🏴 انا لله و انا الیه راجعون
🏴 شهادت غریبانه سردار سرافراز جبهه مقاومت و دژ نفوذناپذیر اسلام در مقابل کفار صهیونیستی را محضر ولی عصر ارواحنا فداه، رهبر معظم انقلاب و امت اسلام تسلیت عرض میکنیم.
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
#خبرعلمی
#یادداشت
#جلسه۱۲
موضوع شناسی فقه هنر
استاد عشایری زیدعزه
یکی از شگفتی های کتاب مکاسب این بود که مرحوم شیخ پس از بررسی درباره تعریف سحر، که حس می شود که جمع بندی دشوار است، می گوید فقیه کاری به موضوع ندارد و در انتهای بحث به احتیاط ختم می شود، چون موضوع دقیق روشن نشده و کسی از فقهاء حاشیه نزده است.
مرحوم شهید صدر در المدرسة القرآنیه فرق تفسیر ترتیبی و موضوعی را بیان می کند، ترتیبی آن است که از اول تا آخر تفسیر شود ولی در تفسیر موضوعی یک موضوع نکته مرکزی بحث قرار می گیرد، و بعد برای بررسی بیشتر، دلالات تطابقی و التزامی جمع آوری و بحث می شود و ترابط آنها تحلیل می شود، کاری که بزرگان ما در فقه انجام میدپ دهند شبیه تفسیر موضوعی است، چون اگر وسائل الشیعه را به ترتیب بیان می کردند، ترتیبی می شد، بلکه موضوعات را یک به یک بحث کردند.
امروزه مباحث دانش اخلاق به دانش نظری و هنجاری و اخلاق کاربردی تقسیم می شود و در اخلاق نظری سخنگو از علم اخلاق و حکم رفتارها بحث میکند و این سبک اخلاق هنجاری است ولی در اخلاق کاربردی این بحث ها مفروض انگاشته شده است فلذا صحبت در اخلاق کاربردی در حوزه تکنولوژی و فناوری و خدمت و اشتغال است مثل اینکه؛
در فقه امنیتِ مراقبت از تروریست مطرح می شود که چیزی نمانده افراد اصلی را شناسایی شوند و اگر دستگیر شود، اطلاعات از دست می رود و اگر دستگیر نشود، فردا مکانی را منفجر می کند، به همراه او تلفنی است که اطلاعات برنامه فردایش در آن است آیا میتوان برای عقب افتادن انفجار آن را دزدید؟
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
#یادداشت
#خبر_علمی
استاد عشایری منفرد
موضوعشناسی در فقه هنر
موضوعشناسی فقه هنر چندان مسئله مهمی نیست بلکه موضوعشناسی در فقه هنر حائز اهمیت است.
نکته: بحثهای توصیهای و تجویزی را از نگاه توصیفی به الگوهای موفق میتوان بررسی کرد.
الگویی در فقه سیاسی مرحوم امام وجود دارد مبنی بر آنکه آنچه در موضوعشناسی موضوعات فقه سیاست در سیره مرحوم امام وجود داشت، این بود که ایشان در زمانهای پیرامون فقه سیاست میزیست که نظریه دولت-ملت شکل گرفت.
مباحثی نظری مثل یکپارچگی ملت و ... .
مرحوم امام وقتی با پدیدهای جدید به عنوان دولت مدرن روبرو میشود، دوباره تمام موضوعات و محمولات فقهی را (ادله زکات و نماز و ...) بازنگری و باز پژوهی میکنند.
برای این بازنگری، توجه به سه امر ضروری است:
1. برنامه کلی شامل مقررات دینی از طهارت تا دیات
۲. غایت؛ یعنی تمام این برنامهها برای رسیدن به آن غایت است.
۳. مجری که باید قوانین شریعت را بشناسد تا اگر مانعی از اجرای عدالت وجود داشت ولایتی بر قوانین داشته باشد.
مرحوم امام طبق همین سه رکن گزاره و اصل الاسلام هو الحکومة را تاسیس کرد.
حال اگر بین ساحتهای جدید و موضوعات منصوص بازاندیشی کنیم و مسئلههای جدید را استخراج کنیم که در فقه هنر آیا ما میتوانیم از الگوی امام در بازاندیشی در احکام اسلامی استفاده کنیم یا نه؟ مثلاً موضوعاتی از قبیل رقص، آواز، قصه و داستان و ... را اگر در نظر بگیریم، در همه این موضوعات، عنوان و گزاره لهو، در بازنگری ما نسبت به ادله بسیار اثرگذار است.
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
بسم الله
صفت «انزع بطین» از اوصاف امیرالمؤمنین، صفت مدح یا صفت ذم؟
در زیارت مخصوص امیرالمؤمنین علیه السلام، کلمه «السلام علی الانزع البطین» به کار رفته است. دکتر عبدالکریم سروش برای تضعیف متن زیارتنامه، گفته بود: «انزع بطین، یعنی کچل شکم گنده و این لقب رو مخالفان علی به او نسبت می دادند.»
🔸چنین شبههای را با دو رویکرد میتوان پاسخ داد :یک رویکرد با تعبد به روایاتی که دو وصف «انزع» و «بطین» را معنا کردهاند و یک رویکرد دیگر بدون تعبد به روایات و صرفا با توجه به معنای لغوی این دو کلمه .
استاد عشایری در مقاله «تحلیل معنایی صفت «انزع بطین» در منابع فریقین» سعی کردهاند این دو وصف امیرالمؤمنین علیه السلام را با هر دو رویکرد بررسی کنند. در چکیده مقاله آمده است:
✍️یکی از بایستههای پژوهش، شرح و تفسیر صفات و فضائل امیرالمؤمنین علیه السلام است. «انزع بطین» یکی از صفات حضرت علی علیه السلام است که در متون تاریخی، روایی و زیارات مأثوره بهکار رفته است. اخیرا برخی محققان این دو کلمه را به معنای صفت مذمت و نکوهش دانسته و از همین روی این فرضیه را مطرح کردهاند که این دو صفت توسط دشمنان امیرالمؤمنین جعل و به ایشان نسبت داده شده است. چنین رویکردی این مسأله را ایجاد میکند که این دو صفت در ادب و فرهنگ عربی به چه معنایی است؟ مقالۀ پیش رو با بررسی این دو واژه در زبان و فرهنگ عربی و منابع فریقین بهمعنای واقعی آن پرداخته و اثبات کرده است که «انزع» و «بطین» معنای مدح دارند و از صفات اصیل امیرالمؤمنین علیه السلام هستند.
علاقمندان میتوانند این مقاله را در اینجا بخوانند:
https://ashaiery.andishvaran.ir/fa/UserShowArticle.html?ItemId=51250
┄┄┅••=✧؛❁؛✧=••┅┄┄
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
7.34M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#استاد_عشایری_منفرد
#شبکه_ولایت
#نهج_البلاغه
#بیان_امیر
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
بسم الله الرحمن الرحیم
✅مصلحتسنجیِ صلح و جنگ در منظومهی فقهی آیتالله خامنهای دام ظله
به اقتضای کتاب و سنت، یکی از احکام مورد تسالم در فقه اسلامی، "عقد مهادنه" به معنای قرارداد آتشبس یا صلح موقت است. عمومات لفظیِ قرارداد مهادنه، به وسیله دلیل عقل، تناسب حکم و موضوع یا متفاهم عرفی از مجموع الادلة، مقید به مصلحت شده است یعنی فقط مهادنهای جایز است که مطابق با مصلحت مسلمانان باشد.
🔻نکته اینجا است که منظور از این مصلحت چیست و معیار سنجش مصلحت چیست؟
در آثار فقهی وقتی میخواهند این مصلحت را تبیین کنند، این موارد را مثال میزنند: «قلّت مجاهدان مسلمان، امید به مسلمان شدن دشمن کافر حربی در زمان مهادنه یا تقویت عِدّه و عُدّهی سپاه اسلام» (لقلة المسلمين أو رجاء إسلامهم أو ما يحصل به الاستظهار و الاستعانة و القوة). البته برخی فقیهان، با استناد به ادلهای مانندِ «فَلا تَهِنُوا وَ تَدْعُوا إِلَى السَّلْمِ وَ أَنْتُمُ الْأَعْلَوْن» تنها مصلحت مجوّزِ مهادنه را ضعف سپاه مسلمین دانستهاند (جواهر 21/297) و غیر از این هیچ مصلحتی را برای صلح قبول ندارند!
در کتاب مهادنهی آیتالله خامنهای، اما، دربارهی مصلحتهایی که میتوان با تکیه بر آن، جنگ را متوقف کرد، آمده است:
«مصلحت در باب مهادنه، منحصر درمواردی چون ضعف مسلمین، امید به مسلمان شدن دشمن و ... نیست چرا که در اینجا مصالح دیگری نیز هست که با "شرایط جهانی در زمان" تناسب دارد؛ یکی از این مصالح، شهرت و نام نیکوی نظام اسلامی به عنوان نظامی است که حاضر است حتی به دشمنان خود پیشنهاد صلح بدهد. مصلحت دیگر، نگران کردن دشمن دوّمی است که مشغول شدن نظام اسلامی به جنگ با دشمن کنونی او را خوشنود و طمعکار کرده است؛ چه آن دشمن دوم وقتی ببیند که امام مسلمین با دشمن کنونیاش صلح کرده ، ترس بر جانش میافتد و امیدش ناامید میشود و نیز مصلحتهای دیگری که ولیّ امر، خود در هر زمان و مکان میتواند آن را تشخیص دهد.» (المهادنة، ص: 11)
📚ثم إن المصلحة في هذا الباب لا تنحصر فيما ذكره الفقهاء (رحمهم اللّه) من ضعف المسلمين و قلتهم عن المقاومة، أو رجاء دخول الكفار في الإسلام، أو الحصول على المال الذي يبذلونه للمسلمين؛ فهناك مصالح أخرى تُناسب ظروف العالم في كل عصر، منها تحسين سمعة النظام الإسلامي كنظام يقترح الصلح على مناوئيه، و منها تخويف عدو آخر طامع في بلاد المسلمين من جهة كونهم مشغولين بالحرب، فإذا رأى ذاك العدو أن الإمام بصدد الصلح مع مقاتليه، فإنه يخاف و يقطع طمعه، و منها غير ذلك مما يعرفه الذي بيده أمر تشخيص المصلحة في كل زمان و مكان.
محمد عشایری منفرد
حوزه علمیه قم
#استاد_عشایری_منفرد
#فقه
#اصول
#روش_شناسی_اجتهاد
#روش_شناسی
#رهبری
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared
8.28M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#کلیپ_منتخب #نهج_البلاغه
#بیان_امیر
👈آیا کمک به فقرا از دست دادن است یا بدست آوردن؟⁉️
بیانات استاد عشائری منفرد با توجه به مضامین بلند کتاب شریف نهج البلاغه پیرامون صحیح ترین نوع نگرش به مسئله ی کمک و رفع حوائج فقراء و نیازمندان در جامعه👌
🎙#استاد_عشائری_منفرد
#تاریخ_پخش : 1403.05.21
📡 فضایمجازیشبکهولایتدر👇
ایتا | سروش | تلگرام |
روبیکا | آپارات | یوتیوب | سایت |
اینستاگرام | روبینو | ایکس ✅
#استاد_عشایری_منفرد
#شبکه_ولایت
#نهج_البلاغه
#بیان_امیر
💯 کانال استاد محمد عشایری منفرد (حفظه الله)
🆔https://eitaa.com/ashayerimonfared