سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله سیر تکاملی مقتل نگاری با تکیه بر مقتل نگاران اصحاب امامان معصوم(ع) 👉 https://
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسنده: حسین حسینیان مقدم؛
مقتل نگاری از شاخه های مهم تاریخ نگاری و مورد اعتنای همه فرق اسلامی است، که با تلاشی همگانی و رویکردهایی متفاوت بالنده شد. پژوهش حاضر مقتل نگاری را با رویکردی علمی تحلیلی تا قرن سوم و با تکیه بر نقش اصحاب امامان شیعه بررسی می نماید.
در این آمایش با استفاده از شیوه تاریخی، ذهن شناسی مؤلفان (به معنای نوعی راهیابی به آرا و تفکرات آنان، با مطالعه آثار و شرح حال ها برای گمانه زنی درباره شیوه نگارشی و رویکرد مؤلفان به مسائل تاریخی) و مقایسه آثار آنان، دو جریان حدیث نگر و تاریخ نگر مطالعه شده است و براساس منابع و اسناد مکتوبِ موجود به مسائلی مانند بنیان گذاری یا استمراربخشی مقتل نگاری صحابیان، جایگاه و بستر حرکت علمی آنان، گونه شناسی فکری، صنف شناسی نگارشی، نوع شناسی تعامل آنان با دیگران و فرایندشناسی انتقال آن به آیندگان پرداخته و سرانجام با آمیزه ای از توصیف نقلی و تحلیل عقلی، دامنه تحقیق را جمع کرده است.
👉 https://b2n.ir/w53370
سخن تاریخ
@sokhanetarikh معرفی #کتاب «عاشورا شناسی» 👉 https://b2n.ir/a68512
@sokhanetarikh
معرفی #کتاب «عاشورا شناسی»
کتاب «عاشورا شناسی» تألیف محمد اسفندیاری حاوی اطلاعات کتابشناختی با مضامین مختلف درباره نهضت عاشورا می باشد.
از میان موضوعات متعدّدی که در باره امام حسین ع وجود دارد، بحث در باره هدف آن حضرت از قیام، مهمترین موضوع است و سخت مورد اختلاف. با وجود اهمّیت این موضوع، گذشتگان به آن نپرداختند و بسیاری از معاصران ما نیز در تحریر محلّ نزاع توفیق نیافتند. عدّه ای اساسا درنیافتند که نقطه اختلاف چیست، و عدّه ای دیگر میان اهداف و برنامه های آن حضرت، یا اهداف و آثار قیام، خلط کردند.
در جهان عرب، بحث در باره اهداف امام رایج نشده است؛ امّا در ایران، بحث در این باره، به صورت جدّی، با کتاب شهید جاوید ( ۱۳۴۹ش ) ، متداول شد. در این کتاب، نظر مشهور در باره هدف امام ( شهادت ) ، رد و گفته شده است که آن حضرت در پی برپایی حکومت بود و هرگز قصد شهادت و علم به زمان آن نداشت. پس از انتشار کتاب مزبور، آثاری متعدّد در ردّ آن نوشته شد و در میان این اثبات و ردها، بحث در باره هدف امام بالا گرفت.
👉 https://b2n.ir/a68512
@sokhanetarikh
#یادداشت
حجت الاسلام دکتر محسن الویری: مرحوم حکیمی یک مورخ نبود ولی حجم نوشتههای در پیوند با تاریخ ایشان بسیار زیاد است.
👉 https://b2n.ir/r67761
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله بازتاب تفکر عثمانى در حادثه ى کربلا 👉 https://b2n.ir/a11618
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسنده: محمدرضا هدایت پناه
بازشناسى تفکر سیاسى - مذهبى نیروهایى که در مقابل قیام امام حسین (ع) صف آرایى کردند و به انحاى مختلف در شکست آن سهیم بودند از موضوعات مهمى است که مىتواند در شناخت دقیق این برههى بسیار حساس تاریخ تشیع راه گشا باشد.
این مقاله با ارائهى برخى ادله و شواهد، حاکمیت تفکر عثمانى را بر این نیروها چه در کوفه و چه در کربلا نشان داده و آشکار ساخته که کوفى بودن نیروها را با تشیع آنان مساوى و ملازم دانستن، مغالطهاى تاریخى است که برخى از محققان در نوشته ها و گفت و گوهاى خود تبلیغ مى کنند و با محکوم کردن شیعیان (رافضه امامیه) به عنوان تنها عامل به وجود آورندهى حادثهى کربلا، مراسم عزادارى در روز عاشورا را زیر سؤال مىبرند . این نوشتار به تعریف مفاهیم عثمانى و ملاکهاى آن، براى شناخت نیروهاى این تفکر و نیز عوامل و زمینه هاى رشد و توسعهى آن در کوفه و بازتاب تفکر عثمانى در کوفه و کربلا و حاکمیت آن بر نیروهاى مقابله کننده با قیام امام حسین (ع) پرداخته است.
👉 https://b2n.ir/a11618
سخن تاریخ
@sokhanetarikh #مقاله بررسی تاریخی روزه عاشورا در صدر اسلام 👉 https://b2n.ir/z21190
@sokhanetarikh
#مقاله
نویسندگان: حمیدرضا مطهری و مهدی رفیعا؛
استحباب و سنت بودن روزه عاشورا، همواره مورد توجه اهل سنت بوده است و بر آن تأکید میشود. از طرفی این روز در نزد شیعیان اهمیت ویژهای دارد و روزه آن را نه تنها سنت و مستحب نمیدانند بلکه آن را بدعت و مکروه میشمارند.
بررسیهای تاریخی و روایی چنین مینمایند که روزه عاشورای صدر اسلام نه در ماه محرم، بلکه در روز دهم ماه تشری بوده است که روزه یهود با نام «کیپور» و «عاسور» در آن واقع میشود.
👉 https://b2n.ir/z21190
@sokhanetarikh
#نشست
محمد اسفندیاری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی: اطاعت از حکومت و واجب دانستن آن، لزوم بودن با جماعت و به خطر افتادن منافع مردم مهمترین دلایلی است که کوفیان دست از حمایت امام حسین(ع) برداشتند.
👉 https://b2n.ir/r15204
@sokhanetarikh
#مصاحبه
آیتالله محمدهادی یوسفی غروی: در دوره خلفا امام حسین(ع) و برادر بزرگشان در مسائل حکومت دخالتی نداشتند و مقامی از خلفا نگرفتند و خلفا هم سمتی به ایشان نمیدادند، زیرا میترسیدند این خاندان و جمال و صفای باطنی آنها به بیرون از مدینه کشیده شود و رقیب خلفا شناخته شوند.
👉 https://b2n.ir/w27841
@sokhanetarikh
#پاسخ_به_شبهات
پاسخ دکتر محمدرضا جباری به شبهات جدید شبهه افکنان پیرامون حضرت امام حسین(ع)
👉 https://b2n.ir/n16052