⭕️ بازتولید نابرابری در بستر نظریهی اجتماعی مدرن
📝 #روسو در کتاب «گفتار در باب منشاء نابرابری»، در نقد #امر_اجتماعی_مدرن مینویسد:
📝همه به امید تضمین #آزادی، بیدرنگ به قیدوبندها روی آوردند؛ چراکه آنان آنقدر میفهمیدند که متوجه مزایای نهادهای سیاسی شوند، هرچند تجربهی کافی در پیشبینی خطرات آن نداشتند. این منشاء، #جامعه یا #قانون بود یا ممکن است چنین بوده باشد؛ منشائی که قیدوبندهای جدیدی بر پای ضعیفان میزد و قدرتهای جدیدی به اغنیا میداد. این وضعیت به شکل جبرانناپذیری #وضع_طبیعی را نابود میکرد؛ بهشکلی دائمی قوانین #مالکیت و #نابرابری را تثبیت مینمود؛ غصب هوشمندانه را به حقی پایدار بدل میساخت و بهنفع افراد جاهطلبِ معدودی همهی انسانها را در معرضِ کار دائمی، #بردگی و فلاکت قرار میداد.
📝ریت، کریستوفر (1396). راهنمای خواندن قرارداد اجتماعی روسو. (محمدمهدی، ذوالقدری، مترجم). تهران: ترجمان.همان، ص. 48
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
#فهرست
فهرست مباحث مرتبط با استعمار در آبان و آذرماه 1402
🔴 این 200 سال را بخوانید...
https://eitaa.com/doranejadid/479
🔴 قرن خشن
https://eitaa.com/doranejadid/480
🔴 قرن اسلامزدایی
https://eitaa.com/doranejadid/481
🔴 واقعگرایی در جغرافیای سیاسی
تبعات تحولات روشی در سیاست و زمینهسازی برای تولد ایران معاصر
https://eitaa.com/doranejadid/483
⭕️ تولد ایران معاصر در پهنهی نظام وستفالیایی
https://eitaa.com/doranejadid/485
⭕️ ایدهی «colony» و آغاز جریان استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/487
⭕️ استعمار سواحل مدیترانه در قرن ششم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/489
⭕️ مستعمرات یونانی از قرن هشت تا قرن سوم پیش از میلاد
https://eitaa.com/doranejadid/491
⭕️ بندرگاه و دژ نظامی کارتاژ
https://eitaa.com/doranejadid/493
⭕️ امپراتوری های استعماری در سال 1800
https://eitaa.com/doranejadid/495
⭕️ مسیرهای تجاری پرتغال و رقیب آن در سال 1568
https://eitaa.com/doranejadid/497
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۱۴.
https://eitaa.com/doranejadid/499
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در سراسر جهان در ۱۹۳۶.
https://eitaa.com/doranejadid/501
⭕️ نقشه امپراتوریهای استعماری در انتهای جنگ جهانی دوم، ۱۹۴۵.
https://eitaa.com/doranejadid/503
⭕️ تعریف استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/515
⭕️ آغاز استعمار اروپایی؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/518
⭕️ استعمارگران هزارهی دوم؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/520
⭕️ پیامدهای استعمار؛ ترجمهی مقالهای از سایت worldatlas
https://eitaa.com/doranejadid/526
⭕️ سواحل مدیترانه و آغاز استعمارگری
https://eitaa.com/doranejadid/527
⭕️ مدیترانه: حوضچهای در میان خشکیها
https://eitaa.com/doranejadid/529
⭕️ سازوکار ادارهی استعماری جهان
https://eitaa.com/doranejadid/530
⭕️ توسعهی دریاپایهی ایران برای گذر از چالهی استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/532
⭕️ فرصت بزرگ ایران
https://eitaa.com/doranejadid/534
⭕️ دورهی صدسالهی استعمار در هندوستان
https://eitaa.com/doranejadid/535
⭕️ پایگاه استعمار در شرق آسیا
https://eitaa.com/doranejadid/536
⭕️ ترقی؛ خاستگاه افزونی رنج بشر
https://eitaa.com/doranejadid/537
⭕️ بازتولید نابرابری در بستر نظریهی اجتماعی مدرن
https://eitaa.com/doranejadid/538
⭕️ کمپانی هند شرقی هلند (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/539
⭕️ بزرگترین شرکت استعماری جهان (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/543
⭕️ جنگ ادویه در جزایر باندای اندونزی (ویدئو)
https://eitaa.com/doranejadid/545
⭕️ دوشادوشی جنگ و تجارت در استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/546
⭕️ هلند، روباه پنهان استعمار
https://eitaa.com/doranejadid/548
⭕️ امپراتوری پرتغال؛ فرزند جنگهای صلیبی
https://eitaa.com/doranejadid/550
#فهرست_موضوعات
#فهرست_موضوعی_استعمار
#سال_1402
.
29.81M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕ شرکت هند شرقی هلند، بزرگترین شرکت استعماری جهان
📝 #کمپانی_هند_شرقی_هلند (VOC) بهاندازهای در تاریخ #هلند حائز اهمیت است که خروج این کشور از سلطهی #اسپانیا و تبدیلشدن به یک قدرت اقتصادی جهان را مرهون این شرکت میباشد.
📝 هلندیها از تاجران موفق #ادویه در اروپا محسوب میشدند. #لیسبون، مرکز این تجارت بود. تجّار هلندی، ادویه را از لیسبونِ پرتغال -که انحصار تجارت ادویهی شرق دور در دستان آنها بود- تهیه میکردند و در سرتاسر اروپا به فروش میرساندند.
📝 هلند در سال 1580میلادی تحت سلطهی اسپانیا درآمد و بدینترتیب، ارکان تجارت ادویه در این کشور از هم فروپاشید. این تاجران یک راه بیشتر در پیش نداشتند؛ پیشیگرفتن از #پرتغال برای دسترسی به ادویهی #شرق_آسیا. آنها مردمانی #دریانورد بودند؛ لذا با تجهیز ناوگان دریایی خود، پا به اکتشاف دریایی گذاشتند و بدینترتیب در #شرق_هند، حضور پیدا کردند. این حضور مقدمهساز استعمارگری هلند در قرن شانزدهم شد.
📝 در ویدئو حاضر، که با تلاش خبرگزاری تسنیم تولید شده است، قدری با این شرکت بیشتر آشنا شوید.
#هند_شرقی_هلند
#استعمار
#فایل_ویدئویی
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
31.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ جنگ ادویه در جزایر باندای اندونزی
📝 #قرن_هفدهم سه حرف «VOC» شناختهشدهترین لوگوی جهان بود؛ مخفف #کمپانی_هند_شرقی_هلند؛ پرسودترین تجارتخانهی جهان. این شرکت بازار پررونق ادویهجات را در #شرق_هند به چنگ آورد و پیشگام راههای مواصلات استعماری آسیا به اروپا شد؛ این اقدام بهبهای جان انسانها تمام شد.
📝 قدرت این کمپانی میتوانست جنگ برپا کند؛ سمتوسوی دیپلماسی را تعیین نماید و مستعمرات زرخیزی را از آن خود نماید. بازار آسیا، بزرگترین بازار آن دورهی تاریخ بود. #ادویه، بهویژه #جوز_هندی در اروپا متقاضیان زیادی داشت. «کمپانی هند شرقی هلند» این بازار را از دیگر رقیبان اروپایی ربود.
📝 جوز هندی فقط در «جزایر باندا»ی #اندونزی کشت میشد؛ این منطقه تحت #استعمار هلند قرار داشت. بهدستآوردن انحصار جوز هندی مترادف بود با کسب ثروتی هنگفت و آیندهای تضمینشده برای این شرکت.
📝 #جزایر_باندا، کنفدراسیونهایی روستایی بودند که قریب به 15هزارنفر را در خود جای داده بودند. شرکت #هند_شرقی_هلند وقتی پا در این جزایر گذاشت، ابتدا با «اورنگ کایا» تاجر بزرگ بومی این منطقه، وارد معاهدهی تجاری شد. آنها برای جلوگیری از قاچاق به ساخت قلعه روی آوردند؛ در ادامه، از طریق اجبار قیمت جوز هندی را پایین آوردند. بهاینترتیب این معاهده به تخاصم انجامید و در نهایت جنگی پیرامون این ادویهی پرسود شکل گرفت که از آن به #جنگ_ادویه یاد میشود.
📝 این ویدئوگرافیک که توسط #TED ساخته شده است، به ابعادی از این جنگ اشاره دارد.
#فایل_ویدئویی
#هلند
#تد
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ دوشادوشی جنگ و تجارت در استعمار
📝 اهالی جزایر باندای #اندونزی به کمین نشستند و یک دریاسالار هلندی و چهل نفر دیگر مرتبط با شرکت #هند_شرقی_هلند را کشتند. جان پیترسون -رئیس شرکت- این فرصت را غنیمت شمرد و استراتژی خود را پی ریخت و گامبهگام پیاده کرد.
📝 پیترسون میدانست که بدون #جنگ، تجارتی نیز در کار نخواهد بود. او در سال 1621 میلادی، تهاجم گستردهای را ترتیب داد و رهبران جزایر را مجبور به امضای یک #قرارداد_استعماری کرد. این #قرارداد دیگر صبغهی تجاری نداشت، بلکه اعلام میکرد که مردمان #جزایر_باندا جزئی از مستعمرهی #کمپانی_هند_شرقی_هلند هستند.
📝 گام دیگر استراتژی پیترسون #کاهش_جمعیت بومی این جزایر بود. بهبهانهی توطئه علیه شرکت هند شرقی، رهبران باندا شکنجه شدند؛ حملات وحشیانهای به مردمان ساکن در روستا صورت گرفت و #جمعیت زیادی کشته شدند. کسانی که جان سالم به در برده بودند، با گرسنگی شدید روبهرو بودند؛ آنها حاضر بودند تن به #بردگی بدهند تا از خود صیانت کنند. این #برده ها به دیگر مستعمرات شرکت در منطقهی #شرق_هند فرستاده شدند. بهاینترتیب، این جزایر از جمعیت بومی تخلیه شد و به یک مزارع کاملا تجاری تبدیل گردید. #عصر_طلایی_هلند بر بنیان این استراتژی ساخته شد و از پیترسون بهعنوان قهرمان ملی تجلیل به عمل آمد.
📝 امروز 400 سال از کشتار بیرحمانهی باندا میگذرد. مجسمهی پیترسون همچنان در وسط شهر هورن پابرجاست و از او بهعنوان یک قهرمان تمجید میشود.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ هلند، روباه پنهان استعمار
📝 روباه قرمز از حیوانات بومی #هلند است؛ همان کشوری که کمپانی استعمارگر #هند_شرقی از آن برخاست. #کمپانی_هند_شرقی_هلند در سال ۱۶۰۲ در آمستردام، با مشارکت گروهی از تاجرانِ هلند تأسیس شد. آنها از فرصت آشوبی که در مستعمرات #اسپانیا و #پرتغال شکل گرفته بود، استفاده کردند و تصمیم گرفتند بازار #ادویه و #شکر اروپا را به انحصار خود درآورند. این تصمیم نیازمند پیریزی یک #امپراتوری_دریایی بود.
📝 #هند_شرقی_هلند 21 سال #انحصار تجارت در #دماغه_امید_نیک در افریقای جنوبی و #تنگه_ماژلان در امریکای جنوبی را در دستان خود گرفت. آنها برای نشاندادن قدرت خود، هر سرزمینی را تصرف میکردند، به #قلعه_سازی در آن روی میآوردند.
📝 این کمپانی که شامّهی تیزی در شکار فرصتهای تجاری برای توسعهی #استعمار داشت، از فرصت جنگ میان #بریتانیا و #فرانسه نیز استفاده کرد و حضورش در جاوهی #اندونزی و حتی #مالزی را گسترش داد. تاسیس #مستعمره در #تنگه_مالاکا در سال 1641 و #سواحل_مالابار هند در سال 1661 از دیگر نمونههای چپاول این شرکت بود. بهدستآوردن امتیاز تجارت در #تنگه_هرمز و #بندرعباس از سال ۱۶۵۴ تا سال ۱۷۶۵ را باید به فهرست فوق اضافه کرد؛ بهدستگرفتن انحصار تجارت #ادویه و #ابریشم از عواملی بود که طمع VOC را برای حضور در آبهای سرزمینی #ایران برمیانگیخت.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ امپراتوری پرتغال؛ فرزند جنگهای صلیبی
📝 امپراتوری استعماری پرتغال از دل #جنگهای_صلیبی سربرآورده است. پادشاهی پرتغال در سال 1130م تاسیس شد؛ در اثنای قرن 12 و 13 ضمن درگیری با حکومتهای مسلمان #اسپانیا، قلمرو خود را گسترش داد و نهایتا در سال 1415م نخستین #امپراتوری_فرادریایی را تاسیس کرد.
📝 مور(Moor) واژهای تحقیرآمیز برای نامیدن مسلمانان ایبریا محسوب میشد. موریتانیا یکی از استانهای #روم باستان (شامل شمال #الجزایر و #مراکش) بود. وقتی #طارق_بن_زیاد در سال 711م از #تنگه_جبل_الطارق عبور کرد، بومیان موریتانیا همراه با #امویان به شبهجزیرهی #ایبریا آمدند و ساکن آن شدند.
📝 همواره از #قرن_هشتم تا #قرن_پانزدهم میان پادشاهیهای مسیحی و حکومتهای مسلمان این منطقه جنگ و نزاع برپا بود. اگرچه در 300سال نخست، مسلمانان دست برتر را داشتند؛ اما وقتی از #قرن_یازدهم رو به ضعف نهادند، احساسات ضداسلامی در #شبه_جزیره_ایبریا بالا گرفت. جنبشی تحتعنوان #ریکونکُویستا (Reconquista) یا #جنبش_استرداد به راه افتاد و نهایتا به سقوط #آندلس انجامید.
📝 با این حساب میتوان تاسیس #پادشاهی_پرتغال در #قرن_یازدهم را با جنبش ریکونکُویستا در پیوند دانست؛ زیرا گروهی از #صلیبیون (بهویژه شوالیههای بریتانیایی و فلاندری) که بهقصد قتلعام و اخراج مسلمانان و #یهودیان راهی ایبریا شده بودند، بهسمت #پرتغال رفتند و #آفونسو_اول (پایهگذار پادشاهی پرتغال) را در گسترش مرزهای پادشاهی ضداسلامیاش یاری کردند.
#استعمار_ایبریایی
#اسلام_اموی
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
.
⭕️ ظرفیت ایدئولوژیک ایران در شبهقارهی هند
🔻دوشنبه، 25دی وزیر خارجه #باهارات، سرزنده به ایران آمد. این نخستین دیدار دوجانبه وزرای خارجه دو کشور در دولت سیزدهم بود. این سفر همزمان بود با تمرین رزمی-دریایی مشترک دو کشور. ناوگروه صلح و دوستی #نیروی_دریایی_پاکستان سهروز بهمنظور افزایش تعاملات آموزشی، مراودات نظامی و دیدار فرماندهان پاکستان با فرماندهان #نیروی_دریایی_ارتش ج.ا.ایران در #بندرعباس مانور تاکتیکی برگزار میکنند.
🔻این تعامل نظامی مقارن بود با دیدار امیرعبداللهیان با #انوارالحق (نخستوزیر دولت موقت #پاکستان) در حاشیه #اجلاسیه_داووس.
🔻به این پالسهای خبری اضافه کنیم حمله نظامی به مواضع گروهک #جیشالعدل را که در غروب همین روز صورت گرفت و در یک ابهام خبری رها شد. چه اتفاقی در حال انجام است؟!
🔻دولت #هند با تغییر نام به باهارات قصد خروج از تاریخ استعمارزدهاش را دارد؛ این امر بر سیاستهای کلان این کشور در شرایط گذار به #نظم_جدید سایه امیاندازد. «لغو امتیازات ویژه منطقه #کشمیر» توسط دادگاه عالی هند را نیز میتوان در این راستا تحلیل کرد. متعاقب این رأی باید منتظر بالاگرفتن #اختلافات_هند_و_پاکستان باشیم.
🔻نفوذ ایدئولوژیک ایران در منطقهی مسلماننشین کشمیر میتواند برگ بازی مهمی در تعاملات ایران و پاکستان باشد؛ با تکیه بر این #برگ_برنده میتوان تفسیر واضحتری از آنچه در #بلوچستان پاکستان در سایهی «رزمایش مشترک نظامی»، «دیدار دیپلماتیک در حاشیهی داووس» و «سفر سرزدهی وزیر خارجه هند به ایران» ارائه داد.
#26_دی_1402
🌐 https://eitaa.com/doranejadid