✍ معناى استطاعت راه به عنوان شرط حج(۲)
📚 الكافي(ط - الإسلامية)؛ ج4، ص: 286
💥 عِدَّةٌ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ عَنْ سَيْفِ بْنِ عَمِيرَةَ عَنْ أَبِي بَكْرٍ الْحَضْرَمِيِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع إِنِّي شَيَّعْتُ أَصْحَابِي إِلَى الْقَادِسِيَّةِ فَقَالُوا لِي انْطَلِقْ مَعَنَا وَ نُقِيمُ عَلَيْكَ ثَلَاثاً فَرَجَعْتُ وَ لَيْسَ عِنْدِي نَفَقَةٌ فَيَسَّرَ اللَّهُ وَ لَحِقْتُهُمْ قَالَ إِنَّهُ مَنْ كُتِبَ عَلَيْهِ فِي الْوَفْدِ لَمْ يَسْتَطِعْ أَنْ لَا يَحُجَّ وَ إِنْ كَانَ فَقِيراً وَ مَنْ لَمْ يُكْتَبْ لَمْ يَسْتَطِعْ أَنْ يَحُجَّ وَ إِنْ كَانَ غَنِيّاً صَحِيحاً(حسن).
♈️ ابوبکر حَضرمی می گوید: به #امام_صادق گفتم: من، یاران و همفکرانم را به قادسیه(از بلاد عربستان) بدرقه کردم. به من گفتند: با ما بیا. پس، برگشتم و چیزی نداشتم. خدا کمک کرد و گشایش ایجاد کرد و به آنها ملحق شدم. #حضرت_گفت: برای هر کس نوشته شده باشد که داخل گروه حاجیان باشد نمی تواند حج نرود هرچند فقیر باشد و هر کس اسمش نوشته نشده باشد نمی تواند حج برود هرچند ثروتمند باشد.
💥 مُحَمَّدُ بْنُ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ مُوسَى بْنِ عِمْرَانَ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ يَزِيدَ النَّوْفَلِيِّ عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: سَأَلَهُ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ الْقَدَرِ فَقَالَ يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ أَخْبِرْنِي عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ 👈 "وَ لِلّٰهِ عَلَى النّٰاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطٰاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا" أَ لَيْسَ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لَهُمُ الِاسْتِطَاعَةَ فَقَالَ👈 وَيْحَكَ إِنَّمَا يَعْنِي بِالاسْتِطَاعَةِ الزَّادَ وَ الرَّاحِلَةَ لَيْسَ اسْتِطَاعَةَ الْبَدَنِ، فَقَالَ الرَّجُلُ أَ فَلَيْسَ إِذَا كَانَ الزَّادُ وَ الرَّاحِلَةُ فَهُوَ مُسْتَطِيعٌ لِلْحَجِّ؟ فَقَالَ 👈 وَيْحَكَ لَيْسَ كَمَا تَظُنُّ قَدْ تَرَى الرَّجُلَ عِنْدَهُ الْمَالُ الْكَثِيرُ أَكْثَرَ مِنَ الزَّادِ وَ الرَّاحِلَةِ فَهُوَ لَا يَحُجُّ حَتَّى يَأْذَنَ اللَّهُ تَعَالَى فِي ذَلِكَ.
♈️ سَکُونی نقل می کند که مردی قَدَریه مسلک(۱) از امام صادق پرسید: ای پسر رسول خدا! درباره این سخن خدا 🍃« "وَ لِلّٰهِ عَلَى النّٰاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطٰاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا"»(آل عمران:۱۹۷)🍃 به ما بگویید. آیا خدا برای مردم، استطاعت قرار نداده است؟
#حضرت_فرمود: وای بر تو! منظور از استطاعت صرفا زاد و راحله است. منظور استطاعت و توان بدنی نیست.
آن مرد گفت: مگر نه این است که وقتی زاد و راحله باشد برای حج مستطیع است؟
#حضرت_فرمود: وای بر تو! آنطور که گمان می کنی نیست. گاهی میبینی کسی مال زیادی دارد [حتی] بیش از زاد و راحله ولی حج نمی رود تا خداوند تعالی اذن آن را صادر کند.
💠 پی نوشت:
۱. مجلسی اول می نویسد: اهلُ القَدَر أي المُفوِّضة القائلينَ باستقلال العبد(روضة المتقين، ج٥، ص٦): اهل قَدَر یعنی مُفوِّضة که قائل به استقلال عبد هستند [و اصلا به دخالت تقدیر خدا در کارهای بشر معتقد نیستند]. طبق بیان مجلسی دوم این اصطلاح گاه بر مُفوِّضة و گاه بر جبریه اطلاق میشود(مرآة العقول،ج۱٧، ص۱٤٩). باید دانست که اهل بیت درباره "أفعال العِباد : کارهای بندگان خدا" نه جبر را قبول داشتند و نه تفویض را بلکه چیزی میان این دو را قبول داشتند(لَا جَبْرَ وَ تَفْوِيضَ بَلْ أَمْرٌ بَيْنَ أَمْرَيْن).
۲. به عنوان جمع بندی اخبار اهل بیت می شود "استطاعت راه" را به {توشه، مَرکب، وُسعت مالی، تندرستی و باز بودن راه} تفسیر کرد تا به این وسیله اختلاف بین اخبار هم از بین برود.
#حج
#اذن
#توفيق
#استطاعت
@tabyeen98
✍ حج؛ يك عبادت مهم انسان ساز
📚 تفسير نمونه، ج19، ص: 128
♈️ سفر حج در حقيقت يك هجرت بزرگ است، يك سفر الهى است، يك ميدان گسترده خودسازى و جهاد اكبر است.
مراسم حج در واقع عبادتى را نشان مى دهد كه عميقا با خاطره مجاهدات ابراهيم و فرزندش اسماعيل و همسرش هاجر آميخته است، و ما اگر در مطالعات در مورد اسرار حج از اين نكته غفلت كنيم بسيارى از مراسم آن به صورت معما در مى آيد، آرى كليد حل اين معما توجه به اين آميختگى عميق است.
هنگامى كه در قربانگاه در سرزمين مِنى مى آئيم تعجب مى كنيم اين همه قربانى براى چيست؟ اصولا مگر ذبح حيوان مى تواند حلقه اى از مجموعه يك عبادت باشد؟! اما هنگامى كه مساله قربانى ابراهيم را به خاطر مى آوريم كه عزيزترين عزيزانش و شيرينترين ثمره عمرش را در اين ميدان در راه خدا ايثار كرد، و بعدا سنتى به عنوان قربانى در منى به وجود آمد، به فلسفه اين كار پى مى بريم.
#قربانى_كردن رمز گذشت از همه چيز در راه معبود است، قربانى كردن مظهرى است براى تهى نمودن قلب از غير ياد خدا، و هنگامى مى توان از اين مناسك بهره تربيتى كافى گرفت كه تمام صحنه ذبح اسماعيل و روحيات اين پدر و پسر به هنگام قربانى در نظر مجسم شود، و آن روحيات در وجود انسان پرتو افكن گردد.
هنگامى كه به سراغ #جمرات (سه ستون سنگى مخصوصى كه حجاج در مراسم حج آنها را سنگباران مى كنند و در هر بار هفت سنگ با مراسم مخصوص به آنها مى زنند) می رویم، اين معما در نظر ما خودنمايى مى كند كه پرتاب اين همه سنگ به يك ستون بى روح چه مفهومى مى تواند داشته باشد؟ و چه مشكلى را حل مى كند؟
اما هنگامى كه به خاطر مى آوريم اينها ياد آور خاطره مبارزه #ابراهيم #قهرمان_توحيد با وسوسه هاى شيطان است كه سه بار بر سر راه او ظاهر شد و تصميم داشت او را در اين ميدان" جهاد اكبر" گرفتار سستى و ترديد كند، اما هر زمان ابراهيم قهرمان، او را با سنگ از خود دور ساخت، محتواى اين مراسم روشنتر مى شود.
↩️ مفهوم اين مراسم اين است كه همه شما نيز در طول عمر در ميدان جهاد اكبر با وسوسه هاى شياطين روبرو هستيد، و تا آنها را سنگسار نكنيد و از خود نرانيد پيروز نخواهيد شد.
اگر انتظار داريد كه خداوند بزرگ همانگونه كه سلام بر ابراهيم فرستاده و مكتب و ياد او را جاودان نموده به شما نظر لطف و مرحمتى كند بايد خط او را تداوم بخشيد.
و يا هنگامى كه به" صفا" و" مروه" مى آئيم و مى بينيم گروه گروه مردم از اين كوه كوچك به آن كوه كوچكتر مى روند، و از آنجا به اين باز مى گردند، و بى آنكه چيزى به دست آورده باشند اين عمل را تكرار مى كنند، گاه مى دوند، و گاه راه مى روند، مسلما تعجب مى كنيم كه اين ديگر چه كارى است، و چه مفهومی مى تواند داشته باشد؟! اما هنگامى كه به عقب بر مى گرديم، و داستان سعى و تلاش آن زن با ايمان" هاجر" را براى نجات جان فرزند شيرخوارش اسماعيل در آن بيابان خشك و سوزان به خاطر مى آوريم كه چگونه بعد از اين سعى و تلاش خداوند او را به مقصدش رسانيد، چشمه زمزم از زير پاى نوزادش جوشيدن گرفت، ناگهان چرخ زمان به عقب بر مى گردد، پرده ها كنار مى رود، و خود را در آن لحظه در كنار" هاجر" مىبينيم، و با او در سعى و تلاشش همگام مى شويم كه در راه خدا بى سعى و تلاش كسى به جايى نمى رسد! و به آسانى مى توان از آنچه گفتيم نتيجه گرفت كه" حج" را بايد با اين رموز تعليم داد، و خاطرات ابراهيم و فرزند و همسرش را گام به گام تجسم بخشيد، تا هم فلسفه آن درك شود و هم اثرات عميق اخلاقى حج در نفوس حجاج پرتوافكن گردد، كه بدون آن آثار، قشرى بيش نيست.
#حج
#ابراهیم
#اسماعیل
#هاجر
#قربانی
#نماد
@tabyeen98
✍ دهه ذی حجه؛ روزهای خاص
🔰 الإقبال بالاعمال الحسنة فیما یُعملُ مرةً فی السّنة، ج۲، ص۳۵
🔶 پیامبر اکرم:
💥«مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهَا أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ أَيَّامِ الْعَشْرِ -يَعْنِي عَشْرَ ذِي الْحِجَّة-»
🌷 هیچ ایامی وجود ندارد که عمل صالح در آن، نزد خداوند عزّ و جلّ محبوبتر از دهه اول ذی حجه باشد.
💠 پی نوشت:
⚡️ روزه نُه روز اول این دهه و نماز "وَ واعَدنا" بین مغرب و عِشاء و برخی ذکرها مورد سفارش قرار گرفته است. هر چه بر آن، عنوان "عمل صالح" صدق کند در این دهه خیلی مورد توجه خدای بزرگ است.
#ماه_حج
#دهه_اول
#عمل_صالح
@tabyeen98
✍ حج در کلام مولا علی
💥وَ فَرَضَ عَلَيْكُمْ حَجَّ بَيْتِهِ الَّذِي جَعَلَهُ قِبْلَةً لِلْأَنَامِ، يَرِدُونَهُ وُرُودَ الْأَنْعَامِ وَ يَأْلَهُونَ إِلَيْهِ وُلُوهَ الْحَمَامِ؛ جَعَلَهُ سُبْحَانَهُ عَلَامَةً لِتَوَاضُعِهِمْ لِعَظَمَتِهِ وَ إِذْعَانِهِمْ لِعِزَّتِهِ وَ اخْتَارَ مِنْ خَلْقِهِ سُمَّاعاً أَجَابُوا إِلَيْهِ دَعْوَتَهُ وَ صَدَّقُوا كَلِمَتَهُ وَ وَقَفُوا مَوَاقِفَ أَنْبِيَائِهِ وَ تَشَبَّهُوا بِمَلَائِكَتِهِ الْمُطِيفِينَ بِعَرْشِهِ، يُحْرِزُونَ الْأَرْبَاحَ فِي مَتْجَرِ عِبَادَتِهِ وَ يَتَبَادَرُونَ عِنْدَهُ مَوْعِدَ مَغْفِرَتِهِ؛ جَعَلَهُ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى لِلْإِسْلَامِ عَلَماً وَ لِلْعَائِذِينَ حَرَماً؛ فَرَضَ حَجَّهُ وَ أَوْجَبَ حَقَّهُ وَ كَتَبَ عَلَيْكُمْ وِفَادَتَهُ فَقَالَ سُبْحَانَهُ وَ 🍃 لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعالَمِينَ(آل عمران:۱۹۷)🍃.
♦️#خداوند حجّ خانه خود را که قبله انسانها قرارش داد بر شما واجب كرد، مردم مثل چهارپایان تشنه به آن وارد می شوند، و همانند كبوتران واله و شیدا به آن پناه می برند. خدای سبحان، خانه اش را علامت تواضع و افتادگی بندگان در مقابل عظمتش و اذعانشان به عزتش قرار داد و از ميان خلقش، شنوندگانی را برگزيد كه دعوت او را برای حج، اجابت كنند و سخن او را تصديق نمايند و پا جای پيامبرانش بگذارند و همانند فرشتگانش شوند كه بر گرد عرش الهی طواف می كنند، و سودها در تجارتگاه عبادتش به دست آورند و به سوی وعده گاه آمرزش الهی بشتابند. خدای سبحان و متعال، كعبه را براي اسلام، نشانه و برای پناهندگان، حرم [و مَأمَن] قرار داد، و حَجش را واجب شمرد و ادای حق آن را لازم دانست و بر همه شما مقرّر داشت كه به آنجا برويد و در آنجا حاضر شوید، و فرمود: 🍃« و براى خدا بر عهده مردم است كه به حج خانه او بروند، مردمی که می توانند به سمت آن بروند و هر که کافر شود[ و حج را ترک کند]، خدا قطعا از همه عالَم بی نیاز است»🍃.
📚 نهج البلاغه، بخشی از خطبه۱
#حج
#کعبه_قبله
#علامت_نماد
#حرم_مأمن
#متجر_سودها
#موعد_مغفرت
@tabyeen98
✍ امام محمد باقر علیه السلام
💥 اسم امام پنجم شیعه "محمّد" و لقب مشهورش "باقر" و کُنیه حضرت "ابوجعفر" است.
💥 امام محمّد باقر روز جمعه، اول رجب سال ۵۷ هجری قمری [و طبق نقل دیگر: سوم صفر سال۵۶] در شهر مدینه متولد شد.
💥 امام محمّد باقر در کربلا ۴ سال داشت.
💥 مادر حضرت، فاطمه، دختر امام حسن مجتبی است.
💥 امام سجّاد سال ۹۵ شهید شد. پس، دوران امامت امام محمد باقر ۱۹ سال طول کشیده است(۹۵ تا ۱۱۴ه.ق).
💥 امام محمّد باقر در سال ۱۱۴ هجری قمری، در ۵۷ سالگی به وسیله هشام بن عبدالملک مسموم و به شهادت رسید و پیکر مطهرش درقبرستان بقیع، در شهر مدینه، دفن شد(متخذ از ویکی فقه).
💢 اسم حضرت در تورات:
✅ در بخشی از گفتگوی #ابوخالد کابُلی و #امام_سجاد علیه السلام- بعد از آنکه حضرت #اسامی_اولوالامر را ذکر می کنند و وقتى به خودشان می رسند و سکوت می کنند- ابوخالد می گوید که امیرالمومنین گفته است: "زمین از حجت خدا خالی نمی ماند". پس، حجت و امام بعد از شما کیست؟ حضرت گفت: 👈 پسرم محمّد که اسمش در تورات "باقر" است، [ به این معنا که] علم را زیر و رو می کند و شخم می زند(اشاره به وسعت علوم حضرت و توسعه آن). او حجت و امامِ بعد از من است... {... فَقُلْتُ لَهُ يَا سَيِّدِي رُوِيَ لَنَا عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ ع أَنَّهُ قَالَ لَا تَخْلُو الْأَرْضُ مِنْ حُجَّةٍ لِلَّهِ عَلَى عِبَادِهِ فَمَنِ الْحُجَّةُ وَ الْإِمَامُ بَعْدَكَ؟ قَالَ 👈 ابْنِي مُحَمَّدٌ وَ اسْمُهُ فِي التَّوْرَاةِ بَاقِرٌ يَبْقُرُ الْعِلْمَ بَقْراً هُوَ الْحُجَّةُ وَ الْإِمَامُ بَعْدِي ...(📚 الاحتجاج، ج۲، ص۳۱٧)}. طبق کلام امام صادق، #شیعه قبل از امام باقر، مناسک حجّ و حلال و حرامشان را نمی دانستند{كانَتِ الشِّيعَةُ قَبْلَ أَنْ يَكُونَ أَبُو جَعْفَرٍ وَ هُمْ لَا يَعْرِفُونَ مَنَاسِكَ حَجِّهِمْ وَ حَلَالَهُمْ وَ حَرَامَهُمْ حَتَّى كَانَ أَبُو جَعْفَرٍ فَفَتَحَ لَهُمْ وَ بَيَّنَ لَهُمْ مَنَاسِكَ حَجِّهِمْ وَ حَلَالَهُمْ وَ حَرَامَهُمْ حَتَّى صَارَ النَّاسُ يَحْتَاجُونَ إِلَيْهِمْ مِنْ بَعْدِ مَا كَانُوا يَحْتَاجُونَ إِلَى النَّاس(📚کافی، ج۲، ص۲۰)} و شاید این کلام، وجه تسمیه حضرت به "باقر" را بهتر بیان کند.
💢 از کرامات امام محمّد باقر:
✅ #ابوبصیر: به محضر امام صادق و امام باقر رسیدم و خدمتشان عرض کردم: «شما دو بزرگوار وارثان رسول خدا هستید».
#امام_باقر فرمود: «آری.»
عرض کردم: «رسول خدا وارث پیامبران پیشین هستند و تمام علومشان را دارا هستند؟» حضرت فرمودند: «آری.»
گفتم: «آیا شما میتوانید مردگان را زنده کرده و کور مادرزاد و مریض مبتلا به پیسی را شفا بدهید؟» فرمود: «آری به اذن خدا میتوانیم.»
سپس به من فرمود: 👈 «نزدیک من بیا ای ابا محمد!» و دستشان را روی چشم و صورت من کشید و من دیدم خورشید را و آسمان و زمین را و اتاقها و هر چه در خانه بود.
حضرت فرمود: 👈«دوست داری همینطور بمانی و مثل بقیّه مردم بهره مند باشی و مشکلات آنها را هم در قیامت داشته باشی؟ یا اینکه به حالت قبل برگردی و بهشت بدون هیچ مشکلی برای تو باشد؟»
#گفتم: «دوست دارم به حالت قبل برگردم». حضرت دستش را روی چشم من کشید و من مثل سابق شدم(📚بِحارالانوار، ج۴۹، ص۲۳۷).
💢 تلنگر:
✅ #ابوبصیر: با #امام_باقر به مسجد مدینه وارد شدیم. مردم در رفت و آمد بودند. امام به من فرمود: «از مردم بپرس آیا مرا می بینند؟» از هر که پرسیدم آیا ابوجعفر را دیده ای؟ پاسخ منفی شنیدم، در حالیکه امام در کنار من بود.
در این هنگام یکی از دوستان حقیقی آن حضرت به نام #ابوهارون که نابینا بود به مسجد آمد. امام فرمود: «از او نیز بپرس.» از ابوهارون پرسیدم: آیا ابوجعفر را دیدی؟ فورا پاسخ داد: مگر کنار تو نایستاده است؟ گفتم: از کجا فهمیدی؟ گفت: چگونه ندانم در حالیکه او نور درخشنده ای است(📚بِحار الانوار، ج۴۶، ص۲۴۳).
💢 وقف امام باقر برای مجلس ندبه و ماتم خود:
✅ #امام_صادق: پدرم به من گفت: «ای جعفر! از مال من فلان مقدار را وقف کن برای ندبه کنان که #ده_سال در منا در ایام مِنا(موسم حجّ) بر من ندبه کنند{کافی، ج ۵، ص ۱۱۷؛ موثق}.💠 #ندبه: خواندن؛ صدا زدن؛ گریه کردن بر کسی و شمردن خوبی های او(صِحاح جوهری).
💢 صلوات خاصه امام محمدباقر:
🌹 اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ بَاقِرِ الْعِلْمِ و إِمَامِ الْهُدَى وَ قَائِدِ أَهْلِ التَّقْوَى وَ الْمُنْتَجَبِ مِنْ عِبَادِكَ، اللَّهُمَّ وَ كَمَا جَعَلْتَهُ عَلَماً لِعِبَادِكَ و مَنَاراً لِبِلاَدِكَ وَ مُسْتَوْدَعاً لِحِكْمَتِكَ وَ مُتَرْجِماً لِوَحْيِكَ وَ أَمَرْتَ بِطَاعَتِهِ وَ حَذَّرْتَ مِنْ مَعْصِيَتِهِ فَصَلِّ عَلَيْهِ يَا رَبِّ أَفْضَلَ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ ذُرِّيَّةِ أَنْبِيَائِكَ وَ أَصْفِيَائِكَ وَ رُسُلِكَ وَ أُمَنَائِكَ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ.
#محمد_بن_علی
#باقرالعلم
@tabyeen98
بسم الله
🍃 وَ فَدَیناهُ بِذِبحٍ عَظیمٍ...(صافات: ۱۰۷)
💥 و قربانی بزرگی را جایگزین او کردیم.
#قربانی_بزرگ
#حسین_در_راه_کربلاست
@tabyeen98
✍ ترک مکه در هفتم ذی الحجه توسط امام حسین
📚كامل الزيارات، ص73(ابن قولویه قمی:367)
💥 حَدَّثَنِي أَبِي رَحِمَهُ اللَّهُ وَ مُحَمَّدُ بْنُ الْحُسَيْنِ عَنْ سَعْدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي الْجَارُودِ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ إِنَّ الْحُسَيْنَ ع خَرَجَ مِنْ مَكَّةَ قَبْلَ التَّرْوِيَةِ بِيَوْمٍ فَشَيَّعَهُ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الزُّبَيْرِ فَقَالَ يَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ لَقَدْ حَضَرَ الْحَجُّ وَ تَدَعُهُ وَ تَأْتِي الْعِرَاقَ فَقَالَ يَا ابْنَ الزُّبَيْرِ لَأَنْ أُدْفَنَ بِشَاطِئِ الْفُرَاتِ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ أُدْفَنَ بِفِنَاءِ الْكَعْبَةِ.
✅ امام محمد باقر علیه السلام: #حسین یک روز قبل از تَرویه از مکه خارج شد و عبد الله بن زبیر به دنبال ایشان رفت و گفت: ای ابا عبد الله! موسم حج رسیده است و آن را رها می کنی و به عراق می روی؟! حضرت فرمود: 👈 ای پسر زبیر! اینکه در ساحل فرات دفن شوم برایم دوست داشتنی تر است از اینکه در حریم کعبه دفن شوم.
💠 پی نوشت:
⚡️روز ترویه، روز هشتم ذی الحجه است که حاجیان مُحرم شده و برای انجام مناسک حج به مِنى می روند. طبق این روایت، امام حسین یک روز قبل یعنی روز هفتم ذی الحجه از مکه به سمت کوفه خارج شد.
⚡️حضرت خوش نداشت جنگ و خونریزی در حریم مکه اتفاق افتد.
@tabyeen98
1380سال پیش مانند چنین روزی که گذشت، در بحبوحه حضور حجاج در مکه مکرمه، وقتی حاجیها آماده انجام اعمال حج واجب بودن، ناگهان #امام_حسین(ع) مکه را به سمت کوفه ترک کرد.
تاحالا فکر کردید چرا امام حسین از ماه رجب که از مدینه به مکه اومد، به سمت کوفه حرکت نکرد؟ چرا ماه رمضان حرکت نکرد؟ چرا اول ذیالحجه حرکت نکرد؟ چرا هشتم ذی الحجه(۱)؟
حاجیها از جای جای جهان اسلام برای حج، به مکه اومده بودن و خیلیاشون امام حسین نوهی پیامبر رو میشناختن و به دیدنش میومدن. در بحبوحهی اعمال حج ناگهان متوجه شدن حسین(ع) از مکه خارج شده. همه از همدیگه میپرسیدن حسین چی شد؟ کجا رفت؟
وقتی هم بعد از ایام حج به خونههاشون برگشتن برای دیگران تعریف کردن، که حسین بن علی قبل از اعمال حج، مکه رو ترک کرد. یعنی امام حسین یک استراتژی در حرکت به سمت کربلا انتخاب کرد که کل مکه و دیگر شهرهای اسلامی ذهنشون درگیر حرکت امام حسین شد.
مدینه هم که محل زندگی حضرت بود و از ماههای قبل مردم در جریان حرکت اباعبدالله به سمت مکه بودن
عراق هم که مقصد حضرت بود. و مردم کوفه از حضرت خواسته بودن بیاد و نامه نوشته بودن. در حین حرکت هم حضرت به شهرهای مختلف مثل بصره نامه نوشت و مردم رو از حرکتش آگاه ساخت.
تا اینجا حضرت، شهرهای مهم اسلامی رو از حرکت خودش آگاه کرده بود. مدینه، مکه و عراق. تنها یکجا مونده بود اونهم منطقه شام بود که نه در مسیر حضرت بود، نه مقصد حضرت. در دورترین نقطه از سرزمینهای اسلامی قرار داشت.
منطقه شام رو بعد از شهادت، خانواده حضرت با اسارتشون پوشش دادن. یکی از دلایلی که سیدالشهدا خانوادهاش رو بههمراه برد، همین موضوع بود.
امام حسین(ع) یک نقشه بسیار هوشمندانه و اثرگذار برای حرکت و قیام خود تدارک دید.
💠 پی نوشت:
⚡️ نویسنده متن، روز هشتم ذی حجه را به عنوان روز ترک مکه توسط امام حسین به مقصد کوفه بیان کرده است که درستش مطابق روایت امام صادق هفتم ذی حجه است(إِنَّ الْحُسَيْنَ ع خَرَجَ مِنْ مَكَّةَ قَبْلَ التَّرْوِيَةِ بِيَوْمٍ).
#حسین_دارابی 👇
https://t.me/joinchat/AAAAAEtDVXGujWT8rXuP3g
✍ خطبه حضرت ابوالفضل بر بام كعبه
📌 در چنین روزی و در سال 60 هـ ق حضرت ابوالفضل علیهالسلام در شهر مکه بر فراز بام کعبه خطبهای را بیان فرمودند که در کتاب مناقب سادةالکرام، سید عین العارفین هندی و «خطیب کعبه» نوشته علی اصغر یونسیان است. کلیت این خطبه مورد قبول واقع شده است، اما در قبول سند آن نیز اختلافاتی وجود دارد.
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
💥 «اَلحَمدُ لِلّهِ الَّذی شَرَّفَ هذا بِقُدُومِ اَبیهِ، مَن کانَ بِالاَمس بیتاً اَصبَح قِبلَةً. أَیهَا الکَفَرةُ الفَجَرة اَتَصُدُّونَ طَریقَ البَیتِ لِاِمامِ البَرَرَة؟ مَن هُوَ اَحَقُّ بِه مِن سائِرِ البَریّة؟ وَ مَن هُوَ اَدنی بِه؟ وَ لَولا حِکَمُ اللهِ الجَلیّة وَ اَسرارُهُ العِلّیة وَاختِبارُهُ البَریة لَطارَ البَیتُ اِلیه قَبلَ اَن یمشی لَدَیه، قَدِ استَلَمَ النّاسُ الحَجَر وَ الحَجَرُ یستَلِمُ یدَیه وَ لَو لَم تَکُن مَشیةُ مَولای مَجبُولَةً مِن مَشيئةِ الرَّحمن، لَوَقَعتُ عَلَیکُم کَالسَّقرِ الغَضبانِ عَلی عَصافِیرِ الطَّیران. اَتُخَوِّنَ قَوماً یلعَبُ بِالمَوتِ فِی الطُّفُولیة فَکَیفَ کانَ فِی الرُّجُولیهِ؟ وَ لَفَدَیتُ بِالحامّاتِ لِسَید البَریّاتِ دونَ الحَیوانات. هَیهات فَانظُرُوا ثُمَّ انظُرُوا مِمَّن شارِبُ الخَمر وَ مِمَّن صاحِبُ الحَوضِ وَ الکَوثَر وَ مِمَّن فی بَیتِهِ الوَحی وَ القُرآن وَ مِمَّن فی بَیتِه اللَّهَواتِ وَالدَّنَساتُ وَ مِمَّن فی بَیتِهِ التَّطهیرُ وَ الآیات. وَ أَنتُم وَقَعتُم فِی الغَلطَةِ الَّتی قَد وَقَعَت فیهَا القُرَیشُ لِأنَّهُمُ أرادُوا قَتلَ رَسولِ الله صلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِه وَ أنتُم تُریدُونَ قَتلَ ابنِ بِنتِ نَبیّکُم وَ لا یمکِن لَهُم مادامَ اَمیرُالمُؤمِنینَ (ع) حَیاً وَ کَیفَ یمکِنُ لَکُم قَتلَ اَبی عَبدِاللِه الحُسَین (ع) مادُمتُ حَیاً سَلیلاً؟ تَعالوا اُخبِرُکُم بِسَبیلِه، بادِروُا قَتلی وَاضرِبُوا عُنُقی لِیحصُلَ مُرادُکُم، لا بَلَغَ الله مِدارَکُم وَ بَدَّدَ أعمارَکُم وَ اَولادَکُم وَ لَعَنَ الله عَلَیکُم وَ عَلی اَجدادکُم».
🍃بسم الله الرحمن الرحیم🍃
🌹سپاس خدایی را که خانه اش را با قدوم پدرش(منظور پدر امام حسین علیهالسلام یعنی امیرالمؤمنین علی ابن ابیطالب علیهماالسلام است) شرافت بخشيد، جایی که دیروز بیت بود، و [امروز] قبله شد. ای ناسپاسان گناهکار! آیا راه بیت را بر امام نیکوکاران میبندید؟ چه کسی سزاوارتر به این بیت است از دیگر موجودات؟ و چه کسی نزدیکترین به این خانه است؟
اگر حکمتهای خداوند بلند مرتبه نبود و اسرار بالا و امتحانات موجودات نبود، همانا بیت به سوی ایشان پرواز میکرد قبل از اينكه ايشان به سمت آن برود. مردم حجر [ الأسود] را لمس ميکنند، و حجر الأسود دستان حسین علیهالسلام را استلام(لمس) میکند و اگر خواست مولای من خواست خداوند رحمان نبود، هر آینه بر سر شما مانند #باز_شکاری که بر گنجشکان فرود میآید نازل میشدم. آیا قومي را میترسانید که مرگ را در کودکی به بازی میگرفتند، در حالی که الان در مردانگی قرار دارند؟ همه جانم فدای آقا و مولای همه موجودات که برتر از حیوانات است(برتر از شما که همه در باطن حیوانید). هیهات، بنگرید سپس بنگرید! سزاوار است از چه کسی پیروی کنید، از کسی که شراب مینوشد(یزید ملعون) یا کسی که صاحب حوض و کوثر است؛ از کسی که در خانه وحی و قرآن است(امام حسین) یا کسی که در بیتش اسباب لهو و نجاست است( یزید ملعون)؛ و یا کسی که در خانهاش نزول آیات و تطهیر است؟!
شما در همان غلطی افتادید که قریش افتاد، زیرا اراده قتل پیامبر(ص) را کردند و شما اراده قتل پسر دختر پیامبرتان را و [این حیله] برای ایشان تا وقتی امیرالمؤمنین(ع) زنده بود ممکن نشد. پس، چگونه ممکن است کشتن ابا عبدالله الحسین(ع) تا وقتی که من زندهام؟ بیایید تا به راهش(راه کشتن امام حسین) آگاهتان کنم؛ پس مبادرت به کشتن من کنید و گردنم را بزنید تا به مقصودتان برسید. خدا شما را به مقصودتان نرساند و عمرتان و فرزندانتان را کوتاه کند و لعنت خدا بر شما و اجدادتان باد[كه همين مقاصد شوم را دنبال ميكردند].
#ابالفضل
#مکه_کعبه
#حسین
@tabyeen98
✍ وجه تسمیه روز ترویه؛ ۸ ذی حجه
💥 عبيدُ اللّهِ بنُ عليٍ الحلبيُّ عَن أبي عبدِ اللّه(عليه السلام): سألتُه: لِمَ سُمِّيَ يومُ التَّرويةِ يومَ التّروية؟ قالَ: لانّه لم يكن بعرفاتٍ ماءٌ، وكانوا يَستقُونَ مِن مكةَ مِن الماء لِرِيّهِم، وكان يقولُ بعضُهم لبعض: تَروَّیتُم تَروَّیتُم، فَسُمّيَ يومُ التّروية لذلك(📚علل الشرائع، ج۲، ص٤۳٥).
♈️ راوی می گوید: از امام صادق پرسیدم چرا روز ترویه، روز ترویه نامیده شده است؟ حضرت گفت: 👈 زیرا در عرفات آبی نبود و [حاجیان در روز هشتم ذی حجه] از مکه برای رفع تشنگی شان آب برمی داشتند [و به عرفات می بردند] و برخی از ایشان به بعضی دیگر می گفتند: تَروَّیتُم، تَروَّیتُم (با خود آب آوردید؛ با خود آب آوردید). به همین خاطر، روز هشتم را روز ترویه نامیدند.
💥 عن البَزَنطيِّ عن أبان عن أبي بصيرٍ أنه سَمِعَ أبا جعفرٍ و أبا عبدِ اللّٰه عليهما السّلام يَذكران: أنّه لَمّا كان يومُ التّروية قال جبرئيلُ لإبراهيمَ: تَرَوَّ من الماءِ فَسُمِّيَت التّروية ثُمّ أتَى مِنَى...(📚کافی، ج۲ ص۲۰۷).
♈️ ابوبصیر: از امام باقر یا امام صادق شنیدم که فرمودند: وقتی روز ترویه شد، جبرئيل به ابراهیم گفت: "آب بردار و با خود بیاور" و لذا این روز، "ترویه" نام گرفت. سپس، به مِنی آمد...
💠 پی نوشت:
⚡️ ترویه یعنی برداشتن و بردن آب با خود جهت استفاده و رفع تشنگی؛ سیراب کردن، رفع تشنگی
⚡️روز تَرویه(هشتم ذی حجه) روزی است که حاجیان مُحرم شده، از مکه به سمت مِنی حرکت و در آنجا بیتوته می کنند و صبح عرفه به طرف عرفات می روند. اعمال واجب حج از روز ترویه به بعد است.
#هشت_ذی_حجه
#روز_ترویه
@tabyeen98
✍ شب عرفه؛ شب مناجات
🔹پیامبر(ص):
💥 هي ليلةُ المناجاة: شب مناجات است.
📚 الإقبال بالاعمال الحسنة فیما یُعملُ مرةً فی السّنة، ج۱، ص۳۲۵
@tabyeen98
✍ دعای شب و روز عرفه
📌 شيخ طوسى و سيّد كَفعمى و سيّد ابن باقى رحمهم اللّه فرموده اند: در شب و روز عرفه خواندن این دعا مستحب است:
💥 اللَّهُمَّ مَنْ تَعَبَّأَ وَ تَهَيَّأَ وَ أَعَدَّ وَ اسْتَعَدَّ لِوِفَادَةٍ إِلَى مَخْلُوقٍ رَجَاءَ رِفْدِهِ وَ طَلَبَ نَائِلِهِ وَ جَائِزَتِهِ فَإِلَيْكَ يَا رَبِّ تَعْبِيَتِي وَ اسْتِعْدَادِي رَجَاءَ عَفْوِكَ وَ طَلَبَ نَائِلِكَ وَ جَائِزَتِكَ فَلا تُخَيِّبْ دُعَائِي، يَا مَنْ لا يَخِيبُ عَلَيْهِ سَائِلٌ [السَّائِلُ ] وَ لا يَنْقُصُهُ نَائِلٌ فَإِنِّي لَمْ آتِكَ ثِقَةً بِعَمَلٍ صَالِحٍ عَمِلْتُهُ وَ لا لِوِفَادَةِ مَخْلُوقٍ رَجَوْتُهُ، أَتَيْتُكَ مُقِرّاً عَلَى نَفْسِي بِالْإِسَاءَةِ وَ الظُّلْمِ، مُعْتَرِفاً بِأَنْ لا حُجَّةَ لِي وَ لا عُذْرَ، أَتَيْتُكَ أَرْجُو عَظِيمَ عَفْوِكَ الَّذِي عَفَوْتَ [عَلَوْتَ ] بِهِ [عَلَی] عَنِ الْخَاطِئِينَ [الْخَطَّائِينَ ] فَلَمْ يَمْنَعْكَ طُولُ عُكُوفِهِمْ عَلَى عَظِيمِ الْجُرْمِ أَنْ عُدْتَ عَلَيْهِمْ بِالرَّحْمَةِ، فَيَا مَنْ رَحْمَتُهُ وَاسِعَةٌ وَ عَفْوُهُ عَظِيمٌ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ لا يَرُدُّ غَضَبَكَ إِلا حِلْمُكَ وَ لا يُنْجِي مِنْ سَخَطِكَ إِلا التَّضَرُّعُ إِلَيْكَ فَهَبْ لِي يَا إِلَهِي فَرَجاً بِالْقُدْرَةِ الَّتِي تُحْيِي بِهَا مَيْتَ الْبِلادِ، وَ لا تُهْلِكْنِي غَمّاً حَتَّى تَسْتَجِيبَ لِي وَ تُعَرِّفَنِي الْإِجَابَةَ فِي دُعَائِي وَ أَذِقْنِي طَعْمَ الْعَافِيَةِ إِلَى مُنْتَهَى أَجَلِي وَ لا تُشْمِتْ بِي عَدُوِّي وَ لا تُسَلِّطْهُ عَلَيَّ وَ لا تُمَكِّنْهُ مِنْ عُنُقِي. اللَّهُمَّ [إِلَهِي ] إِنْ وَضَعْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَرْفَعُنِي وَ إِنْ رَفَعْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَضَعُنِي وَ إِنْ أَهْلَكْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَعْرِضُ لَكَ فِي عَبْدِكَ أَوْ يَسْأَلُكَ عَنْ أَمْرِهِ، وَ قَدْ عَلِمْتُ أَنَّهُ لَيْسَ فِي حُكْمِكَ ظُلْمٌ وَ لا فِي نَقِمَتِكَ عَجَلَةٌ وَ إِنَّمَا يَعْجَلُ مَنْ يَخَافُ الْفَوْتَ وَ إِنَّمَا يَحْتَاجُ إِلَى الظُّلْمِ الضَّعِيفُ وَ قَدْ تَعَالَيْتَ يَا إِلَهِي عَنْ ذَلِكَ عُلُوّاً كَبِيراً، اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ فَأَعِذْنِي وَ أَسْتَجِيرُ بِكَ فَأَجِرْنِي وَ أَسْتَرْزِقُكَ فَارْزُقْنِي وَ أَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ فَاكْفِنِي وَ أَسْتَنْصِرُكَ عَلَى عَدُوِّي [عَدُوِّكَ] فَانْصُرْنِي وَ أَسْتَعِينُ بِكَ فَأَعِنِّي وَ أَسْتَغْفِرُكَ يَا إِلَهِي فَاغْفِرْ لِي آمِينَ آمِينَ آمِينَ .
♈️ خدايا! هركس به اميد كمک و طلب هدیه و جايزه مخلوقى مجهّز و مهيّا و آماده ديدار او شود، تنها به سوى توست اى پروردگار من استعداد و آمادگى من، به اميد عفوت و رسيدن به بخششت و جايزه ات، پس مرا از خواسته ام نااميد مساز، اى آن كه پرسنده اى از او محروم نگردد و بخشيده اى از او نكاهد، من به پشتوانه عمل شايسته اى كه انجام داده باشم، و يا به اميد مخلوقى كه به او دل بسته باشم به پيشگاهت نيامده ام، به درگاهت آمده ام با اعتراف بر نفس خويش به بدكارى و ظلم و با اعتراف به اينكه هيچ دليل و نه عذرى بر بدكاری ام نيست، گذشت فراگيرت را كه بر آن از خطاكاران درمی گذرى اميد دارم، پس پافشارى بر جرم بزرگشان مانع تو نشد از اينكه بر آنان دوباره مهر ورزى، پس اى آن كه رحمتش فراگير و گذشتش بس بزرگ است! اى بزرگ! اى بزرگ! اى بزرگ! جز بردبارى ات خشم تو را برنگرداند و جز زارى به پيشگاهت از ناخشنودى ات رهايى نبخشد، پس خدايا! با نيرويى كه با آن سرزمينهاى مرده را زنده می كنى برايم گشايشى بخش و از اندوه هلاكم مكن تا آنكه دعايم را مستجاب نمايى و مرا به اجابت دعايم آگاه سازى و مزه سلامتى و تندرستى را تا پايان عمر به من بچشان و مرا در معرض سرزنش دشمنم قرار مده و او را بر من چيره مساز و بر گردنم مسلّط مكن. خدايا! اگر تو مرا حقير و پست بدارى، پس چه كسى بلندم گرداند و اگر تو مرا بلند گردانى، پس كيست آن كه مرا خوار كند و اگر هلاكم كنى، پس كيست آن كه درباره بنده ات در برابر تو خود نمايد؟ يا از كار او از تو پرس و جو كند؟ با آنكه به يقين میدانم كه نه در حكم تو ستمى است و نه در انتقامت شتابى، تنها كسى در انتقام شتاب مى كند كه از دست دادن فرصت را می هراسد و فقط كسى محتاج ستمگرى است كه ناتوان است، و حال آنكه تو اى خداى من! از اين امور بسيار برترى.
بار خدايا به تو پناه می آورم، پس پناهم ده و از تو امان مى جويم پس امانم ده و از تو روزى می طلبم پس روزی ام ده و اعتماد میكنم بر تو، پس تو خود مرا كافى باش، و براى غلبه بر دشمنم از تو يارى مى خواهم پس ياری ام ده، و از تو مدد می جويم پس مرا مدد فرما، و اى خداى من! از تو طلب مغفرت می کنم، پس مرا بیامرز، آمین آمین آمین[= دعایم را مستجاب کن].
📚 مفاتیح الجِنان
#عرفه
@tabyeen98