✍️ تاملی بر روایتی در باب متعه
🔹ازجمله احکام خاص مکتب شیعه ازدواج موقت یا همان صیغه است. صاحب جواهر به عنوان یکی از بزرگترین فقهای تاریخ شیعه در جواهر الکلام ج 30 ص 149 متعه را از ضروریات تشیع ذکر می کنند . طبعا منکر ضروری نیز خارج از مذهب محسوب می شود.
🔸روایات متعه به وفور در کتب شیعه یافت می شود گر چه روایات در این باب و موضوعات مختلف آن در ظاهر متعارض هستند. روایت جالبی در باب متعه از زراره نقل شده که بدین صورت است:
علي ، عن أبيه ، عن ابن أبي عمير ، عن عمر بن أذينة ، عن زرارة قال : جاء عبد الله بن عمير الليثي إلى أبي جعفر عليهالسلام فقال له ما تقول في متعة النساء فقال أحلها الله في كتابه وعلى لسان نبيه صلىاللهعليهوآله فهي حلال إلى يوم القيامة فقال يا أبا جعفر مثلك يقول هذا وقد حرمها عمر ونهى عنها فقال وإن كان فعل قال إني أعيذك بالله من ذلك أن تحل شيئا حرمه عمر قال فقال له فأنت على قول صاحبك وأنا على قول رسول الله صلىاللهعليهوآله فهلم ألاعنك أن القول ما قال رسول الله صلىاللهعليهوآله وأن الباطل ما قال صاحبك قال فأقبل عبد الله بن عمير فقال يسرك أن نساءك وبناتك وأخواتك وبنات عمك يفعلن قال فأعرض عنه أبو جعفر عليهالسلام حين ذكر نساءه وبنات عمه. ( کافی ج 5 ص 449 )
♦️خلاصه اینکه در بحث بین امام باقر و عبدالله بن عمیر لیثی در مورد متعه وقتی عبدالله بن عمیر از امام می پرسد که آیا راضی است که نوامیس ایشان عمل متعه را انجام دهند امام از ابن عمیر روی بر می گردانند. روایت به لحاظ سندی روایتی حسن است ( مراه العقول ج 20 ص 228 )
اشکال مطرح در روایت از جمله اشکالات مشهور به افرادیست که متعه را در عصر غیبت جایزمی دانند.
❓سوال
🔺به نظر شما چرا امام باقر در جواب اشکال ابن عمیر روی بر می گردانند؟
🔺آیا افرادی که متعه را جایز می دانند حاضرند نوامیس خود را همسر موقت کسی قرار دهند؟
🔺آیا متعه از ضروریات دین وبرای تمام زمان هاست یا اختیار ولایی منحصر در دست پیامبر و اهل بیت بوده است؟
#تأمل
#متعه
#عقد_موقت
#فقه_سنتی
#اخلاق
#صیغه
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
جوانان را به مباحثه و مناظره فرمان دهید، میان سالان را به اندیشیدن و پیران را به سکوت.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ توهم نحس و شر بودن ماه صفر
🔹هر سال که ماه صفر از راه می رسد باور به شر بودن آن رواج می یابد و دعاهایی برای امان ماندن از شر آن توصیه می شود.البته بحث مبنایی اینکه آیا برخی ایام می توانند خجسته و برخی می توانند نحس باشند را مفروغ عنه می گیریم.( که محل خدشه است).
🔻برای شر بودن ماه صفر چند دلیل گفته شده است :
🔹الف) حدیث من بشرنی بخروج صفر بشرته بالجنه .
در کتاب المراقبات نحوست ماه صفر مشهور دانسته شده است و در ابتدای امر گفته شده که روایتی که این نکته را اثبات کند در دست نیست اما در ادامه بحث خبر مزبور را پس از دلیل اصلی آورده گویی که در دلالت و یا سند آن تردید دارد (http://pdf.lib.eshia.ir/95032/1/37)
این حدیث در منابع معتبر حدیثی شیعه نیامده و صاحب المراقبات هم حتی منبعی هر چند ضعیف ارائه نکرده است.شیخ عباس قمی هم که به تتبع در اخبار مشهور است و به دلیل حضور در دو حوزه کهن و بزرگ نجف و قم و شاگردی محدث نوری به بسیاری از کتب حدیثی شیعه دسترسی داشته و با آنکه عقیده مشهور به نحوست ماه صفر را نقل نموده آنرا مستند به هیچ روایت و خبری نکرده است. دعای معروف یا شدید القوی و یا شدید المحال هم در هیچ یکی از کتب حدیث در دسترس و کتب ادعیه متداول و حتی در اقبال الاعمال سید بن طاووس هم یافت نشد.
🔹ب) حدیث من بشرنی بخروج آذار فله الجنه
محدثان شیعه صدور حدیث فوق را پذیرفته و آنرا جعلی نخوانده اند.ایشان حدیث را ازلسان پیامبر ولی در قالب ماجرایی بزرگتر که این جمله تنها بخشی از آن است آورده اند. سند روایت بخاطر وجود مجاهیلی مثل تمیم بن بهلول و پدرش در سند از صحت برخوردار نیست.در مورد دلالت حدیث هم برای پرهیز از اطاله کلام به متن حدیث رجوع شود که مشخص می شود که این حدیث برای نشان دادن ابوذر در جایگاه فردی بهشتی صادر شده است نه برای نحوست ماه صفر (http://lib.eshia.ir/10107/1/176/%D9%81%D8%AA%D8%B9%DB%8C%D8%B4_%D9%88%D8%AD%D8%AF%DA%A9)
🔹ج) رخدادهای شوم صفر مثل وفات سه معصوم بزرگ
این مبنا که نحوست ایام می تواند به دلیل وقائع اتفاق افتاده در آن روز باشد شاید به صورت کلی درست باشد اما سرایت دادن حکم دو روز شوم از یک ماه به همه روزهای آن نیازمند دلیل محکم تری است و الا در اینصورت باید ماه محرم یا دست کم دهه نخست یا میانی آن شوم شمرده شود و روزهایی مثل بیست و یکم رمضان و دیگر روزهای وفات و شهادت ائمه.لذا اگر چنین مبنایی را بپذیریم تفاوتی میان ماه صفر و برخی ماه های دیگر نخواهد بود و همه ماه ها ممکن است همه یا بخشی از آنها شوم شمرده شوند.
#نحوست_صفر
#نقد_مشهورات
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 توسل مجرب به حضرت زهرا سلام الله علیها
🔹استاد عالی
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ لباس دین(۱۰)
💠 آسیب های اجتماعی لباس روحانیت
٢. انعکاس ضعف ها و پلشتی ها
🔹لباس خاص، آن هم تا این اندازه خاص، باعث بیشتر دیده شدن می شود. باعث می شود که شخص تحت نظر باشد و رصد شود و رفتارهای کوچکش انعکاس کلانی داشته باشد. لباس روحانیت از آن جهت که تقریبا هیچ شباهتی به لباس قوم ندارد، مانند گرامافونی می ماند که صداها را انعکاس می دهد. اگر صدای خوش باشد، آن را بیشتر انعکاس می دهد و اگر بد و نتراشیده باشد، همان را منعکس می کند. کافی است تصور کنید که در ذهنیت عموم مردم، این لباس، لباس دین است؛ یعنی مردم انتظار دارند از صاحبش، رفتار پیامبر گونه ببینند؛ در حالی که حوزه ما این لباس را به طلبه ای می دهد که ۴-۶ سال در حوزه باشد. طلبه ای که از همین خانواده های معمولی وارد حوزه شده است، مانند انبیا، طینت خالصی ندارد و خوب و بد در وجودش حي و حاضر است. مانند آنها تحت تربیت مستقیم خدای متعال نبوده است؛ حتی زیر نظر یک استاد خودساخته هم رشد نکرده است.
🔸به طور طبیعی این طلبه نمی تواند از عهده این بار سنگین بر آید و خطاهایش در این پوشش بسیار بزرگ تر از اندازه واقعی آن دیده می شود؛ مثلا اگر او طبق عادت خانوادگی یا منطقه ای خوشرو نباشد و اخمو باشد، در این لباس بسیار زننده دیده می شود و دین گریزی ایجاد می کند. یا خدای نکرده اگر زن باره باشد، انعکاسش بسیار وحشتناک خواهد بود. یا اگر به مسائل عرفی اعتنا نکند، چه در پوشش، چه در پیرایش و چه در تکیه کلامها و آداب و رسوم زندگی، هر کدام در حکم خطایی بسیار بزرگ، تأثیرات منفی زیادی بر مخاطبان خواهد داشت.
🔻در نتیجه هم به سبب افزایش انتظار و هم به علت انعکاس چندین برابری این رفتارها مردم دلزده تر می شوند.
#لباس_روحانیت
#لباس_دین
#تحول
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام علی علیه السلام:
ای مردم دنیا سرای گذراست و آخرت سرای ماندن
پس از گذرگاه خود برای اقامتگاه خود توشه برگیرید.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⁉️ اگر مسئول اینترنت کشور باشید کدوم گزینه رو برای مردم ترجیح می دید؟
۱- فیلترینگ
۲- دسترسی آزاد به اطلاعات
#مصاحبه
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️تاملی بر مبنای ایاک اعنی و اسمعی یا جاره ( 1 ) 🔹برخی مفسران برای توجیه آیاتی که در عتاب پیامبر نا
✍ تاملی بر مبنای ایاک اعنی و اسمعی یا جاره (2)
🔹روایت دوم مورد استناد این قاعده در اصول کافی به دنبال حدیث قبلی و بدون فاصله آمده است. ابتدای امر این به ذهن می آید که هر دو سند واحدی دارند. متن حدیث بدین قرار است :
🔻وفي رواية أخرى، عن أبي عبد الله (عليه السلام) قال: معناه ما عاتب الله عز وجل به على نبيه (صلى الله عليه وآله). فهو يعني به ما قد مضى في القرآن مثل قوله: " ولولا أن ثبتناك لقد كدت تركن إليهم شيئا قليلا [2] " عنى بذلك غيره.
روایت در مقام تبیین حدیث قبلی ارائه شده، بدین صورت که نخست تلقی عمومیت روایت اول رفع شده و ایاک اعنی بودن قرآن در آیات عتاب منحصر گردیده و دوم مصادیقی از آیات عتاب در متن روایت ارائه شده است.
🔸از نظر عبارات و ترکیبات با متن آشفته و بی انسجامی روبرو هستیم. جملاتی از قبیل «معناه» «یعنی به » و« عنی بذلک» دارای معانی مشابهی هستند و با توجه به ضمایر غائب به کار رفته در آنها این ابهام را ایجاد می کنند که آیا امام معصوم(ع) در مقام شرح حدیث خویش برآمده اند یا این که راوی حدیث یا حتی شاید خود مولف تلاش داشته با تکیه بر روایت دیگری تخصیص خوردن روایت اول را یادآور شود؟
این ابهام در متن با مراجعه با تفسیر عیاشی بیشتر هم می شود . عیاشی در تفسیر خود این دو روایت را به همین ترتیب نقل کرده است با این تفاوت که در روایت اول یکی از راویان ( ابن ابی عمیر ) نام برده شده و در روایت دوم اختلاف اندکی در متن با روایت کافی دارد .
🔻متن دو روایت عیاشی ج 1 ص 10 بدین گونه است:
1-عن عبد الله بن بكير عن أبي عبد الله عليه السلام قال: نزل القرآن بإياك أعني و اسمعي يا جارة
2- عن ابن أبي عمير عمن حدثه عن أبي عبد الله عليه السلام قال: ما عاتب الله نبيه فهو يعنى به من قد مضى في القرآن مثل قوله: " ولولا أن ثبتناك لقد كدت تركن إليهم شيئا قليلا " عنى بذلك غيره
ادامه دارد...
#تأمل
#عصمت
#قرآن
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام باقر علیه السلام:
هیچکس تا زبانش را نگه ندارد از گناهان در امان نیست.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آیت الله سید کمال حیدری از نظر استاد خود می گوید
🔹نظر محقق خویی در مورد روایت کسر ضلع (شکسته شدن استخوان دنده) حضرت فاطمه(س)
🔹صغری: کسر ضلع حضرت فاطمه مشهور و معروف است
🔹کبری: شهرت به هر نوع آن نزد محقق خویی اعتباری ندارد
🔹نتیجه: روایت کسر ضلع حضرت فاطمه نزد محقق خویی اعتباری ندارد!!!
#سید_کمال_حیدری
#تاریخ
#رجال
#نقد_مشهورات
#تأمل
#محقق_خویی
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ لباس دین(۱۱)
💠 آسیب های اجتماعی لباس روحانیت
٣. آخوندهای سلبریتی
🔹یکی از پدیده های نوظهور و در حال توسعه، آخوند سلبریتی است که لزوما به معنای منفی نیست؛ بلکه آخوندی است که در عرصه ای به یک شخصیت، تبدیل شده است و بیشتر دیده می شود. در زمان حاضر، افراد زیادی این طورند. برخی با آواز خوانی با حضور در ورزشگاه یا عکس گرفتن در کنار بازیگران با حضور تبلیغی کنار دریا و حتی برخی با عروسک گردانی معروف شدند.
🔻دلیل بد دیده شدن خیلی از این حرکات، نفس عمل نیست؛ بلکه نوع پوشش آخوندی ماست. این لباس در ذهنیت و جامعه ما، لباس رسول الله و
لباس دین و لباس مقدسین است. این لباس، لباس منبر و مسجد است. اساسا خیلی با پوشش عمومی فاصله دارد. اگر خود پیغمبر هم امروز با این لباس لب دریا برود، ناهنجار دیده می شود. دهها طلبه در ورزشگاه شرکت می کنند و از نزدیک بازی ها را تماشا می کنند؛ اما کسی حساسیت نشان نمی دهد، رسانه ای نمی شوند و کسی هم بد و بیراه نمی گوید، با اینکه آنها با همین پیراهن یقه شیخی در آن جا شرکت کرده اند و ریش بلندی هم دارند و کسانی که اطراف آنها در ورزشگاه نشسته اند، متوجه طلبه بودن آنها هستند. چیزی که مسأله را زننده می کند، نوع پوشش است. این لباس برای این کارها نیست.
#لباس_روحانیت
#لباس_دین
#تحول
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام صادق علیه السلام:
هر کس مومنی را به گناهی سرزنش کند
نمیرد تا خود به آن گناه مرتکب شود.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
🔹«آیت الله نوری همدانی حفظه الله» نقل میكرد میگفت: «امام» كه سال 42 از زندان آزاد شد، ما خدمت ایشان برای دیدنشان رفته بودیم. اكثر اساتید و بزرگان بودند، از «قزوین» هم آقای «شهیدی» امام جمعه «قزوین» آمده بود. ایشان خیلی آدم مقتدری بود. در زمان شاه که در یكی دو نقطه کشور نماز جمعه میخواندند، یكی از آنها نماز جمعه «قزوین» بود كه آقای «شهیدی» میخواند.
🔸آقای «نوری» می گفت: امام دو سه مرتبه گفت: همه چیز برای ما قابل حل است؛ ولی این طلبههایی كه در «ساواك» و در «دارالترویج» رفت و آمد دارند، نمیدانیم با اینها چه كار كنیم؟ میگفت: مرتبه دوم و سوم كه امام گفت نمیدانیم با اینها چه كار كنیم؛ آقای «شهیدی» گفت: آقا اینها را بدهید ما ببریم «قزوین»، یك كارشان میكنیم!
🔻میگفت: ما اولین بار بود دیدیم «امام» با صدای قهقه خندیدند. ما تا آن روز خنده با صوت بلند «امام» را ندیده بودیم.
#طنز
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ آیا حضور زعفر زاهد (همان زعفر جنی) در کربلا برای یاری امام حسین صحت دارد؟
🔹اولین بار ملاحسین کاشفی جریان حضور زعفر جنی در کربلا و اعلام یاری وی به امام حسین را در روضه الشهداء ص 431 آورده و این مطلب به تدریج در منابع پس از آن راه یافته است ولی در منابع معتبر کهن چنین قضیه ای نقل نشده است.
سید بن طاووس به نقل از کتاب مولد النبی ومولدالاوصیاء شیخ مفید که از بین رفته روایتی را به نقل از امام صادق درباره آمدن گروهی از فرشتگان و جنیان خدمت امام حسین برای یاری رساندن به حضرت آن هم در هنگام خروج وی از مدینه به سوی مکه آورده است و این ارتباطی با داستان زعفر جنی ندارد.
🔻داستانهایی دربارهٔ رابطه بین آیت الله بروجردی و زعفر جنی نقل می شود؛ به خصوص در رابطه با وقایع مرگ زعفر و برگزاری مراسم ختم وی توسط ایشان، حواشی مختلفی ذکر میشود. بنا بر تحقیقات انجامشده، این مطالب سند مشخصی ندارند و در کتابها و خاطرات مربوط به شرححال زندگی بروجردی، مطلبی دربارهٔ آنها وجود ندارد.
🔸با توجه به نبود دلیل معتبر دربارهٔ رابطهٔ آیت الله بروجردی و زعفر، به نظر میرسد در نقلهای عامیانه دربارهٔ این موضوع اشتباهی بین ایشان و مؤلفی همنام وی صورت گرفته است. سید علیاصغر شفیع جابلقی بروجردی (متوفای ۱۳۱۳ش) از روحانیان بروجرد و صاحب کتاب طرائف المقال در این اثر به زعفر جنی اشاره کرده و به نقل از یکی از استادان خود که وی را مورد وثوق و اطمینان توصیف میکند، جریان حضور زعفر در کربلا را حکایت کرده است.
#تاریخ
#نقد_مشهورات
#عاشوراء
#زعفر_جنی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 جریانی که آیت الله بهجت رحمه الله علیه در مورد وفات زعفر جنی و جانشین او «کامل» بیان می کنند!
🔹این را هم از پیرمردهای زمان خودمان از اساتید در نجف شنیده بودیم که جنها گفته بودند: «در بین ما کافر و شیعه هست ولی سنی نیست». گفتیم: این برای چیست؟ گفت...
#تاریخ
#عاشوراء
#زعفر_جنی
#اهل_سنت
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام حسین علیه السلام:
چیزی را بر زبان نیاورید که از ارزش شما بکاهد.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 تفاوت ساختار پزشکی در ایران و کشورهای توسعه یافته
🔹استاد رائفی پور
#سیاسی
#طنز
#رائفی_پور
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ لباس دین(۱۲)
💠 آسیب های فردی لباس روحانیت
۱. رانت منزلت و خودبزرگ بینی پنهان
🔹تصور کنید وقتی آدمی می خواهد وارد حوزه شود، احساس می کند وارد مسیری شده که مسیر بهترین های خداست. انبیای هر قوم، اشرف آن قوم بودند و علما هم، ورثه علم و معرفت و درجات آنها هستند. همین احساس وقتی در جان طلبه بنشیند و حتی مقداری از آن در وجودش رخنه نماید، برای آسیب پذیر کردنش کفایت میکند.
🔸این طلبه در این فضا رشد میکند و بعد از چند سال معدود، به پوشیدن لباس دین مفتخر می شود. وقتی لباس دین را می پوشد، یا از همان اول توهم می زند و خیال می کند اشرف مخلوقات شده و یا حواسش است؛ اما به سبب لباس دین هم که شده، انتظار دارد کوچک و بزرگ، زن و مرد، خواهر و برادر، پدر و مادر و همه عالم و آدم او را تکریم کنند. اگر بزرگتری که زودتر از من معمم شده، از دری وارد یا خارج شود، هر چقدر هم که به خودم نگیرم، از این که احساس میکنم به شأن لباس توهین شد، دلخور می شوم. در یک جلسه هر چند افراد بسیار باتقواتر از من باشند، من باید پیش نماز بشوم و اگر غیر از این اتفاق بیفتد توهین به تمام مقدسات عالم تلقی می شود. اگر کسی در آن جلسه، عهده دار سخن گفتن باشد، حتی اگر لعل و در از دهانش بریزد، چون در حضور من سخن گفته، به دین خدا بی ادبی کرده است.
🔻 ناخواسته این تصور در طلبه ایجاد می شود که از حیث منزلت و جایگاه در رتبه برتری قرار دارد؛ حتی اگر خودش هم شایسته نباشد، بالاخره این لباس اقتضا می کند که چنین منزلتی برایش قائل شوند.
عده ای نیز ضعف نفس دارند و دنبال کار و کاسبی هستند و برای علم و عمل به حوزه نیامدهاند. لباس دین بهترین پوشش برای این افراد است تا بدون هیچ تلاشی از منزلت صنفی بهره ببرند و دنیای خود را بسازند و دین مردم را خراب کنند.
#لباس_روحانیت
#لباس_دین
#تحول
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi