🔰 قدر و نظم اجتماعی
✍️حبیبالله بابایی
(قسمت اول)
🔸موضوعات و مقولات مرتبط با نظم در قرآن بسیار متعدد و درهم تنیده و شبکهای هستند که از آن جمله می توان به واژگان ذیل اشاره کرد: «ساعه» «عدل»، «اختلاف»، «تفریق»، و «قدر». اینکه کدامیک از این موارد و موضوعات قرآنی میتواند نقطه عزیمت مناسبی برای تحلیل نظم از منظر قرآن باشد، بستگی به مبنا و تحلیل فلسفی از موضوع دارد. آنچه جایگاه هر یک از مقولات را در تعریف نظم اسلامی معلوم میکند، غایت و هدفی است که از برقراری نظم، توقع میرود.
🔹اگر ایجاد سلسله مراتب در نظام اجتماعی و یا «امت اسلام» مورد نظر باشد، میتوان در مفهوم نظم بر مفهوم «ترتیب» و «صف» تأکید کرد، اگر تحفظ بر زمان و صرفهجویی در آن در سطح کلان جهان اسلام مد نظر باشد، بالطبع مفاهیمی مانند «وقت» و «ساعت» اهمیت پیدا میکند؛ اگر ایجاد آشتی و دوستی از برقراری نظم منظور باشد، باید مفاهیمی مانند «عفو» و «احسان» و پرهیز از «اختلاف» و «تنازع» مورد تأکید قرار بگیرد؛ و اگر غایت از ایجاد نظم، ایجاد جامعه و یا تمدنی مبتنی بر حدود وحقوق باشد، آنگاه مفاهیمی مانند «قدر»، «عدل» و «حد» را میتوان در نظر آورد.
🔸آنچه در این هفته و در ایام و لیالی قدر مورد تأکید قرار می گیرد، مقوله نظم به مثابه «قدر» و «اندازه» است. واژه قدر در قرآن، هم به معنای اندازه گیری حجمی به کار رفته است مانند آیه «و فجرنا الارض عیونا فالتقی الماء علی امر قد قدر (قمر/12)، و هم به معنای اندازهگیری طولی استفاده شده، مانند «وجعلنا بینهم و بین القری التی بارکنا فیها قری ظاهره و قدرنا فیها السیر سیروا فیها لیالی و ایاما آمنین (سبا/18)؛
🔹گاهی نیز به معنای اندازه گیری زمانی به کار رفته، مانند (یدبر الامر من السماء الی الارض صم یعرج الیه فی یوم کان مقداره الف سنه مما تعدون (سجده 5))؛ گاه هم به معنای اندازهگیری (و حد و حدود) انسان (من نطفه خلقه فقدره (عبس/19)، یا (الذی خلق فسوی و الذی قدر فهدی (اعلی 2-3)، اندازهگیری و تحدید جهان (و الشمس تجری لمستقر لها ذلک تقدیر العزیز العلیم و القمر قدرناه منازل حتی عاد کالعرجون القدیم (یس 38-39)، اندازهگیری روزی (و جعل فیها رواسی من فوقها و بارک فیها و قدر فیها اقواتها فی اربعه ایام سواء للسائلین (فصلت/10)، اندازهگیری هلاکت (الا امراته قدرناها من الغابرین، نمل 57)، منزلت داشتن و منزلت دادن (و ما قدروا الله حق قدره، 65/زمر)، و به معنای قدرت و سلطه داشتن (فظن ان لن نقدر علیه 87/ انبیاء) مورد استعمال قرار گرفته است.
💢همین تعدد و شمولیت قدر و اندازه به گونهای دیگر در روایات نیز مورد اشاره قرار گرفته است. این سخن که «رحم الله امرء عرف قدره و لم یتعد طوره»، «رحم الله امرء عرف قدر نفسه فوقف عنده» یا اینکه «هلک امرؤ لم یعرف قدره»، «العالم من عرف قدره و کفی بالمرء جهلا الا یعرف قدره»، و همینطور احادیث دیگر در این باره، میتواند نقطه عزیمتی برای شکلگیری نظم اجتماعی در جامعه باشد که در آن اندازهها به اندازه است و تعدی و تجاوز از حدود و حقوق رخ نمیدهد.
⚜️ @Taammolat74
📘دانلود pdf | پیشنهاد ویژه شبهای قدر
📋متن سخنرانی | کیفیت عمل در شب قدر
✍️ استاد علیپور
⏰ 5 تیرماه 1395
پایگاه ندای پاک فطرت
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
853-13950405.pdf
1.07M
📘دانلود pdf | پیشنهاد ویژه شبهای قدر
📋متن سخنرانی | کیفیت عمل در #شب_قدر
✍️ استاد #علیپور
عناوین اصلی:
🔹اهمیت جوهرۀ عمل در شبهای قدر
🔹از عوامل رسیدن به جوهرۀ عمل؛ توجه به ذلت خود در برابر خداوند
🔹از عوامل رسیدن به جوهرۀ عمل؛ یاد مرگ
🔹علم؛ یکی از فضیلت های شب قدر
#شب_قدر
#یاد_مرگ
#جوهره_عمل
🔗پیوند دریافت:
http://dl.nedayepakefetrat.ir/matnebayanat/853-13950405.pdf
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @nedayepakefetrat
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |شب قدر و حضور در اکنون بیکرانه خود
🎙 اصغر طاهرزاده
مدرسه علمیه جامعه المهدی
سها؛ سیمای هنر و اندیشه
⏰ ۱۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
4_5793948763915553107.mp3
34.51M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع |#شب_قدر و حضور در اکنون بیکرانه خود
🎙 اصغر #طاهرزاده
#سها؛ سیمای هنر و اندیشه
🔹در راستای درک شب قدر وچگونگی حضور ما در آن شب،خوب است به موضوع نزول «فرشتگان» و نزول «روح» که در آن شب نازل میشوند نظر کنیم که اولا: این نزول به چه معنا است؟ ثانیاً: انسان در راستای نزول آنها چه رابطه ای با خود پیدا میکند و آن نزول را باید در کجا جستجو کند؟
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @soha_sima
📎
✅ اگر کسي جمهوري اسلامي را يک ابرقدرت حقيقي و تمامعيار نداند، صلاحيت دخالت در مديريت كشور را ندارد. اگر کسي اين حقيقت را نپذيرد که انقلاب اسلامي يک ابرقدرتِ بر حق بوده كه بهدنبال بسط معنويت در جهان است، و يا از اين قدرت استفاده نكرده و در پي فتح قلههاي کليدي جهان نباشد و استراتژي ادامۀ درگيري تا غلبۀ مطلق حق را دنبال نکند، بيترديد اين مرحلۀ تاريخي را درک نکرده است.
از جمله نيازمنديهاي انقلاب، تئوريزه کردن اصل انقلاب مبتني بر فلسفۀ تاريخ و سپس توليد علم و ادبيات مبارزه و ديپلماسي جديد براي دستگاههاي ديپلماتيک كشور است.
✍️ آیتالله میرباقری
🏷 #انتخابات1400
⚜️ @Taammolat74
♨️ تولید و نشر فکر؛ ویژگی بارز شهید مطهری
🎙مقام معظم رهبری
🔹روز معلم در جمهوری اسلامی برابر است با روز شهادت معلم بزرگ، مرحوم شهید مطهری. خصوصیتی در شهید مطهری است که این خصوصیت برای همهی معلمین، چه معلمین حوزههای علمیه، چه معلمین دانشگاهها، چه معلمین مدارس و آموزش و پرورش، برای آنها باید الگو باشد.
🖇مرحوم شهید مطهری؛
☑️مرد دانشمندی بود
☑️مرد متفکری بود
☑️عالم بود واقعاً
☑️فیلسوف بود
☑️فقیه بود
☑️به مسائل فکری تسلط کامل داشت
📗این خصوصیات در این بزرگوار بود؛ لکن آن خصوصیت خیلی مهم و ویژگی ایشان این بود که:
✅هم تولید فکر میکرد
✅هم نشر فکر میکرد
◽️نشر فکر خیلی مهم است. این بزرگوار آرام نمینشست. آرام و قرار نداشت. ما دیده بودیم ایشان دائم در فکر بود. دائم دغدغه داشت که فکر درست را، فکر متقن و عمقی را نشر بدهد بین مخاطبان خود و یک جهاد نرمافزاری به تمام معنا را ایشان شروع کرده بود در طول سالیان متمادی.
🔻 پ.ن:
توجه و عنایت مقام معظم رهبری به #نشر_علم و #عمومیسازی_فکر به عنوان مهمترین و بارزترین ویژگی شهید متفکر مطهری؛ قابل توجه و دقتنظر است که به نظر میرسد امروزه در جنگهای شناختی و هیبریدی به ذهن و قلب جامعه، نیاز ویژه به این امر در سازوکار #ژورنالیسم_اندیشه بیش از پیش ضروری است.
⚜️ @Taammolat74
🔽 یادداشتهایی در اندیشه فلسفی ـ اجتماعی شهید مطهری
🔖انقلاب اسلامی و دستاوردهای تمدن غرب، رابطه تغذیه و هضم
(قسمت اول)
✍️علی محمدی
🔸یکی از سؤالات همیشگی ما در قبال تمدن غرب، این است که رابطه ما با دستاوردهای آن، چه نسبت و رابطه ای باید باشد؟ نکتهای که این سؤال را جدیتر میکند این است که در اثر مواجهه و تلاقی ما با تمدن غرب در 200 سال گذشته از جنگهای ایران و روس تاکنون، برخی مؤلفههای تمدن غرب به نحوی در ما حاضر است که امکان انسلاخ و انفکاک آنها ممکن به نظر نمیرسد.
🔹#شهید_مطهری از متفکرینی است که در توضیح نحوه پیدایش تمدن اسلامی پیشین، قائل است هر تمدنی که میخواهد به ظهور برسد، چارهای ندارد مگر اینکه از دستاوردها و فرآوردههای تمدنهای دیگراستفاده کند، ولی ایشان این توجه را میدهند که این استفاده نمیتواند به صورت خام صورت گیرد و هیچ تمدنی نمیتواند بدون #فرآیند_تغذیه_و_هضم (جذب و دفع)، فرآورده تمدنی دیگر را به مصرف برساند. لذا ایشان اگر میخواستند به انقلاب اسلامی راهبردی در مواجهه با تمدن غرب ارائه دهند، نه #کنار_گیری_و_انعزال از تمدن مدرن را سفارش میکردند و نه #گزینش_و_اخذ_خام_و_بسیط از دستاوردهای تمدن غرب را:
🔸" بديهى است كه براى اثبات اصالت يك فرهنگ و يك تمدن، ضرورتى ندارد كه آن فرهنگ از فرهنگها و تمدنهاى ديگر بهره نگرفته باشد، بلكه چنين چيزى ممكن نيست. هيچ فرهنگى در جهان نداريم كه از فرهنگها و تمدنهاى ديگر بهره نگرفته باشد، ولى سخن در كيفيت بهرهگيرى و استفاده است.
🔹يك نوع بهرهگيرى آن است كه فرهنگ و تمدن ديگر را بدون هيچ تصرفى در قلمرو خودش قرار دهد. اما نوع ديگر اين است كه از فرهنگ و تمدن ديگر تغذى كند؛ يعنى مانند يك موجود زنده آنها را در خود جذب و هضم كند و موجودى تازه به وجود آورد.
🔸فرهنگ اسلامى از نوع دوم است، مانند يك سلّول زنده رشد كرد و فرهنگهاى ديگر را از يونانى و هندى و ايرانى و غيره در خود جذب كرد و به صورت موجودى جديد با چهره و سيمايى مخصوص به خود ظهور و بروز كرد و به اعتراف محققان تاريخ فرهنگ و تمدن، تمدن اسلامى در رديف بزرگترين فرهنگها و تمدنهاى بشرى است."
مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (كليات علوم اسلامى، ج 1)، ج5، ص: 39
⏹ ولی اینکه این مدعا، با ادعای دیگر مرحوم شهید مطهری در خصوص #حقیقی_و_اصیل_بودن_جامعه چه نسبتی دارد، در یادداشت بعدی بدان خواهم پرداخت. ـ إن شاء الله ـ 🌺
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @alimohammadi1389
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع نشست |شهید مطهری، نظریهپرداز اجتماعی
🎙سیدمحسن ملاباشی
وبینار تخصصی دانش اجتماعی مسلمین
دانشکده علوم اجتماعی
انجمنعلمی گروه علوماجتماعیاسلامی
⏰ ۲۹ مرداد ۱۳۹۹
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
مطهری- ملاباشی.mp3
33.65M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع نشست |#شهید_مطهری، نظریهپرداز اجتماعی
🎙سید #محسن_ملاباشی
وبینار تخصصی #دانش_اجتماعی_مسلمین
🔹برای دستیافتن به علم بومی، همزمان به مسئله و راهکار بومی نیازمندیم. هیچکدام از این دو بهتنهایی ما را به هدف نمیرسانند و بیگمان، غفلت از این اصل مهم، ما را از هدف دور میکند. شهید مطهری هم مسئلهای بومی داشت و هم راهکاری بومی برای حل آن مسئله پیشنهاد داد؛ بنابراین... .
⚜️ @Taammolat74
🔸🔸شب قدر
یعنی « فاطمهٔ خدا » ،
یعنی « بانوی حقیقت » ؛
و هر کس «بانوی حقیقت» را بشناسد، شب قدر را درک کرده است.
⚜️ @Taammolat74
Mahmoud Karimi - Shabe 20 Ramazan 1397 (03) [GisooMusic].mp3
18.2M
🎼 #نجوای_عاشقانه
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ
🔶🔶🔶
🏴 داره میلرزه دست و پام از شوق دیدن زهرا(س)
زینب یتیم گشته و حالا تمام شهر
آرام، بی علی به نماز ایستاده است... :)🖤
یا امیرالمومنین✨
شب بیستم ماه مبارک رمضان 1397
🔷🔷🔷
🎙 محمود کریمی
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ
⚜️ @Taammolat74
🔰 رمز مظلومیت علی؟
✍️ سیدمهدی شجاعی
🔸شهادت امام علی(ع) اگرچه مظلومانه است و فرق شکافته او اگر چه جگرسوز، اما اساس مظلومیت علی، نه در شهادت علی است و نه در فرق شکافته او.
🔹مظلومیت علی نه بر پایه سکوت علی استوار است و نه بر مبنای صبر علی که صبر و سکوت تنها دو شاخه هستند، از راز درخت ستبر و تنومند مظلومیت علی.
🔸مظلومیت علی تنها در خانهنشینی و غصب خلافت علی نیست که غصب خلافت جلوهای از تجلیات ظاهری مظلومیت علی است.
🔹اگر سر مظلومیت علی منحصر به دوران «صبرت و فی العین قذی و فی الحلق شجی اری تراثی نهبا» بود، بیشک در زمانه «مجتمعین حولی کربیضه الغنم» از حصار مظلومیت در میآمد.
🔸اگر دوران مظلومیت علی محدود به آن بیست و سه سال دردآلود بود، در آن پنج سال دیگر قاعدتاً علی مظلوم نمیبود و اگر تنها حیات علی، حیات مظلومانه بود، بیتردید علی هنگام شهادت با مظلومیت وداع کرده بود .پس چیست، رمز مظلومیت جاودانه علی؟!»
📚 مقدمه کتاب «متقین»
⚜️ @Taammolat74
🔰علی در میان پیروان عاشقش نیز تنهاست !
✍️ علی شریعتی
📌 «... دردناک تر اینکه، علی در میان پیروان عاشقش نیز تنهاست! در میان امتش، که همه ی عشق و احساس و همه فرهنگ و تاریخش را به علی سپرده است، تنهاست. او را همچون یک قهرمان بزرگ، یک معبود و یک اله می پرستند، اما نمی شناسندش و نمی دانند که کیست، دردش چیست، حرفش چیست، رنجش چیست و سکوتش چراست؟... این است که علی در میان پیروانش هم تنهاست; این است که علی در اوج ستایش هایی که از او می شود، مجهول مانده است.»
.
📚 برگرفته از مجموعه آثار 26، بخش علی تنهاست ، ص ۹۰
⚜️ @Taammolat74
📑 ماهنامه مجازی دیدهبان اندیشه
✴️کودتای تحریف
موسسه فرهنگی ـ رسانهای شناخت/ گروه فلسفه و اندیشه
🏷( شماره 25؛ شماره 1 از سال دوم )
🔸ماهنامه تخصصی رصد روشنفکران، اندیشمندان و ژورنالیستهای علوم انسانی در فضای مجازی
🔹دیدهبان اندیشه عرصهای است تا بازتاب و پژواک اندیشههای اصحاب علوم انسانی باشد. بازتاب اندیشههایی که در فضای مجازی به صورت پراکنده وجود دارد. اینجا فرصتی است تا بیشتر با اندیشمندان و روشنفکران و ژورنالیستهای اندیشه، آشنا شده و پای گفتارها و یادداشتهای تحلیلیشان باشیم و عالمانه و منصفانه برخی نکات آنها را تحلیل و ارزیابی علمی کنیم.
🖇 این نشریه الکترونیکی را در پست ذیل دانلود کنید👇👇👇
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @fekrat_net
دیده بان اندیشه 25 - ویراست 2.pdf
9.85M
📑 ماهنامه مجازی #دیدهبان_اندیشه
✴️ #کودتای_تحریف
🏷( شماره 25؛ شماره 1 از سال دوم)
🔹در این شماره از دیدهبان اندیشه، به بررسی مقوله تحلیل تئوریک جریانات مختلف رسانهای درباره تفسیر و بازنمایی کودتا پهلوی میپردازیم و چهار جریان تنویر، تخریب، تلطیف و تطهیر را بررسی میکنیم:
🔻مواجهه جریانات مختلف با روایت کودتای سوم اسفند 1299 چگونه است؟
🔻رضاشاه؛ گماشته انگلستان یا معمار ایران امروز؟
🔻رسانه های تطهیرکننده رژیم پهلوی به دنبال چه اهدافی هستند؟
🔻در مقابل جریانات بزک کننده پهلوی باید چه کرد؟
📍 به همراه متن مناظره خسرو معتضد و صادق زیباکلام
و یادداشتهایی از عبدالله شهبازی، مهدی تدینی، مجید تفرشی، موسی نجفی، عباس سلیمی نمین، سعید حجاریان، موسی حقانی، مصطفی تاجزاده و رسول جعفریان و...
⚜️ @Taammolat74
🔰 مهمترین عمل در شب قدر، فکر کردن است نه عبادت!
مهم ترین عمل در شب قدر، شنیدن، فکر کردن، نقشه ریختن و تصمیم گیری است. باید در این شبها، ساعتهایی را برای خود خلوت داشته باشیم و تا صبح نقشه بریزیم و بالاخره تحویل امام زمان (علیهالسلام) بدهیم، بگوییم: آقا! ما برای سال آینده مان این چیزها را میخواهیم که شما امضاء کنید. پس دادههای ما در این شبها فوق العاده مهم است. بهتر است، بیندیشیم چه دادههایی را به حضرت تقدیم کنیم، تا امضاء بفرمایند!
⚜️ @Taammolat74
🔰 قدر و نظم اجتماعی
✍️حبیبالله بابایی
(قسمت دوم و سوم)
🔸نگاه «قدرمحور» صرفا بر حدود و مرزهای فردی و اجتماعی تأکید نمیکند. چنین نیست که هر فردی در خود فرو رود و دامن خود را برچیند میتواند نظمی بوجود آورد. اساسا در آگاهی به اندازهها و پرورش اندازههای خود، هر فردی میتواند مسیر رشد و توسعه خود را بهتر بشناسد، در ایجاد ارتباط و مرابطه (یا ایها الذین آمنوا اصبروا، و صابروا و رابطوا و اتقوا الله) با دیگران نیز میتواند موثرتر عمل کند.
🔹به بیان دیگر، تحفظ بر اندازهها (قدرها)، صرفا ایجاد محدودیت نیست، بلکه علاوه بر جنبه های سلبیِ حدود و اندازههای خود، با شناخت اندازه ها، تربیت و توسعۀ اندازهها نیز رخ میدهد. در چنین رویکرد سلبی، با تحفظ (یا تقوی) بر مرزها و خطها (قدر به مثابه حدّ) امکان تضاد و تصادم از بین میرود؛ و در رویکرد ایجابی با تأکید بر داشتهها (قدر به مثابه ظرفیت) امکان وحدت و اتصال و انسجام فراهم می شود. در واقع، نظم به مثابه قدر، صرفا در حل اختلافات و کنترل خشونت نیست، بلکه در یکی شدن، بزرگ شدن، و توسعه یافتگی انسانی نیز هست.
🔸در توسعه گنجایش قدرها و اندازههای خود، توجه به اندازههای دیگران، تعارف و شناخت اندازهها (لتعارفوا)، و استفاده از اندازههای دیگران برای توسعه اندازه خود (تعاون در اندازهها) اهمیت زیادی دارد. قدرها در کنار یکدیگر ظرفیت های بیشتری ایجاد میکنند و هر میزان ظرفیتها فزونی میگیرد، هماهنگیها و هم افزاییها بیشتر شده و نظم قویتر و متقنتری بوجود میآید. بدینسان در ایجاد نظم اجتماعی از یک سو تقوی لازم است تا از حد و اندازهها تجاوزی صورت نگیرد، و از سوی دیگر، تعارف و تعاون در اندازهها لازم است تا قدرها و حدها از محدودیت درآید و هر کسی در مسیر خود، نامحدود شود.
🔹هر چند «قدر» متضمن نوعی از «عدل» هست و حفظ اندازهها به نظام عادلانه منتهی میشود، لیکن، مفهوم قدر از مفهوم عدل متفاوت است. قدر به معنای اندازه داشتن و به اندازه بودن است در حالی که عدل به معنای قراردادن چیزی در محل مناسب خود میباشد. روشن است تا زمانی که چیزی به اندازه نباشد، در موضع خود قرار نخواهد گرفت.
🔸ازاین جهت، درست است که در جامعه عادلانه نیز نظم اجتماعی بوجود خواهد آمد، نظم برآمده از عدل، منوط بر نظم برآمده از قدر و اندازههاست. به بیان دیگر، قدر و اندازه داشتن مسبوق بر عدل است و عدل بدون حدود و اندازهها هم بوجود نخواهد آمد. ازاین رو، هرچند بیان علامه جعفری در مورد نظم درست است که «نظم عبارت است از قرار گرفتن یا قرار دادن هریک از اجزاء و پدیده های یک مجموعه در جایگاه قانونی یا قراردادی خود»، لیکن زمانی اجزاء و عناصر در جایگاه قانونی خود خواهند ایستاد که اندازههای انسانی و جایگاه هر یک معلوم گردد، تا بتوان اندازههای انسانی را در جایگاههای خود نشانید.
💢از این رو شناخت اندازههای خود، تحفظ بر اندازههای خود، و بلکه توسعه قدر و اندازههای وجودی خود در شکلگیری جامعه عادلانه و صورتبندی نظم اجتماعی و بلکه نظم تمدنی نقشی اساسی و تعیینکننده دارد.
⚜️ @Taammolat74
♨️ پرونده ویژه «استاد شهید مرتضی مطهری» در شبکه اجتهاد
🔘 بخش 1 از 2
🔹تفاوت دیدگاههای علامه طباطبایی و شهید مطهری درباره حقوق فردی و اجتماعی زنان/ گفتگو با محمدرضا زیبایینژاد: https://b2n.ir/m02307
🔹شهید مطهری؛ طراح خطوط بنیادینِ اندیشه اقتصادِ اسلامی/ گفتگو با عادل پیغامی: https://b2n.ir/j28868
📝فقه در چشمانداز شهید مطهری/ محمدحسن نجفی: https://b2n.ir/448312
📝استاد مطهری؛ یک مصلح اجتماعی با خاستگاهی دینی/ محسن اسماعیلی: https://b2n.ir/390437
📝دیدگاههای شهید مطهری درباره «عقد بیمه»/ محمدهادی کمالی: https://b2n.ir/b71576
📝روایات مشهوری که شهید مطهری آنها را جعلی میدانست/ مهدی مهریزی: https://b2n.ir/q93726
📝نسبت بین ایمان و دموکراسی در اندیشه شهید مطهری/ نجف لکزایی: https://b2n.ir/b97401
📝مطهری و اندیشه معاصر اسلامی و شیعی/ سید محمد عیسینژاد: https://b2n.ir/r29750
📝استاد مطهری و بازخوانی هویت ملی محذوف/ داود مهدویزادگان: https://b2n.ir/k43519
📝بازخوانی اندیشههای شهید مطهری در حوزه «زنان»/ داود مهدویزادگان: https://b2n.ir/u07461
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @ijtihadnetwork
♨️ پرونده ویژه «استاد شهید مرتضی مطهری» در شبکه اجتهاد
🔘 بخش 2 از 2
📝پیشنهادهایی برای «تحول در فقه» از منظر شهید مطهری/ حسین سوزنچی: https://b2n.ir/t33120
🔸جمهوری اسلامی از نگاه استاد شهید مطهری: https://b2n.ir/n46265
🔸اقتصاد اسلامی و سؤالات اساسی آن؛ از منظر استاد شهید مطهری: https://b2n.ir/e34470
🔸جمهوری اسلامی، عدالتگرایی و پاسخگویی حاکمان، از منظر استاد شهید مرتضی مطهری: https://b2n.ir/w96201
🔸حفظ سلامتی، سلیقهای نیست؛ مروری بر سخنان شهید مطهری دربارهی «بهداشت اجباری»: https://b2n.ir/g73452
📚«مطهری و عدالت»؛ بازخوانی شهید مطهری پس از چهل سال/ احمد واعظی: https://b2n.ir/378358
📚مبانی و نوآوریهای فقهی استاد شهید مرتضی مطهری/ سید امرالله حسینی مومنزاده: https://b2n.ir/u43992
📚جمهوری اسلامی و کارآمدی آن در اندیشه شهید مطهری/ شعبان رمضانی سارویی: https://b2n.ir/a15209
📚تبیین «ولایت حاکم یا وکالت حاکم؟» در کتاب حکومت اسلامی، اثر استاد شهید مطهری: https://b2n.ir/w06054
📚خانواده و اخلاف جنسی» (مبانی حقوق زن از نظر اسلام)، اثر استاد شهید مطهری: https://b2n.ir/m90886
📚«نظام خانوادگی اسلام»، اثر استاد شهید مطهری: https://b2n.ir/576765
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @ijtihadnetwork
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع نشست |نسبت معرفتشناسی با هستیشناسی و پیامد آن بر مخاطب معرفتشناس و زندگی
در نقد و رثای مظلومیت علم
🎙دکتر عماد افروغ
مراسم گرامیداشت مقام معلم و شهید مطهری
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
⏰ 12 اردیبهشت 1400
⚜️ @Taammolat74 👇👇👇
عماد افروغ.mp3
6.95M
🔉 سخنرانی
🔶 موضوع نشست |نسبت #معرفتشناسی با #هستیشناسی و پیامد آن بر مخاطب معرفتشناس و زندگی
در نقد و رثای مظلومیت #علم
🎙دکتر #عماد_افروغ
مراسم گرامیداشت مقام #معلم و #شهید_مطهری
🔹علم در کشور ما، هم نور نیست و هم مظلوم است. نکته مهم این است که نحوه زیست ما با معرفتشناسی و هستیشناسی ما نمیتواند نسبتی نداشته باشد.
🔹در رئالیسم انتقادی، این سوال مطرح است که جهان چطور باید باشد که امکان شناخت آن برای ما وجود داشته باشد؛ یعنی تا یک درکی از هستی نداشته باشیم که نمیتوانیم وارد معرفتشناسی شویم. بنابراین این تفوق هستیشناسی بر معرفتشناسی است و همچنین بین هستیشناسی، معرفتشناسی و ارزش، ارتباط وجود دارد.
🔹اگر ما هستیشناسی ناثنوی و منظومهای را قبول کنیم، باید به دنبال یک معرفتشناسی متناظر با هستیشناسی نادوگانهنگر شویم و باید به سمت یک رویکرد میانرشتهای، حسب موضوع برویم و بنابراین یک معرفتشناس خاص میخواهیم.
⚜️ @Taammolat74
🔽 یادداشتهایی در اندیشه فلسفی ـ اجتماعی شهید مطهری
🔖در دیدگاه شهید مطهری، چرا تغذیه یک تمدن از تمدن دیگر، ضرورتاً باعث التقاط آن نمی گردد؟
(قسمت دوم)
✍️علی محمدی
🔸شهید مطهری برای پاسخ به پرسش، از مبنای خود در خصوص حقیقی بودن شخصیت و اصیل بودن روح یک فرهنگ و تمدن بهره گرفته است. توضیح این که شهید مطهری از اندیشمندانی است که به صراحت قائل به اصالت داشتن جامعه و برخورداری آن از وحدتی حقیقی است. ایشان در ابتدا چهار ایده زیر را رد می کند:
1ـ #اعتباری_بودن_جامعه،
2ـ #مرکب_حقیقی_بودن_جامعه به مثابه #مرکب_طبیعی مانند آب به نسبت هیدروژن و اکسیژن،
3ـ #مرکب_حقیقی_بودن_جامعه به مثابه #مرکب_صناعی مانند ماشین به نسبت اجزاء و قطعات،
4ـ #مرکب_اتحادی_و_انضمامی_بودن_جامعه و یا به عبارت دیگر اصالت الاجتماعی بودن محض و اعتباری دانستن افراد،
و سپس ایشان در نهایت نظریه #مرکب_حقیقی_بودن_جامعه به معنای «تركيب روحها و انديشهها و عاطفهها و خواستها و ارادهها» را می پذیرد و برای جامعه، وحدتی حقیقی از جنس #فرهنگی قائل می شود. (ر.ک مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (جامعه و تاريخ)، ج2، ص: 337)
🔹 ایشان به مانند #مرحوم_علامه_طباطبایی و همچنین #مرحوم_شهید_سیدمحمدباقر_صدر، این نظریه را #نظریه_قرآن نیز معرفی می کند و آیات زیر را دال بر آن برمی شمرد:
✔️ ندْعُوا كُلَّ أُناسٍ بِإِمامِهِمْ (إسرا/71)
✔️فقاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْر (توبه/12)
✔️فإِذا جاءَ أَجَلُهُمْ لا يَسْتَأْخِرُونَ ساعَةً وَ لا يَسْتَقْدِمُونَ (اعراف، آيه 34)
✔️كلُّ أُمَّةٍ تُدْعى إِلى كِتابِهَا (جاثيه، آيه 28)
✔️زيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ (انعام، آيه 108)
✔️منْهُمْ أُمَّةٌ مُقْتَصِدَةٌ (سوره مائده/ 66)
✔️ أمَّةٌ قائِمَةٌ يَتْلُونَ آياتِ اللَّهِ آناءَ اللَّيْلِ (آل عمران/113)
✔️و هَمَّتْ كُلُّ أُمَّةٍ بِرَسُولِهِمْ لِيَأْخُذُوهُ وَ جادَلُوا بِالْباطِلِ لِيُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ فَأَخَذْتُهُمْ فَكَيْفَ كانَ عِقابِ (غافر/5)
✔️و لِكُلِّ أُمَّةٍ رَسُولٌ فَإِذا جاءَ رَسُولُهُمْ قُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ (یونس/47)
(مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى (فلسفه تاريخ(1 - 4))، ج15، ص: 775)
💢نکته مهم این است که ایشان این اصیل بودن شخصیت و فرهنگ یک جامعه را #رمز این نکته میداند که یک جامعه یا تمدن می تواند در عین تغذیه از تمدنی دیگر، دچار التقاط نشود و مانند هر #موجودی_زنده، امکان هضم و تغذی (جذب و دفع) از دیگران را داشته باشد، بدون اینکه این تغذی، موجب از دست رفتن #وحدت آن شود؛ به عبارت دیگر، اصالت داشتن جامعه این #امکان را فراهم می کند که یک جامعه و تمدن بتواند بدون اینکه دچار التقاط و آسیب شود، بتواند از تمدنی دیگر تغذیه کند:
🔹 "ملاك اينكه ما يك تمدن را التقاطى بدانيم- يعنى ماهيت جداگانه برايش قائل نباشيم- يا اصيل بدانيم چيست؟ هيچ تمدنى نيست كه از تمدنهاى ديگر استفاده نكرده باشد ولى استفاده كردنها دو جور است. يك تمدن كه استفاده مىكند مثل بعضى از طلبههاست كه همه معلوماتش محفوظاتى است كه از اين و آن گرفته است، ولى يك تمدن ديگر خودش مثل يك موجود زندهاى است كه از مواد موجود تغذيه مىكند، ممكن است از هزار ماده تغذيه كند ولى بالاخره خودش حيات مستقل دارد و از مواد بيرونى به عنوان ماده غذايى استفاده مىكند؛ نه اينكه مجموع آنها را كنار هم گذاشته و اسمش شده تمدن؛ و اين اختلاف در كيفيت استفاده، بستگى دارد به روح تمدنها."
(مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى ؛ ج13 ؛ ص804)
⚜️ @Taammolat74
⚜️ @alimohammadi1389
🔸🔸معنی احیاء شب قدر؟
زمان را زنده نگه داریم یعنی زمان خودمان را زنده نگه داریم، هر کداممان آن زمانی را که در درون ماست زنده نگه داریم.
آن زمانی که در درون ماست چیست؟
آن همان خود ما هستیم، از حقیقتِ ما جدا نیست. پس زمان خودمان را، شب خودمان را زنده نگه داریم یعنی خودمان یک شب واقعاً زنده باشیم، واقعاً زنده زندگی کنیم نه اینکه مرده زندگی کنیم.
✍️ شهید مرتضی مطهری
📚 آزادی معنوی
⚜️ @Taammolat74
🔰روز همهٔ مستضعفان جهان
🔸جمعه آخر ماه مبارک رمضان روز قدس است و در دهه آخر ماه رمضان به احتمال زیاد شب قدر است. شبی است که احیای آن سنت الهی است و قدر و منزلت آن از هزار ماه منافقان والاتر است. شبی است که مقدرات خلق در آن شب پایهریزی میشود.
🔹روز قدس که همجوار شب قدر است لازم است که در بین مسلمانان احیا شود و مبدا بیداری و هوشیاری آنان باشد، و از غفلتهایی که در طول تاریخ خصوصاً سدههای اخیر شده است بیرون آیند تا آن روز هوشیاری و بیداری از دهها سال ابرقدرتها و منافقان جهان والاتر باشد، و مسلمانان جهان مقدرات خود را خود به دست قدرت خود پیریزی و پایه گذاری کنند.
🔸در شب قدر، مسلمانان با شب زندهداری و مناجات خود از قید بندگی غیر خدای تعالی که شیاطین جن و انساند، رها شده و به عبودیت خداوند در میآیند، و در روز قدس که آخرین روزهای شهر الله اعظم است، سزاوار است که مسلمانان جهان از قید اسارت و بردگی شیاطین بزرگ و ابرقدرتها رها شده و به قدرت لایزال الله بپیوندند و دست جنایتکاران تاریخ را از کشورهای مستضعفان قطع و رشته طمع آنان را بگسلانند.
🔹مسلمانان جهان باید روز قدس را روز همه مسلمین، بلکه مستضعفین بدانند و از آن نقطه حساس در مقابل مستکبرین و جهانخواران بایستند، و تا رهایی مظلومان از زیر ستم قدرتمندان از پای ننشینند. و مستضعفان که اکثریت قاطع جهان را تشکیل میدهند مطمئن باشند که وعده حق تعالی نزدیک است و ستاره نحس مستکبران رو به زوال و افول است.
• حضرت امام خمینی | ۱۰ مرداد ۱۳۶۰
⚜️ @Taammolat74