💠نکات کلیدی و تفسیری جزء بیست و ششم قرآن کریم💠
❇️فراز اول:نوید به کسانی که در دینداری کم نمیآورند:
🔸إِنَّ الَّذِینَ قَالُواْ رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُواْ فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لَا هُمْ یحَْزَنُونَ(13)أُوْلَئکَ أَصْحَابُ الجَْنَّةِ خَالِدِینَ فِیهَا جَزَاءَ بِمَا کاَنُواْ یَعْمَلُونَ(14- احقاف)
🔹بیتردید کسانی که گفتند: پروردگار ما الله است، سپس [در میدان عمل بر این حقیقت] استقامت ورزیدند، نه بیمی بر آنان است و نه اندوهگین میشوند؛ اینان اهل بهشتاند که به پاداش اعمال شایستهای که همواره انجام میدادند، در آن جاودانهاند. (14)
🔹در این فراز قرآن کریم به کسانی که گفتند: «رَبُّنَا اللَّهُ» و بعد «استقامت ورزیدند» سه وعده ویژه داده است: «لَا خَوْفٌ» و «لَا هُمْ یحَْزَنُونَ» و نیز «أُوْلَئکَ أَصْحَابُ الجَْنَّةِ خَالِدِینَ فِیهَا»
🔹منظور از گفتن«رَبُّنَا اللَّهُ» اقرار و شهادت به انحصار ربوبیت در خدای سبحان است و مراد از آن پایداری و استقامت این است که آنها از آنچه به حقانیتش شهادت میدهند و باور دارند؛ منحرف نمیشوند و رفتاری بر خلاف آن و بر خلاف لوازم آن نمیکنند.
و چون خوف همیشه در جایی پیدا میشود که احتمال خطری در پیش باشد و اندوه وقتی به دل میآید که خطری واقع شده باشد؛ بنابراین نفی خوف و حزن از این عده به این معناست که ایشان هیچ خطر و عقابی نه در پیش رو دارند که از آن بترسند و نه در پشت سر داشتهاند که از آن اندوهناک باشند(1)؛ گذشته آنها عبادت بود و بندگی خدا و آیندهشان هم لطف و پاداش خداست پس برای این گروه که باور کردند و بر باور خود پا فشردند و با عمل، ادعای خود را به امضاء رساندند جز امنیت و دل آرامی نیست نه از گذشته و نه نسبت به آینده.
در جمله پایانی با وعدهای حق آنها را کسانی معرفی میکند که در بهشت موعود، جاودان خواهند ماند.
🔰نکته این است که قرآن برای رسیدن به این درجه از آرامش روحی، دو شرط را مطرح کرده است: ایمان و استقامت بر آن. استقامت بر ایمان به این است که انسان مراقب باشد عملش ادعایش را تکذیب نکند. بر اساس روایات این صبر و استقامت در سه حوزه باید رعایت شود: تحمل سختی عبادت، استقامت در برابر فشار گناهان و صبر در ناملایمات و مصائب(2)
❇️فراز دوم:زینت واقعی خریدنی نیست:
🔸وَ لَاکِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَیْکُمُ الْایمَانَ وَ زَیَّنَهُ فیِ قُلُوبِکمُْ وَ کَرَّهَ إِلَیْکُمُ الْکُفْرَ وَ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْیَانَ أُوْلَئکَ هُمُ الرَّاشِدُونَ(7)
🔹خداوند ایمان را محبوب شما و آن را مایه زینت دلهایتان قرار داد و در مقابل، کاری کرد که شما نسبت به کفر و فسق و گناه، نفرت داشته باشید.
🔹میل به زیبایی انسان را وامی دارد تا خود را با انواع و اقسام وسایل تزیینی بیاراید و زیبا کند. اما این خواست طبیعی هم به مانند سایر در خواستهای غریزی، هم پاسخ صادق دارد و هم پاسخ کاذب که اگر با عقل سلیم و آموزههای وحیانی خوراک صحیح به آن داده نشود به راحتی مشغول نوع کاذب آن شده و نمیداند چرا عطشش فروکش نکرده و به آن آرامشی که باید نمیرسد.
🔹قرآن کریم وسایل تزیینی عالم را به سه دسته تقسیم میکند. در این تقسیم بندی ستارگان را زینت آسمان(3)، آنچه روی زمین است زینت زمین(4) و در این آیه «ایمان» را زینت انسان معرفی کرده است.
بنابراین زینت واقعی و حقیقی برای انسان زینت ایمان است که باید جان را به آن تزیین کنیم.
🔹این سخن هرگز به معنای نادیده گرفتن بهداشت و زیبایی تن نیست؛ اگر جان به ایمان مزین شد همان ایمان، انسان را وامی دارد که به ظاهر خود توجه کرده و بهداشت و زیبایی را آن گونه که شایسته یک فرد مؤمن است رعایت کند.
🔹آنچه در زیبایی ظاهر بین مؤمن و غیر مؤمن فرق میگذارد این است که مؤمن، زینت حقیقی خود را میشناسد و به دنبال آن است و در زیبایی ظاهر هم تا جایی پیش میرود که دین و ایمان به او اجازه میدهند بنابراین او هرگز برای حرام زینت نمیکند و به زیبایی خود چوب حراج نمیزند.
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam31311
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
❇️فراز سوم:آیهای مهم درباره بدگمانی، تجسس و غیبت:
🔸یَأَ ایهَُّا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اجْتَنِبُواْ کَثِیرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لَا تجََسَّسُواْ وَ لَا یَغْتَب بَّعْضُکُم بَعْضًا أَ یحُِبُّ أَحَدُکُمْ أَن یَأْکُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتًا فَکَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِیمٌ (12- حجرات)
🔹ای اهل ایمان! از بسیاری از گمانها در حقّ مردم بپرهیزید؛ زیرا برخی از گمانها گناه است و در اموری که مردم پنهان ماندنش را خواهانند تفحص و پیجویی نکنید و از یکدیگر غیبت ننمایید. آیا یکی از شما دوست دارد که گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ بیتردید از این کار نفرت دارید و از خدا پروا کنید که خدا بسیار توبهپذیر و مهربان است.
🔹منظور از «الظَّنِّ» اولی، گمانهای بد است که چون نسبت به گمانهای خوب در میان مردم بیشتر است لذا از آن تعبیر به کثیر شده و گر نه حسن ظن یا همان گمان خیر، نه تنها ممنوع نیست بلکه به آن توصیه هم شده است.(5)
🔹گمانهای بد، برخی مطابق با واقعند و برخی مخالف آن. آنچه بی تردید گناه است آن گمانهایی هستند که مخالف با واقع باشند لذا فرمود: «إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ». وجود همین دسته از گمانهای حرام در بین گمانهای بد کافی است حکم به پرهیز از تمام آنها بشود. بنابراین آیه شریفه مؤمنین را از هرگونه گمان بد (خواه موافق با واقع باشد؛ خواه مخالف) بر حذر میدارد.
🔹«تجسس» به معنی جستجوگری است که معمولاً در امور نامطلوب به کار میرود و عاملی است برای کشف اسرار و رازهای نهانی مردم. از آنجا که اسلام میخواهد مردم در زندگی خصوصی خود از هر نظر در امنیت باشند بنابراین هرگز اجازه نمیدهد که رازهای خصوصی آنها فاش شود. (6)
🔹در سومین و آخرین دستور که در حقیقت معلول و نتیجه دو برنامه قبل است میفرماید: هیچکدام از شما غیبت دیگری را نکند و برای آنکه قبح و زشتی این عمل را کاملاً مجسم کند پرده از راز آن گشوده و حقیقت باطنی آن را بیان کرده است که همانا خوردن گوشت مردار است.
✅دو نکته:
1⃣از آنجا که گمان بد بردن معمولاً یک امر غیر ارادی است بنابراین نهی در آیه نهی از ترتیب آثار است، یعنی هر گاه گمان بدی نسبت به مسلمانی در ذهن شما پیدا شد، در عمل کوچکترین اعتنایی به آن نکنید، طرز رفتار خود را دگرگون نسازید و مناسبات خود را با طرف تغییر ندهید، بنا بر این آنچه گناه است ترتیب اثر دادن به گمان بد میباشد.(7)
2⃣نهی همراه با بیان واقعیت گناه که نمونه آن در این آیه در خصوص غیبت آمده، برای بازدارندگی بیشتر است و این مانند آن است که پدری دلسوز برای اینکه فرزندش به بخاری داغ دست نزند او را چنین نهی کند: «دست به بخاری نزن! میخواهی بسوزی؟!» که این نهی همراه با بیان اثر آن کار، به طور قطع از اثر بازدارندگی بیشتری برخوردار خواهد بود.
❇️فراز چهارم:روزی که پردهها کنار رود:
🔸لَّقَدْ کُنتَ فیِ غَفْلَةٍ مِّنْ هَاذَا فَکَشَفْنَا عَنکَ غِطَاءَکَ فَبَصَرُکَ الْیَوْمَ حَدِیدٌ(22- ق)
🔹[به او میگویند:] تو از این روز بزرگ غافل بودی، پس ما پرده غفلت را از دیدهات کنار زدیم در نتیجه دیدهات امروز بسیار تیزبین است.
🔹این آیه از خطابات روز قیامت است که در آن خطاب کننده خدا و مخاطب تنها کسانیاند که معاد را انکار کردند و دین را نپذیرفتند.
🔹سه تعبیر در آیه وجود دارد که از اهمیت بالایی برخور دارند. یک از آنها «غفلت» است. غفلت وقتی وجود پیدا میکند که میان چیزی در محدوده درک ما باشد و ما از بودنش غافل باشیم. تعبیر دیگر «غطاء؛ پرده» است و این تعبیر نشان میدهد چیزهایی موجود بوده اما پرده آویخته مانع میشده که آنها دیده شوند. تعبیر سوم تعبیر به «حدت؛ تیزبینی» است و این نشان میدهد که اگر در گذشته هم مانند امروز چشم تیزبینی داشت میتوانست تمام اینها را همان روز ببیند.(8)
✅نکتههای نهفته در آیه:
1⃣قیامت صحنه ایست که انسان واقعیتهای همین دنیا را به عیان میبیند؛ همان واقعیتهایی که خود و دیگران با کارهای خوب و بد ساختند و از خود بر گذاشتند.
2⃣آنچه که مانع دید انسان است و نمیگذارد باطن اعمال و واقعیتهای زندگی را ببیند پرده ایست ضخیم که خود با تار و پود گناه و معصیت به هم بافت و بر دیده انداخت. اگر گفتیم که خود بافت و خود آن را در مقابل دیدگانش آویخت به دلیل تعبیر آیه است که فرمود «عنکَ غطاءکَ» و نیز آیاتی که گناه را موجب کوری دل و دیده معرفی میکنند.(9)
3⃣حقایقی که در قیامت رخ خواهد داد (حداقل بخشی از آن) هم اکنون موجود است و قابل مشاهده ؛ زیرا فرمود تو از اینها غافل بودی یعنی بود و تو ندیدی و امروز که پردهها کنار رفته و دیدهات بینا شده میتوانی تمام آنچه بود را ببینی.
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam31311
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
❇️فراز پنجم:متقین، نیازمندان را سهیم در مال خود میدانند:
🔸إِنَّ الْمُتَّقِینَ فیِ جَنَّاتٍ وَ عُیُونٍ(15)ءَاخِذِینَ مَا ءَاتَئهُمْ رَبهُُّمْ إِنهَُّمْ کاَنُواْ قَبْلَ ذَالِکَ محُْسِنِینَ(16)کاَنُواْ قَلِیلًا مِّنَ الَّیْلِ مَا یهَْجَعُونَ(17)وَ بِالْأَسحَْارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ(18)وَ فیِ أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ لِّلسَّائلِ وَ المَْحْرُومِ(19- ذاریات)
🔹بیتردید پرهیزکاران در بهشتها و چشمه سارهایند. آنچه را پروردگارشان به آنان عطا کرده دریافت میکنند زیرا که آنان پیش از این همواره نیکوکار بودند. آنان اندکی از شب را میخوابیدند [و بیشتر آن را به عبادت و بندگی میگذراندند] و سحرگاهان از خدا درخواست آمرزش میکردند و در اموالشان حقّی برای سائل تهیدست و محروم از معیشت بود.
🔹این آیات از سر آیاتی است که به توصیف متقین و پرهیزگاران پرداخته و اوصافی از آنان را مایه الگو گیری و تبعیت دیگر مؤمنان میشود را بیان میکند.
✅نکتهای که به نظر در این آیات نیاز به توجه بیشتر دارد قسمت پایانی آن است که میفرماید متقین بخش معینی از اموال خود را به نیازمندان تقدیم میکنند. شاید گمان شود که مراد از این اموال مشخص همان واجبات مالی مانند خمس و زکات است؛ هر چند برخی چنین تفسیر کردهاند اما از آنجا که این سوره مکی است و دستور آن واجبات مالی در مدینه نازل شد پس این تفسیر نمیتواند درست باشد و حق آن است که بگوییم همانگونه که برخی گفتهاند،(10) منظور از این حقی که در اموال متقین هست و ایشان به نیازمندان میدهند اموالی به غیر از خمس و زکات و واجباتی از این دست است.
🔰پس یکی از صفات متقین این شد جدای از واجبات مالی مشهور مانند خمس و زکات با اهداء بخشی از اموال خود به نیازمندان از آنها دستگیری میکنند.
📚پی نوشتها:
(1) المیزان ج18 ص196
(2) الکافی ج2 ص91
(3) إِنَّا زَیَّنَّا السَّماءَ الدُّنْیا بِزینَةٍ الْکَواکِبِ (6- صافات)
(4) إِنَّا جَعَلْنَا مَا عَلیَ الْأَرْضِ زِینَةً لهََّا (7- کهف)
(5) «لَوْ لا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بِأَنْفُسِهِمْ خَیْراً»؛ چرا هنگامی که آن نسبت ناروا را شنیدید، مردان و زنان مؤمن نسبت به خودشان گمان نیک نبردند، و نگفتند: این تهمتی آشکار [از سوی منافقان] است؟! (12- نور)
(6) ر.ک: نمونه ج22 ص181-184
(7) همان
(8) برگرفته از المیزان ج18 ص350
(9) مانند آیه 46 سوره حج
(10) نمونه ج22 ص323 . نظر حضرت آیت الله جوادی آملی نیز همین است.
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam31311
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
4_5931482021984469308.mp3
11.94M
🌺 #ترتیل
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #پرهیزگار
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
4_5814249399286500512.mp3
32.7M
🌺 #تحدیر (تندخوانی)
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #احمد_دباغ
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
جزء 26.mp3
5.63M
🌺 #تندخوانی ساده
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #حجت_الاسلام_قاسمیان
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
4_293413254921716286.mp3
4.05M
🌺 #تحدیر (تندخوانی)
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #معتز_آقائی
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
4_293413254921716456.mp3
6.73M
🌺 #ترتیل
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #سعد_الغامدی
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
4_293413254921716387.mp3
6.47M
🌺 #ترتیل
🌺 #جزء_26
🌺 توسط استاد #منشاوی
#ختم_قران
📌به نیت تعجیل در ظهور آقا امام زمان قران تلاوت کنیم
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
dbb1f1bd6fe42114129c1732822260c122533991-144p.mp3
14.7M
📝توضیح مفاهیم جزء بیست و ششم قرآن کریم« آستان مقدسه حضرت معصومه(سلام الله علیها)
🎤استاد محمد #حاجابوالقاسم
🌺#ماه_رمضان ؛#جزء_26
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرَج
اولین سلام صبحگاهی،
تقدیم به ساحت قدسے قطب عالم امکان
حضرت صاحب الزمان(عج) ...
❤السَّلامُ علیکَ یا بقیَّةَ اللهِ
یا اباصالحَ المهدی
یا خلیفةَالرَّحمن
و یا شریکَ القران
ایُّها الاِمامَ الاِنسُ و الجّانّ
سیِّدی و مَولای
ْ الاَمان الاَمان
أللَّهُمَ عَجلْ لِوَلِیکْ ألْفَرَج بحق زینب کبری(س)
به قصد زيارت ارباب بی کفن :
❤السلام عليك يا اباعبدالله
و علي الارواح التي حلت بفنائك
عليك مني سلام الله أبدا
ما بقيت و بقي الليل و النهار
و لا جعله الله آخر العهد مني لزيارتكم
السَّلامُ عَلي الحُسٓين و
عٓلي عٓلي اِبن الحُسَين و
عَلي اولاد الحُسَين وَ
علَي اصحابِ الحُسَين.
أللهم ارزقنا زیارت الحسین (ع)
اللهم ارزقنا شفاعة الحسین (ع)
❤السلامُ عَلَیک یا امام الرئوف یا ﻋَﻠِﻲِّ ﺑْﻦِ ﻣُﻮﺳَﻰ ﺍﻟﺮِّﺿَﺎ المُرتضی
✨ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﺻَﻞِّ ﻋَﻠَﻰ ﻋَﻠِﻲِّ ﺑْﻦِ ﻣُﻮﺳَﻰ ﺍﻟﺮِّﺿَﺎ ﺍﻟْﻤُﺮْﺗَﻀَﻰ ﺍﻟْﺈِﻣَﺎﻡِ ﺍﻟﺘَّﻘِﻲِّ ﺍﻟﻨَّﻘِﻲِّ ﻭَ ﺣُﺠَّﺘِﻚَ ﻋَﻠَﻰ ﻣَﻦْ ﻓَﻮْﻕَ ﺍﻟْﺄَﺭْﺽِ ﻭَ ﻣَﻦْ ﺗَﺤْﺖَ ﺍﻟﺜَّﺮَﻯ ﺍﻟﺼِّﺪِّﻳﻖِ ﺍﻟﺸَّﻬِﻴﺪِ ﺻَﻠَﺎﺓً ﻛَﺜِﻴﺮَﺓً ﺗَﺎﻣَّﺔً ﺯَﺍﻛِﻴَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺻِﻠَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺗِﺮَﺓً ﻣُﺘَﺮَﺍﺩِﻓَﺔً ﻛَﺄَﻓْﻀَﻞِ ﻣَﺎ ﺻَﻠَّﻴْﺖَ ﻋَﻠَﻰ ﺃَﺣَﺪٍ ﻣِﻦْ ﺃَﻭْﻟِﻴَﺎﺋِﻚَ✨
أللَّهُمَ عَجِّلْ لِوَلیِکَ ألْفَرج وَ العافیةَ وَ النَصر بِحَقِّ حضرت زینب(س)...
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
❤بياد مولا، به رسم ادب،
اولین حاجت امروزمان را از خداوند رحمان،
فرج منجی عالم میخواهیم
به حرمت دعای فرج آن حضرت :
بسم الله الرحمن الرحيم
اِلـهي عَظُمَ الْبَلاءُ ، وَبَرِحَ الْخَفاءُ ، وَانْكَشَفَ الْغِطاءُ ،
وَانْقَطَعَ الرَّجاءُ، وَضاقَتِ الاْرْضُ ، وَمُنِعَتِ السَّماءُ
واَنْتَ الْمُسْتَعانُ ، وَاِلَيْكَ الْمُشْتَكى ، وَعَلَيْكَ الْمُعَوَّلُ
فِي الشِّدَّةِ والرَّخاءِ ؛ اَللّـهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد ،
اُولِي الاْمْرِ الَّذينَ فَرَضْتَ عَلَيْنا طاعَتَهُمْ ، وَعَرَّفْتَنا بِذلِكَ مَنْزِلَتَهُم، فَفَرِّجْ عَنا بِحَقِّهِمْ فَرَجاً عاجِلاً قَريباً كَلَمْحِ الْبَصَرِ
اَوْ هُوَ اَقْرَبُ ؛ يا مُحَمَّدُ يا عَلِيُّ يا عَلِيُّ يا مُحَمَّدُ
اِكْفِياني فَاِنَّكُما كافِيانِ ، وَانْصُراني فَاِنَّكُما ناصِرانِ ؛
يا مَوْلانا يا صاحِبَ الزَّمانِ ؛ الْغَوْثَ الْغَوْثَ الْغَوْثَ ،
اَدْرِكْني اَدْرِكْني اَدْرِكْني ، السّاعَةَ السّاعَةَ السّاعَةَ ،
الْعَجَلَ الْعَجَلَ الْعَجَل ؛ يا اَرْحَمَ الرّاحِمينَ
بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِهِ الطّاهِرينَ...
❤و برای سلامتی محبوب:
اَللّـهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ
صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلى آبائِه
في هذِهِ السَّاعَةِ وَفي كُلِّ ساعَة
وَلِيّاً وَحافِظاً وَقائِداً وَناصِراً وَدَليلاً وَعَيْنا
حَتّى تُسْكِنَهُ اَرْضَكَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فیها طویلا .
❤الهی...
یا حَمیدُ بِحَقِّ مُحَمَد،
یا عالیُ بِحَقِّ علی،
یا فاطِرُ بِحَقِّ فاطمه،
یا مُحْسِنُ بِحَقِّ الحسن،
یا قَدیمَ الاِ حسان بِحَقِّ الحُسَیْن،
عجِّلْ لِوَلیِّکَ الْفَرَجَ وَ العافیةَ وَ النَصر بِحَقِّ حَضرَتِ زِینَب(س)
🌺 سلامتی و تعجیل در فرج آقا #صلوات ... 🌺
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
#حدیث
💢 احترام ماه رمضان
💠 پیامبر اکرم (ص) می فرمایند:
لا یَکونَنَّ شَهرُ رَمَضانَ عِندَکُم کَغَیرِهِ مِنَ الشُّهورِ؛ فَإِنَّ لَهُ عِندَ اللّهِ حُرمَةً و فَضلاً عَلى سائِرِ الشُّهورِ، ولا یَکونَنَّ شَهرُ رَمَضانَ یَومُ صَومِکُم کَیَومِ فِطرِکُم/
🔶 ماه رمضان پیش شما مثل ماههاى دیگر نباشد؛ چرا که نزد خداوند، احترام و بر سایر ماهها برترى دارد. در ماه رمضان، روزِ روزهدارى شما مثل روزِ خوردنتان نباشد! (ادب و حرمت این ماه را نگه دارید)
📚 فضائل الأشهر الثلاثة ص ٩٥ ح ٧٨.
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
#حدیث
⚜ امیرالمؤمنین علیه السلام:
🔅«روزه قلب بهتر از روزه زبان است و روزه زبان بهتر از روزه شکم است».
🔅«صُومُ القَلبِ خَیرٌ مِن صیامِ اللّسانِ وَ صُوم اللّسانِ خَیرٌ مِن صیامِ البَطنِ».
📗 غُرَرالحِکَم و دُرَالکَلِم (صص ۴۲۳ ـ ۴۲۴).
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
🔴 رویایی درباره عروج ملکوتی علامه مجلسی
علامه حاج علی نمازی شاهرودی در کتاب اثبات ولایت چنین نقل کرده است که: یکی از افرادی که معاصر با علامه مجلسی بوده است و بین او و علامه کدورتی بوده چون خبردار شد که علامه مجلسی مریض شده است تصمیم می گیرد که به عیادت آن بزرگوار برود و از او طلب رضایت کند و حلّیّت بخواهد.
هنوز به عیادت نرفته بود که در عالم خواب مشاهده می کند که پیامبر و امیرالمومنین علیه السلام از آسمان فرود می آیند و مستقیماً وارد منزل علامه مجلسی می شوند و زمانی فاصله نمی شود که می بیند برگشتند و با علامه مجلسی به طرف آسمان می روند تا آن که غایب شدند و از نظرها پنهان گشتند.
پس از آن که از خواب بیدار میشود و از خانه بیرون می آید و با عجله به طرف منزل علامه می رود چون به خانه علامه مجلسی می رسد با کمال تأثر و تاسف صدای گریه و زاری از مرد و زن بلند بود که میشنود که میگویند علامه مجلسی وفات کرده است.
⚫️ فرا رسیدن بیست و هفتم رمضان سالروز وفات بزرگ عالم جهان تشیع ، باب الائمه علامه محمد باقر مجلسی تسلیت باد.
🌷🌷🍃🌷🌷🍃🌷🌷🍃
#سوره_نساء ــ #آیه ۵۵
فَمِنْهُمْ مَنْ آمَنَ بِهِ وَمِنْهُمْ مَنْ صَدَّ عَنْهُ ۚ وَكَفَىٰ بِجَهَنَّمَ سَعِيرًا
پس برخی از آنان [یعنی اهل كتاب] به او [كه پیامبر اسلام و والاترین فرد از خاندان ابراهیم است] ایمان آوردند، و گروهی از او روی گردانیدهاند، و دوزخ كه آتشی سوزان و برافروخته است، برای آنان بس است.
🌷🌷🍃🌷🌷🍃🌷🌷🍃
#تفسیر_قرآن
#سوره_نساء_آیه_پنجاه_پنج
🌷🌷🍃🌷🌷🍃🌷🌷🍃
#تفسیر(آيه ٥٥) :
🌀در اين آيه مىگويد: «جمعى از مردم آن زمان به كتاب آسمانى كه بر آل ابراهيم نازل شده بود ايمان آوردند و بعضى ديگر (نه تنها ايمان نياوردند بلكه) در راه پيشرفت آن ايجاد مانع كردند و شعلۀ فروزان آتش دوزخ براى آنها كافى است» (فَمِنْهُمْ مَنْ آمَنَ بِهِ وَ مِنْهُمْ مَنْ صَدَّ عَنْهُ وَ كَفى بِجَهَنَّمَ سَعِيراً) .
🌀 همچنين كسانى كه به اين كتاب آسمانى كه بر پيامبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» نازل گرديده كفر مىورزند به همان سرنوشت گرفتار خواهند شد.
🌷🌷🍃🌷🌷🍃🌷🌷🍃
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سوره_نساء_آیه_پنجاه_پنج
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
#جرعه_ای_از_نهج_البلاغه
#حکمت_های_نهج_البلاغه
حکمت162
مَنْ کَتَمَ سِرَّهُ کَانَتِ الْخِیَرَهُ بِیَدِهِ.
امام(علیه السلام) فرمود: کسى که راز خود را بپوشاند همواره اختیار آن به دست اوست (و کسى که نپوشاند از اختیارش بیرون مى رود).
شرح و تفسیر
روش حفظ اسرار
امام(علیه السلام) در این گفتار حکیمانه تأکید بر حفظ اسرار مى کند و مى فرماید: «کسى که راز خود را بپوشاند همواره اختیار آن به دست اوست (و کسى که نپوشاند از اختیارش بیرون مى رود.)»; (مَنْ کَتَمَ سِرَّهُ کَانَتِ الْخِیَرَهُ بِیَدِهِ). منظور از سرّ، امورى است مربوط به انسان که اگر دیگران از آن آگاه شوند ممکن است مشکلات عظیمى براى وى فراهم سازند; مثلاً شخصى که معتقد به مذهب اهل بیت است و در میان متعصبان لجوج و نادانى از مخالفان قرار گرفته است، بدیهى است اگر سرّ خویش را فاش کند جانش به خطر مى افتد و گاه افشاى اسرار سبب مى شود که حسودان انسان را از رسیدن به نتیجه کارش باز دارند و به اصطلاح چوب لاى چرخ هایش بگذارند یا رقیبانى باشند که براى حفظ منافع خود پیش دستى کنند و کارى را که او ابداع کرده از وى بگیرند و به ثمر برسانند و از فواید آن بهره گیرند و ابداع کننده اصلى را محروم سازند. بدیهى است عقل مى گوید: در چنین مواردى اسرار را باید مکتوم داشت و حتى براى عزیزترین عزیزان بازگو نکرد، زیرا آن عزیزان هم عزیزانى دارند که براى آنها بازگو مى کنند و چیزى نمى گذرد که آن سرّ، همه جا منتشر مى شود و صاحب سرّ در رسیدن به اهدافش ناکام مى ماند.
در نامه ۳۱ نهج البلاغه (نامه امام به فرزند دلبندش امام حسن مجتبى(علیهما السلام)) نیز اشاره به کتمان سرّ شده است. همچنین در حکمت ۶ و ۴۸ نیز امام(علیه السلام)بر این معنا تأکید کرده است.
مسئله کتمان اسرار به قدرى اهمیت دارد که در حدیثى امام صادق(علیه السلام) آن را همچون خونى مى شمرد که فقط باید در درون رگ هاى خود انسان جریان یابد، مى فرماید: «سِرُّکَ مِنْ دَمِکَ فَلاَ تُجْرِیهِ فِی غَیْرِ أَوْدَاجِکَ».
البته مسئله کتمان سرّ در مسائل اجتماعى که براى یک جامعه سرنوشت ساز است از اهمیت بسیار بیشترى برخوردار است و چه بسا افشاى یک سرّ سبب حمله غافل گیرانه دشمن و ریخته شدن خون هاى بى گناهان گردد.
در تاریخ زندگى پیامبر(صلى الله علیه وآله) موارد زیادى مى بینیم که از طریق کتمان، پیشگیرى از خسارات مهمى بر جامعه اسلامى کرد و از آن جمله مسئله کتمان اسرار در فتح مکه بود که با دقت انجام شد و هنگامى که لشگر اسلام با عِدّه و عُدّه فراوان در کنار مکه فرود آمدند تازه مکیان از جریان باخبر شدند و همین امر سبب شد مقاومتى نشان ندهند و خونى ریخته نشود و فوج فوج اسلام را پذیرا شوند.
گاه مى شد رسول اکرم(صلى الله علیه وآله) هنگامى که به گروهى براى یکى از جنگ هاى اسلام مأموریت مى داد براى این که دشمن از هدف آگاه نشود دستور مى داد نامه اى بنویسند و آن را به صورت سربسته به فرمانده لشگر مى داد و مى فرمود: هنگامى که به فلان نقطه رسیدید نامه را باز کنید و مطابق دستور عمل نمایید و به این ترتیب دشمن از نقشه هاى مسلمانان آگاه نمى شد.
ادامه دارد....
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
ادامه شرح دعای سی و دوم صحیفه سجادیه فراز سی و دوم تا آخر
شب زنده داری و زیبایی چهره
اسماعيل بن موسى ازبرادربزرگوارش حضرت رضا(ع)روايت مىكندكه ازحضرت زينالعابدين (ع)پرسيدند:چگونه است كه شبزندهداران از ميان مردم به زيبائى چهره وخوش صورتى ممتازند؟
فرمود:ازآن جهت است كه آنان با پروردگار خودخلوت كردهاند وخداوند مهربان آنان را با جامهاى از نور خود پوشانده است.«18»
شب به خاطراينكه چشم و گوش از ديدنىها و شنيدنىها به دور است،دل از هرجهت فارغ و پس حضور قلب و طمأنينه نفس بيشتر است وهمگامى دل با زبان در ذكر ودعا و تلاوت قرآن صادقترو به نشاط و اخلاص در عمل نزديكتر است.
قرآن مىفرمايد:﴿انَّ ناشِئَةَ اللَّيْلِ هِىَ اشَدُّ وَطْاً وَ اقْوَمُ قِيلًا﴾«19»
بىترديدعبادت شب محكمتر وپايدارتر و گفتار در آن استوارتر و درستتر است.
آخوندملاحسينقلى همدانى آن عارف بزرگ و سالك كم نظير فرموده است:
كسانى كه درمقامات دين به جائى رسيدهاند همه از شب خيزها بودهاند،از غير آنها رسيدن به كمالات معنوى ديده نشده است.
داستانی در رابطه با نماز شب
شيخ جعفر كبيرمعروف به كاشف الغطاء در يكى از شبها براى تهجد برخاست،فرزند جوانش را از خواب بيداركرد و به او فرمود: بيا به حرم مطهّر حضرت امير(ع)رفته در آنجا نماز شب بخوانيم.
فرزندجوان كه برخاستن از بسترگرم در آن وقت شب برايش سخت بوددر مقام عذرخواهى برآمده عرض كرد:پدرجان من اكنون آماده اين برنامه نيستم شما منتظر من نباشيد.
فرمود:نه،من اينجا ايستاده و منتظرم تا شما مهياشويد،فرزندجوان به ناچار ازجاى برخاست و وضوگرفت و دنبال پدر به راه افتاد.كنار درب صحن رسيدند،در آنجا فقيرى را ديدندنشسته و دست سؤال براى گرفتن پول به سوى مردم دراز كرده است!
شيخ جعفر رو به فرزندش نمود و فرمود:اين شخص در اين وقت شب براى چه اينجا نشسته است؟عرض كرد:براى گدايى.فرمود: چه مقدار ممكن است از رهگذران عايداو شود؟عرضه داشت:احتمالًا يك تومان(به پول آن زمان).
فرمود:فرزندم درست فكر كن،ببين اين آدم براى مبلغى ناچيز در اين وقت شب دست از راحت و استراحت و خواب ناز برداشته و دست ذلت به سوى مردم دراز كرده،آيا تو به اندازه اين شخص اعتمادبه وعدههاى حق درباره شب بيداران و متهجّدان ندارى كه فرموده:﴿فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَا أُخْفِيَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاءً بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ﴾«20»
پس هيچ كس نمىداندچه چيزهايى كه مايه شادمانى و خوشحالى آنان است به پاداش اعمالى كه همواره انجام مىدادهاند،براى آنان پنهان داشتهاندگفتهاند:فرزند جوان از شنيدن اين سخن چنان متنبّه شدكه تا آخرعمراز سعادت شب بيدارى و تهجد برخوردار بود.«21»
سحرخيزى
حضرت صادق (ع)فرموده است:
بزرگوارى و شرف مؤمن نماز اوست در شب، و عزّتش خوددارى از آزار مردم است.(۲۲)
امير المؤمنين(ع)در نامهاى به ابن حنيف مىفرمايد:خوشا به حال كسى كه واجبات پروردگارش را به جا آورده،و مشكلات را تحمّل نموده،و در شب از خواب خوش دورى كرده،تا وقتىكه خواب بر او چيره شود زمين را فرش خود گرفته،ودست را بالش زير سر كند،درميان جمعيتى كه ترس از قيامت،ديدههايشان را بيدارگذاشته،و پهلوهاشان از بستر استراحت جدا شده،ولبهاشان به ذكر پروردگارشان آهسته و آرام گوياست،و گناهانشان به كثرت استغفار از بين رفته است.(۲۳)
حضرت صادق(ع)مىفرمايد: پيامبر در ضمن وصيّتش به امام على(ع)فرمود:
تو را سفارش مىكنم به اعمال و صفاتى كه پيوسته با آنها باشى، آنگاه فرمود:
الهى! على را در اين برنامه يارى ده. تا سخنش به اينجا رسيد كه فرمود:
برتو باد به نماز شب،بر توبادبه نماز شب،بر تو باد به نماز شب.(۲۴)
راوى مىگويد: از حضرت صادق(ع) شنيدم كه فرمود:
از امورى كه خداوندآنها را وسيله نشاط قلب قرار داده؛سه چيز است:نماز شب،افطار روزهداربه وقت مغرب،ديدار برادرمؤمن.(۲۵)
حكايت جنيد و اثر سحرخيزى
جنيد راپس از مرگ به خواب ديدند،ازوى پرسيدند:چه شد؟پاسخ داد:
رموزعرفانى ازدست برفت،عبارات درهم ريخت،علوم ازدل ناپديد گشت،ورسوم ازهم پاشيد،و جزچند ركعت كوتاهى كه به هنگام سحربجاى آورديم ما راچيزديگرى سود نداد!۲۶
ادامه در پست بعدی
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
#صحیفه_سجادیه
#شرح_دعای_سی_دوم_پایانی
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
چگونگى نماز شب
نمازشب كه وقت آن از نيمه شب به بعد است۱۱ركعت مىباشد.۸ركعت به صورت۴ نماز۲ركعتى به عنوان نافله شب،و ۲ ركعت تحت عنوان نماز شفع،و ۱ ركعت هم به عنوان نمازوترخوانده مىشود،و از ويژگىهاى اين يازده ركعت و ساير نوافل اين است كه درحال اختيار مىتوان به هرصورتى به جا آورد.
از رسول حق(ص)روايت شده:چون عبداز محل خواب خودبراى نماز شب به خاطرجلب رضاى رب برخيزد درحالىكه باقىمانده خواب هنوز به چشم اوست،خداوندبه فرشتگانش به اومباهات مىكندومىفرمايد:آيا نمىبينيد اين بندهام راكه ازخواب خوش خود دست برداشته وبه نمازى كه بر او واجب نكردهام برخاسته است!گواه باشيدكه من او را مشمول مغفرت خويش قراردادم!«27»
از رسول الهى(ص)رايت شده:
چون آخرشب فرا رسدخداوند مىفرمايد:آيا دعا كنندهاى هست تادعايش را اجابت كنم؟ آياسؤال كنندهاى هست تاخواستهاش را بدهم؟آيااستغفار كنندهاى هست تا او را بيامرزم؟آياتوبه كنندهاى هست تاتوبهاش را بپذيرم؟(۲۸)
اين همه را مىتوان در نماز شب به خصوص درقنوت نماز وترديد،به اين معنا كه نماز،دعا و درخواست است ودرقنوتش توبه و استغفار پس به توسط نماز شب مىتوان به فيوضات عظيمهاى نايل شد.
آداب قنوت نماز شب
در آداب قنوت وتر آمده:
۱.طولانى بودن آن را رعايت كنيدكه رسول حق (ص)فرمود:هريك از شما قنوت نماز وترش طولانىتر است،آسايشش درموقف قيامت درازمدتتراست.«29»
۲. ۷۰باراستغفاركنيد.
۳. ۷بار بگوييد:هذا مَقامُالْعائِذِ بِكَ مِنَ النّارِ.
۴. ۳۰۰بارالْعَفوْبگوييد.
۵.دست چپ را مقابل صورت گرفته وبا دست راست عدداستغفارو سايرذكرها را بشماريد.
۶.براى۴۰مؤمن دعا كنيد.
۷.بكوشيد كه پرونده گذشته را به ياد آورده،و مواقف قيامت را درنظر نماييدتا اشك از ديدگانتان بررخسارتان جارى گردد،كه اين اشك درپيش حق، قيمتى بس عظيم است.
امام صادق(ع)دربيان منافع نماز شب مىفرمايد:نماز شب موجب رضاى حق،محبّت ملائكه،به پا داشتن سنت انبيا،نور معرفت اصل ايمان،راحتى بدن،ناخشنودى شيطان، سلاح عليه دشمنان،وباعث اجابت دعا،قبولى اعمال،بركت در رزق،شفيع بين انسان و ملك الموت،چراغ گور،زائرانسان در قبرتاقيامت، و سايه سر او درمحشر،وتاج سر،ولباس بدن،و نورپيشاپيش حركت،وپوشش بين انسان و آتش جهنم،وحجتى بين عبدوحق،ومايه سنگينى ميزان،وجواز عبور از صراط،وكليد بهشت است.«30»
عظمت صدیقین
درروايت بسيار مهمى آمده است؛خداوند مهربان به يكى از صديقان وحى كرد:
براى من بندگانى هستندكه مرا دوست دارند، و من هم آنان را دوست دارم،آنان مشتاق من و من مشتاق آنهايم،آنان مرا در ياد دارندو من هم به يادآنان هستم،وبه من نظر دارندو من نيز به آنها نظر دارم،پس اگر تو قدم جاى قدم آنها نهى،تو را هم دوست خواهم داشت،و اگر از راه آنها منحرف شوى عقوبتت خواهم نمود.
عرضه داشت:الهى نشانههاى آنان چيست؟
خطاب رسيد:آنان روزها همچون چوپان مهربانى كه مواظب گوسپندان خود هست به سايه مىنگرندومنتظر آمدن شب هستند،و همانگونه كه پرندگان هنگام غروب با شور و شوق عازم آشيانه خود مىگردند،اينان هم با همين حال به استقبال غروب خورشيد مىروند،پس آنگاه كه شب فرا رسيد وتاريكى همه جا را فراگرفت و فرشها پهن وهمه گرد هم جمع شدند و هردوستى با دوست خود خلوت نمود،اينان دربرابرمن به پاى مىايستند وصورتهاى خود را برخاك مىنهندو باتلاوت آياتم به مناجات وگفتگوى با من برمىخيزند، ونعمتهاى مرا سپاس مىگويند،پس آنان را مىبينى كه گاه گريه مىكنند وگاه شيون سر مىدهند،گاه آه مىكشند وگاه از معاصى و گناهان شكوه مىنمايند،وگاه ايستاده و گاه نشسته وگاهى درحال ركوع و گاه درسجده هستند،وآنچه راكه آنان به خاطر من تحمل مىكنندهمه را مىبينم،وشكوههائى كه از محبّت من بر لب دارند مىشنوم.
اول چيزى كه به آنها عطا مىكنم؛۳چيز است:۱.نور خود را در دلهاى آنان مىافكنم، درنتيجه همانگونه كه من از آنها آگاهم آنها نيز از من باخبرخواهند بود.
۲.اگرآسمانها و زمينها و آنچه را كه در ميان آنهاهست درميزان آنان ببينم بازآن را كم خواهم دانست.
۳.روى سوى آنها مىكنم،آيا اگركسى را روى به سويش كنم احدى مىتواندبفهمدكه چه به اوعطا مىكنم؟«31»
پس از انجام نماز شب،خواندن دعاى سى و دوم«صحيفه سجاديه»لذت فوقالعاده دارد، دعائى كه حضرت زينالعابدين(ع)هرشب پس ازنمازشب قرائت مىكرد.
پی نوشت ها:
۱۸.علل الشرايع:2/ 366،باب87،حديث1
۱۹.مزّمّل(73):6
۲۰.سجده(32):17
۲۱.شب مردان خدا:44
۲۲.الخصال:1/ 6،حديث18
۲۳.نهج البلاغه:نامه 45
۲۴.من لايحضره الفقيه:1/ 484،حديث 1399
۲۵.الأمالى،شيخ طوسى:172،حديث291
۲۶.شب مردان خدا:64
۲۷.مستدرك الوسائل:حديث 6934
۲۸.وسائل الشيعة:حديث 8749
۲۹.بحارالأنوار:82/ 199،باب32،حديث7
۳۰.ارشادالقلوب،ديلمى:1/ 191
۳۱.بحارالأنوار:67/ 26،باب43،حديث28
#صحیفه_سجادیه
#شرح_دعای_سی_دوم_پایانی
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج
دعای روز_بیست_و_هفتم ماه مبارک رمضان
#ادعیه_روزانه_ماه_رمضان
#ماه_مبارک_رمضان
#ماه_رمضان
➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
@saleheinmaryam313114🌺
➰➰➰➰🌺🌱🌼➰➰➰
اللّھمَّعَجِّلْلِوَلِیِّڪَالفَرج