✅ #یادداشت_رشد
📄 گشایش پنجره طرح تحول نظام سلامت
📌 قسمت دوم
✴️ وقایع و اتفاقات مهم:
🔹مقدمهی دیگری که برای فهم هرچه بهتر چرایی طرح تحول نیاز است، به شرایط و اوضاعواحوال و اتفاقاتی است که تا پیش از طرح و در فرآیند طراحی و اجرای طرح تحول رخ داده است.
1️⃣ وضعیت نابسامان اقتصادی کشور:
🔹کشور با #بحران_شدید_اقتصادی دستبهگریبان است. بانک مرکزی از تحریمهای ظالمانه بینالمللی به محوریت آمریکا رنج میبرد. خزانه (به تعبیر رئیسجمهور) و همچنین صندوقها خالی هستند؛ بنابراین کشور تحمل و طاقت اجرای طرحی با بار مالی سنگین را ندارد.
2️⃣ #بحران_دارو و اوضاع نابسامان سلامت کشور (قبل از سال 92):
🔹چند اتفاق مهم را میتوان در اینجا ذکر کرد اولازهمه بحران دارویی کشور که حاصل تحریمها و همچنین مدیریت ناصحیح بازار داروی کشور بود و دیگری نارضایتی گسترده مردم از بیمارستانها و نظام درمان کشور که در نظرسنجی صورت گرفته در مورد رضایت مردم از دستگاهها دولتی، رتبه بیمارستانها در سهتای آخر قرارگرفته بود. @Rushdisu
3️⃣ وقایع #انتخاباتی:
🔹دکتر حسن روحانی بهعنوان کاندیدای ریاست جمهوری وعدههایی را به مردم میدهد که ازجمله این قولها وعدهها توجه بهسلامت و حل بحران دارویی در کشور است. هرچند این عامل را نمیتوان عامل بسیار پیش برنده دانست اما با توجه به وقایع آتی زمینه خوبی را فراهم کرد. حداقل به ما نشان میدهد، #سلامت بهعنوان یکی از مسائل اصلی در ذهن کاندیدای موردنظر بوده بهصورتی که در مناظرات به طرح این موضوع میپردازد.
4️⃣ دو تمرکز سیاستگذارانه در دولت:
🔹به نظر میرسد دکتر حسن روحانی در حوزه سیاست خارجی انتخاب خود را کرده بود؛ بایستی از میان حوزههایِ مختلفِ #سیاست_داخلی یک گزینه را برمیگزید؛ اما چرا سلامت نظر او را جلب کرد. به نظر میرسد خود شخص وزیر (در ادامه خواهد آمد) یکی از این عوامل است، وعده انتخاباتی او هم توجه پیشینیاش را بهسلامت نشان میدهد، این را در کنار نارضایتی شدید مردم قرار دهید و تیم رسانهای خوب دولت. دولت بایستی قواعد برجام را نشان میداد و موفقیت خود را در عرصه داخلی به رخ میکشید. چه چیزی بهتر از سلامت با بار زیادی که از ناملایمات قبلی. اینکه چرا از میان سیاستهای داخلی تنها یک حوزه را برگزید، به نظر میرسد یکی به علت محدودیت بودجهای و منابع است و دیگری اینکه یک کار بزرگ همیشه بیشتر از چند کار کوچک به چشم میآید! @Rushdisu
5️⃣ قاضی زاده هاشمی:
🔹یکی از تعیینکنندههای اصلی فضای سلامت پس از انتخاب دکترحسن روحانی بهعنوان رئیسجمهور، شخص آقای قاضیزاده هاشمی؛ #وزیر_بهداشت است. او شخصیتی فراجناحی دارد. از میان اصولگرایان و اصلاحطلبان حامیان زیادی دارد حتی شخصیتهایی مانند رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز از حامیان او بودند. او نفوذ و برد زیادی هم در مجلس دارد بهطوریکه مجلس نیز بارأی اعتماد قابلتوجهی او را به وزارت مینشاند. او از جهادیهای سابق بوده و رفقای خوبی هم در دولت دارد. بنابراین ایشان را نباید تنها یک وزیر دانست بلکه ایشان بهتنهایی یک «نهاد» است. در میان جامعه سلامت کشور نیز از قدرت بالایی برخوردار است. او صاحب بیمارستان فوق تخصص نور و عضو هیئتعلمی دانشگاه است؛ بنابراین قدمها و جایگاههای محکمی چه در نظام سلامت و چه در نظام سیاسی کشور در اختیار دارد.
❇️❇️❇️ ادامه دارد
✍️ #حمید_ایزدبخش پژوهشگر مرکز رشد
🗂 #حلقه_سلامت
📑 قسمت #اول : (https://t.me/rushdisu/2290 🖇)
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
✅ #یادداشت_رشد
📄 #در_مصائب_یک_مصوبه
📌تأملی کنجکاوانه در مصوبه حذف آزمونهای دوره ابتدائی و مدارس خاص دوره اول متوسطه
✍️ #علی_قربانی و #ابراهیم_راستیان پژوهشگران مرکز رشد
✴️سابقه طولانی #وزیر_آموزش_و_پرورش در ارکان مختلف این وزارتخانه و مراجع مرتبط خاصه سالها معاونت دبیر کل شورای عالی آموزش و پرورش، فرصتی گرانبها است.این مزیت با خود، تجربه ای طولانی از مسائل و موضوعات مبتلابه این حوزه را به ارمغان آورده است. از همین جهت، مثلثی طلائی بین ایشان و آقایان نوید ادهم دبیرکل شورای عالی و زرافشان معاون آموزش متوسطه که همگی سابقه طولانی مسئولیت در رده های مختلف این وزارتخانه را دارا هستند، شکل گرفته است. این مثلث، تلاش دارد تا با بکارگیری فهم حداکثری از مسائل و اولویت ها،بدنبال ارائه راهکارهای مناسب و اجرای آن باشد و البته چاشنی سرعت در اتخاذ تصمیم و اجرا نیز یکی از ویژگی های حرکت آنان است که حتما برای آن دلایلی جدی دارند.
🔹با همه این احوال،حل مساله نیازمند توجه به اقتضائات دیگری هم هست که بدون آن بهترین راهکارها نیز، مسیری مبهم و نامعلوم را طی می کنند. یکی از این تصمیمات که دو سه ماهی است این وزارتخانه و برخی خانواده ها را دچار حواشی و تشنج کرده، موضوع مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش مبنی بر حذف آزمون های دوره ابتدائی و #مدارس_خاص دوره متوسطه است. گزارش تحلیلی پیوست زوایای دقیقتری از این مصوبه و آنچه که تا کنون بر سرش آمده را روایت می کند.
🔸جهت مطالعه #متن_کامل این یادداشت INSTANT VIEW یا نمایش سریع را انتخاب کنید( و یا بر روی لینک زیر کلیک نمایید.)
🖇 yon.ir/bg7b0
🗂 #حلقه_تعلیم_و_تربیت
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
✅ #یادداشت_رشد
📄#تاثیر_فهم_از_عدالت_در_تحلیل_مسائل_عدالت
✴️دیدن مسبوق به چیست؟ ما به صورت روزمره با محیط اطرافمان مواجه هستیم اما این مواجهه توام با مقداری توجه و مقدار بیشتری از عدم توجه و غفلت است. چرا برخی واقعیات اطراف را می بینیم و برخی را خیر؟ چرا برخی امور برای ما مهم هستند و برخی خیر؟ چرا برخی امور یکسان برای افراد به صور متفاوتی معنا و #تفسیر می شود؟ آیا جهان بیرون در ذات خود دارای معناست یا این ما هستیم که در #معنا_بخشی به محیط، فاعل مایشاء هستیم؟ یا اینکه ما در یک #هرمنوتیک_دوگانه این معنا بخشی و معنا پذیری را شکل می دهیم؟ این امر در جهان های اجتماعی به چه صورت است؟
🔹 مسئله عدالت نیز یکی از مصادیق جامعه هدف این پرسش هاست. ما با وضعیت های اجتماعی مختلفی به صورت روزمره مواجهیم اما چرا برخی وضعیت ها و موقعیت ها را عادلانه می دانیم و برخی را خیر؟ چرا برخی کمبودها برای برخی دغدغه است و بی عدالتی تلقی می شود و برای برخی دیگر خیر؟ به نظر می رسد #فهم_از_عدالت و چیستی آن، به شدت در ادراک و تحلیل چنین مسائلی موثر است. @Rushdisu
🔹تحلیل خط مشی به عنوان یکی از فروع مطالعات خط مشی، به این سوال پاسخ می دهد: مهم تر از حل مسئله عدالت، تعریف مسئله های عدالت و #ساختاردهی به آن هاست. هر نوع که آن مسئله را تعریف کنیم، به همان صورت نیز حل متفاوتی را شاهد خواهیم بود. طلاق می تواند به عنوان نتیجه شکست عاطفی تلقی شود یا نتیجه بی تعهدی به عقد ازدواج یا اینکه نتیجه ناسازگاری زوجین پنداشته شود. هر کدام که به عنوان مسئله دیده شود، راه حل خود را شکل می دهد. یکی از عوامل موثر بر شکل دهی، تعریف و ساختاردهی مسئله ها، #انگاره_های_ذهنی و نیز عواطف ما هستند. تصورات، نظریه ها، عقاید و ... در کنار عواطف و احساسات ما می توانند موقعیت های پیرامونی را در قالب مسئله شکل دهند یا اساسا به عنوان مسئله تشخیص ندهند. انگاره ها در کنار عواطف حتی می توانند مسئله های ادراک شده را به انحاء مختلفی تفسیر و شکل دهند. حال سوال این است که عواطف و باورها از کجا می آیند؟ آیا نوعی از ذات گرایی را می توان برای عواطف و باورها و نیز مسئله ها بیان کرد؟ در ادبیات تحلیل خط مشی باور بر آن است که مسئله ها، ماهیتی به شدت #ذهنی دارند. اما آیا می توان مسئله را صادق و کاذب دانست؟ آیا می توان برای عواطف و احساسات، قائل به صدق و کذب یا به تعبیر دقیق تر حق و باطل شد؟ اگر چنین باشد، باید قائل باشیم که برخی مسائل ادراک شده واقعا مسئله هستند و برخی مسائل کاذب هستند. لکن همه ادراک شده می باشند.
🔹 در مقام تحلیل مسائل عدالت اجتماعی اگر بپذیریم که عدالت اجتماعی زمینه تحقق سعادت و عبودیت انسان است، و از طرف دیگر قائل به یک سعادت و طریق سعادت واقعی به نام صراط مستقیم باشیم، آن گاه با عدالتی مواجه خواهم بود که واقعی است. این عدالت واقعی، مسائل واقعی خواهد داشت. اگر ادراک بشری منطبق بر این عدالت واقعی باشد، مسئله های ادراک شده آنان می تواند حق و درست یا باطل و نادرست باشند. آن گاه می توان در ساختاردهی مسئله، عدالت واقعی را معیار تعریف درست مسئله قرار داد. پس لازم است کسانی که عدالت اجتماعی و مسائل آن را تحلیل می کنند ابتدا به فهم #ماهیت_عدالت بپردازند. بدون فهم درستی از عدالت، ممکن است مسائل ادراک شده ای را در دستور کار عدالتخواهی و عدالت پژوهی قرار دهیم که واقعا مسائل حق و درستی نیستند. از دل این عدالتخواهی و عدالت پژوهشی به #انحراف رفته، قطعا اقامه عدالت محقق نشده و بسط بی عدالتی را شاهد خواهیم بود. @Rushdisu
🔹بالاجمال می توان دو عنصر کلیدی را در #اصلاح باورها و عواطف بیان کرد که می توانند ما را در تعریف درست مسئله های عدالت اجتماعی راهبری کنند: #ایمان_توحیدی و #عقاید_اسلامی که یک بسته دینی را شکل می دهند، مهمترین عامل در اصلاح دستگاه محاسباتی تعریف و حل مسائل عدالت اجتماعی است. نهادهای عدالت پژوهی و عدالت خواه، قطعا این دو عنصر را باید به صورت جدی در دستورکار خود برای اقامه عدالت اجتماعی قرار دهند. از این روست که بدون انسان های عادل و عدالت خواه و نیز دستگاه معرفتی دینی، امکان #اقامه عدالت اجتماعی وجود ندارد.
✍️ #صادق_ترابزاده_جهرمی پژوهشگر مرکز رشد
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
✅ #هسته_رشد
📄فرآیند تدوین کتب درسی
✴️ هسته تعلیم و تربیت در تاریخ 22 فروردین ماه میزبان دکتر #سید_محمد_دلبری فارغ التحصیل علوم قرآن و حدیث دانشگاه امام صادق (ع) بود. ایشان با سابقه 25 ساله تدریس و فعالیت در آموزش و پرورش از سال 1382 به طور رسمی وارد سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی این وزارت شد و در حال حاضر مدیریت گروه درسی قرآن و معارف اسلامی را بر عهده دارند. گروه درسی قرآن و معارف اسلامی شامل سه بخش قرآن، دینی و عربی است و قریب به 70 عنوان کتاب درسی برای دانشآموزان و کتاب راهنمای معلم برای آموزگاران و دبیران تولید میکند.
🔷فرایند 8 مرحله ای #تدوین_کتب_درسی
دکتر دلبری با عنوان اینکه این سازمان فقط عهده دار کتابهای رسمی است، فرایند 8 مرحله ای تولید کتابها را در درون یک برنامه جامع درسی که از پژوهش و نیازسنجی آغاز و به ارزشیابی پایانی از برنامه درسی ختم می گردد تشریح نمودند.
🔷تا پیش از سال 1370 تدوین کتب خارج از برنامه درسی –با نظر مولف و نظارت گروه مربوطه- صورت می یافت اما از این سال به بعد با طرح پروژه برنامه درسی در هر گروه، ساختار اولیه و موضوعات هر کتاب ابتدا به دقت در #شورای_برنامه_درسی تدوین شده و پس از آن به مولفین واگذار می شود. بنابراین هر گروه، شوراهای برنامه درسی اختصاصی خود را دارد اما مشکل فعلی عدم ارتباط شورای برنامه درسی در گروههای مختلف است که با تدوین برنامه درسی ملی این مشکل برطرف خواهد شد و ارتباط گروههای درسی مختلف نیز با یکدیگر برقرار می گردد.
🔷مشکلات پیش روی تدوین کتب
از مهمترین مشکلات پیش روی تدوین کتب در شرایط فعلی، #سیطره_کنکور بر کتابها و برنامه درسی و همچنین بودجه بسیار اندک سازمان است. با وجود حساسیت بسیار بالای تدوین و تالیف کتب، به طور معمول برای پروژه 6 تا 9 ماهه تدوین یک کتاب 150 صفحه ای مبلغی بیش از 2.5 میلیون تومان پرداخت نمی شود و کل بودجه سازمان برای پژوهش، شورا ، تالیف و ... یک کتاب حدود 30 میلیون تومان است. همچنین تصمیمات نسنجیده و ناگهانی مانند اجرای طرح 6،3،3 نیز اثرات زیانباری را برای این سازمان به همراه داشته است.
🔷ایشان در نهایت مهمترین بخش از مراحل 8 گانه تالیف کتب را، مرحله اول یعنی پژوهش و نیازسنجی دانستند.
🗂 #هسته_تعلیم_و_تربیت
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق (علیه السلام)
🌐 @Rushdisu
هدایت شده از مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع)
📣📣📣 تجربه نگاری حوزه #سلامت با تاکید بر نقش علوم انسانی
🗓 چهارشنبه29 فروردین ماه
⏰ ساعت10:30
🏤 سالن شهیدمطهری(ره)
✅✅✅ #نشست_رشد
➖➖➖➖➖
✔️ مرکز رشد دانشگاه امام صادق علیه السلام
🌐 @Rushdisu