❇️ چرا روحانیون در برابر گفتار و رفتار غیرمنطقی هم صنفان خود سکوت می کنند؟
🎙 استاد عباس عبدی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 یکی از نکات جالب در جامعه ایران فقدان نظارت صنفی نزد روحانیون نسبت به برخی از رفتارهای همصنفهای خودشان است.
🔸 شاید عدهای نپذیرند که روحانیت را صنف خطاب کنیم، این نقد را میتوان پذیرفت، ولی واقعیت این است، حرفهایی که یکی از افراد ملبس به این لباس میزند، به طور عادی تبعاتش به دیگران نیز تعمیم داده میشود، چه حرفهای خوب و چه بد؟ به ویژه در حوزه اظهارنظرات دینی این قاعده برقرار است.
🔸 برای نمونه ممکن است که یک روحانی تخلفی کند که طبعا نمیتوان به حساب همه نوشت، ولی هنگامی که یک روحانی سخنی یا روایتی و واقعهای را منتسب به خدا، پیامبر و امام میکند که موجب وهن و طیره عقل است و با اعتراضی هم از جانب همصنفان روبهرو نمیشود، در این صورت این سخن به پای همه آنان نوشته میشود. پس باید از خودشان در برابر چنین گفتاری رفع اتهام کنند. البته شاید بگویند، دادگاه ویژه روحانیت متولی این کار است. شاید باشد، ولی هنگامی که در عمل میبینند که اقدامی نمیشود پس این امر نیز موجب رفع مسوولیت از دیگران نمیشود، به ویژه آنکه روحانیون در برابر کمتر مواردی سکوت میکنند، به ویژه در برابر اندیشهها و مواضع نوگرایانه چه از سوی افراد صنف خودشان باشد و چه از طرف دیگران، به سرعت واکنش نشان میدهند.نمونه آن علیه دکتر سروش و آقای مجتهد شبستری و امثال آنان است، ولی در برابر سخنان خرافاتی و دروغپردازی واپسگرایانه سکوت میکنند.
🔸 نتیجه این سکوت این است که به تایید آنان تعبیر میشود. ماجرا از این قرار است که در گذشته نیز افرادی بودند که یا از روی ناآگاهی یا آگاهانه و تعمدی، داستانهای محیرالعقولی را جعل و به ائمه (ع) منتسب میکردند، ولی این موارد در جمعهای محدود و اتفاقا با سطح فرهنگی پایین بود و کسی جرات نداشت که در جمعهای باسواد و فرهیخته چنین چرندیاتی را بگوید. هدف آنان جلب افراد سادهدل به اسلام از طریق تاکید بر کارهای خارقالعاده و فوق طبیعی بود. ولی اکنون که رسانههای جمعی شکل گرفته است، مطالب و سخنان کوتاه و بلند این افراد در تیراژهای زیاد منتشر میشود و جالب اینکه در برخی برنامههای صدا و سیما نیز از این داستانها میشنویم که ذکر تکتک آنها موجب وهن میشود .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/chera-rohaniyon-dar-vbarabar-raftargheyr-mantaghi-ham-senfan-sokot-mikonnad/
#روحانیون
#سکوت
#عباس_عبدی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ به ابتذالکشیدن دین
🎙 استاد محسن زندی
✂️ برش هایی از متن:
🔻 شاید اولینبار علیع در دنیای اسلام بود که مفهومی جامعهشناختی بهنام ابتذال دینی را ابداع کرد.
🔸 ابتذال یعنی شما درخت سیب بکارید، اما بلوط از آن برداشت کنید. بهعبارت دیگر، یک پدیده، هنگامی که کارکرد اصلی خودش را از دست بدهد و کارکردهای دیگری بهدست آورد (حتی اگر کارکردهایی مفید باشند) دچار ابتذال شده است.
🔸 او برای فهم این مطلب به لباسهای پشمی مثال میزند: وَلُبِسَ الاِْسْلامُ لُبْسَ الْفَرْوِ مَقْلُوباً (خطبهی ۱۰۷).
لباسهای پشمی قدیمی داخلشان از پوست گوسفند است که همانند پوست انسان لطافت دارد و بیرونشان از پشم گوسفند است که زبر و خشن است، اما هم زیباست و هم مانع ورود سرما به بدن و خروج گرما از آن میشود.
حالا اگر این لباس را وارونه بپوشی، بخش خشن و زبر آن روی پوست میافتد. در این صورت باز هم لباس است؛ اما هم زشت است و هم موجب آزار و اذیت.
🔸 دین نیز به عنوان یک پدیده، کارکردهایی اصلی دارد، که اگر این کارکردها را تولید نکند، دچار ابتذال شده است؛ حتی اگر کارکردهای سودمند دیگری مانند هویت اجتماعی داشته باشد؛ در اینصورت، اولاً جز پوستهای ظاهری از آن نمیماند، ثانیاً زشت و خشن میشود؛ 🔻 اما کارکرد اصلی دین چیست؟
من از نهجالبلاغه پنجچیز را میفهمم: توحید، عدالت، حقیقتگرایی، اخلاق و عقلانیت که همان اهداف بعثت پیامبرانند.
1️⃣ اول، آنها میآیند تا رنگوبوی شرک و تمامی خدایان باطل را از آدمی بزدایند [از رسوم نیاکانی گرفته تا فرهنگ رایج، پول، رابطه ارباب رعیتی یا هرچیز دیگری که برساخته انسان و جامعه است، اما بهتدریج بر انسان حاکم میشود].
2️⃣ دوم، در رابطه بین انسانها عدالت ایجاد کنند؛ چراکه عدالت اساس همهچيز است. در حوزه اجتماعی، عدل از توحید هم مهمتر است؛ زیرا همانگونه که در روایات آمده است، یک نظام اجتماعی ممکن است با شرک دوام بیاورد، اما با ظلم و ناعدالتی هرگز [المُلکَ یَبقَی مَعَ الکُفرِ وَ لا یَبقَی مَعَ الظُّلمِ؛ گرچه درباره سند این کلام مشهور تردیدهایی هست؛ اما دلالت آن با محتوای قرآن سازگار است].
عدالت و عدل، مهمترین ارزش در جامعه است: «بالعدل قامت السّموات والارض»؛ آسمان و زمین به عدالت وابسته است؛ نظام اجتماعی هم به عدالت وابسته است. اگر عدالت نباشد، هیچ چیز در جامعه نیست. عدالت که نباشد، امنیت هم در خدمت طبقه مرفّه و برخوردار و سوءاستفادهچی است. اگر عدالت نباشد، همه خیرات به یک طرف میرود.
3️⃣ سوم؛ علی را میتوان از حقیقتگرایان بزرگ تاریخ نامید. هیچچیز برای او باارزشتر از حقیقت نیست. برای همین میگفت با من چون چاپلوسان سخن نگویید. من را نقد کنید. من خود را بالاتر از آن نمىدانم که اشتباه کنم و از خطا در کارهایم ایمن نیستم (خطبه ۲۱۶). او حتی به مخالفان سیاسی خشمگینش نیز فرصت ابراز نظر میداد [جاذبه و دافعه مطهری را بنگرید] ....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/be-ebtezal-keshidan-din/
#ابتذال
#دین
#محسن_زندی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ از تخریب سنگ قبر، چه عاید تخریبکنندگان میشود؟؟!!!
🎙 استاد محمدهادی زاهد غروی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 چندی پیش یادداشتی باعنوان جمهوری اسلامی و چالش اخلاقی نوشتم که مورد توجه قرار گرفت و برخی از دستاندرکاران نیز منت نهاده و آن سیاهمشق را از نظر گذرانده و توصیههایی در جهت اتقان مطالب از جمله مستند بودن ادعاها ارائه دادند.
باری اکنون در راستای همان رویکرد اخلاقی، سخنی نه با حاکمیت بلکه با سمپاتها، هواداران و آتشبه اختیاران دارم.
🔸 روشن است که انجام دادن هر کاری، آداب و اخلاق ویژهای دارد، چنانکه خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب اخلاق ناصری در باب آداب شرابخواری که فعلی حرام میباشد نیز، فصلی به آن اختصاص داده است.
🔸 اکنون پرسش این است آیا در برابر دشمنان نیز موظف به رعایت موازین اخلاقی و شرعی هستیم؟
فرض کنیم دشمنی داریم که در دشمنی وجنایت او هیچ شکی نیست و همه دنیا نیز بر آن متفق باشند. رفتار ما با چنین دشمنی چگونه باید باشد؟ آیا ما ملتزم به رعایت جانب عدالت و انصاف در برابر چنین دشمنی هستیم یا خیر؟
در رابطه با خانواده و دوستان این دشمن چه وظیفهای داریم؟ آیا اخلاقا مجاز هستیم، جسدش را به خانواده وی تحویل ندهیم؟ مانع سوگواری دوستانش شویم؟ سنگ قبر او را از بین ببریم؟
بر اساس آموزههای اسلامی هیچیک از این کارها شرعا و اخلاقا جایز نمیباشد، چنانکه در قرآن کریم سوره مائده آیه ۸ آمده است:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد، براى خدا به داد برخيزيد [و] به عدالت شهادت دهيد، و البته نبايد دشمنى گروهى شما را بر آن دارد كه عدالت نكنيد. عدالت كنيد كه آن به تقوا نزديكتر است، و از خدا پروا داريد، كه خدا به آنچه انجام مىدهيد آگاه است.
حتی بر اساس موازین شرعی و فقهی، دشمنی که به اسم نیز مسلمان است باید با تشریفات اسلامی بهخاک سپرده شود و حتی فرزند او باید اجازه غسل دادن او را بدهد و حتی فردی که بر میت نماز میخواند نیز باید از طرف فرزند، اجازه داشته باشد ....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/az-takhrib-sang-ghabr/
#محمد-هادی-زاهد-غروی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ لزوم اهتمام حوزه به مقوله زمان و مکان در اجتهاد
🎙 آیت الله العظمی جوادی آملی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 اولین سوره ای که در قرآن نازل شده است، سوره علق است و خداوند در اولین آیاتی که نازل کرده خود را معرفی می کند و می فرماید: ﴿اقْرَأْ وَ رَبُّكَ الْأَكْرَمُ﴾؛ اگر گفتند در فلان مدرس، فقیه تدریس می کند، یعنی درس فقه می گوید. اگر در فلان مدرس، مفسّر تدریس می کند، یعنی درس تفسیر می گوید. خداوند در اولین آیات می فرماید من خدای اکرم هستم و جوامع بشری را دعوت می کند که در کلاس درس کرامت شرکت کنند و درس کرامت بخوانند.
🔸 معظم له اظهار داشتند: «کرامت» واژه ای عربی است که معادل فارسی ندارد، ما در فارسی از کریم هم به بزرگوار یاد میکنیم و از کبیر و عظیم نیز به بزرگوار یاد می کنیم، در حالی که کریم غیر از بزرگ است! کرامت وصف فرشته هاست؛« بِأَيۡدِي سَفَرَة * كِرَامٍ بَرَرَةٍ » یعنی تعلیم و تربیت مسجد و حوزه و مراکز مذهبی اهل بیت علیهم السلام، فرشته پروری و فرشته خویی است! «تو فرشته شوی ار جهد کنی از پی آنک** برگ توت است به تدریج کنندش اطلس»
🔸 ایشان بیان داشتند: در آیات پایانی همین سوره علق نیز، با لحنی که متمم کرامت است می فرماید:﴿أَلَمۡ يَعلَم بِأَنَّ ٱللَّهَ يَرَىٰ﴾؛ نمی فرماید گناه نکنید که از بهشت محروم می شوید یا گناه نکنید که جهنم می روید و خدا عذاب می کند، بلکه گناه نکنید مگر نمی دانید که «اکرم» می بیند! بنابراین اولین سوره ای که نازل شده است، سخن از فرشته شدن است، یعنی اساس بر کرامت است و این کرامت وصف فرشته هاست؛ دین میخواهد که انسان، کریم باشد.
🔸 معظم له اظهار داشتند: ما که در جوار بارگاه کریمه اهلبیت هستیم چنان که ایران در جوار بارگاه ملکوتی کریم اهل بیت وجود مبارک امام رضا صلوات الله و سلامه علیه است، این کرامت را به برکت حوزه های علمیه، نظام اسلامی باید قدر بدانیم؛ جامعه اسلامی باید قدر بداند؛ مردم مسلمان باید نسبت به این برکت حق شناسی کنند.
🔸 آیت الله العظمی جوادی آملی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سالروز فتح خرمشهر اظهار داشتند: امروز سالروز فتح خرمشهر است که خدا فتح کرده است؛ منتهی ذات اقدس اله سخنی محرمانه با رسولش دارد؛ می فرماید: گرچه تو تیر انداختی، اما تیرانداز، ماییم؛ «و ما رمیت اذ رمیت ولکن الله رمی» از این سخن، بی پرده تر، و باریکتر و ظریفتر و دقیقتر و لطیفتر به شاگردان پیغمبر فرمود؛ فرمود گرچه مقاتله کردی و عده ای را کشتی، اما «فلم تقتلوهم ولکن الله قتلهم» بین این جمله با «رمیت اذ رمیت» صدها فرسخ، فاصله علمی است؛ در آنجا هر دو نسبت را حفظ کرده است و فرمود: «و ما رمیت اذ رمیت ولکن الله رمی» ولی در پیروزی رزمندگانی که این علامت مختصر را هم از گردن انداخته اند و گمنام گمنام شدند، به آنها فرمود: اصلا شما نکشتید؛ بلکه کار من است؛ «فلم تقتلوهم»؛ نفرمود: «فلم تقتلوهم اذ قتلتموهم ولکن الله قتلهم» فرمود: «فلم تقتلوهم» این درس، درس دیگری است؛ این مکتب، مکتب دیگری است؛ این کار، کار رزمنده است؛ اما همه کار را خدا به خود اسناد داد و فرمود: «فلم تقتلوهم ولکن الله قتلهم»
🔸 معظم له اظهار داشتند: فتح خرمشهر محصول شاگردان شما است؛ خیلی از طلبه ها رفتند و شهید شدند؛ آنها یا پای منبر عالمی بودند؛ یا در نماز جماعت عالمی شرکت می کردند؛ بالاخره مسجد و حوزه علمیه و طرح کرامت و مدرس بود که این جنگ هشت ساله را خوب اداره کرد. بیگانه بداند وآشنا هم آشناتر بشود که این نظام در کنار سفره حوزه تربیت شد؛ این نظام در کنار سفره پر برکت اهل بیت علیهم السلام ماند که امیدواریم حق شناس باشند و حق شناسی کنند؛ احدی به خود اجازه ندهد که به حرم امن عمامه کسی، لباس روحانی کسی اهانت کند. این ها کسانی هستند که جانشینان ائمه علیهم السلام و پاسداران دین هستند؛ کسانی هستند که در روز خطر، حافظان دین هستند؛ گروه اولی که صف قتال را تشکیل داد، همین علما و همین حوزه ها بودند. وقتی بررسی می کنید، آمار شهدای روحانیت را نسبت به رقم و عدد صنفشان، از همه بیشترند و از همه فروغشان بیشتر ، بنابراین نظام و ایران و کشور، مدیون حوزه است؛ منتهی آنها لله کار کردند و اجرشان را هم از ذات اقدس اله می گیرند .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/lozom-ehtemam-be-maghole-zaman-makan-ejtehad/
#اجتهاد
#حوزه
#آیت_الله_جوادی_آملی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ چرایی و چگونگی دخالت حکومتها در امر حجاب
🎙 استاد علی نصیری
✂️ برش هایی از متن:
۱. حجاب دو ساحت فردی و اجتماعی دارد. ورود هر حکومت در باره حجاب در جهت مبارزه با آن نظیر دوران پهلوی اول و چه الزام آن نظیر آن چه در حال حاضر در کشور دنبال میشود، مربوط به ساحت اجتماعی حجاب است.
۲. به عکس آن چه که بدوا به نظر میآید حجاب و پوشش فقط ناظر به زنان نیست و بلکه سطحی از آن ناظر به مردان نیز هست.
۳. تاکنون هیچ نظریهپردازی حتی خداناوران و فمینیستهای افراطی یا مدافعان تندرو لیبرالیزم و آزادی، از برهنگی کامل مردان و زنان حمایت نکرده و انسان را از این جهت همسطح حیوانات ندانستهاند. از این جهت همگان بر سطحی از پوشش مردان و زنان که ناظر به دو ساحت جنسیت و کشش جنسی است، تاکید دارند. اختلاف اساسی بر سر حد و میزان این پوشش است.
۴. موارد اختلاف در میان فقیهان و دین شناسان را نباید جزو ساحت متیقن دین دانسته و له یا علیه آن اظهار نظر کرد. بهعنوان نمونه درباره سن بلوغ دختران میان نه سال با دیدن عادت زنانه اختلاف وجود دارد یا در باره میزان پوشش مردان از پوشش تنها عورتین تا پوشش از ناف تا زانو اختلاف به چشم میخورد یا حداقل متون دینی به آن اشاره دارند. اختلاف محدود در باره پوشش بخشهایی از موی سر را نیز بر این دامنه بیافزایید. بر این اساس نباید محدوده اختلاف فقیهان، مدار داوری نهایی در باره دین قرار گیرد.
۵. اسلام برای پوشش کامل زنان شامل همه بدن به استثنای وجه و کفین، بازه زمانی از دوران بلوغ تا بسته شدن پرونده تمایلات جنسی در پی کهولت سن، تعیین کرده است؛ چنان که از میزان پوشش در مواردی همچون کنیزان و زنان دهاقین کاسته است.
۶. پوشش زنان و مردان از منظر اسلام دارای مراتب از مرتبه حداقلی تا مرتبه حداکثری است. آن چه از عموم مردم خواسته شده رعایت حداقل و آن چه به خواص مومنان رشد یافته، توصیه شده رعایت حداکثری پوشش است. بر این اساس پوشش حداکثری تا رعایت مراحل کامل حیاء و عفت و رعایت کمترین حد اختلاط میان مردان و زنان پیش میرود. در حالی که برای عموم مردم لایههای نازل پوشش مورد تاکید است.
۷. توصیه و تاکید اسلام به حکومت و حاکمیت دینی فرهنگ سازی، دعوت و در صورت لزوم الزام عامه مردم به حجاب حداقلی است نه حجاب حداکثری.
...............
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/cheraii-va-chegonegi-dekhalat-hokomat-dar-amr-hejab/
#حجاب
#حکومت
#علی_نصیری
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
🔸 جان فدای حرمت یار خراسانی من
🔸 چاره درد و غم و رنج و پریشانی من
🔸 میرسد نغمهات از سبزترین پنجرهها
🔸 ای تو آرام دل خسته و طوفانی من
♦️ ولادت با سعادت امام رضا (ع) مبارک
📌 شما عزیزان میتوانید جهت استفاده از موشن گرافی های زیر آن ها را دانلود و در شبکه های اجتماعی خود استفاده کنید.
#ولادت_امام_رضا
#چندرسانه
#موشن_گرافی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa/?hl=en
❇️ اصل کرامت انسانی، یعنی قداست بخشیدن به کل نیازمندی های انسان
🎙 استاد ضامن علی حبیبی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 اسلام به بحث درباره وجود انسان می پردازد و در تشریع احکام و وضع قوانین خود، بر اصل « کرامت انسان» استناد کرده و آن را محور قرار داده و این اصل را هدفی بنیادین از اهداف دین و غایتی اساسی از غایات رسالت برشمرده است ( امام موسی صدر، مجموعه آثار،ج1ص226).
کرامت انسان و اهتمام به نیازهای او.
🔸 از جمله آموزش های اسلامی که بر اساس حرمت و کرامت انسان بنا شده، عبارت است از اصل قداست بخشیدن به کل نیازمندی های انسان. اسلام به جمیع این نیاز مندی ها اذعان کرده وآن ها را در شمار نعمت های الهی قرار داده و احکام خود را برای هدایت و برآوردن این رغبات وتمایلات وضع کرده است، نیز اذعان دارد که کوشش برای پاسخ گویی به تمایلات، به صورت مشروع عبادت است ، تجارت ، کشاورزی وکارهای عمرانی وساختمانی عبادت است ، تلاش و کوشش برای طلب روزی حلال جهاد است ، درست انجام دادن کارها عبادت است ، ازدواج هم عبادت است، نبی گرامی اسلام کسی را که از ازدواج سر پیچی کند از خود نمی داند.
🔸 رسول گرامی(ص) در وصایای خویش به صحابی بزرگوار خود ابوذر غفاری، قاعده ای را مطرح کرده است که بر اساس آن مسلمان می تواند همیشه درحال عبادت وپرستش خداوند باشد ، حتی درحال خواب یا به هنگام خوردن غذا ، اسلام هیچ گاه مسلمان را به سر کوب کردن نیاز ها تشویق نکرده است ، در حدیث شریف آمده است که دعای کسانی که فقط به نماز و نیایش اکتفا می کنند و تلاش برای تحصیل روزی را رها کرده اند ، مستجاب نمی شود و اشخاصی را که به این نماز گزاران انفاق می کنند و روزی می رسانند برتر و والاتر شمرده است ( امام موسی صدر، مجموعه آثار،ج1ص235).
از زیبا ترین مسائلی که دین مقدس اسلام در مسیر تکریم و گرامی داشت انسان به آن توجه کرده است، ارج نهادن وبها دادن به کوشش های بی نتیجه وی است. چه بسا که انسان امکانات ونیروهای خویش را در راه خیر مصرف می کند ، جان و مال و وقت و خدمات خود را در این راه صرف می کند لکن به علت عوارضی یا موانعی که ایجاد می شود به اهداف و نتایج مطلوب و مورد نظر نمی رسد. در حقیقت از راه باز می ماند یا در میان راه متوقف می شود به علت هایی که هیچ گاه انسان مسئول آن ها نبوده است تاریخ وی را و کوشش ها و خدمات و ایثارگری های او را به دست فراموشی می سپرد ، فراوان اند.
🔸 کوشش ها و نیروها و امکانات بذل شده ای که به علت خطا ها بدون نتیجه و پیروزی در لابه لای تاریخ انسان ها ضایع وفراموش شده است.
اما در دیدگاه اسلام این کوشش های گم شده و بسیاری دیگر از احساسات درونی، که در مسیر ایفای رسالت مقدس به انسان دست می دهد بدون اینکه ظاهر شود ، به هدر نمی رود و در واقع گم وفراموش نمی شود و محفوظ می ماند« وَمَن يَخْرُجْ مِن بَيْتِهِ مُهَاجِرًا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ يُدْرِكْهُ الْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا( سوره نساء/100) ( امام موسی صدر، مجموعه آثار،ج1ص233) .
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/asl-keramat-ensani/
#قداست
#کرامت_انسانی
#ضامن_علی_حبیبی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ اتهامی به فلسفه اسلامی میزنند و میگویند فلسفه اسلامی کاری به زندگی مردم ندارد
🎙 استاد سید مصطفی محقق داماد
✂️ برش هایی از متن:
🔸 در نشست علمی تحت عنوان «داوری در ترازوی داوری»،حکیمان باید جامعه دینی را از جهل نجات دهند. اندیشهورزی براساس استدلال، برهان و جامعه را آشنا با خِرد کردن، کار حکیمان است و خِرد دینداری کردن و دینداری خرد ورزانه از ویژگیهای حکیمان است.
🔸 دکتر سیدمصطفی محقق داماد، در ابتدای سخنانش با قدردانی از برگزار کنندگان نشست «داوری در ترازوی داوری»، گفت: از این مؤسسه علمی محترم سپاسگزارم که برای این شخصیت عالیقدر این برنامه را ترتیب دادند که امیدوارم آغازی باشد، برای کارهای دیگران. به هیچ وجه این جلسه برای مدح آقای دکتر داوری نیست هرچندکه مادح خورشید مداح خود است ولی در عینحال قضاوتی برای کارهای داوری است.
🔸 دکتر محقق داماد ادامه داد: من سخنانم را در ادامه فرمایشات دکتر نجفی بیان خواهم کرد اما قبل از آن اجازه بدهید قطعهای را نقل کنم: یک بیتی را فخر رازی از فخر کبیر ذکر کرده و خیال کرده مربوط به صاحب تفسیر یعنی «میبدی» است، در حالیکه مال خود ایشان نیست. میبدی در تفسیر یکی از آیات سورۀ انفاق نقل میکند جنید عارف میخواست برود کوه تور سینا و جای پای موسی(ع) را ببیند. از کوه بالا رفت و وقتی آن بالا رسید یاد آن لرزهای که بر یاران موسی پیش آمده بود افتاد و به خود لرزید و گفت: ونظرو بعدنا الی آثار انا آثارنا تدل علینا (بعد از ما به آثار ما نگاه کنید آثار ما دلالت بر ما میکند)؛ لذا من از دکتر نجفی و سایر همکارانشان برای داوری آثار دکتر اردکانی و دیگران تشکر میکنم و کار بسیار ارزندهای است.
🔸 وی که با عنوان «فلسفه و چالشهای پیشروی حکیمان مسلمان» سخنرانی میکرد، ادامه داد: تا حدود یک قرن و نیم قبل اگر در ایران میگفتند؛ فلسفه، مراد فلسفه اسلامی یعنی فلسفه مشا، اشراق و ملاصدرا بود. در حالیکه در همین تاریخ در مغربزمین فیلسوفان بزرگ هر کدام مکتبی ایجاد کرده بودند. دکارت، کانت، هگل از جمله فیلسوفانی بودند که مکتبهای متفاوتی مطرح کردند ولی در ایران تا آنجائیکه من اطلاع دارم، ردپایی از این قضیه نبود. از حدود ۱۵۰ سال قبل یک مرد سیاستمدار، شاهزاده بزرگ و والی چند ولایت یعنی بدیعالملک علاقهمند به فلسفه شد، او حس کرد باید سراغ سرچشمههای دانش برود. یک شیخ فقیه منزوی در قم بهنام شیخ علیاکبر حکمی بود نزد ایشان رفت و شاگردی کرد او سؤالاتی مطرح کرد و شیخ جوابهایی داد اما او قانع نشد به نزد استادی در تهران آمد و هفت سؤال مطرح کرد که خواستگاه آنها فلسفۀ غرب بود و آنها را برای اولینبار به فلسفۀ اسلامی عرضه کرد تا پاسخ داده شود که نتیجهاش کتابی بهنام بدایعالحکم با چندین بار چاپ بوده است.
🔸 محقق داماد افزود: بعد از او مرد دیگری که سفیر فرانسه در ایران بود از شیخعلی خواست تا به فرانسه برود و نظرات خود را تدریس کند، شیخعلی پذیرفت، اما شاگردش آقا میرزاحسن آشتیانی او را از رفتن به فرانسه منصرف کرد. من تأسف میخورم چراکه اگر ایشان به فرانسه رفته بود و آنجا تجلی میکرد دیگر اتهام پایان یافتن فلسفۀ اسلامی با «ابنرشد» به وجود نمیآمد. به هرحال از تاریخ آمدن این افراد فلسفۀ اسلامی با غرب چالش پیدا کرده و بعدها هم در آثار افراد دیگر همچون دکتر اردکانی به آن اشاره شده است.
آیتالله محقق داماد افزود: اتهامی به فلسفه اسلامی میزنند و میگویند فلسفه اسلامی کاری به زندگی مردم ندارد و فقط به مباحث نظری همچون اصیل بودن وجود یا ماهیت میپردازند. درحالیکه فلسفه غرب از سه_چهار قرن پیش با زندگی روزمره مردم تماس پیدا کرده است. مثلاً فیلسوف معاصر برتراند راشسل براساس فلسفۀ خود با جنگ مخالفت و از صلح دفاع کرد و او را به جرم دفاع از صلح زندان انداختند؛ سیاست فیلسوفان باید با الهیاتشان ارتباط داشته باشد یک بخش اثر ارسطو سیاست مدن است که با متافیزیکش مرتبط است. اما آیا در فیلسوفان اسلامی همچون ابنسینا و فارابی این ارتباط وجود دارد؟ حتی خواجه که وزیر هلاکو بود آیا وزارتش با تئوری الهیاتش مرتبط است؟ این اشکال هست .....
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/etehami-ke-be-falaasefe-mizannad/
#فلسفه
#محقق_داماد
#مردم
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ فلسفه اگر نباشد پریشانی و ندانم کاری همه جا را فرا میگیرد
🎙 استاد رضا داوری اردکانی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 رضا داوری اردکانی گفت: فلسفه به معنای تفکر باید باشد تا کارها را تذکر دهد. البته اگر نباشد پریشانی و ندانم کاری همه جا را فرامیگیرد.
🔸 همایش «داوری در ترازوی داوری» امروز شنبه ۶ خردادماه از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با سخنرانی اساتید و کارشناسان برگزار شد.
🔸 رضا داوری اردکانی، استاد برجسته فلسفه و رئیس فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، در پیامی تصویری به این همایش به نکاتی در خصوص اندیشه هایش و نقد ها اشاره کرد که در ادامه میخوانید:
🔸 بسیار ممنون و خوشبختم که آثار و نوشتههایی که حاصل شصت سال مطالعه دائم بوده است برای اولین بار مورد توجه و نقد اهالی علم و فرهنگ قرار میگیرد. آنچه خود درباره آنها میتوانم و باید بگویم این است که اینها حاصل پژوهش نیستند بلکه بیشتر یافتههایی هستند که آنها را با جوهر جان نوشتهام و البته میدانم که جانها همواره پرورش دهنده حقایق نیستند و دچار خطا و لغزش میشوند پس به فرض اینکه سخنی از دل برآمده باشد آن را نباید معاف از نقد دانست.
🔻 علت دوری از سیاست
🔸 نکته دیگر این است که هر آنچه نوشتهام فلسفه است اما هرگز خودم را در پژوهشهای تاریخ فلسفه محدود نکردهام. در حدود هفتاد سال پیش، نوشتن را با روزنامهنویسی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون در جهان و ایران حوادثی رخ داده و تحولاتی صورت گرفته است که کمتر کسی تصور آن را میکرده است. در کشور ما با پایان یافتن دهه سی هجری شمسی، سکوتی که بر اساس کودتا پدید آمده بود تا حدودی شکسته شد و مخصوصاً در شعر، ادب، سیاست و روشنفکری، نشانههایی از تحول پدیدار شد.
🔸 بنده ناظر این شرایط بودم و با آن همدلیها داشتم اما در مسیر آن وارد نشده و ترجیح دادم در حاشیه بمانم و در حاشیه ماندنم را به این صورت توجیه میکردم و هنوز آن را موجه میدانم که کار سیاست و فلسفه و روشنفکری نباید خلط شود اما مگر ما راه خانه فلسفه را میشناختیم و اگر میشناختیم چه نسبتی با آن داشتیم؟ مارکس میگفت که فیلسوفان باید جهان را تغییر دهند. اگر این سخن را بپذیریم فلسفه را از سیاست و جامعه نباید دور دانست. البته سخن مارکس دارای چون و چراست اما سخن مارکس از سوی دیگر نشانه تغییر نگاه به فلسفه است.
🔻 فلسفه پاسدار وجود است
🔸 راستی آیا فیلسوفان صرفاً جهان را تفسیر کرده بودند و به تغییر آن نظر نداشتند؟ پس تکلیف طرح مدینه افلاطونی چه میشود؟ چرا همه فلیسوفان قدیمی به اخلاق و سیاست اهمیت میدادند. طرح مدینه ضرورتاً ناظر به تغییر جهان نیست بلکه بیشتر ناظر به حفظ جوهره اخلاق و سیاست است؛ مثلاً فارابی که از مدینه فاضله گفت بیشتر مفسر ارسطو بود و به فضیلت عقلی توجه داشت. او در طرح مدینه فاضله خود، بیشتر از آرای اهل مدینه و صفات و آموزگاری رئیس آن سخن گفت در حالیکه فیلسوفان قدیم بیشتر به خرد جاویدان اعتقاد داشتند و فکر میکردند باید به چیزها همانگونه که هستند توجه کرد و قصد دگرگونی آنها را نداشت. این نشان میدهد که فیلسوف فقط به مباحث انتزاعی نمیپردازد بلکه فلسفه معتقد است که چیزها نظم و سامانی دارند و اگر دچار پریشانی و آشوب شوند چیزی نیستند که بمانند ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/falsafe-agar-nabashad/
#فلسفه
#پریشانی
#رضا_داوری_اردکانی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
❇️ امیدواریم که نظام، جایگاه خود را براساس اندیشه اصیل امام پیدا کند و همه ما در مسیری گام بر داریم که امام از ما خواسته بود.
🎙استاد مرتضی جوادی آملی
✂️ برش هایی از متن:
🔸ماییم و امام و این نهضت و این نظام. باید امام را حفط کنیم. ما باید در حفظ این چهره تابناک انسانی و الهی حوزوی و روحانی بکوشیم؛ چون ایشان دومی ندارد. ارادهای که خداوند عالم داشته که چنین اتفاقی را رقم زند، به جای خود، اما سخن این است که این حوزویان و روحانیتند که باید این جایگاه و شخص امام را بهدرستی، حفظ کنند. البته در این ایام، شعارهایی از امام1 داده میشود و عکسی، رسمی و اسمی از ایشان وجود دارد، ولی آنچه باید در مقام تحلیل این شخصیت گفت، این است که ایشان یک چهره ناشناخته نیست. ایشان در کتابها، نوشتهها، پیامها، اظهاراتش و عباراتی که از ایشان انتخاب و مطرح میکنند، چهره ایشان شناخته میشود. امام آنگونه نیست که ما امروز به جامعه، معرفی میکنیم و یک امام یکلایه است که فقط به یک جهت، توجه دارد.
🔸 بههرحال، همچنان جای برای تحلیل ارکان اربعه، وجود دارد و بنده واقعاً فکر میکنم یک نقص جدی در حوزه علت مادی داریم و آن، این است که عقلانیت وحیانی، چنانکه شایسته و بایسته است، در کنار مکتب، قرار نگرفته؛ لذا حوزه و روحانیت باید بهدرستی و کامل به این مسأله بپردازد.
🔸 علت صوری نظام ما نیز در یک آشفتگی و اغتشاش فکری و فرهنگی، گرفتار آمده و اگر بعضاً اعتراضات و مسائلی رخ میدهد، بدین علت است که در آن محط فکری و نظری، اغتشاش رخ داده و باعث ایندست نگرانیها و اظهارنظرها از مراجع، علما، فضلا، محققان، مدرسان، دانشگاهیان بزرگوار، اساتید محترم، دانشجویان غزیز، دختران و پدران، خوهران و زنان و مردان این جامعه است؛ و الا هیچکس در اندیشه بیگانه نیست و از اجنبی، هیچ هزار به یک جو نمیخرند؛ هیچیک از جریانها نه توجهی به بیرون دارد، نه وابستگی و نه دلبستگیای؛ بلکه تمام وابستگی و دلبستگی، به این انقلاب، نظام، امام و چارچوبی است که ایشان ترسیم فرمودند و ما از این امر، دور ماندهایم.
🔸 امیدواریم که نظام، جایگاه خود را براساس اندیشه اصیل امام1 پیدا کند و همه ما در مسیری گام بر داریم که امام از ما خواسته بود نامحرمان زمان این امر را به دست نگیرند و این انقلاب، به احدی، تعلق ندارد؛ بلکه مال روحانیت، جامعه اسلامی و امت اسلامی است. نباید بین این انقلاب و نظام، و روحانیت، مردم و جامعه، قهر و جدائیای دید. البته این نقصها نیز وجود دارد.
🔸 امیدواریم بهبرکت دهه کرامت، امام عزیزمان مهمان آقا علی بن موسی الرضا و خواهر گرانقدرشان فاطمه معصومه س باشند و همه شهدای عزیز؛ خصوصا شهدای روحانیتی که به این انگیزه به میدان آمدند و شربت شهادت نوشیدند، دیگران، همه کسانی که اکنون در کنار مرزهای ما مظلومانه به شهادت رسیدند، و همه ایثارگران و نثارگران، از فیص و فوز حق، بهرهمند باشند و جامعه ما در سایه عزت، عظمت، استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی -که امام1 برای این جامعه در نظر گرفته بود- قرار گیرند.
🔸 بنده یک عذرخواهی به همه اساتید خودم و بزرگوارانی که در اینجا تشریف دارند، بدهکارم. بههرحال، من بههوای این عنوان، سخن میگفتم نه برای شما عزیزان و بزرگواران. من شاهدم که الحمدلله، سخنان بسیار شریف و عزیزی از این جمع، مؤسسه و یکایک بزرگواران، صادر میشود. انشاءالله، همه مورد رضایت حضرت حق و مورد قبول حضرت بقیۀ الله الاعظم (ارواح من سواه فداه) باشد. و السلام علیکم و رحمۀ الله و برکاته ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/andishe-asil-emam/
#جایگاه
#اندیشه_امام
#مرتضی_جوادی_آملی
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa