهمالسلام) نشان میدهد که آنها هم برای حکمرانی اسلامی، آن سیاق کلی که در خصوص الزام حکمرانی مطرح شد را موردقبول قرار میدهند و به آن تأکید نیز میکنند.
🔖 بهعلاوه اینکه در همۀ این عبارات و گزارهها، آن چیزی که موردتأکید آموزههای دینی و بهخصوص روایت فضلبنشاذان هست، این نکته است که امر دین و دنیای مردم نیز بسامان باشد. حال، امر دین و دنیای مردم در آموزههای فقهی با توجه به اینکه فقه اسلامی تمامی ابعاد زندگی را در نظر میگیرد.
🔖 بخش قابلتوجهی از امور دین و دنیای مردم در قالب احکام اجتماعی دین است؛ یعنی اینکه اساساً مهمترین دلایل عقلی نیاز به حکومت اسلامی فارغ از اینکه ما بخواهیم استدلالهای نقلی ارائه دهیم و به روایتهای سیزدهگانۀ فقهی برای اثبات ولایت فقیه متمسک شویم، صرف لزوم اجرای احکام اجتماعی دین و همچنین لزوم داشتن ولیفقیه و نهاد ولایت فقیه، کافی است تا ما نیاز به حکومت اسلامی را اثبات کنیم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سیدمحمدمهدی_غمامی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مهار تورم نیازمند اصلاح کلی اقتصاد ایران است
📌 دکتر حسین درودیان در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 مهار تورم نیازمند اصلاح کلی اقتصاد ایران است. البته بینش متعارف با این حرف مخالف است؛ چراکه تورم مسئلهای است که جدای از بخش حقیقی میتوان آن را مهار کرد. ولی در تفسیر ما بهنظر مهار تورم جز با احیای مشهود در اقتصاد حاصل نمیشود.
🔖تورم محصول ناترازیها، عیوب و کسریهای مختلفی است که در جاهای مختلف وجود دارد. درواقع تورم مکانیزمی تعدیلکننده است. اینکه میگوییم تورم تکرقمی توصیهشدنی نیست، یعنی وقتی شما آن مسائل را دارید و نمیگذارید از طریق تورم این مسئله تعدیل شود، مطمئن باشید جای دیگری با نرخی تصاعدی در حال انباشت است.
🔖 بنابراین تورم ایران ناشی از افت و افول کلی اقتصاد ایران است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حسین_درودیان
🌐 @rouyesh_andisheh
📘 پنجمین شماره ماهنامۀ رویش اندیشه با موضوع «تشکیل و تحکیم خانواده» منتشر شد
📌 آنچه در این شماره میخوانید:
🔖 پروندههایی با عناوین:
🔹 تحولات ساختاری خانواده، تحولات نقش زنان در خانواده، تحولات ازدواج در ایران، تحولات روابط زوجین در خانواده و خشونت علیه زنان در خانواده
🔖 گفتوگو با اساتید و کارشناسان:
🔹 حجتالاسلام والمسلمین زیبایینژاد، دکتر مریم اردبیلی، دکتر وحید شالچی، دکتر منصورهسادات صادقی، حجتالاسلام والمسلمین سالاریفر، دکتر زهرا داورپناه، دکتر راحله کاردوانی، دکتر سمیه عربخراسانی، دکتر تینا امین و خانم مذحجی.
🔖 گفتاری از:
🔹 دکتر امیرحسین بانکیپورفرد و دکتر عالیه شکربیگی
🔲 با ما همراه باشید
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نقش دادرسیهای اختصاصی در صیانت از حقوق شهروندان
📌دکتر ولی رستمی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 بحث فلسفۀ پیدایش مراجع اختصاصی اداری یا همان دادرسیهای اختصاصی را میتوان از دو منظر کلی مطرح کرد؛ یک منظر همان بحث تأمین حقوق مردم است. دومین مطلب هم تأمین منافع و مصالح عمومی است که برخی آن را همان اهداف اداره مینامند.
🔖 اما در واقع برای این است که ادارات بتوانند مسائل و مشکلات خودشان با مردم را سریعتر رسیدگی کنند و در عین حال هم حجم بار دادگستری کاسته شود که همان چیزی است که به آن قضازدایی گفته میشود.
🔖 در بادی امر چنین تصور میشود که این مراجع برای سرعت بیشتر در رسیدگیها و تأمین منافع اداره و مصالح عمومی و رعایت مقتضیات اداری که برخی از تصمیمات باید زودتر گرفته شود، این را بهعنوان دلیل مطرح میکنند. اما اتفاقاً امروزه در دنیا به بحث حقوق مردم توجه بیشتری دارند و میگویند که این مراجع میتوانند در راستای همین بحث، حقوق مردم را هم موردتوجه قرار دهند. اینکه اگر این مراجع بتوانند یک حداقلی از دادرسی عادلانه را تأمین کنند، آنوقت میتوانند به نفع مردم هم باشند. ولی شرطش این است که آن اصول دادرسی منصفانه را بتوانند رعایت کنند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#ولی_رستمی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نفت و گاز؛ تهدید یا فرصت؟
📌 دکتر مهدی صادقی شاهدانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 بخش نفت و گاز برای ما، هم تهدید است و هم فرصت.
🔖 از آن جهت تهدید بهحساب میآید که اگر آن را نداشتیم، فکر اساسیتری میکردیم. مثل این است که پدری داشته باشیم که همیشه پولتوجیبی نمیدهد؛ پس مجبور میشویم خودمان هم کار کنیم. اینکه ما نفت داریم، خودش تهدید است. در سالیان متمادی هر زمان کم میآوردیم، به سراغ نفت میرفتیم. اصلاً علت اینکه اقتصاد ما رشد نکرد، این بود که خودش را متکی به نفت بار آورد و فکر نکرد که پول این نفت باید به جای دیگری مثل صندوق ویژهای برود.
🔖 با همۀ این احوال، نفت میتواند برای ما فرصت هم باشد. از این جهت که میتوانیم از آن در مواقعی استفاده کنیم که فشار اقتصادی وجود دارد. بنابراین اگر توانستیم برای فضای نفت و فروش آن، برنامهریزی مجددی انجام دهیم، آن وقت نفت در اوضاعی که تحت فشار هستیم، فرصت است.
🔖 بسیاری از کشورها این فرصت را ندارند؛ ولی ما این فرصت را داریم و میتوانیم نفت را بدهیم و مثلاً راهآهن بگیریم. میتوانیم ریل آن را از جایی بگیریم و لوکوموتیو آن را هم از جای دیگر بگیریم و درمقابل، به آنان نفت بدهیم. درواقع با دادن نفت میتوانیم سیستم حملونقل خود را درست کنیم. پس تبادل نفت با امور مختلف، فرصت محسوب میشود. باید از این فرصت برای ایجاد زیربناها استفاده کرد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهدی_صادقی_شاهدانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 سیاستگذاری؛ گامهایی در راستای قانونگذاری
📌دکتر مرتضی حاجیعلیخمسه در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖لفظ سیاستگذاری طبعاً یک مفهوم بیشتر مدیریتی است اما در رشتههای مختلف بر حسب آن موضوعی که قرار است برای آن سیاستگذاری شود، یک مفهوم مضافی پیدا میکند.
🔖 ما وقتی میخواهیم در خیلی از مسائل سیاستگذاری کنیم، باید برای این موضوع گامهای تقنینی در نظر بگیریم و طی گامهایی بیاییم و یک موضوع را قانونگذاری کنیم و این میشود سیاستگذاری ما برای این موضوع.
🔖 در سیاستگذاری حقوقی ما بهدنبال آن اهداف کلان هستیم با یک منطق و راهبردی که چیده میشود تا به آن هدف برسیم.
🔖 مثلا ًبعضی وقتها هست که ما میخواهیم یک موضوعی را قانونگذاری کنیم و طبعاً شاید نتوانیم در آن چیزی که میخواهیم در رابطه با آن قانونگذاری کنیم، ایدهآل خود را پیاده کنیم؛ مثال دینی آن حرمت شرب خمر است. میگویند آن زمان که خداوند متعال خواست که در اسلام شرب خمر را حرام کند، از همان روز اول نگفت هرکه شرب خمر کند، شلاق دارد. اول گفته شد که ضرر آن بیشتر از نفعش است، بعد هم گفته شد که وقتی نماز میخوانید مست نباشید و بعد هم در آخر، شراب حرام اعلام شد و برای آن حد تعیین شد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مرتضی_حاجی_علی_خمسه
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 حاکمبودن نگاه سنتی؛ چالش اساسی در نظام توزیع ایران
📌 دکتر مهران برادراننصیری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 باید همۀ موارد در فرایند توزیع را با هم دید؛ نه اینکه مثلاً با نظارت بر فلان قسمت بتوانیم مشکلات را حل کنیم.
🔖 فرض کنید سیستم بازار در گرجستان در دورهای بهگونهای بود که میشد در آن جنس خود را فروخت؛ اما امروز چون سیستم بازار در آنجا تغییر کرده، ما نمیتوانیم در آن جنسی بفروشیم. اما ترکیه میتواند جنس خود را در آنجا بفروشد؛ چون نحوۀ تولید، نحوۀ عرضه و نحوۀ توزیع کالای آن با نگاه به بازار مدرن است و میتواند جنس خود را در آن بازارها هم بفروشد و کالایی تولید کند که مطابق نیاز مصرفکننده باشد. همچنین قابلیت نظارت و حتی شناسه هم داشته باشد؛ حتی کیفیتهای مورد نظر مصرفکنندۀ داخلی و خارجی را هم تأمین کند.
🔖 مشکل اصلی ما همین نگاه سنتی است. کل زنجیرۀ تولید و انتقال و رسیدن به دست مصرفکننده، پر از حلقه و زنجیره است که مشکل ایجاد کرده و بهرهوری پایین دارند و لذا هزینههای بالایی ایجاد میکنند. این مشکل را که نمیتوان با صرف نظارت حل کرد. باید سیستم را از این حالت تغییر داد و مدرن کرد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهران_برادران_نصیری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مؤلفههای مهم در مطالعات روابط بینالملل
📌حجتالاسلام والمسلمین سیدسجاد ایزدهی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 گاهی مراد ما در حوزۀ ارتباطات با کشورهای دیگر، آن سیاستی است که ما بهعنوان یک کشور نسبت به کشورهای دیگر لحاظ میکنیم. آن چیزی که بهعنوان سیاست یک کشور، نسبت به سایر کشورها لحاظ میشود، اصطلاحاً سیاست خارجی یک کشور نامیده میشود و طبعاً تابع یک سری متغیرهای متعددی است.
🔖 در قبال این منطق، نوع نگاهی که یک کشور در حوزۀ عام جهان دارد، بر پایۀ این موارد است که چگونه باید کشور و جهان را اداره کرد و نهادهای حاکم بر جهان چگونه هستند؟ چگونه این نهادها با یکدیگر مرتبط میشوند؟ این امور عمدتاً ذیل روابط بینالملل قرار میگیرند؛ یعنی اختصاص به ارتباط یک کشور با کشورهای دیگر ندارد. بلکه ناظر به ارتباط کشورهای جهان با یکدیگر و چگونگی این ارتباط و منطق آن است.
🔖 ما عملاً در حوزۀ ارتباط فرامرزی، از یک دوگانهای بهرهمند هستیم. یک بخش آن ارتباط کشور ما با کشورهای دیگر است؛ اعم از اینکه کشورهای دیگر مسلمان باشند یا نباشند، همسایه باشند یا نباشند، دوست باشند یا نباشند. نوع دوم، نوع نگاه حاکم بر یک مجموعهای از کشورها است. حالا اگر منظور از این کشورها، همۀ جهان باشند که بر این اساس، مطالعات روابط بینالملل شکل میگیرد. اگر در حوزۀ منطقهای باشند، طبیعتاً مطالعات منطقهای پدید میآید و اگر نوع نگاه حاکم بر ادارۀ جهان اسلام باشد، آن روابط بینالملل در حوزۀ جهان اسلام شکل خواهد گرفت.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سیدسجاد_ایزدهی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 علّت تورم در ایران کمبود نقدینگی است
📌 دکتر حمیدرضا مقصودی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 بهنظر من علّت تورم در ایران کمبود نقدینگی است؛ نه ازدیاد نقدینگی؛ چراکه با خود، قحطی و کمبود کالا بههمراه میآورد.
🔖 شما در این حالت میبینید که بخشهای مولّد اقتصادی ما خالی از نقدینگیِ مؤثر هستند و درمقابل، نقدینگی انباشتشده در نظام بانکی وجود دارد؛ یعنی درواقع اینکه نقدینگی در ساختار مولّد اقتصاد ما وجود ندارد، باعث شده کمبودهایی در اقتصاد ما ایجاد شود و این کمبودها، تورم ایجاد میکند.
🔖 در ایران نقدینگی فعال نداریم و نقدینگی ما جبرانی و منفعل است؛ یعنی تورم همواره به دلایل ساختاری غیرپولی اتفاق میافتد و ما با نقدینگی، کاهش قدرت خرید مردم را جبران میکنیم. حال در اوضاع فعلی نتوانستهایم آن را به اندازۀ کافی جبران کنیم. چون شیکاگوییها در ایران تصمیم گرفتهاند که نظریۀ تعدیل اجرا کنند. در اینجا تولید و نقدینگی متوقف شده و تورم هم دوچندان میشود. لذا اقتصاددانان ایرانی بهطور کل ماجرا را معکوس میبینند و نظام علّیّت را بهصورت معکوس در ایران میجویند.
🔖 بنابراین ریشۀ تورم در ایران مسائل غیرپولی است و اگر هم بخواهیم به سراغ پول برویم، بهنظر من ناشی از کمبود نقدینگی است؛ نه ازدیاد نقدینگی. حتی نمیگویم که تورم، ناشی از عدم توازن در نقدینگی است؛ بلکه عدم توازنها مسائلی را ایجاد میکنند که باید آنها را خارج از مجرای تورم بررسی کرد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمیدرضا_مقصودی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فعالکردن سازمانهای اسلامی به شرط تقویت در مقابل جبهۀ کفر
📌حجتالاسلام دکتر ابراهیم موسیزاده در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖ما در سطح بینالملل خیلی سازمانهای قوی که دارای ضمانت اجرایی مثل شورای امنیت داشته باشند را نداریم. اصلیترین سازمان، سازمان کنفرانس اسلامی سابق است و چند نهاد منطقهای هم وجود دارد که قومیت آنها از اسلامیتی که دارند بیشتر است.
🔖 تنها نهادی که با رویکرد اسلامی شکل گرفته همان سازمان همکاریهای اسلامی است؛ اما کشورهای سازمان همکاریهای اسلامی خیلی هم بهقول معروف اسلامیِ اسلامی نیستند؛ چون وقتی وضعیت حاکم بر کشورهای اسلامی را مشاهده میکنیم، میبینیم که آنگونه نیست که دغدغۀ خاصی نسبت به اسلام داشته باشند و لذا بیشتر یک اسلام شناسنامهای هستند.
🔖 بنابراین من با فعالکردن این سازمانها با این شرایط موافق نیستم؛ مگر اینکه مثلاً آن را در مقابل جبهۀ کفر تقویت کنیم تا ابزاری برای سرکوب خود کشورهای اسلامی نشوند؛ اما اگر این را همینطور به حال خود رها کنیم، میبینیم که بر اثر اعمال نفوذ، تبدیل به یک شمشیر دولبهای علیه خود ما میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#ابراهیم_موسی_زاده
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جلوگیری از خلق پول به جای مدیریت آن
📌 دکتر رسول بخشی دستجردی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 بهطور کلی بین مدیریت سفتهبازی با ممانعت از سفتهبازی فرق است. غربیها سفتهبازی را مدیریت میکنند؛ یعنی دولت بخشی از درآمد سفتهباز را از طریق مالیات بهصورت مالیات بر ارزش زمین یا مالیات بر خانههای لوکس و انواع دیگر مالیاتها میگیرد. این به معنای شریکشدن دولت در درآمد سفتهباز است. این کار باعث میشود که سفتهبازی کم شود؛ اما از بین نرود. همچنین این مسئله باعث میشود که خلق پول در اقتصاد کم شود؛ اما از بین نمیرود و مدیریت میشود.
🔖 حال آیا هدف ما در ایران نظمدادن به سرمایهداری است یا انقلاب درمقابل سرمایهداری؟ سرمایهداری در بهترین حالت خود، آن چیزی است که در آمریکا اتفاق میافتد. حال آیا معیار ما رسیدن به آمریکا است که خودش مشکلات زیادی دارد؟
🔖 طبیعتاً ما بهدنبال چنین هدفی نیستیم؛ لذا نباید از روشهای بهنظمکشیدن سرمایهداریِ آنها استفاده کنیم؛ بلکه ما باید از روش جلوگیری از خلق پول استفاده کنیم؛ نه اینکه خلق پول را مدیریت کنیم.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#رسول_بخشی_دستجردی
🌐 @rouyesh_andisheh
فصلنامه رهیافت اندیشه
📘 پنجمین شماره ماهنامۀ رویش اندیشه با موضوع «تشکیل و تحکیم خانواده» منتشر شد 📌 آنچه در این شماره می
Rouyeshandisheh5.pdf
12.68M
📘 نسخۀ الکترونیک شمارۀ پنجم نشریه رویش اندیشه
📌 با موضوع: تشکیل و تحکیم خانواده
#رویش_اندیشه
#ماهنامه
#زن_و_خانواده
🔲 با ما همراه باشید
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 خاستگاه فقه نظام؛ پاسخ به کارآمدی و ادارۀ زندگی اجتماعی مبتنی بر مبانی دینی
📌دکتر حمید بالایی در گفتوگو با ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 برای بازکردن بحث در باب فقه نظام و فقه مسائل اجتماعی باید به تراث فقهی و سیر تطور آن اشاره کنیم.
🔖 در فقه تشیع و بعد از غیبت کبرا، فقهای متقدم ما اعتقادی نداشتند که باید بهدنبال تشکیل حکومت بروند، بلکه نگاه آنها چنین بود که امام معصومعلیهالسلام برمیگردد و از غیبت خارج میشود و لذا تشکیل حکومت برعهدۀ ایشان است. مبتنی بر همین رویکرد، فقه هم به همین مناسبت بیشتر در حوزۀ فقه فردی، توسعه و بسط پیدا کرده است.
🔖 اما از متأخرین فقها و از زمانی که تقریباً برای فقها منجّز میشود که در دوران غیبت کبرا، برخی احکام اسلامی که امکان تعطیلشدن ندارد و جنبۀ اجتماعی دارد باید پیادهسازی شود، نظریههای مبتنی بر ولایت فقیه از معصوم توسط فقیهان کمکم رشد و توسعه پیدا میکند.
🔖 حال در یک لایه، مبانی فقه نظام و در یک لایه، کارکرد حاکم و در یک لایه، مشروعیت حاکم و در لایۀ بعدی که بهعنوان نیاز روز انقلاب اسلامی به آن پرداخته میشود، این بحث وجود دارد که فقیهی که بهنیابت از معصوم حکومتی را اداره میکند، در حوزۀ ادارات نظامهای مختلف اجتماعی چهچیزهایی را باید طراحی کند و مسائل جامعه را مبتنی بر چه رویکردهایی پاسخ میدهد. در واقع خاستگاه فقه نظام پاسخ به کارآمدی و ادارۀ زندگی اجتماعی مبتنی بر مبانی دینی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمید_بالایی
🌐 @rouyesh_andisheh
May 11
🔘 منابع طبیعی متعلقبه مردم است و نباید دستاویز اهداف سست شود
📌 دکتر محمد نعمتی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 درخصوص منابع طبیعی و نفت و گاز درواقع باید توزیع علیالسویه میان مردم صورت بگیرد. البته توزیع علیالسویۀ ریالی بهتنهایی کافی نیست؛ بلکه منابع طبیعی، به متولّی کارآمد نیاز دارد، از طرفی حرمت خامفروشی نیز باید مدنظر قرار گیرد.
🔖 منافع منابع طبیعی متعلقبه مردم است و نباید دستاویز اهداف سست شود. نفت و گاز ابزار قدرت هستند و ذرهذرۀ آن ارزشمند است که باید به بالاترین ارزش افزوده تبدیل شود.
🔖 این شیوۀ تقسیم علیالسویه البته موجب ایجاد تورم هم نمیشود؛ زیرا در این طرح، اولاً درآمدهایی که قرار است بین مردم تقسیم شود، مابهازای تولید در سطح زنجیرۀ ارزش گستردۀ نفت و گاز است و همچنین برای نظام تولید نیز راهکارهای مناسبی ارائه میشود تا بتواند با قدرت خرید مردم همگام و همراه شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمد_نعمتی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 برابری جنسیتی؛ کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع
📌 حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا زیبایینژاد در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 زمانی که نظام تربیت به دست کسانی بیفتد که دال مرکزی آنها به دور از عقلانیت توحیدی و با محوریت عقل فردگرایانه باشد، اتفاقی که میافتد این است که این دستگاه، نظام معرفتی و مفهومی خود را در ذهن بچهها جا میاندازد و نظام ارزشی متناسب با خودش را در دل آنان شکل میدهد.
🔖 بنابراین هرچه میزان تحصیلات افراد بالاتر میرود، میزان اعتقاد به خانوادۀ دینی (الرجال قوامون علیالنساء) پایینتر میرود یا میزان اعتقاد به اینکه رابطۀ دختر و پسر قبل از ازدواج موجه است، بیشتر میشود و به همین ترتیب اعتقاد به برابری جنسیتی هم بیشتر میشود. درحالی که برابری جنسیتی در نگاه ما کلیدواژۀ نابودی خانواده و اجتماع است؛ اما در نظام تربیتی فردگرایانه این رابطه موجه میشود.
🔖 بنابراین نظام تربیتی ما و عقلانیت حاکم بر آن و عقلانیت فردگرایانهای که از دل نظام تربیتی مدرسه آمده و همچنین از دل رسانههای نوظهور نیز بیرون آمده، نقش بسیار مهمی در جامعۀ نخبگانی ایفا میکند و واقعاً ارزش خانواده از دل این نظام تربیتی بیرون نمیآید.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_زیبایی_نژاد
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مدیریت شهری خانوادهمحور؛ عرصهای برای رسمیتبخشی به نهاد خانواده
📌 دکتر مریم اردبیلی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 دیدگاهی وجود دارد که ارتباط حکمرانی و خانواده را ارتباطی پویا و مهم میبیند. تصور میکنم افرادی که به لحاظ گفتمانی به این دیدگاه نزدیکاند، خود را دربارۀ این مسئله مسئول میدانند و کارها و مسئولیت خود را دربارۀ خانواده تعریف میکنند. این رویکرد دو سطح دارد.
🔖 سطح پایهای آن است که حکمرانی بگوید من دوستدار خانواده هستم و خانواده برای من مهم است. این سطح با این معنا خود را عامل میبیند و وجود خانواده را قبول دارد. نیز برای خود درقبال آن، مسئولیت اجتماعی قائل شده و برای خانواده کارهایی انجام میدهد که آن را حمایت کند.
🔖 سطح دوم این است که قائل باشیم باید سیاستهای خود را بهسمت خانواده جهتگیری کنیم؛ یعنی مثلاً سیاستهای خود را با فیلتر خانواده تنظیم کنیم و من اسم آن را حکمرانی خانوادهمحور میگذارم.
🔖 مدیریت شهری خانوادهمحور یا بهطورخاص شهر خانوادهمحور جایی است که حکمران، خانواده را بهعنوان نهادی مجزا به رسمیت شناخته و برای آن وجاهت قانونی و تفویض اختیار قائل است و در این زمینه دست به ریلگذاری میزند تا خانوادهها بتوانند مسئولیتهای شهری را برعهده بگیرند. بهعبارتدیگر حکومت در اینجا بخشی از حکمرانی خودش را به خانواده تفویض میکند و خانواده برای او واحدی رسمی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مریم_اردبیلی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 ازدواج؛ ارتباطی گسترده و چندبُعدی میان زن و مرد
📌حجتالاسلام و المسلمین محمدرضا سالاریفر در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 ما در ازدواج رابطۀ گسترده و چندبُعدی را میان زن و مرد شاهد هستیم. ارتباطی که میان آن دو ایجاد میشود، هم از نظر کمیّت بسیار درجۀ بالایی دارد و هم به لحاظ کیفیت و هم عمیقترین ارتباطات است.
🔖 ماهیت خانواده بهخاطر این ارتباطهای عمیق و خیلی زیاد، ماهیتی مشکلزاست و در آن تعارضهایی ایجاد میشود. کارکردهای زیادی که خانواده دارد، باعث میشود خانواده را امر پیچیدهای ببینیم و با آن ساده برخورد نکنیم و لازم است وقتی میخواهیم وارد ازدواج شویم، آمادگیهایی داشته باشیم.
🔖 یکی از مهارتهای ساده این است که آمادگی جنسی و بلوغ جنسی ایجاد شود؛ اما در اینجا بلوغ عاطفی، بلوغ اجتماعی، بلوغ اقتصادی هم برای زن و مرد وجود دارد و این آمادگیها باعث میشود که فرد، ابعاد روانشناختی و شخصیتی خودش را بشناسد و خودآگاهی حاصل کند و ببیند که چه میخواهد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدرضا_سالاری_فر
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مادری؛ مرحلهای از بلوغ و تعالی زن
📌دکتر راحله کاردوانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖مادری در دو ساحت کلی «ذاتگرایانه» و «برساختگرایانه» معنا شده و تحولات آن تحلیل شده است.
🔖 در رویکرد ذاتگرایانه یا طبیعتمحور، مادری بخشی از هویت جنسیتی زن و امری طبیعی، غریزی و فطری او معنا میشود و فاصلهگرفتن از این امر آسیب بهشمار میآید.
🔖 در رویکرد دوم که رویکرد برساختگرایانه است، به موضوع مادری اینگونه نگاه میشود که ما در طول تاریخ بدون هیچ مبنای طبیعیِ خیلی پررنگی، زنان را با برساخت اجتماعی به مادری مجبور کردهایم و آنها را در نقطهای قرار دادهایم که مادری را تنها مسیر پیشِ روی خود در جامعه و خانواده ببینند.
🔖 بهنظر میرسد ما در تحلیل معنای مادری و تحولات آن به چهارچوب و رویکرد سومی نیاز داریم که من آن را رویکرد تلفیقی میدانم. این رویکرد علیرغم اینکه زمینههای طبیعی، فطری و خاص وجود زنان را به امر مادری انکار نمیکند، بحث برساخت ابعاد و مصادیق مادری را هم درنظر میگیرد. به این معنا که باید مادری را مرحلهای از بلوغ و تعالی زن دانسته که هر زنی به دلیل پاسخ صحیح به طبیعت خود، میتواند مراحلی از بلوغ و تعالی را طی کند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#راحله_کاردوانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 ما در فهم خانواده در گذشتۀ ایران، به غربزدگی دچاریم
📌دکتر وحید شالچی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی ما از خانوادۀ گسترده در ایران امروز صحبت میکنیم، باید به این نکته توجه کنیم که اصلاً با وضعیت یکسانی روبهرو نبودهایم؛ یعنی برحسب شیوۀ معیشت و سبک زندگی و طبقه و حتی منطقه و قومیت، تفاوتهای جدی وجود داشته است.
🔖 ما دربارۀ خانواده در گذشتۀ ایران، به مقداری غربزدگی دچاریم؛ به این معنا که تصور ما از این پدیده، ناشی از متون ترجمهای است و اعتبار این متون که در حوزههای مختلف تمدنی نوشته شده، در جهت فهم گذشتۀ ایران محل تردید است.
🔖 برای نمونه، گفته میشود ما در گذشته پدرسالاری خشنی را شاهد بودهایم و زن اختیاری نداشت و مردها هم ازدواجهای مکرر میکردند و برای اعمال اقتدار خود از خشونت فیزیکی در خانواده استفاده میکردند.
🔖این تصور بسیار تصور شرقشناسانهای است؛ یعنی بر حسب همان دوگانگی شرق و غرب و ظاهرشدن شرق در نقش دیگریِ غرب شکل میگیرد و طبعاً شرق جایی برای هوسرانی و اقتدار غیر عقلانی است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#وحید_شالچی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 فهم از خشونت در هر فرهنگی متفاوت است
📌دکتر سمیه عربخراسانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 فهم از خشونت در هر فرهنگی و در نسبت میان زنان و مردان متفاوت است.
🔖 برخی استفاده از کلمات تحقیرآمیز را مصداق خشونت روانی میدانند و برخی خشونت جسمی را تا حدی معمول و بهنجار میدانند.
🔖 این فهم چنانچه میان زنان و مردان بهعنوان مشهورترین گروهی که خشونت میان آنان مطالعه شده، تا حدودی یکدست و مورد توافق باشد، مسئلۀ خاصی ایجاد نمیکند. به این معنا که اگر زنان یا مردان استفاده از کلمات نامناسب را در محاوره مصداق خشونت بدانند یا زنان و مردان حدودی از خشونت جسمی را معمول رابطۀ همسرانه بدانند، مشکل خاصی در ارتکاب یا عدم ارتکاب آن بهوجود نمیآید.
🔖در این نوع خشونت زمانی مسئله ایجاد میشود که یکی از دو طرف، این نوع خشونت را خشونت نداند؛ بلکه تضییع حق و لطمه به شخصیت خودش تلقی کرده و در مقابل آن واکنش نشان بدهد. تفاهمنداشتن در معنا و مصداق خشونت، خودش سبب ایجاد خشونت میشود.
🔖 این رویه در میان بسیاری از زنان و مردان وجود دارد که یکی فعلی را مصداق خشونت میداند و دیگری نمیداند و دربرابر اعتراض طرف مقابل مقاومت میکند. اینکه چطور این عدم تفاهم ایجاد میشود، مطلب جداگانهای است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سمیه_عرب_خراسانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 عشق پخته؛ گامی در مسیر شناخت خود و دیگری
📌دکتر منصورهسادات صادقی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 افراد در عشق پخته دنیای نادرست قبلی خود را رها کرده و برای خود دنیای جدیدی میسازند که شامل انواع صمیمتها میشود و از همه مهمتر اینکه تعهد را در خود تقویت میکنند؛ یعنی صمیمیتهای جسمی، جنسی، عاطفی، معنوی، شناختی و روانشناختی در کنار هم قرار گرفته و آن عشق را تشکیل میدهد.
🔖 در اینجا افراد میتوانند بگویند که من خودم را شناختم، تو را هم شناختم و به تو اعتماد دارم و میدانم که تو به من آسیب نمیزنی. به معنای دقیق کلمه یعنی من از تو حس امنیت میگیرم و به تو حس امنیت میدهم. عشق واقعی همین است.
🔖 اما افراد در عشقهای ناپخته و شیفتگیهای زودرس به شناخت نمیرسند، بلکه میتوان گفت بیشتر، بُعدهای هیجانی است که میتواند بر اثر جذابیتهای جسمانی، جنسی یا هیجانات ناپایدار باشد و معمولاً در روابط کوتاهمدت دیده میشود. حتی در ازدواجهایی که افراد، شناخت دقیقی از هم ندارند، هرچه جلوتر میروند، بیشتر دچار مشکل میشوند و از هم فاصله میگیرند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#منصوره_سادات_صادقی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 الگوی سوم زن مسلمان؛ یعنی تسلیم دوگانۀ منحرف شرق و غرب نشدن
📌دکتر زهرا داورپناه در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 نقشآفرینان ما بعضاً در قلبشان به الگوی زن شرقی اعتقاد دارند، پس برای تغییر اوضاع جامعه و زنان تلاش نمیکنند. درمقابل، گروه دیگری به الگوی غربی بهعنوان تنها راه ممکن میاندیشد و متأسفانه از الگوی غربی هم صرفاً تقریر فمینیستی سطحی را میشناسد.
🔖 اما الگوی سوم به قابلیتهای انسانی زن اشاره میکند که به دلیل بهرهمندی از گوهر الهی نفس میتواند از محدودیتهای جاهلانه یا واقعی اما مادی فراتر برود و در ساحتهای مختلف به کمال برسد.
🔖الگوی سوم یعنی تسلیم دوگانۀ منحرف غرب و شرق نشدن و قدمگذاشتن در صراط مستقیمی که حضرت فاطمه(سلاماللهعلیها) در آن قدم زدهاند. الگوی سوم دعوت به این است که ما به بهانۀ زنبودن، از حیات فاطمی طفره نرویم یا زنانمان را محروم نکنیم.
🔖 الگوی سوم یعنی مادری، همسری، فعالیت علمی، اقتصادی، سیاسی همه و همه میتوانند خیر باشند به شرط حیات موحّدانه؛ ولی نگرش مادی غربی، زنان را از ساحت خانواده محروم میکند و نگرش مادی شرقی آنان را به موجوداتی بیارزش و صرفاً «در خدمت دیگری» بدل میکند و هر دو موجب میشوند زندگی زنان حیف شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#زهرا_داورپناه
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 سیاستگذاریهای رسانه؛ تعیینکنندۀ اصلی در بازنمایی تصویر زن
📌دکتر تینا امین در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖زمانی که شخصیت زن از ساختار رسانه بررسی میشود، نباید فراموش کرد که اینها شخصیت و هویت زن موجود در جامعۀ ما نیست؛ بلکه چیزی است که رسانه بهخاطر سیاستگذاری خاص خود، تمایل دارد آن را بازنمایی کند.
🔖 چیزی که از اینجا برمیآید، این است که بین کنشگرانی که در مسیر حلقۀ واسط رسانه کار میکنند، چنددستگی و نبود نظارت مستقیم و بیهدفی وجود دارد؛ چراکه میبینیم سلیقههایی که اعمال میشود، هدفمندی خاصی برای بازنمایی زن نشان میدهد.
🔖 اینکه زن در نقش مادر باید نمایش داده شود یا بهعنوان شیرازۀ نگه دارندۀ خانواده نشان داده شود، بهتنهایی امر بدی نیست؛ اما اینکه چگونه این تصویر را نشان میدهند و به تناسب مادربودن احیاناً ضعف در جامعۀ پدرسالار، دربرابر همسر، نداشتن قدرت تصمیمگیری، نداشتن مدیریت خانواده، شکست عاطفی دربرابر مشکلاتش با همسر، ناتوانی در تربیت فرزند و... را نشان میدهند، دیگر چه کمکی به بازنمایی نقش مادر میکنند؟
🔖 با این تصویر، مادری ضعیف در جامعه نشان داده میشود. بنابراین اگر قرار است زن در جایگاه مادر نشان داده شود، اصلاً قوی عمل نشده است. همیشه چنددستگی بین اینها نمایش داده میشود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#تینا_امین
🌐 @rouyesh_andisheh