❇️ ماجرای انقلابی یا ضد انقلاب بودن علامه طباطبایی و مشی او(بخش اول)
☘️این روزها به مناسبت رحلت و بزرگداشت آیت الله #علامه_طباطبایی(ره) باز دیدم بحث انقلابی بودن یا نبودن ایشان و نسبتشان با انقلاب مطرح شده و هر کس استفاده خودش را میکند، انقلابی او را #مبارز_انقلابی میداند و مخالف جمهوری اسلامی هم او را #ضد_انقلاب. در ادامه اجمالا مشی ایشان و تفاوتش با مشی #حضرت_امام را بررسی خواهیم کرد.
☘️در اینکه علامه طباطبایی عمیقا معتقد به #اسلام_اجتماعی و #اسلام_سیاسی است هیچ شکی وجود ندارد؛ #تفسیر_المیزان ایشان بزرگترین شاهد بر این مطلب است. براساس گزارشی که #آیت_الله_خامنه_ای از دیدارش با علامه نقل میکند، روشن میشود که علامه عمیقا معتقد به اصل #تشکیل_حکومت و کم کاری شیعه در این زمینه بوده است:
➕«در سالهاى حدود 46 يا 47 ...در مشهد جلسهاى با مرحوم علّامهى طباطبايى داشتيم... موضوعِ مورد بحث در جلسه، قضاياى مبارزات و #حركت_امام بزرگوار بود...
▫️در مقطعى از بحث، ايشان نكتهاى ايراد فرمودند كه من آن را يادداشت كردم و حتّى در سالهاى 56 و 57 كه بنده در تبعيد بودم، در نامههايى كه به بعضى از جاها مىنوشتم، آن نكته را بدون ذكر نام مبارك علّامه مىآوردم. آن نكته اين است كه ايشان بعد از ساعتهاى طولانى كه بحث شده بود فرمودند:
▫️«جاى شك نيست كه #تقصير_بزرگى انجام گرفته است.» آن تقصير، همين بود؛ #تخلّى_از_امور_سياست و ادارهى كشور و مسألهى #نظام_اجتماعى و #حكومت و غيره.»18/12/1375
☘️سوال مهم این است که اگر ایشان معتقد به اسلام اجتماعی و سیاسی است، پس چرا از ایشان هیچ #کنش_اجتماعی جدی ای نمیبینیم؟ چرا با #نهضت_امام همراهی ندارد؟
☘️مسئله مهم در تفاوت #نگاه_راهبردی ایشان با حضرت امام است. علامه معتقد بود با سبک و مشی امام، این حرکت به نتیجه نخواهد رسید و انقلابی رخ نمیدهد بلکه فشار بر شیعه بیشتر خواهد شد. خب مگر سبک امام چه بود؟
☘️#کلان_راهبرد_امام، #قیام_لله_امت بود، اینکه مردم بیدار شده و علیه استبداد و استکبار قیام کنند. ریشه این راهبرد در #اعتماد_به_خدا و #تکیه_بر_مردم بود. امام اعتقاد عجیبی به #قدرت_مردم داشت.
☘️مشکل حضرت علامه دقیقا همینجا بود، شواهد و تجربه های تاریخی مانند #مشروطه و #نفت و حتی اتفاقات #صدر_اسلام و بی وفایی مردم نسبت به اهل بیت، به ایشان اجازه نمیداد که به #مردم اعتماد کند لذا با حرکت امام همراهی نمیکند چون اعتقاد داشت به نتیجه نخواهد رسید. البته بسیاری از شخصیت های بزرگ در آن عصر چنین نگاهی داشتند. آیت الله خامنه ای نقل میکنند:
➕«پدرم با مرحوم علامه طباطبایی خیلی دوست بودند، ساعت ها در منزل پدرم مینشستند و با یکدیگر صحبت میکردند… من به عنوان یک طلبه جوان، درباره مسایل مبارزه با ایشان بحث میکردم و میگفتم: شما چرا در این فضای مبارزه وارد نمیشوید؟…
▫️ایشان میگفتند:… ما در برههای از زمان میتوانستیم تأثیر بگذاریم -مرادشان زمان #مشروطه و بدو ورود #تمدن_جدید بود- ولی #گناه_بزرگی واقع شد که آن وقت، این کار تعقیب نشد؛ اما دیگر حالا وقت گذشته است و فایدهای ندارد… این #مبارزات به نتیجهای نخواهد رسید و این نظامی که ما میبینیم بر سر کار است، با این حرفها و با این یک ذره و دو ذره، از بین نخواهد رفت.
▫️شما ببینید، عالم روشن بینی مثل علامه طباطبایی –که دیگر در مورد روشن بینی و آگاهی ایشان، هیچکس شک ندارد– تعبیرش از #واقعیت_جامعه، این طوری بود که میگفت #فایدهای_ندارد!» حوزه و روحانیت در آیینه رهنمودهای مقام معظم رهبری،ج1،ص56
➕«در دوران مبارزات قبل از پيروزى انقلاب، به بعضى كسان مىگفتيم: «شما كه به حكومت اسلامى و نظام اسلامى عقيده داريد و قبول داريد كه اسلام از ما يك جامعه اسلامى مىخواهد، پس چرا اقدام نمىكنيد؟
▫️وظيفهى ما كه فقط عمل فردى و نماز و روزه و طهارت و نجاست نيست!» مىگفتند: «فايدهاى ندارد. چه فايدهاى دارد؟ نمىبينيد دشمن چطور مسلط است!»26/5/1371
☘️البته در ابتدای نهضت تا پیش از تبعید حضرت امام در سال 43 که #فضای_اصلاحی بیشتر حاکم بود، بروزاتی اجتماعی از علامه دیده میشود مثلا در برخی جلسات که حضرت امام ترتیب میداد شرکت داشت یا برخی جلسات در منزل ایشان برگذار میشد و برخی #اعلامیه ها توسط ایشان نیز به امضا میرسید
☘️اما از سال 43 به بعد که امام تبعید شد و طیف زیادی از روحانیون و انقلابی ها دستگیر شدند و عملا مبارزه وارد فضای جدیدی شده بود، تقریبا یا اثری از بروز اجتماعی علامه دیده نمیشود یا بروزات ایشان قابل توجه نیست چرا که ایشان اگر امیدی به نتیجه دادن این حرکت تا اینجا داشت، از اینجا به بعد دیگر امیدش ناامید شده لذا خود را کنار میکشد.
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
❇️ ماجرای انقلابی یا ضد انقلاب بودن علامه طباطبایی و مشی او(بخش دوم)
☘️خلاصه مجموع این مسائل موجب شد که علامه متمرکز بر فعالیت های #نخبگانی، #علمی و #فرهنگی بشوند و این مسیر را #راهبرد_اصلی_اصلاح_وضعیت بدانند. به همین دلیل است که ایشان #نقش_خود را در قیام امت اسلام چنین میداند:
➕«از #آیت_الله_سعادت_پرور که جزو شاگردان نزدیک علامه بودند، درباره علت پر رنگ بودن فعالیتهای علمی علامه نسبت به فعالیتهای سیاسی شان پرسیده میشود و ایشان در پاسخ میفرمایند:
▫️«من نیز همین سوال را از علامه پرسیدم. ایشان فرمودند: «من همچون پاسبان سر پُست میمانم. اگر آن طرف یک درگیری بشود پاسبان سر پُست، پُستش را رها نمیکند و به آنجا برود.»
▫️مثل قلعهای که چند دروازه دارد و من اکنون مشغول نگهبانی یکی از این دروازهها هستم. اگر ببینم که در مقابل دروازه دیگری هیاهو و درگیری ایجاد شده، به هیچوجه نباید از مسئولیت و وظیفه اصلیام غافل شده و خودم را مشغول آن دروازه نمایم.» رساله سیاست علامه طباطبایی، نوشته رضا آهنگری
☘️عده ای در تحلیل عملکرد علامه، ایشان را شخصیتی #ضد_انقلاب می دانند، مثلا #سید_حسین_نصر در خاطراتش علامه را مُرَدَّد یا #مخالف_حرکت_امام میداند. این مسئله وقتی شدت میگیرد که به علامه نسبت میدهند در ماجرای شهادت دامادش #آیت_الله_قدوسی گفته:
▫️«در این انقلاب یک #شهید_واقعی بود که مظلومانه هم شهید شد، و آن #اسلام بود.» #محسن_کدیور کسی است که مُجدّانه در تلاش بوده تا نسبت این نقل قول به علامه را اثبات کند.
☘️برخی دیگر نیز مانند #علامه_محمدرضا_حکیمی در کتاب عقلانیت جعفری،جلد1، ص122 همین عبارت را به علامه نسبت داده اند: «چرا علامه طباطبایی، استاد مسلم فلسفه و مروج فلسفه صدرایی، نه تنها گامی در راه انقلاب و تائید آن برنداشت، بلکه با این حرکت و اقدام بشدت مخالف بود و تعبیری تند از ایشان در این باره نقل شده است: این انقلاب، یک شهید دارد و آن هم اسلام است.»
☘️در بررسی صحت سنجی این نقل قول حرف بسیار است اما اجمالا بررسی ما نشان میدهد استناد این نقل به علامه براساس شواهد متعدد صحیح نیست. پاسخ تفصیلی را میتوانید از اینجا دنبال کنید: http://www.ensafnews.com/320588
☘️خلاصه ضد انقلاب بودن ایشان مطلبی مردود است. بله اینگونه هم نبود که ایشان یک #انقلابی_مبارز باشد، به این معنا که وسط میدان حاضر باشد اما در عمل نیز هیچگاه با حرکت امام مخالفتی نکرد بلکه حتی خیلی از شاگردان ایشان عملا وارد جریان انقلاب شده و تبدیل به بازوان قدرتمند این نهضت شدند.
☘️#دکتر_دینانی شاگرد نزدیک مرحوم علامه نیز همین مطلب را تایید کرده و میگویند: «علامهی طباطبایی با انقلاب مخالفت نکرد، ولی ذاتاً #فکر_انقلابی نداشت. صریح بگویم فکر انقلابی نداشت، انقلابش #انقلاب_فلسفی بود.»مصاحبه در تاریخ 23/8/1398
☘️اساسا یکی از تفاوتهای جدی حضرت علامه طباطبایی با حضرت امام در این بود که علامه حقیقتا #اندیشمندی_با_گرایشات_اجتماعی غلیظ بشمار میرفت اما به هیچ وجه #مُصلح_اجتماعی به معنای دقیق کلمه نبود
☘️یعنی با اینکه دارای شخصیتی علمی-فلسفی با گرایشات اجتماعی و دغدغه مند در کارهای گروهی بودند اما بروزات اجتماعی و اصلاحی بسیار کمی در میدان های عمومی کشور داشتند.
☘️درواقع در حوزه #دانش_مباحث_اجتماعی پیشرو بودند اما در صحنه عملیات اجتماعی و در چهره یک مصلح اجتماعی و مردمی، چندان بروزی نداشتند، در حالی که ویژگی اصلی و محوری حضرت امام همین #مُصلح_اجتماعی بودنشان بود.
🆔 https://eitaa.com/TarikhDEF
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❇️ نتیجه اتحاد و همدلی همینه، پیروزی...
خیلی ها تلاش کردند با بزرگ کردن اختلاف سلیقه ها و ایجاد مباحث حاشیه ای نگذارند این اتحاد تو تیم ملی ایجاد شه، هر چیزی رو بهانه کردن برای بهم ریختن آرامش روانی تیم که تو بازی اول موفق هم بودن
اما وقتی بچه ها آخر بازی انگلیس حلقه اتحاد تشکیل دادن و بنا گذاشتن همه حواشی رو کنار بگذارند و مجدد امیدوارانه شروع کنند نتیجه اش شد پیروزی امروز، این یک تجربه تاریخی است که هر وقت اختلافات رو کنار گذاشتیم و متحد شدیم، پیروز شدیم، مسیر همینه.
خدا اینجوری عزت میده، بچه ها هم همه عالی بازی کردند، دم همشون گرم، حالا ببینید کی ها از این برد ناراحت شدن، اون وقت افراد رو بشناسید...
به امید پیروزی بر آمریکا...
🆔https://eitaa.com/TarikhDEF
مناظره رویای ایرانی سید علی موسوی بیژن عبدالکریمی.mp3
33.39M
📢صوت مناظره
#رویای_ایرانی
سید علی موسوی
بیژن عبدالکریمی
❇️ کانال #ایران_آینده👇🏻
🌐https://eitaa.com/joinchat/4069130343Cba3978c77a
تاریخ دیروز، امروز، فردا
📢صوت مناظره #رویای_ایرانی سید علی موسوی بیژن عبدالکریمی ❇️ کانال #ایران_آینده👇🏻 🌐https://eitaa.com/
جزو مناظرات متفاوتی است که پیشنهاد میکنم گوش کنید، به خلاف روال مرسوم مناظرات که بیشتر رویکرد جدلی دارن، اینجا بنا گفتگوی واقعی برای حل معضلات پیش روست، نکات خوب و قابل تاملی مطرح میشه
▪️#معرفی_کتاب▪️
🔹مدتی است که با جمعی از دوستان مشغول مطالعه و مباحثه کتاب #تاریخ_جهان_نو نوشته رابرت روزول #پالمر هستیم. دغدغه این کتاب روایت دقیق مهمترین وقایع غرب خصوصا از اواخر #قرون_وسطی تا ابتدای قرن 21 است.
🔹این کتاب در دو جلد قطور(حدود 1700 صفحه) توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شده که شامل ده بخش زیر است:
1.ترقی اروپا 2.انقلاب در کلیسای مسیحی 3.جنگهای مذهبی 4.استقرار سیادت اروپای غربی 5.تبدلات اروپای شرقی 6.تلاش برای ثروت و امپراطوری 7.جهان از نظر علوم طبیعی8.عصر روشنگری 9.انقلاب فرانسه 10.اروپای عهد ناپلئون.
🔹 قبلا به عنوان #کتاب_اول برای شناخت #هویت_غرب و مدرنیته، کتاب #مدرنیته نوشته سجاد صفارهرندی و رضا قائمی نیک رو معرفی کردیم که تلاش داشت به شکل تاریخی روند تکون مدرنیته و غرب امروز رو توضیح بده، البته خیلی خلاصه و نقطه زن
🔹اما این کتاب به خلاف اون کتاب به شدت به صورت جزئی و دقیق وقایع رو بررسی میکنه که این از یک جهت خوبه چون شما با جزئیاتی آشنا میشید که همین جزئیات هویت غرب رو تشکیل داده اما از جهت دیگه ممکنه شما رو از اون سیر کلان شکل گیری هویت مدرنیته و غرب دور کنه لذا باید به جوانب متعدد اون توجه داشت اما در مجموع این کتاب جزو بهترین و مستندترین و معتبرترین کتاب ها در سطح و #لایه_تعمیقی این موضوع هست.
🔹نکته مهم این کتاب اینه که تلاش کرده از لایه تاریخ نقلی جدا بشه و علاوه بر اون رویکردهای #فلسفه_تاریخی اتخاذ کنه وتبدیل به راهنمایی برای امروز بشه.
🔹اگر وقت و حوصله یار شد سعی میکنم خلاصه و گلچینی ازمباحث این کتاب رو به اشتراک بزارم.
🆔https://eitaa.com/TarikhDEF