📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۱۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣ برای استناد به قرآن باید شبهه #تحریف را با استدلال زدود. ۵ دلیل بر صیانت قرآن از تحریف اقامه شده است. بحث تحریف بر سر کم شدن آیات یا سوره هاست نه زیاد شدن. چنان که ابتدا در آغاز بعثت و در مکه خداوند میفرماید کتابی مثل این بیاورید «فلیاتوا بحدیث مثله». سپس بعدا در مدینه میفرماید ده سوره مثل این بیاورید «فاتوا بعشر سور مثله مفتریات» و در آخر گوید یک سوره مثل این بیاورید «فاتوا بسورة من مثله» پس امکان افزایش وجود ندارد و اشکال گیرندگان نیز صرفا گویند که ممکن است سوره ای یا آیه ای کم شده باشد.
🔺2⃣یک اشکال مشترک بر این ادله قرآنی مطرح است و آن #شبهه_دور است. گویند چگونه به خود قرآن برای رد تحریف قرآن میشود استدلال کرد؟ زیرا ما احتمال تحریف در همین ادله قرآنی میدهیم که به آنها استدلال میشود.
این اشکال را بعضی چنین پاسخ دادند که اگرچه این وارد است ولی به کمک روایات مساله حل میشود چون روایات ما را به قرآن ارجاع دادند چه حدیث معروف ثقلین و چه روایات عرضه بر قرآن و چه روایات دیگر که گویند قرآن هدایت و نور است. اگر قرآن تحریف شده بود رسول خدا و معصومین، ما را به آن ارجاع نمی دادند.
🔺3⃣بازگشت این پاسخ به اصالت حدیث است نه #اصالت_کتاب. یعنی گویند قرآن را با روایات اثبات کردیم و بدین صورت، اصل را با فرع اثبات کردند حال آنکه ارزش و حجیت روایات را قرآن بیان کرده است و لذا این پاسخ اشکال دارد چون حرمت کلام خدا با روایات قابل اثبات نیست. گفتیم که حجیت روایات معصومین به امر پیامبر است که حدیث ثقلین را مطرح کرد و حجیت امر پیامبر نیز به قرآن برمیگردد که گفته از او اطاعت کنید پس «حجیت روایات معصومین به قرآن برمیگردد.»
🔺4⃣پاسخ دوم را از خود #قرآن می آوریم. اولا احتمال تحریف در قرآن نیست چون یقین داریم که خدا پیامبر را آورد و بر او کتابی نازل کرد. دوم اینکه امکان از بین رفتن قرآن اصلی و جعل کردن کتابی دیگر بجای آن هم وجود ندارد. سوم اگر این کتاب فعلی همان قرآن نازل شده بر پیامبر است و صرفا احتمال نقیصه در آن میدهیم به خود قرآن مراجعه میکنیم چون خداوند، قرآن را با اوصافی معرفی کرده است و گوید آن نور و هدایت است، #منسجم است، مردم را به ملت اقوم دعوت میکند، اگر همه انس و جن جمع شوند نمیتوانند سوره ای مثل آن بیاورند.
🔺5⃣آنهایی که در صدد تحریف بودند #گروه_سیاسی حساب شده ای بودند که میخواستند #اصول_کلی قران و مطالب اصلی قرآن را عوض کنند نه آن همه تلاش کنند تا کلمه ای را عوض کنند که بود و نبودش از نظر خطوط کلی فرقی نمیکند یا آیه ای را که تکرار شده بخواهند حذف کنند. اگر آن اصول کلی را تغییر میدادند این اوصافی که در مورد قرآن در قرآن آمده عوض میشد و نمیگفت این قرآن منسجم است. توجه کنیم که تحدی قرآن به فصاحت و بلاغت نیست چون آن فقط برای اعراب است بلکه محتوای قرآن و انسجام آن و دیگر اوصاف آن است. پس اصول عوض نشده و آیات غیر اصلی نیز مدنظر آنها برای تحریف نبوده که تحریف شود.
🔺6⃣نباید #اصالت_قرآن را وابسته به اصالت روایات کرد چون اگر اینجا کوتاه آمدیم آنجا دیگر دره ایست عمیق چون آنقدر بازار جعل و دروغ در آن زیاد است که انسان باید جان بکند تا یک روایت صحیح پیدا کند. با قرآن که کلام الله است نتوانستند بازی کنند اما با روایات بسیار بازی کردند. دین نباید به روایت ختم شود چون آنکه روایات پر از اشکالند و معصومین میگویند خود روایات باید با قرآن سنجیده شوند تا ببینیم کدام درست است چون مثل امام میشود حرف زد اما مثل خدا خیر!
🔺7⃣بهترین مناجات ها، بهترین خطبه های حضرت امیر و ... را بخوانید اگر وسطش دو آیه باشد براحتی قابل شناسایی است! چون قابل قیاس نیست. پس #شبهه_دور بر خود این پاسخ که اصالت قرآن را با روایات میسنجند وارد است چون حجیت خود روایات به قرآن است.
🔺8⃣پس اولا کتاب خدا بر پیامبر نازل شد. ثانیا قطعا این قرآن فعلی بطور کلی یک کتاب دیگر نیست. ثالثا سوره ای به آن اضافه نشده است چون امکانش نیست و خدا تحدی کرده است. رابعا اگر قرار باشد کم شده باشد حتما در #اصول_کلی و آیاتی است که به منافع تحریف کنندگان آسیب میرساند نه آیاتی که جزو اصول نیستند و معنای مهمی ندارند. خامسا اگر قرار بود اصول عوض شود قرآن دیگر اوصافی که خود گفته نداشت مانند انسجام.
🔺9⃣اگر کسی قرآن را نازل کرده برای آن نبوده که عباداتش منهای سیاسات باشد یا منهای اجتماعیات و معارف و اخلاق و غیره باشد. این یک بسته است که همه با همند و باید اجرا شود. بعدا گفته میشود که خطوط کلی قرآن چیست.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۱۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🔴 ادامه: بخش دوم
🔺0⃣1⃣کسی وارد مسجد شد و پیامبر فرمودند این کیست؟ گفتند علامه. فرمود چه بلد است؟ گفتند تاریخ جاهلیت و انساب. فرمود این که مشکلی حل نمیکند. «علم سه دسته است: آیات محکمه، فریضة قائمه و سنة عادله». اصول کلی قرآن به این سه برمیگردد.
🔺1⃣1⃣مرحوم محقق داماد در شرح این حدیث گوید: جمله اول یعنی #آیات_محکمه راجع به فقه اکبر است یعنی «معارف و اصول دین و ...» اما جمله دوم یا #فریضة_قائمه راجع به فقه اصغر است یعنی «فقه معمول» و جمله سوم یا #سنة_عادله راجع به «اخلاق و ...» است. آیا میشود مسلمین را فقه اصغر اداره کرد اما #فقه_اکبر را کنار گذاشت؟ یعنی ۵۰۰ آیات الاحکام را بداند و ۶ هزار آیه دیگر را رها کند و اکر مشکلی پیش آمد مردم را رها کند؟! اگر کسی صرفا برخی از آیات را بلد است آیا میتوان مسلمین را به دست او داد؟
🔺2⃣1⃣وقتی پیامبر سالم بود منافقین از هیچ کاری برای سنگ انداختن در کارش کوتاهی نمیکردند. ایشان میفرماید: تا من مریض شدم خانه نشینم کردند تمام سنگ اندازی ها تمام شد! حال آیا این منافقین همه از بین رفتند؟! یا اینکه هر چه خواستن با روایات جدید ساختند و با حکومت کنار آمدند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📚مرور آیات قرآن
🔑 آیه ۸۱ سوره مبارکه آل عمران
✅ @tafsire_tasnim1
94-19.mp3
13.98M
🎙صوت تفسیر قرآن
📆 جلسه مقدماتی ۱۹
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۱۹
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣ ادله صیانت قرآن از #تحریف بیان شد. یک دلیل عقلی و چهار دلیل قرآنی داشت. دلیل عقلی میگفت چون اصل نبوت وجودش ضروری است حفظ عصاره نبوت یعنی قرآن نیز ضروری است خصوصا چون قرآن مهیمن بر همه کتب آسمانی است. اگر این کتاب هم تحریف میشد چیزی روی زمین به عنوان #حجت_خدا باقی نمی ماند. حال چون پیامبر اسلام و قران آخرین پیامبر و کتاب الهی هستند قرآن باید از تحریف در امان بماند.
🔺2⃣چهار دلیل قرآنی هم در کنار این دلیل عقلی است. اگر روایاتی بر تحریف اشاره دارند چون این ۵ دلیل مذکور مخالف آن روایتند باید روایت را تاویل و در صورت عدم امکان، طرح کرد و کنار گذاشت.
🔺3⃣گذشته از ۵ دلیل مذکور، ادله روایی هم وجود دارد. از مجموع چند طایفه روایت مشخص میشود که تحریف در قرآن ممکن نیست. طایفه اول از روایات همانند که در #فتنههای_روزگار ارجاع به قرآن میدهد تا مردم نجات یابند. حال اگر قرآن خود از تحریف مصون نباشد میتواند انسان را در فتنه ها نجات دهد؟!
🔺4⃣طایفه دوم #روایات_عرضه_بر_قرآن هستند که گویند آنچه از ما به شما رسیده (همه روایات) بر قرآن عرضه کنید و تطابق دهید. چون در روایات امکان جعل هست اما در قران خیر. این گونه روایات، تخصیص پذیر هم نیستند که بگویند فلان روایات را نمیخواهد با قرآن بسنجید. ترازو باید سالم باشد که بتوان با آن چیز دیگری را سنجید پس قرآن باید از تحریف در امان باشد.
🔺5⃣طایفه سوم از روایات، روایاتی هستند که #سیره_عملی معصومین را نشان میدهد که در مقام پاسخ و استدلال به همین قرآن موجود استدلال میکردند. اگر حرفی در مورد تحریف هم هست در همان زمان آشوب خلافت است که غالبا تازه مسلمان بودند و چند قرآن هم بیشتر نبود. بعدا که تا نیمی از اروپا هم رفت و امکان تحریف نداشت.
🔺6⃣همچنین وقتی معصوم به قرآن استدلال میکردند کسی به ایشان اعتراض نکرده که بخشی از قرآن تحریف شده است حال تو چگونه به آن استناد میکنی؟ شاید در آیاتی که حذف شده حرف دیگری باشد! حال آیا استدلال معصوم به قرآن صحتش حجیت می دهد یا اینکه کاشف از حجیت قرآن است؟
🔺7⃣طایفه چهارم از روایات که مهمترین طایفه است همان #حدیث_ثقلین است. «انی تارک فیکم الثقلین، کتاب الله و عترتی، لن یفترقا حتی یردا علی الحوض،». گوید: «ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا ابدا» یعنی این دو از هم جدا نشدنی هستند تا زمانی که به اینها چنگ میزنید هرگز گمراه نخواهید شد. اگر خطوط اصلی قرآن تحریف شده بود چگونه تمسک به این کتاب، انسان را از «هر گونه ضلالت» می رهاند؟! با توجه به حدیث ثقلین، عترت و کتاب خدا تا قیامت با همند. حال چون امامت تا قیامت باقیست کتاب خدا هم باید بدون تحریف تا قیامت باقی بماند.
🔺8⃣گاهی گفته میشود که برخی از بطون قرآن را خود پیامبر هم نمی داند. حال آنکه اولُ ما خلق الله، نور پیامبر است نه قرآن. اگر حضرت اولین فیض خداست هر فیضی که در جهان صادر شود بعد از آن است پس پیامبر به کنه قرآن اشراف دارد. تجلی قرآن بعد از تجلی پیامبر است البته قرآن به مقام ذات خداوند راه ندارد و تجلی علمی خدا است.
🔺9⃣اگر قرآن تحریف شده و مثلا در اصل، نام «امام علی» از قرآن پاک شده است مگر ممکن بود که حضرت امیر و یارانش به حدیث منزلت و ... استناد کنند اما به آن آیه که اسمش صراحتا در آن بوده استناد نکنند؟! این تازه برای زمانیست که اول اختلاف و پس از فوت پیامبر بود و هنوز تحریفی هم رخ نداده بود و غالب صحابه هم حافظ قرآن بودند. پس کمترین تحریف و کاستی در قرآن رخ نداده است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-20.mp3
16.34M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۰
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۲/۳۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 تاریخ: ۱۳۶۳/۲/۳۱
📌 شماره جلسه: ۲۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣ برای اثبات صیانت قرآن از #تحریف، در کنار دلایل عقلی و نقلی، به #اجماع نیز استناد میکنند. اجماع صرفا در حد تایید است و مشکل را حل نمیکند. اگر #اجماع_منقول باشد که در حد یک خبر واحد اعتبار دارد. اگر #اجماع_محصل باشد که بسیار کم است، از یک دلیل ظنی نمیگذرد و شبهه دور هم در آن مطرح است.
🔺2⃣در #اجماع_محصل اگر کسی توانست همه نظرات علما در جهان را بدست آورد که بسیار قلیل است چون برخی علما اصلا کتاب ننوشته اند، برخی دیگر نوشته اند اما فقط در کتابخانه خودشان قرار دارد و ما دسترسی به آن نداریم. پس تحصیل اتفاق کل علما بر یک نظر، بسیار سخت است.
🔺3⃣تحصیل چنین اتفاقی نیز جز «تراکم ظنون» چیزی نیست چون حرف هر عالمی درحد یک ظن است. تراکم ظنون سبب میشود که شبهات کوچک نتواند در برابر آن بایستد اما یقین هم ایجاد نمیکند. در خبر متواتر چون اخبار از حس است یقین متعارفی (ظن متاخم علم) شکل میگیرد اگرچه یقین علمی و برهانی نیست. اما اجماع محصل، اخبار از حدس است.
🔺4⃣اهل سنت حجیت اجماع را از این روایت برداشت کرده اند که پیامبر فرموده: «لا تجتمعوا امتی علی الخطا» یعنی امتم بر امر خطا اجماع نمیکند. این در واقع حجیت اجماع را نمیرساند چون میگوید هرگز همه امت من بر یک امر اشتباه اجماع نمیکنند نه هر چه که امتم بر آن اجتماع کردند حق و صدق است!
🔺5⃣همچنین اگر مشکل قبلی را مردود هم بدانیم باز هم با #اشکال_دَور مواجهی چونم اعتبار اجماع به خبر واحد (روایت لا تجتمعوا امتی علی الخطا) است حال آنکه اعتبار و حجیت خبر واحد به قرآن است چون قرآن فرموده که از فرامین پیامبر تبعیت کنید (ما ءاتاکم الرسول فخذوه). پس اولا اجماع امری ظنی است و حتی اگر یقینی باشد سندش امری ظنی است که همان حدیث است. ثانیا اشکال دور در آن است.
🔺6⃣اگر مبنای اجماع حدس باشد احتمال خلاف است. اجماع برهان ریاضی نیست که یقینی باشد اما اگر بین افرادی که اجماع کرده اند معصوم هم باشد تازه خبر واحدی میشود که صحیح السند است. پس با اجماع مشکل حل نمیشود و تنها میتواند مویدی باشد. لذا تنها برهان عقلی و برهان قرآنی و روایات معصومین(ارجاع به قرآن، عرضه بر قرآن، سیره عملی معصومین و ...) را داریم.
🔺7⃣ادله قائلین به تحریف:
۱. عدم تحریف به زیاده در قرآن اجماعاً: البته فهمیدیم که اجماع ایجاد حجیت نمیکند و خودش درگیر مشکل دور است.
۲. تحریف به نقیصه شده است: در مورد تحریف به نقیصه روایات فراوانی هست که گوید آیاتی کم شده است.
🔺8⃣وهن متن یک حدیث نشان از عدم صحت حدیث دارد و علو متن نشان از صحت آن. بسیاری از روایات قائل به تحریف، اولا سند درست ندارد. ثانیا در مقام تفسیر و تطبیق است و ثالثا غالبا میبینیم که متنش #جعلی است. مثلا گفته اند در مورد خلافت امام علی به اندازه ثلث قران یا همان ۲۰۰۰ آیه حذف شده است. مگر ممکن است حضرت امیر در هیچ یک از احتجاجات به این آیات اشاره نکرده؟! آن هم امام علی که دست به قرآن ببرند لحظه ای ساکت نمینشیند چون این دیگر اصل دین است.
🔺9⃣خود این متون دلالت بر جعل دارد چون منطقی نیست. مگر مردم خودشان حافظ قرآن نبودند مگر پیامبر موظف به بیان آیات و حفاظت از قرآن نبوده است؟ پس چطور یکباره ۲۰۰۰ آیه حذف شده و صدای هیچکس درنیامده است؟!
🔺0⃣1⃣چطور در زمان خلیفه سوم که حکومت دیگر پابرجا شده و کسی حرف نمیتواند بزند خواستند یک واو را بردارند طرف آمد شمشیر کشید گفت اگر انرا سر جایش نگذارید فلان میکنم بعد ۲۰۰۰ آیه در زمان تشکیل خلافت که هنوز حکومت خلفا جا نیفتاده و کسی قدرتی برای سرکوبی اعتراضات ندارد یک سوم قرآن را برداشتند و از کسی صدایی در نیامد؟!
🔺1⃣1⃣یا مثلا گویند سوره توبه بسم الله داشت و به اندازه سوره بقره بود اما بسم الله و ایات بعدی را برداشتند! آخر چه کسی و چرا برداشته و هیچ کسی حرفی نزده؟! از خود متن، جعلی بودن و ساختگی بودنش مشخص است. یا مثلا نمونه هایی گویند مثلا فلان جمله ها را برداشتند! بعد که انها را میخوانی میبینی در حد عربی مبتذل است نه عربی فصیح که مشخص است کلام الله نیست.
🔺2⃣1⃣گاهی در مقام تفسیر و تطبیق، معصومین میفرمودند که مثلا اگر بعد از قل هو الله سه بار بگویید کذالک الله ربی معلوم میشود آیات را فهمیده ای. بعد برخی گفتند پس این سه کذلک الله ربی جزو سوره بوده و حذف شده است! درحالیکه این دوستان نادان نمیدانند که منظور معصوم این است که خوب است بعدش بخوانید نه اینکه جزو قرآن است.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۰
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🔴 ادامه: بخش دوم
🔺3⃣1⃣یک سیر اجمالی در این روایات مشخص میکند اولا این روایات یا جعلیند و یا در مقام تفسیر و تطبیق. ثانیا از حجیت اینها، لا حجیت اینها لازم می آید حال اگر این روایات حجت باشد پس یعنی قرآن دست خورده، حال آیا این قرآن دست خورده میتواند به روایات حجیت بخشد؟! پس از #اخبار_تحریف چیزی بدست نمی آید.
🔺4⃣1⃣دلیل دیگر قائلین به تحریف اینست که چون قران کاملا جمع نشده بود و روی سنگ کاغذ و چوب و ... ضبط شده بود و غیر معصوم انها را جمع کرده پس امکان تحریف دارد.
🔺5⃣1⃣در پاسخ باید گفت اولین کسانی که جمع آوری کردند همگی حافظان قرآن بودند. ثانیا همه اینها با هم اشنا بودند نه دور از هم. بعلاوه آیا اینها یقینا اشتباه میکنند یا صرفا امکان اشتباه دارد؟ بله امکانش هست که این امکان با دلایل عقلی و قرانی و روایات که گفتیم از بین میرود. بعلاوه معصوم در بین اینها بودند، هم جمع کردند هم بیان کردند هم استدلال کردند و ...
🔺6⃣1⃣در روایت است که امام علی هم قرآن را جمع کرد و وقتی به مجمع رفت گفتند زید جمع کرده و به جمع آوری تو نیازی نیست که امام به نشانه اعتراض از مجمع رفت اما این به معنای این نیست که در قران علی حرفی اضافه تر یا کمتر بوده بلکه اختلاف ممکن است در ترتیب جمع آوری سور باشد نه چیز دیگر.
🔺7⃣1⃣این عدم ترتیب آسیبی به قران نمیزند چون در مقام تفسیر باید همه آیات مرتبط قرآن را لحاظ کرد. چون تنظیم آیات بر اساس #نزول_قرآن آثار خوبی دارد مجامع فقهی اجازه دادند که تفسیر ۱۲ جلدی دروزی بر اساس نزول قرآن نوشته شود نه به ترتیب فعلی.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-21.mp3
16.5M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️
🔺1⃣در ادامه بررسی #ادله قائلین به تحریف، دلیل چهارم ایشان این است که روایات زیادی از رسول خدا به این مضمون وجود دارد که هر چه امت یهود و نصارا به آن مبتلا شدند، امت مسلمان هم مبتلا میشوند و چون یکی از وقایع مهم امت یهود و نصارا، #تحریف کتاب آسمانی شان است، پس حتما تحریف در قرآن کریم نیز راه پیدا کرده است.
🔺2⃣جواب، این است که اولاً این روایات اطلاق و عموم ندارد؛ و ثانیاً اگر اطلاق و عموم داشت با بعضی از جریاناتی که مخصوص یهود و نصارا بوده است مثل #تثلیث و گوساله پرستی و غیره که در بین امت اسلامی رخ نداده است، نقض میشود. همچنین اگر اطلاق و عمومی داشته باشد، این اطلاق و عموم چون مخالف قران کریم است مردود است، چون خداوند میفرماید «انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون».
🔰در مورد مساله جمع آوری قرآن و ترتیب قرارگیری سور و آیات قرآن باید گفت:
🔺 قرآن دوبار جمع شد یکی در زمان ابی بکر و یکی در زمان عثمان. در زمان ابی بکر، پراکنده ها را کنار هم جمع و صحافی کردند و در زمان عثمان احیانا «اختلاف قرائت ها» و بعضی از «ترتیبها» را کنار گذاشتند و به این صورت امروزی در آوردند.
♻️از لحاظ #ترتیب، یک مقدار از قرآن را یقین داریم که برخلاف ترتیب نزول، جمع آوری شده است؛ مانند سوره بقره که قبل از سور مکی است، در حالیکه این سوره در مدینه و در سال اول هجرت نازل شده است.
🔸با این حال این #ترتیب جمع آوری به جایی آسیب نمیرساند، چه اینکه اگر کسی خواست قرآن را به ترتیب نزول تفسیر کند -و بعضی ها هم این کار را کردهاند- جایز است و مشکلی ندارد.
✅زیرا آنچه که رکن اساسی تفسیر قرآن کریم است این است که وقتی میتوان درباره یک آیه بحث کرد که زیر پوشش «کل آیات قرآن کریم» قرار بگیرد و اگر کسی آن قدرت را ندارد که #خطوط_کلی_قرآن را بداند، او مجاز نیست که یک آیه را مطرح کند و بگوید قرآن این مطلب را میگوید و فقط میتواند بگوید این آیه، این مطلب را میگوید. بله، شاید اگر چنانچه قرآن کریم به ترتیب نزول جمع آوری میشد، مسایل را آسانتر درک میکردیم.
🔺پس ترتیب سور، یقیناً بر خلاف ترتیب نزول است. اما درباره ترتیب آیات، آن مقدار از سور که به یکباره نازل شدهاند؛ نظیر بعضی از سور کوچک و سوره انعام، درباره آنها بحثی نیست. اما آن سوره هایی که تدریجا نازل میشد روایاتی زیادی وجود دارند که نشان میدهند که با نزول هر "بسم الله الرحمن الرحیم" سوره قبلی تمام شده و سوره بعد شروع میشده است.
🔺بر این اساس، نباید در سوره های مکی، آیات مدنی و در سوره های مدنی، نباید آیات مکی باشد؛ مگر در #یک سوره که اوایلش در مکه نازل شده باشد و بقیه اش هم در مدینه. در یک چنین سوره ای که اگر وجود داشته باشد، میتواند بعضی آیاتش مکی و بعضی دیگر مدنی باشد.
⚠️ با این حال دلیل قطعی بر این نداریم که #ترتیب_آیات توقیفی باشد یعنی به همین ترتیب قرارگیری، نازل شده باشند؛ که این هم باز به جایی آسیب نمیرساند.
💠 چون اصل بر آن است که هر کسی بخواهد مطلبی را از قرآن بفهمد، باید کل قرآن را مطالعه و مرور کند. زیرا قرآن یک کتاب واحد هماهنگ است.
♻️مثلا اگر آیه تطهیر در جای خود مستقلا قرار میگرفت و در لابه لای آیات سوره احزاب نبود، نمیتوانست بهانۀ سوئی به دست دهد که بتوانند استدلال کنند و بگویند (إِنَّما يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَ يُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيراً) شامل دیگران هم میشود.
🔺ظاهرا قرآنی که پیش اهل بیت علیهم السلام است براساس ترتیب نزول میباشد. با این حال، همین قرآنی که فعلا مسلمین و انسان ها در خدمت آنند، کتابی است محفوظ و مصون و #حجت قاطع حق.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
94-22.mp3
17.73M
🎙صوت تفسیر قرآن
🔺 جلسه مقدماتی ۲۲
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
📇 خلاصه متنی تفسیر قرآن، #مقدمات_تفسیری
📆 شماره جلسه: ۲۲
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🔺در جلسه ۲۲، مباحث حضرت علامه بر خطبه پیامبر اکرم در آخرین جمعه ماه مبارک شعبان تمرکز داشته و لذا بحث تفسیری کمی دارد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر مقدمات قرآن
🔴 eitaa.com/tafsire_tasnim1/28
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1