❇️ آیت الله علیدوست در درس خارج «فقه سیاسی» مطرح کرد؛
🔻 نقد دلیل عقلی مبنی بر نفی مشروعیت تشکیل حکومت در عصر غیبت؛
⬅️ اینکه گفته شد لازمۀ تشکیل حکومت تبعیض، ظلم و بدبینی مردم نسبت به دین نیست، به نوع قرائت از دین، رهبران و کارگزارن آن حکومت دینی بستگی دارد.
⬅️ ممکن است فساد یا صلاح برخی از ساختارهای حکومت بر دیگر ساختارهای آن بیشتر باشد؛ بنابراین بهتر است اینگونه گفته شود که لازمۀ تشکیل حکومت دینی در عصر غیبت توسط رهبران حکیم و کارگزاران صالح بر اساس قرائت صحیح از دین، بدبینی نسبت به باورهای دینی را به همراه ندارد.
⬅️ در طول تاریخ تشیع شاهد حکومتهای دینی شیعی مانند آلبویه، همدانیان، حلبیان، ادریسیان، فاطمیان مصر، مرعشیون، صفویه هستیم که گرچه توالی فاسدی نیز داشتهاند، اما نه تنها باورهای مذهبی شیعیان را دچار خدشه نکردهاند بلکه خدمات بزرگی را نیز برای تشیع به ارمغان آورده و حتی شیعیان مدیون این حکومتها نیز بودهاند.
⬅️ ممکن است در دفاع از دلیل عقلی مذکور به حکم عقل بر وجوب دفع ضرر محتمل تمسک شود. اما باید دانست وجوب دفع ضرر محتمل مورد قبول نیست؛ زیرا بسیاری از فعالیتهای انسان در زندگی مانند سرمایه گذاری، مسافرت و ... بر اساس ضرر محتمل انجام میشود.
✅ بر اساس آنچه در نقد دلیل عقلی بر نفی مشروعیت تشکیل حکومت گذشت، باید گفت این دلیل به صورت مطلق صحیح نیست و تنها شامل حکومتهایی میشود که قرائت صحیحی از دین نداشته و فاقد رهبران حکیم و کارگزاران صالح هستند و از این رو توالی فاسد پیشگفته را سبب میشوند.
—————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_سیاسی
#آیت_الله_علیدوست
🔎
@fiqhenezam_com