🌴#کلمات_قصار_نهج_البلاغه
🌹#حکمت_شماره_239
و قال عليهالسلام
مَنْ أَطَاعَ التَّوَانِيَ ضَيَّعَ الْحُقُوقَ، وَ مَنْ أَطَاعَ الْوَاشِيَ ضَيَّعَ الصَّدِيقَ.
امام عليه السلام فرمود:
آن كس كه از سستى اطاعت كند حقوق افراد را ضايع مىسازد و كسى كه از سخنچين پيروى كند دوستان خود را از دست خواهد داد.
شرح و تفسير
نه سستى و نه پيروى از سخنچين
امام عليه السلام در اين گفتار حكيمانۀ خود به دو خصلت بد و آثار منفى آنها اشاره كرده مىفرمايد:«آن كس كه از سستى اطاعت كند حقوق افراد را ضايع مىسازد و كسى كه از سخنچين پيروى كند دوستان خود را از دست خواهد داد»؛ (مَنْ أَطَاعَ التَّوَانِيَ ضَيَّعَ الْحُقُوقَ، وَ مَنْ أَطَاعَ الْوَاشِيَ ضَيَّعَ الصَّدِيقَ) .
توانى از مادۀ «ونى»(بر وزن رمى) به معناى سستى كردن است.
منظور امام عليه السلام از اطاعت «توانى» آن است كه انسان در كارهاى خود تنبلى كند و امورى را كه لازم است به موقع انجام گيرد انجام ندهد و تدبير و مديريت صحيح در كارهاى خود نداشته باشد.
روشن است كه سستى در انجام كارها در موقع مناسب سبب تراكم آنها مىگردد و تراكم آنها سبب ضايع شدن بخشى از آن مىشود. به يقين چنين كسى هم حق خالق را ضايع مىكند و هم حق مخلوق را كه سادهترين نمونۀ آن كاهل بودن در نماز است؛ كسى كه نماز را به تأخير مىاندازد بسيار مىشود كه آن را ضايع مىكند. در مورد حقوق مخلوق نيز همينگونه است؛ مثلاً شخصى كارمند يا اجير كسى شده كه امورى را براى او انجام دهد. اگر تنبلى بر وجود او مستولى شود، به وقت سر كار نيايد، تا آخر وقت كار نكند و در اثناى وقت سستى به خرج دهد، حق كسانى را كه او را استخدام كردهاند ضايع خواهد كرد. حتى افراد سست و تنبل، حق حيواناتى را كه در اختيار او هستند و از آنها بهرهبردارى مىكند ضايع مىسازد؛ به موقع به آنها استراحت نمىدهد، غذا و آب نمىرساند، مراقبتهاى لازم را انجام نمىدهد و در نتيجه حق آنها ضايع مىشود.
منظور از «واشى» افراد سخنچين است كه براى بر هم زدن رابطۀ دوستان، خواه به منظور حسادت باشد يا به دليل ديگر، نقطهضعفهايى را از اين دوست به آن دوست منتقل مىكنند و بالعكس و در نتيجه آن دو را به يكدگر بدبين و از هم جدا مىسازند.
ممكن است هر دو دوست نقطهضعفهايى داشته باشند و آنچه سخنچين مىگويد مطابق واقع باشد و يا اينكه دوستى دربارۀ دوستش لغزشى پيدا كند و سخن نامناسبى در غياب او بگويد؛ ولى نقل كردن اين عيوب يا لغزشها براى دوست ديگر كه سبب سردى آنها مىشود حرام و گناه است و اگر دروغ و تهمت باشد گناه مضاعفى خواهد بود.
قرآن مجيد نيز پيامبر صلى الله عليه و آله را از گوش دادن به گفتار سخنچينان و عيبجويان نهى كرده خطاب به رسول اكرم صلى الله عليه و آله مىفرمايد: «وَ لا تُطِعْ كُلَّ حَلاّفٍ مَهِينٍ* هَمّازٍ مَشّاءٍ بِنَمِيمٍ» ؛و از كسى كه سوگند ياد مىكند و پست است اطاعت مكن. كسى كه عيبجو و سخنچين است». ١
رابطۀ اين دو جمله ( مَنْ أطاعَ التَّواني ... وَ مَنْ أطاعَ الْواشي ...) از اين نظر است كه هر دو مربوط به رعايت حقوق است و انجام هر دو سبب تضييع حقوق مىگردد.
اين دو موضوع در روايات ديگر معصومان عليهم السلام نيز بازتاب گستردهاى دارد.
رسول خدا صلى الله عليه و آله در يكى از دعاهايش از چند چيز به خدا پناه مىبرد: از غم و اندوه و ناتوانى و تنبلى، عرضه مىدارد:
«اللّهُمَّ إنّي أعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَ الْحُزْنِ وَ الْعَجْزِ وَ الْكَسَلِ» . ١
در حديثى از امام اميرمؤمنان كه در غرر الحكم آمده مىخوانيم:
«مَنْ أطاعَ التَّواني أحاطَتْ بِهِ النَّدامَةُ ؛كسى كه از سستى پيروى كند پشيمانى از هر سو او را احاطه خواهد كرد». ٢
در حديثى از امام باقر عليه السلام آمده است:
«إيّاكَ وَ التَّواني فيما لا عُذْرَ لَكَ فيهِ فَإلَيْهِ يَلْجَأُ النّادِمُونَ ؛از سستى كردن در آنجا كه عذرى ندارى بپرهيز كه پناهگاه پشيمانها است». ٣
در حديث ديگرى كه در كتاب كافى از اميرمؤمنان على عليه السلام نقل شده مىخوانيم:
«إِنَّ الْأَشْيَاءَ لَمَّا ازْدَوَجَتْ ازْدَوَجَ الْكَسَلُ وَ الْعَجْزُ فَنُتِجَا بَيْنَهُمَا الْفَقْرَ؛ هنگامى كه اشياء با يكدگر ازدواج كردند تنبلى و ناتوانى نيز به هم پيوستند و فرزند آنها فقر بود». ٤
شاعر عرب نيز اين مضمون لطيف را در شعر زيباى خود منعكس كرده است مىگويد:
إنَّ التَّواني أَنْكَحَ الْعَجْزَ بِنْتَهُ وَ ساقَ إلَيْها حينَ زَوَّجَها مَهْراً
فِراشاً وَطيئاً ثُمَّ قالَ لَها: إتّكي قُصاراهُما لا بُدَّ انْ يَلِدَا الْفَقْرا
سستى و تنبلى دخترش را به ازدواج «عجز» در آورد و هنگامى كه اقدام به ازدواج او كرد، مهرى براى او فرستاد.
(آن مهر عبارت از) بسترى آماده بود و به دخترش گفت: بر آن تكيه كن و نتيجۀ كار آن دو اين مىشود كه فرزندى به نام فقر به بار آورند. ٥در مورد سخنچينى نيز روايات فراوانى وارد شده و نسبت به آن هشدار شديدى در اين روايات ديده مىشود. در حديثى كه در غرر الحكم از اميرمؤمنان على عليه السلام نقل شده مىفرمايد:
«إيّاكَ وَ النَّمِيمَةِ فَإنَّها تَزْرَعُ الضَّغينَةَ وَ تُبْعِدُ عَنِ اللّهِ وَ النّاسِ ؛از سخنچينى بپرهي
ز كه بذر عداوت مىافشاند و انسان را از خدا و مردم دور مىسازد». ١
در حديث ديگرى كه از امام صادق عليه السلام در پاسخ نامۀ «نجاشى» والى اهواز نوشته و «شهيد ثانى» در كتاب الغيبة آن را مسنداً نقل كرده، آمده است:
«إِيَّاكَ وَ السُّعَاةَ وَ أَهْلَ النَّمَائِمِ فَلَا يَلْتَزِقَنَّ بِكَ أَحَدٌ مِنْهُمْ وَ لَا يَرَاكَ اللَّهُ يَوْماً وَ لَا لَيْلَةً وَ أَنْتَ تَقْبَلُ مِنْهُمْ صَرْفاً وَ لَا عَدْلاً فَيَسْخَطَ اللَّهُ عَلَيْكَ وَ يَهْتِكَ سِتْرَكَ ؛از سخنچينان و اهل نميمه بپرهيز. نبايد احدى از آنها به دستگاه تو راه يابند و مبادا خداوند تو را روز يا شبى ببيند كه از آنها سخنى مىپذيرى كه سبب مىشود بر تو خشمگين شود و پردۀ تو را بدرد».
اين سخن را با حديث پر از تأكيدى از رسول خدا صلى الله عليه و آله پايان مىدهيم كه فرمود:
«أَلَا أُنَبِّئُكُمْ بِشِرَارِكُمْ قَالُوا بَلَى يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الْمَشَّاءُونَ بِالنَّمِيمَةِ الْمُفَرِّقُونَ بَيْنَ الْأَحِبَّةِ الْبَاغُونَ لِلْبُرَآءِ الْمَعَايِبَ ؛آيا بدترين افراد شما را به شما معرفى نكنم؟ عرض كردند: آرى اى رسول خدا. فرمود: آنهايى كه پيوسته سخنچينى مىكنند و در ميان دوستان جدايى مىافكنند و براى بىگناهان عيب مىتراشند». ٣
بسيار مىشود كه دوستان پى به خيانت سخنچين مىبرند و با هم صلح و آشتى مىكنند و در اين ميان سخنچين بدبخت شرمسار مىشود و به گفتۀ سعدى:
كنند اين و آن خوش دگر باره دل وى اندر ميان شوربخت و خجل
هدایت شده از #مجله_مجازی_تازنده ایم_ رزمنده ایم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
صفحه
گلدان من🌳🌳🌳🌳
با ما همراه باشید👇👇👇
.......:
@zandahlm1357
☘☘نکته☘☘
یکی از نشانه های سالم بودن ریشه های گل وگیاه بعد از پوسیدگی ریشه سفید بودن داخل ریشه هست اگه ریشه ای پوسیدگی پیدا کرد یعنی داخلش تو خالی و سیاه بود بدونین که ریشه پوسیده اگه داخلش مثل عکس بالا سفید و پر بود نشانه ی سالم بودن ریشه هست
در هر گل وگیاهی ریشه ها یه شکل نیستن فرق دارن در این عکسی که میبینین ریشه های برگ انجیری فر هست مثل تنه ی درختان حالت چوبی پیدا کرده چون از نسل درختان هستش به مرور ریشه ها حالت چوبی پیدا میکنن و به این مرحله میرسن
.......:
#پوسیدگی ریشه ها🌱
یکی از پوسیدگی های که در ریشه ها ایجاد میشه حالت قارچ گرفتگی یا کپک زدگی هست این علائم از ابیاری زیاد ، رطوبت زیاد خاک و بزرگی سایز گلدون هست
وقتی حجم خاک داخل گلدون بزرگ زیاد باشه با ابیاریهای مداوم خاکهای پایین گلدون دیر خشکمیشه و ریشه هایی که در اونجا جمع شدن با رطوبت زیاد خاک و کمبود اکسیژن به مرور باعث پوسیدگی ریشه میشه و چون تهویه بهش نمیرسه داخل ریشه ها کپک میزنه و میپوسه
تا جایی میتونین از خاک زهکش بالا و سایز گلدون مناسب استفاده کنین که کمتر این پوسیدگی ها اتفاق بیفته و همیشه گل سالم داشته باشین
#مجله_مجازی_تازنده ایم_ رزمنده ایم
.......: تبعات حرام خواري و حق الناس بگو: پروردگار من زشتكاريها را چه آشكار باشند و چه پنهان و نيز
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
.......:
حق الناس شامل دوازده مورد زير است:
۱ در نماز بايد مكان و لباس نمازگزار غصبي نباشد.
۲ در حج بايد لباس احرام غصبي نباشد.
۳ در وصيت نبايدحقوق موصي و موصي له، تضييع شود.
۴ در ارث نبايد حقوق ورثه و حقوق ميت از بين برود.
۵ طولاني ترين آيه قرآن درباره حق الناس است (بقره آيه ۲۸۲).
۶ در حق الناس فرقي نمي كند كه حق كوچك باشد يا بزرگ، حتي يك دانه گندم هم حساب دارد و كسي نمي تواند آنرا از بين ببرد.
۷ در حق الناس تفاوتي بين مرد و زن، كوچك و بزرگ، ضعيف و قوي وجود ندارد.
۸ انسان ممكن است سه نوع ظلم كند، ظلم بخدا، ظلم بخود و
ظلم به ديگران: ممكن است خداوند دو قسمت اول را ببخشد، ولي ظلم بحقوق ديگران را نمي بخشد، مگر اينكه صاحبان حقوق از او راضي شوند.
۹ با توجه به اهميت حق الناس لازم است كه هر شخصي، براي رسيدگي به بدهيها و طلب كاريهاي خود، دفتري داشته باشد.
۱۰ لازم است هر شخصي باندازه اي كه فكر ميكند در گذشته از حقوق ديگران تضييع نموده رد مظالم بدهد و اگر نمي تواند بدهد، حداقل وصيت كند تا بعد از خودش ديگران بدهي او را بدهند يا حلاليت بطلبند.
خلاصه المکاسب📚
نويسنده: عباسعلي حقيقي زاده✍
https://eitaa.com/zandahlm1357
#مجله_مجازی_تازنده ایم_ رزمنده ایم
نوشتار تربیتی"خانواده و زوجین" ⚛️ دور دوم / قسمت ۳۷ 📝 محور بحث: #آرامش_کلامی 💠 قسمت بیستم در م
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
نوشتار تربیتی"خانواده و زوجین"
⚛️ دور دوم / قسمت ۳۸
📝 محور بحث: #آرامش_رفتاری
💠 قسمت بیست و یکم
🔰 آرامش رفتاری
➖ قاعده کلی:
در رفتار، مرد باید مردانه و زن باید زنانه برخورد کند.
🔸 اسلام مرد سالاری، زن سالاری و شایسته سالاری را قبول ندارد، یعنی گاهی باید مقابل شایستگی های خود ایستاد. مثلا خانمی در زمینه ایده های اقتصادی و درآمد زایی توانایی دارد و شوهر آن هم می تواند آشپزی کند ولی اسلام با اینکه خانم برود سر کار و شوهر در خانه بماند مخالف است، چون باید خانم زن بماند و شوهر هم مرد. زن باید در مقابل توانایی های خود بایستد.
🔻 زندگی خوب با رفتار خوب ایجاد می شود. و رفتار خوب با شناخت ویژگی ها، و نیاز ها و تنظیم رفتار براساس ویژگی ها و نیاز ها ایجاد می شود.
🔹 مثلا آقا باید با رفیق خود یک نوع برخورد داشته باشد و با خانم خود یک رفتار دیگر.
♦️تنظیم رفتار شامل سه بخش است:
➖ رفتار های مرد نسبت به زن
➖ رفتار های زن نسبت به شوهر
➖ رفتار های مشترک
🔮با ما همراه باشید.
#نوشتار_تربیتی
#خانواده_زوجین
#روابط_زوجین
#رفتار