🖋بررسی نظرات فقهای اعلام در حکم خلل به جهل در نماز (بخش اول :نظر محقق نائینی ره)
📕برگرفته از خارج فقه استاد آیت_الله_فرحانی
✍ مقرر: حجت الاسلام مهدی سلامتیان
یکی از موارد خلل در نماز که مورد تضارب آراء قرار گرفته است حکم صحت یا بطلان نماز جاهل به حکم است آیا نماز کسی که به دلیل جهل به جزئیت سوره، آن را به جا نیاورده است صحیح است یا این خلل مبطل است و سبب اعاده می شود ؟
دو نظر و مبنا در این زمینه مورد بررسی قرار میگیرد:
1⃣بطلان صلاه از نظر محقق نائینی و سید حکیم و محقق حائری(رحمه الله علیهم)
2⃣صحت صلاه از نظر امام خمینی(ره)
محقق نائینی (ره) با دو حد وسط اثبات میکنند که جهل به حکم، خلل است و نماز باطل است:
الف) با در نظر گرفتن بطلان تصویب و اجماع در اشتراک احکام بین عالم و جاهل، اگر فتوا دهیم که در مورد جهل به حکم، خلل وجود ندارد بر میگردد به اینکه حکم را مختص به عالم کنیم( و این مخالف اجماع و مبنای ما در اشتراک احکام خواهد شد .)
عبارت محقق نائینی (ره) در این زمینه :
"الجاهل بالحكم يكون حكمه حكم العامد، إلا في مواضع الجهر والاخفات والقصر والاتمام، على ما تقدم تفصيل الكلام في ذلك في مبحث القراءة. والسر في ذلك هو أن الاحكام يشترك فيها العالم والجاهل، حسب ما قام عليه الاجماع. ونطقت به الادلة"(الصلاه الکاظمی، تقریرات محقق نائینی،ج۲،ص ۱۸۹)
🔰شرح: اگر گفته شود جهل به حکم، سبب بطلان نماز نمی شود دو مبنا اثبات می شود :
۱)حکم شارع به واسطه جهل من به حکم، برداشته میشود و این تصویب است( زیرا مقتضای حدیث رفع این است که در فقره "ما لایعلمون" در شبهات حکمیه، اصل حکم برداشته شود.)
۲)اگر جهل به حکم مخل به صحت صلاه نباشد این را می رساند که حکم تنها به مکلفی اختصاص دارد که عالم به حکم باشد حال آنکه در جای خود اثبات کردیم و اجماع هم وجود دارد که حکم مشترک بین عالم و جاهل است از طریق نتیجه الاطلاق (استاد در جلسه ۳۷ و ۳۸ مفصلا به این مطلب می پردازند)
ب)اگر حکم را مختص به عالم بدانیم با اشکال عقلی دور صریح مواجه خواهیم شد.
بیان دور: حکم وجوب صلاه باید باشد تا علم(یا جهل) به آن تعلق بگیرد/ علم باید باشد تا حکم بوجود آید .(زیرا لازمه فتوا به صحت نماز در فرض خلل جهل به حکم، نبود حکم در فرض جهل است)
🔵محقق نائینی می فرمایند علم و جهل مانند قصد امر و قصد تعیین از تقسیمات ثانویه است یعنی علم و جهل در صلاه بما هی صلاه(بدون اینکه حکمی به آن تعلق بگیرد ) قابل تصور نیست بلکه زمانی مطرح است که صلاه حکم وجوب به آن تعلق گیرد در این فرض است که می گوییم صلاه معلوم الوجوب است یا مجهول الوجوب . و بعبارتی میتوان گفت که علم و جهل فرع تعلق حکم بر عمل است .
در این حالت چگونه میتوان حکم را موخر از علم کرد حال آنکه باید حکمی باشد تا به معلوم و مجهول تقسیم شود ؟ و این دور صریح است به دلیل ثانوی بودن تقسیم حکم به معلوم و مجهول.
عبارت محقق نائینی در این زمینه:
"فإن العلم والجهل من الانقسامات اللاحقة للاحكام بعد [ جعلها ] والاطلاق، والتقييد اللحاظي إنما يتصور في الانقسامات السابقة دون الانقسامات اللاحقة، للزوم الدور كما بيناه في محله."(الصلاه الکاظمی، تقریرات محقق نائینی،ج۲،ص ۱۸۹)
محقق نائینی از طریق نتیجه الاطلاق، اشتراک حکم بین عالم و جاهل را اثبات می کنند و از آن طریق اختصاص حکم به عالم را نفی میکنند بررسی تفصیلی چیستی نتیجه الاطلاق و ارجاعات آن در اصول مظفر و نزاع های صورت گرفته در این موضوع در جلسه ۳۷ و ۳۸ مفصلا ذکر شده و ما به دلیل حفظ شاکله اصلی بحث و برخی ملاحظات، از ذکر تفصيل آن صرف نظر کردیم .
🔆 مشخص شد که نظر محقق نائینی(ره) در مساله خلل به جهل، چیست و به چه دلیل حکم به بطلان نماز داده اند . در بخش دوم تقریر نظر سید حکیم و شیخ عبدالکریم حائری (ره) را ذکر کرده و در نهایت مبنای مقابل این اعلام، یعنی مبنای امام خمینی(ره) را مفصلا مورد بررسی قرار خواهیم داد .
ادامه دارد ...
منابع:
📌درس خارج فقه ایت الله فرحانی سال ۱۴۰۱ ، جلسه ۳۷ و ۳۸
📌الصلاه، الکاظمی ، تقریرات محقق نائینی ج ۲ص۱۸۹
#فقه_الخمینی
#خارج_فقه
@albayann
💠قانون قرآن در مورد حیات انسان| استاد #آیت_الله_فرحانی
🌱 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَجِيبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُم لِمَا يُحْيِيكُمْ
🖊احیاکردن انسان ها و زنده کردن انسان ها از نظر قرآن، رسالت اصلی انبیای الهی است.لذا می فرماید استجیبو لله اجابت کنید خدا و پیغمبر خدا را تا زنده شوید.
🔹 در منطق قرآن حیات در ممات ما، خوردن ما ، آشامیدن ما ، تناسل ، تشکیل زندگی، صاحب بچه شدن ، خانه دار شدن و اینها نیست . بسیاری از انسان ها هستند که ما آنها را زنده می دانیم، ولی قرآن می گوید که اینها مرده اند.انسان های بسیاری داریم که ما میگوییم شنوا هستند ولی قرآن میگوید کر هستند. انسانهایی داریم که ما میگوییم بینا هستند اما قرآن میگوید کورند.
📌 تا وقتی انسان به انبیای الهی اتصال پیدا نکند، زنده نمیشود. زنده شدن انسان در سایۀ اتصال او به انبیای الهی است. رسالت آنها زنده کردن است. مرده را زنده می کنند .کاملا معلوم است که اگر کسی با این جریان انبیاء اتصال برقرار نکند، زنده نیست.
#انسان
@albayann
لوح پژوهشی فرائد شماره پنجم.jpg
9.8M
📚 شماره پنجم لوح پژوهشی مدرسه فقهی امیرالمؤمنین(علیه السلام) تحت عنوان «فرائد» منتشر شد.
📌این لوح که به صورت ماهیانه منتشر می شود، به دست نوشته های اساتید و طلاب مدرسه فقهی امیرالمومنین(ع) می پردازد.
📘ستون ها و عناوین مختلفی در این لوح مدنظر قرار گرفته است که در شماره پنجم خود، مطالبی با سه سرفصل تحلیل اراده تشریعی، مسئله اجتهاد، وحقیقت ادعائی در حدیث رفع ارائه شده است.
📖مطالب لوح شماره پنجم به شرح ذیل می باشد:
1️⃣ تحلیل اراده تشریعی و نقش آن در خطابات قانونی
تقریری از درس خارج اصول استاد آیت الله فرحانی
2️⃣ نگاهی به مسئله اجتهاد در اسلام
به قلم حجةالاسلام والمسلمین طاهر علیزاده ؛ استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم
3️⃣ آثار مبنای حضرت امام(ره) راجع به حقیقت ادعائئ در حدیث رفع
به قلم حجةالاسلام والمسلمین ابوالفضل بشیری ؛ دانش پژوه مقطع خارج مدرسه فقهی امیرالمؤمنین علیه السلام
👈🏻علاقه مندان می توانند نسخه چاپ شده آن را جهت درج و نصب در مدراس و اماکن علمی مختلف با مراجعه حضوری به معاونت پژوهش مدرسه تهیه نمایند.
#فرائد
#مدرسه_فقهی_امیرالمومنین
#فقه_الخمینی
#معاونت_پژوهش
@albayann
انحصار خالقت و علیت در خداوند.mp3
1.61M
🔊#بشنوید
🔹انحصار خالقیت و علیت در خداوند متعال و لازمه آن.
🔸تبیین خالقیت خداوند در افعال انسان، طبق ظهور آیه_وَاللَّهُ خَلَقَكُمْ وَمَا تَعْمَلُونَ_ (96صافات)
🎙استاد آیت الله فرحانی
#تفسیر
#امتداد_حکمت
@albayann
دو میدان علم و عمل .mp3
627.1K
🎙#بشنوید
🌱به مناسبت نیمه شعبان ولادت با سعادت حضرت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف🌱
🔰استاد آیت الله فرحانی
💠کسی در عصر غیبت میتواند سرباز امام زمان باشد که در دو میدان علم و عمل، آگاهی و اخلاق، شناخت و تقوا محکم باشد.
#اخلاق
#امام_زمان
@albayann
16.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎞#ببینید
🖊شرح حدیثی از امام صادق(ع)، درباره نماز شب
📌راه چاره ای جز نماز شب نداریم
🌱قالَ الصّادِقُ جَعفَرُ بنُ مُحَمَّدٍ (عَلَیهِمَا السَّلامُ): یَقومُ النّاسُ عَن فُرُشِهِم عَلى ثَلاثَةِ اَصنَافٍ: فَصِنفٌ لَهُ وَ لَا عَلَیهِ، وَ صِنفٌ عَلَیهِ وَ لا لَهُ، وَ صِنفٌ لا لَهُ وَ لا عَلَیهِ؛ فَاَمَّا الصِّنفُ الّذی لَهُ وَ لا عَلَیهِ فَهُوَ الَّذی یَقومُ مِن مَنامِهِ وَ یَتَوَضَّأُ وَ یُصَلّی وَ یَذکُرُ اللهَ (عَزَّ وَ جَلَّ)، وَ الصِّنفُ الَّذی عَلَیهِ وَ لا لَهُ فَهُوَ الَّذی لَم یَزَل فی مَعصیَةِ اللهِ حَتّى قامَ فَذلِکَ الَّذی عَلَیهِ وَ لا لَهُ، وَ الصِّنفُ الَّذی لا لَهُ وَ لا عَلَیهِ فَهُوَ الَّذی لا یَزالُ نائِماً حَتّى یُصبِحَ فَذلِکَ الَّذی لا لَهُ وَ لا عَلَیه.
📚 امالی صدوق، ص ۳۸۹؛ امالی طوسی، ص ۴۳۱؛ بحارالانوار، علامه مجلسی، جلد۸۴، ص۱۶۹
#امام_خامنه_ای
#نماز_شب
@albayann
#گزارش_تصویری
🔰امام خامنه ای:
باید حماسهی شگفتآور هشت سال دفاع مقدس که ملت ایران توانست با دست خالی و با توکل بر خدا در برابر یک تهاجم گستردهی بینالمللی بایستد و موفق و پیروز بیرون بیاید،
📌 برای نسل جوان کنونی و نسلهای آینده شناسانده شود تا آنان با شناخت عظمت و تواناییهای این ملت، راه گذشتگان را با احساس امید و عزت ادامه دهند. ۱۳۸۴/۰۶/۳۱
🔹اردوی راهیان نور مدرسه فقهی امیرالمؤمنین علیه السلام
🖇با حضور استاد آیت الله فرحانی در معراج شهدای اهواز در جمع طلاب مدرسه
#راهیان_نور
#مدرسه_فقهی_امیرالمومنین
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
تاثیر مسئله اصالت الوجود در بحث امکان و ضرورت.mp3
2.01M
🔊 #بشنوید
⁉️تاثیر مسئله اصالت الوجود در بحث امکان و ضرورت چیست؟
❔با توجه به نظریه اصالت الوجود هستی دارای چند مرحله خواهد بود؟
❓تبیین عالم با وجودی که عین فقر است؛ به تنهایی ظرفیت توضیح جهان بینی قرآنی را دارد؟
🎙استاد آیت الله فرحانی
#تفسیر
#انسان_شناسی
@albayann