سلام بر همراهان عزیز "باور"🌱
🔹انشاءالله از امشب با موضوع جدید #روش_تنبیه مطالب متنوعی را خدمتتان ارائه
خواهیم کرد.
🔸در ماههای گذشته مطالب اندیشمندان پیرامون "روش تشویق" را خدمت شما ارائه داده بودیم. برخی از این مطالب، نکات مشترکی با روش تنبیه دارند که برای مرور آنها، میتوانید از هشتگ #روش_تشویق استفاده بفرمایید.
✅ با ما همراه باشید.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔹من با صراحت عرض کنم که واقعاً گاهی اوقات یک گوشمال دادن به بچه یعنی یک عامل ضد انسانى و ضد آزادى را از جان او دور كردن.
🔸ولى به آقایان و خانمها، به عنوان پدر و مادر و به عنوان معلم، بايد بگويم اين کار هنر میخواهد و کار همه کس نیست.
✍ #شهید_بهشتی | نقش آزادی در تربیت کودک، صفحه ۲۶
🛑 #روش_تنبیه 1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🌀 همانطور که اطلاع دارید، نماز جمعه فردا به امامت مقام معظم رهبری اقامه خواهد شد. شرکت در این مراسم به دلیل پیامهای مهم اجتماعی و سیاسی آن، بسیار ضروری به نظر میرسد.
🏷 علاوه بر این موارد، تاثیرات تربیتی فراوانی نیز برای شرکت در این مراسم وجود دارد. برخی از مهمترین اثرات تربیتی شرکت در نمازجمعه این هفتهی تهران عبارتاند از:
1⃣ تقویت روحیه شجاعت و حماسه
2⃣ تقویت هویت ملی و اسلامی
3⃣ افزایش میزان توجه به مسائل امروز جهان اسلام و تضعیف خودمحوری و بیتفاوتی
4⃣ تقویت روحیه ولایتمداری
5⃣ تقویت روحیه استکبارستیزی
6⃣ تقویت روحیه کمک به مظلوم
✅ با توجه به طیف متنوع اثرات تربیتی، برنامهریزی خانوادهها و مجموعههای تربیتی برای حضور حداکثری در این برنامه، بسیار مهم خواهد بود.
🚗 فهرست گروههای مردمی شکل گرفته برای حملونقل رایگان از شهرهای دیگر به سمت تهران را میتوانید در اینجا ببینید.
🔍 #تربیت_سیاسی 🔟
🏷 #نماز_جمعه
🩸 #سید_حسن_نصرالله
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸به مجرد مشاهده کارى که به نظر شما خلاف است کودک را تنبیه نکنید؛ بلکه ابتداء انگیزه او را در ارتکاب عمل بررسى کنید؛ اگر عمل را با انگیزه صحیح و از روى حسن نیت انجام داده، تنبیه او کار ناروایى است.
🔹مثلا کودک عروسک ناطق خود را مىشکند، مادر عصبانى مىشود و او را کتک مىزند؛ امّا فکر نمىکند که کودک در شکستن عروسک قصد خلاف نداشته بلکه مىخواسته راز سخن گفتن او را کشف کند. بنابراین، نه تنها مستحق تنبیه نیست بلکه باید مورد تشویق هم قرار بگیرد تا روح کنجکاوى در او تقویت شود.
🔸در اثر این قبیل تنبیهات ناسنجیده، اعتماد کودک به بزرگترها از بین مىرود، آنها را افرادى بىانصاف و کینهتوز مىشناسد و آثار سوء چنین تفکرى روشن است.
🔹[همچنین] قبل از اثبات جرم، کودک را تنبیه نکنید؛...بلکه ابتدا تحقیق کنید که عمدى بوده یا خطایى.
✍ #آیت_الله_امینی | اسلام و تعلیم و تربیت، صفحه ۴۷۳
🛑 #روش_تنبیه 2⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
May 11
.
🏷 «یکی بود»
داستان دربارهی مورچههای سیاه کوچکی است که لانه شان هر روز مورد هجوم مورچه های سرخ واقع می شود. مورچههای سیاه که نمی تواند از خودشان در برابر حمله ها دفاع کنند، هربار فکر میکنند با این کوچکی، «کسی هست صدایشان را بشنود؟» یکبار وقتی که مورچههای سرخ حمله میکنند، یک زنبور، میمونی را نیش میزند. میمون توی آب میافتد، فیلها میترسند و شروع به دویدن میکنند و همهی مورچههای قرمز را زیر پاهایشان له میکنند. آن وقت مورچههای سیاه میفهمند یک نفر هست که صدای آنها را میشنود.
✍️ نویسنده: سوسن طاقدیس
📚 ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
📄 تعداد صفحات: ۲۸ صفحه
🙎♂️ مخاطب: رده سنی ۷ تا ۱۰ سال
✅ ویژگیها
1️⃣ بیان محتوای دینی به صورت غیرمستقیم
2️⃣ زمینهسازی برای تفکر کودک درباره مضمون داستان
🪴 اثرات تربیتی
1️⃣ کمک به درک بهتر مفهوم "توحید"
2️⃣ تقویت مهارت تفکر
🛒 برای خرید نسخه کاغذی کتاب، میتوانید به اینجا مراجعه فرمایید.
📖 #معرفی_کتاب_کودک 1⃣2⃣
📚 #تربیت_با_کتاب
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
باور
. 🏷 «یکی بود» داستان دربارهی مورچههای سیاه کوچکی است که لانه شان هر روز مورد هجوم مورچه های سرخ
.
✅ برای آنکه کودک مضمون داستان را بهتر متوجه شود؛ چند نکته را رعایت کنید:
1⃣ انتظار نداشته باشید کودک در اولین مطالعه، متوجه پیام داستان بشود. برای فهمیدن به کودک فرصت بدهید.
2⃣ در مواجهه با سوالات کودک درباره مضمون کتاب، با سوالات مختلف، او را به سمت پیدا کردن جواب ببرید.
3⃣ جوابهای کودک را بلافاصله نقد نکنید و اجازه بدهید از جوابهای ساده خودش کمکم به جواب درست پی ببرد.
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
باور
. 🏷 «یکی بود» داستان دربارهی مورچههای سیاه کوچکی است که لانه شان هر روز مورد هجوم مورچه های سرخ
.
داستان صوتی این کتاب را میتوانید از پایگاه کودک ایران صدا به صورت رایگان دریافت کنید.
.
🔸این جمله که میگویند: «بچه باید به چشم خار باشد و به دل عزیز باشد»، این را عوضی نفهمیده باشید. منظور این است که بیش از ظرفیت او و بیش از قوه هاضمۀ او به او احترام نکنی که احترامت را بیحرمت کرده باشی و اینقدر به او جایزه نداده باشی که جایزه را بیمقدار کرده باشی؛ همانطور که اینقدر به او اهانت نکنی که اهانت را بیاثر کنی و اینقدر او را تنبیه نکنی که تنبیه را بیخاصیت کنی و اینقدر با او قهر نکنی که قهر کردن را بیاثر کنی.
🔹اهلبیت عزت را در افراد زنده نگه میداشتند و وقتی میخواستند بچههای خودشان را تربیت کنند، اول آنها را حساس بار میآوردند که دستگاهشان به کوچکترین قهری، به کوچکترین اخمی، به کوچکترین ترشرویی، حساس باشد، جواب بدهد، منتقل کند، منعکس کند.
🔸این چیزی که در وجود مؤمن هست، عزت اوست. خدا رحمت کند مرحوم آقای مطهری را! نکته دقیقی را متوجه شده و این نکته را در ظاهر کتابها نمیشود پیدا کرد و اینطور نیست که انسان برود آدرسی پیدا کند، بابی پیدا کند و در آن باب، این را نوشته باشند؛ نه، این از مجموع آیات و روایات به دست میآید که سنگ زیربنای تربیت، عزت دادن است.
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی | راه رشد، جلد ۱، صفحه ۲۳۴
🛑 #روش_تنبیه 3⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔻یکی از آسیبهای کتابخوانی وابستگی به آن و بازماندن از فعالیتهای دیگر است. همانطور که کتاب نخواندن یک آسیب است، افراط در مطالعه هم یک آسیب جدی است.
🔺برخی متربیان با علاقه افراطی به مطالعه که در مواردی با تنبلی نیز همراه میشود، از انجام دیگر وظایفشان، سر باز میزنند.
✅ مدیریت میزان مطالعه در این افراد، نکته مهمی است که مربی باید با استفاده از ابزارهای متنوع، به آن توجه داشته باشد.
🔺در موردی مشابه، برخی بچهها علاقه افراطی به مطالعه سریع و مداوم کتابهای داستانی پیدا کرده و حاضر به تفکر یا تجزیه و تحلیل آنها نیستند.
🔻یکی از نتایج این نوع مطالعه داستان، عادت کردن به مطالعه متنهای داستانی آسان به صورت منفعلانه است. چنین متربیانی دیگر حوصله مطالعه کتابهای علمی و یا مطالعه فعال (مطالعه همراه با مشخص کردن نکات مهم یا خلاصه نویسی و فعالیتهای مشابه دیگر) ندارند.
✅ برای پیشگیری از این آسیب باید فعالیتهایی برای تمرکز بیشتر متربیان در آثار داستانی صورت بگیرد. برنامههایی همانند برگزاری مسابقات نقد و تحلیل داستان، برگزاری جلسات گفتوگو دربارهی داستان، نگارش متن معرفی داستان توسط بچهها و ...
🧩 #قالب_های_تربیتی
📚 #کتابخوانی 2⃣1⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
💢 ترس باعث كنترل و پرهيزكارى و خوددارى از كارهايى است كه محبوب را از دست مىگيرد و باعث آمادگى و سازندگى عواملى است كه به محبوب مىرساند...
✴️ آنجا ترس باعث فرار و نيرنگ و خيانت و دروغ مىشود كه مداوم بوده و ترساننده يك بُعدى باشد و ترسانده شده، علاقهاى نداشته باشد و محبتى نديده باشد.
✅ لذا دستور است كه هنگام تهديد، يكى بترساند و ديگرى اين ترس را توجيه كند و اين عمل را توضيح دهد و كودك را از جرم خود آگاه كند و به او محبت نمايد.
و باز دستور است كه اگر ترس و كتك مفيد نيفتاد، از عامل ديگرى استفاده شود.
🔻خلاصه کتک و مجازات نباید به عنوان دل خنک باشد، بلکه بايد به عنوان ايجاد ترس و ايجاد يک عامل تربیتی باشد. لذا کتک زدن و مجازات، مطلوب نیست، بلكه كيفيت و چگونگى مجازات مورد نظر است.
✴️ بايد صحنه...مجازات، رعبآور با حركات تند و فريادهاى بلند و زياد و حتى از دور باشد و بايد اين صحنه با شخص ديگرى كه او هم با صدايى كوتاه و ريز مسأله را توجيه مىكند و ترس را بيشتر مىنمايد همراه شود تا تأثير مطلوب به دست آيد.
✍ #استاد_صفایی_حائری | تربیت کودک، صفحه ۶۰ و ۶۱
🛑 #روش_تنبیه 4⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat
.
🔸علت پشتکردن به کتک، گاهی همین است که جایی کتک میزنند که لازم نیست. درنتیجه او بدبین میشود و بنای نشنیدن میگذارد. بعد انسان درمیماند که با او چهکار کند.
🔹این است که گاهی ضرورت تنبیه نتیجهٔ رو دادنهای زیاد است. کسانی که نمیتوانند احساسات خودشان را ازنظر محبت کنترل کنند، بعد مجبور میشوند که خشم خودشان را کنترل نکنند و شلاق هم بهدست بگیرند؛
🔸اما اگر کسی جدیت خودش را از یاد نبرد، یعنی مسلط بر نفس باشد...رحم و عاطفه و محبتش درستوحسابی باشد، در بیستوچهار ساعت بر نفس خودش مسلط باشد و جدی باشد، این در تربیت بار سنگینی را از دوش او برمیدارد؛ چون وقتی پیچومهرهٔ خودش محکم شد، راه نفوذ در او کمتر است و کمتر میشود او را دست انداخت و با او بازی کرد. او دیگر نیاز به چوبزدن و کتکزدن ندارد. اگر پیچومهرهٔ خود مربی شل بود، این را با چوبزدن و لگدزدن نمیشود جبران کرد...
🔹بیشتر شاگردها از رخنههای معلم وارد میشوند؛ یعنی ضعفی که در اوست: خندهٔ بیموردش، نگاه عاطفی بیموردش. با این مسائل است که ضعف او را درک میکنند و خیلی زود میفهمند که این معلم چه ضعفی دارد و کجا میشود او را دست انداخت. معلم وقتی دید اینچنین است، خشونتهای آنجوری میکند.
✍ #آیت_الله_حائری_شیرازی، مربی و تربیت، صفحه ۲۴۸ و ۲۴۹
🛑 #روش_تنبیه 5⃣
🔰 باور؛
خانه کنشگرانِ تربیت اسلامی.
🆔 @Bavar_tarbiat