🗂دوره پژوهشی مدرسه فقهی امیرالمومنین(ع) - تابستان ۱۴۰۰
🔺 کارگاه مقاله نویسی
کلیات ، روش ها و اسلوب
🔹 کارگاه تخصصی نگارش علمی
👈مختص طلابی که دوره اول مقاله نویسی را طی کرده اند
🔹کارگاه تقریر نویسی
دوره عمومی
🕠زمان: از ابتدای تیرماه لغایت ۱۷ مرداد
📝 معاونت پژوهش مدرسه فقهی امیرالمومنین(ع)
@albayann
۱۲۳۴۵۶۷۸۹.mp3
3.74M
🔊 #بشنوید
⁉️آیا اسلام محتوای لازم جهت ایجاد تمدن انسانی را دارد؟
🔹آیا اسلام فربه تر از ایدئولوژی است؟
🔸نامه شهید مطهری به امام(ره) در نقد چه کسانی بود؟
🔺اگر اسلام هم دارای ایدئولوژی و هم دارای محتوا است؛ برای تبیین فرهنگ اسلامی چه باید کرد؟
🔰استاد آیت الله فرحانی در این صوت به تبیین این مطالب می پردازند.
#مبانی_فقه_حکومتی
#علوم_انسانی
#تمدن_اسلامی
@albayann
💠تولید علم در گرو تحقق مثلث منطق ، آزادی و اخلاق
🔺آن روز که سهم «آزادی»، سهم «اخلاق» و سهم «منطق»، همه یکجا و در کنار یکدیگر اداء شود، آغاز روند خلاقیت علمی و تفکر بالنده دینی در این جامعه است و کلید جنبش «تولید نرمافزار علمی و دینی» در کلیه علوم و معارف دانشگاهی و حوزوی زده شده است.
🔹بیشک آزادیخواهی و مطالبه فرصتی برای اندیشیدن و برای بیان اندیشه توأم با رعایت «ادب استفاده از آزادی»، یک مطالبه اسلامی است و «آزادی تفکر، قلم و بیان»، نه یک شعار تبلیغاتی بلکه از اهداف اصلی انقلاب اسلامی است.
🔸 من عمیقاً متأسفم که برخی میان مرداب «سکوت و جمود» با گرداب «هرزهگوئی و کفرگوئی»، طریق سومی نمیشناسند و گمان میکنند که برای پرهیز از هریک از این دو، باید به دام دیگری افتاد.
🔰حال آنکه انقلاب اسلامی آمد تا هم «فرهنگ خفقان و سر جنبانیدن و جمود» و هم «فرهنگ آزادی بیمهار و خودخواهانه غربی» را نقد و اصلاح کند و فضائی بسازد که در آن، «آزادی بیان»، مقید به «منطق و اخلاق و حقوق معنوی و مادی دیگران» و نه به هیچچیز دیگری، تبدیل به فرهنگ اجتماعی و حکومتی گردد و حریت و تعادل و عقلانیت و انصاف، سکه رائج شود تا همه اندیشهها در همه حوزهها فعال و برانگیخته گردند و «زاد و ولد فرهنگی» که به تعبیر روایات پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت ایشان (علیهمالسّلام)، محصول «تضارب آراء و عقول» است، عادت ثانوی نخبگان و اندیشهوران گردد.
📌 بهویژه که فرهنگ اسلامی و تمدن اسلامی همواره در مصاف با معضلات جدید و نیز در چالش با مکاتب و تمدنهای دیگر، شکفته است و پاسخ به شبهه نیز بدون شناخت شبهه، ناممکن است.
◽️اما متأسفانه گروهی بدنبال سیاستزدگی و گروهی بدنبال سیاستزدائی، دائماً تبدیل فضای فرهنگی کشور را به سکوت مردابگونه یا تلاطم گردابوار، میخواهند تا در این بلبشو، فقط صاحبان قدرت و ثروت و تریبون، بتوانند تأثیرگذار و جریان ساز باشند و سطح تفکر اجتماعی را پائین آورده و همه فرصت ملی را هدر دهند و اعصاب ملت را بفرسایند و درگیریهای غلط و منحط قبیله ای یا فرهنگ فاسد بیگانه را رواج دهند و در نتیجه صاحبان خرد و احساس، ساکت و مسکوت بمانند و صاحبدلان و خردمندان، برکنار و در حاشیه مانده و منزوی، خسته و فراموش شوند.
📌در چنین فضائی، جامعه به جلو نخواهد رفت و دعواها، تکراری و ثابت و سطحی و نازل میگردد، هیچ فکری تولید و حرف تازه ای گفته نمیشود، عدهای مدام خود را تکرار میکنند و عدهای دیگر تنها غرب را ترجمه میکنند و جامعه و حکومت نیز که تابع نخبگان خویشاند، دچار انفعال و عقبگرد میشوند.
◾️ چنانچه در نامه خود توجه کردهاید، برای بیدار کردن عقل جمعی، چاره ای جز مشاوره و مناظره نیست و بدون فضای انتقادی سالم و بدون آزادی بیان و گفتگوی آزاد با «حمایت حکومت اسلامی» و «هدایت علماء و صاحبنظران»، تولید علم و اندیشه دینی و در نتیجه، تمدنسازی و جامعهپردازی، ناممکن یا بسیار مشکل خواهد بود.
✅برای علاج بیماریها و هتاکیها و مهار هرجومرج فرهنگی نیز بهترین راه، همین است که آزادی بیان در چارچوب قانون و تولید نظریه در چارچوب اسلام، حمایت و نهادینه شود. بنظر میرسد که هر سه روش پیشنهادی شما یعنی تشکیل 1) «کرسیهای نظریهپردازی» 2) «کرسیهای پاسخ به سؤالات و شبهات» و 3) «کرسیهای نقد و مناظره»، روشهائی عملی و معقول باشند و خوب است که حمایت و مدیریت شوند بهنحویکه هرچه بیشتر، مجال علم، گسترش یافته و فضا بر دکانداران و فریبکاران و راهزنان راه علم و دین، تنگتر شود.
📚پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامه جمعی از دانش آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه در مورد کرسیهای نظریهپردازی
۱۶ بهمن ۸۱
@albayann
نفی بدلیت و شمولیت از مقام اطلاق در دیدگاه حضرت امام.mp3
1.99M
🎙 #بشنوید
💠 #فقه_الخمینی| دو بحث پرکاربرد از مباحث علم اصول فقه؛ باب عام و خاص و باب مطلق و مقید است.
🔸از جمله نکات موثر در این مباحث، اشتراکات و تفاوت های این دو بحث است که در فهم و تفسیر لسان کتاب و سنت راهگشا خواهد بود.
◾️حضرت امام در اینجا دقت نظری در تفاوت اطلاق و عموم داشته و بر همین اساس اشکالی به مشهور از جمله مرحوم آخوند دارند.
🔰استاد #آیت_الله_فرحانی در این صوت ابتدا توضیح مختصری پیرامون مقدمات حکمت و طبیعی و فرد می دهند و سپس به اشکال حضرت امام در این مقام می پردازند.
#امام_خمینی
#اصول_فقه
@albayann
البیان
🎙 #بشنوید 💠 #فقه_الخمینی| دو بحث پرکاربرد از مباحث علم اصول فقه؛ باب عام و خاص و باب مطلق و مقید اس
👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻
💠 #فقه_الخمینی| نفی بدلیت و شمولیت از مقام اطلاق در دیدگاه حضرت امام
🔰استاد آیت الله فرحانی:
🔹آنچه که باید در باب اطلاق مورد توجه قرار گیرد این است که ما آن را از باب عموم جدا کنیم. جدا کردن باب اطلاق از باب عموم از نظر حضرت امام بسیار مهم و دارای اثرات علمی در ابواب مختلف است.
اطلاق به معنای این است که وقتی مقدمات حکمت تمام است و مولی در مقام بیان است و امکان آوردن قید وجود دارد و قیدی نمیآورد، این ماهیت تمام الموضوع حکم است. اگر مولی گفت: «اکرم عالماً» به معنای این است که یک طبیعتی دارد به نام علم که تمام الموضوع وجوب اکرام است زیرا اگر این طبیعت تمام الموضوع وجوب اکرام نبود و مولا در مقام بیان بود و میتوانست این طبیعت را مقید کند باید مقید میکرد.
🔸خلاصه سخن امام این است که شما نمیتوانید از درون این طبیعی نظری به فرد بیاندازید زیرا برای رسیدن به فرد راهی وجود ندارد، نه خود طبیعی فرد را به شما معرفی می کند و نه مقدمات حکمت که در مسأله اطلاق از آنها استفاده میکنیم معرّف فرد هستند.
◾️به تعبیر ایشان مقدمات حکمت کاری نمیکند مگر اینکه آنچه موضوع حکم است را تمامیت میدهد. اگر موضوع حکم انسان است، انسان را تمام الموضوع می کند. اگر علم است؛ علم را تمام الموضوع میکند. بر همین اساس صحیح نیست که کسی بگوید اطلاق قابل انقسام به بدلیت و شمول است. ما نمی توانیم بگوییم که اطلاق بدلی است یا شمولی. بدلیت از کجای اطلاق در می آید؟
موضوعش آن طبیعی است و مقدمات حکمت هم که صرفا می گوید این طبیعی تمام الموضوع است.
📌لذا فرمایش مرحوم آخوند در کفایه یا فرمایش مرحوم مظفر در اصول فقه صحیح نیست. آنها می فرمودند فرق بین مطلق و عام در نحوه دلالت است نه در مدلول. مثلا در عام، استغراق را با اکرم العلما یا اکرم کل عالم بیان میکنیم و بعد میگوییم که کل عالم یفید الاستغراق. یا در «اکرم أی عالم» دالّی به نام «أی» داریم که وقتی بر سر عالم آمد، این دلالت می کند بر یک فرد لاعلیالتعیین. همچنین بعضی اوقات قرائنی داریم که عام، مجموعی است. در عام لفظی وجود دارد که این لفظ دلالت دارد بر استغراق یا بدلیت یا عام مجموعی.
◽️بعد آقایان می گویند در اطلاق بدلیت، از طریق مقدمات حکمت یه دست می آید یا استغراق را از طریق مقدمات حکمت تصویر می کنند. نتیجه این میشود که در «احل الله البیع» میگویند این «البیع» مطلق استغراقی است و از زمان معالم الاصول چنین بحث میکردند که «لا معنا لحلیه بیع من البیوع» و و این را با نفی بدلیت در اطلاق و تفسیر استغراق از آن حل می کردند. لذا می گفتند که اطلاق هم گاهی مفید استغراق و یا مفید بدلیت است و فرق عام و مطلق صرفا در دلالت است.
👈حضرت امام می گوید این حرف ها غلط است و با این توضیحات شما نمی توانید بگویید که اطلاق افاده بدلیت یا شمولیت کرده است. کجای اطلاق افاده بدلیت شده است؟ از مقدمات حکمت یا خود طبیعی؟ راه افاده این مطلب بسته است.
📌بله! یک بحث دیگری وجود دارد که گاهی اوقات عندالعقلاء یا عندالعقل یک امری حجت قرار می گیرد برای چیز دیگری. بدون اینکه دال لفظی در کار باشد. این مسئله باب دیگری است و ربطی به دلالت لفظی اطلاق ندارد. و باید در جای خودش مفصل رسیدگی شود.
اما آنچه روشن است، این است که تقسیم اطلاق به بدلیت یا شمولیت غلط است زیرا در اطلاق راهی برای حکایت از فرد وجود ندارد تا دلالت بر شمولیت و بدلیت کند.در نتیجه اختلاف بین عام و مطلق اختلاف در مدلول است نه در نحوه دلالت. مدلول عام فرد است؛ یا یکی یا همه یا مجموع افراد. اما مدلول اطلاق، فرد نیست بلکه تمام الموضوع بودن طبیعی است.
من نمی توانم تا وقتی در باب اطلاق هستم دنبال شمول و بدلیت بروم راهم بسته است.
#امام_خمینی
#اصول_فقه
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
ررر(1).mp3
2.07M
💠 استنباط فقه الخمینی توسط شیخ اعظم و آخوند با تحلیل امام و علامه طباطبایی
🔰 استاد آیت الله فرحانی
#فقه_الخمینی
@albayann
البیان
💠 استنباط فقه الخمینی توسط شیخ اعظم و آخوند با تحلیل امام و علامه طباطبایی 🔰 استاد آیت الله فرحانی
🔺🔺🔺🔺
🔰 استاد آیت الله فرحانی:
▪️هنر علامه طباطبایی این بود که از دستگاه فلسفه ملاصدرا قواعدی درست کرد و با این قواعد اصول فلسفه متحول شد.
📌اگر علامه طباطبایی اینکار را نمیکرد ما نمیدانستیم که مقوله یعنی چه! جده یعنی چه! اضافه اشراقی یعنی چه!
بعد با اضافه مقولی و اضافه اشراقی بتوانیم تکلیف فلسفه غرب را روشن کنیم
📌مثلاً وقتی میخواهیم وارد دستگاه فقه شویم باید بدانیم فرق بین اضافه و جده چیست؟ بعد تحلیل کنیم فقه از کدام مقوله ها است،بعد استنباط کنیم احکام را و بعد فتوا دهیم.
🔸فرق فقه الخمینی با دستگاه استنباطی شهید صدر در همین است.
شهید با استقرا استنباط میکند و به نظر ما استقرا مبنای درستی ندارد.
👈🏻از طرف دیگر نبود دستگاه استنباطی پویا موجب شده که اتاق فکرهای مهم اداره کشور، متعلق به فیلسوفانی باشد که متأسفانه غرب زده هستند و با مبانی استنباطی اسلامی بیگانه هستند.
🔹نقص فلسفه ما ذهنی بودن آن نیست.
در غرب از فلسفه قواعدی درست میشود که سیاست و اقتصاد را درست میکند
مبنای فلسفی در اینها وجود دارد که حقوق بشر،حقوق بین الملل،حقوق اساسی را ترمیم میکند،حقوق انسانی پوزیتویستی را شکل میدهد.
🔆در کشور ماهم باید مبنای فلسفه بیاید وسط و قاعده استنباطی اش را دربیاورد. کاری که امام و آقای طباطبایی کردند. بعد که روی این قاعده استنباطی مسلط شدند تکلیف بسیاری از مسائل را با آن روشن کنند.
درحوزه علمیه شیخ اعظم هم همین کار را کردند مبنای استصحاب ایشان یک قاعده فلسفی است...
▫️درخواست رهبری هم از حوزه این است. فلسفه مضاف، فقه مضاف، امتداد حکمت مطالبه میکنند.
قواعد امتداد حکمت و فلسفه مضاف را باید درست بدانیم تا بتوانیم فقه مضاف را استنباط کنیم.
👈🏻این باید منقح شود تا مطالبه اجتهادی شکل بگیرد.
#آیت_الله_فرحانی
#امتداد_حکمت
#فقه_الخمینی
@albayann
🔊 #مجموعه_صوتی
مبانی حکمت متعالیه
🔰استاد آیت الله فرحانی
تعداد جلسات: ۱۰جلسه
💠توضیحات: استاد در این جلسات به بیان ارکان مهم فلسفه ملاصدرا پرداخته و نقش شارحین حکمت متعالیه در پیشرفت و رشد فلسفه اسلامی می پردازند.
👈صوت این جلسات را می توانید از طریق لینک ذیل به تفکیک جلسات دانلود نمایید:
🌐http://farhani.net/hikmat-motaliye/
#حکمت_متعالیه
@albayann
#عکس_نوشته
🔰استاد آیت الله فرحانی:
⚠️معصیت را از زندگیت حذف کن .
💠 اگر پای این کار ایستادی همه چیز پشت سر آن می آید . عبادتت درست می شود ، سجده کردنت درست می شود . توحيدت درست می شود . آن موقع می بینی یک زیارت ساده هم تو را متحول می کند . خوشا بحال کسی که حسنات بزرگ این ولایت نصیبش شود .
✅ این انسان تازه میفهمد حیات یعنی چه ....
#نکات_ناب
#درس_اخلاق
@albayann
الگوی انسان سازی.mp3
1.74M
البیان
🎙 #بشنوید ⁉️تاثیر انسان شناسی در ایجاد تمدن نوین اسلامی چگونه است؟ 💠تفاوت مدل اسلامی با غرب در چی
🔺🔺🔺🔺
💠نقش انسانی شناسی در تأمین مبانی تمدن سازی
🔰استاد آیت الله فرحانی:
اگر کسی بپذیرد استعداد انسان پایان ناپذیر است، ولی انسان را موجود چند بعدی نبیند مدل پیشرفت اسلامی به وجود نمی آید، و باز همان مدل غربی پیاده می شود.
🔸پیشرفت در مفهوم اسلامی با پیشرفت یک بعدی یا دو بعدی در فرهنگ غرب متفاوت است، چون هدف زندگی را متفاوت ترسیم می کند و باید بررسی کرد هدف از زندگی در بینش اسلامی چیست!
🔹اگر نگاه به انسان به گونه ایی باشد که استعدادش پایان ناپذیر است، اما این استعداد، او را یک حیوان مقتدر می کند، باعث به وجود آمدن پیشرفت مدل غربی و تمدن غربی می شود.
اما اگر گفته شود استعداد پایان ناپذیر انسان، او را یک آدم معنوی و اهل اشک و بکاء می کند ،ولی دستش از ابزار مادی و اقتدار و قدرت مادی خالی است باز مدل اسلامی نیست! چون در مدل پیشرفت اسلامی قرار است انسان سیر مقتدر عبد خدا تحویل بدهد که از این مدل یک نوع پیشرفت همه جانبه چند بُعدی به دست می آید که رهبر انقلاب اسم این را تمدن نوین اسلامی می گذارند.
لذا اگر کسی بخواهد فقه تمدن نوین اسلامی را تبیین کند باید مبنای خودش را در اینجا مشخص نماید، و آن وقت این مبناست که می آید فقه نظامات را درست می کند.
▪️جامعه بدون آرمان و مکتب بودن ایمان ممکن است به ثروت و قدرت برسد اما تازه تبدیل به یک حیوان سیر قدرتمند می شود که در مقابل این مدل دو سبک دیگر وجود دارد.
👈🏻استاد در این صوت به تبیین این سه مدل می پردازند و مدل پیشرفت اسلامی ایرانی را از نگاه رهبری بیان می نمایند.
#مبانی_فقه_حکومتی
#انسان_شناسی
#تمدن_نوین_اسلامی
#آیت_الله_فرحانی
@albayann
ادب حضور در محضر پروردگار.mp3
2.48M
🎙 #بشنوید
⁉️یکی از شرایط مهم در مسئله عبادات چیست؟
💠آیا کسی که درباره رابطه خود با خدا فکر کند ادب حضور در محضر پروردگار را یاد میگیرد؟
💢کسی که نماز بخواند و سجده شکر به جا بیاورد خداوند چه جایزه ای به او عنایت میکند؟
✅ جواب این سوال در روایت
إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا صَلَّى ثُمَّ سَجَدَ سَجْدَةَ الشُّكْرِ فَتَحَ الرَّبُّ تَعَالَى الْحِجَابَ بَيْنَ الْعَبْدِ وَ بَيْنَ الْمَلَائِكَةِ، فَيَقُولُ يَا مَلَائِكَتِي انْظُرُوا إِلَى عَبْدِي أَدَّى قُرْبَتِي وَ أَتَمَّ عَهْدِي ثُمَّ سَجَدَ لِي شُكْراً عَلَى مَا أَنْعَمْتُ بِهِ عَلَيْهِ، مَلَائِكَتِي مَا ذَا لَهُ؟
قَالَ: فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: يَا رَبَّنَا رَحْمَتُكَ.
ثُمَّ يَقُولُ الرَّبُّ تَعَالَى: ثُمَّ مَا ذَا لَهُ؟
قَالَ فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: يَا رَبَّنَا جَنَّتُكَ؟
فَيَقُولُ الرَّبُّ تَعَالَى: ثُمَّ مَا ذَا؟
فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: يَا رَبَّنَا كِفَايَةُ مُهِمِّهِ؟
فَيَقُولُ الرَّبُّ: ثُمَّ مَا ذَا؟
فَلَا يَبْقَى شَيْءٌ مِنَ الْخَيْرِ إِلَّا قَالَتْهُ الْمَلَائِكَةُ.
فَيَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى: يَا مَلَائِكَتِي ثُمَّ مَا ذَا؟
فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ: يَا رَبَّنَا لَا عِلْمَ لَنَا.
فَيَقُولُ اللَّهُ تَعَالَى: لَأَشْكُرَنَّهُ كَمَا شَكَرَنِي، وَ أُقْبِلُ إِلَيْهِ بِفَضْلِي وَ أُرِيهِ رَحْمَتِي" .
#درس_اخلاق
#آیت_الله_فرحانی
@albayann