❇️ آیت الله علیدوست در درس خارج «فقه سیاسی» مطرح کرد؛
🔻 در دوران معاصر، فقه سیاسی دارای دو استعمال وصفی و اضافی است.
1️⃣ فقه سیاسی در استعمال وصفی به معنای استنباطی است که فقیه با نگاه سیاسی به ادله شرعی انجام میدهد گاه به این معنا از فقه سیاسی «فقه حکومتی» نیز اطلاق میشود؛ یعنی فقهی که فقیه نگاه حکومتی به ادله شرعی دارد.
⬅️ واژه «سیاسی» در اینجا به معنای «تدبیر» استعمال شده است. با توجه به اینکه تدبیر جامعه بدون توجه به نظامهای فقهی میسور نیست از این رو فقه سیاسی، نظامهای فقهی را نیز در نظر دارد؛ بنابراین میتوان گفت فقه سیاسی به دنبال تدبیر زندگی انسانها بر اساس گزارههای شرعی است.
⬅️ «نظام سازی فقهی» نیز به چنین روشی در فقه اشاره دارد؛ از این رو فقه نظام سیاسی یا اقتصادی یا ... به فقهی اطلاق میشود که در صدد است با نگاهی سیاسی یا اقتصادی یا ... به ادله شرعی، از تک تک مسائل فقهی به استخراج یک نظام سیاسی یا اقتصادی یا ... نائل شود.
2️⃣ در استعمال وصفی از فقه، پدیدهای -مثل دیه، قضا، هنر یا ...- وجود دارد و فقیه به دنبال آن است که احکام آن پدیده و نحوۀ استنباط آن احکام را استخراج کند؛ بر این اساس فقه سیاسی در این معنا به فقهی گفته میشود که به استنباط احکام مسائلِ مربوط به سیاست و تدبیر زندگی انسانها میپردازد.
⬅️ فقه سیاسی دراین استعمال به رویکرد و روش خاصی در فقه اشاره نمیکند؛ لذا این فقه بر خلاف استعمال وصفی ناظر به همه ابواب فقه نیست و تنها مسائل سیاسی فقه را در بر میگیرد.
—————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_سیاسی
#آیت_الله_علیدوست
🔎
@fiqhenezam_com