📚#دائره_المعارف_قرآن_کریم📚
📋#آیات_نام_دار>
◀️ #آیه_اخراج
🌠آیه ۲۴۰ بقره را « آیه #اخراج » یا امتاع گفتهاند .
🌅 این آیه، #رسمى را که در جاهلیّت بود، یعنى زنان پس از مرگ شوهران خود، یک سال #ازدواج نمىکردند و در خانه مىنشستند، امضا و به مردان #سفارش مى کند که برای همسران خود مالی را #وصیت کنند که بعد از مرگشان به ایشان بدهند ؛
مالی که برای #مخارج یکساله آنها کافی باشد و زنان در این مدت از خانههای خود #اخراج نشوند و اگر در این مدت از خانه خارج شدند ، #ورثه شوهر تقصیری در ندادن آن مال ندارند :
* و الّذین یتوفون منکم و یدرون ازواجا وصیه لازواجهم متاعا الی الحول غیر اخراج فان خرجن فلا جناح علیکم فی ما فعلن فی انفسهنّ من معروف والله عزیز الحکیم * ( بقره ۲۴۰ )
🌠بر اساس #روایتی از امام صادق علیه السلام حکم در آغاز این بود که وقتی مردی از #دنیا می رفت باید مخارج زنش را تا یک سال از اصل مال شوهر می پرداختند و پس از یک سال را بدون #ارث از خانه بیرون می کردند ؛
🌅ولی بعد این #حکم با آیه ارث که سهم زن را در صورت نبود فرزند ، یک چهارم و در صورت وجود فرزند ، یک هشتم #تعیین کرد نسخ شد ؛
🌠 همچنین به نقل از حضرت #صادق علیه السلام این آیه با آیه ۲۳۴ بقره که عده #وفات را چهارماه و ده روز می داند ، نسخ شده است .
ادامه دارد ......
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
14.39M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#تفسیر قطره ای قرآن کریم
#مائده آیه ۶۴
وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ ۚ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا ۘ بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشَاءُ ۚ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا ۚ وَأَلْقَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۚ كُلَّمَا أَوْقَدُوا نَارًا لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللَّهُ ۚ وَيَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَسَادًا ۚ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ ﴿٦٤﴾
و یهود گفتند: دست [قدرت] خدا [نسبت به تصرّف در امور آفرینش، تشریع قوانین و عطا کردنِ روزی] بسته است. دست هاشان بسته باد و به کیفر گفتار باطلشان بر آنان لعنت باد؛ بلکه هر دو دست خدا همواره گشوده و باز است [به هر چیز و به هر کس] هر گونه بخواهد، روزی می دهد. و مسلماً آنچه از جانب پروردگارت به سوی تو نازل شده است، بر سرکشی و کفر بسیاری از آنان می افزاید. و ما میان [یهود، نصاری و گروه های دیگر] آنان تا روز قیامت کینه و دشمنی انداختیم. هر زمان آتشی را برای جنگ [با اهل ایمان] افروختند خدا آن را خاموش کرد، و همواره در زمین برای فساد میکوشند، و خدا مفسدان را دوست ندارد. (۶۴)
#تفسیر_گویا
#استاد_قرائتی
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
(آيه ٦٤)
-در اين آيه يكى از مصداقهاى روشن سخنان ناروا و گفتار گناهآلود يهود كه در آيۀ قبل بطور كلى به آن اشاره شد، آمده است.
توضيح اين كه: تاريخ نشان مىدهد كه يهود زمانى در اوج قدرت مىزيستند، و بر قسمت مهمى از دنياى آباد آن زمان حكومت داشتند، كه زمان داود و سليمان بن داود را به عنوان نمونه مىتوان يادآور شد، و در اعصار بعد نيز، قدرت آنها با نوسانهايى ادامه داشت، ولى با ظهور اسلام، مخصوصا در محيط حجاز، ستارۀ قدرت آنها افول كرده، مبارزۀ پيامبر صلّى اللّه عليه و آله با يهود «بنى النضير» و «بنى قريظه» و «يهود خيبر» موجب نهايت تضعيف آنها گرديد؛ در اين موقع بعضى از آنها با در نظر گرفتن قدرت و عظمت پيشين از روى استهزاء گفتند: دست خدا به زنجير بسته شده و به ما بخششى نمىكند! و از آنجا كه بقيه نيز به گفتار او راضى بودند، قرآن اين سخن را به همۀ آنها نسبت داده، مىگويد: «يهود گفتند: دست خدا به زنجير بسته شده» ! (وَ قالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللّهِ مَغْلُولَةٌ) .
خداوند در پاسخ آنها نخست به عنوان نكوهش و مذمت از اين عقيدۀ ناروا مىگويد: «دست آنها در زنجير باد، و به خاطر اين سخن ناروا از رحمت خدا بدور گردند» (غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَ لُعِنُوا بِما قالُوا) .
سپس براى ابطال اين عقيدۀ ناروا مىگويد: «هر دو دست خدا گشاده است، و هر گونه بخواهد و به هر كس بخواهد مىبخشد» (بَلْ يَداهُ مَبْسُوطَتانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشاءُ) .
نه اجبارى در كار او هست، نه محكوم جبر عوامل طبيعى و جبر تاريخ مىباشد، بلكه ارادۀ او بالاتر از هر چيز و نافذ در همه چيز است.
بعد مىگويد: «حتى اين آيات كه پرده از روى گفتار و عقايد آنان برمىدارد به جاى اين كه اثر مثبت در آنها بگذارد و از راه غلط بازگرداند، بسيارى از آنها را روى دندۀ لجاجت مىافكند و طغيان و كفر آنها بيشتر مىشود» (وَ لَيَزِيدَنَّ كَثِيراً مِنْهُمْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْياناً وَ كُفْراً) .
اما در مقابل اين گفتهها و اعتقادات ناروا و لجاجت و يكدندگى در طريق طغيان و كفر، خداوند مجازات سنگينى در اين جهان براى آنها قائل شده، مىفرمايد: «و در ميان آنها عداوت و دشمنى تا روز قيامت افكنديم» (وَ أَلْقَيْنا بَيْنَهُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ) .
و در قسمت اخير آيه اشاره به كوششها و تلاشهاى يهود براى برافروختن آتش جنگها و لطف خدا در مورد رهايى مسلمانان از اين آتشهاى نابود كنند كرده، مىفرمايد: «هر زمان آتشى براى جنگ افروختند، خداوند آن را خاموش ساخت و شما را از آن حفظ كرد» (كُلَّما أَوْقَدُوا ناراً لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللّهُ) .
و اين در حقيقت يكى از نكات اعجاز آميز زندگى پيامبر صلّى اللّه عليه و آله است. قرآن اضافه مىكند: «آنها براى پاشيدن بذر فساد در روى زمين تلاش و كوشش پىگير و مداومى دارند» (وَ يَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَساداً) .
در حالى كه خداوند مفسدان را دوست نمىدارد» (وَ اللّهُ لا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ) .
برگزیده تفسیر نمونه - 1، صفحه 533
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
بسم الله الرحمن الرحیم
🌹 #تفسیر_قران #جلسه_693
🌹 #آیه_۶۴ #سوره_مائده
🌸 وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللَّهِ مَغْلُولَةٌ ۚ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَلُعِنُوا بِمَا قَالُوا ۘ بَلْ يَدَاهُ مَبْسُوطَتَانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشَآءُ ۚ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرًا مِنْهُمْ مَآ أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْيَانًا وَكُفْرًا ۚ وَأَلْقَيْنَا بَيْنَهُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَآءَ إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ۚ كُلَّمَآ أَوْقَدُوا نَارًا لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللَّهُ ۚ وَيَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَسَادًا ۚ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ
🍀 ترجمه: و یهود گفتند: دست خدا بسته است دست هایشان بسته باد و به سبب آنچه گفتند بر آنان لعنت باد؛ بلكه دست اراده و قدرت خدا همواره باز است هر گونه بخواهد، روزی میدهد. و مسلّماً آنچه از جانب پروردگارت به سوی تو نازل شده است، بر سرکشی و كفر بسیاری از آنان می افزاید. و ما میان آنان تا روز قیامت كینه و دشمنی انداختیم. هر زمان آتشی را برای جنگ افروختند خدا آن را خاموش كرد، و همواره در زمین برای فساد می كوشند، و خدا مفسدان را دوست ندارد.
🌷 #مَغْلُولَة: بسته در واقع از کلمه غل می آید، غل طوقی است که به گردن می زنند
🌷 #غُلَّتْ: بسته باد
🌷 #أَيْدِيهِم: دست هایشان
🌷 #مَبْسُوطَتَان: باز است
🌷 #يُنْفِقُ: خرج می دهد، روزی می دهد
🌷 #الْعَدَاوَة: دشمنی آشکار
🌷 #الْبَغْضَآء: کینه
🌷 #يَوْمِ_الْقِيَامَة: روز قیامت
🌷 #أَوْقَدُوا: روشن کردند
🌷 #نَار: آتش
🌷 #لِلْحَرْب: برای جنگ
🌷 #أَطْفَأَهَا: خاموش کردند
🌷 #یسْعَوْن: می کوشند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره مائده در مدینه نازل شده است در اين آيه به یکی از سخنان ناروا و گفتار گناه آلود #يهود اشاره شده است. تاريخ نشان مى دهد كه يهود زمانى در اوج قدرت زندگی می کردند، و به مرور زمان، قدرت آنها با نَوَسان هايى ادامه داشت ولى با ظهور اسلام، مخصوصاً در محيط #حجاز، قدرت آنها افول كرد، در اين موقع بعضى از آنها با در نظر گرفتن قدرت پيشين از روى تمسخر گفتند: دست خدا به زنجير بسته شده و به ما بخششى نمى كند! و از آنجایی كه بقيّه نيز به این گفتار راضى بودند، قرآن اين سخن را به همه آنها نسبت داده ا که می فرماید: «وَ قالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللّهِ مَغْلُولَةٌ: و یهود گفت: دست خدا بسته است» منظور از دست خدا یعنی قدرت و اراده خداست»
🌸 #قرآن در پاسخ آنها نخست به عنوان مذمّت از اين عقيده ناروا مى گويد: «غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَ لُعِنُوا بِما قالُوا: دست آنها در زنجیر باد و به سبب آنچه گفتند بر آنان لعنت باد» لعنت یعنی از رحمت و لطف الهی محروم شدن سپس براى ابطال اين عقيده ناروا مى فرماید: «بَلْ يَداهُ مَبْسُوطَتانِ يُنْفِقُ كَيْفَ يَشاءُ: بلکه دست اراده و قدرت خدا همواره باز است» حتّى اين آيات كه گفتار و عقايد آنان را آشکار می کند به جاى اين كه اثر مثبت در آنها بگذارد و از راه غلط بازگرداند، بسيارى از آنها را روى دنده لجاجت مى افكند و طغيان و كفر آنها بيشتر مىشود که قرآن به پیامبر می فرماید: «وَ لَيَزِيدَنَّ كَثِيراً مِنْهُمْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ طُغْياناً وَ كُفْراً: و آنچه از جانب پروردگارت به سوی تو نازل شده است ، بر سرکشی و کفر بسیاری از آنان می افزاید»
🌸 امّا در مقابل اين گفته ها و اعتقادات ناروا و لجاجت و يک دندگى در طريق طغيان و كفر، #خداوند مجازات سنگينى در اين جهان براى آنها قائل شده، مى فرمايد: «وَ أَلْقَيْنا بَيْنَهُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ إِلى يَوْمِ الْقِيامَةِ: و ما میان آنان تا روز قیامت کینه و دشمنی انداختیم» و سپس آيه اشاره به كوشش ها و تلاش هاى يهود براى برافروختن آتش جنگ ها و لطف خدا در مورد رهايى مسلمانان از اين آتش هاى نابود كننده كرده، مى فرمايد: «كُلَّما أَوْقَدُوا ناراً لِلْحَرْبِ أَطْفَأَهَا اللّهُ: هر زمان آتشی را برای جنگ افروختند خدا آن را خاموش کرد» و اين در حقيقت يكى از نكات اعجاز آميز زندگى #پيامبر «صلّى اللّه عليه و آله» است.قرآن اضافه مى كند: «وَ يَسْعَوْنَ فِي الْأَرْضِ فَساداً وَ اللّهُ لا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ: و همواره در زمین برای فساد می کوشند و خدا مفسدان را دوست ندارد.
🔹 پیام های آیه ۶۴ سوره مائده 🔹
✅ #رضایت به گناه دیگران، شرکت در آن است.
✅ پاسخ شبهه را باید قویتر از شبهه داد.
✅ طغیان و کفر، زمینه ساز دشمنی و کینه است
✅ دستیابی به محبت یا قهر الهی، در اثر عملکرد ما است.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🔴 برای خداوند، حتی نوع راه رفتن زن هم اهمیت دارد❗️
🔰مسائل مربوط به حیا، عفاف و حجاب آنقدر برای خداوند اهمیت دارد که در قرآن کریم، در لابه لای آیات و در وسط نقل اتفاق و یا داستان هم به آن اشاره می کند.
🔻 برای مثال، خداوند در مورد یکی از دختران حضرت شعیب علیه السلام که به سمت حضرت موسی علیه السلام آمد و سخن گفت، می فرماید:
« فَجاءَتْهُ إِحْداهُما تَمْشِي عَلَى اسْتِحْياءٍ قالَتْ إِنَّ أَبِي يَدْعُوكَ لِيَجْزِيَكَ أَجْرَ ما سَقَيْتَ لَنا… »/ قصص، آیه 25
«پس (چيزى نگذشت كه) يكى از آن دو (زن) در حالى كه با #حيا و #عفّت راه مىرفت به نزد او آمد و گفت: همانا پدرم از شما دعوت مىكند تا مزد اينكه براى ما آب دادى به تو بپردازد» (ترجمه؛ برگرفته از تفسیر نور، ج7، ص 38)
◀️ در حقیقت، برای خداوند حتی نوع #راه_رفتن زنان هم اهمیت دارد.
بنابراین، حساسیت و میزان پایبندی خود به مبانی دینی از جمله حجاب، عفاف و حیا را با این آیات بسنجیم نه با سخنان افراد به ظاهر مذهبی و مثلاً روشنفکر.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌷تلاوت #قرآن_کریم کوتاه زیبا و دلنشین🌷🌾🌞
#تلاوت
📚سوره #عنکبوت - ۱ تا ۳
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
📝#قرآن با چهارده روایت📝
الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا وَ الْباقِياتُ الصَّالِحاتُ خَيْرٌ عِنْدَ رَبِّكَ ثَواباً وَ خَيْرٌ أَمَلًا «46 کهف»
مال و فرزندان، زينت زندگى دنيايند و كارهاى ماندگار شايسته، نزد پروردگارت پاداشى بهتر دارند و اميد داشتن به آنها نيكوتر است.
🔵روايات، براى «الْباقِياتُ الصَّالِحاتُ» نمونههايى همچون،
🔺 نمازهاى پنجگانه،
🔺ذكر خدا
🔺 محبّت اهلبيت عليهم السلام بيان شده است،
ولى اينها مصاديقى است كه مفاهيم قرآن را مخصوص به خود نمىسازد.
🌕همهى نعمتهاى مادّى، زينت دنيا هستند، ولى مال و فرزند جلوهى بيشترى دارد و به همين دليل نام اين دو از ميان نعمتهاى بىشمار الهى مطرح شده است. و چون غالباً پسران نيروى فعّال اقتصادى هستند، نه دختران، لذا در كنار «مال»، «بنون» آمده است، نه «بنات». «الْمالُ وَ الْبَنُونَ زِينَةُ الْحَياةِ الدُّنْيا»
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
همه نعمت های خدا به کنار
فقط همین یک نعمت را حساب کن
💧 آبی که مینوشیم
🌧 اگر قرار بود نازل شدنش
😔 به خودمان واگذار شود، چه میشد؟!
📖سوره واقعه ۶۸-۷۰
#یادآورینعمتهایخداانسانراعاشقخدامیکند
#درمحضرقرآن
🔰🇯🇴🇮🇳🔰
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh