در برخى از روایات آمده است: هنگامى که (بر اثر خطابه ها و افشاگرى هاى امام سجّاد(علیه السلام) و حضرت زینب(علیها السلام)) یزید به خاندان هاشمى اجازه داد در دمشق عزادارى کنند، زنان هاشمى و قرشى لباس سیاه بر تن پوشیدند و به مدّت هفت روز براى امام حسین(علیه السلام) و شهداى کربلا عزادارى کردند. (مستدرک الوسائل، ج ۳، ص ۳۲۷).
پوشش مشكى
پرسش ۱۳۴. چرا پوشش بانوان مشكى است؛ با اينكه پوشيدن لباس مشكى در اسلام مكروه است؟
آيات عظام امام، بهجت، تبريزى، صافى، فاضل، نورى و وحيد: پوشيدن لباس سياه، هر چند مكروه است؛ ولى عبا از آن استثنا شده و چادر مشكى نيز داخل عنوان عبا است و مكروه نيست
آيات عظام سيستانى و مكارم: به طور كلى پوشيدن لباس سياه مكروه نيست؛ افزون بر آنكه چادر مشكى داخل عنوان عبا است و عبا استثنا شده است.[۲]
برترى چادر
پرسش ۱۳۵. چادر بهتر است يا مانتو؟
همه مراجع: براى زن كافى است كه حجاب كامل [شرعى] را با هر لباس مناسبى، در برابر مرد نامحرم رعايت كند، ولى بى شك چادر به عنوان حجاب برتر [به ويژه در اماكن مذهبى] از ارزش والايى برخوردار است.[۳]
[۱]. امام، فاضل و صافى، توضيح المسائل مراجع، م۸۶۵؛ نورى، توضيح المسائل، م۸۶۶؛ وحيد، توضيح المسائل، م۸۷۲؛ تبريزى، استفتائات، س۱۶۱۷؛ دفتر: بهجت.
[۲]. مكارم، استفتائات، ج۱، س۱۱۹ و ج۲، س۱۵۲؛ سيستانى، sistani.org، لباس، س۲ و دفتر.
[۳]. خامنه اى، استفتاء، س ۵۸۰؛ فاضل، جامع المسائل، ج۱، س۱۷۰۱؛ مكارم، استفتائات، ج۲، س۱۰۲۲؛ نورى، استفتائات، ج۱، س۴۸۵؛ سيستانى، sistani.org، حجاب، س۷؛ صافى، جامع الاحكام، ج۲، س۱۶۶۹؛ امام، استفتائات، ج۳، (احكام حجاب)، س۷؛ دفتر: وحيد، بهجت و تبريزى.(احكام نگاه و پوشش، پرسمان).
مطابق نظر آيت الله خامنه اي
آیا پوشیدن لباس مشکی در ایام عزای سید و سالار شهیدان اباعبدالله حسین علیهالسلام کراهت ندارد؟ با توجه به حکم کلی که پوشیدن لباس سیاه کراهت دارد و در نماز نیز مکروه است. و اگر کسی نذر کرده باشد آیا نذر او صحیح است؟
ما یک حکم کلی داریم در خصوص پوشیدن لباس تیره مشکی که کراهت دارد و نماز خواندن با آن هم ثواب نماز را کم میکند؛ این فتوای حضرت آقا هم هست. اما تبصره هم دارد نسبت به عبا، عمامه و کفش استثنا شده و اگر مشکی باشد کراهت ندارد.
و همچنین یک حکم کلی نسبت به عزادار داریم که صاحب عزا خوب است به گونهای باشد که معلوم باشد عزادار است و این لباس مشکی پوشیدن عزادار هنگام سوگواری امام حسین علیهالسلام و ائمه بزرگوار، امروزه نشانه این است که طرف میخواهد نشان دهد من عزادار هستم. بنابراین حکم کراهت را ندارد. بنابراین اگر کسی نذر کرده باشد با شرایط نذر شرعی، طبق نذرش هم اگر بتواند باید عمل کند.
اما توجه داشته باشید به هر حال عزادار بودن شیوههای مختلفی دارد. حالا ممکن است با پوشیدن لباس مشکی باشد یا با پرهیز از افعال و کارهای شاد یا با گریه کردن و گریستن و شیوههای مختلف دیگر. به هر حال ما امیدوار هستیم بتوانیم این حالت عزاداری را در این ایام سوگواری مراعات کنیم.
منبع: سایت معظم له،گفتار حجتالاسلام والمسلمین فلاحزاده.احکام عزاداری
مطابق نظر آيت الله سيستاني
مطابق نظر آيت الله سيستاني
مسأله ۸۵۲ ـ چند چیز را فقهاء ـ قدس الله اسرارهم ـ در لباس نمازگزار مکروه دانستهاند، و از آن جمله است: پوشیدن لباس سیاه، و چرک، و تنگ، و لباس شرابخوار، و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند، و لباسی که نقش صورت دارد، و نیز باز بودن دکمههای لباس، و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد، مکروه شمرده شده است. توضيح المسائل آيت الله سيستاني.
پرسش: حکم لباس مشکی در دو ماه محرم وصفر مستحب است یا مکروه ؟
پاسخ: کار شایسته و پسندیده ای است.
پرسش: آیا رسول اکرم (ص) لباس سفید را ترجیح نمی دادند ؟
پاسخ: ایشان لباس سفید را برای مرد ترجیح می دادند .
پرسش: آیا پوشیدن لباس با رنگ مشکی مکروه است ؟
پاسخ: مکروه نیست .
استفتائات آيت الله سيستاني.
طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي
طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي
سؤال ـ آیا کراهت لباس سیاه براى نماز، شامل چادر مشکى و همچنین عباى مشکى مىشود؟
جواب : معروف کراهت لباس سیاه در نماز است، و دلیلى که براى آن ذکر شده زن و مرد، هر دو، را شامل مىشود؛ ولى عبا از آن استثناء شده، و بعید نیست چادر زنان نیز مشمول استثناء باشد.> احکام بانوان (جدید) > برخى از مستحبّات و مکروهات لباس نمازگزار
پوشیدن لباس مشکی در فوت علما یا بستگان
پرسش :آیا پوشیدن لباس مشکی در وفات بستگان یا وفات علما جایز، مستحب یا مکروه است؟
پاسخ :مانعی ندارد و در بعضی از موارد مستحب است.
نذر پوشیدن لباس مشکی در ماه محرم و صفر
پرسش :حدود ۲۵ سال پیش نذری کردم که دو ماه محرم و صفر را لباس مشکلی بپوشم و حاجت را گرفته و به لطف خدا انج
ام دادم، ولی چند سالی هست که همسر و بچه ها از مشکی پوشیدن به مدت طولانی راضی نیستند، خودم هم برام سخت است. حکم در این مورد چیست؟
پاسخ :چنانچه صیغه ی نذر را نخوانده باشید عمل به آن واجب نیست و اگر خوانده اید کافی است دهه ی عاشورا و دهه ی آخر صفر را لباس سیاه بپوشید.
پوشیدن لباس مشکی و عزاداری برای حضرت فاطمه زهرا (س)
پرسش :آیا پوشیدن لباس سیاه در ایام شهادت حضرت زهرا با توجه به وحدت و کراهت لباس سیاه جایز است؟
آیا برپائی مراسم عزاداری در ایام فاطمیه باتوجه به مخالفت برخی دستگاههای کشور جائز است؟
آیا در خانه حضرت زهرا را آتش زدند یا شهادت ایشان طبق گفته برخی افسانه است؟
پاسخ :۱- با توجه به این که پوشیدن لباس مشکی در ایام شهادت حضرات معصومین نوعی تعظیم شعایر الهی محسوب می شود کراهت ندارد.
۲- هرگاه مراسم به شکلی برگزار گردد که باعث تفرقه صفوف مسلمین نگردد هیچ کس نباید مانع آن گردد و کسانی که مانع برگزاری می شوند تصورشان این است که بعضی از عزاداران شعارهای تندی بر ضد اهل سنت می دهند که در این شرایط باعث تفرقه است.
۳- آن حضرت به مرگ طبیعی از دنیا نرفتند . اسناد این سخن را در کتاب یورش به خانه وحی به نقل از کتابهای اهل سنت آورده ایم. استفتائات آيت الله مكارم شيرازي.
حکم پوشیدن لباس مشکی در عزاداری
پرسش : آیا پوشیدن لباس مشکی در عزاداری صحیح است؟
پاسخ: مرسوم و معمول میان مردم آن است که در غم مرگ عزیزان لباس سیاه بر تن مى کنند و این رنگ لباس را علامت ماتم و عزا مى دانند. بنابراین یکى از راه ها و شیوه هاى مطلوب عزادارى براى خامس آل عبا، پوشیدن لباس سیاه در سالروز شهادت آن حضرت یا ایّام محرّم است.
در تاریخ مى خوانیم: هنگامى که حسین بن على(علیه السلام) به شهادت رسید، زنان بنى هاشمى لباس هاى سیاه و خشن پوشیدند.(۱)
در برخى از روایات نیز آمده است: هنگامى که (بر اثر خطابه ها و افشاگرى هاى امام سجّاد(علیه السلام) و حضرت زینب(علیها السلام)) یزید به خاندان هاشمى اجازه داد در دمشق عزادارى کنند، زنان هاشمى و قرشى لباس سیاه بر تن پوشیدند و به مدّت هفت روز براى امام حسین(علیه السلام) و شهداى کربلا عزادارى کردند.(۲)
لازم به یادآورى است که هر چند فقها بر اساس روایات به کراهت لباس سیاه به خصوص در نماز فتوا داده اند، ولى پوشیدن آن براى عزاى امام حسین(علیه السلام) کراهتى ندارد و شاید رجحان نیز داشته باشد؛ زیرا جنبه تعظیم شعائر بر آن غلبه دارد.(۳)
پی نوشت:
(۱). «لَمّا قُتِلَ الْحُسَیْنُ بْنُ عَلِىٍّ صَلَواتُ اللهِ عَلَیْهِ لَبِسَ نِساءُ بَنِی هاشِمِ السَّوادَ وَ الْمُسوُحَ» (بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۱۸۸).
(۲). «فَلَمْ تَبْقَ هاشِمَیَّةٌ وَ لا قُرَشِیَّةٌ إِلاَّ وَ لَبِسَتِ السَّوادُ عَلَى الْحُسَیْنِ(علیه السلام) وَ نَدَبُوهُ عَلى ما نُقِلَ سَبْعَةُ أَیّام» (مستدرک الوسائل، ج ۳، ص ۳۲۷).
(۳). گرد آوري از کتاب: «عاشورا ريشه ها، انگيزه ها، رويدادها، پيامدها»، سعید داودی و مهدی رستم نژاد، (زیر نظر آيت الله العظمى ناصر مكارم شيرازى)، انتشارات امام على بن ابى طالب(عليه السلام)، قم، ۱۳۸۸ ه. ش، ص ۸۱.
سؤال ۶۷. پوشیدن لباس سیاه که مى گویند کراهت دارد،(۱) در مراسم عزادارى اهل بیت(علیهم السلام) چگونه است؟
جواب: با توجّه به اینکه سبب تعظیم شعائر مى گردد، کراهت آن تحت الشعاع قرار گرفته و رنگ استحباب به خود مى گیرد.
سؤال ۶۸. آیا پوشیدن لباس سیاه در ایّام شهادت حضرت زهر(علیها السلام) با توجّه به حفظ وحدت و کراهت لباس سیاه جایز است؟
جواب: با توجّه به اینکه پوشیدن لباس مشکى در ایّام شهادت حضرات معصومین(علیهم السلام) نوعى تعظیم شعائر الهى محسوب مى شود کراهت ندارد.
سؤال ۶۹. پوشیدن لباس مشکى از دهه اوّل محرّم تا آخر ماه صفر چه حکمى دارد؟
جواب: مانعى ندارد.
۱. عروة الوثقى، کتاب الصلوة، فصل فیما یکره من اللباس حال الصلاة.
استفتائات آیت الله مکارم شیرازی.
آيت الله صافي گلپايگانيآيت الله صافي گلپايگاني
پوشش عزا
۱. به نظر مبارك حضرتعالي، پوشيدن لباس سياه در عزاي امامحسين(علیه السلام) و ديگر امامان(ع) چنانكه از كلام صاحب حدائق استفاده ميشود رجحان شرعي دارد يا خير؟
سَلامُ اللهِ وَسَلامُ أَنْبِيائِهِ وَمَلائِكَتِهِ عَلی سَيِّدِنا وَمَوْلانا أَبي عَبْـدِ اللهِ الْحُسَيْـنِ الْمَظْلومِ سَيِّدِ الشُّهَداءِ وَأَبـي الْأَحْـرارِ وَعَلی أَهْـلِ بَيْتِـهِ وَأَوْلادِهِ وَأَصْحـابِهِ.
باتوجهبه اينكه پوشيدن لباس سياه، شعار اهل مصيبت و علامت سوگواري و عزاست، پوشيدن آن در عزاي حضرت سيدالشهدا(علیه السلام) و ساير حضرات معصومين(علیه السلام) بيشبهه راجح و تعظيم شعائر و اعلان ولايت و برائت از اعدای آل محمد(ص) تجليل از ايثار و فداكاري و شهادت در راه خدا، پاسداري از دين و مذهب و مصداق ع
ناوين و جهات راجحة ديگر است.
يكي از شعائر شيعيان در عراق در دهة عاشورا، برافراشتن پرچمهاي سياه عزا بر بالاي خانهها بود كه حتي كسي كه در وسط بيابان تنها در يك خانه و كوخ محقر زندگي ميكرد ملتزم به اين اعلام عزا و سوگواري بود.
يقيناً اين برنامهها و سياهپوشيدن و سياهپوشكردن دروديوار خانهها و حسينيهها و تكايا و مجالس كه متضمن درسهاي بسيار آموزنده و موجب تعالي افكار و اهداف و تبلور شعور مذهبي و انساني است همه راجح و سبب احيا و بسط امر مذهب و تحكيم علائق و روابط با خاندان رسالت و تجديد ميثاق تشيع و پيروي از آن بزرگواران و محكومكردن ظلم و استضعاف و استكبار است.
اما مسئله كراهت پوشيدن لباس سياه كه به اجماع و اخبار بر كراهت آن استناد شده است؛
اولاً: اصلِ حكم به كراهت، قابل خدشه و اشكال است؛ زيرا عمده دليل آن كه اجماع است محصّل نيست و بهفرض محصّل بودن، با وجود احتمال استناد مجمِعين به اخبار، حجت و كاشف از قول معصوم(علیه السلام) نيست و رواياتي كه به آنها استناد شده است اخبار مراسيل و ضعاف است و تمسك به آنها به عنوان تسامح در ادله مكروهات جرياً علي التسامح في ادلة المستحبات، مثبِت حكم شارع مقدس به كراهت نيست.
علاوه بر آنكه اثبات حكم موضوعي براي موضوع ديگر يا اثبات حكم موضوع ذيالخصوصيه براي فاقد خصوصيت بدون يقين به تساوي هر دو موضوع در موضوعيت براي حكم و بدون يقين به عدم دخالت خصوصيت (مثل ما نحن فيه) قياس و حكم به غير علم است.
بنابراين با اخبار تسامح در ادله سنن جواز تسامح در ادله مكروهات و حكم به كراهت ثابت نميشود، مضافاً بر اينكه در اصل مقيسعليه نيز استفاده حكم به استحباب ما بلغ فيه الثواب عن النبي(ص) محلتأمل و اشكال است. غايَةُ الْأَمْرِ نَقولُ: إِنَّه يُستَفادُ مِن هذِهِ الْأَخبارِ أنَّ مَن بَلَغَهُ عَن النّبيِّ(ص) ثَواباً عَلَی أَمْرٍ ثَبَتَ رُجحانُهُ بِالشَّرعِ سَواءٌ كانَ مُستَحبّاً أَوْ واجِباً أَوْ لَم يَثبُت عَدَمُ رُجحانِهِ أَنْ أتي بِهِ إِلْتِماساً لِهذَا الثَّوابَ يُعطی به ذلِك الثَّوابُ ويُوجَرُ بِهِ وَأَيْنَ هذا مِن الحُكمِ بِالْإِستِحبابِ حَتّی يُقالُ بِهِ في غَيرِهِ.
به هرحال، اخبار داله بر كراهت از جهت سند، فاقد اعتبارند و جبران ضعف آنها به عمل اصحاب – بنا بر اينكه عمل، جابر ضعف سند باشد – در صورتي است كه استناد ايشان در فتوا به نفس خبر باشد، ولي در مثل اين مورد كه محتمل است بر اساس همان تسامح در ادله، مشي كرده باشند، عمل با استناد به نفس حديث، ثابت نميشود. مضافاً بر اينكه به فرض جبر ضعف سند به عمل، دلالت روايات بر كراهت مطلقه، مورد اشكال است؛ زيرا از خود آنها استفاده ميشود كه حكم در اين موضوع بهعنوان اولي موضوع نيست، بلكه به جهت تعنون آن بهعنوان ثانوي و شعار و لباس بنيعباس بودن است كه پوشيدن آن تشبّه به آنها و موجب ارائه نفوذ و كثرت جمعيت پيروان آنهاست و در واقع نهي از آن به ملاحظه اين بوده كه يكي از مصاديق تلبّس به لباس ظَلَمه و تشبّه به آنهاست و مثل اين حكم طبعاً دائر مدار بقاي تعنون موضوع بهعنوان موردنظر است.
بنابراين اگر بنيعباس از بين رفتند، اين شعاريت و عنوان، بيموضوع و منتفي شد، يا اگر رنگ ديگري شعار آنها يا ظَلَمه و كفار و اهل باطل شد موضوع عوض ميشود و حكم بر موضوع خود مترتب ميگردد و پوشيدن لباسي كه شعاريّت فعليّه مثل كروات دارد مكروه ميشود.
ثانياً: با قبول اينكه اصل حكم فيالجمله ثابت است، دليل آن اگر اجماع باشد دخول پوشيدن لباس سياه در عزا كه ظاهراً در اعصار ائمه^ و بعد از ايشان متداول بوده در معقد اجماع معلوم نيست و قدرمتيقن از آن مواردي است كه اين عنوان عزا را نداشته باشد و تلبس به لباس و شعار اعدا بر آن صادق باشد و اگر احاديث را هم مستند حكم بشماريم شمول و ظهور اطلاق يا عموم آنها در اين مورد به مناسبت حكم و موضوع، قابل منع است.
بعد از تمام اين تفاصيل همان روايتي كه صاحب حدائق بهعنوان تأييد نفي بعد از استثنای لبس سواد در عزاي حضرت سيدالشهدا(علیه السلام) از جلاءالعيون علامه مجلسي(قدس سره) نقل كرده[۱] دليل است و به نظر حقير هم با آن حصر مفاد روايات كراهت در غير موارد عزا فهميده ميشود و هم ميتوان به فرض قبول اطلاق يا عموم روايات، آن را مقيد يا مخصص آنها دانست و جهت اينکه صاحب حدائق صريحاً به آن استناد نفرموده ظاهراً عدم ذكر سند آن در جلاءالعيون و عدم اطلاع يا عدم مراجعه ايشان به واسطه ضيق مجال به كتابهاي ديگر بوده است.
اينك حديث شريف:
محدث مشهور، احمد بن محمد بن خالد برقي، از طبقه سابعه در كتاب المحاسن، از پدرش محمد بن خالد از حسن بن ظريف بن ناصح از طبقه ششم از پدرش ظريف بن ناصح از طبقه پنجم از حسين بن زيد كه ظاهراً حسين بن زيد بن علي بن الحسين‘ معروف به ذيالدمعه و از طبقه پنجم است و او از (عمويش) عمر بن علي بن الحسي
ن‘ روايت كرده است و سند و لفظ حديث به اين شرح است:
عَنْهُ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ ظَريفِ بْنِ ناصِحٍ عَنْ أبيهِ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زيدٍ عَنْ عُمَرِ بْنِ عَليِّ بنِ الْحُسَيْنِ‘ قال:
لَمَّا قُتِلَ الْحُسَيْنُ بْنُ عَليٍّ‘ لَبِسْنَ نِساءُ بَني هاشِمٍ السَّوادَ وَالْمُسُوحَ وَكُنَّ لا تَشْتَكينَ مِنْ حَرٍّ وَلا بَرْدٍ ، وَكانَ عَليُّ بنُ الْحُسَيْنِ‘ يَعْمَلُ لَهُنَّ الطَّعامَ لِلْمَأْتِمِ[۲].
از اين حديث شريف كه مورد اعتماد و حجت است و شخصيتهايي از مشاهير و ثقات و اكابر اهلبيت(ع) آن را روايت نمودهاند استفاده ميشود:
۱. پوشيدن لباس سياه در ماتم و عزا از صدر اول مرسوم بوده است و لذا بانوان معظمه بنيهاشم در ماتم حضرت سيدالشهدا(علیه السلام) لباس سياه پوشيدند و ظاهر اين است كه اين عادت و سنتي بوده است كه قبل از آن تا عصر رسالت هم سابقه داشته است و مثل اين است كه لباس سياه بهعنوان ترك تزيّن و شعار عزاداربودن متداول و مرسوم بوده است.
بنابراين روايات «كراهت لبس سواد» شامل اينگونه لبس موقت و معمول نميشود و منصرف به اين است كه لباس متعارف و رسمي شخص، سياه باشد و به فرض كه اطلاق يا عموم داشته باشد اين روايت آن اطلاق يا عموم را تقييد يا تخصيص ميزند.
۲. تشويق و ترغيب امام(علیه السلام) از اين عمل دليل بر رجحان آن است و از آن فهميده ميشود كه ادامه آن جهت فراموش نشدن اين واقعه بسيار بزرگ تاريخي بزرگداشت و موقف عظيم سيدالشهدا(علیه السلام) راجح و مستحب است.
گفته نشود كه: حديث حكايت از عمل بانوان و تصويب امام(علیه السلام) دارد و دلالت بر رجحان پوشيدن لباس سياه در عزاي آن حضرت براي مردها ندارد؛ زيرا گفته ميشود:
وجه تصويب و تشويق امام(علیه السلام) حال حزن و مصيبتي است كه بهوسيله پوشيدن لباس سياه، اظهار ميشود و خصوصيت صدور اين حال از زن يا مرد ملحوظ نيست و اين حال در هركس ظاهر شود مطلوب است؛ البته اگر پوشيدن لباس سياه فقط ظهور اين حال را از زنان نشان ميداد اختصاص به آنها پيدا ميكرد. ولي وقتي در هر دو عندالعرف عليالسواء ظاهر ميشود يا گاهي در مردها ظاهرتر است وجهي براي اختصاص نيست و مثل «رَجُلٌ شَكَّ بَيْنَ الثَّلاثِ وَالْأَرْبَعِ» است كه چون اين شك براي زن و مرد هر دو عليالسواء حاصل ميشود از آن اشتراك زن با مرد در حكم، معلوم ميشود.
اين حديث مانند كلام اميرالمؤمنين(علیه السلام) است:
«أَلْخِضابُ زينَةٌ وَنَحْنُ قَوْمٌ في مُصيبَةٍ»؛[۳]
كه از آن استفاده ميشود زينت مناسب مصيبتزدگي نيست، خواه خضاب باشد يا چيز ديگر. مصيبتزده مرد باشد يا زن، از اين حديث هم استفاده ميشود، اظهار عزاداري بهوسيله پوشيدن لباس سياه مورد تصويب و تشويق است خواه از مرد صادر شود يا از زن و چنان نيست كه بااينكه از جانب مرد نيز اين اظهار ممكن باشد رجحان اظهار آن مختص به زن باشد ، زيرا عرف آنچه را موضوع مطلوبيت اين عمل مييابد ارائه حال عزا و سوگواري است كه صدور آن از زن و مرد هر دو مطلوب است.
بلكه ميتوانيم بگوييم از مثل اين حديث ميفهميم كه:
ارائه حال سوگواري در مصيبت حضرت سيدالشهدا(علیه السلام) به هر نحو مشروع كه عندالعرف حال سوگواري باشد مطلوب است؛ خواه بهوسيله پوشيدن لباس سياه يا صيحهزدن در مجالس عزا يا ناله و گريهكردن يا مرثيه خواندن يا پابرهنه رفتن يا صورتهاي مشروع و مقبول ديگر موجب اجر عظيم الهي در آخرت خواهد بود.
جَعَلَناَ اللهُ مِنَ الْقائِمينَ بِها وَحَشَرَنا في زُمْرَتِهِمْ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطّاهِرينَ صَلَواتُ اللهِ عَلَيْهِمْ أَجمْعينَ.[۴]
۲. آيا كراهتي كه در پوشيدن مشكي وجود دارد، لباس عزايِ امامحسين(علیه السلام) را هم شامل ميشود؟
پوشيدن لباس سياه در عزاي امامحسين(علیه السلام) مانعي ندارد و مطلوب است.
۳. آيا نمازخواندن با لباسسياه مربوطبه عزاداري امامحسين(علیه السلام) مكروه است؟
پوشيدن لباس سياه در عزاداري سالار شهيدان مطلوب است و كراهت آن جبران ميشود. انشاءالله.
.[۱] مجلسی، جلاءالعيون، ص۷۲۰؛ بحرانی، الحدائقالناضره، ج۷، ص۱۱۸.
[۲]. برقي، المحاسن، ج۲، ص۴۲۰. اين حديث را علامه مجلسي& از المحاسن در بحارالانوار (باب التعزية والمأتم) روايت فرموده است. مجلسی، بحارالانوار، ج۷۹، ص۸۴، ح۲۴.
[۳]. نهجالبلاغه، حکمت۴۷۳ (ج۴، ص۱۰۹)؛ سيد رضی، خصائصالائمه، ص۱۲۵؛ فتال نيشابوری، روضةالواعظين، ص۴۷۵؛ حر عاملی، وسائلالشيعه، ج۲، ص۸۸.
۱. پاسخ به استفتايي در تاريخ ۸ ذيالحجة الحرام ۱۴۱۵هـ .ق.
استفتائات آیت الله صافی گلپایگانی
🌸🍃🌸🍃
بسم الله الرحمن الرحیم
✋پنج نکته درباره مسافرت و مسئله #نماز و #روزه
🙌سلام همراهان گرامی
1️⃣👈رسول خدا صلی الله علیه و آله به مناسبت فرا رسیدن ماه رمضان در خطبه ای فرمودند: أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ ... هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَى ضِیَافَةِ اللَّهِ وَ جُعِلْتُمْ فِیهِ مِنْ أَهْلِ کَرَامَةِ اللَّهِ ... .
📌 اى مردم، همانا ماه خدا، همراه با برکت و رحمت و آمرزش، به شما روى آورده است؛ ماهى است که در آن به میهمانى خدا دعوت شدهاید و از شایستگانِ کرامت الهى قرار داده شدهاید. (وسائل الشیعة، ج10، ص: 313)
📌الحمد الله برای همه ما توفیقی حاصل شده که باز هم ماه میهمانی خداوند متعال را درک کرده ایم؛
یکی از مسائل پر سوال در ماه مبارک مسافرت و حکم نماز و روزه است لذا چند نکته درباره احکام نماز و روزه شخص مسافر که مورد نیاز است تقدیم می شود:
2️⃣👈 کسی که در ماه رمضان مسافر است و در سفر نماز های چهار رکعتی اش را باید دو رکعتی بخواند هیچ روزه ای نمی تواند بگیرد ولی نمازهایی که در #وطنش قضا شده است می تواند در مسافرت بخواند اما باید به صورت کامل بخواند. (1)
3️⃣👈اگر کسی بعد از اذان ظهر از وطن یا جایی که قصد ده روز کرده است #مسافرت کند روزه اش صحیح است ولی نمازش را چنانچه نخوانده باید در حال سفر شرعی شکسته بخواند. (2)
4️⃣👈گاهی اوقات هست که برخی افراد به صورت ضروری مثلا یک کار اداری و یا شخصی قبل از ظهر در شهر دیگری دارند و می خواهند طوری رفت و آمد کنند که روزه شان به #مشکل نخورد باید به چه کیفیتی عمل نمایند؟ پاسخ این است که اگر مثلا ساعت 8 صبح از وطن خارج شد و قبل از اینکه ظهر شود، باز به وطن خودش یا جایی برسد که می خواهد ده روز بماند چنانچه در حال مسافرت مبطلات روزه را انجام نداده مثلا چیزی نخورده باید نیت روزه کند و صحیح است. (3)
5️⃣👈البته در این روزها که متاسفانه باز آمار مبتلایان و #فوتی ها با این بیماری بیشتر شده است لازم است که بیشتر از گذشته نسبت به دستورالعملهای بهداشتی اعم از ترک سفرهای غیر ضروری، رعایت فاصله و همچنین ماسک اهتمام بورزیم که خداوند انشالله به حق این ماه عزیزش هر چه زودتر ما را از این ابتلا خارج کند.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (رساله مراجع تقلید، م 1714)
(2) (رساله مراجع تقلید، م 1721)
(3) (رساله مراجع تقلید، م 1722)
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
🔴کانال های حجت الاسلام فاطمی👇
@Tebyangonabad
@a_fatemi24
@fatemi24
@fatemi222
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
📝👈 اگر #مسافر 🚘 در محلّی #قصد_اقامت_ده روز نماید و بعد از آن #منصرف شود، #نماز و #روزه او چه حکمی دارد؟
✅👈 #پاسخ
اگر از اول #قصد ماندن در جایی به مدت ده روز و بیشتر را نداشته باشد از همان اول نماز 🤲 و روزه اش شکسته است اما اگر قصد ده روز کند و روزه بگیرد چنانچه :👇
1⃣👈 #پیش_از_ظهر 🌞 منصرف شود و نماز چهار رکعتی_نخوانده، #روزه اش صحیح نیست و نمازها را نیز باید #شکسته بخواند.
2⃣👈 #بعدازظهر منصرف شود و نماز چهار رکعتی نخوانده، نمازها شکسته است و نمی تواند روزه های آینده را بگیرد ولی روزه آن روز صحیح می باشد.
3⃣👈 #بعدازظهر منصرف شود و یک نماز چهار رکعتی خوانده باشد #روزه اش صحیح است و باید تا آنجا هست #نمازها را تمام بخواند و روزه ماه رمضان 🌙 را بگیرد.
4⃣👈 هرگاه #شک کند که آیا نماز چهار رکعتی خوانده و بعد منصرف یا #مردّد شده یا نه، نمازهای خود را #شکسته بخواند.
📗#منبع:
۱. رساله سیزده مرجع احکام مسافر
۲. سایت هدانا
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
بسم الله الرحمن الرحیم
#علت_تفاوت_ارث_زن_و_مرد
✍خداوند در قرآن می فرماید : إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ :
🔹 گرامیترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست (آیه 13 حجرات)
در دین اسلام شخصیت انسانی زن برابربا مردان بوده و در رسیدن به درجات کمال انسانی هیچ تفاوتی بین این دوجنس قرار داده نشده است.
🔹قانون ارث موضوع مالی و اقتصادی است که در اسلام بر پایه عدالت اجتماعی بنیان نهاده شده و در آن مسئولیت های اجتماعی و خانوادگی هر یک از زن و مرد رعایت شده است.
🔹اسلام، احکام ارث را بر اساس جنسیت مرد یا زن بودن وضع نکرده ، بلکه براساس مسؤلیت مالی و موقعیتی است که این دو در خانوار دارند.
🔹 در پاره ای از موارد زن بیش از مرد سهم می برد، بنابراین سهم ارث متناسب با نظرگاه کلی اسلام نسبت به خانواده، تقسیم وظایف و مسؤلیت ها سازگار و عادلانه است.
🔹در بحث ارث زنان سه فرض مطرح است که معمولا یک فرض آن ذکر می شود و از دو فرض دیگر غفلت می شود:
1 – در مواردی زن و مرد همتا و مساوی ارث می برند، مانند صورتی که میت (فرزند) پدر و مادر داشته باشد که هر کدام به طور یکسان یک ششم ارث می برند و سهم پدر به عنوان مرد بودن بیش از سهم مادر نیست.
2 – در مواردی زن کمتر از مرد ارث می برد، مانند دختر که کمتر از پسر ارث می برد.
3 – در مواردی سهم زن بیش از سهم مرد می باشد، مانند موردی که میت غیر از پدر و دختر، وارث دیگری نداشته باشد که در این جا پدر یک ششم می برد و دختر بیش از آن چرا در برخی موارد ارث زنان نصف مردان است؟
✋اما رضا علیه السلام در پاسخ به این سئول فرمود: «زن وقتی که شوهر کرد، مالی به عنوان مهر می گیرد و هزینه زندگی وی بر عهدة مرد است و مرد باید نفقه و سایر مخارج زن را بدهد، ولی بر عهده زن چیزی نیست، از این جهت حق مرد بیشتر است».( (وسائل الشیعه، ج17، ص 437)
✋امام صادق علیه اسلام فرمود :«علتش این است که اسلام سربازی(جهاد) را بر زن واجب نکرده و مهر و نفقه را بر مرد لازم شمرده است از جرائم اشتباهی که خویشاوندان مجرم باید دیه بپردازند ، زن از پرداخت دیه و شرکت با دیگران معاف است ( المیزان، ج4، ص 360)
✋با توجه به این دو روایت و با نگاه به احکام دیگر اسلام متوجه می شویم که نصف شدن ارث زن نسبت به مردان در برخی موارد با توجه به مسولیت های اقتصادی در خانواده و جامعه مانند دادن نفقه ومهر و دیه عاقله و شرکت در جهاد و پرداخت حقوق واجب اجتماعی که بر عهده مردان نهاده شده تنظیم شده است و دین اسلام برای ایجاد تعادل میان مسئولیت و حق این احکام را وضع نموده است
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
بسم الله الرحمن الرحیم
✋موضوع: احکام #ارث
✍امام باقر علیه السلام در روایتی میفرمایند:
👌که از رسول خدا صلی الله علیه و آله سوال شد کدام یک از مومنین از همه زیرکتر است، پیامبر فرمودند: أَکْثَرُهُمْ ذِکْراً لِلْمَوْتِ، وَ أَشَدُّهُمْ لَهُ اسْتِعْدَاداً. آن کس که بیشتر یاد مرگ کند و زیادتر مهیّای آن شده باشد. (الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج3 ؛ ص: 258)
👈بحثِ ارث و رسیدن اموال بعد از مرگ، از مباحث مهم احکام شرعیِ مالی است که تقریبا برای همه مومنین مورد ابتلا است که قصد دارم دو سه نکته کوتاه در این زمینه خدمتتان بیان کنم:
1. وقتی کسی از دنیا میرود، قبل از اینکه ارثیه میان ورثه تقسیم شود، چنانچه میت دارای بدهکاری باشد، واجب است ورثه ابتدا بدهیهای میت را از اموالی که میت بجا گذاشته، جُدا و پرداخت کنند، هر چند میت به پرداخت بدهکاریهایش وصیت نکرده باشد. لذا به نظر بیشتر فقها اگر فرزندان بدانند که میت، خمس یا زکات بدهکار است، باید خمس و زکات اموالش را پرداخت کنند، هر چند وصیت نکرده باشد. (1)
2. اموالی که از میت بعد از کسر بدهکاریهای میت و بعد از عمل به وصیتنامهی شرعی میت، باقی میماند، متعلق به همه ورثه است و تا زمانی که اموال تقسیم نشده، هیچ کدام از ورثه بدون اجازه یا رضایت دیگر ورثه، حق تصرف در آن اموال را ندارند. چنانچه دخل و تصرفی انجام دهند علاوه بر معصیت بودن، مدیون و ضامن هستند.
3. در تقسیم ارثیه، پسر دو برابر دختر ارث میبرد، فرق ندارد میت پدر باشد یا مادر.
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
موضوع: #احکام_طلاق
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول گرامی صلی اله علیه و اله در روایتی می فرمایند: ...مَا مِنْ شَیْءٍ أَبْغَضَ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ بَیْتٍ یُخْرَبُ فِی الْإِسْلَامِ بِالْفُرْقَةِ یَعْنِی الطَّلَاقَ... . هیچ عملی در اسلام نزد خدای متعال منفورتر از این نیست که زندگی ای با طلاق، ویران گردد. الکافی(ط- الإسلامیة) ،ج5، ص:328 )
چند نکته درباره احکام طلاق:
1. خانمی که ازدواج دائم کرده است تا هنگامی که طلاق نگرفته و صیغه طلاق جاری نشده است شوهردار محسوب می شود هر چند ماهها و سالها از هم جدا زندگی کنند یا در حال پیگیری طلاق باشند. و اینکه تصور می شود خانمی چنانچه چند ماه از شوهرش دور باشد به یکدیگر حرام می شوند تصور کاملا نادرستی است و نکته ای که باید توجه شود، این است که خانمی که شوهردار است، پیشنهاد دادن ازدواج به او حرام است هر چند به صورت کنایه گفته شود.
2. ازدواج کردن با خانمی که در حال گذراندن عده می باشد، نیز حرام است. بنابر این خانمی که از شوهرش طلاق گرفته است تا زمانی که عده اش تمام نشود، حرام است با مرد دیگری هر چند بطور موقت ازدواج کند. و در برخی موارد ازدواج کردن سبب حرام شدن ابدی زن و مرد به یکدیگر می شوند. البته برخی از بانوان مثل خانمی که یائسه است، بعد از طلاق نیازی به عده ندارد.
خداوند صفا و الفت و صمیمت را در میان خانواده ها بیش از پیش قرار دهد به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
موضوع: #تفاوت_طلاق_رجعی_با_طلاق_بائن
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی حضرت صادق علیه السلام می فرمایند: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يُحِبُّ الْبَيْتَ الَّذِي فِيهِ الْعُرْسُ وَ يُبْغِضُ الْبَيْتَ الَّذِي فِيهِ الطَّلَاق... . همانا خداوند متعال خانه ای که در آن عروسی باشد را دوست دارد و از خانه ای که در آن طلاق است نفرت دارد و مورد غضب پروردگار است. (وسائل الشيعة ؛ ج22 ؛ ص7)
چند نکته کوتاه درباره طلاق:
1. طلاق از جهت شرعی به دو قسم رجعی و بائن تقسیم می شود.
2. اگر خانم از بانوانی است که باید عده نگه دارد شوهرش در زمان عده با شرایطی می تواند به خانمش رجوع کند و با رجوع دوباره زوجیت بر می گردد و نیازی به عقد ازدواج مجدد نیست و این یک طلاق رجعی است .اما طلاق بائن است طلاقی است که شوهر بعد از طلاق نمی تواند به همسرش رجوع کند و برگردد و اگر بخواهد برگردد باید با شرایط شرعی عقد ازدواج مجددی خوانده شود و طلاق بائن شش قسم است که برای تفصیل اقسامش به رساله های عملیه مراجعه شود.(توضیح المسائل مراجع م 2522)
3. اگر خانمی طلاقش از نوع طلاق رجعی باشد نفقه اش بر شوهر واجب است و چنانچه خانمی طلاق رجعی بگیرد و در همان منزلی که شوهر زندگی می کند، سکونت کند، رعایت حجاب و پوشش در برابر شوهر بر او واجب نیست.(توضیح المسائل مراجع اقتباس از مم 2254 و تصریح برخی مراجع ذیل این مساله)
خداوند متعال دلها را به یکدیگر نزدیک کند و کدورتها را برطرف برگرداند به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد.
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
✋عده_وفات
✍ در روایتی پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله می فرمایند:
...اَشَدُّ الناسِ اِجتهاداً مَن تَرکَ الذُّنوب... . کوشا ترین مردم کسی است که گناهان را ترک کند. (من لایحضره الفقیه ج4 ص395)
✋چند نکته عده وفات
1⃣👈خانمی که همسرش فوت می کند، چنانچه بخواهد ازدواج مجدد انجام دهد، باید عده نگه دارد یعنی مدت مشخصی را صبر کند و سپس ازدواج کند. و همچنین اگر از همسرش طلاق بگیرد با شرایطی باید عده نگه دارد و ازدواج کردن در زمان عده برای خانم #حرام است. (توضیح المسائل مراجع م 2511)
2⃣👈 هر خانمی که شوهرش فوت کند، چه ازدواج #دائم کرده باشد و چه ازدواج موقت، درصورتی که باردار نباشد، باید بعد از فوت شوهرش، چهار ماه و ده روز عده وفات نگه دارد و در مدت عده وفات برای خانم #پوشیدن لباسهای زینتی یا کاری که در نزد مردم زینت محسوب شود، حرام است.
(توضیح المسائل مراجع م 2517و2518)
3⃣👈به فتوای اکثر مراجع تقلید خواستگاری کردن به صورت صریح از خانمی که در حال سپری کردن در عده وفات می باشد، حرام است. (صرفا جهت اطلاع: تعریض به خواستگاری در عده طلاق بائن اشکال ندارد. مشهور. سیستانی: تصریح و تعریض در طلاق بائن اشکالی ندارد.)(خواستگاری کردن از زن در عده طلاق رجعی حرام است(فتوی یا احتیاط)؛ فرقی نمی کند با تصریح باشد یا با کنایه.) (سایت أدمین شماره استفتاء624899 ، سیستانی منهاج ج3 م199 ، مکارم سایت استفتائات احکام ازدواج در عده، زنجانی کتاب نکاح وحید منهاج الصالحین ج3 م1301)
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
▬📝 ﷽▬
💐🍃🌿🌸🍃🌾🌼
🍃🌺🍂
🍂🍃
🌸
✋احکام #ازدواج
✍در روایت است از حضرت صادق علیه السلام که فرمودند:
مَنْ زَوَّجَ أَعْزَباً کَانَ مِمَّنْ یَنْظُرُ اللَّهُ عز و جل إِلَیْهِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ.
کسى که مجردى را تزویج کند (امکان ازدواج او را فراهم نماید) از کسانى است که در قیامت خداوند به آنان نظر لطف مى کند. (وسائل الشیعه، ج20، ص: 45)
1⃣👈ازدواج کردن به خودی خود مستحب است و انسان چنانچه بترسد با ازدواج نکردن به گناه میافتد ازدواج کردن واجب است. و از آثار ازدواج افزایش رزق و روزی است و طبق برخی روایات تشکیل خانواده و فرزند دار شدن سبب افزایش رزق و روزی است. (1)
2⃣👈یکی از مستحباتی که بسیار بر آن تأکید شده است واسطه گری در امر ازدواج است که دارای اجر فراوانی می باشد. (2)
3⃣👈 خواستگاری کردن و درخواست ازدواج با زنی که شوهردار است، حرام است؛ و فرقی ندارد همسر دائم داشته باشد یا موقت، یا در شرف جدایی باشد یا نباشد، همچنین در #حرام بودن فرقی ندارد به صورت صریح درخواستش را مطرح کند یا با کنایه مطرح کند.
👌 اما نسبت به حکم خواستگاری کردن از خانمی که در حال سپری کردن عده است، حکمش به تفاوت اقسام عده و نظرات مراجع مختلف است که عزیزان این قسمت را چنانچه مورد سوال باشد، پیگیری فرمایند. (3)
4⃣👈 ازدواج کردن با برخی از بانوان حرام و #باطل است مثلا ازدواج با زنی که در حال سپری کردن عده می باشد،
👌 فرقی ندارد عده طلاق باشد یا عده وفات یا عده دیگری، ازدواج کردن حرام است و در برخی از موارد چنانچه زن و مرد در عده ازدواج کنند، به یکدیگر حرام ابدی شده و هیچگاه نمی توانند با یکدیگر ازدواج کنند. (4)
💢نکات توضیحی و منابع:
(1) (عروه الوثقی کتاب النکاح)
(2) (عروه الوثقی، ابتدای کتاب النکاح و م1 و م13)
(3) (منهاج الصالحین ج3 م199 ؛ سایت مکارم، استفتائات ازدواج و طلاق، احکام عده، عده عقد موقت ؛ سایت زنجانی، استفتائات س1048)
(4) (رساله مراجع م2384 ؛ عروه، کتاب النکاح، فصل فی التزویج فی العده)
•┈┈••✾❀🕊💓🕊❀✾••┈┈•
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
‼️خواندن نماز با صورت آرایش شده
🔷س 5548: اگر خانم بعد از #وضو گرفتن، صورت و دست های خود را #آرایش کند، آیا #نماز_خواندن با این آرایش ها اشکال دارد؟
✅ج: اشکال ندارد ولی اگر در محل قرار گرفتن #پیشانی بر #مهر، مواد آرایشی #روی_پوست را پوشانده و از تماس مهر با پیشانی جلوگیری کند باید برای نماز، #مانع را از پیشانی برطرف نماید.
#احکام_نماز #احکام_بانوان
📕منبع: leader.ir
🆔 @fatemi222
‼️رضایت شوهر در امر آرایش
🔷س 4179: اگر شوهر پوشیدن لباس و یا آرایش خاصی را از همسرش درخواست کند، آیا اطاعت او بر زن واجب است؟ ( البته این درخواست برای داخل منزل است).
✅ج: اگر این درخواست در راستای استمتاعات باشد، و یا ترک آن باعث نفرت شوهر گردد، بر زن واجب است اطاعت کند، در غیر این صورت، واجب نیست
📕منبع: leader.ir
🆔 @fatemi222
#احکام_نگاه_کردن
#نگاه_های_حرام
💢نگاه های حرام و ممنوع کدام است؟💢
✅ پاسخ:
1. نگاه به چهره آرایش كرده زن
2. نگاه به زیور آلات زن
3. نگاه به عكس بى حجاب زن آشنا
4. نگاه با ریبه (ترس افتادن به حرام)
5. نگاه به بدن مردنامحرم (به جز صورت و دستها)
6. نگاه به تمام بدن زن نامحرم (به جز صورت و دستها تا مچ)
7. نگاه هوس آلود (هر چند به صورت و دستها و یا به بدن همجنس)..
@fatemi222
#احکام_آرایش 💄💅
🔴سئوال
⁉️آیا آرایش ساده زینت محسوب می شود؟
🔵√ پاسخ:
🔺آیت الله خامنه ای: اگر به حدى باشد كه عرفاً زینت محسوب شود، باید از نامحرم پوشانده شود و تشخیص زینت بودن به عهده شخص مكلف است.
🔺آیت الله سیستانی: اگر زینت شمرده نشود پوشاندن آن لازم نیست.
🔺آیت الله مکارم شیرازی: آرایش گردى صورت و دستها تا مچ در صورتى كه بسیار خفیف باشد و منشأمفسده اى نگردد اشكالى ندارد، ولى از آرایشهاى تند یا مفسده انگیز باید پرهیز كرد.
@fatemi222
🏴آرایش کردن بانوان در ایام عزاداری
🔷س 5142: آیا آرایش کردن و ابرو برداشتن خانم ها و یا کوتاه کردن موی سر و صورت آقایان در ایام عزاداری و سوگواری اهل بیت علیهم السلام اشکال دارد؟
✅ج: اگر به گونه ای باشد که هتک حرمت ایام عزاداری محسوب شود جایز نیست و در غیر این صورت، فی نفسه اشکال ندارد.
📕منبع: khamenei.ir
#عزاداری #آرایش
🆔 @fatemi222
‼️آرایش کردن زنان و ظاهر شدن در مقابل نامحرم
🔷س 4231: آرایش کردن زنان و ظاهر شدن در مقابل نامحرم چه حکمی دارد؟
✅ج: اگر خانمی آرایش داشته باشد، باید آرایشش را از نگاه نامحرم بپوشاند. اگر او آرایش کند به قصد اینکه نامحرم ببیند، این کار حرام است؛ اگر عمداً در نگاه نامحرم چهرهی آرایششدهاش را نپوشاند آن نیز حرام است؛ مواردی هم که در بحث پوشش خانمها استثنا شده (گردی صورت و دستها تا مچ) در صورتی است که آرایش و زینتی نداشته باشند.
📕منبع: khamenei.ir
#حجاب #آرایش #عفاف
🆔 @fatemi222
‼️پوشاندن صورت با تتو
🔷س 4230: برخی از خانمها خط چشم و خط لب را تتو میکنند. آیا پوشاندن صورت با این وضعیت از نگاه نامحرم واجب است؟
✅ج: به هر حال اگر کاری انجام دهد که بگویند آرایش کرده باید از نگاه نامحرم بپوشاند.
📕منبع: khamenei.ir
🆔 @fatemi222
#شریک_بودن_در_گناه_مشتری❣️
#مقام_معظم_رهبری(مد ظله العالی)👇👇
س۸ . خانمی که شغل آرایشگری دارد، میتواند خانمهایی را آرایش کند که میداند به نامحرم نشان میدهند؟ آیا در گناه آنها شریک است؟🧐
ج. اگر عرفاً کمک به عمل حرام محسوب شود، #حرام است.👌
و همچنین اگر وظیفهاش نهی از منکر باشد، نباید این کار را انجام دهد.❌
https://b2n.ir/940241
@fatemi222
‼️محو کردن لکه های پوست با کِرِم
🔷سؤال : آیا محو کردن لکهای پوست با کرمهای آرایشی و حضور با این حد از آرایش در جایی که نامحرم حضور دارد اشکال دارد؟
✅جواب : اگر صرفاً لکهای صورت را برطرف کند یا کرمی زده و صورتش کمی شفاف شده است یا مثلاً کرم ضدآفتاب یا سفیدکننده زده اما در حدی نیست که بگویند آرایش کرده است، پوشاندنش از نگاه نامحرم واجب نیست اما اگر بیش از این مقدار است که میگویند آرایش کرده ولو آرایش کم باشد باید از نگاه نامحرم بپوشاند.
📕منبع: leader.ir
#منبرک_فاطمی
@fatemi222
💅👄💅
💁♂️💁♀️
#لطیفه
😃👇
دیگه کار از ابرو برداشتن و مو رنگ کردن و آرایش کردن گذشته☹️😟
دیروز یه پسره زنگ زده بود به زلال احکام میگفت حاج آقا میتونیم با لاک وضو بگیریم؟؟؟😐😐😕😂😂😂
😍🌵
#احکام_لباس
💠زن نما شدن برای مرد و مردنما شدن برای زن حرامست.
یعنی نباید زن عمدا کاری کند که شبیه مردان شود و مرد هم کاری کند که شبیه زن شود.🙍♀️
چه در لباس و ظاهر و چه در رفتار.
🎋علت این حکم ،روایات ائمه علیهم السلام است که مراجع معظم تقلید طبق آن فتوا میدهند 💆♂️💆♀️
🌿🌸
👇👇
😍 @fatemi222
🔷🔹«وقت فضیلت» و «اول وقت» نماز
🔶سؤال: آیا «وقت فضیلت» با «اول وقت» تفاوت دارد؟
✅جواب: ابتدای زمانی که نماز واجب می شود ــ مانند زوال ظهرــ، «اول وقت نماز» است و « وقت فضیلت» از اول وقت شروع می شود و تا مقداری که در رسالۀ عملیۀ حضرت امام (ره) توضیح داده شده است، ادامه دارد و هر چه #نماز در زمان نزدیکتر به اول وقت خوانده شود، فضیلتش بیشتر است، مگر آنکه تأخیر به دلیل مهمی مانند انتظار برای جماعت باشد.
#احکام_نماز #وقت_فضیلت #اول_وقت
@leader_ahkam