✳️ #لا_تکن_کصاحب_الحوت (1)
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
1397/09/28
🔹 {خداوند به رسول الله فرمود:} شما این رنج و سختی را باید تحمّل بکنی! ﴿وَ لاَ تَکُن کَصَاحِبِ الْحُوتِ﴾، مبادا مثل یونس برنجی و فاصله بگیری و قهر کنی! ﴿فَاصْبِرْ لِحُکْمِ رَبِّکَ وَ لا تَکُنْ کَصاحِبِ الْحُوتِ﴾، «حوت»؛ یعنی ماهی که وجود مبارک یونس را ماهی بلعید که ﴿فی ظُلُماتٍ ثَلاثٍ﴾ بود. شب بود یا در دریا بود، دریای تار بود، دل ماهی بود. ﴿إِذْ نادی﴾، در همان بطن حوت، در حالی که خشم و غضب او را فرا گرفته بود؛ منتها اینها را فرو بُرد کاظمِ غیظ شد: ﴿لَوْ لا أَنْ تَدارَکَهُ نِعْمَةٌ مِنْ رَبِّهِ لَنُبِذَ بِالْعَراءِ وَ هُوَ مَذْمُومٌ﴾، چون پیغمبر وظیفهاش این بود که جای خود را حفظ بکند، جامعه را ترک نکند. او موظّف بود صبر کند.
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✳️ #لا_تکن_کصاحب_الحوت (2)
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
1397/10/01
🔹 فرمود او {حضرت یونس} باید این مسئولیت را حفظ میکرد، در مأموریت خود میماند و اینها را هدایت میکرد؛ ولی حوصلهاش به سر آمده و بیرون آمد. این کار او گرچه برای دیگران قابل عفو است؛ اما برای کسی که به مقام نبوت رسیده است، مسئول الهی است، پسندیده نیست. این کار را ایشان کردند، این کار کیفرش آن است که در شکم ماهی برای همیشه بماند.
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✳️ #لا_تکن_کصاحب_الحوت (3)
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
1397/10/01
🔹 فرمود: کاری یونس کرد که شما نباید بکنید. یک کار دیگری کرد که اگر بکنید، موفق میشوید. آن کاری که کرد و شما نباید بکنید: ﴿وَ لاَ تَکُن کَصَاحِبِ الْحُوتِ﴾، که مسئولیت خود را رها کرد و از میان مردم بیرون آمد؛ اما آن کاری که باید بکنید، این بود که در بحبوحه خطر، مرتّب «سبوحٌ قدوسٌ» داشت: ﴿فَنادی فِی الظُّلُماتِ أَنْ لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ﴾، این جای ائتساست! یعنی او را اسوه قرار بدهیم، تأسّی بکنیم. همه انبیا اسوهی ما هستند.
🔸 به ما فرمود او در آن دل ماهی این نالهها را داشت که ﴿لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ﴾. بعد دو مطلب را ذات أقدس الهی میفرماید؛ فرمود ما مشکل او را حلّ کردیم، یک؛ هر کس یونسی فکر بکند، مشکلش را حلّ میکنیم، دو؛ ﴿وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ﴾، این تمام شد. ﴿وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنینَ﴾؛ یعنی این راه مخصوص یونس نیست. هر کسی بگوید خدا، ما جواب میدهیم.
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✔️ مرحوم آیت الله تبریزی (رضوان الله تعالی علیه):
🔸 {گاهی} الف و لام داخل میشود در بعضی از موارد به جمع و افاده جنس را میکند، مثل اینکه خداوند متعال میفرماید: «انّما الصدقات للفقراء» "للفقراء" جمع محلّیٰ به ألف و لام است. اینطور نیست که صدقات ملک جمیع فقراء است! لذا زکات را لازم نیست به جمع فقراء تقسیم بکند. انسان به یک فقیر زکات را بدهد کافی است. این «للفقراء» الف و لامش «الف و لام جنس» است؛ یعنی «الزکاة للفقیر».
🔹 و هکذا در آیه خمس که میفرماید «انّما غنمتم من شیء فانّ لله خمسه و الرسوله و لذی القربی»؛ {در این آیه} «لذی القربی» جمع محلّیٰ به الف و لام است. اینطور نیست که ملکِ تمامِ سادات است، بلکه ولو به یک سیدی داده بشود کافی است.
ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ #لا_تکن_کصاحب_الحوت (4)
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
1397/10/01
🔸 فرمود ﴿لا تَکُن﴾ آنجا جای ائتسا نیست. آنجا را نهی کرد که ﴿لا تَکُن﴾؛ اما اینجا را به ما گفت: ﴿وَ کَذلِکَ نُنْجِی﴾. این ﴿وَ کَذلِکَ نُنْجِی﴾؛ یعنی این راه همه است. آنجا را که نباید انجام بدهید، نهی کرد، فرمود مثل او نباش! اما حالا که او در خطر افتاد، همان راه تسبیح قبلی را ادامه داد، یک؛ از نعمت ویژه ولایی برخوردار شد، دو؛ این ﴿لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ﴾، برای او ملکه شده بود، سه؛ خدا او را نجات داد، چهار؛ بعد فرمود این مخصوص او نیست، شما هم باشید همینطور است: ﴿وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنینَ﴾
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✳️ #لا_تکن_کصاحب_الحوت (6)
✔️ درس تفسیر آیت الله جوادی آملی
1397/10/01
◾️ «فَاصْبِرْ لِحُکْمِ رَبِّکَ وَ لا تَکُنْ کَصاحِبِ الْحُوتِ إِذْ نادی وَ هُوَ مَکْظُومٌ»
🔹 یک وقت کسی «کاظم» است، خشم خود را تحت سلطه خود قرار میدهد: «فَصَبَرْتُ وَ فِی الْعَیْنِ قَذًی وَ فِی الْحَلْقِ شَجًی»، این یعنی کاظم هستم. فرمود کم به من ظلم نکردند! استخوان در گلوی من بود، خاشاک در چشمم بود، همه را صبر کردم: «فَصَبَرْتُ وَ فِی الْعَیْنِ قَذًی وَ فِی الْحَلْقِ شَجًی»، این میشود کاظم.
🔸 یک وقت است انسان حوصلهاش سر میآید و صحنه را ترک میکند. {این} میشود «مکظوم»؛ یعنی این غیظ بر او مسلّط است، انبوهی از غضب بر او مسلط است. در این حال به هر حال خشم بر اینها مسلط است.
🔹 «أُذکر» آن وقتی را که مکظومانه گفت: ﴿لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمینَ﴾، لذا ﴿لَوْ لا أَنْ تَدارَکَهُ نِعْمَةٌ مِنْ رَبِّهِ لَنُبِذَ بِالْعَراءِ وَ هُوَ مَذْمُومٌ﴾؛ ولی چون از ولایت الهی بهرهمند شد از شکم ماهی بیرون آمد و از دریا بیرون آمد: ﴿وَ أَنْبَتْنا عَلَیْهِ شَجَرَةً مِنْ یَقْطینٍ﴾، جای خوب، هوای خوب، مکان خوب، پوشش خوب، غذای خوب برای او تأمین شد.
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✳️ #آقا_موسی_صدر (4)
✔️ امام موسی صدر:
🔹 دین برای خدمت به انسان است، و از اینرو، ممکن نیست که مصلحتِ دین با مصلحت انسان منافات داشته باشد.
@Nardebane_feghahat
✔️ استاد سید عبدالله فاطمینیا (رحمة الله علیه):
🔹 در فرازی از دعای امام حسین در روز عرفه به خدا عرض میكند «یا مَنِ اسْتَنْقَذَ السَّحَرَةَ مِنْ بَعْدِ طُولِ الْجُحُودِ» البته همه دعا مهم است ولی این فراز خیلی مهم است. «یا مَنِ اسْتَنْقَذَ السَّحَرَةَ» ای خدایی كه نجات دادی ساحران فرعون را بعد از انكار طولانی و بعد از كفر طولانی…
🔸 یك وقتی میبینید یك آدم مومنی است، یك گناهی كرده، خطایی كرده و استغفار كرد، خدا او را نجات میدهد. یك وقت هم یك عمر در دربار، فرعون از این افراد پذیرایی میكند كه فقط شما باشید كه یك وقت ممكن است وجودتان لازم بشود و در برابر پیامبر عظیمالشان الهی حضرت موسی (عليه السلام) خواستند از اینها استفاده كنند ولی وقتی كه حضرت موسی عصای خود را انداخت و اینها چون ساحر بودند و خود اهل فن بودند، دیدند كه این كار از قماش كار اینها نیست و یك مقوله دیگری است! لذا اولین كسانی كه ایمان آوردند آنها بودند كه در قرآن میفرماید «فَأُلْقِیَ السَّحَرَةُ سُجَّداً» (طه - 70) كه اینها به سجده افتادند و گفتند: «قالُوا آمَنَّا بِرَبِّ هارُونَ وَ مُوسى» (طه - 70) و خلاصه اینها شدند مومنین نمره یك! به حدی كه فرعون آمد گفت: من دست و پای شما را قطع میكنم و به دار میآویزم؛ ولی باز هم گفتند: هیچ ایرادی ندارد هیچ مهم نیست «وَ إِنَّا إِلى رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ» (زخرف - 14) ما به سوی پروردگارمان میرویم.
🔹 غرض اینست كه گاهی اینطور -یك عده كافر- به این درجه از ایمان برسند كه حتی اینها را تهدید كنند به بریدن دست و پا و اینها باز هم بگویند كه برایشان مهم نیست.
🔸 از اینجا استفاده میكنیم عظمت خدا، كرم خدا و عفو خدا و قدرتش را. حضرت امام حسین (ع) قصد دارد به ما معرفی كند كه ساحران فرعون نجات پیدا كردند. بگوییم كه ما هم این طمع را داریم در تو و حالا ممكن است نقصان و كوتاهی ما به درجه ساحران فرعون نرسد، ولی حضرت در این دعا میگوید «یاكلون رزقه و یعبدون غیره» این ساحران رزق خدا را میخوردند و عبادت غیرخدا میكردند، این ظلمت در ظلمت است… ما در این روز به خدا عرض كنیم كه: ما نمی گوییم كه بندگان ممتازی هستیم؛ اما هر چه هستیم دیگر به درجه ظلمت آنها نرسیدهایم، تو كه آنها را دستگیری كردی یقیناً ما را هم دستگیری خواهی كرد.
🔹 یكی از سنن پروردگار اینست كه هر كس از پروردگار خالصانه هدایت و بندگی بخواهد به او مرحمت میكند.
@Nardebane_feghahat
✳️ سوزاندن گندمِ احتکار شده!
🔸 ابن حزم اندلسی در کتاب «المحلی» از ابوالحکم روایت کرده است که: «إن علی بن ابی طالب أحرق طعاماً إحتکر بمائه ألف» علی بن ابی طالب گندمی را که قیمت آن صدهزار درهم بود و احتکار شده بود، سوزانید.
🔹 این روایت را هرچند ابن حرم اندلسی (بزرگِ فرقه ظاهریه اهل سنت) آورده، ولی متاسفانه میبینیم که در کتب فقهی شیعه هم راه پیدا کرده است! در حالی که با أدنیٰ تأملی میتوان به ساختگیبودنِ این قبیل روایات پی برد.
🔸 اولاً که: این مطلب سندِ شیعی ندارد.
ثانیاً: ابن حزم اندلسی حاکمزاده است و به چنین مطالبی نیاز داشته است یا حداقل بیرغبت نبوده.
ثالثاً: این چه نسبتی است که به امیرالمومنین (سلام الله علیه) داده شده؟! چرا باید این مقدار گندم را سوزاند و در اختیار مردم که به آن احتیاج دارند، قرار نداد؟!
آن هم در آن دوران که اگر سوزانده شود، دسترسی به گندم به آن راحتی نیست. مثل امروز نیست که بالأخره بتوان از دورترین نقاط به برخی مواد غذایی دسترسی پیدا کرد.
🔹 به این نکته توجه داشته باشیم که برخی برای توجیهِ عملکردِ خود نیاز دارند که اهلبیت (علیهمالسلام) را طوری معرفی کنند که رفتارشان زیرِ سوال نرود!
✍ رضا حسینی
#فقه
#احتکار
@Nardebane_feghahat
✔️ شیخ طوسی (رضوان الله علیه):
🔹 «فأما ما اخترته من المذهب فهو: ان خبر الواحد إذا کان وارداً من طریق أصحابنا القائلین بالإمامة، و کان ذلک مرویا عن النبی (صلی الله علیه و آله) أو عن واحد من الأئمة (علیهم السلام)، و کان ممن لا یطعن فی روایته، و یکون سدیدا فی نقله، و لم تکن هناک قرینة تدل علی صحة ما تضمنه الخبر، لأنه إن کانت هناک قرینة تدل علی صحة ذلک، کان الإعتبار بالقرینة، و کان ذلک موجبا للعلم - و نحن نذکر القرائن فیما بعد -جاز العمل به.
🔸 و الذی یدل علی ذلک: إجماع الفرقة المحقة، فانی وجدتها مجمعة علی العمل بهذه الأخبار التی رووها فی تصانیفهم و دونوها فی ٱصولهم، لایتناکرون ذلک و لا یتدافعونه، حتی ان واحداً منهم إذا أفتی بشیء سألوه من أین قلت هذا؟ فإذا أحالهم علی کتاب معروف، أو أصل مشهور، و کان راویه ثقة لا ینکر حدیثه، سکتوا و سلموا الأمر فی ذلک و قبلوا قوله، و هذه عادتهم و سجیتهم من عهد النبی (صلی الله علیه وآله وسلم) و من بعده من الأئمة (علیهم السلام)، و من زمن الصادق جعفر بن محمد (علیه السلام) الذی انتشر العلم عنه و کثرت الروایة من جهته، فلولا أن العمل بهذه الأخبار کان جائزاً لما أجمعوا علی ذلک و لأنکروه، لأن إجماعهم فیه معصوم لا یجوز علیه الغلط و السهو...»
📚 العدة في أصول الفقه، الشيخ الطوسي ج1 ص204
#اصول
@Nardebane_feghahat
✔️ مرحوم شیخ طوسی (رضوان الله علیه):
🔹 «…أنّ كثيرا من مصنّفي أصحابنا و أصحاب الأصول ينتحلون المذاهب الفاسدة و إن كانت كتبهم معتمدة»
📚 الفهرست، للطوسي، ص4
#رجال
@Nardebane_feghahat
❓آیا خوردن ماده سیاه داخل استخوان مرغ و گوسفند که در غذا ها پخته شده حرام است؟
🔹 مقام معظم رهبری:
حرام نیست.
🔸 آیت الله سیستانی:
خوردن مغز استخوان اشکال ندارد.
🔹 آیت الله مکارم شیرازی:
خوردن آن اشکالی ندارد اما خوردن نخاع حرام است.
🔸 آیت الله صافی گلپایگانی:
اگر منظور مغز استخوان باشد، خوردن آن حرام نیست.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ درس فقه آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی
تاریخ ۶ شهریور ۱۴۰۱
🔸 مرحوم شيخ انصاری (ره) فرمودهاند: در صورتي که عاقد خودش اصيل نباشد و تنها وکيل در إجراي صيغهي عقد باشد، اين وکيل خيار مجلس ندارد و سه دليل بر آن اقامه کردهاند.
#فقه
#مکاسب
@Nardebane_feghahat
🔸 در «قاعده مقتضی و مانع» بحث بر سرِ آنست که اگر مقتضیِ حکم محرز باشد و در وجود مانع شکّ گردد، وجود معلول (یعنی حکم) را نتیجه میگیریم.
#اصول
@Nardebane_feghaha
✔️ مرحوم آیت الله خویی (ره):
🔸 ولو فرضنا و سلّمنا أنّ الرواية دالّة على بطلان البيع الغرري فالحقّ ما ذهب إليه شيخنا الأنصاري (قدّس سرّه) من بطلان البيع سواء تعلّق الجهل بأصل وجود المبيع أو بحصوله في يد المشتري و بصفاته من حيث الكيفية أو الكمّية.
📚 التنقيح في شرح المكاسب، الخوئي، السيد أبوالقاسم ج1 ص320
#مکاسب
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج فقه آیت الله نوری همدانی
کتاب البیع
92/03/11
🔸 شیخ اعظم انصاری در مکاسب فرموده : مراد از اخبار دالِّ بر جوازِ «بیع ما لیس عنده» بیعِ کلّیِ فی الذمّه میباشد و مراد از این روایت که میگوید «لا تبع ما لیس عندک» بیعِ عینِ شخصیِ خارجی است.
🔹 به علاوه مراد از «لا تبع ما لیس عندک» این است که «لا تبع لنفسک و عن نفسک» یعنی از طرف خودت و برای خودت نفروش که این از محل بحث ما (بیع فضولی) خارج است، زیرا همان طور که قبلا عرض کردیم بحث ما فعلاً درمورد صورتی است که مالِ غیر از طرف غیر و بدون هیچگونه إذنی فروخته شود و بعداً نزد مالک رفته و اجازه گرفته شود.
#فقه
#مکاسب
#نوری_همدانی
@Nardebane_feghahat
🔸 ثمّ إنّ الظاهر كما اعترف به بعض الأساطين: أنّ «القدرة على التسليم» ليست مقصودة بالاشتراط إلاّ بالتبع، وإنّما المقصد الأصلي هو «التسلّم» (تسلم مشتری، مبیع را و تسلم بایع، ثمن را)، و من هنا لو كان المشتري قادراً دون البائع كفى في الصحّة، كما عن الإسكافي والعلاّمة وكاشف الرموز والشهيدين والمحقّق الثاني.
📚 مکاسب ج4 ص190و 191
#فقه
#مکاسب
@Nardebane_feghahat
✔️ درس فقه استاد مرتضوی
🔸 بحث شده که: قدرت بر تسلیم که از شرائط است آیا در زمان عقد از شرائط میباشد یا در زمانِ استحقاق تسلیم از شرائط است؟
🔹 مرحوم شیخ میفرمایند: قدرت بر تسلیم در زمان استحقاق تسلیم معتبر میباشد.
#فقه
#مکاسب
@Nardebane_feghahat
✅ آیت الله سید احمد #مددی حفظه الله :
🔹 در قرن چهارم دعوای شدیدی بین علمای ما بوده است که #ماه_رمضان سی روزه است یا 29 روزه هم می شود. البته سی روزه بودن ماه رمضان، روایت دارد.
🔸 حتی #شیخ_مفید هم در ابتدا قائل بود که ماه رمضان همیشه سی روزه است و بعدها از این نظر برگشت.
🔹 سپس #شیخ_طوسی هم دنبال ایشان رفت و تقریبا بعد از ایشان همه ی علمای ما گفتند که ماه رمضان هم مثل سائر ماه ها ناقص می شود.
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔸 در بیع سلف برخلاف بیع نسیه، کالا، مدّتدار است (کلی در ذمه) لیکن بهای آن نقد پرداخت میگردد، مانند آنکه کشاورزی یک تن گندم را- که یک ماه بعد تحویل دهد- به صد هزار تومان نقد بفروشد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ تعبیر «بیع الحیوان» خیلی مناسب نیست
✔️ درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی
مبحث بیع
93/12/10
🔹 وجود مبارک پيغمبر(صلي الله عليه و آله) قبل از اينکه به مقام شامخ نبوت برسد، درباره «عبد و أمة» با اينکه به نبوت نرسيده بود، تعبير به «عبد و أمة» نميکرد، تعبير به «فتي، فتاة» می کرد، نه تنها تعبير به «عبد و أمة» نميکرد، تعبير به «شباب» هم نميکرد، چون جوان بودن يک امر طبيعي و سن عادي است؛ امّا جوانمرد بودن، يک بار ارزشي دارد، يک کرامت است، فتوّت غير از جواني است، بلکه جوانمردي است.
🔸 اين سيره حضرت بود، وقتي که قبل نبوت از «عبد و أمة» به عنوان «فتي و فتاة» ياد ميکند، ديگر نميشود در شرايط کنوني ما بگوييم «باب بيع الحيوان»؛ يعني «عبيد و إماء» را ما حيوان بدانيم! اين تعبير خيلي مناسب نيست.
#فقه
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✔️ درس خارج فقه آیت الله جوادی آملی
90/01/24
🔹 مگر شرط سقوط خيار تأثير ميكند در عود غرر؟ مگر خيار غرر را برميدارد؟ تا بگوييم به اينكه با سقوط خيار غرر برميگردد!؟ نه خيار ثبوتاش غرر را برميدارد نه سقوطاش غرر را ميآورد، زیرا خيار در رديف دوم قرار دارد. خيار از احكام معامله صحيحه است. يك معاملهاي كه صحيح باشد خياري است. معاملهاي كه فاسد باشد كه اصلاً خيار ندارد. پس خيار، مصحّح معامله نيست، رافع غرر نيست، وگرنه ميشود هر كالاي مجهولي را به بيع خياري فروخت، ولي اين را كسي فتوا نميدهد.
🔸 {اگر آن طور باشد که} ميگويند «اين كالايي را كه ما نه ديديم و نه وصفش را شنيديم، ميخريم، {حالا} اگر مطابق با خواستهمان در نيامد، پس ميدهيم»!
🔹 اين درست نيست، براي اينكه اقدام به معامله خطري و مجهول باطل است. خيار از احكام معامله صحيح است.
🔸 رفع غرر هرگز به وسيله خيار نيست. آنچه كه رفع غرر را به عهده دارد، علم است و اين علم سر جايش محفوظ است. اين شخص خريدار عالم است كه دارد چه ميخرد و منشأ علمش هم يا گزارش آن فروشنده است يا مشاهده نمونه در نمايشگاه. اين ميداند دارد چه ميخرد.
#فقه
#جوادی_آملی
@Nardebane_feghahat
✔️ درس فقه استاد مرتضوی
🔹 بر استدلال به حدیث غرر برای اعتبار قدرت بر تسلیم اشکالی شده است و آن اشکال این است که دلیل أخصّ از مدعا میباشد. فرض کنید انگشتر زید یا ماشین زید در دریا فرو رفته است، تبعاً به حسب عادت بیرون آوردن انگشتر از دریا امکان ندارد و لذا زید قدرت بر تسلیم انگشتر به خریدار ندارد. تبعاً در این مثال فروش این انگشتر باطل است. حدیث غرر در این موارد جاری نمیباشد برای اینکه غرر و خطر در مواردی است که هم احتمال سلامت باشد و هم احتمال هلاکت باشد باید مواردی که خطر و غرر هست ذو احتمالین باشد. اما در جایی که 99% قطع داریم هلاکت میباشد اینجا غلط است که غرر استعمال بشود، چون احتمال دیگری وجود ندارد اینجا خطر و غرر نیست.
🔸 مرحوم شیخ انصاری جواب میدهند که ما این موارد را به دلیل حدیث غرر اثبات بطلان نمیکنیم، بلکه چون معامله سفهی و اکل باطل است باطل میباشد لذا در جمیع موارد میگوییم قدرت بر تسلیم شرط است.
#مکاسب
#فقه
@Nardebane_feghahat
🔹 الشكّ في بعض العيوب قد لا يستلزم الغرر، ككون الجارية ممّن لا تحيض في سنّ الحيض، و مثل هذا لا يعتبر إحراز السلامة عنه.
🔸 و قد يستلزمه، ككون الجارية خنثى و كون الدابّة لا تستطيع المشي أو الركوب و الحمل عليها، وهذه ممّا يعتبر إحراز السلامة عنها؛ و حيث فرض عدم إحرازها بالأصل، فلا بدّ من الاختبار أو الوصف.
📚 مکاسب ج4 ص294
#مکاسب
#فقه
@Nardebane_feghahat