#یک_لغت_قرآنی ۱۹۴
📆 ۱۴۰۲/۰۲/۰۵
🌊غَور:
فرو رفتن با سرعت آب در زمین را گویند. یَلِج فررو رفتن تدریجی آب در زمین است.
✨أَوْ يُصْبِحَ ماؤُها غَوْراً فَلَنْ تَسْتَطِيعَ لَهُ طَلَباً (۴۱_ کهف) یا اینکه آب آن (بهکلی) فروکش کند و (دیگر) نتوانی به آن دست یابی.⚡️
✨لَوْ يَجِدُونَ مَلْجَأً أَوْ مَغاراتٍ (۵۷_ توبه)
اگر پناهگاه یا غارها یا گریزگاهی (برای فرار) پیدا کنند.⚡️
🗿غار و کهف هر دو هم معنا هستند با این تفاوت که کهف به حجره در دل کوه گویند که افقی کشیده شده است و برای سکونت می توان از آن استفاده کرد، اما غار به حجره ای گویند که به دل زمین نفوذ و رخنه بر خود دارد که عموما به آب می رسد و قابل سکونت نیست. 📌مانند: غار علیصدر همدان
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🔐غارت از غَور است، چون در غارت اشیاء باارزش برده می شود و به عمق صندوقچه ها دستبرد زده شده و تفتیش می گردد تا اشیاء گرانقیمت به غارت رود، چون اشیاء ارزشمند را کسی در محل آشکاری قرار نمی دهد و پنهان اش می سازد.
✨فَالْمُغِيراتِ صُبْحاً (۳_عادیات) آنگاه در صبحگاهان، (سوارانشان) بهسرعت (بر دشمن) هجوم میآورند.⚡️
🐎یعنی قسم به اسبانی که از بالای کوه ها به عمق زمین یا همان دره ها با شتاب می دوند. می دانیم که در میان چهارپایان فقط اسب است که در زمان دویدن به سمت سر پایینی، میتواند خود را کنترل کرده و واژگون نشود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
☀️امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السَّلام فرمودند:
🌪 به خدا سوگند! این دنیای شما که به انواع حرام آلوده است، در دیده ی من از استخوان خوکی که در دست بیماری جذامی باشد، پست تر است!
🪶📜 نهج البلاغه
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۷۸
✍ در زمان دبیرستان دوستی داشتم که در تقلب مهارت داشت و بالاترین مهارتش دوستی با شاگردان درسخوان و نشستن در زمان امتحان در کنار آنان برای گرفتن تقلب بود و اکثراً نمرهی قبولی هم میگرفت.
🎄چه نیک است ما نیز برای برندهشدن در آزمونِ زندگی با صالحان دوستی کنیم و همنشین شویم. اگر خود هم چیزی بلد نیستیم از وجود آنان و نعمات آنها به فضل خداوند متنعم شویم.
🌟در روایت است که از حضرت عیسی علیه السَّلام سؤال کردند:
✨یا رُوحَ اللهِ مَنْ نُجالِسُ؟ فَقالَ عیِسی علیهالسلام: جَالِسُوا مَنْ یذَکرُکمُ اللهَ رُؤْیتُهُ، وَ یزِیدُ فِی عِلْمِکمْ مَنْطِقُهُ، وَ یرَغبُکمْ فِی الآخِرَةِ عَمَلُهُ
⚡ای روحالله! با چه کسی مُجالست و همنشینی کنیم؟ عیسی (ع) فرمود: با کسی که دیدن او شما را به یاد خدا میآورد و سخن او بر دانش شما میافزاید و عمل او شما را به آخرت علاقمند میکند.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#کلام_قرآن_کلام_علوم_دیگر ۱۳
✨📖✨ قرآن می گوید؛ حدیث نفس را رها کن و به من تکیه کن، همه چیز من هستم.
👨🏻⚕ روان شناس می گوید: نترس، اعتماد به نفس داشته باش؛ تو هرچه بخواهی کائنات در برابر اراده تو تسلیم هستند.
💠هر دو درست می گویند؛ قرآن حقیقت رسیدنی را بیان می کند، ولی روان شناس رویای دور را......
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_حدیث_یک_حکمت ۲۰۸
🌹نبی مکرم اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند:
🧚🏽♂🧚🏽♂هر کس به خدا با خلوص نیت توبه کند، خداوند به دو فرشته او امر میکند گناهان او را فراموش کنند.
🌧اعضای بدن او نیز صحنه گناهان او را پاک میکنند و در روز قیامت شهادت نمیدهند و در حق هر کسی هم بدی کرده باشد خدا از یادِ آن فرد، بدی او را محو خواهد کرد.
📕 نهجالفصاحه🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🕊
#مناجات
✨🤲✨کریما! قویا! چه می کنی با دوستان خود که هر کس دوست ات را به عمد کُشد تا ابد در آتش جهنم اش می کنی، و کسی که آبروی دوست تو (مومن) را بَرد در دو دنیا رسوایش می کنی، و هر کس دوست تو را شاد کند بهشت را بر او برای این یک عمل اش واجب می کنی.
🔥☄شیطان اگر بر دوست تو تقرب کند با شهاب ثاقب نابودش می کنی. دوستان تو، تنها دوستان تو بینند و زیارت هم روند، برترین مکان بهشت نصیب شان می کنی، دوستان خویش راضی به رسیدن حزنی بر قلب شان نیستی.
🌟 خالقا! جانم به قربانت، جان ذلیل ام قربان وجود پر از مهر و تعصب و وفا و کرمت ات. معبودا! مرا ببخش اگر جز تو کسی را در این دنیا دوست دیدم مگر دوستان ات.
🌈خدایا! به عزت و جلال ات قسم می دهم توفیق همنشینی با دوستان و عاشقانت بر من عاصی عنایت فرما، چرا که مرا که لیاقت گرفتن عطر تو نیست لااقل عطر تو از دوستان خالص ات برگیرم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۹۵
🍃جبهه:
به قسمت بالای ابرو تا موی سر را گویند.
✨يَوْمَ يُحْمَىٰ عَلَيْهَا فِي نَارِ جَهَنَّمَ فَتُكْوَىٰ بِهَا جِبَاهُهُمْ وَجُنُوبُهُمْ وَظُهُورُهُمْ ۖ هَٰذَا مَا كَنَزْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ فَذُوقُوا مَا كُنْتُمْ تَكْنِزُونَ (۳۵_ توبه)
روزی که آن طلا و نقره ذخائرشان در آتش دوزخ گداخته شود و پیشانی و پشت و پهلوی آنها را به آن داغ کنند (و فرشتگان عذاب به آنها گویند) این است نتیجه آنچه بر خود ذخیره کردید، اکنون بچشید (آتش حسرت و عذاب) همان سیم و زری که اندوخته میکردید.⚡️
🧨جِبَاهُهُمْ جمع جبهه است. قسمت جلوی میدان جنگ را هم "جَبهِه" گویند به این دلیل که علامت مرگ در جبهه انسان با عرق سرد یا سردرد ظاهر می شود و برای آن که کسانی که قسمت جلوی میدان جنگ هستند احتمال کشته شدن شان بیشتر از پشت جبهه است.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🎯 در زمان تَب نیز بیشترین حرارت در پیشانی است و زمان میگرن پیشانی درد شدید می گیرد. کوچک ترین حس درد یا گیجی در جبهه باعث از بین رفتن تعادل و توان بدن می شود. برای همین کسانی که در جبهه هستند اگر کشته شوند یا فرار کنند دشمن سریع به وسط لشگر ورود و همه را تار و مار می کند.
🔆بستن جبهه (پیشانی) در مردان در زمان کار خیلی مهم است و نوعی باعث عافیت است و گاهی بستن دستمال خالی بر جبهه سبب بهبود سردرد می شود.
👩🍼جبهه محلی است که در سجده باید روی خاک قرار گیرد، و در احادیث است زمانی که فرشته ای می خواهد فرزندی بر شکم مادری قرار دهد، از جبهه مادر سرنوشت فرزند را بر پیشانی اش می نویسد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_حدیث_یک_حکمت ۲۰۹
🌹نبی مکرم اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند:
🔥شیطان را دشنام مگویید، فقط از شرّش به خدا پناه ببرید زیرا دشنامدادن ایجاد حق میکند و شیطان را حقی بر انسان ایجاد میشود و شیطان برای تلافی و جبرانِ حق خود قدرت آزار انسان را در خود مییابد.
📕 نهجالفصاحه🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۷۹
✍علیرضا کودکی یازده ساله و بسیار مهربان است که پدرش را در پنج سالگی از دست داده است. روزی از او می پرسم: عمو چه دوست داری برای تو به مدد الهی بخرم؟
🕶عاشق عینک است و می گوید: عینک دوست دارم. می گویم: چَشم، برای تو عینکی آفتابی می خرم. می گوید: نه عمو، از عینک های واقعی که شیشه ای هستند می خواهم!! بسیار تعجب می کنم که چرا این کودک دوست دارد عینکی شود؟
👓 بعد از کلی کندوکاو متوجه می شوم در کلاس آنان کودکی به نام آرش که پدرش ثروتمند بوده عینکی است و او دوست دارد عینکی شود تا شبیه آرش گردد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
💢گاهی ما که نعمت های خدا را نمی دانیم هر چیزی را که در اغنیاء می بینیم آن را یک امتیاز و نعمت و ارزش برای او می پنداریم و اصلا به ماهیت آن فکر نمی کنیم. بر علیرضا خرده نمی گیرم چون بسیاری از بزرگسالان هم مثل او فکر می کنند.
🤵🏻♂ وقتی ثروتمندی لباسی پاره می پوشد یک نعمت و ارزش محسوب می شود و همگان دوست دارند لباس پاره بپوشند. وقتی مرد ثروتمندی را دختران ضعیف النفس و طالب دنیا می بینند عاشق او می شوند و خود را در برابر او و خواسته او می بازند بدون آن که اندیشه کنند آن ثروت بلا و نقمت و ضد ارزشی بیش نیست.
💎💍 وقتی برخی زنان، زنی را می بینند که همسر ثروتمندی دارد که از حرام آن را جمع کرده آن را ضد ارزش و نقمت نمی بینند و نعمت داشتن همسر مومن و حلال خور خویش را از یاد می برند و آرزوی نقمتی را می کنند که در خیال شان نعمت است. (مانند علیرضا آرزوی از دست دادن بینایی و نعمتی را می کنند که دارند)
✨🤲✨اگر نعمت های خدا را بشناسیم هرگز هر آنچه که در دست ثروتمندان است تعریف نعمت در دیدگاه ما نخواهد شد و شکرگزار نعمت های خود خواهیم بود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۹۶
📆 ۱۴۰۲/۰۲/۰۹
🌹وَهْن و ضَعف:
وَهن ناتوانی با وجود ابزار است، ولی ضعف ناتوانی بدون وجود ابزار است.
🔩 تصور کنید شما نیاز به باز کردن یک پیچ دارید، اگر پیچ گوشتی نداشته باشید که آن را باز کنید به آن ضعف گویند، و اگر پیچ گوشتی داشته باشید ولی آن تَرک داشته باشد طوری که کارایی برای باز کردن پیچ شما را نداشته باشد به آن ناتوانی از "وَهن" گویند.
✨ذلِكُمْ وَ أَنَّ اللَّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكافِرِينَ (۱۸_ انفال)
یعنی کافران نقشه برای شما خواهند کشید ولی من آن را تَرک داده و ناتوان خواهم کرد.⚡️
✨قالَ رَبِّ إِنِّي وَهَنَ الْعَظْمُ مِنِّي (۴_مریم)
یعنی استخوانی دارم که درون اش پوک و سست شده است و به کار من با وجود داشتن اش نمی آید.⚡️
✨وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ (۴۱_ عنکبوت) یعنی خانه عنکبوت خانه ای تو خالی است که ناتوان است.⚡️
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
✍ یعنی عنکبوت با وجود کشیدن تار بر روی یک شکاف برای خود به ظاهر خانه ای می سازد ولی خانه او ناتوان از خانه بودن برای اوست و تنها ظاهرش خانه است.
✨وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْناً عَلى وَهْنٍ (۱۴_لقمان)
یعنی مادر انسان به علت وجود او در شکم اش ناتوان و سست شده بود.⚡️
✨اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفاً وَ شَيْبَةً يَخْلُقُ ما يَشاءُ وَ هُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُ (۵۴_روم)
خدا همان کسی است که شما را آفرید در حالی که ضعیف بودید؛ سپس بعد از ناتوانی، قوّت بخشید و باز بعد از قوّت، ضعف و پیری قرار داد؛ او هر چه بخواهد میآفریند، و دانا و تواناست.⚡️
🦴در این آیه ضعف اشاره به سن خردسالی انسان می کند که او استخوان بندی لازم برای قوی شدن را نداشته و ذاتا یک نوزاد ابزار قدرت را در اختیار ندارد در حالی که یک کهنسال استخوان و هیکل و ابزار قدرت را دارد ولی استخوان و بدن او پوک شده و ناتوان است.
🔎نکته مهم این که واژه توهین از "وَهن" است چون در "وَهَنَ الْعَظْمُ" ظاهر استخوان وجود دارد ولی باطن آن پوسیده و تهی می شود؛ پس وزن استخوانِ پوک، کمتر و سبک می شود. پس وَهن به معنی سبک کردن یا سبک گرفتن ناشی از تهی کردن یک شئ از محتواست. گویند: فلانی به رئیس خود توهین کرد، یعنی با وجود این که رئیس او گرانقدر بود ولی او با کلام خود او را سبک و بی ارزش کرد.
🔥عَذابٌ مُهین چیست؟
مهین از هَون است، و هَون نتیجه وَهن است. یعنی کسی که سستی کند هَون یا خواری بر او پیش می آید، یا به عبارت بهتر هون و خواری پیامد وَهن است.
✨ فَالْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنْتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ (۲۰_ احقاف) پس امروز به عذاب ذلّت و خواری مجازات میشوید چون در زمین به ناحق تکبر میکردید.⚡️
✍ یعنی عذابی که نخست انسان را سبک و بی ارزش و پَست می کند تا تکبرش را محو کند، سپس بر او وارد می شود. مانند معمر قذافی که ابتدا با ضربه چاقو در نشیمنگاه اش خوار و ذلیل شد، یا طارق عزیز که زمان اعدام در طناب دار گردن اش از تن جدا شد و التماس می کرد تا اعدام نشود و سپس اعدام و عذاب را چشید، که جهنم هم متکبر را بر خود راه نخواهد داد و قبل اش متواضع خواهد کرد.
✨وَتَرَاهُمْ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا خَاشِعِينَ مِنَ الذُّلِّ يَنْظُرُونَ مِنْ طَرْفٍ خَفِيٍّ (۴۵_ شوری) و آن ظالمان را بنگری که به دوزخ شان متوجه گردانند و آنها با ترس و ذلّت از گوشه چشم (بر آتش دوزخ) مینگرند.⚡️
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
⭐️اگر در سیاق این آیه دقت کنیم؛ ✨ وَيَوْمَ يُعْرَضُ الَّذِينَ كَفَرُوا عَلَى النَّارِ أَذْهَبْتُمْ طَيِّبَاتِكُمْ فِي حَيَاتِكُمُ الدُّنْيَا وَاسْتَمْتَعْتُمْ بِهَا فَالْيَوْمَ تُجْزَوْنَ عَذَابَ الْهُونِ بِمَا كُنْتُمْ تَسْتَكْبِرُونَ فِي الْأَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَبِمَا كُنْتُمْ تَفْسُقُونَ (۲۰_ احقاف)
و روزی که کافران را بر آتش دوزخ عرضه کنند (فرشتگان قهر و عذاب به آن ها گویند) شما (لذّات بهشتی و) خوشی هایتان را در زندگانی دنیا (به شهوت رانی و ظلم و عصیان) از بین بردید و بدان لذّات دنیوی بر خوردار و دلباخته بودید، پس امروز به عذاب ذلّت و خواری مجازات میشوید چون در زمین به ناحق تکبر میکردید و راه فسق و تبهکاری پیش میگرفتید.⚡️
✨📖✨خداوند در اول هر دو آیه فوق می فرماید: آتش نخست بر آنان عرضه می شوند که قبل از وصل به آتش (لَا يَصْلَاهَا إِلَّا الْأَشْقَى) یعنی در مجاورت آتش قرار می گیرند در حالی که از آن می ترسند و زیر چشمی آتش را از ترس نگاه می کنند و این ترس باعث شکستن تکبرشان می گردد.
✨يُعْرَفُ الْمُجْرِمُونَ بِسِيمَاهُمْ فَيُؤْخَذُ بِالنَّوَاصِي وَالْأَقْدَامِ (۴۱_ الرحمن)
(آن روز) بدکاران به سیمایشان شناخته شوند پس موی پیشانی آنها را با پاهایشان بگیرند (و در آتش دوزخ افکنند)⚡
✍یعنی متکبران چنین نیست با تکبر وارد آتش شوند بلکه چنان می ترسند و خوار می شوند و از آتش فرار می کنند که به موی سرشان کشیده و آنان را وارد آتش می کنند.
💠تصور کنید یک فرد اعدامی اگر خودش طناب دار را گردن خود بیندازد این نشانِ تکبر اوست و نشانِ از عدم ترس اش از مرگ و تأیید جرم اش می باشد، که متکبران چنین نیست که به اختیار و متکبرانه وارد آتش شوند.
🔥عذابٌ ألیم چیست ؟
عذابٌ ألیم، عذابی است که خواری ندارد ولی دردناک است. تصور کنید مرد ثروتمندی فرزندش بیمار شده و او از بیماری فرزند در عذاب شدید است، ولی پول درمان دارد و مخفیانه بدون این که نزد کسی خوار شود فرزندش را درمان می کند؛ ولی عذابٌ مُهین زمانی است کسی فرزندش بیمار است و او پولی برای درمان ندارد که باید علاوه بر تحمل بیماری ألیم فرزندش دست کمک و گدایی پیش مردم برای جمع کردن پول طبابت فرزند دراز کند و خوار و ذلیل شود.
🔱نکته بسیار مهم این که عرضه بر آتش بر انسان کافر و ظالم به دو صورت خواهد بود که هنوز یَصْلی نشده و کافر در درون آن قرار نگرفته است:
✍ نوع نخست، قرار دادن متکبر در مجاورت آتش و گرفتن تکبر و خوار کردن او، و سپس وارد کردن اش در جهنم در روز قیامت است. یعنی عرضه آتش بر متکبر قبل از "یَصلیِ" او، و نوع دوم عرضه آتش بر کفار و ظالمان در عالم برزخ بلافاصله بعد از مرگ شان تا قبل از برپایی قیامت و وارد شدن به جهنم اصلی.
✨ النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا ۖ وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ (۴۶_غافر)
(اینک که در عالم برزخند) آنها صبح و شام بر آتش دوزخ عرضه میشوند، و چون روز قیامت بر پا شود (خطاب آید که) فرعونیان را به سختترین عذاب (جهنم) وارد کنید.⚡️
🌪تکبر سه نوع است: یکی تکبر انسان بر انسان، دوم تکبر انسان بر خدا، سوم تکبر انسان هم بر خدا و هم بر انسان.
🥀در تکبر انسان بر انسان؛ انسان بر همنوع خود تکبر دارد، ولی در برابر خدا سر به سجده می گذارد. فرجام چنین کسی "عَذَابَ الْهُونِ" در دنیا و برزخ است ولی از رحمت خداوند اهل جهنم نمی شود.
☄در تکبر نوع دوم، انسان بر انسان متواضع است ولی در مقابل خدا متکبر و از روی بی اعتقادی سر بر سجده او نمی نهد. فرجام چنین کسی عذاب پست دنیا و آخرت و سزایش مانند متکبر نوع سوم است که هم در برابر خدا متکبر و هم در برابر مخلوق تکبر دارد.
🍂خشوع هم دو نوع است: که نوع اول خشوع از خوف خدا در زمان نعمت است که برترین صفت برای بنده مؤمن است. خشوع نوع دوم، از ذلت است. (خَاشِعِينَ مِنَ الذُّلِّ)
📌مثال، انسان متکبر و ستمکار و جنایتکاری (چون معمر قذافی) برای نجات جان خود در زمان دستگیری خاشع و نرم زبان و ملتمس می شود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
4_5929315064954752923.mp3
20.49M
#فایل صوتی _قرآنی
#موضوع: وَهْن و ضَعف در قرآن
#حسین_جعفری_خویی
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_حدیث_یک_حکمت ۲۱۰
🌹نبی مکرم اسلام صلّی اللّه علیه و آله و سلم فرمودند:
🚪🔥جهنم را دری است که از آن کسانی وارد خواهند شد که خشمِ خود را با ناخشنودکردن خدا فرو نشاندهاند.
📌مثال: کارگری به کارفرمای خود توهین کرده در حالی که سزای او اخراج از کار و بیخانمانکردن او نیست ولی کارفرما برای فرونشاندنِ خشم خود، او را اخراج کرده است.
📕 نهجالفصاحه🍃
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_پند_یک_معرفت ۳۲۱
✍ معلم به کودک ۸ ساله در مدرسه میگوید: بروید از موزههایِ شهر خود تحقیق کنید و دربارهی آن مطلب بنویسید و برای من بیاورید.
🏺این کودک نه آشنایی با اینترنت دارد و نه میتواند از خانه به موزه برود و تحقیق کند. او چارهای ندارد این کار را به والدینش بسپارد تا این تحقیق را برای او انجام دهند.
🔐ما ندانسته از همین کودکی بنیاد آموزش را در کودکان خود ویران میکنیم. دانشآموز ۸ سالهای که والدینش برای او تحقیق کنند و مطلب بنویسند، وقتی به دانشگاه برود، پایاننامهاش را هم باید پول بدهد تا برای او بنویسند.
🔎براستی ما هدف از تحقیق را نفهمیدهایم!!! هدف از تحقیق این است که سؤالی برای کودک طرح میکنند و از او میخواهند ذهناش را فعال کرده و بدنبال پاسخ باشد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_نکته_یک_توحید ۸۳
🕊 بسیاری از ما عادت داریم هنگام بلا و مصیبت به خدا روی میکنیم و از خدای خود میپرسیم: خدایا! من چه کردهام که چنین دچار سختی و مصیبت شدهام؟
✨🤲✨ اگر میخواهیم نعمتهای الهی تمام و کمال بر ما برسد و در مقام شکرگزار واقعی قرار بگیریم، زمانی که نعمتی به ما از خداوند روی میکند به خدای خود بگوییم: خدایا! من چه کردهام که این همه نعمت را به من روسیاه حواله میکنی؟
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🕊
#مناجات
⭐️معبودا! نازنینا! بر ما ببخش آن اخلاصی را که ما را به تو نزدیک کند، و دورمان ساز از شیطان؛ که خوشا به آنان که گنجشکی را نان خشکی خالصانه برای رضای تو میدهند که نزد تو عزیزتر از کسانی هستند که لشکری از گرسنگان را برای ستایش نفس خویش اطعام می کنند. نازنینا! هر کس خالص برای تو شد، خالص تو را یافت و تو را دید.
🌷خالقا، عزیزا! بر من بیاموز بدانم مرا برای لذت و عیش و نوش در این دنیا نیاورده ای، که اگر چنین بود از کریمی چون تو به دور است مرا از لذت های دنیا منع کنی، بلکه این لذت ها را آفریدی تا گوشه ای از قدرت لایزال خود و صدق وعده های بهشت ات بر من نشان دهی و مرا بیازمایی به ترک لذت های دنیا، چرا که هرکس لذت های دنیا را ترک نکند لذت بودن با خود را بر او عطا ایش نکنی.
🌟معبودا! در جوانی لذت را در داشتن می دیدم ولی اکنون به من آموختی لذت ها در نداشتن است. چه لذتی است نداشتن تکبر، نداشتن طمع دنیا، نداشتن حسادت، و سرانجام همه این نداشتن هاست که به داشتن آن وجودی قدسی ات توسط بنده ات ختم می شود.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_آیه_یک_تدبر ۶۵۵
✨وَأَمَّا بِنِعۡمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثۡ (۱۱_ضحی)✨
ذکر یک نعمت آن است که انسان نعمتی از خدا را در حق خود به یاد آورد و خدا را شُکر گوید.
📚حدیث یک نعمت آن است که انسان نعمتی از خدا را در بین خلق بازگو کند.
📌مثال، کسی که زکات می دهد برکات آن را در بین مردم بیان کند تا آنان را هم تشویق به این امر کند و وعده صدق الهی را بر آنان بازگو کند.
🔮حدیث یک نعمت از خلایق بین خلایق هم در حدیث نبوی (ص) ذکر شده است. نبی مکرم اسلام (ص) در نهج الفصاحه می فرمایند: هر کس نیکی بیند آن را تلافی کند و اگر نتوانست، آن را یاد کند که همانا شکر آن کرده است.
📌مثال؛ بر این حدیث آن است که کسی که خودروی ما را به نحو خوب و با قیمت مناسب تعمیر کرد ما در نزد اطرافیان و آشنایان این محبت او را بگوییم و ذکر خیرش بنماییم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_داستان_یک_پند ۱۲۸۰
✍ چوپانی به عالِمی که در صحرا تشنه بود، کاسهای شیر داد. سپس رفت و بزی برای او آورد و ذبح کرد. عالِم از سخاوت این چوپان که تعداد کمی بز داشت در حیرت شد. پرسید: چرا چنین سخاوت میکنی؟
🥖🍞چوپان گفت: روزی با پدرم به خانه مرد ثروتمندی رفتیم. از ثروتِ او حسرت خورده و آرزوی ثروت او را کردم. آن مرد ثروتمند لقمه نانی به ما داد.
🕊 پدرم گفت: در حسرت ثروت او نباش هرچه دارد و حتی خود او را، روزی زمین به خود خواهد بلعید و او فقط مالک این لقمه نان بود که توانست به ما ببخشد و از نابودی نجاتش دهد. بدان ثروت واقعی یک مرد آن است که میتواند ببخشد و با خود از این دنیا به آن دنیا بفرستد.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
🐑🌊 چوپان در این سخنان بود و بز را برای طبخ حاضر میکرد که سیلی از درّه روان شد و گوسفندان را با خود برد. چوپان گفت: خدایا! شکرت که چیزی از این سیلاب مرا مالک کردی که بخشیدم و به سرای دیگر فرستادم.
🏵 عالم که در سخن چوپان حیران مانده بود گفت: از تو چیزی یاد گرفتم که از هیچ کس نیاموخته بودم. مرا ثروت زیاد است که ده برابر آنچه این سیلاب از تو ربوده است احشام خریده و به تو هدیه خواهم کرد.
🔮 چوپان گفت: بر من به اندازه بُزهایم که سیلاب برد احسان کن که بیش از آن ترس دارم اگر ببخشی، دستِ احسان مرا با این احسان خود به خاطر تیز شدن چاقوی طمعام بریده باشی.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی
#یک_لغت_قرآنی ۱۹۷
📆 ۱۴۰۲/۰۲/۱۲
🌹عَصر:
به معنی فشردن یک شئ برای بیرون آوردن محتوای ارزشمند آن است. عصاره از عصر است. (إِنِّي أَرانِي أَعْصِرُ خَمْراً)
وَالْعَصْرِ (۱_عصر) قسم به عصر
عصر در زمان خاص و محدود و تعریف شده ای در قرآن مانند ابکار، الأصال و... که بر مبنای خورشید مشخص می شود، تعریف نشده است؛ ولی هرچه هست به تنگ شدن و فشرده شدن روز، و نزدیکی روز به غروب آفتاب را گویند.
إِنَّ الْإِنْسانَ لَفِي خُسْرٍ (۲ _عصر)
حق تعالی پس از آن، اشاره به در خسران بودن انسان می نماید. این یعنی انسان همیشه لحظات پرثمر عمر جوانی را که مراد قبل از عصر است در لذت دنیا سپری می کند و از غروب عمر خویش غافل است و به نوعی در مُزَحْزَح به سر می برد و در خسران، ایام جوانی را سپری می کند که در روایت است جوانی را قبل پیری قدر بدانید و از جوانی شما در قیامت سؤال خواهد شد. اگر همه ما در گذشته عمر قبل از عصر خود بنگریم اکثراً در غفلت دنیا و پرداختن به آن، دنیا را سپری نموده ایم.
🆔 @akhlaghmarefat
داستانها و پندهای اخلاقی