یک آیه در روز
۱۱۴۲) 📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِالل
.
1️⃣2️⃣ «فَبايِعْهُنَّ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُنَّ اللَّهَ»
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله مأمور به دعا و استغفار براى كسانى است كه با او بيعت نمايند
(تفسير نور، ج9، ص595).
@yekaye
#ممتحنه_12
۱ بهمن
یک آیه در روز
۱۱۴۲) 📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِالل
.
2️⃣2️⃣ «وَ اسْتَغْفِرْ لَهُنَّ»
توسّل به اولياى خدا جايز و دعاى آنان مستجاب است وگرنه خداوند به پیامبرش دستور نمیداد که تو برای آنان استغفار کن (تفسير نور، ج9، ص595).
@yekaye
#ممتحنه_12
۱ بهمن
یک آیه در روز
۱۱۴۲) 📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِالل
.
3️⃣2️⃣ «وَ اسْتَغْفِرْ لَهُنَّ»
گرچه اسلام آوردن، كارهاى دوران كفر را مىپوشاند و محو مىكند ولى باز هم به دعاى پيامبر نياز است
(تفسير نور، ج9، ص595).
@yekaye
#ممتحنه_12
۱ بهمن
یک آیه در روز
۱۱۴۲) 📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِالل
.
4️⃣2️⃣ «وَ اسْتَغْفِرْ لَهُنَّ»
سوابق بد مردم، مانع دعا به آنان نشود (تفسير نور، ج9، ص595).
@yekaye
#ممتحنه_12
۱ بهمن
یک آیه در روز
۱۱۴۲) 📖 يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِالل
.
5️⃣2️⃣«وَ اسْتَغْفِرْ ... إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيم»
رحمت و مغفرت خداوند پشتوانه استجابت دعاهاست
تفسير نور، ج9، ص595
@yekaye
#ممتحنه_12
۱ بهمن
.
6️⃣2️⃣ «يا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِذا جاءَكَ الْمُؤْمِناتُ يُبايِعْنَكَ عَلی أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِاللَّهِ شَيْئاً وَ لا يَسْرِقْنَ وَ لا يَزْنينَ وَ لا يَقْتُلْنَ أَوْلادَهُنَّ وَ لا يَأْتينَ بِبُهْتانٍ يَفْتَرينَهُ بَيْنَ أَيْديهِنَّ وَ أَرْجُلِهِنَّ وَ لا يَعْصينَكَ في مَعْرُوفٍ فَبايِعْهُنَّ وَ اسْتَغْفِرْ لَهُنَّ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحيمٌ»
در این آیه بر مفاد بیعتی که زنان با پیامبر ص داشتند تأکید میشود و انتظار پیامبر از ایشان را در امور کاملا واضحی همچون شرک نورزیدن و دزدی و زنا نکردن معرفی میکند؛ و البته یک موردش را به اجمال گذاشته است: «وَ لا يَعْصينَكَ في مَعْرُوفٍ». در تدبر ۱۹ توضیح داده شد که این مورد، که اطاعت از شخص پیامبر ص را طلب میکند مشخصا موردی است که مرز منافق و غیرمنافق را نمایان میکند.
و حقیقت این است که آن طور که خود این زنانی که بیعت کردهاند گزارش کردهاند، بسیاری از زنان به این فقره از مفاد بیعت عمل نکردند؛ در حدیث شماره ۱۰ مواردی نقل شد که وقتی پیامبر، یکی از دستوراتی که به خصوص زنان داد این بود که «إسعاد» [دم گرفتن و همراهی با زنی که نوحهسرایی میکند تا نوحهاش جانسوزتر شود] نکنند، برخی گفتند چون فلانیها برای ما اسعاد کردهاند ما هم باید برای آنها اسعاد کنیم و لذا بیعت نکردند و بعد از اینکه اسعاد کردند برای بیعت آمدند! و در اولین روایتش راوی که یکی از همین زنانی است که بیعت کرده، میگوید غیر از من کسی به این عهد وفادار نماند. در اینجا به مورد دیگری اشاره میشود.
📜حکایت
ام عطیه میگوید: در بیعت از ما عهد گرفته شد که نوحهسرایی نکنیم، ولی کسی از ما به این عهد وفادار نماند غیر از پنج نفر: ام سلیم و ام علاء و دختر أبیسبرة و همسر معاذ و یک خانم دیگر (الدر المنثور، ج6، ص211 ).
این گونه وقایع بخوبی نشان میدهد که پیامبر ص در میان چه کسانی زندگی میکرده است!
وقتی توجه کنیم کسانی که با شخص پیامبر ص بیعت میکردند این گونه بودند - یعنی وجود سطوحی از رفتاری که در جای دیگر آن را علامت نفاق خواند، در بدنه عمومی مردم- آنگاه سطح انتظار خود را از مسلمانانی که در کنارشان زندگی می کنیم تعدیل خواهیم کرد.
شاید به همین جهت است که بلافاصله بعد از دستور بیعت، ایشان را سفارش به استغفار میکند و بر غفور و رحیم بودن خداوند اصرار میورزد.
@yekaye
#ممتحنه_12
۲ بهمن
۴ بهمن
۱۱۴۳) 📖 يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَتَوَلَّوْا قَوْماً غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ قَدْ يَئِسُوا مِنَ الْآخِرَةِ كَما يَئِسَ الْكُفَّارُ مِنْ أَصْحابِ الْقُبُورِ 📖
ترجمه
💢ای کسانی که ایمان آوردند! به سرپرستی قومی تن ندهید که خداوند بر آنان غضب کرده است، [که] به تحقیق قطع امید کردهاند از آخرت، آن گونه که قطع امید کردهاند کافران از اهل قبور.
سوره ممتحنة (۶۰) آیه ۱۳
۱۴۰۳/۱۱/۴
۲۲ رجب ۱۴۴۶
@yekaye
#ممتحنه_13
۴ بهمن
۴ بهمن
۵ بهمن
🔹غضِبَ
▪️ماده «غضب» علاوه بر معنای رایج خشم گرفتن در معانیای به کار رفته است همچون «غَضَب» به معنای دمل مادرزادی در پلک فوقانی؛ و یا «غَضْبَة» که هم به معنای پوست بز کوهی کهنسال وقتی کنده میشود به کار میرود و هم به معنای سنگ صلب متراکمی که از بدنه کوه بیرون زده باشد (كتاب العين، ج4، ص369 ).
بر این اساس،
▪️ابن فارس بر این باور است که اصل آن بر شدت و قوت دلالت دارد و غضب هم آنجایی است که سخط و ناراحتی از چیزی شدت میگیرد؛ و به مار بزرگ هم «غضوب» گویند (وی همچنین اشاره میکند که وقتی در مورد غضب کردن بر شخصی مطرح میشود اگر آن شخص زنده باشد با حرف «ل» و اگر مرده باشد با حرف «ب» میآید (معجم المقاييس اللغة، ج4، ص428 ).
▪️مرحوم مصطفوی هم در همین مدار کلمات فوق تحلیل کرده و بر این باور است که اصل آن همین شدت به خرج دادن در قبال چیز دیگر است و غضب درانسان هم آن است که نفس به سمت حدتو شدت در قبال چیز دیگری حرکت کند و نقطه مقابل حلم و بردباری است؛ چرا که نفس از حالت اعتدال خارج میشود و حدیثی از امام باقر ع میآورند که غضب شعلهای از آتش است که شیطان در درون فرزند آدم برمی افروزد و هنگامی که کسی غضبناک میشود چشمهایش برافروخته میشود و رگهای گردنش متورم میگردد و شیطان در او وارد میشود؛ و البته توضیح میدهند که اینها مربوط به غضب ناحق است وگرنه غضبی که در راه حق و برای حق باشد ممدوح است مادام که به باطلی منجر نشود (التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج7، ص232 ).
▪️اما حسن جبل با توجه به کلماتی که گفته شد معنای محوری این ماده را منضم چیزی میداند بر یک حالت غلیظ یا حاد در باطنش که در ظاهرش بروز مییابد و سپس توضیح می دهند که «غَضَب» نقطه مقابل «رضا» است و عبارت است از اینکه نفس به خاطر امری که رخ داده مملو از حدت و تندی شود (المعجم الإشتقاقي المؤصل لألفاظ القرآن الكريم، ص۱۵۸۸ ).
▪️مرحوم راغب هم غضب را به معنای فوران کردن خون قلب با اراده انتقام میداند و به همین حدیثی که از امام باقر ع اشاره شد استشهاد میکند و تأکید میکند که وقتی این ماده در مورد خداوند به کار میرود: «وَ باؤُ بِغَضَبٍ مِنَ اللَّهِ» (آل عمران/112)، «وَ مَنْ يَحْلِلْ عَلَيْهِ غَضَبِي» (طه/81)، «غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ» (لمجادلة/14)، مقصود صرف همین انتقام گرفتن است نه چیزی بیش از آن (مفردات ألفاظ القرآن، ص608 ).
و مرحوم مصطفوی نیز بر این باور است که غضب از جانب خداوند همان مراتب شدت و حدت است که در قبال اعمال زشت و گناهان بندگان رخ میدهد؛ (التحقيق في كلمات القرآن الكريم، ج7، ص232 )
🔸کلمه «غضب» به کلماتی همچون «سخط» و «کراهت» و «غیظ» و «حرد» نزدیک است؛ که تفاوتش با هریک از اینها ...
@yekaye
👇ادامه مطلب👇
۵ بهمن
ادامه توضیح ماده «غضب»
🔸کلمه «غضب» به کلماتی همچون «سخط» و «کراهت» و «غیظ» و «حرد» نزدیک است؛ که تفاوتش با هریک از اینها قبلا اشاره شد. فقط یادآوری میشود که:
▪️«سخط» نقطه مقابل «رضا» و به معنای «غضب شدیدی است که غالبا همراه با عقوبت کردن است» و در تفاوت آن با «غضب» (= خشم) گفتهاند که «سخط» غالبا از موضع بالا نسبت به پایین به کار میرود، اما «غضب» در مورد خشم هر یک از طرفین به کار برده میشود در واقع، در زبان عربی، سخط در مقابل رضا، غضب در مقابل رحمت، و کراهت (ناخشنودی) در مقابل حب (دوست داشتن) به کار میرود. و «سخط» اخص از هر دو واژه «غضب» و «کراهت»؛ و «کراهت» اعم از دوتای دیگر میباشد؛ به نحوی که] هم کراهتی میتوان داشت که خالی از سخط و غضب باشد، و هم غضبی میتوان داشت که خالی از سخط باشد؛ اما سخط در جایی است که علاوه بر اینکه کراهت و غضب در کار باشد، هیچ رضایتی هم وجود نداشته باشد.
🔖جلسه ۱۵۴ https://yekaye.ir/muhammad-047-28/
▪️ماده «غیظ» در اصل به معنای سختیای است که از جانب دیگری به شخص برسد و در استعمالات رایج، به معنای «غضب شدید» است که گویی حرارتی از درون تمام وجود آدمی را فراگیرد؛ و در تفاوت آن با «غضب» گفتهاند که در مفهوم «غضب» نوعی تصمیم به ضرر زدن به دیگری هم نهفته است؛ لذا کلمه غیظ نسبت به خود به کار میرود (در فارسی هم میگوییم: از دست خودم غیظم گرفت) اما کلمه «غضب» در مورد خود به کار نمیرود. همچنین در غیظ «شدید بودن» و «درونی بودن» شرط است، اما غضب از این دو حیث اعم است. به علاوه، گفتهاند غضب صرفا به معنای اراده انتقام و مجازات است، اما «غیظ» یک نوع هیجان درونی است که بویژه هنگام انتقام گرفتن به فوران درمیآید، و لذا، برخلاف غضب، در مورد خداوند به کار نمیرود.
🔖جلسه ۴۴۳ https://yekaye.ir/al-ahzab-33-25
▪️ماده «حرد» هم اشاره شد که از نظر ابن فارس در اصل بر سه معنای مختلف دلالت دارد: «قصد»، «غضب» و «رویگردان شدن» و در تنها کاربرد قرآنیاش (وَ غَدَوْا عَلى حَرْدٍ قادِرين؛ قلم/۲۵) کسانی که آن ار ناظر به معنای غضب دانستهاند یا همچون راغب معتقدند که دو معنای اول با هم در این ماده لحاظ شده و در واقع به معنای منع کردنی است که همراه با شدت و غلظت باشد؛ و یا همچون مرحوم مصطفوی گفتهاند معنای اصلی آن «رویگردان شدن» همراه با شدّت و حدّت است؛ یعنی صبح کردند در حالی که قصدشان این بود که از نیازمندان رویگردان شوند و اگر به آنها مواجه شدند با شدت و حدت آنها را کنار بزنند.
🔖جلسه ۴۹۱ https://yekaye.ir/al-qalam-68-25/
▪️و عسکری هم ظاهرا «حَرْد» را اخص از غضب ویا به نحوی از آثار آن میداند یعنی میگوید عبارت است از اینکه انسان بر کسی غضب کند و به خاطر آن از کسی که بر او غضب کرده دور شود و به همین جهت است که در مورد خداوند به کار نمیرود؛ و البته این احتمال را مه داده که چون یک نحوه معنای قصد در «حرد» هست مقصود آن است که در غضب تا دورترین حد ممکن پیش رود (الفروق في اللغة، ص124 ).
▪️این ماده علاوه بر کاربردش به صورت فعل ثلاثی مجرد (غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِم؛ فتح/۶، مجادله/۱۴، ممتحنه/۱۳) و مصدر (فَعَلَيْهِمْ غَضَبٌ مِنَ اللَّهِ؛ نحل/۱۰۶)،
▫️به صورت «غضبان» (که میتواند صفت مشبهه یا صیغه مبالغه باشد) هم به کار رفته است: «رَجَعَ مُوسى إِلى قَوْمِهِ غَضْبانَ أَسِفاً» (اعراف/۱۵۰ ، طه/۵۶)؛ که برخی آن را به معنای کسی که سریع غضب میکند دانسته و گفتهاند که برخی آن را به معنای شدید الغضب میدانند (لسان العرب، ج1، ص649 )؛ که در هر صورت معنای فاعلی میباشد؛
▫️و البته این ماده به صورت اسم مفعول هم به کار رفته است: «غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ» (حمد/7).
▪️همچنین این ماده یک بار در باب مفاعله (و البته به صورت اسم فاعل) نیز به کار رفته است: «وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً» (انبیاء/۸۷) که گفته شده به همان معنای «غضبان» است و از مصادیقی از باب مفاعله است که اقتضای اشتراک ندارد مانند أعقبت اللص (دزد را تعقیب کردم) یا سافرت؛ و البته برخی گفتهاند میتوان در آن هم طرفینی بودن را لحاظ کرد زیرا که هم او بر قومش عصبانی شده بود و هم با دعوتهای مکرر و سپس قهر کردنش قومش را غضبناک کرده بود؛ و لازم به ذکر است که در یک قرائت غیرمشهور (أبو اشرف) به صورت «مُغضَباً» (یعنی اسم مفعول از باب افعال) هم قرائت شده است (البحر المحيط، ج7، ص461 ).
📿ماده «غضب» و مشتقات آن ۲۴ بار در قرآن کریم به کار رفته است.
@yekaye
۵ بهمن