هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_63L.mp3
5.91M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_63
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 63
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ و ۲۴ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین-فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
🚸🚸🚸🚸
💠در ادامه بحث از #معجزه و حاکم بودن اصلِ عقلیِ علیت بر معجزات باید گفت که معجزه در #منطقه_امکان بوده و تنها تفاوتش با دیگر چیزها این است که معجزه راههای عادی را طی نمی کند و اسباب و عللی در آن دخیل هستند که انسان ها آنها را نمی شناسند یا ندیده اند.
♦️مثلاً همه موجودات از #خاک و آبند و لذا ماری که از همان خاک و آبست توسط عصای حضرت موسی راه چند ملیون ساله را در چند ثانیه طی می کند تا به مار بالغ تبدیل شود اما #زنجیره_علل از بین نمی رود و مار از عدم بوجود نمی آید. یا اینکه ایشان با عصایش آبهای گذشته را از بین برده و جلوی آبهای جدید را می گیرد تا در وسط دریا یک باریکه خشکی برای عبور ایجاد شود یعنی همان کاری که سد می کند اما با عللی دیگر و در زمان کوتاهتر.
🍀معجزه پیامبران همیشگی است یعنی تا قیامت کسی نمی تواند آن معجزات را انجام دهد زیرا معجزات متکی به وجود خداوند هستند و علل و اسبابش توسط خداوند با این سرعت کنار هم می آیند. علت دیگر این است که خطوط کلی دین رسولان گذشته همگی واحد است و آن #اسلام است اما خطوط جزیی ادیان تغییر می کند لذا دین اسلام به علت تکامل، بر ادیان قبلی مسلط و #مهیمن است. (مائده_۴۸)
♦️#اصل_علیت اصلی #عقلی است نه حسی و تجربی زیرا تجربه و مشاهده تنها تاثیر و رابطه دو چیز بر هم را کشف می کند نه سلسله علل را. لذا تنها عقل می تواند از این سلسله علل، اصل علیت را برای همه موجودات جهان استنباط کند.
🔰طبیب و مهندس جهان بین نیسنند و تنها #فیلسوف است که در مورد ابتدا و انتها و هدف جهان صحبت می کند. فلذا افرادی که با #علوم_مادی سرو کار دارند اولین افرادی هستند که معجزه را نمی توانند بپذیرند اما فلاسفه معجزه را رد نمی کنند.
🔴علم مادی فقط در #سیر_افقی اشیا سخن می گوید نه سیر عمودی؛ یعنی سه سوال می کند (این چیز قبلاً چه بوده؟ الان چیست؟ بعداً چه خواهد شد؟) اما علم عقلی به این می پردازد که چه کسی این موجودات را ایجاد کرد و چرا اینکار را کرد؟ لذا علوم عقلی به #سیر_عمودی سلسله علل توجه دارند و گویند مبدأ و معاد چیست؟ لذا علوم عقلی از دو سیر عمودی صحبت می کنند: یک سیر که از خدا شروع می شود و سیر دیگر که به خدا ختم می شود! (هو الاول و الآخر/حدید_۳)
✅خداوند به عالمان مادی گوید شما به جهان افقی نگاه کرده اید در حالیکه در همان هم به همه #اسباب جهان آگاه نبودید و فکر کردید چوب نمی تواند به مار تبدیل شود. شما در علم، بُعد اثباتی را نشان داده اید اما نمی توانید بعد سلبی را نیز نشان دهید یعنی می توانید بگویید امکان وجود اشیا از این راهی که ما آنرا دیده ایم و به آن #عادت داریم وجود دارد اما نمی توانید بگویید غیر از این راه #محسوس، هیچ راه و علت دیگری برای موجود شدن اشیا وجود ندارد.
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 63
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
بخش دوم👇
5⃣ قرآن، در سلسله علل ۴ امر را بیان می کند:
۱. علل قریب (نزدیک) را می گوید مانند نقش باران در حیات جهان.
۲. علل بعید را میگوید یعنی همه چیز را به خود خدا نسبت میدهد.
۳. معجزات را به عنوان خرق عادت به انبیا نسبت می دهد.
۴. گوید علت اصلی آنچه انبیا انجام داده اند نیز خداست.
🔰فهم چگونگی جمع کردن این ۴ امر به فهم #ربوبیت_مطلق خداوند بستگی دارد. اگر درک کردیم که ربوبیت و مالکیت خدا مطلق است دیگر جایی برای ربوبیت دیگری باقی نمی ماند مانند اینکه بگویید یک اقیانوس نامحدود است حال آیا می توان گفت غیر از این اقیانوس، یک رود کوچک نیز وجود دارد؟ خیر زیرا جایی نماند که این اقیانوس نامحدود وجود نداشته باشد و جا برای حضور آن رود باشد.
🔷بدین صورت خداوند در بیان دو امر ابتدایی گوید آیا شما کشاورزید یا من که همیشه بیدارم (لا سنة و لا نوم/بقره_۲۵۵) و هر لحظه در حال رویاندن آن هستم؟! «أانتم تزرعونه ام نحن الزارعون/واقعه_۶۴» من هستم که دانه و هسته را می شکافم تا گیاه از آن رشد کند «فالق الحبّ و النّوی/انعام_۹۵»
🔰خداوند علت همه چیز است نه اینکه در #سلسله_حلقات_علل، او تنها سر حلقه آخر باشد. اما وقتی به سر حلقه آخر می رسیم در میابیم که او علت همه چیز بوده و همه حلقه ها در دست او بوده است. او نور السماوات و الارض است و به هر طرف که سر بچرخانیم او را می بینیم «فاینما تولّوا فثمّ وجه الله/بقره_۱۱۵»
♦️تمامی اشیا یک #مُلک دارند و یک #ملکوت. «تبارک الذی بیده المُلک/ملک_۱» ملک در اینجا هم مالکیت است و هم ملکوت یعنی هم جسم و هم نفس انسان در ید قدرت اوست و هرچه داریم مال خداست. «فسبحان الذی بیده ملکوت کل شی/یس_۸۳» #ملکوت، همان چهره ارتباط اشیا با خداست که با علوم تجربی قابل درک نیست.
♦️مشاهده این #چهره_قدسی جهان و انسان، برای انسانها محال نیست چون خدا انسان ها را به گذر از عالَم مُلک به عالم ملکوت دعوت می کند. «اولم ینظروا فی ملکوت السماوات و الارض و ما خلق الله من شیء/ اعراف_۱۸۵» لذا خدا غایب نیست اما ما چون #وجه_ملکوتی خود را در برابر #وجه مُلکی و مالکیتی خود خوار کرده ایم نمی توانیم او را دیده یا صدای معصومین و شهدا و غیره را بشنویم.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
6.32M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
✅ استاد حسن عباسی:
از من میپرسند چرا پایاننامههای ارشد و دکتری دانشجویان شما این قدر "قرآنی" است؟
🔻میگویم چون دانشجویان ما ملزمند حداقل ۱۵۰۰ جلسه #تفسیر_تسنیم گوش بدهند.
🔰 توصیه میشود حتما ببینید‼️
🗃تفسیر تسنیم علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim1
🌺میلاد با سعادت نبی اکرم «ص» و بنیانگذار شیعه جعفری، امام جعفر صادق «ع» بر تمام مسلمانان، خصوصاً شیعیان آن حضرت مبارک🌹🌹
🍀 @tafsire_tasnim1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️آیت الله جوادی آملی:
💰قرآن گوید قیام یک ملت به این است که جیبش پُر، کیفش پُر باشد. (نساء_۵)
🚨اما #اقتصاد_ربوی_بانکی، مُخَبَّطانه (دیوانه وار و مَست گونه) است. (بقره_۲۷۵)
✅ @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_64L.mp3
6.48M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_64
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 64
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ و ۲۴ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین-فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
🚸🚸🚸🚸
💠بحث بر سر تعارض یا عدم تعارض استناد #افعال به خدا در عین استناد به موجودات است. خداوند هر کاری را که به موجودات نسبت می دهد همان کار را به خود نیز نسبت می دهد. حال این چگونه ممکن است؟
♦️باید دانست که #ربوبیت خداوند مطلق است و لذا جایی برای ربوبیت غیر او باقی نمی ماند که بگوییم در یک فعل، غیر از ربوبیت خدا، شاهد ربوبیت دیگری نیز هستیم. اما نباید فراموش کرد که ربوبیت موجودات در انجام افعالشان در #طول ربوبیت خداوند در آن عمل است.
❌ #اسماء_فعلیه خدا غیر از #اسماء_ذاتیه خداست که خاص اوست و مظهر ندارد اما اسماء فعلیه #مظهر می طلبد مانند شفاء که هم کار دارو است و هم کار حضرت عیسی.
♦️به عبارت دیگر اگرچه هر یک از اندامهای انسان وظیفه ای دارد اما وقتی در همکاری با هم، کاری را انجام می دهند این کار را به «انسان» نسبت می دهیم در حالیکه نمی توانیم انکار کنیم این عمل به آن «اندامها» نیز استناد دارد اما این استناد، #استناد_طولی است یعنی اگر انسان نخواهد آن اندامها نیز کاری نمی کنند.
🌏به همین نسبت در مجموعه جهان نیز هر موجودی وظیفه ای دارد اما در کل، جهان به سمت آغاز خود یعنی #خداوند می رود لذا تمام افعال موجودات نیز به اذن و خواست خدا انجام می گیرد تا در حرکت جهان سهیم باشد. لذا خدا آنها را جلو برده و هر یک از موجودات، سرباز و مامور خداوندند. (و لله جنود السماوات و الارض/فتح_۷)
🍀در همین راستا، تمام #معجزات_پیامبران نیز در عین استناد به پیامبران به خدا مستندند. در سطحی بالاتر، کار #فرشتگان نیز در طول فعل و ربوبیت خداست چون این موجود نیز از سپاه خداست.(فتح_۷)
🍄در زمینه استناد افعال، سه نگاه در قران وجود دارد که جهان بینی قران را نشان می دهد که ابتدا اعمال فرشتگان را مثال میزنیم:
۱. فرشته ای که امین است، وحی را آورده است. (شعراء_۱۹۳)
۲. هر چه را که فرشتگان آورده اند به اذن خداست. (قدر_۴)
۳. خداوند، قران را نازل کرده است. (زمر_۲۳)
🌳در اینجا یکبار نزول وحی را به فرشته نسبت داده ، یک بار به خود و یک بار نیز به هر دو. اما در جایی که میگوید فرشتگاه به اذن من نازل می شود فهمیده می شود که #مقتضای_عمل در فرشته وجود دارد و خداوند تنها با اذن، مانع نزول وحی را برمی دارد.
🍀در مورد انبیا نیز همین سه نگاه وجود دارد اما اصل را در آیه ۷۸ غافر که در آیه ۳۸ رعد نیز تکرار شده آورده است که گوید هیچ پیغمبری آیه(معجزه)ای نمی آورد مگر به #اذن_خدا. این اصل را در آیه ۱۱۰ مائده باز کرده و به حضرت عیسی می فرماید تو زنده می کنی اما به اذن من.
🍄هر موجودی هر کاری بخواهد بکند با اذن خداست و این تازه نیمه راه #بینش_توحیدی است. قران جلوتر می رود و گوید اینطور نیست که مقتضی عمل در موجودات باشد و من تنها با اذن، مانع را بردارم بلکه اقتضای اشیا مانند گرمی آتش را نیز من خلق کرده و در درون آن قرار داده ام.
♦️قران گوید ای انسانها، شما از خاکید یعنی شما نیز همانند درختان، یک قرن قبل در #خاک بودید. بعداً جذب گیاهان و درختان شده و پدر و مادرانتان شما را از طریق خوردن میوه و گیاه وارد بدن خود کردند و نیرو گرفته و منی تولید شد. آنگاه با امتزاج این مایع در زن و مرد شما بوجود آمدید. لذا خداوند به انسان ها گوید بدانید که شما تنها #امناء کرده اید نه خلق؛ بلکه خالق انسان که سازنده منی و رشد دهنده آن است خداست. (افرأیتم ما تمنون-أانتم تخلقونه ام نحن الخالقون/واقعه_۵۸ و ۵۹)
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 64
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ فلسفه #مالکیت_فکری در اسلام:
در روایت است که خداوند قبل از اینکه جاهل را خلق کند عالم را خلق کرد (لأنّ الحجّة قبل الخلق). خداوند یادگیری دانش را بر انسان واجب کرده است. اما خداوند از جاهلان #تعهّد_تعلّم و یادگیری نگرفت مگر اینکه از عالمان، #تعهّد_تعلیم و یاددادن گرفت. اگر کسی گفت که من عمری زحمت کشیدم ودرس خواندم سخنی صحیحی نگفته است چون عده زیادی هم زحمت کشیدند و این درسها را به ما آموختند. مگر ما به اساتیدمان چیزی دادیم که اینها را به ما آموختند؟
♦️ما رایگان یاد گرفتیم و الان #وظیفه ما است که اینها را به #رایگان به دیگران تعلیم دهیم وگرنه ممکن است که خداوند این علم را از ما یا از خاندان ما بگیرد چنان که خیلی ها مایلند فرزندشان اهل #علم شود اما خدا این توفیق را نمی دهد. با علم نمی شود به عنوان یک #کالا برخورد کرد. علم قبل از یادگیری خلق شده است چنانکه امام قبل از امّت.
🔴ضمیمه: باید دقت کرد که کالا فرض کردنِ همه چیز در جهان، همان نظریه #کاپیتالیسم است. این نظریه، با کالا فرض کردن هر چیزی اعم از اشیا یا خدمات انسانی و حتی فکر و اندیشه، برای هر چیزی #قیمت تعیین میکند. برای دانش نیز، امروزه رشته #حقوق_مالکیت_فکری تئوریزه شده است که استفاده دیگران از علم یا ایده دیگری را مستلزم پرداخت هزینه منصفانه به مالک آن علم یا ایده میداند. این عمیقترین وجه #مادی_گرایی معاصر است که باید زدوده شود.
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_65L.mp3
6.27M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_65
🔖 آیات: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 65
🔖 آیه: ۲۳ و ۲۴
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۲۳ و ۲۴ سوره بقره: «و ان کنتم فی ریبٍ ممّا نزّلنا علی عبدنا فأتوا بسورةٍ من مثله و ادعوا شهداءکم من دون الله ان کنتم صادقین-فان تفعلوا و لن تفعلوا فاتّقوا النار التی وقودها الناس و الحجارة اعدّت للکافرین»
🚸🚸🚸🚸
💠سوال: آیا قران، افعال را به موجوداتی که کننده کارند استناد می دهد یا به خود؟
🔷در اینجا ما با مبحثی به نام #توحید_افعالی سرو کار داریم. قران این توحید افعالی یا #بینش_توحیدی در وقوع اتفاقات و افعال را در سه بخش توضیح می دهد.
1⃣گوید هر اتفاقی که در جهان رخ می دهد به #علت_قریب یعنی موجوداتی که آن فعل را انجام داده اند مستند هستند چون حقیقتاً اینهایند که آن عمل را انجام داده اند.
2⃣گوید همه اتفاقات به #اذن خداست و بدون اذن او عملی رخ نمی دهد.
3⃣ گوید هم موجودات و هم خود افعال همگی شأنی از شئون فاعلیت خدا هستند. هر یک، حلقه ای از حلقات #فاعلیت_خدا هستند که خداوند این حلقات را به جنبش در می آورد تا فعلی صورت گیرد.
♦️لذا ربوبیت تنها مخصوص خداست (الحمد لله رب العالمین) و جایی برای ربوبیت دیگری باقی نمیماند زیرا همه چیز فانی در فعل خداست. بدین صورت به #توحید_افعالی رسیده ایم. تمام کارها و #امور_وجودی که کمال آفرین هستند به خدا استناد دارد و تمام #امور_عدمی یا نقصانی که کاهنده کمال است به خداوند استناد ندارد مثل شرور.
🔰لذا #انسان_موحد گوید: همه نعمتها از خداست. «و ما ربکم من نعمةٍ فمن الله/نحل_۵۳» یعنی هیچکس نمی تواند بگوید من خودم زحمت کشیدم و این نعمت و کمال را برای خود فراهم کردم. قران گوید این #فکر_قارونی است چون قارون می گفت این ثروت را بوسیله دانشی که نزد من است به دست آورده ام«قال انّما اوتیته علی علمٍ عندی/قصص_۷۸»
🔰اما این توحید سبب نمی شود که بگوییم موجودات تنها ابزار فاعلیت خدا هستند و هر فعلی که صورت می گیرد، خود موجود در آن تاثیر گذار نیست و موجودات را مانند آستینی بدانیم که دست خدا در درون آن، سبب تغییر در عالم می شود. قران در مورد فرشتگان، پیامبران، موجودات زمین و غیره این فاعلیت قریب را نشان داده است. در مورد فرشتگان گوید اینها مدبّران امر خدا هستند برای جهان(نازعات_۵) اگرچه به اذن ماست و خودشان حلقه ای از حلقات فاعلیت خدایند. در مورد #حضرت_ابراهیم گوید تو پرنده را بخوان تا این پرنده زنده شود و به سوی تو بیاید «ثمّ ادعهنّ یأتینک سعیاً/بقره_۲۶۰»
✅بحث بعدی این است که #معجزه هیچوقت شکست نمی خورد چه در گذشته چه حال و چه آینده. خداوند می فرماید رسالت من هیچگاه شکست نمی خورد اگرچه رسولان مرا به قتل برسانند. «کتب الله لأغلبنّ انا و رسلی انّ الله قویٌّ عزیزٌ/مجادله_۲۱»
♦️توضیح اینکه بشر تمام چیزهایی که #اختراع می کند مشابهش در #طبیعت و خلقت خدا وجود داشته و انسان با دیدن آن به فکر ساختن چیزی شبیه آن می افتد لذا اگر چیزی در طبیعت نباشد انسان در انجام آن لنگ می زند.
♦️در این عالم چیزی نیست که شکست نخورد. کوه را با تیشه، آتش را با آب می توان شکست داد. کتاب مشهور الغارات که یک قرن قبل از نهج البلاغه تالیف شده و بسیاری از روایات نهج البلاغه از آنجا گرفته شده گوید: انسان نیز با #خواب شکست خورده و دشمن خواب، #اندوه است که انسان را بیخواب می کند. اما معجزه از این قانون مستثنی است چون خرق عادت است و هیچگاه نمی توان مثلش را آورد که قابل شکست دادنش باشد.
♦️در علوم، ایمان مهم نیست و با درس خواندن قابل فراگیری است اما معجزه نیاز به قدرت #فطری و خودسازی درونی دارد. لذا اگرچه همه چیز به خدا تکیه دارد اما معجزه چون از یک نفس پاک انسانی در قالب #ولی_الله نشأت گرفته است قابل شکست نیست. اگر همان عمل را کسی غیر از پیامبر انجام دهد اعجاز نمیکند! هر چیز به #مقدار و اندازه خاصی از #مخزن_الهی منشا گرفته و نازل می شود «و ان من شیءٍ الّا عندنا خزائنه و ما ننزّله الّا بقدرٍ معلومٍ/حجر_۲۱» اما پیامبران و معصومین خودشان یا مخزنند یا کلیددار مخزن؛ پس فرض شکست برای اینها غیر ممکن است.
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190