در نقد خاطرات آقای اکبر هاشمی رفسنجانی چه بخوانیم؟ (5).jpg
1.47M
برای شناخت کارنامه سیاسی آقای هاشمی رفسنجانی و نقد خاطرات وی چه بخوانیم؟
13 کتاب و مقاله بنیاد تاریخپژوهی در معرفی کارنامه سیاسی رفسنجانی و نقد خاطرات وی
کتاب روایتهای ناروا
نقد خاطرات سال 1363-سلیمی نمین(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش 17)
نقدی خاطرات سال ۶۵- سلیمی نمین (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش21)
روتوش کتاب هاشمی بدون روتوش-بخش اول-حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش25)
روتوش کتاب هاشمی بدون روتوش-بخش دوم-حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش26)
مبارزه در تردید و ابهام-حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش32)
خاطرات پرابهام و پرسشهای بیپاسخ-حجتالاسلام و المسلمین سیدحمید روحانی (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش33)
آسیب شناسی انتقادی شیوه های خاطره گویی آیت الله هاشمی رفسنجانی -مقدمی شهیدانی/ عبداللهی(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش40)
نگاهی به «خوش بینی های فرمایشی» و «ژست های دموکراتیک» آقای رفسنجانی-گروه تحقیقات بنیاد تاریخپژوهی(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش40)
آسیب شناسانه سیاستهای دولت سازندگی-جمشیدی(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش45)
نظری به ادعاهای بدون دلیل در خاطرات رفسنجانی-امیری (فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش45)
بررسی تطبیقی اندیشه امام و عملکرد رفسنجانی-علیپور(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش48)
نقد خاطرات عفت مرعشی- کریمی(فصلنامه تخصصی پانزده خرداد ش48)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
خاطرات و تحریفات
پرونده ویژه بنیاد تاریخپژوهی بهمناسبت انتشار خاطرات سال 78 آقای هاشمی رفسنجانی
نقد خاطرات سال 1363 هاشمی رفسنجانی
نقد خاطرات سال 1365 هاشمی رفسنجانی
نقد کتاب «هاشمی بدون روتوش»
شگردهای غیراخلاقی در تثبیت تحریفات تاریخی
مقاله تاریخی مورخ خبیر انقلاب اسلامی؛ در نقد خاطرات هاشمی رفسنجانی
خاطراتی پر از ابهام و پرسشهای بیپاسخ!!
آسیبشناسی انتقادی شیوههای خاطرهگویی هاشمی رفسنجانی با تأکید بر کتاب دوران مبارزه
نگاهی به «خوشبینیهای فرمایشی» و «ژستهای دموکراتیک» آقای هاشمی رفسنجانی
مطالعه آسیبشناسانه سیاستهای دولت سازندگی
خاطرات هاشمی رفسنجانی و ادعاهای بیدلیل
حمایتهای هاشمی رفسنجانی از سازمان منافقین؛ علیرغم مخالفت امام
نقدی بر کتاب خاطرات خانم عفت مرعشی
🎥هاشمی آنگونه که بود
معرفی کتاب روایتهای ناروا
موج اعتراض بر ضد كاپيتولاسيون
حضرت امام(ره) به پیشنهاد هاشمی درباره حذف شعار «مرگ بر آمریکا» اعتنا نکردند
هاشمی رفسنجانی و خاطرات خلقالساعه
در پاسخ به یک تحریف تاریخی/1
در پاسخ به یک تحریف تاریخی/2
در پاسخ به یک تحریف تاریخی/3
در پاسخ به یک تحریف تاریخی/4
برای شناخت کارنامه سیاسی آقای هاشمی رفسنجانی و نقد خاطرات وی چه بخوانیم؟
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓27مرداد1357
🔹1- از ساعت 13 الی 15 مراسمی در #تهران با شرکت جمعی حدود 2هزار نفر در مسجد امام حسین(ع) برگزار شد. پس از پایان سخنرانی، تظاهراتی برپا شد و جمعی دستگیر شدند.
🔸2- در ساعت 22:10 مراسمی در تهران با شرکت جمعی حدود 6 هزار نفر در مسجد قبا برگزار شد. در این مراسم آقایان محمد مفتح و مهدی ممکن سخنرانی کردند.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص431-432
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
آیتالله کاشانی و تداوم جنبش ملی شدن صنعت نفت.pdf
655K
🖊اقدامات و تدابیر آیتالله کاشانی پس از کودتای 28 مرداد
🔴سالگرد کودتای 28 مرداد
🔹نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران به عنوان یکی از تأثیرگذارترین رویدادهای #تاریخ_معاصر_ایران به شمار میآید که هرچند فصل جدیدی در مسیر مبارزاتی مردم ایران گشود؛ اما سرانجام با توطئههای مستبدان داخلی و #استعمارگران_خارجی به شکست انجامید.
🔸در پیروزی و شکست این نهضت عوامل متعددی نقش داشتهاند که بررسی عملکرد و سهم هرکدام از آنها، میتواند الگوی پژوهشی جدیدی در اختیار محققان قرار دهد.
🔹در مقاله پیشرو اقدامات و فعالیتهای #آیتالله_سیدابوالقاسم_کاشانی در تداوم نهضت ملی شدن صنعت نفت بعد از کودتای 28مرداد مورد بازبینی قرار گرفته است و به اتهام کسانی که معتقدند آیتالله کاشانی بعد از کودتا با حکومت همکاری کرد و سکوت اختیار نمود پاسخ داده است.
🖇ضمیمه: مقاله «آیتالله کاشانی و تداوم جنبش ملی شدن صنعت نفت بعد از کودتای ۲۸ مرداد»،وحید کارگر جهرمی، فصلنامه تخصصی 15خرداد، شماره 32
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
سکوت نهضت به اصطلاح آزادی در برابر کاپیتولاسیون
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/58
🔹با احياى رژيم كاپيتولاسيون كه همه مفاخر ملى و حيثيت ايرانى مورد اهانت قرار گرفت، انتظار مىرفت كه گروهها و سازمانهاى سياسى كه ادعاى ايراندوستى و « #ميهنپرستى » داشتنددر برابر ايرانفروشى شاه به خيزش و خروش برخيزند و از #استقلال و عظمت ايران دفاع كنند ليكن از آنجا كه احزاب و گروههاى سياسى آن روز ايران غالباً به بيگانگان وابسته بودند و راهشان از مردم جدا بود، كوچكترين واكنشى در برابر احياى رژيم كاپيتولاسيون از خود نشان ندادند.
🔸در پى گذشت بيش از يکماه از احياى رژيم كاپيتولاسيون و تبعيد امام، آنگاه كه رانندگان تاكسى به عنوان اعتراض به گرانى بنزين به اعتصاب دست زدند، «نهضت آزادى» اطلاعيهاى زير عنوان «تقدير از اعتصاب درخشان رانندگان تاكسى» صادر كرد و در آن آورد: «... در شرايطى كه مرجع مجاهد عالم تشيع، حضرت آيتاللّه العظمى خمينى بدون هيچ مجوز قانونى در تبعيد به سر مىبرند و پيشواى ملت و مظهر مبارزات ضد استعمارى شرق، جناب آقاى دكتر محمد مصدق را در بند كشيدهاند و... مستشاران خارجى از همه نوع مصونيتهاى سياسى برخوردار
مىشوند...»! البته در اين اطلاعيه نيز نه آن مصونيتها را محكوم كرد و نه مردم را به مقاومت و مبارزه در راه الغاى آن فراخواند و نه به فريادهاى جانسوز و استمداد امام، پاسخ مثبت داد. در پايان اين اطلاعيه اعلام كرد: «... ما ضمن تأييد و تقدير از اعتصاب رانندگان با شهامت تاكسى، در
روز شنبه هفتم آذر ماه جارى... كليه طبقات مردم را به مبارزه منفى عليه هيأت حاكمه غاصب ايران دعوت مىكنيم... مبارزه كنيد تا تبعيد شده گرامى و عزيز ما حضرت آيتاللّه العظمى خمينى را به وطن برگردانند. پيكار كنيد تا زندانى بزرگ خاور زمين، دكتر محمد مصدق و ساير
زندانيان عزيز ملت را آزاد كنند...».
🔹در اين اطلاعيه «كليه طبقات را به مبارزه منفى عليه هيأت حاكمه ايران» فراخواندهاند تا امام را به وطن بازگردانند و مصدق را آزاد كنند، ليكن در برابر امتيازاتى كه امريكايىها براى تجاوز به نواميس و مقدرات ملت ايران گرفتهاند، دم فروبسته و بىتفاوت گذشتهاند. بگذريم از اينكه
اينگونه حمايتها از امام نيز تنها براى كسب وجهه و آبرو و اعتبار در ميان ملت ايران بود، نه اينكه به راه و خط امام باورمند باشند.(نهضت امام خمینی، ج1، صص1051-1049)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓28مرداد1357
🔹1- در ساعت 22:10 #سینما_رکس_آبادان به آتش کشیده شد و از حدود 400 نفر از تماشاچیانی که مشغول تماشای «گوزنها» بودند، 377 نفر در آتش سوختند، 10 نفر مجروح شدند و 4 نفر نجات یافتند.
🔸2- از ساعت 22:30 الی 23:30 مراسمی در تهران با شرکت جمعی حدود 7هزار نفر در مسجد قبا برگزار شد. در این مراسم دکتر مفتح سخنرانی کرد.
🔹3- بازاریان تبریز پس از یک هفته اعتصاب، صبح امروز به سر کار خود برگشتند.
🔸4- مراسم فرمایشی 28مرداد به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد کودتا در کشور، در برخی از شهرهای ایران برپا گردید. رادیو لندن در بخش عربی خود گفت: «ایران شاهد جشن های بیست و پنجمین سالگرد بازگشت پادشاهی در کشور بود که شاه زمام امور را به دست گرفت.»
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص434-435
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
هدایت شده از KHAMENEI.IR
11.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📹 نماهنگ | یک اشتباه تاریخی
🔻 رهبر انقلاب: این تجربهی نهضت ملّی جلوی چشم ما است. در نهضت ملّی، دکتر مصدّق به آمریکاییها حسنِظن داشت، بلکه ارادت داشت امّا مایل نبود تکیه کند به آنها؛ -با انگلیسیها البتّه بد بود- مایل به استقلال بود. آن کسی که عامل کودتا علیه دکتر مصدّق شد، نه یک انگلیسی، [بلکه] یک آمریکایی بود و پشت سرش بیش از دستگاه اینتلیجنتسرویس انگلیس، سیای آمریکا قرار داشت؛ آمریکا اینجوری است. یعنی با یک نظامی و با یک حکومتی هم که مطلقاً حکومت دینی هم نیست، حکومت انقلابی هم نیست -نهضت ملّی که یک حکومت انقلابی نبود؛ فقط دنبال استقلال کشور از زیر یوغ انگلیسها بود و خیال میکرد آمریکاییها کمکش میکنند- نتوانستند بسازند؛ با استقلال کشور مخالفند. ۱۳۹۶/۰۳/۲۲
🗓 سالروز کودتای ۲۸ مرداد
💻 Farsi.Khamenei.ir
تبعيد امام به تركيه
نهضتخوانی؛ بازخوانی گزیدهای از کتاب نهضت امام خمینی/59
🔹رژيم شاه كه با بالا گرفتن موج نارضايتى تودهها و تحريک افكار عمومى، سخت وحشت كرده بود و تخت و تاج لرزان خود را دستخوش تندباد انقلاب ملتى عصيانزده و بيدارشده مىديد، دريافت كه با بودن رهبر آگاهى چون امام خمينى در ايران، نه تنها پياده كردن طرح استعمارى « #انقلاب_سفيد » و خدمتگزارى به امريكا امكانپذير نمىباشد، بلكه تاج و تخت و كاخ و سلطنت او نيز در معرض زوال و واژگونى قرار دارد. از اين رو، بر آن شد كه با دستگيرى و تبعيد او، تاج شاهى و انقلاب امريكايى را از سقوط حتمى نجات بخشد و زنجير اسارت را بر گردن مردم ايران محكمتر سازد و هرگونه صداى مخالفى را در سينه خفه كند.
🔸شب 13 آبان ماه 1343 صدها #كماندو و چترباز مسلح، #خانه_امام را در قم محاصره كردند و از بام و ديوار وارد منزل شدند و براى دستگيرى او به جستجو و ضرب و شتم خدام منزل پرداختند.
🔹امام كه در آن ساعت در يكى از اتاقهاى اندرون به نماز و دعا مشغول بود، از سر و صداها و جست و خيزها دريافت كه چكمهپوشان رژيم به منزل يورش آوردهاند، بىدرنگ لباس بر تن كرده و خواست از اندرون به بيرونى برود، ليكن درى كه اندرون را به بيرونى متصل مىساخت
بسته بود و كليد آن، كه در دست خود او بود در آن لحظه پيدا نمىشد.
🔸دژخيمان شاه پس از پرس و جو در بيرونى، از آنجا كه دريافتند امام در اندرون به سر مىبرد به درب اندرون يورش بردند و چون در را بسته يافتند با مشت و لگد به جان آن افتادند! امام چندين بار بانگ زد «وحشیگرى در نياريد الان در را باز مىكنم»؛ ليكن مزدوران شاه بىتوجه به
تذكر او به مشت كوفتن و لگد زدن خود ادامه دادند تا سرانجام قسمتى از در را شكستند!
🔹امام كه از پيدا كردن كليد نااميد شده بود، از در ديگر اندرون كه به كوچه باز مىشد خارج شد و در وقت بيرون رفتن، مهر امضاى خود را به رسم امانت به همسرش سپرد و فرمود: «شما را به خدا مىسپارم».
🔸كماندوها و دژخيمان شاه كه سراسر كوچه را اشغال كرده بودند، به محض بيرون رفتن امام از منزل، او را محاصره كردند و به ماشينى كه در درب منزل آورده بودند سوار كردند و ماشين با شتاب هر چه بيشتر به حركت درآمد.
🔹پاسبانى كه در آن ساعت در جلوى #بيمارستان_فاطمى پست داشت، مىگفت كه امام را از در منزل تا سر خيابان با ماشين فولكس واگن آوردند و سر خيابان سوار ماشين شورلتى كه از قبل آماده شده بود كردند و با آن شورلت به تهران بردند. پاسبان مزبور افزود: امام وقتى از ماشين فولكس پياده مىشد بيش از چهارصد نفر كماندو و چترباز مسلح در اطراف او و در محوطه گردآمده بودند و او با لبخندى به مسئول آن گروه گفت: «اينهمه قوا نمىخواست»!
🔸ماشين حامل امام 140 كيلومتر راه قم ـ تهران را در مدتى كمتر از 90 دقيقه پيمود و به #فرودگاه_مهرآباد رسيد و در آنجا #سرهنگ_مولوى كه پيش از رسيدن ماشين امام حاضر شده بود، به وسيله بىسيم با مافوق خود (كه از قربان، قربان گفتنهاى او به دست مىآمد كه طرف مخاطب او خود شاه مىباشد) ارتباط برقرار كرد و اظهار داشت كه مأموريت تا اينجا به خوبى صورت گرفته است و دنبالۀ آن نيز بزودى انجام مىپذيرد.
🔹هنوز آفتاب روز 13 آبان ماه 1343 سر از افق بيرون نياورده بود كه امام به جرم دفاع از #استقلال_وطن و هموطنان مسلمان خود از وطن بيرون برده شد!
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
روزشمار انقلاب اسلامی
🗓29مرداد1357
🔹1- اعلامیهای با امضای « مردم داغدیده آبادان » درباره جنایت رژیم در به آتش کشیدن #سینما_رکس_آبادان منتشر شد.
🔸2- از ساعت 12:45 الی 13:40 مراسمی در #تهران با شرکت 80 نفر در مسجد حضرت عباس(ع) برگزار گردید. در این مراسم پیرامون به آتش کشیده شدن سینما رکس آبادان سخنرانی شد.
منبع: روزهای حماسه و نور، ج1، ص436
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴فاجعهای ملی و ردپای یک حکومت خائن
🔻نگاهی گذرا به نقش رژیم پهلوی در فاجعه آتشسوزی سینما رکس/١
▫️پس از آتشسوزی #سینما_رکس_آبادان حکومت پهلوی تلاش کرد مسئولیت این جنایت را به گروههای مبارز و انقلابیون مذهبی منتسب کند اما اقدامات حکومت برای اینکه مخالفان خود را عامل این جنایت معرفی کند با روشن شدن جزئیات حادثه نتیجه عکس داد.
▪️ جزئیاتی نظیر قفل بودن دربهای خروجی، کیفیت مواد آتشزا، تأخیر ده دقیقهای در خبر کردن آتشنشانی، نبود آب در شیرهای آتشنشانی یکی از بزرگترین #پالایشگاههای_نفتی_جهان، نزدیکی شهربانی با محل سینما و توضیحات کارشناسان؛ همگی مبین دست داشتن ساواک و شهربانی در آتشسوزی سینما رکس بود.
▫️با اوجگیری دامنه اعتراضات مردم نسبت به عملکرد حکومت در قبال آتشسوزی سینما رکس، برخی از سردمداران حکومت پهلوی برای پاک کردن جنایت به دخل و تصرف در حقایق پرداختند.
▪️ #هوشنگ_نهاوندی (وزیر علوم کابینه شریف امامی) در کتاب «آخرین روزهای پایان سلطنت و درگذشت شاه» در حالی که سعی میکند به تبرئه حکومت پهلوی از این جنایت بپردازد، مطالبی را بیان میکند که نمایانگر چهره حقیقی ماجراست :
▫️ «حکومت با بیخیالی به این ماجرا پرداخت به گونهای که گویا یکی از حوادث معمول رخ داده است. از مطبوعات خواستند که زیاد به این ماجرا بند نکنند و مطبوعات نیز تقریبا همینگونه رفتار کردند. این روش برخورد افکار عمومی را شگفتزده و منزجر ساخت. اعلیحضرتین در #نوشهر بودند نه نخستوزیر و نه وزیری از دولت او به خود زحمت رفتن به آبادان را نداد...
▪️این ادعای نهاوندی که حکومت به #مطبوعات دستور داده که به فاجعه سینما رکس نپردازند نشان میدهد که رژیم پهلوی میدانست با زنده نگه داشتن این جنایت بزرگ در اذهان عمومی، پس از چندی سرنخها به دولت، ساواک و شهربانی ختم خواهد شد. وگرنه دست و پاهای مذبوحانهای که حکومت برای مقصر جلوه دادن #انقلابیون_مذهبی زد، اگر واقعیت داشت به دلیل اوجگیری نهضت امام خمینی میتوانست به عنوان فرصتی برای ضربه زدن به نهضت از آن استفاده کند. اما رژیم میدانست این دست و پا زدنها بیش از هر چیز شرایط را برای غرق شدن سلطنت فراهم میکند. (برگرفته از مقاله بررسی حادثه آتشسوزی سینما رکس آبادان در ٢٨مرداد١٣۵٧، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، ش۵٢)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db
🔴عوامل جنایت اعتراف میکنند
🔻نگاهی گذرا به نقش رژیم پهلوی در فاجعه آتشسوزی سینما رکس/٢
▫️ #پرویز_راجی (آخرین سفیر شاه در لندن) در خاطرات خود در ٢۵مرداد١٣۵٧ (سه روز قبل از فاجعه سینما رکس) مینویسد:
▪️ «در ملاقات با #هوشنگ_انصاری (وزیر دارایی) به او گفتم: اعلیحضرت فعلا چارهای ندارد جز اینکه خونسردی خود را حفظ کند؛ اوضاع را به حال خود بگذارد و در خصوص خونریزی و خرابکاری مخالفان دست به تبلیغات بزند تا بلکه #طبقه_متوسط از خواب غفلت بیدار شده، به عواقب سلطه اجامر و اوباش (!) پی ببرند. وقتی کارد به استخوان همه رسید، میبایست یک واقعه قهرآمیز و مرگبار و ویرانگر را بهانه قرار دهد، به عکسالعمل محکم و چشمگیری دست بزند، ارتش را به صحنه آورد و با هر مقدار خشونت که لازم باشد، به سرکوبی مخالفان بپردازد.
▫️شواهد و قرائن نشان میدهد که ساواک طی برنامهای با همین اهداف، آتش کشیدن سینما رکس آبادان را طراحی کرده؛ #محمدحسن_ناصری معروف به عضدی (معاون کمیته مشترک ضدخرابکاری ساواک)، #ناصر_نوذری معروف به رسولی (شکنجهگر ساواک)، #مجتهدی معروف به دکتر مجیدی(بازجوی ساواک) و #سعدی_جلیلی_اصفهانی معروف به بابک (متخصص مواد منفجره و تخریب ساواک) درست در یک روز قبل از حادثه سینما رکس. وارد آبادان میشوند. در روز ٢٧مرداد نیز محمدرضا شاه طی مصاحبهای میگوید:
▪️ «من از فاجعه بزرگی که ارتجاع سیاه برای ایجاد وحشت بزرگ در این مملکت به وجود میآورد، میترسم.»
موضعگیری زودهنگام قبل از روشن شدن جزئیات حادثه در رسانههای داخلی و خارجی، عاملین این جنایت را به عناوینی نظیر خرابکار خواندن که اصطلاح ساواک در مقابل انقلابیون مذهبی بود، بدون اعلام نظر کارشناسان و ارائه مدارک مستند در این زمینه، دلیل دیگری بر دخالت دولت در آتشسوزی سینما رکس آبادان است.
▪️ #منوچهر_آزمون (معاون اجرایی نخستوزیر در زمان شریف امامی) در اعترافات خویش در دادگاه انقلاب اسلامی اظهار میدارد:
«سینما رکس را به دستور مستقیم شاه آتش زدند. نخستوزیر (آموزگار) روحش هم خبر نداشت. وقتی به او خبر دادیم، رنگش مثل گچ سفید شد؛ دستور مستقیم شاه بود.»(برگرفته از مقاله بررسی حادثه آتشسوزی سینما رکس آبادان در ٢٨مرداد١٣۵٧، فصلنامه تخصصی پانزده خرداد، ش۵٢)
🔊به رسانه رسمی بنیاد تاریخپژوهی و دانشنامه انقلاب اسلامی بپیوندید:👇
https://eitaa.com/joinchat/861732881Cb60e54e1db