🔘 حفظ احترام؛ عاملی مهم در تقویت روابط زوجین
📌 یادداشتی از حامد ملانوری در ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 حفظ احترام یکدیگر یکی از عوامل تأثیرگذار بر تقویت روابط زوجین و حفظ خانواده است. زن و شوهر باید به یکدیگر احترام بگذارند؛ البته نه احترام ظاهری و تشریفاتی، بلکه احترامی واقعی؛ این در ادارۀ زندگی مهم است. بین زن و شوهر، اهانت و تحقیر و تذلیل نباشد که اهانت و تحقیر موجب میشود بنیان خانواده سست شده و محبت کم گردد.
🔖 احترام و تکریم زن در خانواده از حقوق ابتدایی او بوده و در زمرۀ مسائل مهمی است که در خانواده باید مورد توجه قرار بگیرد. زن اگر در محیط خانواده در چشم شوهر، فرزند و برادر، محترم و مکرّم شمرده بشود، بخش مهمی از مشکلات جامعه حل خواهد شد. اسلام به دنبال احترام کامل به زن است.
🔖 این احترام و تکریم با تصور اشتباهی که از زن، بهعنوان انسان درجهدو وجود دارد، در تضاد است. این تصور که زن موجودی است که وظیفهاش خدمتگزاری است، متأسفانه در میان عدۀ زیادی از مردان وجود دارد. درحالی که این درست نقطۀ مقابل آن چیزی است که اسلام بیان کرده است. رفتار مرد با زن بایستی احترامآمیز، محبتآمیز و همراه با نجابت و عفت باشد. این احترام و تکریم فقط بهصورت زبانی نیست؛ بلکه یکی از ساحتهای آن کمک و همکاری با زن در خانواده است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حامد_ملانوری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 جبران کمبود عرضه و مدیریت تقاضا؛ گامی مهم در بهبود وضعیت اقتصاد
📌 دکتر مهدی صادقی شاهدانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 فشار تورمی که طی این سالها آمده و مسکن ما را گران کرده، ساختمان را گران کرده و همۀ اینها باعث میشود که فشار هزینهای ایجاد شود و این امر در سالیان متمادی اقتصاد ما را دچار مشکل کرده و باعث شده که تورم ناشی از فشار هزینهای ما چشمگیر باشد.
🔖 البته تورم ناشی از فشار تقاضا هم وجود دارد؛ اما این نوع تورم جبرانشدنی است به این شرط که بتوان جریان تولید را تقویت کرد. ما نتوانستیم جریان تولید را تقویت کنیم و لذا در کنار تورم ناشی از فشار هزینه، تورم ناشی از فشار تقاضا نیز ایجاد شد ؛ یعنی مثلاً مردم تقاضای مرغ داشتند؛ اما مرغی در بازار نبود. در این حالت به تورم ناشی از فشار تقاضا و کمبود عرضه دچار میشویم.
🔖 ما باید در اینجا کمبود عرضه را جبران کنیم. در کنار آن باید تقاضا را مدیریت کنیم و مثلاً آن چیزهایی را که مردم میتوانند مصرف نکنند، جایگزین چیز دیگری کنیم. مثلاً برنج را با سیبزمینی جایگزین کنیم. از آن طرف هم سعی کنیم که وابستگی اقتصاد را به دلار کم کنیم که تحتتأثیر این ناملایمات، وقتی که دلار افزایش پیدا میکند، فشار تورمی بر ما کمتر شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهدی_صادقی_شاهدانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مدرنیته با شاخص فردگرایی مروج خشونت بیشتر است
📌دکتر سمیه عربخراسانی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 مدرنیته با شاخص فردگرایی، مروج خشونت بیشتر است. ضرب فردگرایی در ساختار جنسیت و قدرتی که مردان را در مرتبۀ بالاتری از زنان قرار میدهد، ایجاد نیازهای جدید برای زنان که مطالبۀ پرداختن به آنها و اطلاع و آگاهی آنها از انواع خشونتی که بر آنها وارد میشود و همچنین مقابلۀ زنان و مردان باعث شده طیف وسیعتر و عمیقتری از خشونت ایجاد شود.
🔖 موقعیت جنسیتی زنان و مردان در دوران مدرنیته جز در برخی ممالک تغییر جدی و بنیادی ندارد؛ اما آگاهی زنان از انواع خشونت، آنها را در پذیرش این ماجرا در موقعیت مقابله قرار داده و خود باعث تشدید خشونت شده است. شیءانگاری جزئی از این فرایند است؛ نه عامل مجزا.
🔖 در بستر فردگرایی و در ساختار جنسیتی که همچنان مردان این ذهنیت را دارند که مجازند به زنان خشونت اِعمال کنند، سنت و مدرنیته تفاوت چندانی در خشونت علیه زنان ندارد، بلکه بستر انجام خشونت زنان بر مردان را نیز ایجاد کرده است.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#سمیه_عرب_خراسانی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مؤلفههای مهم در فرایند خواستگاری
📌 یادداشتی از محمدمهدی بیکی در ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 از جمله مهمترین مسائلی که در خواستگاری نقش بسزایی دارد و غفلت از آن به انتخابی بس نادرست منجر میشود، تحقیق است. در این مسئله باید به چهار مؤلفه توجه شود.
🔖 در ابتدا باید به زمان تحقیق توجه شود. نکتۀ مهم این است که در هر مرحله از خواستگاری چگونه باید تحقیق شود. مثلاً نمیتوان در زمانی که قرارهای مهم برای ازدواج گذاشته شده، تحقیقات اولیه انجام شود.
🔖 مؤلفۀ دوم در تحقیق، منابع تحقیق هستند. یکی از منابع تحقیق همسایگان هستند. گروه دیگر در تحقیق، افراد فامیل هستند که میتواند تحقیق از آنها بسیار راهگشا باشد. در درجۀ بعد هم دوستان خانوادگی، همکلاسیها، همکاران و... میتوانند اطلاعات مناسبی از آن شخص دراختیار انسان قرار دهند.
🔖 مؤلفۀ سوم خصوصیات محقق است که باید به آن توجه شود. محقق باید فردی زیرک و پخته باشد تا بتواند بهصورت هوشمندانهای سؤال کند و اطلاعات لازم را از صحبتهای افراد بیرون بکشد. این فرد همچنین باید معتمد و امین باشد و درنهایت از صمیمیترین و خیرخواهترین افراد به انسان باشد.
🔖 مؤلفۀ چهارم در تحقیق، شیوۀ تحقیق است. محقق باید بگوید این اطلاعات محفوظ است و جایی نقل نمیشود. از دیگر نکات این است که تحقیقات باید متعدد باشد و نباید به یک یا دو منبع اکتفا کرد. همچنین باید محقق سؤالات مناسبی برای تحقیق خود درنظر بگیرد و آنها را از قبل طراحی کند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#محمدمهدی_بیکی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 عشق واقعی، برآمده از شناخت و هیجان درست است
📌دکتر منصورهسادات صادقی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی دربارۀ عشق درست صحبت میکنیم، یعنی از چیزی صحبت میکنیم که از شناخت بهوجود میآید. پس اگر دربارۀ عشق پخته صحبت میکنیم، از عشقی صحبت میکنیم که یک طرف آن شناختِ درست و طرف دیگر آن هیجان درست است؛ نه حالتی که صرفاً افراد شیفتۀ یکدیگر میشوند و بسیاری از امور یکدیگر را نمیبینند و خطاهایی میکنند و با این خطاها فکر میکنند که میتوانند همهچیز را درست کنند.
🔖 متأسفانه این نوع شیفتگیها ممکن است به روابط ناپایدار و اشتباه منجر شود و حتی امکان دارد به زندگی دیگران تعرض کنند.
🔖 بنابراین وقتی از عشق واقعی صحبت میکنیم که در ادبیات خودمان هم پررنگ است، دربارۀ مؤلفهای صحبت میکنیم که در آن انواع صمیمیتها وجود دارد؛ یعنی صمیمیتهایی که افراد همدیگر را بهخوبی شناخته و نقاط قوت و ضعف خودشان را خوب میدانند و همچنین از نقاط قوت و ضعف طرف مقابل خود هم بهخوبی آگاه هستند. در این حالت است که افراد، خیلی خوب پخته شده و میتوانند هیجانات خود را مدیریت کنند و به هیجانات همسر خود نیز پاسخ دهند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#منصوره_سادات_صادقی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 نارسایی شبکۀ توزیع باعث افزایش هزینهها و بهرهوری پایین میشود
📌 دکتر مهران برادراننصیری در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 وقتی که شبکه، یک شبکۀ مدرن نباشد و یک شبکۀ ناکارآمدی باشد، نیازهای آن از طریق مجموعههایی انجام میشود که آنها واسطه نامیده میشوند. این واسطه به دلیل ضعفهایی که آن شبکه دارد، در آن حضور پیدا میکند. لذا نارسایی و کمبود و ضعفهای خود شبکه است که باعث افزایش هزینهها و بهرهوری پایین میشود.
🔖 همین الان، این شبکه برای خیلی افراد سود دارد و اگر شما میبینید که شبکه به صورت خرید و فروش در فضای مجازی و به صورت ایجاد فروشگاههای زنجیرهای بزرگ ایجاد میشود، در واقع دولتها زیرساختها و زمینههای فرهنگی آن را فراهم میکنند و آنها خودشان ایجاد میشوند.
🔖 این مسئله نیاز به مطالعۀ دقیقی دارد تا آثار آن بررسی شود و به اصلاحات لازم آن و کاهشدادن نکات منفی و هزینههای آن توجه شود؛ اما در نهایت اینگونه نیست که دولت از همین حالا اعلام کند که هرکس واسطه است را میگیریم و با آن برخورد میکنیم.
🔖 یعنی بیش از آنکه مباحث از نوع سلبی باشد، از نوع اثباتی است؛ به این معنا که باید زمینهها و فرایندهای قانونی را ایجاد کنیم تا اصلاحات بتواند قابلیت اجرایی داشته باشد و عملی شود.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#مهران_برادران_نصیری
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 گفتمان جمهوری اسلامی، حفظ کرامت انسانی زن با محوریت خانواده است
📌 یادداشتی از دکتر علیرضا بهرامی در ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 انقلاب اسلامی ایران بهعنوان نقطۀ عطفی در تاریخ معاصر ایران با عنوان «جمهوری اسلامی ایران» افقی جدید را بر مردم این کشور گشود و امیدی تازه را برای برپایی حکومتی دینی در دل مردم ایجاد کرد. نظام جمهوری اسلامی در بیشتر عرصهها بهدنبال تحول و دگرگونی نسبتبه گذشته بود. در این میان مسئلۀ زن و جایگاه او از مهمترین این عرصهها بهشمار میرفت.
🔖 کلیّت نظام جمهوری اسلامی با اعتقاد به پایمالشدن منزلت حقیقی و اجتماعی زن در طی آن دوران با سوءاستفادۀ ابزاری از جنس زن، بهدنبال گسترش خوانش جدیدی از زن مسلمان بود؛ خوانشی که علاوهبر حفظ کرامت انسانی زن با محوریت خانواده، بر نقشآفرینی و حضور اجتماعی زنان نیز تأکید میکرد.
🔖 انقلاب اسلامی با ایجاد ظرفیت و همچنین تأمین امنیت عمومی زنان در فضای عمومی موجب شد زنان در اجتماع حضوری گسترده یابند. تا پیش از انقلاب امکان حضور زنان مذهبی در بسیاری از فضاهای عمومی مانند دانشگاه بهراحتی میسر نبود؛ اما جمهوری اسلامی این امکان را برای بسیاری از زنان مذهبی ایجاد کرد که بتوانند در عرصههای مختلف حضور پیدا کنند. علاوهبراین گفتمان حاکم نیز زنان مذهبی و انقلابی را به اثرگذاری اجتماعی و سیاسی فرامیخواند. این ظرفیت و تشویق موجب شد خودباوری و حضور زنان در عرصههای اجتماعی مختلف پدید آید.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#علیرضا_بهرامی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مسئولیت پدر در خانواده، توجه به عرصۀ تربیت در کنار نقش اقتصادی است
📌دکتر زهرا داورپناه در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 اگر ما همانطور که به زنان میآموزیم، به مردان هم بیاموزیم که در قبال خانواده مسئولیت دارند، با پدرانی مواجه نمیشویم که صرفاً نقش اقتصادی دارند و عرصۀ تربیت را رها کردهاند.
🔖 اگر مردان متدیّن ما بیاموزند کمک ایشان در رشد و غنای همسرشان مصداق «مَن اَحیا نَفساً» و ثواب و تقرب به درگاه خداوند است، فعالیتهای متنوع زنان به دشواری منجر نمیشود.
🔖در جامعۀ اسلامی، همه وظیفه دارند به رشد سایر مسلمانان کمک کنند؛ حاکمیت در سطح کلان، مسجد و مدرسه در سطح میانه و خانواده و فرد در سطح خود. آنجا که در جامعۀ ما این رشد با مانع مواجه میشود، از نگاه غیردینی و عملکرد غیردینی سرچشمه میگیرد؛ یعنی مردی که مثلاً بهجای تشویق همسرش به مستحبات، از او تمیزکاری خانه را مطالبه میکند یا مدیری که برای نیرویش که مادر است، تسهیلی قایل نمیشود یا مسئول بهداشت و درمان که به حل مشکلات زنان در فرزندآوری همت نمیکند و... همگی باید پاسخگوی این باشند که چرا قابلیتهای زنانی را که مسئولشان بودند، از میان بردند.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#زهرا_داورپناه
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 سیاستگذاری دولت در مهار تورم باید در راستای بهبود فضای تولید باشد
📌 دکتر حمیدرضا مقصودی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 ما در اوضاع فعلی، هرچه بازار سفتهبازی را داغ کنیم، به تولید ضربه میزنیم. خصوصاً هرچه اوراق منتشر کنیم، درواقع پول را از سایر بخشها به سمت اوراق میکشیم؛ یعنی از بخش واقعی که همان تقاضای مردم به کالای مصرفی است، به سمت اوراق میکشیم یا از تولید به آن سمت میکشیم و تولیدیها را تعطیل میکنیم.
🔖 لذا هرگونه توزیع اوراق، چه توزیع اوراق بدهی توسط خزانه، چه عرضههای اولیهای که در بازار سرمایه اتفاق میافتد و چه هر وجهی که در بازار سرمایه برای تقویت بازار ثانویه واریز میشود، همۀ اینها عملاً نسبتبه تولید، سیاست انقباضی به خود میگیرد.
🔖 به هرحال اگر دولت میخواهد تورم را از بین ببرد، بهینۀ اول تولید است و دولت باید دربارۀ فضای کسبوکار، بهبود فضای تولید و بهبود فضای تجاری، سیاستگذاری مستقیم انجام دهد و در آنجا مسائل خود را باید بجوید. اگر میخواهد سیستم نظام بانکی و سیاستهای پولی خود را اصلاح کند، باید در این اوضاع رکود بهسمت سیاستهای پولی انبساطی برود و از همۀ انقباضها چه پولی و چه مالی باید بپرهیزد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#حمیدرضا_مقصودی
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 مهریه با هدف تفاخر، بی احترامی به جنس زن است
📌 یادداشتی از ایمان زاغیان در ماهنامۀ رویش اندیشه؛
🔖 از جمله سنتهایی که در فرایند ازدواج، در میان اقوام گوناگون و پیش از اسلام وجود داشته است، مهریه یا کابین است که اسلام نیز بر آن مهر تأیید زده است.
🔖در اسلام، مهریه به عنوان یکی از سنتهای ازدواج مقبول واقع شده و مالی است که با توافق پس از ازدواج، مرد موظف میشود آن را به همسر خود بپردازد و زن مالک آن میشود و حق هرگونه تصرف در آن را دارد.
🔖 برای مقدار مهریه سقفی تعیین نشده و از جهت شرعی اشکالی برای گرفتن مهریه زیاد در حالت عادی وجود ندارد. با این حال گرفتن مهریۀ (مهرالسنه) کم مستحب دانسته شده است و از زنان با مهریۀ کم بهعنوان بهترین زنان امت تعبیر شده است. متأسفانه فرهنگ جاهلی در جامعۀ ایرانی رشد کرده و مهریه به صحنۀ فخرفروشی تبدیل شده و خانوادهها با این هدف مهریهها را بالا بردهاند. اما بهواقع خانوادهها با این کار به دختر خود و همچنین جنس زن توهین و بیاحترامی میکنند.
🔖 جدای از افرادی که برای تفاخر و به رخکشیدن خانوادۀ خود چنین مهریههایی را وضع میکنند، تعدادی از والدین با هدف حفظ خانواده و زوجیت، مهریۀ سنگین قرار میدهند؛ اما این نیز راهکاری اشتباه است؛ زیرا این اخلاق، رفتار و رعایت موازین اسلامی است که پشتوانۀ خانواده و مقوم آن است و مانع طلاق میشود؛ چراکه اگر زن یا مرد نااهل باشند، هیچ مهریهای قادر به حفظ این خانواده نیست.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#ایمان_زاغیان
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 یکسویهنگری به مشکلات اجتماعی منجر به جنسیتزدگی میشود
📌دکتر تینا امین در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 لازم است که مشکلات و مسائل اصلی جامعه شناسایی شود و این مسائل فقط به جنس زن یا جنس مرد معطوف نیست. وقتی مشکلات و مسائل را یکسویه نگاه میکنیم و آنها را به جنس خاصی از افراد جامعه منحصر میکنیم، به جنسیتزدگی و خشونت علیه جنس مقابل دامن میزند.
🔖 برای مثال اگر فقط مسائل و مشکلات جامعه را معطوف به قشر زنان ببینیم و اینها را اولویت دهیم و فقط به اینها برسیم، این خودش خشونت علیه مردان ایجاد میکند. برعکس، هرچقدر مسائل را مردانه ببینیم و از دریچۀ دید مردان به مسائل نگاه کنیم، خشونت علیه زنان تقویت میشود.
🔖 ما به نگاهی متعادل در این قضیه نیاز داریم. داشتن نگاه متعادل در این قضیه به حضور زنان و مردان در عرصۀ کارهای تیمی و فکری و سیاستگذاریها ربط دارد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#تینا_امین
🌐 @rouyesh_andisheh
🔘 حامیان نرخ تورم مثبت، مدافعان خلق پول هستند
📌 دکتر رسول بخشی دستجردی در گفتوگو با ماهنامه رویش اندیشه؛
🔖 افرادی که از نرخ تورم مثبت دفاع میکنند، درواقع مدافع خلق پول هستند؛ چون برای اینکه تورم اتفاق بیفتد، باید خلق پول صورت بگیرد.
🔖 نظام اقتصادی موجود، یک بخش پولی دارد و یک بخش مالی. در بخش پولی این نظام، پول خلق میشود. پولی هم که خلق میشود، مبتنیبر توسعۀ بدهی است. بخش مالی این نظام نیز اتفاقاً حیّز انتفاع خود را از بخش پولی میگیرد؛ به این معنا که سیستم مالی موجود، بر امکان خلق پول استوار شده است و اگر پول خلق بشود، سیستم مالی موجود حیات خواهد داشت.
🔖 رشد پول ممکن است سه نوع نتیجه داشته باشد: یا منتهی به تورم بشود، یا از آن تورم صفر بیرون بیاید یا حتی تورم منفی از آن حاصل شود. اینجا سؤال پیش میآید که چگونه پول رشد میکند؛ اما تورم منفی وجود دارد؟
🔖 وقتی رشد پول از رشد تولید کمتر شود، این اتفاق میافتد. مثلاً اگر تولید، سالانه سهدرصد درحال رشد است و پول، سالی یکدرصد رشد کند، در این حالت تورم منفی است. تورم صفر هم وقتی حاصل میشود که رشد پول و رشد تولید یکی باشد و تورم مثبت هم قاعدتاً وقتی پیش میآید که رشد پول از رشد تولید بیشتر باشد.
#ماهنامه
#رویش_اندیشه
#رسول_بخشی_دستجردی
🌐 @rouyesh_andisheh