#لزور
(صفحه اول)
✍قلل مرتفعی همچون میشینه مرگ #لزور (۴۰۷۶ متر) همچون دیواری شهرستان فیروزکوه را از مناطق شمالی کشور جدا میکند که در بین این قلل سرشاخههای رود خانه حبله رود جاری است. [قله میشینه مرگ، بلندترین قله رشته کوه البرز بوده که ارتفاعی حدود چهار هزار متر دارد و در شمال غرب روستای لزور واقع است.]
🌍شهرستان فیروزکوه بدلیل موقعیت خاص همواره مورد توجه اقوام و گروههای انسانی بوده، به همین جهت شاهد آثار زیادی در نقاط مختلف آن هستیم که از آن جمله میتوان به ، ۳۵ امامزاده و بقعه متبرکه ، ۲۸ قلعه، یک خانه تاریخی ،۷ گورستان و زیارتگاه ، ۱۸ محوطه باستانی تاریخی و اسلامی ،۳ غار و دژ طبیعی ، ۲ پل تاریخی، یک مسجد تاریخی ، ۸ کاروانسرا ،۱۸ برج آرامگاهی و ... اشاره کرد.
📌فیروزکوه شهری قدیمی است که برخی آن را با حوادث مرتبط با دماوند هم چون افسانه فریدون و ضحاک مرتبط میدانند.
📌یکی از نوشتههای معتبر درباره تاریخ این شهر به نوشته محمدبن جریر طبری (۳۱۰-۲۲۶ ه.ق) در کتاب «تاریخ الرسل و الملوک» باز میگردد. در این نوشته طبری مینویسد: «فیروز پسر یزدگرد، پسر بهرام بود و پادشاهی وی پس از آن بود که برادر و سه تن از خاندان خویش را کشت. گویند در ملک وی هفت سال پیاپی قحطی شد و در آن دوران سخت، رعیت را چنان راه برد که هیچ کس از گرسنگی نمرد مگر یکی و او به خداوند نالید که رحمت خویش از او و رعیت او دریغ ندارد و باران ببارد و خدای اجابت کرد ولایت مانند پیش پرآب شد و درختان جان گرفت. فیروز بگفت تا به ری شهری بسازند و آن را فیروز نام کرد و مابین گرگان و دربند نیز شهری بساختند و آن را فیروز نام کردند و...»
📌شهر فیروزکوه همان شهری است که طبری احداث آن را به فیروز ساسانی در ری نسبت دادهاست . به دلیل همین قدمت فیروزکوه از شهرهایی است که تپههای باستانی زیادی دارد. نام قدیمی فیروزکوه دیمه بوده است؛ که به معنی طبیعت خودرواست.
📌ساکنین اصلی فیروزکوه از شاخههای ۱۶ گانه قوم آریایی میباشند علاوه بر آن اقوامی از کردان ایل پازوکی از حوالی ارومیه حدود چهارصد سال قبل در زمان صفویه تبعید شدهاند و برخی از افراد ایل اصانلوی گرمسار و تیرههای غندالی الیکایی وشاه حسینی الیکایی و کردها در این شهرستان سکنی گزیدهاند .فیروزکوه ازدیربازییلاق عشایر الیکایی بوده است.
📜آثار باستانی تنگه واشی
تنگه واشی علاوه بر طبیعت زیبا، دارای آثار باستانی نیز میباشد. یکی از سه #کتبیه معروف دوره قاجار در این تنگه واقع شدهاست. دو کتبیه دیگر در چشمه علی شهر ری و تونل وانا در جاده هراز واقع شدهاند. هر سه این کتیبهها به دستور #فتحعلی_شاه_قاجار حکاکی شدهاست. فتحعلی شاه که دوران پیش از پادشاهی خویش را در شیراز گذرانده بود، با دیدن نقش برجستههای آن دیار، سه نفر به نامهای حجارباشی، نقاش باشی و معمارباشی را مسئول ساخت این سه کتبیه در تهران کرد. کتیبه واقع در تنگه واشی دارای ابعاد شش در هفت متر است که وقایع زمان فتحعلی شاه دور تا دور کتیبه روایت شدهاست. بزرگترین نقش برجسته این کتیبهها، نقش شکارگاه با تصویر اسب، نیزه و شکارهایش است که در اطراف آن میتوان عباس میرزا، علی قلی میرزا و علی نقی میرزا پسران فتحعلی شاه و همچنین نوادگانش را در حال شکار دید. این کتیبه که حدودا ۱۸۵ سالهاست به گونهای در دل کوه حک شده که از بارش باران و تابش آفتاب در امان بودهاست اما صنعت گردشگری به آن آسیب وارد نمودهاست.
🖊بازنگری:
محسن داداش پور باکر
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
(صفخه دوم)
📜کهن روستای لزور
✍روستای لزور در دهستان #قزقانچای و بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه قرار گرفته است. لزور با تهران و شهرستان فیروزکوه بهترتیب ۱۶۵ و ۴۵ کیلومتر فاصله دارد. موقعیت مکانی روستای لزور با قرارگرفتن در ۴۷.۵ کیلومتری کوه دماوند خاصتر و باارزشتر شده است. امامزاده خوشنام، تنگه فرحرود، قله میشینه مرگ، سد لزور، قلعه قلدوش، پل سنگی و منطقه لاسک از جمله جاهای دیدنی نزدیک تهران و روستای لزور هستند.
📌مردم روستای لزور به گویش فیروزکوهی که یکی از گویشهای اصیل مازندرانی است، صحبت میکنند و بیشتر آنها به شغلهای کشاورزی، دامداری، نجاری و خیاطی مشغول هستند. دشتهای سرسبز و رودهای جاری پرآب در روستای لزور انگیزهای قوی برای مردم این روستاست تا به کشاورزی و دامداری بپردازند.
در زمینهای روستای لزور محصولات کشاورزی مثل گندم، جو، سیبزمینی و میوههای گیلاس، گلابی و آلبالو کاشت و برداشت میشود.
📜پیشینه ی روستای لزور:
✍به گزارش خبرنگار ایرنا «گری لوییس» كه اهل كشور «باربادوس» در آمریكای جنوبی است، سه شنبه شب در جریان دیدار یك روزه از روستای لزور در فیروزكوه افزود: این پیشینه كهن در مقایسه با قدمت فقط ۴۰۰ ساله كشورم ، بسیار بالا و ارزشمند است و حاكی از عمق فرهنگ، تاریخ و آداب و سنن در ایران دارد.
📌روستای لزور جزو روستاهای اطراف تهران با قدمت تاریخی ۴۰۰ ساله است و به این روستا در قدیم #دارالمومنین میگفتند. ماجرای استفاده از روستای لزور از این قرار بوده که در زمانهای خیلی قدیم که وسایل حمل و نقل به شکل امروزی نبوده، در مسیر جنوب به شمال و شمال به جنوب این روستا محلی برای توقف و استراحت بوده است. این ماجرا تا زمانی ادامه پیدا کرد که راهآهن تهران- فیروزکوه هنوز افتتاح نشده بود، اما همین که این راهآهن شروع بهکار کرد، دیگر خبری از توقف در روستای لزور نشد.
لزور در زبان مازندرانی بهمعنای انسانی با شکل و شمایل درشت و قوی است که زیاد غذا میخورد.
👇
📝[اما من معتقدم افزون بر ظاهر مردمانِ تنومند این دیار، واژه ی #لزور می تواند اقتباس از فرهنگ اصیل و باستانی آن باشد. طوری که با کنکاش در طبیعت و حتی واژگان آسمانی و همچنین سلسله حمکرانی در این منطقه پی به چرایی این نام پرده برداشت. در میان اهالی #بندپی همواره مردمان لزور حاضر در این خطّه به معمّرین و افراد خلاق و سختکوش معرفی شدند که قطعا این آوازه حاکی از اصالت قومی ایشان است. روزگاری مسیر قدیمی شرق به غرب چارویداران بندپی که به جاده ی قدیم شاه عباسی تهران در مسیر آمل پیوند می خورد از ابتدا به دیار کهن لزور نیز متصل بوده است. محسن داداش پور باکر]
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
#لزور
(صفحه سوم)
✍در برخی از نوشتار های مربوط به این روستا آمده است:
روستای لزور در گذشته و در غیاب وسایل حمل و نقل نوین، یکی از توقفگاه های اصلی در مسیر گذر از جنوب به شمال و بالعکس قرار داشت. این ارتباط از طریق مسیر مال رویی برقرار می شد که میان لزور و روستاهای نشل و ورزنه از توابع بابل وجود داشت. اما پیشرفت صنایع و ورود راه آهن، سرنوشت این روستا را تغییر داد. با افتتاح راه آهن تهران – فیروزکوه، راه جنوب به شمال تغییر مسیر داد و به این ترتیب لزور از مسیر رفت و آمد خارج شد.
📌پژوهش های باستان شناسی، نشانه هایی با قدمتی چندین هزار ساله از سکونت بشر در این منطقه را آشکار کرده است.
این نشانه ها از اهمیت دیرپای این منطقه حکایت دارد. از آنجا که عمده ساکنان این منطقه از #سادات هستند، این ناحیه از دیرباز با لقب دارالمومنین هم شناخته می شد.
📌علاوه بر این ساکنان این روستا اهمیت فراوانی برای علم آموزی قائل بوده اند و به همین دلیل این روستا جایگاه چندین و چند مکتبخانه هم بوده است. از دیرباز پیشه اصلی مردمان این دیار کشاورزی و دامداری بوده است. به دلیل وجود مراتع و دشت های سرسبز، دامداری این منطقه از رونق خاصی برقرار بوده است. پشتوانه کشاورزی این منطقه رودخانه فرح رود است، که منبع اصلی آب شرب منطقه هم محسوب می شود. عمده محصولات کشاورزی این منطقه شامل گندم، جو، سیبزمینی، گیلاس، گلابی و آلبالو است. از دیگر مشاغل پر رونق این منطقه می توان به خیاطی و نجاری هم اشاره کرد. از جمله محله های قدیمی لزور که هنوز هم محل سکونت اهالی روستا است می توان به محله هایی مانند کشک ریز، اوپه، کلاً چین و شجاع خلیل اشاره کرد. مردمان این منطقه به گویش لزوری که یکی از گویش های مازنی است صحبت می کنند.
👈واژه لزور هم در این گویش به معنای « فردی قوی هیکل که بسیار غذا میخورد» است.
📌از جمله دلایل قدمت بالای این روستا وجود برج نیمه است.
قدمت این برج که متاسفانه تا حد زیادی تخریب شده است، به حدود قرن ۷ یا ۸ هجری باز می گردد. این برج باستانی دلیلی بر قدمت روستای لزور است.
از دیگر بناهای باستانی این منطقه می توان به قلعه قل دوش و پل سنگی هم اشاره کرد.
🕌#امامزاده
وجود پر طنین شهدای گرانقدر لزور و همچنین اماکن مذهبی هم می توانند
در پی بردن به اسرار شگفت انگیز آن نقش مهمی ایفا کنند. بقاع متبرکه امامزاده معصوم و امام زاده خوشنام در آن حومه شاخص و مورد توجه هستند. در امام زاده خوشنام، بقعه متبرکه ای وجود دارد که بنابر بعضی روایات قدمت آن به قرن ده یا یازده باز میگردد. بر طبق اسناد موجود، این امام زاده مدفن بانویی سیده است.
📌از جمله امر پژوهشی در این سامان پرداختن به #قلعه_قلدوش روستای لزور است که مربوط به سدهٔ ۵ و ۶ ه.ق است.
📌در هر صورت روستای کهن و پر رمز و راز لزور نیاز به همت جدی پژوهشگران در راستای شناخت عمیق و معرفی آن دارد. بر اساس تحقیقات بعمل آمده در پژوهش ادملاوند خوانش از سند خطی ملانجف لزوری مربوط به سال ۱۱۲۱ قمری می باشد که حکایت از حضور نخبگان فقهی و علمی در آن سامان را دارد. این سند خطی اشاره به شخصیت مطرح بندپی؛ حاجی #شیخ_موسی بن فیض الله بن علی بن تقی بن حسن علیه الرحمه مدفن روستای شیخ موسی بندپی شرقی بابل دارد.
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
هدایت شده از اسکندری
#بخشداری_ارجمند
🔺جلسه تحویل آب روستاهای غیر تحویلی بخش ارجمند فیروزکوه
🔸جلسه تحویل آب روستاهای غیر تحویلی بخش ارجمند با حضور فرماندار فیروزکوه برگزار شد.
🔹به گزارش روابط عمومی فرمانداری فیروزکوه، جلسه تحویل آب روستاهای غیر تحویلی بخش ارجمند فیروزکوه با موضوع بررسی تحویل و ایمنی آب با حضور محمد حیدری منش فرماندار فیروزکوه ، اسماعیل پور بخشدار ارجمند ، رئیس آبفای ارجمند، کارشناس شبکه بهداشت و درمان، شوراها و دهیاران روستای غیر تحویلی آب در محل بخشداری ارجمند برگزار شد.
🔹گفتنی است این جلسه پیرامون بررسی موضوع تحویل آب شرب و دفع غیر بهداشتی فاضلاب و ارائه راهکارهای بازدارنده به منظور کاهش خطرات بهداشتی و بررسی وضعیت سامانه های آبرسانی در سطح روستاهای بخش ارجمند برگزار شد.
هدایت شده از z khalili
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
یکشنبه
۲۶ملارِ ماه ۱۵۳۶ تبری
۲۵آذر ۱۴۰۳ شمسی
۱۶دسامبر ۲۰۲۴میلاد
۱۳جمادیالثانی ۱۴۴۶ قمری
هدایت شده از برهان
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
محمد مهدی واعظی وزنا
1_12939361434.mp3
4.75M
بیژن مختاری🎤
ای امیر گته جان
ای اسا بوریم و پییز ماه بیموئه
این برف گلم گلم کوه دیما بموئه
ای جان جان علیی جان
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
هدایت شده از کوه یار
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
بورده جوانی واسبه بوومیو
اتا خبر نئیرنی ...
خونش محلی مازنی..
آسورستان
💠#فرهنگ_عامه
#آیین #سنتها #رسوم
#یلدا
⏰#چله_شو
چله کوچکه ، چله بزرگه ،سرماپیرزن ☔
✍کمتر کسی از ماها داستان ۱۲ برادر و ننه سرما و چله بزرگ و چله کوچیکه رو برای بچهها و نوه هایش تعریف میکنه .
#چلهی بزرگ ...
# چلهی_کوچک ...
#چارچار ...
#سده ...
#اَهمنوبهمن ...
#سیاهبهار ...
#سرماپیرزن ...
☔ زمستان به دو بخش تقسیم میشه :
❄️۱/چله بزرگ (چله کلان )
❄️۲/چله کوچک (چله خرد )
🗓چله بزرگ از
( اول دی ماه تا ۱۰ بهمن ماه)
و ۴۰ روز کامل میباشد .
🗓چله کوچک از
( یازدهم بهمن تا پایان بهمن ماه )
و ۲۰ روز کامله
👇
📌و به همین دلیل چون ۲۰ روز کمتر است ؛چله کوچک نامیده شده است .
🌒غروب آخرین روز چله بزرگ (#جشن_سده) برگزار میشده
و مردم دور هم جمع می شدند در قدیم و از این جشن لذت می بردند و در نهایت با برپایی آتش و خواندن شعر و پایکوپی به دور آتش، سده را جشن میگرفتند.🔥🍂🍂🍂
✍این دو برادر
( چله بزرگ و چله کوچک )
در ۸ روزی که در کنار همدیگر هستند آن ۸ روز را (#چار_چار) می نامند .
☔به چهار روز آخر چله بزرگ و چهار روز اول چله کوچک «چار چار» می گویند.
#اهمن #بهمن
📌پس از چار چار نوبت به
«اهمن و بهمن» پسران پیرزن
(ننه سرما) می رسد که خودی نشان دهند.
🗓 ۱۰ روز اول اسفند را (اهمن )
🗓 ۱۰ روز دوم اسفند را (بهمن)
می گویند .
🌧⛈🌨
📌و این ۲۰ روز ممکن است
آنقدر بارندگی باشد که این دو برادر به دو چله طعنه بزنند .
#شعر
📜با توجه به شعری که قدیمی های نازنین می خواندند::
{ اهمن و بهمن ،
آرد كن صد من ،
روغن بیار ده من ،
هیزم بکن خرمن،
عهده همه بامن }
📎تا اینجا ۲۰ روز از اسفند به نام اهمن وبهمن نامگذاری شده اند .
🗓می ماند ۱۰ روز آخر اسفند ماه که :
☔۵ روز اول (#سیاه_بهار ) نام گرفته و شعری هم که قدیمی ها میخوانند :
#شعر
سیاه بهار، شب ببار، و روز بکار
📌از این شعر هم مشخص می شود
در این ایام شبها بارندگی فراوان
بوده و روزها کشاورزان مشغول
کشت و زراعت بوده اند ،
☔ ۵ روز آخر هم (#سرماپیرزن) نام گرفته است که در این روزها آسمان گاهی ابری گاهی آفتابی ،گاهی همراه با باد و اکثر اوقات از آسمان تگرگ می بارد ؛
که قدیمی های دل پاک، براین باور بودند که گردنبند پیرزن پاره شده و مُهرههای آن به زمین می ریخت
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
هدایت شده از z khalili
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌞🌷 چهارشنبه
۲۹ملارِ ماه ۱۵۳۶ تبری
۲۸ آذر ۱۴۰۳ شمسی
۱۸ دسامبر ۲۰۲۴میلاد
۱۶جمادیالثانی ۱۴۴۶ قمری🍁🍁🍁🍂🍂🍂
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰آیین چله شو
🔸شب یلدا در فرهنگ محلی به چلّه شو معروف است. چون چله بزرگ از شب یلدا شروع می شود و چهل روز ادامه دارد.
از دیرباز، طولانی ترین شب نشینی در شب یلدا اتفاق می افتاد.
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
هدایت شده از z khalili
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌞🌷 پنجشنبه
۳۰ملارِ ماه ۱۵۳۶ تبری
۲۹ آذر ۱۴۰۳ شمسی
۱۹ دسامبر ۲۰۲۴میلاد
۱۷جمادیالثانی ۱۴۴۶ قمری
📖پیر باته مثاله :
🕭دِشو عسل نَونِه؛ زوما پسر نونه🕭
📃برگردان فارسی :شیره(خرما،انگور,انجیر)عسل نمیشه.. داماد پسر نمیشه
🗝کاربرد : هرکسی جایگاه خودش را دارد
و کسی نمی تواند جای کسی را پر کند و بگیرد.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺توزیع ۱۰۰ بسته کمک معیشتی یلدای مادرانه در بخش ارجمند فیروزکوه
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥مدحخوانی به زبان محلی مازندرانی
🔹مداح جوان انقلابی دیار علویان کربلایی عباس طهماسب پور در دیدار امروز مداحان اهل بیت«ع» با رهبر انقلاب ۱۴۰۳/۱۰/۲
📝این خاک علویونِ
بیشه بیشه شیرونه
هَرجا مازِرونی دَوه
اونجه خاکِ دلیرونه...
مازندران همیشه میدون دارِ
۲۵ کربلا یا لشکر خانطومان...
#مهندسی فرهنگی قزقانچای
#صلگرستان
https://eitaa.com/soltan_mohammadreza