هدایت شده از سید مصطفی مدرس
♦️ فلسفه ریاضیات و علوم اجتماعی ♦️
🔹 سه نوع متفاوت از کاربرد ریاضیات از هم، یکی کاربردی که میتوان آن را مستقیم و بدون دخالت یک نظریۀ شکل گرفته نامید؛ دوم کاربردی که از خلال یک نظریۀ شکل گرفته صورت میگیرد؛ و سوم کاربردی که از راه دخالت یک نظام ثالث علمی تحقق مییابد.
🔹وقتی نظریهای به بلوغ نسبی میرسد، نوعی ایدئولوژی از آن بیرون میتراود که به مدد این ایدئولوژی میتوان گامهای دیگری برداشت و پدیدههای دیگری را زیر یک عنوان با هم متحد کرد.
دکتر رشدی راشد بخش دوم
▫️میراث مکتوب- رشدی راشد ریاضیدان و تاریخنگار ریاضیات، در ۱۹۳۶ در قاهره به دنیا آمد. به تحصیل فلسفه پرداخت و در تاریخ فلسفه ریاضیات، درجه دکتری گرفت و تا به حال آثار متعددی در زمینه علم و فلسفه علم، بهویژه تاریخ علم در میان مسلمانان نوشته است.
▫️او در این حوزه تا حدی از نقش ایرانیان در پیشرفت علوم ریاضی میگوید و نشان میدهد که علم نه از یونان شروع میشود و نه غربیان پیشگامان همه عرصهها بودهاند. آنچه در پی میآید، تلخیصی از فصل اول کتاب «تاریخ و فلسفه علم» با ترجمۀ حسین معصومی همدانی است که به همت انتشارات هرمس به چاپ رسیده است .
🔸من همۀ کاربردهای ریاضیات در روانشناسی اجتماعی را بررسی کردم و در این زمان کتابم را راجع به کندرسه نوشتم. جالبترین چیز در این ماجرا، این پرسش بود: آیا شرایط تاریخی مشابهی وجود دارد؟ کافی نبود که مسأله را از دیدگاه تطبیقی صرف بررسی کنم، یعنی مثالهایی از اینجا و آنجا انتخاب کنم و تحلیلشان کنم، بلکه باید تمامی سنتی را که در این حوزه وجود داشت، بازسازی میکردم؛ یعنی تمامی سنت کاربرد ریاضیات در واقعیات اجتماعی را؛ به این دلیل بود که به قرن هجدهم و نویسندگانی چون کندرسه و دیگران برگشتم.
🔸در عین حال کار من به تاریخ حساب احتمالات هم مربوط میشد و من این نوع کار را بر مبنای آثار برنولیها (بهخصوص ژاک و نیکولا برنولی) انجام دادم. در این باره حدود ۶۰۰ صفحه نوشتهام که هیچ وقت چاپ نشد. با این حال، دریافتم که در این حوزه، ریاضیات همیشه به صورت چیزی خارجی باقی میماند؛ یعنی ریاضیات، با اینکه تا اندازهای کارایی دارد و امکان میدهد که به برخی از پدیدهها روی بیاوریم و برای برخی از آنها مدلهایی بسازیم و از این قبیل کارها، به هر حال به صورت چیزی خارجی باقی میماند و توانایی پیشبینی واقعی پیدا نمیکند. در این زمان بود که دیگر از این حوزه رویگردان شدم، چون میدانستم که کارم از آن پس جز تکرار نخواهد بود.
▫️پس از آن، اندیشۀ ضرورت دخالت یک نظام علمی ثالث را در مورد نورشناسی به کار بردید. آیا این اندیشه از بررسی ریاضی کردن علوم اجتماعی به ذهنتان راه یافت؟
🔸فکر میکنم سه نوع متفاوت از کاربرد ریاضیات را از هم تمییز دادهام: یکی کاربردی که میتوان آن را مستقیم و بدون دخالت یک نظریۀ شکل گرفته نامید؛ دیگری کاربردی که از خلال یک نظریۀ شکل گرفته صورت میگیرد؛ و سوم کاربردی که از راه دخالت یک نظام ثالث علمی تحقق مییابد. این نوع سوم در مورد کاربرد حساب احتمالات در علوم اجتماعی به نظر من اساسی میآمد؛ زیرا این کاربرد از خلال برخی نظریهها یا برخی از تعبیرهای حساب احتمالات صورت میگیرد.
🔸بر بنیاد این فکر، جستجو کردم که ببینم آیا در نورشناسی یا در مکانیک، یا حتی در الکتریسیته، وضعیتهای مشابهی یافت نمیشود، و گمان میکنم که به این پرسش پاسخ مثبت داده باشم. تحلیل اینگونه وضعیتها مستلزم بررسی رابطۀ دیالکتیکی میان نظریۀ مورد بحث و ریاضیات بود؛ یعنی میان ایدئولوژی به معنای شریف این کلمه و معرفت علمی.
🔸سعی کردهام این رابطۀ دیالکتیکی را شرح بدهم. به این طریق، میبینیم که وقتی نظریهای به بلوغ نسبی میرسد، نوعی ایدئولوژی از آن بیرون میتراود که به مدد این ایدئولوژی میتوان گامهای دیگری برداشت و پدیدههای دیگری را زیر یک عنوان با هم متحد کرد؛ مثلا وقتی نورشناسی هندسی قوام مییابد، یعنی وقتی یک نظام علمی واقعی میشود، در این زمان است که نورشناسی فیزیکی به صورت نظریهای علمی که میتوان نورشناسی هندسی، یا بخشی از نورشناسی هندسی، را به صورت یک نظام ثالث علمی در آن به کار برد، مشتق میشود. این مسأله بود که توجهم را به ابن هیثم معطوف کرد.
▫️با این حال بعد از علاقه به مسألۀ «ریاضی شدن نظریههای شکل نگرفته در علوم انسانی»، از سال ۱۹۷۶ چرخشی در مسیر کاری شما به سمت تحقیق در علم دوران اسلامی به وجود میآید.
🔸در جستجوی وضعیتهای مشابه، نخست با مکانیک مواجه شدم. در این زمان بود که تحلیلهای پیردوئم و آنهلیزه مایر و الکساندر کویره را خواندم و حتی مدتی در درس کویره شرکت کردم و رفتم او را دیدم و با او بحث کردم.
ادامه دارد ...
https://b2n.ir/246718
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
کشوری.pdf
5.47M
🔺 نظرسنجی در مورد وضعیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی جامعه ایران
🔺 ارائه شده در سال۱۳۹۴
🔺با همکاری وزارت ارشاد، وزارت کشور و دانشگاه تهران
@teghtesadi
هدایت شده از عقلنوشتههای انقلابی
🔹امروز فرصتی شد و با دوستان #مؤسسه_معنا قریب به 2/5 ساعت، فیلم مصاحبه دکتر #عادل_آذر را با سایت تسنیم در خصوص «اصلاح ساختار بودجه» مشاهده و مباحثه کردیم.
🔹#اصلاح_ساختار_بودجه، یکی از مطالبات چندین ساله مقام معظم رهبری است که ظاهراً جامه عمل پوشیدن آن را می بایست از #دولت_بعدی انتظار داشت!
🔹دکتر عادل آذر از سال 1389 تا 1395، حدود 6 سال رئیس سازمان آمار ایران و از سال 1395 تا 1399، حدود 4 سال رئیس دیوان محاسبات کشور بوده است. ایشان رساله دکتری خود را با عنوان «طراحي مدل رياضي بودجه دستگاههاي دولتي با رويكرد فازي» در سال 1374 دفاع کرده و بیش از 300 مقاله که عمدتاً در موضوع برنامهریزی، بودجهریزی و مدیریت دولتی و سازمانی است، در کارنامه خود دارد.
🔹بی تردید ایشان یکی از #جعبه_سیاههای_بودجهریزی در کشور است.
🔹مصاحبه بسیار خوب ایشان با سایت تسنیم را می توانید در لینکهای زیر مشاهده کنید تا با ابعاد و برخی جزییاتِ «اصلاح ساختار بودجه» آشنا شوید.
لینک قسمت اول مصاحبه:👇
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1399/07/29/2373298/
لینک قسمت دوم مصاحبه:👇
https://www.tasnimnews.com/fa/news/1399/07/29/2373324/
#تمدن_نوین_اسلامی
#عقلانیت_انقلاب_اسلامی
#مرحله_دولتسازی_اسلامی
#اصلاح_ساختار_بودجه
هدایت شده از مرتضی رجائی
هوش مصنوعی و اجتهاد.pdf
305.1K
🔅 پژوهش تأمل برانگیز منتشر شده توسط پژوهشگاه وابسته به مرکز ملی فضای مجازی
1⃣ این امکان به وضوح وجود دارد که یک ماشین مجهز به فناوری هوش مصنوعی، کارکردی شبیه مجتهد در استنباط احکام داشته باشد
2⃣ «باید» زمینه های همکاری تنگاتنگ حوزه علمیه با نخبگان علوم رایانه ای، فراهم و نهادینه شود
3⃣ هوش مصنوعی می تواند در سه مرحله کلی فرآیند استنباط(تهیه عناصر مشترکه، تحلیل عناصر مشترکه و تطبیق حکم شرعی با شرایط زمان و مکان) عملکردی شبیه عملکرد مجتهد داشته باشد
4⃣ امکان انجام تمام مراحل اجتهاد به وسیله هوش مصنوعی در حالی است که فرآیند اجتهاد و استنباط از سوی فقیه ممکن است با اختلال های همراه باشد که در هوش مصنوعی متصوّر نیست!
5⃣ استنباط هوش مصنوعی واجد مزیت هایی بر اجتهاد مجتهدان است:
- دقت بالا
- سرعت بالاتر
- دامنه وسیع تر منابع
- در نظر گرفتن همه جانبه زوایای اجتماعی و سیاسی و حقوق مسائل
- عدم وقوع اختلاف فتوا
- قدرت پیشبینی مسائل آینده
6⃣ مزایای مجتهد انسانی:
- عدم امکان نفوذ و مدیریت توسط عوامل خارجی
- احتمال وقوع خطا ناشی از اختلالات در هوش مصنوعی
- هوش مصنوعی «هنوز» امکان تولید فکر جدید ندارد
- بسیار سخت بودن حصول اطمینان به اصالت، صحت و تمامیت داده ها و منابع در هوش مصنوعی
@Qabasat
💠
طیب الله انفاسکم.😲
خب، الحمدلله با این حساب برای رسیدن به تمدن اسلامی، حوزه علمیه دیگر نیازی به تحقق فقه حکومتی و فقه تمدنی ندارد؛
تمدن غرب خودش زحمتش را برایمان کشیده و ابزار دستیابی به آن را در اختیارمان گذاشته است.
https://eitaa.com/joinchat/1379663915Ce68dbc3592
هدایت شده از مدرسه عالی علوم انسانی روزگار نو
7.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تماشا_کنید
#فلسفه_طب 7
.
.
.
🔬کشف میکروب
📚 درسگفتار《فلسفهی طب》
👤 دکتر علیرضا منجمی
#قسمت_هفتم
✔شنبهها میتوانید گزیدههایی از این کلاس را در صفحهی اینستاگرام مدرسه عالی علوم انسانی روزگارنو دنبال کنید.
🔼ارتباط با ما
02166174081
@roozegareno_ac
هدایت شده از 🔅 سید منیرالدّین حسینےِ الهاشمے
🔆 «ولایت» اِبایی از «تفاهم» ندارد، بلکه سلطهگر است که از تفاهم اِبا دارد
💠 سید منیرالدین حسینیِ هاشمی:
"«ولایت» ابایی از «تفاهم» ندارد، بلکه سلطهگر است که از تفاهم ابا دارد! آن کسی که میخواهد مسائلی را به مردم تحمیل کند، بیمعنی است که بهدنبالِ تفاهم باشد؛ امّا آنکه مسئولیتِ ولایت را داراست، میتواند تفاهم کند؛ چون در نفسِ این تفاهم، سرپرستیِ رشد واقع میشود. اگر کسی مسئول
رشد شد، تفاهم برایش بهترین راه است." (۱۳۷۹)
☑️ @moniroddin
46.45M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
صحبت های دکتر فیروزآبادی
درباره استراتژی کلان خودش در مقام دبیر شورای عالی فضای مجازی.
بسیار علمی و شنیدنی و شفاف
توصیه میکنم هر کس سواد سیاست و اقتصاد و ارتباطات دارد، گوش بدهد.
@teghtesadi
✅ ششمین #گراف
🔸 با حضور حجت الاسلام مهدیزاده
🔹 با موضوع: "نسبت فضای مجازی با گفتمان دینی"
❓آیا فضای مجازیِ محصول غرب, ذاتا بد است؟
🕗 پنجشنبه 25 دی ، ساعت 21:30
(لازم بذکر است این موضوع در قالب یک سلسه گفتگو, به تضارب آرا بین کارشناسان در این زمینه می پردازد.)
🔴 در گروه «مطالعات اسلامی فضای مجازی» منتظر حضورتان هستیم.🔽
https://eitaa.com/joinchat/848691226C9d880671d0
✔️ دفتر مطالعات اسلامی و ارتباطات حوزوی
@oisc_majazi
@teghtesadi