▪️منتشر شد:
▪️ آشنایی با حکمت فهلوی | تألیفِ بابک عالیخانی | چاپِ اول | انتشارات مؤسسۀ پژوهشی حکمت و فلسفۀ ایران | ۶۵۲ صفحه | قطعِ وزیری | کاغذِ تحریر | جلدِ سخت سلفون | قیمت ۵۲۰,۰۰۰ تومان |
▪️ اطلاعات بیشتر و خرید با تخفیف ۲۰ درصد و ارسال رایگان:
https://www.irip.ac.ir/u/14C
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
▪️منتشر شد: ▪️ آشنایی با حکمت فهلوی | تألیفِ بابک عالیخانی | چاپِ اول | انتشارات مؤسسۀ پژوهشی حکمت
📙 حکمت اشراق را گاه از دید ابنسینا بررسی کردهاند و گاه از دید صدرالمتألّهین، و کمتر محقّقی همانند هانری کربن پیدا شده است که اسرار سهروردی را نه از ظنّ خود، بلکه از درون تعالیم او جستجو کند، ولی همین فیلسوف اخیرالذکر نیز معالاسف با توقّف در نیمهراه، لباب حکمت اشراق را با آراء و اهواء مانویه و اسمعیلیه و آذرکیوانیه، و بهویژه با مطالب شیخیه، پاک در هم آمیخته است. عنصر اصلی حکمت سهروردی، طلب خمیرۀ ازلی و ابدی- یا پوریوتکیشی به لفظ پهلوی- است که شیخ اشراق آن را در سه سنّت ایرانی و اسلامی و یونانی جُسته و یافته است. حکمت ایرانی در زبان و بیان سهروردی، حکمت خسروانی یا حکمت فهلوی نام گرفته و او خصوصاً در چارچوب کتاب حکمةالاشراق در پی احیاء و تجدید آن بوده است. در کتاب حاضر که گونه ای درسنامه به شمار تواند رفت، با کاوش در متون دو زبانهای مانند هیاکلالنّور و الواح عمادی - هر دو از شیخ اشراق - و جزئی از شاهنامۀ فردوسی و کل نامۀ تنسر و پارهای از متون اندرزی پهلوی و جملگی آبانیشت اوستا، کوشیدهایم تا دریابیم که ابعاد گوناگون احیاء حکمت فهلوی چیست؟ همچنین، حکمت اشراق صرفاً در جنبۀ بحثی و استدلالی خلاصه نمیشود، و جنبۀ ذوقی آن هرگز کماهمّیّت نیست. به همین مناسبت، ترجمه و توضیح دعای صباح حضرت امیر(ع) که گنج شایگان اشراق و عرفان باشد، بهمنزلۀ زیب و زیور رخشان یا شمسۀ این دفتر است.
💠 ویلیام جیمز و اراده معطوف به باور
🔺ویلیام جیمز معتقد است در برخی مواقع، ناگزیریم تصمیم بگیریم به امری باور بیاوریم، در حالی که شواهد قاطعی در تأیید آن نداریم و با این حال در آن شرایط خاص باور داشتن بهتر از باور نداشتن است. جیمز درصدد پاسخ گفتن به موضع کلیفورد است؛ کلیفورد استدلال میکند که فرد نباید به امری باور بیاورد، مگر آن که شواهد خوبی در تأیید چنین باوری در اختیارش باشد. جیمز علیه دیدگاه کلیفورد و به سود موضعی استدلال میکند که بر اساس آن، داشتن باور در غیاب شواهد کاملاً موجه است. بنا به استدلال او، مواقعی در زندگی وجود دارد که داشتن باور با وجود شواهد اندک کاملاً موجه است.
🔺از دید جیمز باورهای ما نتایجی عملی و عملگرایانه دارند و گاهی عمل کردن سودمند است؛ حتی زمانی که شواهد به حد کفایت نیستند. در برخی موارد [تصمیمگیری] فرضهای مختلف را میتوان پذیرفت. در چنین مواردی چگونه باید تصمیم گرفت؟ او هر تصمیمگیری میان فروض مختلف را یک گزینه مینامد و آنها را به دستههای مختلفی تقسیم میکند:
📌گزینههای زنده و گزینههای مرده
گزینهای که هر دو طرف آن تا حدی گرایشهای عاطفی فرد را بر میانگیزد گزینه زنده است، ولی گزینه مرده چنین گرایشهایی را برنمیانگیزد؛ برای مثال در قرن نوزدهم برای بسیاری از اروپاییان و ساکنان امریکای شمالی «هندو بودن یا بودایی بودن» گزینهای مرده به حساب میآمد در حالی که«مسیحی یا لاادری بودن» گزینهای زنده بود.
📌 گزینههای جبری و گزینههای قابل رد
گزینه جبری به دو طرف منحصر است و هیچ امکان سومی وجود ندارد؛ برای مثال گزینه خواندن این کتاب یا نخواندن آن گزینهای جبری است، اما گزینهای که دو طرف آن تعارض منطقی ندارند گزینه قابل رد است؛ برای مثال اگر از کسی پرسیده شود طرفدار کدام یک از دو حزب بزرگ امریکایی است، هیچ گزینه جبریی در اینجا وجود نخواهد داشت.
📌گزینههای خطیر و گزینههای سطحی
گزینهای را که فرد بسیار معطل تصمیمگیری درباره آن است گزینه خطیر میگویند؛ برای مثال اگر به شما این فرصت داده شود که به گروه مسافران بعدی شاتل که به فضا میرود ملحق شوید، گزینه شما خطیر خواهد بود. این فرصتی یگانه و بسیار درخور توجه است؛ از طرف دیگر فرصت نوشیدن چای به جای قهوه گزینهای سطحی است.
✔️ گزینه اصیل
گزینه اصیل گزینهای است که زنده و جبری و خطیر باشد. جیمز اشاره میکند که برای برخی از مردم، دین گزینهای اصیل است. هنگامی که با گزینهای اصیل مواجه میشوید، حتی در صورت کمبود شواهد، ممکن است ایمان آوردن بهترین انتخاب باشد. به گفته او، از آنجا که در موارد تصمیمگیری جبری شواهدی وجود ندارد، ما باید از طبیعت غیر عقلانی یا «شور» خود استفاده کنیم.
📕 درآمدی به فلسفه دین (ص ۲۷۴-۲۷۷)
✍ چاد مایستر
▫️ترجمه محمد یوسفثانی
#معرفت_شناسی_دین
🔸🔸🔸
🌐 کانال معرفتشناسی
🆔 @epistemology_issues
مجلة بيت الفلسفة ١ التنوير.pdf
4.14M
مجلة بیت الفلسفة
رقم اول
عنوان: التنویر
#فلسفه
📖 الألوهية والعالم عند أبي بكر الرازي
د. وليد طاهر
د. مصطفى النشار
✍ پژوهش در اندیشه فلسفی رازی، در شرق و غرب همچنان جریان دارد.
#رازی
🌾 @naturalphilosophy
با سلام و احترام
به پیوست می توانید چکیده سخنرانی این هفته گروه فلسفۀ دانشگاه تربیت مدرس را دریافت کنید.
عنوان:
نقش و جایگاه منطق در هوش مصنوعی
سخنران:
سیداحمد میرصانعی، دانشگاه تربیت مدرس
زمان: سه شنبه 1402/07/25 ساعت 17-15
پر کردن فرمی که در لینک https://survey.porsline.ir/s/mbUEP1OP قرار داده شده است برای شرکت کنندگان خارج از دانشگاه تربیت مدرس بمنظور هماهنگی ورود ایشان به دانشگاه الزامی است. مهلت ارسال اطلاعات از طریق فرم تا یکشنبه 23 مهر ماه میباشد.
مکان: دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم انسانی، سالن شهدای گمنام
هدایت شده از نبرد اندیشه ها
اصالت وجود 1.mp3
47.05M
نشست علمی با موضوع اصالت وجود
استاد غلامرضا فیاضی و دکتر غفاری
پنج شنبه ۲۰ مهرماه
https://eitaa.com/nabards
باسمه تعالی
با سلام و احترام
با خوشوقتی و مسرّتِ خاطر بدینوسیله به استحضار میرساند که «گروه مطالعات منطق» در خانۀ حکمت اصفهان شروع به فعّالیت نموده است. این گروه در راستای چشمانداز کلان خانۀ حکمت اصفهان، و با هدف پیشبرد کمّی و کیفی فعّالیتهای پژوهشی و تولید علم در زمینۀ منطق، و نیز آموزش منطق و حوزههای علمی مرتبط با آن، از جمله منطق قدیم، منطق جدید، منطق تطبیقی، فلسفۀ منطق، تاریخ منطق، تفکّر نقّادانه و کاربرد منطق در علوم رایانه و هوش مصنوعی، در سطح عمومی و تخصّصی ایجاد گردیده است.
جزئیات فعّالیتها و برنامههای عمومی و تخصّصی گروه مطالعات منطق متعاقباً از طریق شیوههای ارتباطی خانۀ حکمت اصفهان به اطّلاع اساتید بزرگوار، فرهیختگان ارجمند، دانشجویان محترم و دیگر علاقهمندان به مباحث مرتبط با زمینههای فوق خواهد رسید.
جدای از این، اخبار مربوط به این گروه از طریق ایمیل اختصاصی گروه مطالعات منطق و کانال اختصاصی تلگرام مربوط به آن نیز انجام میپذیرد. در صورت تمایل به استفاده از این شیوههای اطلاعرسانی میتوانید در کانال تلگرام https://t.me/logicalstudiesgroup
عضو شوید.
همچنین در صورت تمایل به همکاری با گروه مطالعات منطق خانه حکمت اصفهان، لطفا نام و نامخانوادگی، آدرس ایمیل، سطح و زمینۀ تحصیلات یا مطالعات خود را به آیدی تلگرام
@hamid_alaeinejad
ارسال نمایید.
سپاسگزارم
حمید علایینژاد
مدیر گروه مطالعات منطق خانهٔ حکمت اصفهان
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورود مجازی لطفا از آدرس زیر استفاه نمایید
https://b2n.ir/marefatshenasi
@hekmateislami
مجلة_بيت_الفلسفة_٢_العقل_والعقلانية.pdf
30.5M
مجلة بیت الفلسفة
رقم ثانی
عنوان: العقل و العقلانیة
#فلسفه
#جنسیت و #نفس
☘️ مطابق تفسیر برخی محققان #حکمت_متعالیه از مبانی نفسشناسانۀ #ملاصدرا، نفس انسان جهتمندی جنسیتی دارد.
از نظر ایشان نفس همان حیثیت تعلقی به بدن مادی است، كه صورت بدن است و با بدن، مركب واحدی را تشكیل میدهند.
حال پرسش جنسیتمندی نفس این است: آیا تفاوتهای جنسیتی به نفس و سپس به حقیقت انسان نیز سرایت میكنند یا فقط به بدن مادی تعلق دارند؟
🌱 اگر نفس جنسیتمند باشد، همانگونه كه بدن بر دو قسم مردانه و زنانه منقسم میشود، نفس نیز زنانه یا مردانه خواهد بود؛ نفس زنانه مدبر بدن زنانه است و نفس مردانه مدبر بدن مردانه. (البته كسانی مدعیاند كه روحیات زنانه دارند ولی بدنشان مردانه است و بالعكس. قاعدتا صاحبان دیدگاه فوق باید تبیین خود از این موارد را نیز عرضه كنند).
🌿 استدلال این مفسران، دو مبنای اصلی دارد: (A) نفس انسانی جسمانیة الحدوث است و با حركت جوهری اشتدادی به تجرد میرسد، (B) بدن جسمانی مرتبۀ نازلۀ نفس است و نفس و بدن با هم گونهای اتحاد دارند. (در اینجا فرض میكنم كه این دو مبنا درستاند).
🍀 توضیح استدلال بر پایه مبانی فوق میتواند چنین باشد:
(1) بدن انسانی یا زنانه است یا مردانه؛
(2) نفسی كه برای هر انسانی حادث میشود، متأثر از خصوصیات بدنش است (لازمۀ A و B)
(نتیجه) نفسی كه حادث میشود، یا زنانه است یا مردانه؛ یعنی نفس بصورت جنسیتمند حادث میشود.
به بیان دیگر، زنانه بودن بدن، موجب میشود كه نفسی زنانه حادث شود و با آن بدن متحد و مدبر آن گردد و در نتیجه چنین نفسی دارای حالات زنانه خواهد بود. اساساً جنسیتمندی نفس، لازمۀ ضروری جسمانیة الحدوث بودن نفس و اتصال و ارتباط شدیدش با بدن است.
🌲 اما لازمۀ اینگونه تفسیر و نتیجهگیری از مبانی مزبور، تنها زنانه یا مردانه بودن نفس نیست، بلكه بر این اساس تمام ویژگیهای غیراكتسابی و اكتسابی هر انسانی وابسته به بدنش و ویژگیهای آن متعین میگردند. این نوعی #فیزیكالیسم را نتیجه میدهد، زیرا پیدایش و تعین هر ویژگی نفسانی را وابسته به/ و برخاسته از ویژگیهای بدنی میداند.
🌴بنظر میرسد این تفسیر از مبانی و اصول #علم_النفس صدرایی، چندان با نظرات وی سازگار نیست و نیازمند تكمیل است. برای نمونه با آنکه ملاصدرا اعتقاد دارد «نفس»، جنبۀ تعلقی انسان به بدن است و ارتباط و وابستگی به بدن مادی، ذاتی وجود «نفس» است، حقیقت انسان را در این تعلق خلاصه نمیکند و انسان را دارای جوهر و ذاتی مجرد و غیر بدنی میداند كه پس از قطع تعلق نفس با بدن، حتی لحظهای پس از حدوث نفس، باقی میماند و حقیقت شخص انسان هم همان است.
در این صورت، زنانگی یا مردانگی میتواند صفت نفس باشد، اما حقیقت ذات انسان، كه با قطع تعلق به بدن باقی میماند، میتواند زن یا مرد نباشد.
🌳 بدین ترتیب پرسیدنی است كه آیا حقیقت انسان، كه (موافق دیدگاه ملاصدرا) پس از مرگ باقی میماند، نیز زن یا مرد خواهد بود؟ آیا زنانه یا مردانه شدن نفس در طول حیات دنیایی، موجب میشود كه ذات مجرد انسان نیز زن یا مرد شود و هنگام انتقال به سرای دیگر، زن یا مرد باشد؟ اگر چنین نیست، تقریر مزبور چندان نكتۀ مهم و تازهای را در بر ندارد، و اگر چنین است، تقریر فوق توان اثباتش را ندارد؛ چراکه نفس پس از مرگ، از حالت نفسیت تبدل یافته و به جوهری مجرد و غیر متعلق به بدن مادی تبدیل میشود.
🍀چنین مینماید كه برای تثبیت جنسیتمندی در ذات انسان، باید تبیینی عرضه كرد كه مطابق آن، زنانگی و مردانگی، هرچند در حدوث وابسته به / و برخاسته از تعلق بدنی باشند، در بقا و در ضمن حركت جوهری نفس، ارتقا يابند و از بدن مادی و تعلق بدان مجرد شوند تا بسان ديگر صفات مجرد نفس، متحد با آن بمانند و با حادثۀ مرگ زوال نپذیرند.
🖊 رضا درگاهیفر
@PhilMind
هدایت شده از موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
💢گروه فلسفه اسلامی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار میکند:
🔷برگزاری کرسی ترویجی:
رویکرد فلسفی-دینی به پدیدههای فراروانشناختی و پیامدهای اعتقادی آن
⏰تاریخ برگزاری: چهارشنبه ۲۶ مهرماه، ساعت ۱۶
👤ارائهدهنده:
دکتر مصطفی عزیزی علویجه
عضو هیئت علمی دانشگاه بینالمللی جامعهالمصطفی(ص)
👤ناقدین:
دکتر احمد شهگلی
(عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)
دکتر محمدصادق شجاعی
(دکترای روان شناسی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص))
👤دبیر نشست:
دکتر حمزه علی اسلامی نسب
(دکتری فلسفه و کلام اسلامی)
🏫مکان : قم، بلوار شهید صدوقی، خیابان حضرت ابوالفضل(ع)، خیابان دانش، کوچه دانش ۳ ، پلاک ۷۱ مؤسسه حکمت و فلسفه ایران
🌏لینک مجازی شرکت در جلسه:
http://irip.ac.ir/u/136
🆔https://eitaa.com/hekmatfalsafe
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورد به جلسه مجازی از آدرس زیر استفاه نمایید
https://b2n.ir/hekmat.amali
@hekmateislami
هدایت شده از مجمع عالی حکمت اسلامی
جهت ورود به جلسه مجازی از آدرس زیر استفاده نمایید
https://b2n.ir/f.jensiyat
@hekmateislami
هدایت شده از موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران
💢انتصاب دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH
🔷مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران انتصاب شایسته دکتر علی صادقدقیقی، معاونت دفتر همکاریهای بینالملل مؤسسه، را به عضویت کمیته سیاستگذاری راهبردی منطق شورای بینالمللی فلسفه و مطالعات انسانی (CIPSH)، وابسته به سازمان آموزشی، علمی، و فرهنگی ملل متحد (UNESCO)، تبریک میگوید.
🔶کمیته مذکور حاکم بر سیاستهای کلان این سازمان در بزرگداشت روز جهانی منطق (ثبت یونسکو) در سطح جهان بوده و نهاد طرف مشورت در خصوص تعیین خطوط مشی این سازمان در زمینه منطق میباشد. امید است انتصاب جناب آقای دکتر دقیقی به این سمتِ بینالمللی زمینهساز برکات بسیار برای جوامع منطق ایران و جهان اسلام گردد.
🆔https://eitaa.com/hekmatfalsafe
کانون علمی منطق و فلسفه (شیراز)
💢انتصاب دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH 🔷مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران انتصاب شایسته دکتر علی صادقد
کانون علمی منطق و فلسفه موسسه امام خمینی (ره) شیراز، انتصاب شایسته دکتر علی صادقدقیقی در CIPSH را به ایشان و جامعه علمی منطقدانان و منطقخوانان کشور تبریک عرض کرده و از خداوند منان برای این استاد عزیز توفیقات روز افزون را خواستار است.
مجلة بيت الفلسفة ٣ الهُويَّة.pdf
17.82M
مجلة بیت الفلسفة
رقم ثالث
عنوان: الهویة
#فلسفه