⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_اخلاقی
✅ توکل
🌸 یکی از مفاهیم عام در اخلاق اسلامی که ناظر به صفتی نفسانی و بیانگر رابطهای خاص میان انسان و خداوند است، مفهوم «توکّل» میباشد.
🌸 توکل، اعتماد قلب در امور، بر خدا میباشد بطوریکه بندگان جمیع امور خویش را بر خداوند حواله دهند و از هر نیرو و قدرتی دیگر در امور خویش تبری جویند و تنها به یک قدرت وابسته باشند و او خدا است و تنها او را اساس عمل و تاثیر بدانند.
🌸 ریشه و اساس «توکّل»، توحید است و جز با حصول توحید شکل نمیگیرد، بر همین اساس برخی از عالمان اخلاق، توحید و توکّل را در کنار هم مطرح کردهاند.
🌸 از دقت در ماهیت توکل میتوان رابطه ایمان و توکل را بخوبی دریافت بنحوی که کمی ایمان و زیادی آن در کمی و زیادی توکل تاثیر مستقیم دارد زیرا این حقیقت بدیهی است انسان اگر به چیزی ایمان داشته باشد و او را موجد و تمام موثر در وجود و اطوار آن بداند طبیعی است که به غیر او دیگر توجهی ندارد حاجات خود را از او میخواهد و در حل مشکلات خویش تنها باو روی میآورد.
🌸 قرآن کریم دهها بار به صراحت و کنایت انسانها و به ویژه مؤمنان را به توکل به خداوند فرا خوانده است و در برابر این اعتماد و اطمینان بندگان، وعده خداوند مبنی بر کفایت امور آنان را اعلام میدارد. از جمله در قرآن آمده است:
🔹"وَ عَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ؛ و مؤمنان باید تنها بر خدا توکل کنند".
🔹 "إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلين؛ خداوند توکّل کنندگان را دوست میدارد".
🌸 در سوره انفال آیه ۲ خداوند مومنان واقعی را با چند صفت چنین معرفی میکند: «انما المومنون الذین اذا ذکر الله و جلت قلوبهم و اذا تلیت علیهم آیاته زادتهم ایمانا و علی ربهم یتوکلون؛ مومنان واقعی کسانی هستند که به هنگام یاد خدا قلبشان میترسد و به هنگام تلاوت آیات خدا، ایمانشان زیادتر میشود و اینان بر پروردگارشان توکل میکنند.»
🌸 درجات توکّل:
⚜ اولین درجه توکّل به خداوند آن است که اعتماد و اطمینان انسان به او، همانند اعتمادش به وکیلی باشد که برای انجام کارهایش برمیگزیند. در واقع این پایینترین درجه توکل است و به آسانی قابل دستیابی است و مدت زیادی هم مستمر میماند و با اختیار و تدبیر انسان هم منافاتی ندارد.
⚜ در دومین درجه توکّل، انسان از اصل توکّل غافل و در وکیل خود یعنی خداوند فانی است؛ بر خلاف نوع اول که توجه فرد بیشتر به رابطه قراردادی وکالت است. این درجه از توکل کمتر تحقق پیدا میکند و زودتر از بین میرود و حداکثر یکی دو روز بیشتر دوام ندارد، و تنها برای افراد خاصی حاصل میگردد.
⚜ عالیترین درجه توکّل آن است که انسان همه حرکات و سکنات خویش را به دست خداوند بیند. تفاوت این نوع از توکل با نوع دوم در این است که در این جا شخص حتی التماس و درخواست و تضرّع و دعا را هم رها میکند و باور دارد که خداوند امور را به حکمت خویش تدبیر میکند، اگرچه او هم التماس و درخواست نکند. نمونه واقعی این نوع توکل، اتکال حضرت ابراهیم (علیهالسّلام) است.
🌸 انسانی که بر خدا توکل میکند، در عین این که به موجب توکّل برای ابزار و اسباب، تاثیر مستقل قائل نیست، ولی وظیفه دارد که برای فراهم آوردن آنها بکوشد و آنچه را به سببیّت آن یقین یا گمان دارد، به کار گیرد و در این جهت از تعقّل و اندیشه خویش بهره برد، زیرا سنّت خداوند بر این قرار گرفته است که امور عالم با اسباب و علل خاص خود پیش رود.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/توکل
#ویکی_فقه #اخلاق #توکل #توحید #ایمان
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_معرفتشناسی
✅ حسّ مشترک
🌸 حس مشترک، از قوای باطنی است که صور حاصل از حواس ظاهری در آن جمع و به وسیله آن ادراک میشوند.
🌸 ابنسینا نخستینبار از این قوه به نحو مستقل یاد کرده و آن را همان فنطاسیا در زبان یونانی دانسته است.
🌸 فلاسفه قبل از ابنسینا مانند کندی و فارابی، همچون ارسطو، حس مشترک را قوهای مستقل ندانستهاند و عملکرد نفس در مرتبه حواس را حس مشترک دانستهاند. اما ابنسینا و بیشتر فیلسوفان اسلامی بعد از او، حس مشترک را نامی خاص برای یکی از قوای باطنی میدانند.
🌸 ادراک محسوسات مشترک، همواره مقارن با محسوسات مختص بوده و سبب کامل شدن معرفت به یک شیء میشود. مثلاً احساس رنگ شیء توسط بینایی، همیشه همراه احساس بُعد، شکل، حرکت و مدت است. همچنین از طریق این حس میتوان به ادراک محسوسات بالعرَض دست یافت. مثلاً با دوباره دیدن شیئی که قبلاً آن را دیده و مزه آن را چشیدهایم، بدون چشیدن دوباره، مزه آن را میتوانیم تصور کنیم.
🌸 دلیل ابنسینا برای وجود حس مشترک، صدور احکام جزئی درباره تمایز میان محسوسات است که نمیتوان آنها را به حواس (به دلیل کثرتشان) و به عقل (به دلیل کلیت احکام عقلی) نسبت داد. وی همچنین شواهدی تجربی بر وجود حس مشترک ارائه کرده است؛ از جمله مدوّر پنداشتن امری که با سرعت در مداری میچرخد.
🌸 فخررازی از کسانی است که دلایل ابنسینا را در اثبات حس مشترک نپذیرفته است. به نظر او انتساب ادراکات حواس ظاهری به غیر از خود آنها امری خلاف وجدان است. همچنین اثبات قوهای که قادر به ادراکات متعدد باشد خلاف قاعده «الواحد» (از واحد جز واحد صادر نمیشود) است.
🌸 سهروردی نیز با توجه به مبنای تعدد قوای ابنسینا، دلیل وی برای اثبات حس مشترک را ناکافی دانسته است. به نظر وی، همانگونه که در حس مشترک ادراکات متکثر میتوانند به قوه واحد منتسب باشند، نمیتوان با استناد به تعدد افعال و ادراکات، از تکثر قوا دفاع کرد و حکم وهم را مخالف افعال متخیله دانست.
🌸 ملاصدرا حواس باطنی و از جمله حس مشترک را قائم به نفس و مجرد دانسته است که بدن و مغز تنها زمینه حصول ادراکات را در نفس فراهم میآورند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/حسّ_مشترک
#ویکی_فقه #معرفت_شناسی #حس #حسّ_مشترک #نفس
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_اعتقادی
✅ عدالت
🌸 عدل و ظلم از جمله واژههایی هستند که بحث درباره آنها، دامنهای وسیع دارد. رفتار انسان، از وظایفی که نسبت به خداوند دارد، تا جزئیترین فعلی که از او در ارتباط با خود با دیگران سر میزند، میتواند مصداق عمل عادلانه و یا ظالمانه باشد.
🌸 "عدل" در لغت ضد ظلم و جور و هم معنی قسط است ."العَدالة" و "المُعادَلة" لفظی است که در حکم و معنی مساوات است و به اعتبار نزدیک بودن عدل به مساوات در آن مورد هم به کار میرود.
🌸 "عدل" در اصطلاح به معنای رعایت حقوق دیگران در برابر ظلم و تجاوز به کار میرود از اینرو عدل را به معنی "اعطاء کل ذی حقٍ حَقَّه" گرفتهاند، و برخی در معنای عدل توسعه دادهاند و آن را به معنای «هر چیزی را در جای خود نهادن یا هر کاری را به وجه شایسته انجام دادن » به کار بردهاند.
🌸 عدالت یکی از اصول مذهب شیعه و یکی از صفات خداست. پس خداوند عادل است و جهان را بر مبنای عدالت آفریده است. خدای متعال، نسبت به هیچ کس ظلم و ستم نمیکند و کاری را که عقل سالم آن را زشت میشمارد، انجام نمیدهد.
🔹عدالت در اخلاق:
افعال انسان در عدالت، به میانهروی و اعتدال انجام میشود. عدالت اخلاقی، در حقیقت شامل تعادل و عدالت میان قوای درونی انسان و انعکاس آن بر رفتار ظاهری است و مصداق آن انبیاء و ائمه (علیهمالسلام) میباشند.
🔹 عدالت از نظر فقهی:
عدالت عبارت است از ملکه و نیرویی که سبب میشود انسان واجبات را انجام دهد و محرمات را ترک کند. اسلام برای ترویج این صفت، امتیازات و شخصیتهایی به افراد داده است، مثل رهبریت، مرجعیت قضاوت، شهادت، امامت جماعت و...
🔹 عدالت در قرآن:
عدالت به همراه مشتقات، وجوه و نظایرش به دو گونه فعلی و اسمی در قرآن آمده است. «تعدیل کردن، به عدالت و مساوات رفتار کردن، به عدالت حکم کردن،انصاف دادن، عوض دادن و...» از وجوه فعلی و «برابر، مقدار، دادگری، فدیه، تحریفناپذیری، زوالناپذیری و...» از وجوه اسمی آن میباشد.
🌸 برای عدالت آثاری اجتماعی ذکر شده است:
🔺پایداری اجتماع:
عدالت از جمله اصولی است که به کار بستن آن سبب قوام و پایداری اجتماع است، امیرالمؤمنین (علیهالسّلام) میفرماید: «جَعَلَ اللهُ الْعَدْلَ قِواماً لِلْاَنامِ وَ تَنْزیهاً مِنَ الْمَظالِمِ وَ الْآثامِ وَ تَسْنِیةً لِلْاِسْلامِ؛ خداوند عدالت را برای استواری مردم و پاکیزگی از ستم و گناهان و وسیله علوّ و سربلندی اسلام قرار داده است.»
🔺رشد فضایل اخلاقی:
امام علی (علیهالسّلام) میفرماید: «بِالْعَدلِ تَصْلَحُ الرَّعِیَّةُ؛ ملت با عدل اصلاح میشود.» این سخن بیانگر این حقیقت است که با حاکمیت عدل، امور مختلف زندگی مردم، سامان مییابد و زمینه رشد فضایل اخلاقی فراهم میشود.
🔺پایداری و قدرت دولت:
امام علی (علیهالسّلام) میفرماید: «ثُباتُ الدُّوَلِ بِاقامَةِ سُنَنِ العَدلِ؛ پایداری دولتها با برپایی سنتهای عادلانه است.»
🔺 آبادی و برکت:
این دو اثر ارزنده نیز در دو جمله از امیرمؤمنان (علیهالسّلام) بیان شده است. «بِالْعَدْلِ تَتَضاعَفُ الْبَرَکاتُ؛ با عدالت برکتها فزونی مییابد.» همچنین «ما عُمّرت البلدان بمثل العدل؛ شهرها به هیچ چیز همانند دادگری آباد نمیشود.»
🌸 با فطری بودن جاذبه عدل، این سؤال مطرح است که عامل انحراف بشر از مسیر عدل چیست؟ از برخی آیات قرآن استفاده میشود که «امیال نفسانی» و نیز «حب و بغض»های بیجا از جمله انگیزههای بشر در سرپیچی از اجرای عدل است.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/عدالت
#ویکی_فقه #اصول_اعتقادات #اخلاق #عدالت #ظلم #عدالت_اجتماعی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_فلسفی
✅ مساوقت وحدت با وجود
🌸 هر موجودی از جهت موجود بودنش، واحد است. حتی کثرتی هم که در خارج تحقق دارد، از آن جهت که موجود است دارای یک کثرت است و واحد میباشد و هر واحدی هم یا وجود عینی دارد، یا لااقل وجود ذهنی دارد، پس وحدت و وجود با یکدیگر تلازم دارند.
🌸 ین دو مفهوم (وحدت و وجود) از حیث قوت و ضعف هم با یکدیگر موافق هستند؛ یعنی هر چه وجود چیزی قوی تر باشد وحدت آن نیز اتم خواهد بود.
🌸 عدهای این قاعده را قبول ندارند و نقض هائی بر آن وارد میکنند ولی مشهور فلاسفه ، این نظریه را قبول کرده و به اشکالات آن جواب دادهاند.
🌸 ایرادات وارد شده به قاعده مذکور:
🔹 ایراد اول: ممکن است برخی مخالفین بگویند وحدت، وصفی است که حمل بر مفاهیم و ماهیات میشود با صرف نظر از وجود آنها مثل وحدت نوعی و وحدت جنسی در حالی که وجود تا زمانی که ماهیت موجود نشده است بر آن حمل نمیشود پس از موجود شدن هم در حقیقت بر موجودیت ماهیت حمل شده است نه بر خود ماهیت. پس این دو مفهوم، در صدق بر اشیاء، متساوی نیستند.
🔺در جواب از این ایراد میتوان گفت؛ اگر چه حمل وجود بر نوع و جنس ، ممکن نیست (چون نوع و جنس، وجود خارجی ندارند) ولی به اعتبار وجود ذهنی آنها، میتوان وجود را بر آنها حمل کرد.
🔹ایراد دوم: کثیر، از جهت کثیر بودنش، موجود است ولی واحد نیست. پس نتیجه میگیریم، برخی از موجودات، واحد نیستند. پس انقسام موجود به واحد و کثیر با مساوقت وجود با واحد منافات دارد.
🔺جوابی که از این ایراد داده شده این است که: واحد دو اعتبار دارد؛ اعتبار اول: وحدت مطلقه و فی نفسه که شیء، بدون قیاس بعضی از مصادیقش با برخی دیگر لحاظ میشود در اینصورت واحد با وجود مساوق و ملازم است و حتی کثیر هم به این اعتبار واحد است؛ اعتبار دوم: وحدت نسبی ، که شیء با قیاس بعضی از مصادیقش با برخی دیگر لحاظ میشود که در اینصورت برخی از مصادیق، مصداق عدم انقسام هستند (واحد) و برخی مصداق انقسام (کثرت مثل عشرة) پس هیچ تعارضی بین تقسیم موجود به واحد و کثیر و مساوقت وجود و واحد نیست.
🔹ایراد سوم: وحدت از معانی انتزاعی عقلی و معقول ثانی است که اگر حقیقت خارجی بخواهد داشته باشد، باید خود وحدت هم وحدتی داشته باشد (به خاطر مساوقت وجود با وحدت) و هکذا وحدتش هم باید وحدتی داشته باشد و این تا بی نهایت ادامه دارد و مستلزم تسلسل است.
🔺جوابی که از این ایراد دادهاند این است که؛ وحدتی که خود وحدت دارد، عین ذات آن میباشد، نه زائد بر آن. پس وحدت ذاتا واحد است و محتاج به وحدت عارضی دیگری نمیباشد.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/مساوقت_وحدت_با_وجود
#ویکی_فقه #فلسفه #حکمت_متعالیه #اصالت_وجود #مساوقت_وحدت_با_وجود #وحدت_تشکیکی #تشکیک_وجود #بساطت_وجود #وحدت_شخصی
@wikifeqh_ir
⚡️ مقاله مناسبتی
✅ شهید آیتالله محمد صدوقی
🌸 وی در روز هشتم ماه صفر ۱۳۲۷ قمری بدنیا آمد. نام پدر میرزاابوطالب فرزند میرزامحمدرضا کرمانشاهی و او فرزند آخوند ملامحمد مهدی کرمانشاهی بود. آخوند ملامحمدمهدی به دلیل افشاگری و ستم ستیزی اش توسط فتحعلی شاه قاجار از کرمانشاه به یزد تبعید شد. او در این شهر امور دینی مردم را به دست گرفت و پس از فوت او فرزندش میرزامحمدرضا کارهای پدر را دنبال نمود و اداره امور شرعی مردم را به عهده گرفت.
🌸 آیتالله صدوقی در هفت سالگی پدرش را از دست داد و در نه سالگی مادر را و بدین سان در اولین مراحل حیات دو یاور خود را از دست داد. با از دست دادن پدر پسر عمویش میرزا محمد کرمانشاهی سرپرستی او را به عهده گرفت.
🌸 ایشان در سن ۱۳ سالگی به کسوت اهل علم و روحانیان در آمد و مقدمات علوم اسلامی را تا لمعه (شهید اول) و قوانین الاصول (میرزای قمی) فراگرفت پس از آن به اصفهان رفت، اما به دلیل بروز برخی مشکلات به یزد بازگشت و تحصیل در حوزه علمیه اصفهان بیش از یکسان نپایید. او در سال ۱۳۴۹ روانه شهر قم شد تا تحصیل را ادامه دهد.
🌸 شهید صدوقی در ایام حیات پربرکت علمی خویش از استادانی همچون امام خمینی، شیخ عبدالکریم یزدی، سیدصدرالدین صدر، سیدمحمد حجت کوه کمرهای و سیدمحمدتقی خوانساری بهره گرفته است.
🌸 روح شهید صدوقی یک پرخروش بود که سستی و آسودهطلبی در شخصیت او محلی نداشت. مبارزات او بر علیه ظلم و استبداد از زمان رضاخان آغاز شد و تا لحظه شهادت ادامه داشت. در ذیل به برخی از فعالیتهای سیاسی اجتماعی ایشان اشاره میگردد:
⚜ حمایت از گروه فداییان اسلام
⚜ هجرت به یزد و هدایت رهبری مذهبی و مبارزات سیاسی در آنجا
⚜ مبارزه با مظاهر فساد و تمدن غرب همچون کشف حجاب، تبدیل تاریخ شمسی به تاریخ شاهنشاهی
⚜ امامت جمعه یزد پس از پیروزی انقلاب در پی درخواست مردم
🌸 سازمان منافقین در راستای هدف پلید از بین بردن نخبگان نظام ترور آیتالله صدوقی را در دستور کار قرار دادند. آنها چندین بار او را مور سوء قصد قرار دادند. سرانجام در روز دهم ماه مبارک رمضان سال ۱۳۶۰ در روز جمعه پس از پایان نماز جمعه، آیتالله صدوقی در ۷۵ سالگی توسط منافقین کوردل، ترور و به درجه رفیع شهادت رسیدند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/محمد_صدوقی
#ویکی_فقه #محمد_صدوقی #شهدای_محراب
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_کلام_جدید
✅ آزادی بیان
🌸 آزادی حقوقی دارای انواعی از قبیل، آزادی سیاسی، آزادی عقیده و غیره است، که یک مورد از آن اقسام هم آزادی بیان است.
🌸 آزادی بیان به این معنا که افراد علاوه بر اینکه به خاطر داشتن عقیده مخالف، چه در امور دینی و چه در امور سیاسی، نباید مورد تعقیب قرار گیرند، باید بتوانند عملاً این عقیده خود را ابراز نموده، برای اثبات و احیاناً به دست آوردن همفکران دیگر درباره آن تبلیغ کنند.
🌸 آزادی بیان در اسلام:
تردیدی نیست که آزادی بیان در حقوق و قوانین اسلام پذیرفته شده است و از این لحاظ محدودیتی وجوددارد، مگر آنکه این آزادی به سوء استفاده برخی افراد سودجو تبدیل شود.
🌸 آزادی بیان از دیدگاه آیات قرآنی:
"ادع الی سبیل ربک بالحکمة و الموعظة الحسنة و جادلهم بالتی هی احسن؛ باحکمت و اندرز نیکو به راه خدایت دعوت کن و با آنها به روشی که نیکوتر است استدلال و مناظره کن". باید توجه داشت که در جامعه ای که امکان طرح دیدگاه های مخالف وجود ندارد، دعوت به روش حکمت و موعظه نیکو معنا ندارد، چرا که دعوت با حکمت در فضای آرام گفتگو و برخورد منطقی و استدلال عقلی ممکن خواهد بود.
🌸 آزادی بیان در احادیث معصومین(علیهم السلام):
حضرت باقر (علیهالسّلام) از حضرت عیسی (علیهالسّلام) نقل می کنند: "کلام حق را گرچه گوینده آن اهل باطل باشد، بگیرید، ولی کلام باطل را گرچه گوینده آن اهل حق باشد رد کنید؛ شما منتقدان سخن باشید. چه بسا ضلالت و گمراهی که بوسیله آیهای از کتاب خدا تزیین شده باشد همانطور که ممکن است مس با نقره ناخالص مخلوط شده باشد، نگاه به آندو یکسان است (درظاهر قابل تشخیص نیست) ولی کسانی که با بصیرت و دقت در آن نگاه کنند به آن آگاهی مییابند". نکات قابل استفاده از روایت عبارتنداز:
🔺معیار برگزیدن سخن، حق بودن آن است، گرچه از اهل باطل صادر شود. لذا نمیتوان سخن کسی را به صرف اینکه از اهل اسلام نیست، تخطئه کرد، بلکه باید آن را شنید و در آن تأمل کرد.
🔺چه بسا کسانی خود را اهل حق نشان می دهند، ولی سخنانشان فریبنده و توجیه گرایانه است، لذا نباید فریب ظاهر چنین افرادی را خورد بلکه باید به سخن آنها توجه کرد و آن را با حق محک زد.
🔺امکان و فرصت سخن گفتن افراد را نباید از آنها سلب کرد و به این دلیل که آنها اهل باطل هستند با آنها مخالفت کرد، و برای اهل حق هم نباید ارزشی بیش از گفتارِ حقشان قائل شد.
🔺از نظر اسلام افراد جامعه باید انتخابگر و ناقد باشند و تکامل و رشد بوسیله نقد کلام است. لذا، اگر در جامعه ای آزادی برای بیان دیدگاه های مخالف وجود نداشته باشد، دیگر نقد و بررسی کلام امکان نخواهد داشت.
🌸 نفی آزادی بیان مطلق:
باید توجه داشت که آزادی بیان به این معنا نیست که هرکس هرچه را صلاح دید در جامعه مطرح کند، اعم از اینکه به حال جامعه مفید باشد یا مضر و یا سبب گمراهی و فساد اخلاق و فتنه و آشوب شود. عملاً نیز در هیچ نظام حقوقی دنیا ابراز و اظهار هر عقیدهای مطلقاً آزاد نیست و هر کشوری به تناسب نوع ایدئولوژی و میزان پایبندی به اصول اخلاقی محدودیت هایی را برای آزادی بیان مشخص کرده است.
🌸 آزادی بیان از دیدگاه شهید مطهری:
🔹از نظر استاد شهید مطهری هم، اراده و آزادی بشر تا آن جا محترم است که با استعدادهای عالی و مقدسی که در نهاد بشر گذاشته شده است، هماهنگ باشد و او را در مسیر ترقی و تعالی بکشاند، اما آنجا که این آزادی، بشر را بسوی فنا و نیستی سوق می دهد و استعدادهای نهایی او را هدر میدهد، دیگر احترامی ندارد.
🔹از نظر اسلام همه در بیان عقیده خود آزادند، مگر اینکه این عقیده با مصالح انسان تضاد داشده باشد و منظور از مصالح هم اعم از مصالح مادی و معنوی و دنیوی و اخروی است.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/آزادی_بیان
#ویکی_فقه #جامعه_شناسی_دین #کلام_جدید #آزادی #دین_و_آزادی #آزادی_بیان
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_اخلاقی
✅ صبر
🌸 عامترین و مهمترین صفت انسانی بازدارنده «صبر» است. «صبر» در لغت عرب به معنای حبس و در تنگنا و محدودیت قرار دادن است. برخی نیز آن را بازداشتن نفس از اظهار بیتابی و بیقراری دانستهاند.
🌸 در فرهنگ اخلاقی، صبر عبارت است از وادار نمودن نفس به انجام آنچه که عقل و شرع اقتضا میکنند و بازداشتن از آنچه عقل و شرع نهی میکنند. همچنین حفظ نفس از اضطراب، اعتراض و شکایت و همچنین به آرامش و طمأنینه گفته میشود.
🌸 در باب ارزش والای صبر همین بس که قرآن در آیات متعددی با عبارت «الله مع الصابرین»، «إنّ الله یحبّ الصابرین» و عبارات دیگر به آنان مژده میدهد که خداوند با صابران همراه است و آنان را بسیار دوست دارد.
🌸 صبر در یک تقسیمبندی کلی به دو قسم تقسیم میشود:
🔺صبر بدنی: صبر بدنی در مقابل مشقتهایی است که بر بدن و جسم انسان وارد میشود. این صبر یا با عمل تحقق مییابد، مثل قیام به عبادات مشکل یا امراض بزرگ و... که قرآن کریم دربارهی صبر ایوب نبی در برابر امراض و مصیبتهایش اینگونه از او یاد میکند: "وَاذْکُرْ عَبْدَنا أَیُّوبَ ... إِنَّا وَجَدْنَاهُ صَابِرًا؛ و به خاطر بیاور بنده ما ایّوب را... ما ایوب را شکیبا یافتیم".
🔺صبر نفسی: صبر در مقابل شهوات نفسانی است که قرآن اینگونه بیان کرده است: "فَأَمَّا مَنْ طَغی وَ آثَرَ الْحَیاةَ الدُّنْیا... وَ أَمَّا مَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ وَ نَهَی النَّفْسَ عَنِ الْهَوی...؛ امّا آن کسی که طغیان کرده، و زندگی دنیا را مقدّم داشته... و آنکس که از مقام پروردگارش ترسان باشد و نفس را از هوی بازدارد...".
🌸 بنابر روایات نقل شده از پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله)، صبر دارای مراتب سهگانه است:
🔹صبر بر مصیبت: شکیبایی انسان در برابر حوادث تلخ و ناگوار مثل خسارات مالی، مرگ عزیزان، بیماری و... از جمله مراتب صبر است که قرآن کریم از آن اینگونه یاد کرده است: "وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرین الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُون؛ قطعاً همهی شما را با چیزی از ترس، گرسنگی، و کاهش در مالها و جانها و میوهها، آزمایش میکنیم و بشارت ده به استقامتکنندگان! آنها که هرگاه مصیبتی به ایشان میرسد، میگویند: ما از آنِ خدائیم و به سوی او باز میگردیم".
🔹صبر بر طاعت: تکالیفی که خدای متعال بر عهدهی بندگان قرار داده، با دشواریهایی همراه است؛ از اینرو قرآن کریم انسانها را به صبر بر امتثال وظایف دینی توصیه کرده است: "رَبُّ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ ما بَیْنَهُما فَاعْبُدْهُ وَاصْطَبِرْ لِعِبادَتِه؛ همان پروردگار آسمانها و زمین، و آنچه میان آن دو قرار دارد! او را پرستش کن و در راه عبادتش شکیبا باش".
🔹 صبر در معصیت: بالاترین مرحله از صبر، صبر بر معصیت است و آن ایستادگی در برابر شعلههای سرکش شهوات و هیجانهای برخاسته از هوی و هوس و یا مقامات دنیوی است. صبر در برابر معصیتها و هوای نفس آنقدر عظیم است که حتی یوسف نبی (علیهالسلام) نیز خود را از شرّ آن ایمن ندانسته و به خدا پناهنده میشود: "وَ ما أُبَرِّئُ نَفْسی إِنَّ النَّفْسَ لَأَمَّارَةٌ بِالسُّوءِ إِلاَّ ما رَحِمَ رَبِّی؛ من هرگز خودم را تبرئه نمیکنم، که نفس (سرکش) بسیار به بدیها امر میکند، مگر آنچه را پروردگارم رحم کند!".
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/صبر
#ویکی_فقه #اخلاق #صبر #صبر_در_قرآن #صبر_در_روایات
@wikifeqh_ir
هدایت شده از ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
✅معرفی اجمالی سایت ویکیفقه:
عرض سلام و عرض ادب خدمت اعضای محترم کانال ویکی فقه و خیرمقدم محضر دوستانی که جدیدا به جمع ما پیوستهاند.
برخی از دوستان سؤال میپرسند که ویکی فقه چی هست و چه کاری در این سایت انجام میشه؟
به طور خلاصه باید عرض کنم:
🌺دانشنامه اینترنتی:
سایت ویکی فقه دانشنامه اینترنتی است که علوم اسلامی و علوم حوزوی را در بستر ویکی فراهم میکند.
🌺مخاطبین سایت:
قشرهای مختلف جمعیتی، مخاطب این سایت هستند؛ دانشآموزان، دانشجویان، طلاب، محققین، پژوهشگران و اساتید محترم حوزه و دانشگاه مخاطب سایت هستند.
🌺گستره موضوعات:
کلمه فقه در نام سایت، به معنای فقه اکبر و شامل همه علوم اسلامی و علوم مرتبط با علوم اسلامی میباشد.
علومی مانند: فقه، اصول، فلسفه، کلام، تاریخ، اقتصاد، اعلام و اشخاص، علوم تربیتی، علوم سیاسی، ادیان و مذاهب، حقوق و ...
🌺تعداد مقالات فعلی:
تعداد فعلی مقالات سایت، نزدیک به پنجاه هزار مقاله میباشد که به صورت روزانه در حال افزایش میباشد.
🌺ویژگیهای خاص سایت ویکیفقه:
1. ویژگی خاص ویکیفقه در کنار ویژگیهای عمومی سایتهای ویکی، مانند عنوانبندی مناسب مقالات، لینکهای داخلی به مقالات و اصطلاحات و ...، رفرنس پاورقیها و مستندات مقالات به کتابخانه اختصاصی میباشد.
علاوه بر اینکه پاورقیهای مقالات به کتابخانه ارجاع داده شدهاند، محل شاهد، به رنگ قرمز درآمده تا اشاره دقیق به محل مورد نظر باشد.
2. گستره موضوعی مقالات و تعداد بالای مقالات موجود در سایت، یکی دیگر از ویژگیهای این سایت میباشد.
خوشحال خواهیم شد، از نظرات و پیشنهادات فضلای گرامی استفاده کنیم.
موفق باشید.
http://eitaa.com/joinchat/609681418C9a83e3fcdf
@wikifeqh_ir
هدایت شده از ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
✅ معرفی اجمالی سایت مدرسه فقاهت:
🌸 ارتباط زنده اینترنتی:
ارتباط عالمان با عالمان و برقراری ارتباط زنده اینترنتی حوزههای علمیه قم، مشهد، نجف و شهرستانها از اهداف سایت مدرسه فقاهت است.
🌸 پخش زنده دروس خارج حوزه:
پخش زنده دروس خارج حوزه، از اهداف اصلی سایت مدرسه فقاهت میباشد.
دروس خارج، علاوه بر دروس فقه و اصول، شامل دروس تفسیر، فلسفه، کلام و طب نیز میشود.
🌸 بارگذاری صوت و متن دروس به صورت روزانه:
صوت دروس پخش شده به صورت روزانه و متن آن در اسرع وقت (معمولا یا همان روز یا نهایتا یکی دو روز آینده) در سایت بارگذاری میشود.
🌸 مستندسازی دروس خارج و رفرنس به کتابخانه مدرسه فقاهت:
متن درس بارگذاری شده، متن خام نبوده و مطالب درس، مستندسازی شده و به کتابخانه مدرسه فقاهت رفرنس داده شدهاند.
🌸 پوشش گسترده مدارس:
* بخش دروس اصلی قم
* پخش دروس برخی شهرهای کشورهای اسلامی مانند: نجف، کربلا، بیروت، دمشق، قطیف، احساء و کابل
* پخش برخی از دروس شهرهای دیگر ایران، مانند تهران، اهواز، شهرری و اصفهان
یک نمونه از درسهای بارگذای شده را در لینک زیر مشاهده بفرمایید:
http://www.eshia.ir/feqh/archive/text/javadi/tafsir/96/970215/
http://eitaa.com/joinchat/609681418C9a83e3fcdf
@wikifeqh_ir
هدایت شده از ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
✅ نسخه اندروید مدرسه فقاهت سال تحصیلی 97-96
🌸 نسخه اندروید مدرسه فقاهت، به منظور تسهیل دسترسی طلاب محترم به دروس مدرسه فقاهت طراحی شده است.
🌸 با دریافت و راهاندازی این نرمافزار، علاقمندان میتوانند با انتخاب درس، استاد و سال مورد نظر، فهرست صوتها و متنهای مربوطه را دریافت کرده و با کلیک بر روی هریک، فایل آن را در تلفن همراه خود ذخیره و در زمان دلخواه (بدون نیاز به اینترنت) از آن استفاده کنند.
از لینک زیر میتوانید این نرمافزار را دانلود کنید👇
http://www.eshia.ir/android/
http://eitaa.com/joinchat/609681418C9a83e3fcdf
@wikifeqh_ir
feqahat.apk
12.98M
نسخه اندروید مدرسه فقاهت سال تحصیلی 97-96 برای دانلود راحتتر