هدایت شده از پرسمان اعتقادی ( شیعه پاسخ )
👌پاسخ این شبهه پراکنی معاند در مورد « حلال کردن فرج کنیز توسط مالک برای دیگران » را در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/2021
هدایت شده از پرسمان اعتقادی ( شیعه پاسخ )
👌پاسخ این شبهه پراکنی معاند تحت عنوان ؛ « اهانت به کنیز در اسلام و جواز نزدیکی با او در جمع » را در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/2048
❕یکی از کانال های معاند ، حکم اسلام در مجازات لواط کننده را وحشیانه دانسته است و میگوید افرادی به خاطر تفاوت گرایش جنسی به این عمل روی می آورند ، چرا مجازات اعدام درانتظار آنان باشد ❗️
👌اسلام به خاطر مفاسد عدیده ای که این عمل دارد ، آن را ممنوع و حرام اعلام کرده است که می توانید در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3258
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3259
❕اما راه اثبات جرم را بسیار سخت قرار داده است که تنها افراد بی باک و بی پرده اند که مشمول آن می شوند که در ذیل می توانید در این رابطه و فلسفه مجازات چنین گناهکارانی ، بیشتر بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3260
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3261
❕افرادی هم که اختلالات جنسی دارند ، مطابق برخی فتاوا می توانند با بهره گیری از روشهای پزشکی ، جنسیت واقعی خود را آشکار کنند و صرف اختلال جنسی مجوز تن دادن به محرمات نمی گردد ، در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3262
❕برخی از کاربران درخواست دارند که متن عربی روایات نیز در پاسخها درج شود .
👌ما هم دوست داریم که متن عربی را بیاوریم ، اما محذور دیگری ایجاد می شود و آن طولانی شدن پاسخها است . از آنجایی که تقریبا تمام پاسخهای ما مبتنی بر آیات و روایات است ، درج متن عربی آیات و روایات موجب می شود که هر پاسخ در چندین بخش ارائه شود که این موجب طولانی شدن پاسخها می شود با توجه به آنکه اکثر کاربران تقاضا دارند که پاسخها در یک بخش یا نهایتا در دو بخش باشد .
❕هر یک از دوستان می توانند هر روایتی را که می خواهند در شخصی اعلام کنند تا متن عربی آن را بفرستیم .
#وجوب_زیارت_قبر_حسین_علیه_السلام
🤔#پرسش
❔آیا زیارت امام حسین علیه السلام بر همگان واجب است و متن ذیل واقعیت دارد❕
🔸...از آنچه گذشت، نتیجه گرفته میشود که زیارت امام حسین ع واجب است. دلیل وجوب، روایاتی هستند که با صراحت از وجوب آن برای هر زن و مردم مسلمانی سخن گفته اند. در مقابل این روایات، روایتی که ظهور در جواز ترک باشد، وارد نشده است. به عبارتی؛ اگر در مقابل روایت یا روایاتی که دلالت بر وجوب میکنند، روایات دیگری وارد شود که دلالت بر جواز ترک بکنند، میان آنها تعارض حاصل میشود که یا قابل حلّ و جمع هستند که جمع میشوند و یا قابل جمع نیستند که باید طبق قواعد مربوطه عمل شود. اما در این بحث چنین چیزی وجود ندارد.
🔸ورود روایات فراوانی که تنها از ثواب زیارت گفته اند، دلالت بر استحباب نمیکند. زیرا هر عمل واجبی که در شرع وارد شده، در روایات بسیاری از ثواب آن گفته شده است. مثلا ثواب جهاد، نمازهای یومیه، نماز جمعه و صدها واجب دیگر که ثوابهای بسیاری برای آنها ذکر شده است. بنابراین نمی توان گفت که میان روایات دالّ بر وجوب و روایاتی که تنها ثواب ذکر کرده اند، کوچکترین تعارضی وجود دارد.
📚 برگرفته از کتاب «فقه عزا و زیارت اهل بیت» استاد اکبر نژاد
💠#پاسخ💠
👌واجب را به دو نوع عينى و كفائى تقسيم نموده اند.
❕واجبات عينى آن دسته از واجباتى هستند كه بر تك تك مكلفين واجب است و با انجام دادن بعضى از افراد از بقيه ساقط نمى شوند مانند نماز و روزه و ... كه بر تك تك افراد واجب است و هركس لازم است امر خداوند را نسبت به خودش امتثال نمايد و با انجام دادن ديگران تكليف از بقيه ساقط نمى شود اما واجب كفائى واجباتى هستند كه در ابتداى امر بر همه مكلفين واجب است اما با انجام دادن بعضى از افراد از بقيه ساقط مى گردند و به عبارت ساده تر اينكه در واجب كفائى آنچه مهم است اين است كه بايد اين كار انجام شود ولى انجام دهنده آن متعين در فرد يا شخص خاصى نيست مانند غسل دادن و كفن و دفن ميت كه ابتداعا بر تمام مكلفين واجب است كه بر اين كار اقدام نمايند اما با انجام دادن بعضى از افراد از گردن بقيه ساقط مى گردد و البته در صورتى كه هيچكس به انجام آن كار اقدام نكند نيز همه مكلفينى كه نسبت به آن علم پيدا كرده اند گناهكار محسوب مى شوند.
📚شرح فارسی الموجز ، علی عدالت ، ص 233
❕در روایاتی تصریح شده است که زیارت قبر حسین علیه السلام و نیز سایر امامان علیهم السلام واجب است .
👌 امام باقر عليه السلام فرمود ؛
« پيروان ما را به زيارت قبر حسين عليه السلام، فرمان دهيد كه آمدن به آن جا ... بر هر باايمانى كه امامت او را از سوى خداوند باور دارد، واجب است. »
📚تهذیب الاحکام ج 6 ص 42
❕ امام صادق عليه السلام فرمود ؛
« اگر يكى از شما، در تمام روزگارش حج بگزارد، امّا حسين بن على عليه السلام را زيارت نكند، حقّى از حقوق پيامبر خدا را وا گذاشته است؛ زيرا حقّ حسين عليه السلام، فريضه اى است از سوى خداى متعال و بر هر مسلمانى، واجب است. »
📚همان ص 42 _ المزار مفید ص 27
❕ امّ سعيد احمَسى می گوید امام صادق عليه السلام به من فرمود: «اى امّ سعيد! آيا قبر حسين عليه السلام را زيارت مى كنى؟». گفتم: آرى. امام عليه السلام به من فرمود: «او را زيارت كن، كه زيارت قبر حسين عليه السلام بر مردان و زنان، واجب است».
📚کامل الزیارات ص 237
❕امام رضا عليه السلام فرمود ؛
« هر امامى به گردن دوستان و شيعيان خود عهدى دارد كه وفاى كامل به اين عهد، و بجاى آوردن نيكوى آن، با زيارت قبور آنان است. پس، كسانى كه با رغبت و علاقه به زيارت ايشان و باور داشتن آنچه آنان ترغيب كرده اند، زيارتشان كنند، امامانِ آنها در روز قيامت شفيعشان باشند »
📚بحار الانوار ج 100 ص 116
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
❕از این روایات استفاده می شود که زیارت قبر امام حسین و سایر امامان علیهم السلام واجب است . حال پرسش اینجاست که آیا این وجوب ، وجوب عینی است یا وجوب کفایی ؛ ❗️
1⃣طبق بیان علامه مجلسی ، هیچ یک از علمای شیعه در طول تاریخ از این روایات وجوب عینی زیارت را برداشت نکرده اند ؛« لم یقل به احد »
📚 ملاذ الاخیار ج 9 ص 111
2⃣و از سوی دیگر اگر مقصود وجوب عینی بود ، باید به نحو تفصیلی مورد بحث قرار می گرفت و احکام مختلف آن بیان می شد ، چنان که در مورد نماز ، روزه ، زکات ، حج ، خمس و ... که از واجبات عینی است ، تفصیلا تمام احکام آن مورد بحث امامان علیهم السلام قرار گرفته است .
👌بنابراین باید بگوییم مقصود روایات فوق وجوب کفایی زیارت قبر امام حسین و سایر امامان علیهم السلام است ، یعنی واجب است که در هر زمانی ، افرادی قبر آن بزرگواران را هر چند به صورت محدود زیارت کنند و حرم آن بزرگواران به صورت کلی از زائر خالی نشود ، چنان که این سخن در مورد خانه خدا و قبر پیامبر گرامی نیز صادق است ، به خاطر سخن امام صادق عليه السّلام که فرمود ؛
« اگر مردم، حجّ خانه خدا را ترك كنند، وظيفه زمامدار است كه آنان را به حج و اقامت نزد خانه خدا وادار كند و اگر مردم زیارت قبر پیامبر را ترک کنند ، وظیفه زمامدار است که آنان را به زیارت قبر پیامبر و اقامت نزد آن وادار کند و اگر پول نداشتند، از بيت المال مسلمانان، خرج آنان را بپردازد. »
📚الفقیه ج 2 ص 420
👌شیخ حر عاملی ، حدیث شناس برجسته شیعه نیز از روایات فوق ، وجوب کفایی زیارت قبر امام حسین و سایر امامان علیهم السلام را فهمیده و مطابق آن فتوا داده است ؛
📚وسائل الشیعه ج 14 ص 443 باب 44 « وجوب زیاره الحسین و الائمه ع علی شیعتهم کفایه _ هدایه الامه ج 5 ص 480 باب 7 « تجب زیاره الحسین و الائمه علیهم السلام کفایه »
❕البته وظیفه اخلاقی تمام شیعیان است که نسبت به زیارت قبر امام حسین علیه السلام بی توجه نباشند و از روی سستی و بی مبالاتی زیارت ایشان را ترک نکنند که اگر ترک کنند ، از فضیلتی بزرگ محروم شده است .
👌امام صادق عليه السلام فرمود ؛
« هر كس به زيارت قبر حسين عليه السلام نرود تا بميرد، دين و ايمانش ناقص است، و اگر وارد بهشت شود، پايين تر از ديگر مؤمنان است. »
📚تهذیب الاحکام ج 6 ص 44
👌و فرمود ؛
« زيارت قبر حسين عليه السلام را وا مگذار كه هر كس آن را وا گذارد، چنان حسرتى مى خورد كه آرزو مى كند كاش قبر او (حسين عليه السلام) نزدش بود».
📚بحار الانوار ج 101 ص 9
❕و فرمود ؛
«شگفتا از گروهى كه ادّعا مى كنند شيعه ما هستند؛ ولى آن گونه كه گفته مى شود، كسى در ميانشان هست كه در تمام عمرش، از سرِ جفا و سستى و ناتوانى و تنبلى، يك بار هم به زيارت قبر حسين عليه السلام نمى آيد! هشيار باشيد كه به خدا سوگند، اگر فضيلت (ثوابِ) آن را مى دانست، سستى و تنبلى نمى كرد» گفتم: فدايت شوم! فضيلت آن چيست؟ فرمود: «فضيلت و خير فراوانى دارد. بدانيد كه نخستين چيزى كه به او مى رسد، آمرزش گناهان گذشته اش است و به او گفته مىشود ؛ « عمل، از سر گير ».
📚كامل الزيارات ص 488 ح 747
❕کسانی هم که شرایط و محذوریت ها ، اجازه زیارت قبر امام حسین علیه السلام و سایر امامان را نمی دهد ، اما دل و نیتشان زیارت قبور آن بزرگواران است ، پاداش زیارت آن بزرگواران را میبرند و از این جهت نباید دچار سرخوردگی و افسردگی شوند ، در ذیل توضیح داده ایم ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1524
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir
❕کانال معاند احکامی را که در مورد کنیز در اسلام است را مورد حمله قرار داده و آن را توهین به شخصیت انسانی کنیز می داند که چون کالایی خرید و فروش می شود ، در ذیل مفصلا در این رابطه و فلسفه جواز برده داری در اسلام توضیح داده ایم و تقریر کرده ایم که جواز خرید و فروش بردگان و ازدواج با آنان ، یکی از برنامه های کلی اسلام برای آزاد سازی تدریجی بردگان بوده است که تفصیل مطلب را می توانید در سه نمایه ذیل مطالعه فرمایید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/901
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1008
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/2364
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
❕یک منبری در این کلیپ می گوید در مجالس امام حسین علیه السلام ویروس کرونا تحت فرمان امام حسین علیه السلام است و کرونا سگ چه کسی باشد که بخواهد در این مجالس عرض اندام کند ❗️
👌این سخنان اشتباه محض است که موجب وهن شیعه می گردد .
❕ اهل بیت علیهم السلام ما را مامور به انجام اقدامات پیشگیرانه در برابر بیماریهای مسری کرده اند ، و خودشان هم نهایت مواظبت را در برابر بیماری های مسری انجام می دادند ، در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/2317
👌و خود آن بزرگواران تصریح کرده اند که زمانی دعا و توسل به آنان موثر است و مثلا زمانی با عنایت اهلبیت علیهم السلام از کرونا نجات پیدا میکنیم که ما نیز سعی و تلاش کرده و اقدامات پیشگیرانه را انجام دهیم ، چنان که در ذیل توضیح داده ایم ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1971
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1995
❕مراجع تقلید نیز تاکید کرده اند که برگزاری مراسم عزاداری باید با رعایت تمام توصیه های بهداشتی باشد ، در ذیل بخوانید ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/2477
پرسمان اعتقادی ( شیعه پاسخ )
❕یک منبری در این کلیپ می گوید در مجالس امام حسین علیه السلام ویروس کرونا تحت فرمان امام حسین علیه ال
👌جناب وهابی ، منبری مذکور مورد انتقاد ما نیز می باشد ، اما جای سوال است که شما که اعتقاد به بیماری مسری ندارید ، چگونه از گسترش ویروس کرونا اظهار نگرانی می کنید ❗️شما در نقلهای جعلی به پیامبر گرامی نسبت میدهید که با جذامی هم کاسه شد و فرمود: با توکل بر خدا و اعتماد بر او، بخور. راوی میگوید رسول خدا فرمود ؛ « سرایت وجود ندارد. و ما یک خدمتکار داشتیم که دچار جذام شد و در کاسه من غذا میخورد و از ظرف آبم مینوشید و بر بسترم میخوابید ( و ما از او پرهیز نمی کردیم )»
📚نیل الاوطار ج 7 ص 376 _ شرح صحیح مسلم نووی ، ج 14 ص 228
❕ از محمد عمر سربازی سوال کردند ؛
« فلانی مرض سیل داشت و با همین مرض فوت کرد ، وارثان می گویند که بستر و پول و خانه و لباس او استعمال کرده نشوند برای این که مرض به شما هم سرایت می کند ، این چه صورت است ؟ »
❕پاسخ ؛
« این عقیده فاسد و شرک است ، مرض هیچ کس به دیگری سرایت نمی کند ، بلکه مرض هرکس از جانب خداوند کریم تعیین می شود و استعمال آنها ( یعنی اشیاء فرد متوفی ) بر هر کس رواست ، چرا که پیامبر فرموده لا عدوی ( بیماری سرایت کننده وجود ندارد )»
📚فتاوی منبع العلوم کوه ون ج 1 ص 82
#زراره_و_امامت_امام_کاظم_علیه_السلام
🤔#پرسش
❔راوى و فقيه بزرگ شیعه جناب زراره از نام دوازده امام اطلاعى نداشت و قبل از وفات قرآن را روى سر گرفت و گفت امام من قرآن است يا دروايتى : امام من همان امامى است كه در قران به آن اشاره شده
👈 اكنون به اين روايات زياد و مستفيض شيعه توجه كنيد كه ثابت ميكند جناب زراره بعد از وفات درحال جستجو و تحقيق بوده و اين روايات به قدرى زيادن كه آيت الله خوئی در معجم رجال ، سعى كرده همه روايات را تضعيف كند اما نتوانسته و چاره ای نداشته جز اينكه اعتراف كند دو روايت كشى صحيح هستند و زرارة مهاجر به سوى الله بوده (يعنى در حال جستجوى امام )
الخوئي : و قد تقدم في الروايتين الأخيرتين الصحيحتين من الكشي: أن زرارة كان مهاجرا إلى الله تعالى .
كتاب معجم رجال ج8 ص240
💠#پاسخ💠
👌زراره از راویان بزرگ حدیث و از اصحاب ثقه امام باقر و امام صادق علیهما السلام بوده است و شیخ طوسی او را از اصحاب امام کاظم علیه السلام هم می شمارد و این یعنی ایشان معتقد به امامت امام کاظم علیه السلام هم بوده است .
📚رجال طوسی ص 136
❕نجاشی در توصیف او می نویسد ؛
« بزرگ اصحاب و متقدم آنها در زمانش بوده است و قاری و فقیه و متکلم و شاعر و ادیب محسوب می شده است که فضل و دین در او جمع بوده است و در هر آنچه روایت کرده صادق بوده است »
📚رجال نجاشی ص 176
❕امام صادق علیه السلام فرمود ؛
« چهار تن از مخلصین را بشارت به بهشت بده که زراره یکی از آنهاست ، اینان از برجستگان و امین بر ( بیان ) حلال و حرام خداوند هستند و اگر آنان نبودند ، آثار نبوت گسسته و نابود می شد »
📚خلاصه الاقوال ص 234
❕در برخی از نقلها از زراره مذمت هایی شده است که مطابق بیان امام صادق علیه السلام این مذمت ها برای حفظ جان زراره از گزند دشمنان بوده است تا مبادا شر آنان به زراره برسد به خاطر آنکه از شیعیان خالص اهل بیت علیهم السلام است .
📚وسائل الشیعه ج 30 ص 373
❕حال وهابی اشکال کرده است که اگر اسامی دوازده امام روشن و واضح بوده است ، چگونه زراره نمی دانست که امام بعد امام صادق علیه السلام چه کسی است ❗️
👌این که اسامی دوازده امام مورد بیان پیامبر گرامی و دیگر امامان علیهم السلام قرار گرفته است در آن شکی نیست و ما در ذیل مفصلا حول آن بحث کرده ایم ؛
💠https://eitaa.com/Rahnamaye_Behesht/3255
💠https://eitaa.com/Rahnamye_Behesht/1961
👌حال پاسخ از اشکال وهابی را از زبان شیخ صدوق علیه الرحمه بیان می کنیم که در کتاب کمال الدین چنین می نویسد ؛
❕« زيديّه مى گويند اگر خبر دوازده امام صحيح بود، مردم پس از فوت امام جعفر صادق عليه السّلام شكّ و ترديد در امامت نمى كردند ... ايشان نمى دانستند امامشان موسى بن جعفر است، تا آنكه او ايشان را به جانب خود فرا خواند، و در خلال اين مدّت، فقيه ايشان زرارة بن أعين درگذشت و در حالى كه قرآن روى سينه اش بود مى گفت: خدايا! من كسى را امام مى دانم كه اين قرآن امامتش را اثبات كند.
👌و ما به ايشان مى گوئيم اينها همه فريب و آراستن سخن به دروغ است، زيرا ما مدّعى نيستيم كه همه شيعيان در آن عصر دوازده امام را به نام مى شناختند بلكه ما مى گوئيم رسول خدا خبر داده است كه ائمّه پس از او دوازده امامند و دانشمندان شيعه اين حديث را با نام ائمّه روايت كرده اند و انكار نمى كنيم كه در ميان شيعه يك نفر يا دو نفر و يا بيشتر باشند كه اين حديث را نشنيده باشند.
❕ امّا زرارة بن أعين، پس او كس فرستاد تا در باره خبر امام پس از حضرت صادق علیه السلام تحقيق كند و پيش از آنكه آن نماينده باز گردد، وفاتش فرا رسيد و هنوز نصّ بر امامت موسى بن جعفر را نشنيده بود بطورى كه يقين حاصل كند و قطع عذر او بشود، پس قرآن را روى سينه خود گذاشت و گفت: خدايا من به امامت كسى معتقدم كه اين قرآن امامتش را ثابت مى كند و آيا شخص فقيه متديّن هنگام اختلاف امر جز آن مى كند كه زراره كرد؟
👌علاوه بر اين گفته اند كه زراره به امر موسى بن جعفر علیه السلام و امامت او علم داشت ولى پسرش عبيد را فرستاد تا از موسى بن جعفر عليه السّلام تحقيق كند كه آيا جايز است اظهار امامت او را بنمايد، يا آنكه با كتمان امامت او، تقيّه نمايد. و اين قول با فضل زرارة بن أعين و معرفت او مناسبتر است. »
📚کمال الدین ج 1 ص 75
🔸ادامه 👇
🔸ادامه 👇
❕آنگاه شیخ صدوق برای اثبات بیان دوم خویش ( که پاسخ اصلی نیز همان بیان دوم است ) که آن کلام زراره مربوط به تقیه کردن یا کنار گذاشتن تقیه در نام بردن از امام کاظم علیه السلام بوده است ، روایت ذیل را نقل می کند و می آورد ؛
❕ابراهيم بن محمّد همدانىّ گويد ؛
« به امام رضا عليه السّلام عرض كردم اى فرزند رسول خدا، مرا از حال زراره خبر ده، آيا حقّ پدرت امام كاظم عليه السّلام را مى شناخت؟ امام علیه السلام فرمود ؛ آرى، گفتم پس چرا پسرش عبيد را فرستاد تا با خبر شود كه امام جعفر صادق عليه السّلام چه كسى را وصىّ خود قرار داده است؟ فرمود ؛
❕زراره به مقام امامت پدرم عارف بود و نصّ امام صادق عليه السّلام را در باره او مى دانست و جز اين نيست كه پسرش را فرستاد تا از پدرم كسب خبر كند كه آیا براى او جايز است كه تقيّه را در اظهار امر امامت و نصّ بر او كنار بگذارد؟ و چون پسرش دير كرد و از او خواستند تا در باره پدرم كلامى بگويد، او دوست نداشت بى دستور امام سخنى بگويد، قرآن را برداشت و گفت: بار خدايا امام من از فرزندان جعفر بن محمّد عليهم السّلام است و كسى است كه اين قرآن امامت او را اثبات كرده باشد »
📚کمال الدین ج 1 ص 76 _ روضه المتقین ج 14 ص 125 _ بحار الانوار ج 47 ص 338
❕بنابراین مطابق روایتی که شیخ صدوق و دیگران نقل کرده اند ، زراره به امر موسى بن جعفر علیه السلام و امامت او علم داشت ولى پسرش عبيد را فرستاد تا از موسى بن جعفر عليه السّلام تحقيق كند كه آيا جايز است اظهار امامت او را بنمايد، يا آنكه با كتمان امامت او، تقيّه کند و چون تکلیف او در رفع تقیه برایش روشن نشد ، و دیگران از او می خواستند که در مورد امام پس از امام صادق علیه السلام سخن بگوید ، زراره هم از آنجایی که دلیلی برای کنار گذاشتن تقیه نداشت گفت که من به امامت فرزندی از امام صادق علیه السلام که قرآن از امامت او خبر داده است معتقدم ، اما بنابر تقیه از امام کاظم علیه السلام نام نبرد .
❕دلیل بر تقیه زراره آن بود که منصور خلیفه عباسی به فرماندار خود در مدینه دستور داده بود که بررسی کند و هرکسی که وصی امام صادق علیه السلام است را گردن بزند ، به همین خاطر ، امام صادق علیه السلام هم وصی خویش یعنی امام کاظم علیه السلام را به نحوی مشخص کرد تا آنان نتوانند گزندی به امام برساند ، و منصور خلیفه عباسی را نیز وصی خویش معرفی کرد ، اگر چه شیعیان می دانستند که امام کاظم علیه السلام امام است .
👌راوی می گوید ؛
« ما نشسته بوديم مردى اعرابى وارد شد و گفت من از مدينه مى آيم و جعفر بن محمّد عليه السّلام وفات كرد. ابو حمزه ثمالی از شنيدن اين خبر نعره زد و دو دست خود را بر زمين زد، آن وقت سؤال كرد از آن اعرابى كه آيا شنيدى كه كى را وصىّ خويش كرد؟ گفت: وصىّ خود را قرار داد، پسرش عبد اللّه و پسر ديگرش موسى عليه السّلام، و منصور خليفه را.
❕ابو حمزه گفت: حمد خدا را كه ما را هدايت كرد و نگذاشت كه گمراه شويم و امام این امر را برای همگان روشن کرد . پس ابو حمزه، رفت نزد قبر امير المؤمنين عليه السّلام و مشغول به نماز شد ما نيز مشغول به نماز شديم. پس من رفتم نزد او و گفتم: تفسير كن براى من اين چند كلمه كه گفتى.
❕پس ابو حمزه تفسير كرد كلام خود را به چيزى كه حاصلش اين است كه ؛
« وصيّت منصور ظاهر است كه براى تقيّه است كه وصىّ او را به قتل نرساند، و فرزند كوچك كه امام موسى است با فرزند بزرگتر كه عبد اللّه است ذكر كرد تا مردم بدانند كه عبد اللّه قابل امامت نيست، زيرا كه اگر فرزند بزرگ علّتى در بدن و دين نداشته باشد مى بايد كه او امام باشد. و عبد اللّه در بدن فيل پا بود و دينش ناقص بود و جاهل بود به احكام شريعت، اگر او علّتى نمى داشت به او اكتفا مى كرد، پس از آنجا دانستم كه امام موسى عليه السّلام است و ذكر آنها براى مصلحت است.»
📚الخرائج ج 1 ص 328
❕شيخ كلينى روايت كرده است از ابو ايوب جوزى كه گفت ؛
« شبى ابو جعفر منصور دوانيقى در ميان شب فرستاد و مرا طلبيد، چون رفتم ديدم كه بر كرسى نشسته و شمعى در پيش او نهاده اند و نامه در دست دارد و مى خواند، چون سلام كردم نامه را پيش من انداخت و گريست و گفت: اين نامه محمّد بن سليمان است و خبر وفات امام جعفر صادق عليه السّلام را نوشته است، پس سه نوبت گفت: انّا للّه و انّا اليه راجعون و گفت: مثل جعفر كجا به هم مى رسد؟ پس گفت ؛
❕« بنويس كه اگر يك كس را به خصوص وصىّ كرده است او را بطلب و گردن بزن، بعد از چند روز جواب نامه رسيد كه پنج نفر را وصىّ كرده است: خليفه و محمّد بن سليمان والى مدينه و دو پسر خود عبد اللّه و موسى و حميده مادر موسى را، چون نامه را منصور خواند گفت: اينها را نمى توان كشت.»
📚الکافی ج 1 ص 247
#پرسمان_اعتقادی
@Rahnamye_Behesht
#سایت_ما
ipasookh.ir