#خاطرات_شهدا
🌹 سردار شهید یوسف کلاهدوز
✳️《مشغول کار شده بودم
و حواسم به حامد نبود.
یهو از روی صندلی افتاد
و سرش شکست.
سریع بردمش بیمارستان
و سرش رو پانسمان کردن.
منتظر بودم یوسف بیاد
و بگه چرا سهل انگاری کردی؟
چرا حواست نبود؟
وقتی اومد مثل همیشه سراغ حامد رو گرفت.
گفتم:
خوابیده.
بعد شروع کردم
آروم آروم جریانو براش توضیح دادن.
فقط گوش داد.
آروم آروم چشماش خیس شد
و لبش رو گاز گرفت.
بعد گفت:
تقصیر منه که اینقدر تورو با حامد تنها میذارم،
منو ببخش.
من که اصلا تصور همچین برخوردی رو نداشتم از خجالت خیس عرق شدم.》
🎙 همسر سردار شهید یوسف کلاهدوز
📚 نیمه پنهان ماه، ج۸، ص۳۰
#شهید_یوسف_کلاهدوز
#زندگی_شهدایی
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
📊 #اطلاع_نگاشت | #مناسبتی
🔻 اینفوگرافی زندگینامه شهید یوسف کلاهدوز
#سالروز_شهادت
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
۷مهرماه #سالروز_شهادت #شهید_جواد_فکوری گرامی باد . ⚘
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
امیر سرلشکر #خلبان_شهید جواد فکوری
شهید فکوری فرمانده خوش فکر نیروی هوایی ارتش در نخستین سالهای دفاع مقدس بود.
وی طراح عملیات بزرگ کمان ۹۹ بزرگترین حمله هوایی تاریخ دفاع مقدس است که دقیقا ۱۰ ساعت پس از حمله دشمن اجرا شد.
او همچنین طراح عملیات بزرگ حمله به اچ ۳ نیز بود که پیچیدهترین عملیات هوایی تاریخ جنگ تحمیلی به شمار میرود
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#اطلاع_نگاشت | سرلشکر شهید جواد فکوری
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
۷مهرماه #سالروز_شهادت #شهید_سیدموسی_نامجو گرامی باد . ⚘
📸 شهید سید موسی نامجو، اهل گیلان، متولد بندر انزلی، از نظامیان عالیرتبه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران بود.
🔸 وی در حادثه سقوط پرواز هرکولس سی ۱۳۰ نیروی هوایی ارتش ایران در ۷ مهرماه سال ۱۳۶۰ همراه با شهید محمد جهان آرا و تعدادی از فرماندهان نظامی دیگر به شهادت رسید.
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#زندگینامه
سرتیپ خلبان #شهید_سیدموسی_نامجو
سرلشگر شهید سیدموسی نامجوی (معروف به نامجو) در 26 آذر ماه 1317 در محله کولیور بندر انزلی به دنیا آمد. وی به زبانهای فرانسه و انگلیسی آشنایی داشت و در زمان پیروزی انقلاب، عضو هیئت علمی دانشکده افسری بود. در زمان مبارزات قبل از پیروزی انقلاب اسلامی شهید نامجو نوارها و اعلامیههای امام را پخش و جابجا میكرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به سمت فرماندهی دانشکده منصوب شد و پس از شهادت دکتر چمران به عنوان نماینده حضرت امام(ره) در شورای عالی دفاع خدمت کرد. پس از آن به عنوان وزیر دفاع به کابینه شهید باهنر راه یافت. با تلاش وی و چند تن دیگر از دوستانش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأسیس شد.
بعد از پایان موفقیتآمیز عملیات ثامنالائمه، 5 تن از فرماندهان رده بالای ارتش و سپاه جهت تقدیم گزارش به امام خمینی(ره) عازم تهران میشوند و به این منظور یک فروند هواپیمای C 130 در ساعت 18:42 با 40 نفر سرنشین و 27 مجروح و 32 نفر از شهدای عملیات ثامنالائمه از فرودگاه اهواز به مقصد تهران به پرواز درمیآید.
هواپیما در ساعت 19:59 روز 7 مهرماه سال 1360 در 27 کیلومتری فرودگاه مهرآباد تهران در جنوب غربی کهریزک دچار سانحه میشود و به علتی نامشخص هر چهار موتور هواپیما هم زمان خاموش میشوند. خلبان تلاش میکند، هواپیما را در همان منطقه به زمین بنشاند. چرخهای هواپیما به وسیله دستگیره دستی باز میشود و هواپیما در زمین ناهموار فرود میآید و پس از طی مسافتی نزدیک به 270 متر در نقطهای متوقف و بال چپ هواپیما به زمین اصابت می کند. هواپیما متلاشی شده و آتش میگیرد که در نتیجه 49 نفر از سرنشینان هواپیما از جمله سرلشکر سید موسی نامجو وزیر دفاع، سرلشکر فلاحی جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش، سرلشکر فکوری مشاور جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش، سرلشکر کلاهدوز قائم مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سرلشکر جهان آرا فرمانده سپاه پاسداران خرمشهر و آبادان شهید شدند.
امام خمینی(ره) در پی شهادت شهید نامجو و همراهانشان پیامی را بدین شرح بیان کردند:
«با کمال تأثر و تأسف خبر دلخراش سانحه هوایی یک فروند هواپیمای نیروی هوایی که حامل شهدا و مجروحین جنگ اخیر بود و منجر به شهادت جمعی از خدمتگزاران به اسلام و ملت شهید پرور ایران گردید که در بین آنان تیمسار سرلشکر ولی الله فلاحی، تیمسار سرتیپ نامجو، تیمسار سرتیپ فکوری و آقای کلاهدوز بودند، واصل گردید. اینان خدمتگزاران رشید و متعهدی بودند که در انقلاب و پس از انقلاب با سرافرازی و شجاعت در راه هدف و در حال خدمت به میهن اسلامی به جوار رحمت حق تعالی شتافتند. امید است که پس از پیروزی شرافت آفرین برای ملت و پس از زحمات طاقت فرسا در راه هدف و عقیده، روسفید و سرافراز به پیشگاه مقدس ربوبی وارد و مورد رحمت خاصه واقع شوند.»
پیام مقام معظم رهبری (فرماندهی کل قوا در سال 1360)
فرماندهی کل قوا در خصوص شهادت شهید نامجو چنین میگویند: «شهید نامجوی با شجاعت و تلاش خستگی ناپذیر خود دانشکده افسری را احیا کرد و با توجه به نقش دانشکده افسری، نیروی زمینی در حفظ اصول و ارزشهای انقلاب، توطئه های استکبار جهانی را خنثی کرد.»
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
فرازهایی از #وصیت_نامه شهید موسی نامجو
بسم الله الرحمن الرحیم
و لا تقولوا لمن یقتل فی سبیل الله بل احیا و لکن لا تشعرون.
و آن کسی را که در راه خدا کشته شده، کشته مپندارید لیکن او زنده است و لیکن همه ی شما این حقیقت را درنخواهید یافت. با درودوسلام بر امام زمان مهدی موعودوریشه کن ظلم واستبداد و نایب بر حقش ابراهیم زمان و رزمندگان اسلام که جان خود رابر کف نهاده و از خانه وآشیانه ودنیا بریده و برای دفاع ازمیهن و وطن شرف ودین خود بر علیه کافران ازخدا بی خبر یورش می برند و به ندای هل من ناصر ینصرنی حسین (ع) لبیک می گویند اسلام به مجروحین ومعلولین این عزیزانی که با خون خود و با از دست دادن عضوی ازبدن خود توانستند پیروزیهایی برای اسلام ومسلمانان به ارمغان آورند وسلام به امت شهید پرورمخصوصا خانواده های شهدا این امتی که بااز دست دادن عزیزشان صبر را پیشه می کنند وخم به ابرو نمی آورند بلکه شادمان می شوند که فرزندشان رادر راه خدا و دین خدا هدیه می کنند.
ای پدرو ای مادر عزیزم، ای کسانی که سالها در بزرگ کردن و تربیت و تعلیم می کوشیدید و سختی ها را پشت سرگذاشتید ودر برابر مشکلات همچون کوهی استوار نصر وشکیبایی به خرج دادید از مرگ من هیچ ناراحت نباشید و اشک نریزید بلکه افتخار کنید که فرزندتان در راه خدا به جهاد رفته و شهید شده است وهر وقت جنازه ام را در مقابل دیدگانتان قرار دادند باز تکرار می کنم اشک نریزید مگر اشکی که ازروی شوق وشادمانی باشد مبادا به سروسینه ی خود از روی ناراحتی وحسرت بزنیدبلکه سربالا گیرید وافتخار کنیدکه توانستیدامانت خدارابه خوبی باز گردانید.
خواهرم، یک توصیه به تو دارم و آن اینست تو باید درس آزادگی و زندگی کردن را از حضرت زینب کبری و فاطمه(س) یاد بگیری، حجاب رارعایت کن، حجابت را حفظ کن زیرا که حفظ حجاب از خون هر شهیدی ارزشش بیشتر است.
دوستان عزیزم ، تنها خواسته ای که از شما عزیزان دارم این است که تا جای که می توانید وتوانستید بعد از من راهم را ادامه دهید به جبهه ها عزیمت کنید و سلاح بر دست گیرید و بر قلب کافرین گلوله شلیک کنید و بر آنها یورش ببرید ور یشه کفر واستکبار را از ریشه برکنید و جهان را برای حکومت کردن حضرت مهدی (عج) آماده سازید که خداوند وعده ی پیروزی به شما داده است.
اشهد ان لا اله الی الله
واشهد ان محمد رسول الله
و اشهد ان علـی ولی الله
و محبان درگاه الهیت می شود و شهادت فقط نصیب مردان خدای می شود و از شما از جانب خداوند برای من طلب آمورزش و بخشش کنید وبخواهید خداوند لطفی در حق من کرده و من را در شمار شهدای اسلام به حساب آورد.
از این جهت بر من مگریید وزاری نکنید و اسلام بیش از اینها ارزش دارد و احتیاج به ریختن چنین خونهایی داردچنانچه اسلام از بعد ظهور تا کنون قربانیها داده و خونها به پای آن ریخته شده تا چنین استوار ومحکم به دست تو رسیده و ما باید نگهدار آن باشیم و آن را جهانی نماییم.
پدر ومادرم ناراحت نشوید، و طاقت کنید، با ناراحتی شما وکم طاقتی وکم صبری شما دشمنان خوشحال ودوستان دلسرد می شوند پس صبر پیشه کنید وخداند نیز مدد شما خواهد بود.
بر شهادتها زاری نکنید واز آنها غمگین نشوید، منتها الیه سرنوشت هر فرد مرگ است و هیچ یک از ما از آن رهایی نخواهیم داشت و فردی که شهید می شود تقدیر آن است که دفتر زندگی دنیوی او در آن زمان مقرر بسته شود و در هر زمان و هر مکانی باشد دار فانی را وداع گوید پس چه بهتر خداوند مرگ مارا زمان راحتی و شهادت در راهش قرار دهد .
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#موشن_گرافیک |
شهید سید محمد جهان آرا
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#اطلاع_نگاشت
سرلشگر شهید ولی الله فلاحی
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#ببینید
سقوط هواپیمای c-130
و شهادت فرماندهان
🔹۷ مهر (۱۳۶۰)
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#اطلاع_نگاشت
سقوط هواپیمای c-130
و شهادت فرماندهان
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
هفتم مهر روز آتش نشانی و ایمنی
و روز شهادت تعدادی زیادی از آتش نشانان
مهار آتش پالایشگاه آبادان در سال 1359 گرامی باد
نامگذاری روز آتشنشانی و ایمنی در ایران
✴️ در روز 7 مهر 1359 وقتی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهر های اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در حین عملیات خاموش کردن آتش، مجدداً هواپیماهای دشمن اقدام به بمباران پالایشگاه می کنند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان می شود.
✅ طرح تعیین روز آتش نشانی و ایمنی در سال 1379 توسط ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتش نشانی کشور پیشنهاد و توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور تائید شد. این روز با هدف ترویج ایمنی و پیشگیری از حوادث در سطح کشور هم چنین یادآوری حماسه آفرینی ها و از خود گذشتگی های آتش نشانان میهن اسلامی در عرصه دفاع مقدس نامگذاری شده است. ایجاد زمینه های مناسب برای آموزش همگانی مردم در جهت پیشگیری از بروز حوادث مختلف و حفاظت از سرمایه های ملی نیز از دیگر اهداف نامگذاری این روز است.
@sangareshohadababol
آتش نشان ها #فرشتگان_نجات
۷ مهرماه روز #آتش_نشان بر همه ایثارگران این عرصه خدمت مبارک...
یاد ۱۶ #شهید_آتش_نشان_پلاسکو گرامی باد.
#شهدای_آتشنشان
#پلاسکو
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
🔰 #کلام_امام | روایت پیروزی
🔻رهبر انقلاب اسلامی:
دفاع مقدس ملت ایران از دو خطر «فراموشی» و «تحریف» مصون نیست: «دست تحریف، این بخش پُردرخشش تاریخ ما را ممکن است مخدوش کند.» ۱۳۹۹/۰۶/۳۱ و «این دغدغه در ذهن من هست که فرهنگ جنگ و فرهنگ انقلاب و درحقیقت روحیهی انقلاب از بین برود.» ۱۳۷۰/۰۴/۲۵
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
۸مهرماه #سالروز_شهادت #شهید_حسن_آبشناسان گرامی باد . ⚘
#اطلاع_نگاشت
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
✅فرمانده لشگر 23 تکاور
🌷حسن سال 1315 در امامزاده یحیى، نزدیک نازی آباد، به دنیا آمد. چون تولدش چند روز قبل از شهادت امام حسن (ع) بود، مادرش اسمش را گذاشت حسن.
سال 1335 بعد از گرفتن دیپلم تصمیم گرفت برود
🔹سرلشکر «حسن آبشناسان»، (1315ـ1364) توانایى خیرهکنندهاى در فنون نظامى و شگردهاى رزمى داشت. مردى با مولفههاى مثالزدنى و برخاسته از ژرفاى زندگى اجتماعى مردم ستمکشیده همین دیار. عارفى که دانش و توان انسانىاش رشکبرانگیز بود. کسى که شخص «صدام حسین» براى سرش جایزه تعیین کرده بود و عراقیها هراس داشتند به دشت عباس، جایى که آبشناسان و گروهش آنجا بودند، بیایند.
🔸شهید حسن آبشناسان در در تاریخ 1364/7/8، در حالی که فرماندهی لشکر 26 نوهد (نیروی ویژه هوابرد)، فرماندهی قرارگاه حمزه و لشکر 23 نیروهای مخصوص را بر عهده داشت، همزمان با عملیات قادر، که خود طراحی آن را به عهده داشت، در منطقه سرسول بر اثر اصابت ترکش توپ به شهادت رسید. وقتی خبر شهادتش منتشر شد چهار روز بعد از عاشورا بود. این خبر از رادیو عراق با شادی و مارش پیروزی پخش شد.
🖌فرازی از #وصیت_نامه شهید سرتیپ حسن آبشناسان
آرزو داشتم حج را در زمان حیات انجام دهم، چنانچه شهید شوم، انجام شده است. محل دفن من، کربلا باشد، اگر راه کربلا را خود باز کردیم (آسان است)، و لیکن اگر زودتر شهید شدم، پیکرم به صورت امانی باقی بماند تا پس از باز کردن راه و انقلاب عراق، این کار انجام شود. … از فرزندانم می خواهم در کسب دانش و خدمت به اسلام، کوشا باشند.
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
⚀ " #شیر_صحرا " لقب که بود؟
فرمانده ای که صدام شخصاً برای سرش جایزه تعیین کرد. وی فقط با هشت نفر کلاه سبز در دشت عباس کاری کرد که رادیو عراق اعلام کرد که یک لشکر از نیروهای ایرانی در دشت عباس مستقر شده است. در سال ۱۳۳۵ وارد ارتش شد سریعا به نیروهای ویژه پیوست. فارغ التحصیل اولین دوره رنجری در ایران بود. دوره سخت چتربازی و تکاوری را در کشور اسکاتلند گذراند. در اسکاتلند در مسابقه نظامی بین تکاوران ارتشهای جهان اول شد و قدرت خود و ایران را به رخ کشورهای صاحب نام کشاند. وی اولین کسی بود که در دفاع مقدس نیروهای عراقی را به اسارت گرفت، اول طی نامه ای به صدام حسین او را به نبرد در دشت عباس فراخواند صدام یک لشکر به فرماندهی ژنرال عبدالحمید معروف به دشت عباس فرستاد عبدالحمید کسی بود که در اسکاتلند از این ایرانی شکست خورده و هفتم شده بود. پس از نبردی نابرابر و طولانی عراقیها شکست خورده و او شخصا ژنرال عبدالحمید را به اسارت میگیرد. در سال ۶۲ به فرماندهی قرارگاه حمزه و سپس فرماندهی لشکر ۲۳ نیروهای ویژه منسوب میشود. بخاطر رشادتش در جنگ به او لقب "شیرصحرا " دادند. وی در عملیات قادر در منطقه سرسول بر اثر اصابت ترکش توپ به شهادت رسید. زمان شهادت رادیو عراق با شادی مارش پیروزی پخش کرد. اینها گوشه کوچکی از رشادت بزرگ مردی بود که اکثریت ایرانیان او را نمی شناسند. او سرلشکر شهید "#حسن_آبشناسان " بود فرمانده شجاع نیروهای ویژه ایران
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#خاطرات_شهدا
📝همسر شهید آبشناسان نقل کرده که حسن در دوران دفاع مقدس عاشق شهادت بود.
🔰اطمینان داشت که مسافر جاده نور است. یک سال قبل از شهادت در عالم خواب دیده بود، بین زمین و آسمان در حال پرواز است که ناگهان متوجه می شود مانعی در مسیر او قرار دارد. این مانع با زمزمه ذکر «یا علی» از بین رفته و او در پرواز اوج گرفته بود. درست یک سال بعد حسن آسمانی شد. حسن در آخرین مرخصی سه روزه کسالت داشت، اما پس از استراحت کوتاهی خود را برای اعزام آماده کرد. نمی توانستم طاقت بیاورم و با نگرانی پرسیدم:
شما تازه آمده اید و کاش بیشتر می ماندید.
او با نگاهی لبریز از محبت و مهربانی پاسخ داد: باید بروم و برای سفر کربلا آماده شوم. او برای همیشه رفت...🌷
🗓۸مهر مصادف با شهادت سرلشکر حسن آبشناسان فرمانده لشکر۲۳نوهد و قرارگاه شمال غرب ارتش
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
نامه به صدام !!!!!
آن موقع که صدام خیلی شهرها را موشک باران می کرد،
#حسن_آبشناسان نامه ای به او نوشت:
اگر جناب صدام حسین ژنرال است و فنون نظامی را خوب می داند و نظریه پرداز جنگی است، پس براحتی می تواند در دشت عباس با من و دوستان جنگ آورم ملاقات کند و با هر شیوه ای که می پسندد بجنگد، نه اینکه با بمب افکن های اهدایی شوروی محله های مسکونی و بی دفاع را بمب باران کند و مردم را به خاک و خون بکشد.
در جواب نامه #حسن،
صدام ژنرال قادر عبدالحمید را با گروه ویژه اش به دشت عباس فرستاد تا عبدالحمید به حسن یک جنگ تخصصی را نشان بدهد. سال ها قبل در اسکاتلند حسن، عبدالحمید و گروهش را در مسابقه کوهنوردی ارتش های منتخب جهان دیده بود، آنجا گروه او اول شد و عراقی ها هفتم شدند. حالا در میدان جنگ حقیقی، حسن دوباره مقابل ژنرال قادر عبدالحمید قرار گرفت و بعد از یک درگیری سنگین و نفسگیر لشکرش را در هم کوبید و خودش را اسیر کرد. مهرماه سال 64 خبر شهادت حسن از رادیو عراق با شادی و مارش پیروزی پخش شد.
یاد وخاطره این شهید بزرگ همواره گرامی باد.
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
۸ مهرماه #سالروز_عملیات پرافتخار و موفقیت آمیز #شمشیر_سوزان ( #اسیراک ) و تخریب تجهیزات اتمی رژیم بعثی عراق گرامی باد . ⚘
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
#شرح_عملیات
#عملیات_شمشیر_سوزان
حماسه ديگر خلبانان نیروی هوایی
خلبانان جنگندههاي «اف ـ 4» ارتش جمهوري اسلامي پس از بازگشت به پايگاه همدان در گزارش خود اعلام كردند كه عمليات بمباران نيروگاه اتمي تموز فقط شش ثانیه طول كشيد، و هیچ کدام از سيستمهاي پدافند موشكي مستقر در اطراف آن در اين مدت كوتاه فرصت كافي براي شليك به سوي هواپیماهاي ما را نيافتند.
خلبانان سلحشور نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي در ماههاي اول جنگ تحميلي حماسههاي بي نظير از خود برجاي گذاشتند، كه در تاريخ جنگهاي معاصر جهان با قلمهاي نوراني به ثبت رسيده است. افزون بر عمليات 140 فروندي «كمان ـ 99» كه در دومين روز جنگ به مورد اجرا گذاشته شد، بمباران نيروگاه اتمي تموز در جنوب شرقي بغداد، كه در روز هشتم مهر ماه انجام شد، يكي ديگر از اين شاهكارهاي ماندگار است. اين خلبانان غيور همچنين در روز 15 فروردين سال 1360 با حمله به پايگاه هوايي الوليد، معروف به پايگاه «اچ ـ 3» واقع در منتهي اليه مرزهاي غربي عراق، صفحه زرين جديدي براي خود رقم زدند. چرا كه اين عملياتها موجب دگرگونیهای زیادی در روند جنگ تحمیلی گشت، و قدرتهاي استكباري جهان كه صدام را براي آغاز جنگ تا شكست انقلاب اسلامي تشويق كرده بودند، از پيروزي او نا اميد شدند.
بيترديد بمباران نيروگاه اتمي تموز عراق واقع در منطقه التويثه در جنوب شرقي بغداد در پرتو عملیات «شمشیر سوزان»، يكي ديگر از افتخارات نيروي هوايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در زمان فرماندهي شهيد بزرگوار جواد فكوري بوده است. اين عمليات كه به طور حساب شده برنامه ريزي شد، و در بامداد روز هشتم مهرماه سال 1359 به مورد اجرا گذاشته شد، از نظر رواني یکی از مهمترين و تأثیرگذارترین عملیاتهاي نيروي هوايي، در ظرف يك هفته پس از آغاز جنگ بوده است. بمباران تأسيسات نيروگاه تموز توسط جنگنده بمب افكنهاي «اف ـ 4» نيروي هوايي در شرايطي تحقق يافت كه صدام معدوم براي تكميل این تاسیسات، تا رسيدن به ساخت بمب اتم فوق العاده اهميت قايل بود، وبا انواع موشكهاي پيشرفته «سام» روسي و «رولند» فرانسوي از آن محافظت به عمل ميآمد. از سوي ديگر نظر به اينكه كارشناسان فرانسوي عهده دار ساخت پروژه نيروگاه اتمي تموز بودند، نام آن را «اوسيراك» نهاده بودند.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران، دشمني ديرينه صدام معدوم با انقلاب اسلامي و مردم ايران به روشني نمايان گرديد، و با ياوه گوييهاي بيشمار، خود را «امیر سپاه اسلام، سردار قادسیه و نگهبان دروازه شرقي جهان عرب» در مقابل حركت خروشان و انقلابي مردم ايران عنوان كرد. با اين وصف صدام در پي پيروزي انقلاب و بروز نابساماني در برخي از يگانهاي نظامي و نيز فرار تعدادي از فرماندهان ارتش فرصت تحميل جنگ بر كشورمان را مغتنم شمرد، و با تشويق آمريكا و شيوخ عرب خليج فارس، قول پاکسازی سرزمین اسلام از کافران مجوسي را تكرار كرد. او با آغاز جنگ بيدرنگ، خود را رهبر نظامی جبهه متحد عربي معرفي كرد، و بسياري از سران دولتهاي مرتجع عرب همچون ملك حسين اردني، شاه عربستان سعودي، حسن دوم، شاه سابق مغرب و حسني مبارك مصري و ديگران بنا به دستور آمريكا به كمك او شتافتند.
حمله جنگنده بمب افكنهاي «اف ـ 4» نيروي هوايي ايران به نيروگاه تموز بغداد در حالي صورت گرفت كه ساخت نيروگاه ياد شده در شرف تکمیل و دریافت اورانيوم غني شده از كشورهاي غربي بود. صدام كودن همواره در سخنرانیهای خود در مجالس و محافل عربي، فخر فروشي میکرد كه عراق اولین کشور عربی است که به تكنولوژي ساخت بمب اتمي دسترسي پيدا كرده، و به زودي آزمایشات هستهای را آغاز خواهد کرد، غافل از اينكه جمهوري اسلامي ايران به هيچ وجه اجازه دستيابي به چنين قدرت بازدارندهاي را به او نخواهد داد.
با توجه به ماهيت پليد و جنايتكارانه صدام، براي اغلب دولتهاي جهان از جمله جمهوري اسلامي آشكار بود كه در صورت دستیابی او به بمب اتم از هیچ گونه جنایتی فرو گذار نخواهد كرد. در عين حال اکثريت صاحبنظران و تحليلگران سياسي دنيا هم بر این عقیده بودند که در صورت دستیابی عراق به سلاح كشتار جمعي به طور قطع باید منتظر فاجعه هولناك بود. به كارگيري مستمر صدام از انواع سلاحهاي شيميايي بر ضد نيروهاي رزمنده ايراني در طول سالهاي دفاع مقدس اين اظهار نظر را به روشني به اثبات رساند. لذا فرماندهان عملياتي و كارشناسان نيروي هوايي به منظور از كار انداختن نيروگاه اتمي تموز عراق، در اتاق شهيد جواد فكوري جلسه تشكيل دادند، و طرح اجراي يك عملیات ضربتی را تدارك ديدند، و قرار شد كه اين مأموريت سرنوشت ساز به عهده بهترين خلبانان پايگاه سوم شكاري شهيد نوژه همدان واگذار گردد.
#ادامه 👇
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani
حال با توجه به ديوار حفاظتي بسيار قوي، شامل انواع پدافندهای زمین به هوا كه در اطراف نيروگاه تموز چيده شده بود، بر مسئولان عملياتي نيروي هوايي لازم بود كه همه جوانب امر را با دقت بررسي و رعايت كنند. اطلاعات جمع آوري شده توسط خلبانان ايراني حاكي از اين بود كه چند سایت موشکی پيشرفته روسي «سام ـ ۶» در فاصله دو کیلومتری شرق تأسیسات، و نيز پايگاههاي موشکی «رولند ـ ۲» ساخت فرانسه در فاصلههای ۵۰۰ متری و حدود ۴۰ قبضه توپ ضد هوایی ۲۳ و ۵۷ میلی متری در چهار طرف نيروگاه چيده و به وسيله رادار هدایت میشدند. سايت موشکي «رولند ـ ۲» مستقر در نيروگاه نسخه اصلي بود و نه نمونه صادراتی، و هدف دولت فرانسه از انتقال اين مدل موشك به عراق حفاظت از ساختمان نيروگاه و کارکنان فرانسوی شاغل در آن بود. چون دولت ژاك شيراك رئيس جمهوري وقت فرانسه، ساختمان نيروگاه را تا زمان تكميل و تحويل آن به دولت عراق بيمه كرده بود.
صاحبنظران نيروي هوايي معتقدند كه هواپيماهاي «اف ـ 4» به دستگاههای اخلالگر الکترونیکی مجهز ميباشند، و توان ايجاد اختلال در سیستم انواع موشکهای سام را دارند. ولي مشکل عمده خلبانان ما نداشتن دستگاههاي ايجاد اختلال در کار موشکهای «رولند ـ ۲» ساخت فرانسه بود. لذا خلبانان ايراني براي جبران اين نقيصه هنگام حمله به نيروگاه مزبور، لازم بود دو اصل انكار ناپذير «سبک بودن هواپيما و سریع بودن حملات» را با دقت رعايت ميكردند. با اين وصف به خلبانان اقدام كننده توصيه شد، براي موفقيت عمليات، در ارتفاع بسیار پایین و با حداکثر سرعت ممکن و با استفاده از مهارت شخصی بكوشند از تیررس پدافند قوی اطراف نيروگاه مصون بمانند.
پس از تصويب طرح نهايي عمليات «شمشير سوزان» توسط شهيد جواد فكوري، جزئيات آن به پايگاه همدان ابلاغ شد. چون فاصله پايگاه تا مرز عراق زياد است، به موجب اين طرح قرار شد، يك فروند هواپيماي بوئينگ 707 سوخت رسان با اسکورت دو فروند «اف ـ 14» تامکت، مسلح به موشکهای دوربرد فونیکس هنگام آغاز عمليات بر فراز مرز در حال پرواز باشد، و به هواپيماهاي «اف ـ 4» عمل كننده قبل از ورود به آسمان عراق سوخت برساند.
در بامداد روز هشتم مهرماه سال 1359 چهار فروند فانتوم «اف ـ 4» از گردان ۳۳ پایگاه سوم شکاری همدان كه هر كدام به شش فروند بمب ۵۰۰ پوندی و دو تیر موشک هوا به هوای اسپارو مجهز شده بودند، به پرواز در آمدند و به سوی نقطه ايستايي پيش رفتند، و کار سوخت گیری را با موفقيت انجام دادند، و وارد آسمان عراق شدند. بر اساس طرح تدارك ديده شده، هواپيماهاي جنگنده پس از عبور از مرز دو كشور به دو گروه دو فروندی تقسیم شدند. گروه اول به منظور فريب دشمن مأموريت داشت، در ارتفاع بسيار بالا پرواز كند، تا گروه دوم با پرواز در ارتفاع خيلي پايين به راحتي بتواند خود را از ديد رادارهاي عراق پنهان نگه دارد، و به هدف اصلي كه همانا انهدام نيروگاه اتمي تموز است برسد.
لذا خلبانان گروه اول به قدري در ارتفاع بالا پرواز كردند كه رادارهای عراق همه تلاش خود را روي رديابی اين دو هواپيما متمركز کردند، و از پرواز دو هواپيماي گروه دوم غافل ماندند. خلبانان گروه دوم پس از عبور از مرز با نهايت سرعت و پرواز در ارتفاع خيلي پايين خود را به هدف رساندند، و در فاصله پنج كيلومتري تأسيسات دوباره اوج گرفتند، و آنگاه خود را برای بمباران نيروگاه آماده کردند. سپس خلبانان جان بر كف در لحظه مناسب روي هدف شیرجه رفتند و بمبهاي خود را روي نيروگاه اتمي عراق فرو ريختند، در همان حال خلبانان گروه اول كه در ارتفاع بسيار بالا پرواز ميكردند، در آسمان نزديك بغداد ارتفاع خود را كاستند، و با سرعت به سمت نیروگاه برق الحارثيه بغداد شيرجه رفتند، و بمبهاي خود را با موفقيت روي آن فرو ريختند، و آن را منهدم كردند. عملیات گروه اول به قدری دقيق صورت گرفت که شهر بغداد و بسياري از مناطق مركزي تا چند روز بعد از حمله برق نداشتند.
خلبانان جنگندههاي «اف ـ 4» ارتش جمهوري اسلامي پس از بازگشت به پايگاه همدان در گزارش خود اعلام كردند كه عمليات بمباران نيروگاه اتمي تموز فقط شش ثانیه طول كشيد، و هیچ کدام از سيستمهاي پدافند موشكي مستقر در اطراف آن در اين مدت كوتاه فرصت كافي براي شليك به سوي هواپیماهاي ما را نيافتند. بر اساس اين گزارش با وجودي كه هيچ آسيبي به هواپيماهاي خودي شركت كننده در اين عمليات وارد نيامد، و اهداف عمليات تحقق يافت، ولی گويا قدرت تخریبی بمباران نيروگاه اتمي تموز توسط خلبانان ايراني به ميزان چشمگيري نبود که قابل جبران خسارتهاي وارد آمده نباشد. اين عمليات ادامه كار پروژه اتمي عراق را براي چند ماه متوقف كرد، و کارشناسان فرانسوی تلاش خود را براي بازسازی نیروگاه از سرگرفتند.
🇮🇷 کانال ارائه محتوای روایتگری 👇
@ravianerohani