📝
#یادداشت |
ما را چه شده؟!
🔸 همهٔ ما کم و بیش وقتی صحبت از آموزش و پرورش به میان میآید، کمتر نکات مثبت و بیشتر شکوه و گلایه میشنویم؛ گلایههایی بجا و بعضاً نابجا از وضعیت نظام تربیت رسمی و عمومی کشور یا همان کیفیت مدارس. هر کدام از این نقاط ضعف، یا معلول طراحی غلط است یا اجرای ضعیف. در واقع اگر سیاستگذاران دقت بیشتری در طراحی برنامهها و طرحها داشتند و مجریان نیز مجدانه با در نظر گرفتن تمام ظرفیتها آنها را اجرا میکردند، کیفیت نظام تعلیم و تربیت رسمی و عمومی ما بسیار بهتر از وضعیت فعلی بود. اما سؤال اینجاست که بجز خطمشیگذاران و مجریان ، آیا گروههای دیگری نیز در طراحی و اجرا نقش دارند یا خیر؟
🔸 پاسخ این سؤال از یک وجه بسیار پیچیده است؛ چراکه عوامل بسیاری در طراحی و اجرای خطمشیها مؤثر هستند. اما از وجه دیگر، میتوان خیلی ساده به این سؤال پاسخ داد: «ما»! منظورم از «ما»، فرهنگیان، دانشگاهیان، دانشآموختگان، دانشجویان یا علاقهمندان به علوم تربیتی است. «ما» میتوانیم در طراحی و اجرای همهٔ (یا اقلاً بسیاری از)خطمشیها اثرگذار باشیم، اما نیستیم! چرا؟
۱- زمستان ۱۴۰۲ نسخه پیشنویس سندتحول ترمیمیافته توسط شورای عالی آموزش و پرورش بهصورت عمومی منتشر شد تا نظرات اصلاحی کارشناسان را در طراحی لحاظ کنند. چند ماه بعد، از یکی از عزیزان شورا دربارهٔ تعداد نظرات ارسالی به دبیرخانه پرسیدم، بهنظرتان چند پیشنهاد به آنها رسیده بود؟ کمتر از انگشتان یک دست!
۲- پیشنویس برنامهٔ هفتم پیشرفت آماده شده بود و در کش و قوس کارشناسی با مجلس قرار داشت که از همه کنشگران و علاقهمندان درخواست کردیم اگر نظر اصلاحی دارند، دریغ نکنند که این برنامه ریل اصلی خطمشیهای کلان آموزش و پرورش در سالهای پیشرو خواهد بود. به نظر شما چند نفر اظهار نظر کردند؟ به اندازه دستاورد برجام؛ تقریباً هیچ!
۳- نقشهٔ راه اجرای سند تحول نگاشته شد و پیش از تصویب از گروههای مختلف دعوت کردیم در غنابخشی به ما کمک کنند. اما با وجود اینکه گارد ما در پذیرش نظرات اصلاحی کاملاً باز بود، دریغا که جز معدودی بهصورت محدود در کنار ما قرار نگرفتند... برای راهاندازی سامانهٔ شفافیت میزان پیشرفت اجرای نقشه راه، حتی یک کلیک هم نکردهاند، اما «ما» را ملالی نیست!... و قس علی هذا ترمیم نشانگرهای ارزیابی نظام آموزش و پرورش (مصوبه ۸۸۶)، طرح تقویت نظام تعلیم و تربیت مجلس، الگوی مدرسه تراز سند تحول، شایستگیهای پایه، سند جامع منابع انسانی و... به راستی «ما» را چه شده؟ در کدام عالم سیر میکنیم؟ نیاید روزی که سرگرم دنیای موازیِ روزمرگی و خبرهای سطحی از جدل میان گروهها و احزاب سیاسی باشیم و نسبت به مهمترین اتفاقات و ریلگذاریهای نظام تعلیم و تربیت موضعی نداشته باشیم و فقط در گعدهها، زبان به انتقاد بگشاییم.
🔸 نیازمند آسیبشناسی جدی هستیم که این سطح از انفعال چگونه پدید آمده و چطور میتوان از آن رهایی یافت. اگر باید به گروههای سیاستگذار نزدیکتر باشیم تا در معرض این مهم قرار بگیریم، بسم الله. اگر باید به مجریان نزدیک شویم تا در اجرا یاریشان کنیم، بسم الله. اگر باید کادرپروری کنیم و در هر موضوع، افرادی را تربیت کنیم تا در بزنگاه تدوین و اجرای خطمشیها بههوش باشند، بسم الله. هر چه هست، بیابیم و کمرهمت ببندیم و نقش خود را در تدوین و اجرای خطمشیها ایفا کنیم.
🔸 فی المجلس سررسیدهای سهماهه برنامهٔ هفتم پیشرفت، سر آمده و تقریباً هیچیک از مواد و بندهای قانونی در این زمان انجام نشدهاند. ایضاً نقشهٔ راه اجرای سند تحول! سررسیدهای سهماهه نقشهٔ راه نیز وضعیت خوبی ندارند و تا پایان ۱۴۰۳ و اتمام شاخصهای امسال هم، زمان زیادی باقی نمانده. الی ما شاءالله از این دست موارد داریم که نیازمند پیگیری و مطالبه از سوی ما هستند و خدا میداند که این مطالبهها، پیامها، توییتها، یادداشتها و... چقدر روح کسانی که بر اریکه قدرت تکیه زدهاند را سوهان میزند!
این گوی و این میدان؛ بسم الله.
🔻 پینوشت:
- تلاش خوبی بههمت بسیج فرهنگیان و بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان در راستای نقد و پیشنهاد اصلاح سند ترمیمی صورت پذیرفت که مورد توجه شورای عالی آموزش و پرورش نیز قرار گرفت.
ـ کم و بیش از کملطفیهای سیاستگذاران و مجریان آگاهم، آن بحث دیگری است و این مطلبی دیگر.
✍️ |شهرام رامشت|
©
خطمشیگذاری تربیتی
#انفعال
⚖
مدرسه دادخواهی
تلگرام | اینستاگرام |
ایتا |
بله
💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
♨️ کانال
#تحول_بنیادین_در_آموزش_و_پرورش
غنی ترین و به روزترین و کاربردی ترین مطالب و محتواها برای دغدغه مندان عرصه تحول در نظام آموزشی و پرورشی 💯
➡️
@TBDTVT ⬅️
🔺🔻🔺 برا ✌️ نفر بفرست 🔻🔺🔻
💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠💠
💡چاره کار در
#اصلاح_مدرسه است.
مقام معظم رهبری- اردیبهشت ۱۴۰۲