🌐 جعبه سیاه انفجار پیجرها در لبنان
#تحلیل_کوتاه
#تحولات_لبنان
🔹 با مشخص شدن علت انفجار پیجرهای حزبالله در عصر دیروز ۲۷ شهریور مبنی بر این که حدود ۳۰ گرم مواد منفجره در آنها کار گذاشته شده بود و همچنین انفجارهای امروز در دستگاههای بیسیم و دیگر ابزارهای ارتباطی ملاحظاتی درباره دیگر ابعاد علمیاتی این رویداد، کارکرد نظامی و امنیتی آن، جنبههای سیاسی و اهداف اقدام و در نهایت زمانبندی آن مطرح میشود:
🔸 به لحاظ عملیاتی دو احتمال هک و حمله سایبری و جاسازی موادمنجره در داخل پیجرها مطرح بود که مشخص شده گزینه دوم درست بوده است و البته فرایند منفجر کردن مواد از طریق پیام خود شامل سطحی از حمله سایبری است. این امر سوالاتی درباره شیوه کار گذاشتن مواد منفجره ایجاد میکند. در این رابطه میتوان سه احتمال را باید مدنظر قرار داد: نخست، جاسوسان اسرائیلی خود را تأمینکننده پیجرها معرفی کرده و خود اقدام به فروش این محموله کردهاند. دوم نیروهای این رژیم در فاصله خرید تا تحویل دستگاهها به حزبالله توانستهاند در میانه راه در حین حملونقل یا در انبارها چنین موادی را در آنها جاسازی کنند. سوم این که چنین اقدامی در کارخانه سازنده (گلد آپولو تایوان یا شرکت مجارستانی دارای امتیاز از گلد آپولو) انجام شده باشد. احتمالی که با توجه به نفوذ رژیم صهیونیستی در صنایع الکترونیک جهان نمیتوان دور از نظر داشت.
🔸 به لحاظ کارکرد نظامی و امنیتی مهمترین بحثی که مطرح میشود تاثیر بر توان حزبالله است. این اقدام از یک سو با هدف قرار دادن مکانیزم عمومی ارتباطی نیروهای حزبالله توان عملیاتی و به ویژه زنجیره تصمیم تا اقدام را تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است در کوتاهمدت باعث جلوگیری یا کاهش سطح عملیاتهای آن و یا جلوگیری از دفاع موثر در زمان جنگ احتمالی شود. از سویی دیگر علاوهبر شهادت چندین نفر، تعدادی از رزمندگان حزبالله را مجروح کرده است که اگر چه تعداد آنها در مقایسه با کل نیروهای آماده حزبالله اندک است اما به هرحال تاثیراتی منفی بر توان عملیاتی آن میگذارد. به علاوه تاثیر این رویداد بر روحیه رزمندگان حزبالله را با توجه به ایجاد این گمان در آنها که توسط دشمن شناسایی و کنترل می شوند نیز نمیتوان نادیده گرفت. همه این موارد مقطعی است و تاثیر آن در موازنه میان حزبالله و رژیم صهیونیستی بسیار جزئی است با این وجود چنانچه تصمیم رژیم صهیونیستی بر جنگ باشد چنین اقدامی میتواند به مثابه مشت اول در درگیری نیز نگریسته شود.
🔸از بعد سیاسی اهداف اقدام چندین مورد قابل ذکر است. نخست این که به هرحال دو طرف در سطحی از جنگ هستند و زدو خورد بخش طبیعی این روند است و شاید نیاز به هیچ دلیل دیگری نباشد به ویژه که رژیم صهیونیستی هیچ حدومرزی در ارتکاب جنایت نمیشناسد. دوم، آن را میتوان پاسخی به عملیات اربعین یا طرح مورد ادعای رژیم صهیونیستی مبنی تلاش حزبالله برای ترور یک مقام امنیتی سابق این رژیم، با هدف ارسال یک پیام بازدارنده به حزبالله در تعقیب چنین اقداماتی قلمداد کرد. سوم این که دو روز قبلتر حمله انصارالله با موشک هایپرسونیک به تلآویو ضربهای بزرگ به اعتبار این رژیم وارد کرد و این رژیم نیاز داشت با نوعی قدرتنمایی از تاثیر آن بکاهد.
🔸 مسئله بعدی زمانبندی است. علاوهبر نیاز رژیم به قدرتنمایی بعد از دریافت ضربه سنگین از انصارالله، در این رابطه چند عامل دیگر مطرح است. نخست این که گفته شده است برخی نیروهای حزبالله به این پیجرها مشکوک شده بودند و ممکن بود با شناسایی و خنثی کردن، این کارت از دست رژیم صهیونیستی خارج شود. دوم مسئله تغییر ثقل تمرکز ارتش رژیم به جبهه شمال و در واقع همان ضربه اول برای آغاز جنگ یا حداقل خارج شدن از فضای بی عملی ناشی به بن بست رسیدن آن در غزه از یک سو و پاسخ به فشار افکار عمومی این رژیم در مورد بازگرداندن امنیت مناطق شمالی است. نکته بعدی شکاف داخلی و فشارهای سیاسی به نتانیاهو و کابینه ائتلافی اوست.
✔️ در واقع نتانیاهو هر موقع سطح فشارهای فزاینده سیاسی علیه او از حد خاصی عبور کرده کارتهای مشخصی را رو کرده است تا از زیر این فشارها خارج شود. در زمانی که گانتز و آیزنکوت از کابنیه اضطراری او خارج شدند و فشارها برای استعفای او زیاد شد او دستور انجام یک عملیات ویژه با کمک نیروهای آمریکایی و آزادسازی چنداسیر در غزه را صادر کرد. در زمانی که فشارهای داخلی و خارجی بر او برای پذیرش آتشبس و همچنین اختلافش با وزیر دفاع (گالانت) زیاد شد او اقدام به ترور فواد شکر و اسماعیل هنیه کرد و اکنون نیز همزمان با اوج گرفتن اختلافات با گالانت و بحث تلاش برای برکناری او و وارد کردن گیدعون صعر به کابینه چنین اقدامی را انجام داده است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️آتشسوزی در ۶۰ منزل و مراکز تجاری در لبنان
🔹رژیم صهیونیستی در پی ناکامی همه جانبه در برابر مقاومت به ویژه حزبالله در وحشیانه ترین جنایت ضد بشری اقدام به انفجار دستگاههای ارتباطی در میان شهروندان لبنانی کرده و تاکنون شماری شهید و بیش از سه هزار زخمی به جا گذاشته است.
🔸بر اساس گزارش اداره دفاع شهری (آتش نشانی) در استان نبطیه لبنان، نیروهای این نهاد در حال اطفای حریق رخ داده در ۶۰ منزل و مراکز تجاری و ۱۵ خودرو و دهها موتورسیکلت در پی انفجار دستگاههای بیسیم و دو دستگاه حضور و غیاب در بسیاری از مناطق این استان هستند.تسنیم
@Tabyincenter01
🔴 صبح با خبر | ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
#صبح_با_خبر
1️⃣ شمار شهدای عملیات تروریستی رژیم صهیونیستی در لبنان به ۲۰ نفر رسید.
2️⃣ مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب قطعنامهای از رژیم صهیونیستی خواست به «حضور غیرقانونی خود در قلمروهای فلسطینی در عرض یک سال پایان دهد».این قطعنامه با ۱۲۴ رأی مثبت در مقابل ۱۴ رأی منفی و ۴۳ رأی ممتنع تصویب شد.
3️⃣ به دنبال افزایش موج بازگشت مهاجرین افغانستانی از کشورهای ایران و پاکستان به افغانستان، کمیسیون عالی طالبان جلسه ویژهای را برگزار کرد.
4️⃣ رئیس پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) مدعی خنثی کردن یک عملیات بزرگ هکری چین در ایالات متحده آمریکا شد.
5️⃣ آلمان: در صورت سقوط اوکراین، احتمالا مولداوی گزینه بعدی خواهد بود.
6️⃣ اوو مورالس رئیس جمهور پیشین بولیوی و هزاران تن از هوادارانش، راهپیمایی اعتراضی هفت روزه را علیه لوئیس آرسه رئیس جمهور این کشور آغاز کردند.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ سیاست خارجی در رسانههای داخلی
🗓 ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
1️⃣ رئیس جمهور با اشاره به جنایت اخیر رژیم صهیونیستی در لبنان: جنایت صهیونیست ها مایه شرمساری غرب است (روزنامه ایران)
2️⃣ تهدید نامتعارف علیه بشریت (روزنامه فرهیختگان به قلم سید مهدی طالبی)
3️⃣ ترور از سر استیصال / جبهه مقاومت آماده قصاص است (روزنامه کیهان)
4️⃣ پرده ای جدید از جنایت علیه بشریت (روزنامه رسالت به قلم سید محمد بحرینیان)
5️⃣ ترور؛ بیماری اسرائیلی (روزنامه شرق به قلم مهدی بازرگان)
6️⃣ تعلیق انگلیس برای اسرائیل (روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمود فاضلی)
7️⃣ آن ۳۱ ثانیه پزشکیان در بغداد نمونه موفقی از دیپلماسی بود (روزنامه اعتماد به قلم سید صادق حسینی)
8️⃣ بزرگتر شدن ارتش روسیه، اوکراین را بهوحشت میاندازد (روزنامه هم میهن)
9️⃣ اقدام به ترور مجدد ترامپ ریشه در نفرتپراکنی سیاسی دارد (خبرگزاری ایلنا)
🔟 هدف اسرائیل از حمله سایبری علیه لبنان (خبرآنلاین)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
▫️ @Tabyincenter01
🗳تأثیر نسبتا هیچ حمایت تیلور سوئیفت از هریس
#Tabyin_US_Election
#نظرسنجی
🔹 طبق آخرین نظرسنجی توسط موسسه ABC NEWS/IPSOS POLL در ۲۵ شهریور، ۸۱ درصد شرکتکنندگان در آن اعلام کردند که حمایت #تیلور_سوئیفت سلبریتی سرشناس آمریکایی از هریس هیچ تأثیری در گرایش رأیدهیشان ندارد. در عوض ۱۳ درصد اعلام کردند که با این حمایت، احتمال رأی دادنشان به هریس کمتر شده است و تنها ۶ درصد اعلام کردند که این حمایت باعث بالاتر رفتن احتمال رأیشان به هریس خواهد شد.
🔹 نتایج این نظرسنجی به وضوح نشان میدهد که نسل جدید اطاعتپذیری کمتری از سلبریتیها در حوزه سیاست دارند. موسسه نظرسنجی IPSOS طبق بررسیهای به عمل آمده، دارای اعتبار نسبتا خوبی در بین موسسات نظرسنجی است و انتخابات ۲۰۲۰ را تنها با ۳.۵ درصد اختلاف درست پیشبینی کرده بود.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 انفجار پیجرها؛ پیام اسرائیل به حزب الله
◾️الجزیره-قطره
📝صهيب جوهر
#تحولات_الدولية_في_الدراسات_العربية
#تحولات_لبنان
🔹 عملیات پیچیده امنیتی که ارتش اسرائیل علیه اعضای حزبالله انجام داد و به مجروح شدن هزاران نفر و کشته شدن دهها نفر منجر شد، موضوعی تصادفی نیست. این اقدام پس از آن انجام شد که ارتش اسرائیل اعلام کرد طرح ترور یک مقام ارشد امنیتی توسط حزبالله با استفاده از بمب «کلیماگور» را خنثی کرده است. این عملیات مرحله جدیدی از درگیری ادامهدار بین حزبالله (با آنچه در دو سطح منطقهای و لبنانی نشان میدهد) و اسرائیل که تلاش میکند پس از حادثه ۷ اکتبر ۲۰۲۳، موجودیت خود را تثبیت کند را تشکیل میدهد.
💢 این درگیری مجموعهای از واقعیتهای میدانی را نمایان میسازد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت:
↙️ طرف اسرائیلی در میان مذاکرات، تهدیدها و تلاشها برای کنترل تنش در جبهه شمال، خواستار ارسال این پیام واضح به طرف لبنانی بود که اسرائیل توانایی ضربه زدن قوی به حزبالله را دارد بدون اینکه تلفات میدانی یا هزینههای نظامی سنگینی متحمل شود. در عین حال، اسرائیل نیاز دارد برتری خود را در برابر دشمنانش ثابت کند.
↙️ در چارچوب جنگ روانی و رویارویی مستقیم میان حزبالله و اسرائیل، بهویژه پس از شلیک موشکهای حوثیها به سمت تل آویو، اسرائیل تلاش کرد تا معادله را تغییر دهد. با نزدیک شدن به سالگرد عملیات طوفان الاقصی، اسرائیل نتوانست یحیی سنوار، رهبر جنبش حماس را ترور کند و در این راستا، با انجام انفجارهایی در لبنان سعی داشت نسخه اسرائیلی عملیات طوفان الاقصی را در لبنان پیاده کند.
↙️ ساعاتی پیش از انفجارها، خبری درباره سفر فرستاده ویژه آمریکا، «هوکشتاین»، به اسرائیل برای کاهش تنش و محدود کردن درگیریها به جنوب یا بقاع منتشر شد تا از گسترش دامنه جنگ جلوگیری کند؛ اما موضع اسرائیل نسبت به تشدید تنش قاطع بود.
↙️ با توجه به انتظارها برای آغاز عملیات نظامی زمینی یا هوایی، نتانیاهو همراه با ترور، به انجام حمله سایبری و امنیتی روی آورد. هدف این عملیات آزمایش توان لجستیکی حزبالله و ایجاد مشکلات زیرساختی بهداشتی و اجتماعی به منظور آمادهسازی یک عملیات نظامی گسترده در جنوب و بقاع بود.
↙️ این عملیات نشان داد که اسرائیل به دنبال ضربه زدن به زیرساختهای ارتباطی حزبالله است تا آن را دچار سردرگمی کند. برای غلبه بر این شوک، حزبالله نیاز به زمان طولانی دارد. با این حال، پیجرهای هدف قرار گرفته ارتباطی با ساختار نظامی حزبالله ندارند و تنها راههای ارتباطی فرماندهان را هدف قرار دادهاند.
💢 بنابراین، دو مسئله پاسخ حزبالله به این شکست امنیتی بزرگ و اینکه آیا انفجارهای لبنان مقدمهای برای گسترش جنگ است، مطرح میشود.
🔹 قبل از جنگ، حزبالله آگاه بود که اسرائیل در چندین بُعد فعال است: سیاسی (تلاش برای جلب حمایت بینالمللی علیه حزبالله و لبنان)، رسانهای (انتشار اخبار روزانه درباره آمادگی برای گسترش عملیات نظامی) و نظامی (تشدید حملات هوایی برای وادار کردن حزبالله به تغییر موضع). اکنون، پس از انفجارهای لبنان، حزبالله خود را با چالش جدیدی روبرو میبیند و اگرچه به عدم گسترش جنگ پایبند است، باید به این اقدام پاسخ دهد.
🔹در مقابل، اسرائیل ادعا میکند که انفجارهای لبنان مقدمهای برای آغاز عملیات نظامی زمینی به عمق منطقه جنوب لیتانی با هدف بازگرداندن شهرکنشینان شمال (فلسطین اشغالی) به منازلشان است؛ اما واقعیتهای میدانی نشان میدهد که نبرد زمینی برای اسرائیل فاجعهبار خواهد بود و دلیل آن سطح بالای آمادگی نظامی نیروهای حزبالله است.
✔️ از اینجا میتوان سفر دیوید بارنیا به اروپا و اظهاراتش در مورد بانک اهداف در مناطق متعدد لبنان را توضیح داد اما بزرگترین چالش برای نهادهای نظامی و امنیتی اسرائیل استفاده حزبالله از مناطق کوهستانی و درهای است که دسترسی به آنها برای جنگندههای اسرائیلی دشوار است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
اندیشکده راهبردی تبیین
🌐 فعال کردن شاخه ارمنی کریدور شمال-جنوب
#طرحهای_پیشران
#ارمنستان
#زنگهزور
🔹 قابلیت ژئواکونومیک ایران برای برقراری اتصال میان مناطق مختلف امتیازی ویژه است که بهرهبرداری از آن تنها به مدد کاربست موفق دیپلماسی حملونقل و زیرساخت تحقق مییابد و نقش جمهوری ارمنستان در این حوزه، در چارچوب ترانزیت شمال-جنوب و از منظر فعالسازی کریدور خلیج فارس-دریای سیاه برای ترانزیت میان ایران و اروپا مورد توجه است.
🔹علیرغم اینکه تقویت اتصالات و زیرساخت در این حوزه از دهه ۹۰ میلادی مورد بحث بوده و در سال ۲۰۱۶ نیز در قالب ابتکاری منطقهای مورد توافق قرار گرفته، توجه کافی به عملیاتی ساختن آن تا پیش از جنگ قرهباغ مبذول نشد. وقوع جنگ و ایجاد انسداد در مسیر سنتی ترانزیت ایران و ارمنستان یعنی جاده «قاپان-گوریس» و تهدید طرح کریدور زنگهزور مبنی بر قطع کلیه اتصالات ایران از مسیر ارمنستان، بر اهمیت فعالسازی این شاخه کریدوری در حفظ استقلال ترانزیتی کشور و تبادلات دوجانبه افزود.
🔸 جاده «قاپان-گوریس» مسیر سنتی ترانزیت میان تهران و ایروان بود که ۲۰ کیلومتر از آن از اراضیای عبور میکرد که جمهوری آذربایجان در خلال جنگ قرهباغ کنترل آنها را در اختیار گرفت. با بازپسگیری منطقه عیوضلی، آذریها ضمن بازداشت برخی رانندگان، اقدام به وضع عوارض سنگین (۱۲۰ دلار) به کامیونهای عبوری از مسیر ایران نمودند. تلاشهای دیپلماتیک در این خصوص با جمهوری آذربایجان به نتیجه مطلوبی دست نیافت و در نهایت ارمنستان و ایران تصمیم به جایگزینی مسیر «قاپان-گوریس» گرفتند.
💢 «تاتو-اغوانی» و حفظ استقلال ترانزیتی
🔸 فارغ از اهداف بلندمدت ترانزیتی، ضروری بود که برای ترانزیت بار میان دو پایتخت مسیری مستقل از قلمروی کشورهای ثالث ایجاد شود. این مسیر از منظر داخلی نیز برای ارمنستان حیاتی بود؛ چرا که دسترسی ایروان به مناطق جنوبی این کشور (استان سیونیک) تنها از این رهگذر امکانپذیر میشد. براین اساس جاده «تاتو-اغوانی» به عنوان یکی از مسیرهای فرعی متصل کننده «قاپان-گوریس» با مشارکت و مساعی دو طرف، به سرعت بازسازی و تکمیل گردید. علیرغم تحقق اهدافی چون تردد مستقل، بدون مانع و بدون هزینه اضافی فعالسازی جاده «تاتو-اغوانی» به سبب پارهای ملاحظات فنی پاسخی کوتاه مدت و مقطعی به تغییرات قفقاز جنوبی محسوب میشد و برای نیل به اهداف بلندمدت، تکمیل اتوبان شمال-جنوب ارمنستان به ضرورتی غیرقابل چشمپوشی بدل گردید.
💢 ارتقای ظرفیت خارجی با احداث اتوبان شمال-جنوب ارمنستان
🔸 از یک دهه پیش تاکنون، ارمنستان بر روی طرحی کلان برای احداث «اتوبان شمال-جنوب» به طول ۵۵۶ کیلومتر از مغری در مرز ایران به سمت ایروان و سپس گیومری در مرز گرجستان تمرکز نموده است. در صورت احداث کامل این کریدور، زمان حمل کالاهای ایرانی در خاک ارمنستان از ۹ ساعت به ۵ ساعت کاهش خواهد یافت و هزینه حمل نیز به ازای هر تن کیلومتر ۱.۵ تا ۲ دلار کاهش خواهد یافت. با کاربست دیپلماسی زیرساخت در سطح دوجانبه، قرارداد احداث قطعه چهارم این اتوبان در محدوده آگاراک-کاجران به ۳ شرکت ایرانی واگذار شد و این سه شرکت قرار است با تامین مالی بانک توسعه اوراسیا و دولت ارمنستان، ۲۱ کیلومتر جاده آگاراک-واردانیدزور را بازسازی اساسی و ۱۱ کیلومتر از واردانیدزور به کاجران را احداث نمایند.
💢 ارتقای ظرفیت داخلی: «ورزقان-نوردوز» و طرح احداث پل دوم مرزی
🔸 همگام با ارتقای ظرفیت خارجی، تکمیل نواقص شبکه جادهای از تهران و تبریز به مرز نوردوز برای بهرهبرداری بهینه از این کریدور ضرورت داشت که در این راستا، احداث قطعه ۵۲ کیلومتری «ورزقان-نوردوز» در دستور کار قرار گرفت. با توجه به محدودیتهای اعتباری دولت، شرکت ملی مس تامین مالی آن را بر عهده گرفت. آخرین گزارشها از پیشرفت ۹۰ درصدی این بزرگراه و پایان آن در سال جاری خبر دادهاند. همزمان، دولت سیزدهم طرح احداث پل دوم مرزی را نیز در مذاکرات مطرح نموده تا در چشمانداز محدودیت پل موجود در نقطه صفر مرزی گلوگاه ترافیکی ایجاد نکند.
💢 آثار راهبردی
🔸 باید توجه داشت که فعالکردن شاخه ارمنی کریدور شمال-جنوب در زمره طرحهایی است که آثار راهبردی مهم برای کشور به دنبال دارد و ضروری است تداوم کاربست دیپلماسی زیرساخت در خصوص ارمنستان در دستور کار دولت جدید قرار داشته باشد؛ چرا که در یک نگاه کلی، ایجاد شاخه ارمنی این کریدور واجد آثار راهبردی ذیل خواهد بود:
1️⃣ فعالسازی کریدور «خلیج فارس-دریای سیاه»
2️⃣ تنوعبخشی به مسیرهای کریدور شمال-جنوب
3️⃣ حفظ استقلال ترانزیتی با ارمنستان و حذف کشور ثالث
4️⃣ ارتقای سطح همکاریهای فنی-مهندسی میان ایران و ارمنستان
5️⃣ بهبود کیفیت زیرساخت ترانزیتی و انطباق آن با استانداردهای بینالمللی
🔗برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید!🔗
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
♦️ پروندههای مهم هفته از لنز اندیشکده تبیین
🗓 ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
🔻 تحلیل کوتاه
🔸 سیستم انتخاباتی الکترال چگونه کار میکند؟
🔸موصل؛ قطعه جامانده از پازل سیاست ایران در عراق
🔻 طرح پیشران
🔸 شهرکهای صنعتی مشترک؛ چارچوبی جدید برای دیپلماسی صنعتی با عراق
🔸 خط آهن شلمچه – بصره: گام اول دسترسی به مدیترانه
🔻 مقاله
🔸 میدان آرش و ضرورت کاربست فعال دیپلماسی مرزی
🔻 تبیین پانوراما
🔸 انفجار پیجرها در لبنان
🔻 اکوتبیین
🔸 خط لوله ناخوشایند! گاز روسیه و عبور از اوکراین
🔻 تحولات الدولية في الدراسات العربية
🔸 پزشکیان در عراق: مانور سیاسی یا سفر راهبردی
🔻جهان در نگاه اندیشکدهها
🔸مهمترین سؤال در مورد حمله پیجرها؛ چرا اکنون رخ داد؟
🔻انتخابات آمریکا (#Tabyin_US_Election)
🔸 چهار سال پیش، وضعیت بایدن در مقایسه با امروز هریس چگونه بود؟
🔸 انتخابات ۲۰۲۴؛ نزدیکی جمهوریخواهان به بازپسگیری سنا
🔻 در رسانههای دیگر
🔸 ترسیم مسیر مذاکرات هسته ای توسط عراقچی؛ تخت روانچی و غریب آبادی کلیددار گفتگوها(تابناک)
🔸 اقدام به ترور مجدد ترامپ ریشه در نفرتپراکنی سیاسی دارد (خبرگزاری ایلنا)
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01
🌐 همیلتونیسم استراتژی مطلوب برای تدبیر جهان آشفته
◾️فارن افرز
📝والتر راسل مید
#تغییر_نظم
#فارن_افرز
🔸 والتر راسل مید، استاد مطالعات استراتژیک و علوم انسانی مرکز همیلتون دانشگاه فلوریدا در مقالهای با عنوان «بازگشت حکومتهای همیلتونی، یک استراتژی بزرگ برای تدبیر جهانی آشفته»، دکترین سیاست خارجی همیلتون را به عنوان راهبرد مطلوب برای دوران آتی تجویز کرده است.
🔹 از نظر مولف، بازگشت مکاتب فکری پیشینیان در حوزه سیاست خارجی در نتیجه تردیدها به راهبرد بینالمللیگرایی لیبرال شکل گرفته که پس از جنگ سرد دست بالا را در سیاست خارجی آمریکا یافت و عمدتا توسط سران حزب دموکرات پشتیبانی میشد. عقبنشینی اوباما از مداخله بشردوستانه در لیبی در سال ۲۰۱۱ و پاسخ محدود او به تجاوز روسیه به اوکراین در سال ۲۰۱۴ نشاندهنده افول راهبرد بینالمللگرایی لیبرال در میان دموکراتها بود. تشدید بحرانها در مرزهای غربی روسیه، درگیریها در خاورمیانه و دریای جنوبی چین، پایههای نظم جهانی لیبرال را بیش از پیش دچار فرسایش کرده است. واکنش مؤثر به این چالشهای فزاینده، مستلزم یک اجماع پایدار است که آمریکای درگیر بحران عدم انسجام یارای فراهم ساختن آن را ندارد. یکی از مکاتب تاریخی سیاست خارجی ایالات متحده که برای حل بحرانهای معاصر مناسب مینماید عملگرایی همیلتونی است. این آموزه بر تعامل مستمر میان منافع دولت و موفقیت شرکتهای داخلی، تقویت ملیگرایی و پیگیری واقعگرایی روشنگرانه استوار است.
💢 وابستگی متقابل دولتها و شرکتهای داخلی
🔹 در نظم تکقطبی پساجنگ سرد، شرکتهای پیشرو داخلی به جای اینکه خود را آمریکایی بدانند، جهانی میپنداشتند. مقامات آمریکایی نیز تمایز میان منافع ملی و ساختار جهانی را درک نمیکردند. آنان منافع آمریکا را در گرو ایجاد یک سیستم بینالمللی مبتنی بر ارزشهای لیبرالیستی میدانستند. امروزه اما این چشمانداز آرمانی از لیبرالیسم جهانی مورد انتقاد قرار گرفته است. چین و دیگر رژیمهای غیرلیبرال در پی ایجاد چالشهای اقتصادی برای شرکتهای فنی پیشرو آمریکا هستند. شرکتهایی مانند آلفابت، اپل و متا با موانع فزایندهای از سوی قدرتهای تجدیدنظرطلب مواجه شدهاند و همزمان دغدغه اصلی واشنگتن این است که شرکتهای بزرگ آمریکایی در رقابت با دیگر شرکتها به ویژه شرکتهای چینی پیشتاز بمانند. این حمایتها، شرکتها را نیز به همکاری با دولت متبوع خود سوق میدهد. از نظر مولف این همبستگی قدرت دولت با موفقیت شرکتهای داخلی که در سنت فکری همیلتونی مورد تاکید قرار گرفته باید در دولت آتی مورد توجه قرار گیرد.
💢 ملیگرایی و تقویت احساسات میهنپرستانه
🔹 دومین ایده بزرگ همیلتونیسم تاکید بر ملت و تقویت احساسات ملیگرایانه است. برای همیلتون و همیلتونیهایی مانند لینکلن و روزولت، مقدمه قانون اساسی با تاکید بر عبارت «ما مردم ایالات متحده» و نه «ما مردم» از اهمیت برخوردار بود. از این منظر، ناسیونالیسم یک ضرورت اخلاقی و نه یک شکست محسوب میشود. آمریکاییها نه تنها شهروندان جهان بلکه در وهله اول شهروندان آمریکا هستند و تعهداتی در قبال همشهریان خود دارند که شامل دیگر ابنا بشر نمیشود. بنابراین تقویت احساسات میهنگرایانه و اولویتبخشی به دفاع از منافع خانوادههای آمریکایی به جای اتخاذ یک رویکرد بینالمللگرا باید در دستورکار قرار گیرد.
💢 واقعگرایی روشنگرا
🔹 در یک دنیای مبتنی بر شرارت و بیاعتمادی، ایالاتمتحده نمیتواند به طور یکجانبه خلع سلاح شود و از تقویت قوای نظامی خود دست بکشد، اما همزمان به صلاح این کشور نیز نخواهد بود تا نسبت به تحولات جهانی بیتفاوت باشد و مسیر انزواگرایی را در پیش گیرد. رفاهی که صلح و خوشبختی داخلی آمریکاییها به آن بستگی دارد همیشه در گرو تجارت خارجی و در عین حال تاکید بر قدرت ملی بوده است.
🔹 اگرچه سلطهجویی یک کشور در اروپا یا آسیا، امنیت آمریکا در داخل را در معرض تهدید قرار میدهد، به همان اندازه بیتوجهی به ارزشهای دموکراتیک جهانی نیز تهدیدآمیز است. مقامات باید به هر دو وجه راهبرد همیلتونی یعنی روشنگرایی و واقعگرایی به صورت همزمان توجه نمایند. آنان باید در حمایت از منافع ملی با شدت و حدت عمل کنند و درعینحال الگوهایی از حکومتمداری ارزشمحور را نیز دنبال کنند.
✔️ نتیجهگیری
🔹 احیای همیلتونیسم ملی در زندگی آمریکاییها به واسطه گسترده شدن رقابتهای ژئوپلیتیکی و پویایی انقلاب اطلاعاتی بیش از هر زمان مشهود است. اگر ایالات متحده بخواهد تعادل فرهنگی و سیاسی خود را در داخل به دست آورد و درعینحال در محیط چالشبرانگیز عرصه بینالملل به درستی عمل کند باید از بازگشت مجموعهای از ایدهها استقبال کند که در ادوار گذشته علیرغم برخی کاستیها، موفقیتهای چشمگیری برای این کشور در پی داشته است.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
☄️ حزبالله لبنان شهادت ابراهیم عقیل را تأیید کرد
حزب الله در بیانیهای اعلام کرد، رهبر بزرگ جهادی حاج ابراهیم عقیل (حاج عبدالقادر) پس از عمر مبارک به صفوف جهاد و فداکاری برادران رهبران شهیدش پیوست.
🌐اندیشکده راهبردی تبیین🌐
💎 @Tabyincenter01