📚#دائره_المعارف_قرآن_کریم📚
📋#آیات_نام_دار>
◀️ #آیه_تخییر
🌅آیه ۲۸ و ۲۹ احزاب را « آیه #تخییر » گفتهاند ؛ زیرا خداوند دراین دو آیه، #زنان پیامبر را بین انتخاب دنیا و برگزیدن خدا و پیامبرش #مخیّر کرده است.
🌠در شأن نزول این آیه آمده است: پس از جنگ #خیبر که مسلمانان، دارایی های فراوانی را به #غنیمت گرفتند ، برخی از همسران پیامبر #تقاضاهایی چون بُرد ، حُلّه و جامه مصری و...... داشتند که رسول خدا صلی الله علیه و آله #رنجور شده و سوگند یاد کرد یک ماه نزد آنان نرود و خداوند متعالی، این #آیات را فرو فرستاد .
🌅هنگامی که #پیامبر ، این آیات را برای همسران خویش خواند ،آنان خدا و رسول را #برگزیدند و حضرت شادمان گشت :
* یا ایّها النّبی قل لازواجک ان کنتنّ تردن الحیوه الدنیا و زینتها فتعالین امّتکنّ و اسرحکنّ سراحًا جمیلًا * و ان کنتنّتردن الله و رسوله و الدّارالاخره فانّ الله اعدّ للمحسنات منکنّ اجرًا عظیما * .
ادامه دارد......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
13.96M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#مائده آیه ۹۴
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللَّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ ﴿٩٤﴾
ای اهل ایمان! بی تردید خدا شما را به چیزی از شکار [حیوانات در حالی که مُحرم هستید] آزمایش می کند، چه شکاری که [به آسانی و بدون اسلحه] دست شما به آن برسد، و [چه شکاری که به سبب وحشی بودنش] نیزه های شما [آن را صید می کند؛] تا خدا کسی را که در نهان از او می ترسد، معلوم و مشخص نماید. و هر که پس از این [امتحان از حدود خدا] تجاوز کند [و در حال احرام به شکار برخیزد] برای او عذابی دردناک است. (۹۴)
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
(آيه ٩٤)
شأن نزول:
نقل شده: هنگامى كه پيامبر اسلام صلّى اللّه عليه و آله و مسلمانان در سال حديبيّه براى عمره با حال احرام حركت كردند، در وسط راه با حيوانات وحشى فراوانى رو برو شدند، بطورى كه مىتوانستند آنها را با دست و نيزهها صيد كنند! اين شكارها بقدرى زياد بودند كه بعضى نوشتهاند دوش به دوش مركبها و از نزديك خيمهها رفت و آمد مىكردند. اين آيه و دو آيۀ بعد نازل شد و مسلمانان را از صيد آنها برحذر داشت، و به آنها اخطار كرد كه اين نوع امتحان براى آنها محسوب مىشود.
تفسير:
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 557
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
تفسير:
احكام صيد در حال احرام-اين آيه و دو آيۀ بعد ناظر به يكى از احكام عمره و حجّ، يعنى مسألۀ شكار حيوانات صحرايى و دريايى در حال احرام مىباشد.
نخست اشاره به جريانى كه مسلمانان در سال «حديبيه» با آن رو برو بودند كرده، مىگويد: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد! خداوند شما را با چيزى از شكار مىآزمايد، شكارهايى كه بقدرى به شما نزديك مىشوند كه حتى با نيزه و دست مىتوانيد آنها را شكار كنيد» (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنالُهُ أَيْدِيكُمْ وَ رِماحُكُمْ) .
سپس به عنوان تأكيد مىفرمايد: «اين جريان براى آن بوده است كه افرادى كه از خدا با ايمان به غيب مىترسند، از ديگران شناخته شوند» (لِيَعْلَمَ اللّهُ مَنْ يَخافُهُ بِالْغَيْبِ) .
و در پايان آيه مىفرمايد: «پس هر كس بعد از آن تجاوز كند مجازات دردناكى خواهد داشت» (فَمَنِ اعْتَدى بَعْدَ ذلِكَ فَلَهُ عَذابٌ أَلِيمٌ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 557
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹#تفسیر_قران #جلسه_720
🌹#آیه_۹۴ #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللَّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُٓ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آورده اید! بی تردید خدا شما را به چیزی از شكار آزمایش می كند، چه شكاری كه [بدون اسلحه] به آن دسترسی پیدا كنید، و [چه شكاری] نیزههای شما آن را صید می كند؛ تا خدا معلوم کند چه کسی در باطن از او می ترسد و هر كه پس از این تجاوز كند برای او عذابی دردناک است.
🌷 #لَيَبْلُوَنَّكُمُ: تا شما را امتحان کند
🌷 #الصَّيْد: شکار
🌷 #تَنَالُهُٓ_أَيْدِيكُمْ: به آن دسترسی پیدا کنید
🌷 #رِمَاحُكُم: نیزه هایتان
🌷 #يَخَافُه: می ترسد
🌷 #أَلِیم: دردناک
🔴 #شأن_نزول_آیه: نقل شده است هنگامى كه پيامبر اسلام «صلّى اللّه عليه و آله» و مسلمانان در سال حديبيّه براى #عُمره با حال #احرام حركت كردند، در وسط راه با حيوانات وحشى فراوانى روبرو شدند، به طورى كه مى توانستند آنها را با دست و نيزه ها صيد كنند! اين شكارها به قدرى زياد بودند كه بعضى نوشته اند دوش به دوش مَركَبها و از نزديک خيمهها رفت و آمد مى كردند. اين آيه و دو آيه بعد نازل شد و مسلمانان را از شکار آنها برحذر داشت، و به آنها اخطار كرد كه اين امتحان براى آنها محسوب مى شود.
🌸 اين آيه و دو آيه بعد ناظر به يكى از احكام #عُمره و #حجّ، يعنى شكار حيوانات صحرايى و دريايى در حال احرام مى باشد. نخست اشاره به جريانى كه مسلمانان در سال «حديبيّه» با آن روبرو بودند نموده و می فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللّهُ بِشَيْءٍ مِنَ الصَّيْدِ تَنالُهُ أَيْدِيكُمْ وَ رِماحُكُمْ: ای کسانی که ایمان آورده اید! بی تردید خدا شما را به چیزی از شکار امتحان می کند، چه شکاری که [بدون اسلحه] به آن دسترسی پیدا کنید و [چه شکاری] که نیزه های شما آن را #صید می کند. سپس به عنوان تأكيد مى فرمايد: «لِيَعْلَمَ اللّهُ مَنْ يَخافُهُ بِالْغَيْبِ: تا خدا معلوم کند چه کسی در باطن از او می ترسد» و در پايان آيه مى فرمايد: «فَمَنِ اعْتَدى بَعْدَ ذلِكَ فَلَهُ عَذابٌ أَلِيمٌ: پس هر کسی بعد از این تجاوز کند برای او عذابی دردناک است» پس از حدود الهی نباید تجاوز کرد.
🌸 در روزهای #حج و حالت احرام، حاجى حقّ شكار ندارد. همان روزها گاهى شكار تا نزدیكى انسان مى آید و مى توان به راحتّى به آن دست یافت ولى امتحان الهى به این است كه دست به شكار نزنیم. در حدیث مى خوانیم: در عمره ى حُدیبیه حیوانات شكارى فراوانى براى مسلمانان ظاهر شدند كه مسلمانان مى توانستند به راحتى آنان را صید كنند ولی حق صید آن را نداشتند.
🔴 در #قرآن، موضوع شكم و غذا، به عنوان یكى از اسباب امتحان الهى مطرح شده است، به نمونه هاى زیر توجّه كنید:
1⃣ #آدم و #حوا در موضوع غذا شكست خوردند.
2⃣ #بنى_اسرائیل در تحریم صید ماهى در شنبه ها، شكست خوردند.
3⃣ روزه گرفتن، خود یک آزمایش بزرگ است.
4⃣ نزدیک آمدن شكار به حجاج در حالت احرام، كه حقّ صید ندارند.
🔹 پيام های آیه ۹۴ سوره مائده 🔹
✅ آزمایش #مؤمنان، یک سنّت قطعى پروردگار است.
✅ خداترسى آنجا آشكار مى شود كه زمینه ى #گناه فراهم باشد ولی انسان گناه نكند.
✅ نعمت هاى در دسترس، وسیله ى آزمایش هستند
✅ #ملاک_تقوا، خوف باطنى است، نه تنها حیاى ظاهرى
✅ #تكلیف و #مسئولیّت، بعد از ابلاغ است.
✅ حاجى كه فرسنگ ها در بیابان ها به عشق حقّ مى رود، گاهى یک شكار كوچک او را از پا در مى آورد و به نافرمانى مى كشد كه نتیجه ى آن عذاب الهى است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
❣ #تدبر_در_قرآن
📢 آنهایی که اینهمه این در و آن در میزنند و دنبال عارف و ذکر و موعظه هستند، یقین داشته باشند که مطمئنترین موعظه و مسیر عرفان، همین احکام و دستورات خداست که ضامن خوشبختی ماست! که البته فقط مؤمن واقعی پیمودن این مسیر مستقیم است
🌴 سوره طلاق 🌴
🕋 ذَٰلِكُمْ يُوعَظُ بِهِ مَن كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّـهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ «2»
⚡️ترجمه:
هر كس كه به خدا و روز قيامت ايمان دارد، اين گونه پند داده مىشود.
┈┄┅═✾•••✾═┅┄┈
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
#تلنگر_قرآنی
🌿قرآن بیشتر جاهایی که فرموده "کلوا"(بخورید) بعدش یه #مسئولیتی داده و گفته:
🤲واشکروا( خوردی، شکر کن)
❌و لاتتبعوا خطوات الشيطان(از گامهای شیطان پیروی نکنید )
⛔️واتقوا الله(از نافرمانی خدا بپرهیزید )
📛و لاتعثوا(نافرمانی نکنید)
🥙و اطعموا(و اطعام کن)
✅واعملوا صالحا(خوردی،کار نیک انجام بده)
❌ولا تسرفوا(خوردی، اسراف نکن)
📛لاتطغوا(طغیان نکن)
🕋و اذکروا اسم الله (خدا رو یاد کن)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🖌📚🖌📚
📚🖌📚
🖌📚
📚
#ضرب_المثل_های_قرآنی
💢چاه مکن بهر کسی،اول خودت دوم کسی
✅«وَلَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِهِ»
مکرو نیرنگ دامن خود نیرنگ باز را میگیرد و بس
💌آیه۴۳سوره مبارکه فاطر
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥فرازی زیبا و قدیمی😍😍
🎙 از استادلیثی
➖🍃🍃🔹🍃🍃➖➖
🎵مقام رست
📖سوره بلد
┅═✼✿✵📖✵✿✼═┅┄
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
❣سبک زندگی قرآنی :
⚡️ به نعمتهای خدا توجه کنید تا به مقام شاکرین برسید.
💢أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا خَلَقْنَا لَهُمْ مِمَّا عَمِلَتْ أَيْدِينَا أَنْعَاماً فَهُمْ لَهَا مَالِكُونَ....... أَفَلَا يَشْكُرُونَ
(یس/٧١ تا ٧٣)
✨ترجمه
آيا نديدند كه ما از آن چه با قدرت خود به عمل آورديم براى آنان چهارپايانى آفريديم كه آنان مالك آن هستند؟
پس چرا شکر نمی کنند؟
🤲 مقدمه ی شکر، دیدنِ نعمت هاست.
تا نعمت را نبینیم و به آن توجه نکنیم، قادر به شکر آن نخواهیم بود.
نگاه خود را تمرین دهیم تا نعمتهای الهی را ببیند:
مثلا:
نعمتِ اهلی بودن چهارپايان.
اگر گاو و گوسفند، وحشى بودند، دنياى لبنيات با همه ى منافعى كه دارد به روى انسان بسته مى شد.
پس:
🤲خدایا شکرت که چهارپایان رو رام و اهلی کردی تا ما براحتی استفاده کنیم.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
✨آیه اطعام✨
🔸مشخصات آیه🔸
نام آیه ⬅️ اطعام
واقع در ⬅️سوره انسان
شماره آیه ⬅️ ۸
جزء ⬅️ ۲۹
🔸اطلاعات محتوایی🔸
شان نزول ⬅️ حضرت علی(ع)، فاطمه(س) و خادم آنان فضه به خاطر شفای بیماری حسنین (ع) سه روز روزه گرفتند و هر سه روز هنگام افطار با اینکه خود گرسنه بودند، غذایشان را به مسکین و یتیم و اسیر بخشیدند.
مکان نزول ⬅️ مدینه
درباره ⬅️ امام علی (ع) و خانواده اش
✨✨✨✨✨
🌺بسم الله الرحمن الرحیم
🌺وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا
ﻭ ﻏﺬﺍ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻋﻴﻦ ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺷﺘﻨﺶ ، ﺑﻪ ﻣﺴﻜﻴﻦ ﻭ ﻳﺘﻴﻢ ﻭ ﺍﺳﻴﺮ ﺍﻧﻔﺎﻕ ﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ .(انسان٨)
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
#شان_نزول 🌴
#تقاضای_همسران_پیامبر⚠️
(#احزاب /21-31) 📖
🏵مفسران شان نزول های متعددی درباره این آیات ذکر کرده اند که با هم چندان تفاوتی ندارد .
🌱همسران پیامبر صلی الله علیه و آله بعد از پاره ای از غزوات که غنایم سرشاری در اختیار مسلمانان قرار گرفت ، تقاضاهای مختلفی از پیامبر صلی الله علیه و آله ؛ در مورد افزایش نفقه یا لوازم گوناگون زندگی داشتند .
🏵طبق نقل بعضی از تفاسیر
ام سلمه از پیامبر صلی الله علیه و آله کنیز خدمتگزاری تقاضا کرد و میمونه حله ای خواست ، زینب بنت حجشی پارچه مخصوص یمن ، و حفضه جامه مصری ، جویریه لباس مخصوص خواست ، و سوده گلیم خیبری
🌱 خلاصه هر کدام درخواستی نمودند . پیامبر صلی الله علیه و آله که می دانست تسلیم شدن در برابر این گونه درخواستها که معمولا پایانی ندارد ، چه عواقبی برای بیت نبوت در بر خواهد داشت ، از انجام این خواسته ها سر باز زد و یک ماه تمام از آنها کناره گیری نمود ،
🏵 تا این که آیات نازل شد و با لحن قاطع و در عین حال با رافت و رحمت به آنها هشدار داد که اگر زندگی پر زرق و برق دنیا را می خواهید ،
🌱می توانید از پیامبر صلی الله علیه و آله جدا شوید و به هر کجا کی خواهید بروید ، و اگر به خدا و رسول و روز جزا دل بسته اید و به زندگی ساده و افتخارآمیز خانه پیامبر صلی الله علیه و آله قانع هستید ، بمانید و از پاداش های بزرگ پروردگار برخوردار شوید .
🏵و به این ترتیب ، پاسخ محکم و قاطعی به همسران پیامبر صلی الله علیه و آله که دامنه توقع را گستره بودند داده شد و آنها را میان ماندن و جدا شدن از او مخیر ساخت
📖سوره احزاب
📚وَمَن يَقۡنُتۡ مِنكُنَّ لِلَّهِ وَرَسُولِهِۦ وَتَعۡمَلۡ صَٰلِحٗا نُّؤۡتِهَآ أَجۡرَهَا مَرَّتَيۡنِ وَأَعۡتَدۡنَا لَهَا رِزۡقٗا كَرِيمٗا (٣١)
🍃و هركس از شما براى خدا و پيامبرش اطاعت خاضعانه كند و كار شايسته انجام دهد، پاداشش را دو برابر به او مى دهيم و براى او رزقى نيكو و با ارزش آماده كرده ايم
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🔎 #کلام_نور
📣 خدا:
📜 ﴿قَدْ أُوتِيتَ سُؤْلَكَ﴾
✍️ یقیناً خواستهات به تو عطا شد
📎 سوره #طه آیه 36
💠ترجمه استاد حسین انصاریان💠
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
🔷رفع تشابه
در آیه 22 سوره #فجر آمده است: «و جاء ربک. (روز قیامت) خدا آید». این تعبیر به خدای تعالی از متشابهات است. برای رفع این تشابه میتوان از سوره نحل آیه 33 استفاده کرد که فرمود: «یأتی أمر ربک. امر پروردگار تو میآید». خداوند که مثل ندارد و آمدنش، همان فرمانها و ظهور مبین و تجلّی خاص در رستاخیز است.
📚بوستان کشمیری
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
💠 و قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً
قسمتی از آیه 83 سوره #بقره
📝 ترجمه: و با مردم با خوش زبانی سخن گویید
📎 یک مثال کوچک: از زیباترین چیزهایی که پشت تلفن میشه گفت: "زنگ زدم صدات رو بشنوم"
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
وَلاَ یزَالُونَ یقَاتِلُونَكُمْ حَتَّىَ یرُدُّوكُمْ عَن دِینِكُمْ (بقره/۲۱۷)
💠 ما در مقابل دشمنانی قرار گرفتیم که دائما درصدد ایذاء و اضرار به ما هستند. صبر این است که مردانه بایستید؛ البته با نقشه.
#نکته_قرآنی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
💢 اگر زنها با قرآن مانوس شوند...
حضرت آیتالله خامنهای:
🌺 اگر زنها با قرآن مأنوس بشوند، بسیاری از مشکلات جامعه حل خواهد شد؛ چون انسانهای نسل بعد در دامن زن پرورش پیدا میکند.
🌺 زنِ آشنای با قرآن و مأنوس با قرآن و متفاهم با مفاهیم قرآن، خیلی میتواند در تربیت فرزند تأثیر داشته باشد.
#مقام_معظم_رهبری
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
📚#دائره_المعارف_قرآن_کریم📚
📋#آیات_نام_دار>
◀️ #آیه_تربص
🌅 #تربّص به معناى درنگ، و در اصطلاح، مدّتى ( چهارماه و ده روز ) است که زن پس از #وفات شوهرش باید صبر کند و از ازدواج بپرهیزد.
🌠 از این مدّت به #عدّه وفات نیز تعبیر شده است.
🌅آیه ۲۳۴ بقره را که به #تشریع عدّه وفات پرداخته ، آیه #تربّص و یا اعتداد نامیده اند :
* والّذین یتوفّون منکم و یدرون ازواجًا یتربّصن بانفسهنّ اربعه اشهر و عشرا فاذا بلغن اجلهنّ فلا جناح علیکم فیما فعلن فی انفسهنّ بالمعروف و الله بما تعملون خبیر *
🌠این آیه را #ناسخ آیه ۲۴۰ بقره دانسته اند که طبق آن، عدّه زنی که شوهرش #وفات یافته، #یکسال مشخص شده است.
🌅روایتی از امام #باقر علیه السلام نیز به این #نسخ اشاره دارد .
ادامه دارد......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
16.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#مائده آیه ۹۵
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ ۚ وَمَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّدًا فَجَزَاءٌ مِثْلُ مَا قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ يَحْكُمُ بِهِ ذَوَا عَدْلٍ مِنْكُمْ هَدْيًا بَالِغَ الْكَعْبَةِ أَوْ كَفَّارَةٌ طَعَامُ مَسَاكِينَ أَوْ عَدْلُ ذَٰلِكَ صِيَامًا لِيَذُوقَ وَبَالَ أَمْرِهِ ۗ عَفَا اللَّهُ عَمَّا سَلَفَ ۚ وَمَنْ عَادَ فَيَنْتَقِمُ اللَّهُ مِنْهُ ۗ وَاللَّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ ﴿٩٥﴾
ای اهل ایمان! در حالی که در احرام [حج یا عمره] هستید، شکار را نکشید. و هر کس از شما عمداً آن را بکشد، کفّاره ای همانند آن از جنس چهارپایانِ [اهلی] بر عهده اوست؛ که [همانند بودن آن را] دو عادل از خودتان گواهی دهند، و به عنوان قربانی به [حریم] کعبه رسد، یا به کفّاره [آن شکار کشته شده معادل قیمت قربانی] به مستمندان طعام دهد، یا برابر تعداد مستمندی که طعام می دهد روزه بگیرد، تا کیفر کار خود را بچشد. خدا از [گناه] کشتن شکارهایی که پیش از این حکم انجام گرفته، درگذشت. و هر که [پس از کفّاره دادن] به شکار کردن بازگردد، خدا از او انتقام میگیرد؛ و خدا توانای شکست ناپذیر و صاحب انتقام است. (۹۵)
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
(آيه ٩٥)
-در اين آيه با صراحت و قاطعيّت بيشتر و بطور عموم فرمان تحريم صيد را در حال احرام صادر كرده، مىگويد: «اى كسانى كه ايمان آوردهايد! در حال احرام شكار نكنيد» (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَ أَنْتُمْ حُرُمٌ) . سپس به كفاره صيد در حال احرام اشاره كرده، مىگويد: «كسى كه عمدا صيدى را به قتل برساند، بايد كفارهاى همانند آن از چهارپايان بدهد» يعنى، آن را قربانى كرده و گوشت آن را به مستمندان بدهد (وَ مَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّداً فَجَزاءٌ مِثْلُ ما قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ) .
در اينجا منظور از «مثل» همانندى در شكل و اندازۀ حيوان است به اين معنى كه مثلا اگر كسى حيوان وحشى بزرگى را همانند شترمرغ صيد كند، بايد كفارۀ آن را شتر انتخاب كند و يا اگر آهو صيد كند بايد گوسفند كه تقريبا به اندازۀ آن است قربانى نمايد. و از آنجا كه ممكن است مسألۀ همانندى براى بعضى مورد شك و ترديد واقع شود، قرآن در اين زمينه دستور داده است كه «بايد اين موضوع زير نظر دو نفر از افراد مطلع و عادل انجام پذيرد» (يَحْكُمُ بِهِ ذَوا عَدْلٍ مِنْكُمْ) .
و در بارۀ اين كه اين كفاره در كجا بايد ذبح شود، دستور مىدهد كه به صورت «قربانى و «هدى» اهداء به كعبه شود و به سرزمين كعبه برسد» (هَدْياً بالِغَ الْكَعْبَةِ) .
سپس اضافه مىكند كه، لازم نيست حتما كفاره به صورت قربانى باشد، بلكه دو چيز ديگر نيز هر يك مىتوانند جانشين آن شوند، نخست اين كه «معادل پول آن را در راه اطعام مساكين مصرف كند» (أَوْ كَفّارَةٌ طَعامُ مَساكِينَ) .
«و يا معادل آن روزه بگيرد» (أَوْ عَدْلُ ذلِكَ صِياماً) . «اين كفارات به خاطر آن است كه كيفر كار خلاف خود را ببيند» (لِيَذُوقَ وَبالَ أَمْرِهِ) .
اما از آنجايى كه هيچ حكمى معمولا شامل گذشته نمىشود، تصريح مىكند كه «خدا از تخلفاتى كه در اين زمينه در گذشته انجام دادهايد، عفو فرموده است» (عَفَا اللّهُ عَمّا سَلَفَ) .
«و هر گاه كسى به اين اخطارهاى مكرر و حكم كفاره اعتنا نكند و باز هم مرتكب صيد در حال احرام شود، خداوند از چنين كسى انتقام خواهد گرفت و خداوند تواناست، و به موقع انتقام مىگيرد» (وَ مَنْ عادَ فَيَنْتَقِمُ اللّهُ مِنْهُ وَ اللّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقامٍ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 558
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_721
🌹 #آیه_95 #سوره_مائده
🌸 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لَا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَأَنْتُمْ حُرُمٌ ۚ وَمَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّدًا فَجَزَآءٌ مِثْلُ مَا قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ يَحْكُمُ بِهِ ذَوَا عَدْلٍ مِنْكُمْ هَدْيًا بَالِغَ الْكَعْبَةِ أَوْ كَفَّارَةٌ طَعَامُ مَسَاكِينَ أَوْ عَدْلُ ذَٰلِكَ صِيَامًا لِيَذُوقَ وَبَالَ أَمْرِهِ ۗ عَفَا اللَّهُ عَمَّا سَلَفَ ۚ وَمَنْ عَادَ فَيَنْتَقِمُ اللَّهُ مِنْهُ ۗ وَاللَّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ
🍀 ترجمه: ای کسانی که ایمان آوردید! در حالی كه در احرام [حجّ یا عمره] هستید، شكار را نكُشید. و هر كسی از شما عمداً آن را بكُشد، كفّاره ای همانند آن از جنس چهارپایانِ [اهلی] بر عهده اوست؛ كه [همانند بودن آن را] دو عادل از خودتان حکم کننند، و به عنوان قربانی به [حریم] كعبه رسد، یا به كفّاره به نیازمندان طعام دهد، یا برابر تعداد نیازمندی كه طعام می دهد روزه بگیرد، تا كیفر كار خود را بچشد. خدا از [گناه] كشتن شكارهایی كه قبل از این حكم انجام گرفته درگذشت. و هر كه به شكار كردن بازگردد، خدا از او انتقام می گیرد؛ و خدا توانای شكست ناپذیر و صاحب انتقام است.
🌷 #لَا_تَقْتُلُوا: نکشید
🌷 #الصَّيْد: شکار
🌷 #حُرُمٌ: کسانی که در حال احرام حج یا عمره هستند
🌷 #النَّعَم: چهارپایان« منظور گاو ، گوسفند و شتر است »
🌷 #ذَوَا_عَدْل: دو عادل
🌷 #هَدْيًا: قربانی مکه
🌷 #مَسَاكِين: نیازمندان
🌷 #عَدْل: برابری
🌷 #صِيَام: روزه
🌷 #لِيَذُوق: تا بچشد
🌷 #وبَال: کیفر و عذاب، عقوبت
🌷 #عَفَا: در گذشت
🌷 #سَلَفَ: گذشت
🌷 #عَادَ: بازگشت
🌷 #عَزِيز: توانای شکست ناپذیر
🌷 #ذُو_انْتِقَام: صاحب انتقام
🌸 موضوع این آیه در ادامه آیه قبلی است. در اين آيه با صراحت و قاطعيّت بيشتر و به طور عموم دستور حرام بودن شکار را در حال #احرام حج یا عمره صادر كرده و مى فرماید: «يا أَيُّهَا الَّذِينَ ءامَنُوا لا تَقْتُلُوا الصَّيْدَ وَ أَنْتُمْ حُرُمٌ: ای کسانی که ایمان آوردید! در حالی که در احرام [حج یا عمره] هستید، شکار را نکشید» سپس به #كفّاره صيد در حال احرام اشاره كرده، مى فرماید: «وَ مَنْ قَتَلَهُ مِنْكُمْ مُتَعَمِّداً فَجَزاءٌ مِثْلُ ما قَتَلَ مِنَ النَّعَمِ: و هر کسی از شما عمدا آن را بکشد، کفاره ای همانند آن از جنس چهارپایان اهلی بر عهده اوست» یعنی کسی که به طور عمد صیدی را به قتل برساند، باید کفاره ای همانند آن از چهار پایان بدهد یعنی گاو یا شتر یا گوسفندی را قربانی کرده و گوشت آن را به نیازمندان بدهد.
🌸 در اينجا منظور از «مثل» همانندى در شكل و اندازه #حيوان است به اين معنى كه مثلاً اگر كسى حيوان وحشى بزرگى را همانند شترمرغ صيد كند، بايد كفّاره آن را شتر انتخاب كند و يا اگر آهو صيد كند بايد گوسفند كه تقريباً به اندازه آن است قربانى کند. و از آنجا كه ممكن است موضوع همانندى براى بعضى مورد شك و ترديد واقع شود، #قرآن در اين زمينه دستور داده است كه بايد اين موضوع زير نظر دو نفر از افراد مطّلع و عادل انجام پذيرد «يَحْكُمُ بِهِ ذَوا عَدْلٍ مِنْكُمْ: دو عادل از خودتان از میان خودتان حکم کنند» و درباره اين كه اين كفّاره در كجا بايد ذبح شود، دستور مى دهد كه به صورت قربانى و اهدا به كعبه شود و به سرزمين كعبه برسد «هَدْياً بالِغَ الْكَعْبَةِ: و به عنوان قربانی به حریم کعبه برسد»
🌸 سپس اضافه مى كند كه، لازم نيست حتماً #كفّاره به صورت قربانى باشد، بلكه دو چيز ديگر نيز هر يک مىتوانند جانشين آن شوند، نخست اين كه معادل پول آن را در راه #اطعام_مساكين مصرف كند «أَوْ كَفّارَةٌ طَعامُ مَساكِينَ: یا به کفاره به نیازمندان طعام دهد» «أَوْ عَدْلُ ذلِكَ صِياماً: یا برابر تعداد نیازمندی که طعام می دهد روزه بگیرد» این به خاطر آن است «لِيَذُوقَ وَبالَ أَمْرِهِ: تا کیفر کار خود را بچشد» امّا از آنجايى كه هيچ حكمى معمولاً شامل گذشته نمى شود، تصريح مىكند كه «عَفَا اللّهُ عَمّا سَلَفَ: #خدا از گناه کشتن شکارهایی که قبل از این حکم انجام گرفته درگذشت» و هر گاه كسى به اين اخطارهاى مكرّر و حكم كفّاره اعتنا نكند و باز هم مرتكب صيد در حال احرام شود، خداوند از چنين كسى انتقام خواهد گرفت «وَ مَنْ عادَ فَيَنْتَقِمُ اللّهُ مِنْهُ وَ اللّهُ عَزِيزٌ ذُو انْتِقامٍ: و هر که به شکار کردن بازگردد، خدا از او انتقام می گیرد و خدا توانای شکست ناپذیر و صاحب انتقام است»
🔹 پیام های آیه ۹۵ سوره مائده 🔹
✅ #امنیت در حال احرام، حتی برای حیوانات نیز باید حفظ شود.
✅ #کیفر باید عادلانه باشد.
✅ #اسلام به عدالت در همه جا توجه دارد.
✅ #اسلام به هر مناسبتی به مسئله گرسنگان و فقر زدایی توجه دارد.
✅ اصرار بر گناه و تکرار آن، بسیار خطرناک و عقوبت سختی در پی دارد.
کانال 👇
#دائره_المعارف
@Targomeh
🍀🌺🍀🌺🍀🌺