هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
10M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 [ماجرای یک #آخوند ترسو]
🔺️آقای #اقبالیان، اینا وظیفهشونه که بجنگن. من هم وظیفهم اینه که درس بخونم.
🔺️آقای #منتظری خودشون گفتن که من در آینده مجتهد میشم.
📚[برشی از کتابِ حجرهی شماره دو]
🔸️خاطرات #ابوالقاسم_اقبالیان
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
7.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 نطقهای #انتخاباتی کاندیداهای نخستین دوره انتخابات #ریاست_جمهوری
🔸️نخستین دوره انتخابات در ۵ بهمن ۱۳۵۸ و یک سال پس از پیروزی انقلاب در حالی برگزار شد که با استعفای دولت موقت مهدی #بازرگان، اداره امور اجرایی کشور بر عهده #شورای_انقلاب بود.
🔹️در این دوره ۱۲۴ نامزد شرکت کردند که پس از اعلام #انصراف یا #استعفای برخی از نامزدها در نهایت ۹۶ نامزد در روز انتخابات به رقابت با یکدیگر پرداختند.
🔸️ابوالحسن #بنیصدر، احمد #مدنی، داریوش #فروهر، صادق #قطبزاده، حسن #حبیبی، کاظم #سامی، حسن #آیت، صادق #طباطبایی، صادق #خلخالی، محمد #مکری، صفر علی #خلیلی، از جمله نامزدهای اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران بودند.
🔹️در نهایت ابوالحسن بنی صدر با کسب ۱۰٬۷۰۹٬۳۳۰ رأی از مجموع ۱۴٬۱۵۲٬۸۸۷ رأی ماخوذه به عنوان #نخستین رئیسجمهور ایران انتخاب شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید
@tarikhqom
❗️تقلب در انتخابات سال ۱۳۷۲ به روایت احمد توکلی:
🔹️در مجلس هفتم تا نهم تعداد قابل اعتنایی از نمایندگان از من #حلالیت طلبیدند که ما در سال ۷۲ (تنها سالی بود که رای ها را با مداد نوشته بودند) تا صبح نشستیم اسم تو را #پاک کردیم و اسم #هاشمی را نوشتیم.
🔸️اما موضوع این است که حتی اگر این کار دو، سه میلیونی رای جا به جا کرده باشد، اما باز هم من رئیس جمهور نمیشدم. #واقعا معتقد هستم که نمیشود شش میلیون رای را بالا پایین کرده باشند . در نهایت می توانستند دو میلیون رای را جا به جا کرده باشند که #تعیین_کننده نیست.
🎙 منبع: (گفتگوی احمد توکلی با سالنامه #اعتماد ۱۳۹۶)
📸تصویر برگه رای انتخابات ریاست جمهوری سال ۷۲
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 قم در دوران سه #پادشاه قاجار
🔹️لرد کرزن سیاستمدار انگلیسی در سفرنامه خود مینویسد: فتحعلیشاه در ایام جوانی #نذر کرده بود که اگر به سلطنت برسد اولاً از قم #مالیات نگیرد. ثانیاً آن را آباد کند و پس از جلوس به شرط دوم وفا کرد و با آنکه به امساک شهرت داشت در کمال سخاوت در #تعمیر و تزیین شهر قم کوشید.
🔸️گنبد حضرت معصومه(س) را با خشتهای مسین زراندود تزیین نمود و یک بیمارستان [مدرسه #دارالشفا] و یک آموزشگاه #روحانی و یک #مهمانسرا در شهر قم باز کرد و برای خویش #مقبرهای ساخت. قبر فتحعلی شاه و دو پسر و نوادهاش محمد شاه در جوار مرقد حضرت معصومه(س) است.
🔹️در زمان محمدشاه دوباره خرابی به قم راه یافته است. در جغرافیایی به نام «#جهاننما» که در زمان این پادشاه نوشته شده قم را شهری #مخروبه و از عمارت عاری معرفی کرده و جمعیت آن را ۲۵ هزار تن نوشته است.
🔸️در زمان ناصرالدینشاه گاهی از اوقات قم تیول زنان و شاهزادهها بوده است و #عوارض سنگین از مردم دریافت میکردهاند. از نوشته دکتر فوریه که اواخر سلطنت ناصرالدین شاه به قم رفته و عکسهایی از قم منتشر کرده چنین برمیآید که در آن زمان قم بارو و برج و #دروازه باعظمت و مجللی داشته است و آن شهر در وسط باغها و سبزهزارها واقع و عرض #رودخانه قم فوقالعاده زیاد بوده است.
🔸️در همین زمان است که یکی از زیباترین بناها در قم شد و آن صحن نو و ایوان آینه حضرت معصومه(س) است که ساختمان آن را میرزا ابراهیم امین السلطان شروع کرد و پسرش میرزاعلی اصغرخان #اتابک به انجام رسانید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀اسامی خیابانها و میدانهای قم؛
قبل و بعد از انقلاب
🔹️خیابان امام خمینی: خیابان تهران- خیابان شاه
🔸️میدان امام خمینی: میدان فرح
🔹️میدان آیتالله سعیدی: میدان آریامهر
🔸️سی متری کیوانفر: ۱۶متری رضا پهلوی
🔹️خیابان هفت تیر: هشتمتری حاجزینل
🔸️بلوار شهید بهشتی: جاده کوهسفید
🔹️۲۰ متری شهید بهشتی: ۲۰ متری فرحناز
🔸️خیابان ۱۹ دی: خیابان باجک- خیابان بهروز
🔹️میدان جهاد: میدان باجک
🔸️خیابان شهیدان فاطمی: خیابان دورشهر
🔹️خیابان شهدا: خیابان صفاییه
🔸️خیابان انقلاب: خیابان چهارمردان- خیابان رضا پهلوی
🔹️خیابان آیتالله مرعشی: خیابان ارم
🔸️خیابان آیتالله طالقانی: خیابان آذر
🔹️میدان شهید مطهری: میدان نو- میدان کوروش
🔸️خیابان توحید: نیروگاه
🔹️خیابان امام موسی صدر: خاکفرج- چهارم آبان
🔸️خیابان ۱۵ خرداد: محله شاهسیدعلی
🔹️خیابان معلم و میدان روحالله: محله یخچالقاضی
🔸️خیابان سپاه: خیابان ایستگاه
🔹️خیابان امیر کبیر: خیابان اراک، خیابان ششم بهمن
🔸️پل حجتیه: پل آریامهر
🔹️میدان شهیدان فاطمی: میدان دورشهر- میدان ۲۵ شهریور
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
❗️بروید به فکر آخرت باشید
🔹️آقای #هاشمی چند دفعه این اختلافات [اختلافات #بنیصدر و حزب #جمهوری] را با امام در میان گذاشته بود و امام به ایشان فرموده بود: "بروید به فکر #آخرت باشید".
🔸️ایشان عصبانی شده و به امام گفته بود: "همهش که ما نباید به فکر آخرتمان باشیم، یک خرده هم شما به فکر #آخرتتان باشید!"
🔹️یعنی اینکه چرا شما اینقدر #بنیصدر را تایید میکنید. امام چنین توجیهی در حمایت از بنیصدر داشت که کسی که با رای مردم روی کار آمده، حالا اگر هم آدم #نابابی درآمده بود، باید او را با تدبیر کنار زد.
📚 (منبع: خاطرات ناطق نوری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص ۲۳۷)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸بقعهی شاه عباسی
📍مقبرهی #شاهعباس_دوم در حرم حضرت معصومه
🔹️#شاه_سلیمان این بنا را در سال ۱۰۷۷ به عنوان مدفن #پدرش شاه عباس بنا کرده است.
🔸️این بقعه در قسمت #مردانهی حرم در کنار ضریح قرار دارد و سنگی که در قسمت #میانی و متفاوت از بقیه سنگها است، محل دفن شاه عباس دوم است. (در عکس مشخص است)
🔹️از جمله اشیای ارزشمند این مقبره قالی دوازده ضلعی آن بودهاست که در سال ۱۰۸۲ قمری به سرپرستی #نعمتالله_جوشقانی بافته شدهاست.
🔸️این قالی در ۱۴ قطعه، شامل دو قطعه اصلی با مجموع مساحت ۵۱ متر مربع و دوازده قطعی فرعی با مجموع مساحت ۹ متر مربع است که شکل آن دقیقاً با #پلان مقبره مطابقت دارد.
🔹️#ضخامت بینظیر قالی ۲ میلیمتر و هفتاد رج در هر هفت سانتیمتر است بهطوری که زائران در ابتدا تصور میکردند جنس آن #پارچه است.
🔸️از چهارده قطعه این فرش دوازده قطعه [شامل دو قطعه اصلی و ۱۰ قطعه فرعی] در #موزه آستانه مقدسه قرار دارد، یک قطعه در موزه #ویکتوریا و #آلبرت نگهداری میشود و یک قطعه فعلاً #مفقود است.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
18.21M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⁉️آیتالله #هاشمی_رفسنجانی چگونه مالک زمینهای #سالاریه قم شد؟
🔹️مرحوم حجتالاسلام #شجونی در گفتوگو با رضا #رشیدپور پاسخ میدهد:
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
❓️چرا به قم میگویند: قم؟
🔹️در آثار مختلف نامهای متفاوتی مانند #کوم، #کومه و #کُمندان برای قم ذکر شده است.
🔸️احمد بن محمد خالد برقی مؤلف کتاب "محاسن" میگوید:"قم مجمع آبهای #ثِیمَرِه و #اناربار بود. به واسطه وجود گیاه و علف صاحبان احشام و صحرا نشینان در آنجا نزول کردند و خیمه زدند. و خانهها بنا کردند و آن خانهها را کومه نام کردند و سپس مخفف آن #کُم نهادند و آنگاه این کلمه را به عربی برگردانیدند، #قُم نامیده شد.
🔹️در تعریف کومه آمده است:
"خانه #کوچک که شکارچیان با شاخ و برگ درخت در #بیابان برای خود درست کنند."
به نظر میرسد که نام قُم به همین تلفظ نامی است که اعراب #مسلمان به این شهر دادهاند.
🔸️شهر قم در دوران باستان و پیش از اسلام، به عنوان یکی از مراکز مهم مذهبی و فرهنگی ایران شناخته میشده و نام آن “#آرتاریت” به معنای “شهر پاک و مقدس” بوده است.
🔹️عدهای معتقدند: چشمه بسيار پر آبي مقابل "تبصره" به نام "#کُب" قرار داشت و از آن رودخانه اي جاري مي شده که به نام "کبرود" و پس از آمدن اعراب معرب گشته و "#قمرود" ناميده شد و سرزميني را که اين رود در آن جاري بود را "قم" ناميدند.
🔸️احمد بن محمد بن اسحاق همداني در کتاب "البلدان" خود ياد آور شده است؛ از آنجايي که شهر قم را #قمسارة بن لهراسب بنا کرده، بدين نام خوانده شده است.
🔹️در بعضي از روايات، بناي شهر قم را به #بهرام گور نسبت داده اند و مي گويند، هنگامي که #قباد ساساني پيش هياطله مي رفت، چون به شهر قم رسيد، آنجا را بسيار خراب ديد. علت را پرسيدند. گفتند: در اثر حمله اسکندر خراب شده است. پس از بازگشت، قباد دستور آباداني آنجا را داده و به نام "ويران آبادان کرد #کواد"، يعني خراب و ويران بود و قباد آن را آباد گردانيد، ناميده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 خیابان موزه
📍این خیابان با احداث شبستان امام خمینی حرم حضرت معصومه (س) از بین رفت.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸سه راه موزه
✏️سیدمحسن حسینی
🔹️این تصویر ابتدای خیابان #موزه را نشان میدهد که حدود بیست سال پیش در طرح #توسعه حرم از خیابانهای قم حذف شد. ظاهر تصویر نشان میدهد که خیابان موزه را در همان زمان شروع به احداث کردهاند.
🔸️موزه #آستانه که ورودیش از همین خیابان بود در سال ۱۳۱۴ تاسیس شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که احداث خیابان حدود یک سال یا کمی بیشتر به طول انجامیده است.
📍 قم، زمستان ۱۳۱۳
🪢منبع تصویر: آزانس عکس گتی ایمجز
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom